SZÜLŐSÉG

Villám Andris világra jön

2007. szeptember 29., szombat 10:15

Nos, Panna után közkinccsé teszem András, művésznevén Szöcsi Öcsi születésének történetét, amely nem egy irodalmi mű (egy fórumra rittyentettem), mindenesetre tanulságos. Főleg az idő múlásával lett az, de a következtetéseket igazán nem akarom levonni.

 

Elöljáróban annyit fűznék hozzá, hogy olvassátok úgy, hogy ez a villámszülés valószínűleg a homeopátiás tablettától alakult így, a konklúzió a történet utolsó bekezdésében található.Most már tudom, hogy miért érdemes szülésznőt választani. És annyira jó volt, hogy nők között szülhettem, erre amúgy most jöttem rá, előtte nem gondoltam, hogy fontos nekem:) (női orvos, előre választott szülésznő) A szülés hihetetlen gyors volt. Szombaton távozott nyákdugó, amelyről tudtam, hogy akár napjaim is lehetnek még. Azért biztos, ami biztos, felhívtam a szülésznőt, hogy tudjon rólam, ne hirtelen a hétvégébe zavarogjak bele (mintha irányíthatnám). Ő azt mondta, hogy 24 órán belül szerinte beindul a dolog, így mi még megtartottunk egy kerti összeröffenést, meg sütöttem tortát is.

Este fájdogáltam, de semmi rendszeresség, simán elképzeltem, hogy kihúzzuk a végéig a terhességet. Aztán reggel ötkor egy brutál fájásra ébredtem, amiről rögtön felismertem, hogy ez más, mint az eddigi, de az agyam valahogy le volt lassulva, végig az volt bennem, hogy nem rendszeres, meg ritka az egész (8-15 percesek), szóval ráérek. Megfürödtem, tejeskávéztam, kiszedtem a szemöldököm és felhívtam a szülésznőt 7-kor. Azt mondta, hogy 8-ra menjek be, de én mondtam, hogy várjunk, mert mintha ritkulnának. Szóval megbeszéltük, hogy fél óra múlva visszahívom, mi van. Ekkor már felébresztettem apát is, de olyan természetesen ment minden tovább körülöttem, nagyon jó volt. A fájások mondjuk már olyanok voltak, hogy táncolgattam a kertben, de még simán elviselhetőek. Végül megbeszéltük a szülésznővel, hogy bemegyünk, legfeljebb hazaengednek. 9-re beértünk, megvizsgált, bő két ujjnyi. Ekkor kicsit meglepődtem, lévén előző szülésemnél ilyenkor már szenvedtem, mint a kutya. Felvette az adatokat, csinált egy ctg-t , megmutatta a vajúdót, ez volt fél tíz körül, apa még mindig kint ült.

Háromnegyed tízkor már bő három ujjnyira tágultam, a szülésznőn azt mondta, nemsokára megszületik a gyerek. Ezen én jót röhögtem magamban, mert még mindig ritkán jöttek a fájások és viselhetőek voltak, fogalmam nincs, hogy mitől tágultam így (szerintem a homeo bogyótól, mindenkinek csak javallani tudom). Megkaptam a beöntést és a vajúdóba mentem elintézni az ehhez kapcsolódó dolgokat. 1o-kor még felhívtam Pannát, meg anyukámat, teljesen jól elcsevegtünk, majd bezavartak a zuhany alá, ami nagyon jó volt. Fájások még mindig ritkák és elviselhetőek voltak. Aztán mondta a szülésznő, hogy most már fáradjak át a szülőszobára, ahol apa beöltözve várt, meg ő is, szóval ideje volt nekem, mint szülő nőnek is megjelennem. Megvizsgált, 4ujjnyi.

Negyed 11-kor megérkezett a doki, aki leeresztette a vizet és hagytak, hogy tovább táncolgassak. tíz perc múlva már nemigen volt szünet a fájások között, méhszáj eltűnt, de vaskos volt, ezért kaptam egy nospa injekciót. Ezután öt perc múlva éreztem, hogy nyomnom kell. Felfeküdtem az ágyra és nyomtam, de érdekes, hogy most borzasztóan fájt a kitolási rész. Éreztem minden centit, ahogy a kis kobak jött kifelé. És mivel gátvédelemmel szültem, sokszor nem nyomhattam és ez nagyon rossz volt. Magamban anyáztam, hogy vághatna inkább a doki, de utólag áldom a szülésznő kezét, mert nem volt gátsebem és olyan volt utána, mintha nem szültem volna. Szóval Andris kicsit liftezett, végül aztán 1o:45-kor kibuggyant! Isteni volt. Egy tökéletes kis emberke!

Ilyen szülést kívánok mindenkinek, nem tudom, hogy a szerencse kérdése, vagy tényleg a homeós cuccé, a doki és szülész profi együttműködésének köszönhetően, de annyira jó volt! Olyan természetes volt az egész, mintha bementem volna valahová és mellékesen megszültem. Gyakorlatilag nem vajúdtam, nem is maradt meg belőle igazán sok minden, olyan gyors volt, a kitolás viszont rosszabb volt, mint az elsőnél.

Tehát a konklúzió. A szülés után annak örültem, hogy egy: ennyivel megúsztam, kettő: lyuk van a seggemen. De vajon egészséges volt-e ez a gyors tempó? A fiamat ugyanis hipotónia miatt járt a Pethő Intézetbe, aztán Dévény Anna módszerével zártunk, ami nagyon látványos sikert hozott. Többen állították, hogy a gyors szülés volt Andris számára megterhelő. Mégsem vagyok biztos benne, hogy egy harmadik baba szülését homeopata golyók nélkül bevállalnék, mert olyan magától ment minden. Lehet rajta vitatkozni, filozofálni, tudományosan megmagyarázni, tapasztalatokat cserélni!Ön is szeretné megosztani olvasóinkkal szüléstörténetét? Küldje el nekünk a poronty@mail.velvet.hu címre!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.09.29 10:38:19Cukorkékség

  Sok szempontból mintha a saját történetemet olvastam volna: én is választott szülésznővel, homeopátiás bogyókkal turbózva, minimális erejű fájásokkal szültem. A vajúdás nagy részét otthon, a kádban és a tvre meredve vészeltem át, miközben a férjem lelkesem számolta a perceket és másodperceket. A kórházba már 4 ujjnyi tágulással érkeztem, és két óra múlva megszületett a kisfiúnk. Egyedül a kitolás előtti szakaszt nevezném fájdalmasnak, de az is olyan volt, hogy közben azon tűnődtem, az nem lehet, hogy ez csak ennyire fáj...

  A bogyók sztem segíthetnek egy kicsit annak, aki fogékony rá, de az egész inkább szerencse kérdése. A legfelkészültebb, málnalevélen élő kismama is vajúdhat 18 órát, ha olyan a szervezete. A hipotónia sztem nincs összefüggésben a gyors szüléssel, az én kisfiam úgy tört elő a szülőcsatornából, mint egy kis rakéta, és ez a sebességet azóta is tartja, korán fordult, korán ült, korán kezdett mászni. Szval valószínűleg ez is hajlam kérdése, amin a gyors szülés nem változtat. Az elhúzódó szülés sztem sokkal több kárt okozhat a babának, mint a gyors, ami inkább a mamára nézve veszélyes az esetleges belső sérülések miatt..

 • 2007.09.29 10:46:17szanna

  Win! Most kedvem kerekedett szülni, csak az előtte lévő kilenc hónapot ne kéne végigcsinálni. :)

 • 2007.09.29 10:46:52manci

  Lehet, hogy a gyors szülésnek semmi köze nem volt a homeogolyókhoz, és lehet, hogy a hipotóniának semmi köze nem volt a gyors szüléshez.  Bocs mindenkitől, de egyenlőre nem vagyok a homeopátia lelkes híve, aminek csak tapasztalati okai vannak: számos féle-fajta bogyót kipróbáltam már magamon és a lányomon is (főleg mivel tudom, hogy nem játszom veszélyes játékot, mert nincsenek mellékhatásai), de csak a Vibrocul kúpnál tapasztaltam javulást, mintha.  De azért nem zárkózom el a további kísérletezgetéstől, mert nagyon szeretném, ha működne ez a gyógyítási módszer, pontosan a zárójelben kifejtettek miatt.  Mindenesetre valahogy most nem kaptam kedvet az általad szülés előtt szedett bogyókhoz, win.

 • 2007.09.29 11:47:52diaz

  A Viburcol kúp úgy tűnik, hogy nálunk is hoz némi javulást az éjszakai nyugalom terén, de nem tudom, mi lesz, ha abbahagyjuk?

  Nekem bejött még az Urtica urens is tejszaporításra.

  Win, mi a neve annak a bogyónak, amit a tágulásra szedtél?

 • 2007.09.29 11:50:59di

  Szanna: az a 9hónap is gyönyörű (ha minden rendben).

  Én nem szedtem homeós bogyikat szülés előtt, a lányom mégis 1,5ó alatt meglett. amikor beértünk és meg lettem vizsgálva uu. 1újjnyira voltam tág, mint 4nappal korábban, viszont a magzatviz szivárgott. És gyakorlatilag csak tolófájásaim voltak!  Egyébként miért szeretik a nők elmesélni és meghallgatni a mások születés történetét?  Ja szülés után viszont szedtem 2 féle H.golyókat, és szerintem sokat segített a gátsebemen gyakorlatilag már másnap tudtam ülni, és belülről is szépen rendbe tett. Legközelebb is szedni fogom, csak tudjam mit:)

 • 2007.09.29 12:17:55szanna

  Di!

  Szépnek szép, csak hosszú! Türelmetlen típus vagyok, szerettem volna a gyerekeim azonnal a kezemben tartani. :9

 • 2007.09.29 13:34:03fülemüle

  Az én fiam is villám gyorsan született. Két óra volt a szülés az első fájástól az utolsóig. (+ egy óra varrogatás :( ).

  Nem tudom van-e összefüggés, de ő is hipoton.  Én nem szedtem semmit, sem homeósat, sem málnalevélteát. A családban sem volt senki, aki ilyen gyorsan szült volna.  Eléggé utánanéztem a témának mégsem értem a mai napig sem, hogy mi okozhatta Dávid hipotóniáját. Arról még nem hallottam, hogy a gyors szülés is lehet kiváltó ok....

 • 2007.09.29 13:34:08fülemüle

  Az én fiam is villám gyorsan született. Két óra volt a szülés az első fájástól az utolsóig. (+ egy óra varrogatás :( ).

  Nem tudom van-e összefüggés, de ő is hipoton.  Én nem szedtem semmit, sem homeósat, sem málnalevélteát. A családban sem volt senki, aki ilyen gyorsan szült volna.  Eléggé utánanéztem a témának mégsem értem a mai napig sem, hogy mi okozhatta Dávid hipotóniáját. Arról még nem hallottam, hogy a gyors szülés is lehet kiváltó ok....

 • 2007.09.29 14:19:03manci

  Már máshol megkérdeztem, de senki sem válaszolt, úgyhogy nyomulok tovább:

  Szerintetek hogyan kell kiszámolni, hogy az ember lánya mennyit vajúdott? Az első "fájástól" számítjuk, amikor még nem is vagy biztos benne, vagy az első olyantól, amikor már tényleg rendesen fáj?

 • 2007.09.29 15:04:43kiscica33

  Hát én ittam málnalevélteát, szedtem homeos bogyókat, a kisfiam mégse indult be két hét túlhordás után se. Viszont szívhangja leesett, így császár lett a vége. Azóta a magam részéről nem nagyon hiszek a homeopátiában, következő gyereknél inkább mellőzném..

  Viszont a fiam ekcémájára kapott ilyen szereket, használtak is, különösen a Halicar nevű kenőcs.

 • 2007.09.29 15:11:16druantia

  Manci, elgondolkodtam a kérdéseden már tegnap is, de nem jutottam semmire :). Ha az első fájástól számítom (amikor már nem is állt le a dolog), akkor 16 órát vajúdtam. Ha a tényleg erősektől, amikor rádöbbentem, hogy most aztán már tényleg nincs vissazút, ez nem marad abba, hiába fekszem vissza aludni, akkor 13-at :). Ha attól számolom, amikor elment a magzatvíz, akkor 7-et (de akkor már két-három perces fájásaim voltak).  A fene tudja :). Erre én is kíváncsi vagyok, hátha ad valaki szakszerű választ :).

 • 2007.09.29 15:14:27druantia

  Mondjuk talán onnét érdemes számolni, amikor rendszeressé válnak. Jesszus, ilyen alapon simán megvan a 16 óra :).

 • 2007.09.29 15:16:08druantia

  Manci, itt a válasz, most vadásztam le: "a szülés kezdetét a rendszeres és a méhszáj tágulásával járó fájások megindulásától számítjuk" (www.bebilap.hu/terhesseg/meddig_tart.htm).

 • 2007.09.29 15:31:28Grace I.

  Homeós bogyók, kellemes vajúdás aztán gyors szülés, hipotón baba mindez stimmel. De lehet, h csak véletlen....

 • 2007.09.29 15:37:08begyszli

  Mindhárom gyermekem villámgyorsan megszületett 9-7-8 hónaposan:) Nem szedtem semmit (uram bocsá, még terhesvitamint sem). Nekem a homeopátiával nincs bajom, csak az, hogy hajlamosak sokan azt hinni, hogy ha bevesznek egy-két alkalommal a bogyókból, attól automatikusan jobban lesznek. De ha jól tudom, akkor huzamosabb ideig kell szedni (homeopata orvos által felírt-javasolt)bogyókat ahhoz, hogy eredményt érjünk el.

 • 2007.09.29 15:37:30manci

  Köszi a választ, druantia! :)  Már csak azt nem tudom, hogy akkor én mit csináltam este 8-tól de. 10-ig? Hol fájtam, hol nem, hol rendszeresen, hol nem. Arra azért elég volt mindez, hogy aludni ne tudjak.  Mint utóbb kiderült, ezek a rendszertelen és gyakorlatilag mérhetetlen (ctg) fájások is tágítottak rajtam 3-4 ujjnyit, de végül, mivel nem rendszereződtek, 10-kor oxitocint kaptam. Na akkor megtudtam, mi a magyarok istene! "Röpke" 4 és fél órával ezután aztán már a karjaimban tarthattam a lányomat! :) • 2007.09.29 16:02:30diaz

  Akkor ezek szerint nekem 3,5 óra volt a vajúdás, hanem csak 2,5. Csak a burokrepesztés után lettek rendszeres (és igen fájdalmas) fájásaim, de onnantól kezdve 1 órán belül a kezemben volt a lányom. Aki szerencsére nem lett hipoton.

 • 2007.09.29 16:05:48másutt

  manci  ezt nagyon sokan nem tudjak, es ezert van, hogy egyes nok ugy meselik, hogy az elso fajastol szamoljak es 'harom napig vajudtam', van aki meg '20 percet', mert annyi ideig nyomott a vegen....  szoval, a hivatalos valtozat (angolbol forditom, bocs, ha nem eleg 'magyaros')  A SZULES SZAKASZAI  I. ELSO SZAKASZ

  1.KORAI ELSO SZAKASZ

  (4 cm tagulasig)

  2. KESEI (AKTIV) ELSO SZAKASZ

  (4-10 cm tagulasig)

  Innen szamit maga az aktiv szules, ha orakban akarod szamolni (4 cm tagulastol).

  A nagyatlag az 1 cm tagulas / ora, de ez nagyon nagyban valtozhat...

  3. TRANZICIO (8-10 cm tagulasi idoszak neve... ez a szules legintenzivebb es gyakran legfajdalmasabb resze) - ez lehet par ora, vagy par perc.  II. KITOLASI SZAKASZ

  Gyermek kitolasa, a 10 cm tagulassal kezdodik a tolofajasokkal... es par perctol par oraig tarthat, nagyban fugg, hogy hanyadik gyerek, volt-e epidural, mennyi hely van, mekkora a baba feje, stb.  III. A PLACENTA MEGSZULESE

  10-30 perc  Ez remelem segit.

  Szoval, orvosilag a kb 4. cm tagulastol szamitjak, hogy mennyi ido volt a szules, akkor kezdodik az aktiv szakasz es a szabalyos idokozonkent megjeleno fajasok... (ugyebar az azt megelozo resz, az lehet percek vagy napok, egyentol fuggoen)

 • 2007.09.29 17:06:08manci

  Nagyon profi volt, másutt, köszi! :) • 2007.09.29 18:05:03Juci

  Elmondanátok, hogy milyen homeo bogyót mikor kell beszedni?? Jó lenne tudni... hátha tényleg segít.

  Puszi

 • 2007.09.29 18:36:04NmI

  HÁt, nekem nem volt választott szülésznőm (de az ügyeletes mindkettő szuper volt, gátmasszázst is csináltak), és nem szedtem homeo-s bogyót. Málnalevél teát ittam viszont. Első szülésem is volt ráadásul, de nagyon gyorsan ment. 5kor folyt el a magzatvíz, 6 körül mentünk be a kórházba, akkor kezdtek rendszeresek lenni a fájások, de 2 ujjnyi volt a méhszáj. 7re, mire minden adatot felvettek, stb, már elég rendesen fájt, de akkorra már eltűnt a méhszáj. Se beöntésre, se fájdcsill.ra nem volt idő, 9kor már kezemben volt a baba. :) Második baba is remélem így jön majd világra!!! :)

 • 2007.09.30 09:46:18alma.j

  El lehet rajta vitatkozni, de szerintem ez azért nem villámszülés. Bár kétség kívül az átlagosnál gyorsabb és könnyebb, de azért villámnak nem mondanám. Még az enyémet se nevezném annak, pedig az a legelső rendszeres fájástól a végéig tartott 3 és fél órán keresztül. Egyébként szerintem ez alkati dolog, hogy ki mennyire tágul könnyen. Homeopátiával valszeg. lehet rajta egy kicsit javítani, de döntően azért nem rövidíti meg a szülést.

 • 2007.09.30 22:56:41Babusch

  Gyors szulesem volt, kb 2,5 ora, masutt altal leirtak szerint szamolva, bogyot nem szedtem, de malnalevel teat ittam, a gyerek nem volt hipoton, viszont nekem lelkileg sokminden hianyzott - pont a gyorsasag miatt - persze egyebkent szuper volt, hogy ilyen gyors volt es "fajdalommentes".

 • 2007.10.01 01:47:51Vierre

  Sziasztok.  Válasz: a homeopátia semmi mást nem tesz, mint reagciót hoz létre mégpedig röviden a következőképp: a test tudja, hogyan reagáljon egy betegségre vagy egy történésre, reagál és így az ember meggyógyul. Ha a test valami blokk miatt nem "fedezi fel"a betegséget és így nem reagál (pl krónikus betegségek) jól megválasztott homeopátiás szerrel bevissszük a szervezetbe azt az információt amelyet a betegség hordoz, így a szervezet azt felismerve reagál és a valós betegség ellen is képes aktívabban fellépni. Tehát ha jól megválasztott homeopátiás szert választunk szüléshez, az nem tesz semmi más, csupán segíti a szervezet normális folyamatainak harmonikusabb műköndését. De. Ehhez elengedhetetlen, hogy pontosan tudjuk a betegségünk, ha betegek vagyunk. A higítás viszonyítás kérdése. A gyerekek mivel nincsenek még a kamikálékhoz annyira hozzá szokva mint mi, sokkal jobban reagálnak a homeopátiás szerekre. Én a fogzási fájdalom csititására használtam, nem 15 hanem 30 as higitást ugyan olyan napi gyakorisággal mint ahogy a 15öst mondják és kijelenthetem három nap után és azóta sincs semmi gond a fogak körül e téren. :) Tehát akinek használt a homeopátia szülés közben annál a szervezetnek nem ártott ez a lágy segítség akinek nem , annak a szervezete nem igényelte.  A témához csak annyit. 29 évesen van egy hat és egy két és fél éves gyerekem. Nekem mind a két szülésem maga volt a horror :)) hánytam és örjöngtem, a másodiknál a gátvédelem sem sikerült, nyomni kellett, nyomtam, nem tudtam már azzal törödni hogy az orvosom mit mond :D

  Az elsőnél a tolófájás maga volt a kánaán, a másodiknál pedig a legalja az egésznek.

  Imádom a gyerekeim, de semmi miszticizmust nem körítek a szülés köré, van akinek könnyebb van akinek nehezebb, nekem világszám dokim van, egy édestündér, de az sem mentett meg a borzalomtól. :D

  Ez testi adottság. A szülésem orvosi szempontból amúgy tökéletes volt, bár teljesen különbözött a kettő egymástól, én spec semmi felemelőt nem tapasztaltam, a cél az volt, hogy legyek túl rajta, utánna jöhet a cici és a szerelem a gyerkőkkel... nah de közben... :DD

  Igazán jó hogy sokatoknak alig fájt és közben tudtatok lelki életet élni, bár az enyém sem volt lassú 4 és 6 óra , az én lelki életem elötte tombolta ki magát és utánna...közben csak az ösztönök munkáltak. :D

  tisztelettel. user.

  ui: bogyókat nem szedtem, botor módon nem jártam utánna, lehet hogy kellett volna, de inkább egy szélesebb csípőre cserélném a homeot azt hiszem... :DD

  Még egyszer. A mezei , patikában kapható homeopátiás szerek nem ártanak de használnak de csak ha tudjuk mire szedjük.

 • 2007.10.01 11:31:07Meni

  Nem hiszem, hogy ennyire egyértelmű összefüggés lenne a természetgyógyász izék és a szülés tempója között. Inkább a testi adottságok és a baba/mama fizikai állapota számit, szerintem. Nálunk a családban mindenki "normális" tempóban, bár rendesen idő előtt (32-37. hét között) szült. Én készültem az első szüléssel járó 10-12 órás vajudásra, szenvedésre, ehhez képest a fiam a magzatviz elfolyásától számitott 5. óra végén megszületett, gátvédelemmel, egészségesen (csak kicsi volt, a koraszülés miatt). Bizom benne, hogy a következő is ilyen gyors lesz, mert bár baromira fájt, a gyereknek semmi baja nem lett, és én is kevésbé fáradtam ki. Szóval szerintem ez inkább adottság kérdése, nem homeobogyóké....

 • 2007.10.01 11:39:012cica

  Én a vajúdás megindulásától szedtem kb óránként a CAULOPHYLLUM nevű homeopátiás golyókat.

  Személy szerint én "hiszek a homeopátiás szerekben, a gyerekeim is csak ezeket kapják ha betegek.

  A szülésem gyorsaságáról csak annyit, hogy hajnali fél 5-kor megvizsgált az orvos és azt mondta, hogy itt 8 előtt tuti nem lesz baba, ezzel szemben 5.05-kor megvolt, azaz kb 20 perc alatt nyíltam szűk 2 ujjnyiról tolófájásig.

  Persze a nagyadag oxitocin is besegített, gondolom.

 • 2007.10.01 12:02:582cica

  Persze én sem esküszöm a homeopátiás golyó hatékonysságára, ez csak egy kis plusz, ami lelkiekben segít, egy kis "boszorkányság", mert már soha nem tudom meg,hogy milyen lett volna a szülés golyók nélkül.

  A baba egyébként teljesen egészséges lett, gátvédelemmel született, abszolút nem csendes körülmények között (ordítottam a fájdalomtól) és mindenféle fájdalomcsillapító nélkül.

 • 2007.10.01 14:29:54babzsák

  Én nem szedtem semmit,de 4cm-nél volt burokrepesztés pont éjfélkor,és 2.34-kor már babáztam. Szerintem alkati kérdés.Meg én nem is igen hiszek a homeopátiában,báááár,Samulinak bejött a fogzási nyugtalanság ellen ható chamilla...

 • 2007.10.01 21:34:41Vierre

  A homeopátia nem hit kérdése. Leírtam röviden mi az alapja. A gyerekek jó reagálnak rá nem véletlen. Ha gyereknél működik de nálunk nem, nem a homeoval van a baj, hanem hogy hozzá szoktunk a -bedobjuk az algót és fél óra mulva nem fáj a fejem-hez. HOzzá teszem, én is szedek gyógyszert olyan fájdalmak ellen- nem sok van- amit nem viselek. Aki pedig nem szed gyógyszert, ott azt tudom mondani , ill ismétlem magam. CSak akkor működik a homeopátia ha kiderítettük mire szedjük. Nem mindegy hogy pl fronti fejfájás, vagy migrén. Mint ahogy a fejfájásra sem szedünk merisztint ugyebár :D

  A gyerek más. Ő még nem evett meg egy bála antibiót és egy tonna más gyógyszert. Ennyi.

  A szülés meg valóban alkati kérdés de ettől független segíthet a homeo. Alkat ide vagy oda.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta