Hétvégi programajánló - mese habbal

A hétvége legmonstrébb eseménye minden bizonnyal a rózsaszínbe öltöztett rákellenes Lánchíd lesz. Ha úgy gondoljuk, hogy a tömegmegmozdulások alkalmasak egy betegség visszaszorítására, illetve a kapcsolódó információk terjesztésére, esetleg magunk is tájékozódnánk, semmiképp ne hagyjuk ki  a rendezvényt vasárnap 11-től. Természetesen a szervezők a jónép szórakoztatására is gondoltuk. Ha van tíz év körüli gyermekünk, ne hagyjuk otthon, mert fellép kábé az összes megasztáros, és tapasztalataim szerint ez őket olyan izgalomba tudja hozni, mint mondjuk engem utoljára ’96-ban a Sonic Youth. Nekem a kedvenc programom a Rák Béla Gitár Combo és a Vöröskereszt baleset imitáció. Részletes program itt.

A hétvége további része a mesék és az állatok jegyében telik. Az állatrajongóknak igazán sokszínű programot kínál a Hetedik Állatbarát Nyílt Nap, szombaton tíztől négyig az Állatorvosi Egyetemen. A szokásos játékokon és kézműveskedésen kívül egy nagy rakat kutyás bemutatót láthatunk agilityvel, rendőrkutyákkal, vakvezetőkkel, sőt, még szarvasgombára szakosodott ebek is lesznek. Nem marad el a gyerekek örök kedvence, az állatsimogató, és a szülők réme, az állat-örökbefogadás – mert jó, jó, hogy cukik a menhelyes kiskutyák, de ki tudja, mekkorára nőnek meg, és mikor un rá a porontyunk. Megnézhetjük viszont mind a kisállat kiállítást, mind a klinikát, megtanulhatjuk az állattartás szabályait és tanácsot kérhetünk állatorvosi problémáinkban.

A pécsi olvasóink pedig sajátos, könnyfakasztó eseményen vehetnek részt: szombaton 11-kor örök hűséget esküsznek egymásnak víziló nyelven Bálint és Ágnes (muhaha, csak nem a népszerű gyerekkönyv-írónőről lenne szó?). Úgy persze könnyű, ha nincs más csaj/pasi a lát-, illetve medencehatáron. Igaz, a kapcsolatot már elhálták, a szex köszönik, jó volt, jöhetnek a kicsinyek. Természetesen szertartás és nászebéd.

A mese jegyében telik a hétvége a Fonóban, a Pagonyban, és a Fővárosi Művelődési Házban, hiszen most van a nagy mesemondó, Benedek Elek születésnapja.

A Fonóban fejtörő és logikai játékok, furfangos talányok várnak megfejtésre, alkimista varázslatokat vihetünk véghez (láthatatlan írás – aki még emlékszik, hogyan írt Vlagyimir Iljics a börtönben, azé a dicsőség), művészettörténeti stílusokat tapasztalhatunk meg testközelből. Már csak azt nem értem, hol itt a mese, az érdek nélküli gyönyörködés? Valószínűleg a négykor kezdődő mese-játszóházban. Délután ötkor Kolompos, táncház és koncert is.

Az FMK-ban (nem abban, a Fehérvári útiban) délelőtt 10:45-kor az Aranyszamár Bábszínház A brémai muzsikusokat adja, délután pedig fél egykor a Szekrénymeséket, az ajánló írójának nagy gyerekkori kedvencét. Aki nem tudja, ki az a Mari nevű szekrény, a Két tulipán, a Kiflikirály, a Szerelmes Hercegnő és társaik, az azért menjen, aki meg tudja, annak nincs mit magyaráznom. A napot színesíti még gyermekkönyv-vásár, csodaceruza mesesarok, kézműves foglalkozás, interaktív mesejáték. A belépőjegy ára 700 Ft, de ha mindkettőre megyünk, illetve család lennénk esetleg, akkor olcsóbb.

Itt is jelen lesz a Naphegy Kiadó mesés gyerekprogramjaival, de pénteken ötkor a Rózsakertben, szombaton pedig a Buy Wayben a Líra és Lantban 11-kor és 17-kor játszhatnak a gyerekek a mesefigurákkal. A Csiki-csuki képeskönyvek közül a Bárcsak lennék vagány bárány! történetéhez álarcos játékkal kedveskednek a kicsiknek. Az Ide nekem a Holdat! című mesét kesztyűbábos előadásban láthatja a közönség, melyhez egy kézműves feladat során mindenki megjelenítheti kartonpapír és fakorong segítségével a történet egy vicces mozzanatát. A régi diavetítés modern köntösben jelenik meg a kiadó jóvoltából, mely a Pauli című kiadványukat meséli majd el kockáról kockára.

A Pagonyban pedig szombaton a Pettson és Findusz rajongókat várják: az csak az egyik, hogy 15%-kal olcsóbbak lesznek a fent nevezettekről szóló könyvek, ez maximum a szülőket érdekli, de ráadásul személyesen is lehet találkozni velük.

Debrecenben szombaton fél hatkor a sokak rajongásától övezett Dr. Bubó lesz látható sztárszereposztással a Főnix Csarnokban. Akit nem riaszt el, hogy Ursulát Falus Mariann, alias Pa-dö-dö alakítja, a kísérő zenét jegyző Bolyki Brothers pedig a musical zenéjében a ma divatos, „trendi” irányzatokat ötvözi a szimfonikus-zenekari, illetve a hatalmas kórushangzással, az ne habozzék hat évnél idősebb csemetéivel megtekinteni az előadást.

Egerben eközben az én kékharisnya szívemnek tetsző Rózsa és Ibolya története lesz látható a Harlekin Bábszínházban, Arany János műve alapján. A mese szerint a Tündérkirálynak volt egy csodálatosan szép lánya, Ibolya, és egy gonosz felesége. Ez a mostoha mindent elkövetett, hogy Ibolya életét balsorsúvá tegye. Amikor például kérők sorakoztak, lehetetlen próbák elé állította őket, mondván, hogy halállal lakol, aki nem tudja teljesíteni a három feladatot. Sok-sok ifjú lelte már halálát, amikor is megérkezett a palotához Rózsa, a királyfi. Azonnal beleszeretett Ibolyába. Szerelme viszonzásra talált, és Ibolya átsegítette őt a nehéz feladatokon. Aztán nem volt más választásuk, el kellett szökniük az udvarból. Ám a rút, gonosz mostoha útjukon is üldözőbe vette őket. Atöbbit ki lehet találni, de ez nem akciófilm, itt úgyis érdemes megnézni a darabot, ha tudjuk a végét. Az előadás során az Arany János által gyűjtött magyar népdalok is megszólalnak a meseszerű látvány mellett. Mindez vasárnap négykor.

Oszd meg másokkal is!
Mustra