SZÜLŐSÉG

Festékes szappan tanít kezet mosni

2007. szeptember 27., csütörtök 12:12

Gyerekkorban általában a „mi volt az ebéd az oviban” és a „mostál kezet” kérdésekre kell a leggyakrabban válaszolni, legalábbis saját, régi emlékeim alapján. A kézmosás ugyanis központi szerepet tölt be egy család életében: a felnőttek rendkívül fontosnak tartják, a gyerekek utálják, talán azért, mert a szappan állaga, legyen az szilárd vagy folyékony, többnyire gusztustalan és ragadós.

Ráadásul a legújabb kutatások szerint a legtöbb kézmosás semmit sem ér, ahhoz például, hogy egy vécézés után a baktériumok valóban eltűnjenek a kézről, legalább 20 másodperces kézmosás szükséges, eddig azonban senki sem sikálja a mancsát.Ezért fejlesztették ki most gyermekekek számára a legújabb folyékony szappant, amihez növényi festéket adagoltak. A festék pirosra színezi a gyerek kezét, és csak 20 másodperces dörzsölés után tűnik el, így megtanítja a gyerekeket a helyes technikára, - amiben egyébként állítólag a felnőttek sem túl jártasak. Nyilvános vécékben elhelyezett rejtett kamerák szerint legalábbis a nők többsége a vécét elhagyva egyáltalán nem mos kezet, vagy csak vízzel leöblíti. Húsz másodperces, szappanos kézmosást egyáltalán nem rögzítettek a kamerák, persze kérdés, hogy kell-e a kézmosásból egyáltalán ekkora ügyet csinálni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.09.27 13:50:22manci

  Vmi kutatás azt is kimutatta, hogy nem egészségesek az antibakteriális kézmosók és tusfürdők, pedig ugye, ha az összes baktérium lesikálása a cél, akkor azok mégiscsak hatékonyabbak. Szóval lehet, hogy mégsem kell annyira sterilnek lennünk.  Amikor a lányom picike volt, állandóan kezet mostam, pl. ha nyers hússal dolgoztam, akkor kb. ötször. Egy idő után olyan ekcémás lett a bőröm, hogy szép lassan lejöttem a dologról, még mielőtt kényszeressé váltam volna. • 2007.09.27 13:52:26Hélix

  Nálunk az alsó tagozatban, a napköziben volt a gyerekek közül hetente változó 2 fő "ügyeletes", akiknek többek között az volt az egyik feladata, hogy ebéd és vacsi előtt beálltak az ebédlő ajtajába, és mindenki kezét megnézték, megmosták-e (még a csuklót is, mert "ott ü meg a legtöbb baci" !! :-), és ha vkinek nem tetszett a mancsa, bizony visszaküldték alaposabb mosakodásra - és nem volt kihágás, a tanárnő ott figyelt mögöttük... De azt vallom, jó volt az, máig csak úgy tudok kezet mosni, h nem csak az ujjaim hegyét (mint ahogy azt sokaknál látom), hanem teljes mancs csuklóval együtt csupa hab... Kellemetlenül érzem magam, ha nyilvános helyen nincs szappan, ezért ált.ban mindig van egy miniszappan a táskám alján bespájzolva. És egyenesen hányingerem van attól, ha nyilvános vécében látom, hogy a nők kimennek kézmosás nélkül!!... undorító. Én meg fogjam meg a pisis kezük után a kilincset vagy a bevásárlókocsit... ááááááááááááá.....

 • 2007.09.27 14:12:46szanna

  Hélix! Nyilvános Wc-ben én általában könyökkel nyomom le a kilincset...

 • 2007.09.27 16:50:17Hélix

  jesszus, ezt nem gondoljátok komolyan??!!

 • 2007.09.27 16:51:20Hélix

  mármint a steril pisit...

  egyébként én is, meg max kisujjal, ha nem akar nyílni...

 • 2007.09.27 16:58:28hanna

  A pisi konkrétan steril. Nyugodtan lehet vele mosakodni meg arcot mosni. Steril csatornákon jön ki, csak a kijöveti nyílás körüli guzmiban szedhet fel bacikat, persze ha egyébkén nincs semmi húgyuti nyavalyád. Régen szokás volt pisivel arcot-kezet mosni, mert selyemessé teszi a bőrt:) Azért én is inkább a folyóvizet és a szappant preferálom, bár nem vagyok egy higiéniafanatikus.

 • 2007.09.27 17:04:23Hélix

  Én sem vagyok higi-izé, de azért nem véletlenül választja ki a szervezetünk a testünk számára felesleges vagy káros anyagokat a székletben, pisiben!!... Kenje magára, aki akarja, éntőlem meg is ihatja, de én maradok a víznél, és lehetőleg maradjon tőlem távol, aki ilyet ken magára, nem vagyok kíváncsi a szagára, és nem akarom, h utána megfogjak bmit is (mint ahhogy az Izaurában volt anno: nem ülök le férfi után, mert teherbe esek ;o)))))) )

  Ez egyébként is elég sokakat megoszt, szóval én maradok a mindenWCutánmegmosomakezem-elvnél... De ez akkor is gusztustalan. Szerintem.

 • 2007.09.27 17:47:33koaladia

  Én bátran bevallom, hogy kiskoromban néha én is sunnyogtam!!!!! :-))))) • 2007.09.28 14:51:03Eledh Laure

  Hm, én egyszer a főiskolai büfésnőt láttam kézmosás nélkül visszaállni a pult mögé szendvicset gyártani. Természetesen puszta kézzel.

  Az a büfé már előtte sem vonzott, de azóta a közelébe se megyek.

  (Nem mintha, lenne szappan a főiskolai mosdókban. Sőt, a szaguk is undorító. Dögszag van, konkrétan.)

  Viszont mióta kiépült a rokkantWC, azóta ott van kéztörlő papír, WC-papír, folyékony szappan. (De csak mert oda jár a portás néni, aki felelős az ilyesmik kiosztásáért...) Most aki igényesebb, az már rászokott, hogy máshova be se menjen...

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta