Nem kérek zöldséget, anya!

Minden szülő rémálma a válogatós gyerek, akinek úgy kell könyörögni ebédnél-vacsoránál, hogy egyen valamit. Nehéz kérdés, hogy mit tegyünk ilyenkor: adjuk neki azt az öt kaját, amit szeret, erőltessük azt, amit utál, vagy kínáljuk meg időről időre újabb ízekkel, de ne essünk kétségbe, ha nem mindent szeret?

Vannak gyerekek, akik szeretnek új ízeket kipróbálni, és szinte mindent jó étvággyal befalnak. Ha azonban nem ilyennel áldott meg a sors, akkor kínszenvedés a heti menü megszerkesztése. Van, aki csak rántotthúst és mákostésztát hajlandó enni, de olyan is van, aki például csak felvágva eszi meg a kaját, vagy nem nyúl hozzá, ha már összeért a főétel és a köret.


Mielőtt a hajunkat tépnénk, gondoljunk bele, hogy nekünk, felnőtteknek is vannak egyedi étkezési szokásaink. Mindenkinek vannak kedvenc ételei, és bizonyára olyanok is, amit semmi pénzért nem enne meg. Egyéb fura szokásokat is tapasztalhatunk, nekem például mindig van 3-5 kedvenc ételem, amit viszonylag gyakran eszem, aztán egy idő után megunom ezeket, és jön másik öt.

A gyerekeknél ugyanilyen egyedi ízlésbeli különbségek tapasztalhatók, csak még erősebben. Az ő ízlésük ugyanis akár egyik hétről a másikra változhat. Lehet, hogy a gyereked két hete még kiköpte a krumplit és vadul falta a sárgarépát, ám most éppen fordítva csinálja.

A válogatós gyerekek szülei gyakran elkövetik azt a hibát, hogy erőltetik a kaját: "Addig nem mész el az asztaltól, amíg meg nem eszed!" Ezzel csak azt érik el, hogy a gyerek még válogatósabb lesz, szélsőséges esetben rossz táplálkozási szokásokat is kialakítanak nála.

Veterán anyukák azt tanácsolják a válogatós gyerekek szüleinek, hogy a kedvenc ételek mellett mindig kínáljanak egyéb fogásokat is, de ne rugózzanak azon, hogy a gyerek miből eszik és mennyit. Fontos az is, hogy az étkezések előtt egy-másfél órával már ne hagyjuk őket nassolni és édes üdítőket nyakalni, hiszen ez elveszi az étvágyukat. Na és járjunk elöl a jó példával: ha folyton csak szendvicset falunk a konyhában állva, akkor ők sem fogják megenni a párolt zöldséget meg a gyümölcslevest.

Ti hogyan oldjátok meg ezt a kérdést?
Oszd meg másokkal is!
Mustra