SZÜLŐSÉG

Küzdelem az évi 20 millió abortusz ellen

2007. szeptember 26., szerda 12:15

„Élj Magad is, mielőtt új életet hozol létre!” - szlogennel indult el a Szülészeti és Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság által felkarolt kezdeményezés, amelynek célja elérni, hogy a fiatalok használjanak – méghozzá megfelelő – fogamzásgátló eszközöket, és így teljes védelmet élvezzenek a nem tervezett terhességgel és a szexuális úton terjedő fertőzésekkel szemben.


A Fogamzásgátlás Világnapja olyan hosszú távú kezdeményezés, amely minden fogamzóképes nőt és nemzőképes férfit érint. A nagyszabású, világméretű kampány célja a fogamzásgátlással kapcsolatos tájékozottság növelése és ezáltal a nem kívánt terhességek számának csökkentése, továbbá a szexuális egészséggel kapcsolatos oktatás javítása. 

A 10 és 19 éves lányok között végzett kutatások szerint a fiatal felnőttek szorulnak rá leginkább a szexuális oktatásra (minden 10 szülésből egy esetében még maga az anya is gyermek). Az első világnap-kampány témája kifejezetten ezt a korosztályt célozza.

Világszerte különböző akciók zajlanak a Fogamzásgátlás világnapja keretében, elindult például egy globális honlap is Your Life címen, amely a fogamzásgátlással, szexualitással kapcsolatos információkat, tanácsokat és interaktív elemeket tartalmaz.

Egyetlen esztendő leforgása alatt a világon 80 millió nő szembesül nem kívánt terhességével, és mintegy 20 millió azok száma, akik abortusz útján meg is szakítják azt. A statisztikák szerint a nem megfelelő módon végzett terhesség-megszakítás 68 ezer nő életébe kerül. A helyzet akkor is riasztó, ha csak a fejlett országokat vesszük górcső alá: az ezekben évente előforduló 28 millió várandósságnak közel a fele (49 százaléka) nem tervezett és 36 százalék abortusszal végződik.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.09.26 13:57:40manci

  Tünde: a nem tervezett terhességek 36 %-a végződik abortusszal, vagy az összes terhesség 36%-a?

 • 2007.09.26 14:12:00brand_boy

  Vsznüleg előbbi !

 • 2007.09.26 14:16:38manci

  Remélem.

 • 2007.09.26 14:36:21mazsola84

  A mondatszerkesztésből nekem az utóbbi tűnik valószínőnek.

 • 2007.09.26 15:35:22thais

  MIndegy, mind a kettő riasztó. És a lengyel nők most külön pártot alakították, hogy beleszólhassanak ebbe is. Ha igen, nőni fog ez a szám.

 • 2007.09.27 11:13:10ready_real

  Úgy gondolom, hogy annak a gyereknek, akit nem akarnak, annak talán jobb is, ha meg sem születik. Nem jó dolog úgy felnőni egy emebrnek, hogy tudja, a szülei nem akarták, netán el si akarták vetetni de esetleg nem sikerült.

  Tegnapi Metroban volt róla cikk egyébként hogy ithton 2002 óta csökken az abortuszok száma.

 • 2007.09.27 11:50:47Mille38

  Régóta azt gondolom, hogy a helyzet nem fog változni, ha mindig csak a nőket gyomrozzák. Egy fogantatáshoz két ember kell, ebből az egyik hímnemű. Az ő felelősségtudatukat is növelni kellene, az apaság épp olyan fontos tényező az emberiség életében, mint az anyaság. Mégis, mennyire sok férfi manapság férfiatlan, nem nőies, hanem inkább gyerekes: vágyainak él, határozatlan, akaratos, de nem előrelátó.  A helyzet csak a hímek férfivá érésével változhat. Ha még van az emberiségnek ideje ezt kivárni.

 • 2007.09.27 16:58:12dorota

  Sister38 veled teljesen egyet értek. rengeteg múlik a férfiak hozzáállásán.Amíg ők élik és jobban mondva féltik a jól megszokott életüket, addig nehéz egy nőnek a babát választani, főleg ha nem betervezett volt a gyerkőc. Nagyrészük csak hárít,a mikor a döntéshozatalra kerül a sor: "Anyukám ez a te döntésed. A te életed változik meg drasztikusan" vagy a legjobBB: "Mindegy, hgy döntesz de melleted állok".Sajnos nekem ehhez volt szerencsém egy ilyen helyzetben...amit a mai napig bánok

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta