Küzdelem az évi 20 millió abortusz ellen

„Élj Magad is, mielőtt új életet hozol létre!” - szlogennel indult el a Szülészeti és Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság által felkarolt kezdeményezés, amelynek célja elérni, hogy a fiatalok használjanak – méghozzá megfelelő – fogamzásgátló eszközöket, és így teljes védelmet élvezzenek a nem tervezett terhességgel és a szexuális úton terjedő fertőzésekkel szemben.


A Fogamzásgátlás Világnapja olyan hosszú távú kezdeményezés, amely minden fogamzóképes nőt és nemzőképes férfit érint. A nagyszabású, világméretű kampány célja a fogamzásgátlással kapcsolatos tájékozottság növelése és ezáltal a nem kívánt terhességek számának csökkentése, továbbá a szexuális egészséggel kapcsolatos oktatás javítása. 

A 10 és 19 éves lányok között végzett kutatások szerint a fiatal felnőttek szorulnak rá leginkább a szexuális oktatásra (minden 10 szülésből egy esetében még maga az anya is gyermek). Az első világnap-kampány témája kifejezetten ezt a korosztályt célozza.

Világszerte különböző akciók zajlanak a Fogamzásgátlás világnapja keretében, elindult például egy globális honlap is Your Life címen, amely a fogamzásgátlással, szexualitással kapcsolatos információkat, tanácsokat és interaktív elemeket tartalmaz.

Egyetlen esztendő leforgása alatt a világon 80 millió nő szembesül nem kívánt terhességével, és mintegy 20 millió azok száma, akik abortusz útján meg is szakítják azt. A statisztikák szerint a nem megfelelő módon végzett terhesség-megszakítás 68 ezer nő életébe kerül. A helyzet akkor is riasztó, ha csak a fejlett országokat vesszük górcső alá: az ezekben évente előforduló 28 millió várandósságnak közel a fele (49 százaléka) nem tervezett és 36 százalék abortusszal végződik.
Oszd meg másokkal is!
Mustra