Kell-e a férfias nyers erő a szüléshez?

Sok nő ragaszkodik ahhoz, hogy terhességét és szülését nő nőgyógyász kísérje végig és vezesse le. Választásuknak indokai között szerepel a hasonló anatómiai felépítés, és a nagyobb empatikus képesség. De mi a helyzet a testi erővel? Ha épp azon múlik a baba élete, hogy erős kezek segítenek-e neki világra jönni?

Még mindig hangos a sajtó a nemrég történt halálesettől, amely otthonszüléskor következett be. A tragédia oka a baba vállának elakadása volt, s a vékony testalkatú bába, bármennyire tapasztalt is volt szüléslevezetésben, semmilyen módszerrel nem tudta kihúzni a gyereket.


Dr. Laufer Gábor, a Velvet nőgyógyásza szerint ilyen esetekben nem mindig a tapasztalat, a gyakorlat és az ügyesség számít, sokkal inkább a nyers fizikai erő. Szülész-nőgyógyász pályafutása során előfordult néhányszor, hogy olyan szüléshez hívták, ahol a bába képtelen volt kiszabadítani a vállánál elakadt gyereket. Erejének köszönhetően az orvos másodpercek alatt világra segítette a babát. Szerencsére a vállelakadás nem gyakori, de ismert komplikáció, tudtuk meg a nőgyógyásztól, amelynek megoldásánál véleménye szerint sokat segíthet a férfi ereje.

Nektek számít, hogy nő vagy férfi a nőgyógyászotok?
 
Oszd meg másokkal is!
Mustra