SZÜLŐSÉG

Kell-e a férfias nyers erő a szüléshez?

2007. szeptember 25., kedd 08:09

Sok nő ragaszkodik ahhoz, hogy terhességét és szülését nő nőgyógyász kísérje végig és vezesse le. Választásuknak indokai között szerepel a hasonló anatómiai felépítés, és a nagyobb empatikus képesség. De mi a helyzet a testi erővel? Ha épp azon múlik a baba élete, hogy erős kezek segítenek-e neki világra jönni?

Még mindig hangos a sajtó a nemrég történt halálesettől, amely otthonszüléskor következett be. A tragédia oka a baba vállának elakadása volt, s a vékony testalkatú bába, bármennyire tapasztalt is volt szüléslevezetésben, semmilyen módszerrel nem tudta kihúzni a gyereket.


Dr. Laufer Gábor, a Velvet nőgyógyásza szerint ilyen esetekben nem mindig a tapasztalat, a gyakorlat és az ügyesség számít, sokkal inkább a nyers fizikai erő. Szülész-nőgyógyász pályafutása során előfordult néhányszor, hogy olyan szüléshez hívták, ahol a bába képtelen volt kiszabadítani a vállánál elakadt gyereket. Erejének köszönhetően az orvos másodpercek alatt világra segítette a babát. Szerencsére a vállelakadás nem gyakori, de ismert komplikáció, tudtuk meg a nőgyógyásztól, amelynek megoldásánál véleménye szerint sokat segíthet a férfi ereje.

Nektek számít, hogy nő vagy férfi a nőgyógyászotok?
 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.09.25 15:58:20B-

  De azért az elég durva, nem? Hogy azért fizettem a magánrendelésért X ezer forintot (pedig akkor elég rendesen le voltunk égve, volt, hogy egész este bőgtem anyagi problémák miatt... :-( ), mert a TB-támogatott szakrendelésen szerzett tapasztalataimat NEM akartam újraélni a terhességem alatt. :-(

 • 2007.09.25 16:07:56katampusz

  B- nem hiszem, szerintem csak peched van és kifogtad a pokrócokat. egy idő után meg kifejlődik egy jó adag paranoia.

  én soha nem adtam pénzt sztk-ban (most adok ugye vizitdíjat)

  nem adtam a védőnőnek (pedig kifejezetten szeretem)

  és a gyerekorvosunknak sem.

  normális ellátást szoktam kapni.  a mentősnek, ügyeletes orvosnak mindig adok.

  meg jattolok a postásnak is -bár erre nem vagyok büszke- különben egy darab ajánlott vagy hivatalos irat sem jutna el hozzám.

 • 2007.09.25 16:12:22anita79.

  B-: sajnálatos módon nagyon sokszor a pénzől van szó, és undorítónak tartom, már csak azért is mert legtöbbször a doki csak levizitel, gyógyszert ír fel, kenetet vesz stb, Oké, éveket tanulnak az orvosok és tudás van a hátuk mögött, életet mentenek, operálnak meg minden, de a piszkos munkát az ápolónők, segédápolónők végzik, őket pedig sokszor semmibe veszik.Mégis az orvos kapja a paraszolvenciát.

  Sajnos olyanok is vannak akik bele vannak fáradva az egészbe(mert bele lehet)de mostanság már minden kórházban van a dolgozók számára "lelkisegély szolgálat", épp az ilyen esetekre, vagy ha valaki nem tud feldolgozni egy esetet stb.

  A fásult embereknek jó lenne ezt igénybe venni.  Nekem saját tapasztalatom, hogy az embernek nagyon is tele lehet a tudata dolgokkal.

  Intenzíven dolgozom(tam)(táppénz)Nagy megrázkodtatás volt amikor az egyik kedves ismerősöm halt meg az osztályunkon. Mialatt ott feküdt voltak kollégák és kolleganők, orvosok akik nagyon kedvesen és emberségesen álltak mind hozzám, mind az ismerősőmhöz(ők más betegekhez is)és sajnos voltak nagyon bunkó kolléganők is. Mikor meghalt, úgy éreztem, hogy hiábavaló a munkám, az erőfeszítések és minden hiába való az egészségügyben. Ha nem lettek volna olyan kolleganőim, mint amilyenek(a kedvesek közül)akkor lehet, hogy már nem dolgoznék ott, pedig imádom a munkám.

 • 2007.09.25 16:26:36emma

  Sziasztok Lányok!! Már vagy egy hónapja nem jártam erre. Jelentem szegeden vagyok kicsiny családommal együtt. De hogy a témához is írjak:Nekem csak férfi dokihoz volt eddig szerencsém, így ez a természetes. A fiamnak azonban dokinénit választottam , benne igazán megbízom, tudom a fiam jó kezekben van nála!

 • 2007.09.25 16:56:27manci

  Enahma: bocs, igazad van, így visszaolvasva, tényleg nem mondtad, csak valahogy nekem ez jött le mondanivalónak.  De ígérem, a jövőben igyekezni fogok, hogy ne lássak a sorok közé olyasmiket, amik nincsenek is ott! :)

 • 2007.09.25 19:21:20opti

  Szerintem pont az a jó egy JÓ férfi szülész-nőgyászban hogy ő nem tud gyereket szülni. Én spec tiszteletet éreztem szerintem pont emiatt, és ezt a fajta tiszteletet/csodálatot még egy nőitől sem éreztem eddig.

  Amit birok azok a női nőgyogyik akik még nem szültek és mindent olyan jól tudnak. Nekem még sosem okoskodott annyit egy pasi doki sem mint az említett női dokik. Mármint olyanokban, hogy mit kell éreznem, meddig kell szoptatnom blabla.

 • 2007.09.25 19:31:40anyaallat

  szerintem kell a fizikai erő, amúgy elég egy pillantást vetni az Ina May Gaskin-es könyvbe van fotó a Farm bábáiról, hát azok mind tenyeres talpas izmos nyakú tankarankák! azért ennek nyilván van oka, ami nem a hímsovinizmus.

 • 2007.09.25 19:45:45Különálló

  B-: én soha egy orvosnak nem adtam még hálapénzt, de még nem láttam ennek kárát. Pedig már túlvagyok 2 komolyabb (nem nőgyógy) műtéten. Szóval nagyon orvosfüggő - meg talán arról is szó van, hogy nem veszem fel, milyen az orvos stílusa, ha nem kifejezetten megalázó.

  Pl. a paksi nőgyógyászat három orvosa közül mindegyiknél voltam már, egyiknek sem adtam, és még igazából bunkók sem voltak. Ez azért 100%-os arány...

 • 2007.09.25 20:10:33yuyu79

  Enahma, akkor kiváncsi lennék a tapasztalatodra, melyik orvost ajánlanád a 3 paksi közül?  Mondjuk én csak kettőről tudok, M és W, ki a 3.? És még csak M-nél jártam, de a sógórnőm W-t ajánlotta legutóbb..

 • 2007.09.25 21:24:31kovvacs

  Még hadd hivatkozzak arra, hogy nem rázódtam bele a két csemetébe, és ezér nem olvasom végig.  Én nem férfi vagy női nőgyógyászt szeretnék választani a szüléshez meg a terhesgondozáshoz,

  hanem

  SZÜLÉSZNŐT.  És jó szülésznőnél szeretnék szülni egy nagyon jól felszerelt és baba-mama-barát kórházban,

  ahol nagyon jók az ügyeletes orvosok.  A nőgyógyász másik kérdés, szülésfüggetlenül. Nekem mindegy, emberileg legyen rendben és feleljen meg az igényeimnek. • 2007.09.25 21:35:15hupli4

  kowacs, szia, hogy vagytok? Én most látlak hosszú idő után először, mint kétgyermekes. :) Milyen a kicsi?

  Egyébként igen, ami a szülésznőt illeti. Ha minden OK, ő a fontos igazán.

 • 2007.09.25 21:41:42Paramami

  Azért megnyugtató, hogy a 21. század elején emancipált nők jobban érzik magukat, ha "az országot, az autót, amiben ülök, a családom pénzügyeit, a szülésemet, a vakbélműtétemet, a cégemet, ahol dolgozom egy férfi irányítja". Nálunk én vezetek. Én vagyok az igazgató egy zrt.-nél. Ami pénzügyi természetű cég. Értek a pénzügyekhez. Kétszer annyit keresek, mint a férjem, aminek egyikünk sem örül, mert most attól a pénztől esünk el, amíg gyereket nevelek itthon. Az ország ffi vezetőit nem kommentálom... Női nődokim volt sokáig (most pasi van, de csak mert az előnyei meghaladják a férfi mivolta által okozott hátrányokat), valamint nő a család- és a gyerekorvosunk. Tudtommal nők még nem indítottak háborút. Egyébként szeretem a pasikat, az enyémet meg pláne. Csak nem gondolom, hogy jobbak nálam. Mások, de nem jobbak. Sosem voltam feminista, de sosem gondoltam, hogy az, hogy nőnek születtem, hátrányomra kellene, hogy válljon. Ezek szerint saját női kortársaim nem segítettek volna pl. a karrieremben. Még szerencse, hoy pasik döntöttek pl. akkor, amikor felvettek a mostani munkahelyemre. Lehet, hoy mi nők jobban lenézzük és hátráltatjuk egymást, mint férfitársaink???

 • 2007.09.25 22:06:19Maja Papaya

  Paramami: a felvetésed jó. Én is megfigyeltem, hogy a nők egymással szemben sokkal kritikusabbak. Hány nőt hallottam már szitkozódni a volánnál, hogy előtte biztosan egy idióta nő vezet, holott adott esetben éppen ő a béna... És ez minden területen így megy. A saját kis komplexusu(n)kat akarják(juk) kompenzálni? Vagy ha egy nő valami nem tipikus női dologban jó, miért érzi úgy, hogy ezt más nő nem tudhatja? Máris ott a felsőbbrendűségi érzés - és ezzel kvázi elismeri, hogy ő maga is felsőbbrendűnek tartja a férfiakat.

  ???

 • 2007.09.25 22:41:48Hagyma

  Sokat olvastam róla, és mindig elszomorít, amikor tanult, értelmes, önálló véleménnyel rendelkező nők ilyenek frázisokat (közhelyeket) puffogtatnak, hogy "az orvos legyen férfi", vagy máshogy ócsárolják a saját nemüket.

  Nem "vicces" szerintetek, hogy ha egy nő tiltakozik pl. a házasságban összeszorított szájjal tűrés ellen (mert a férje csalja, veri, nem vesz részt a házimunkában stb.), akkor épp a saját anyja lesz az, aki elítéli és kritizálja emiatt??

  Vajon Titeket nem dühít, hogy a saját anyósotok, ha azt látja, hogy a férjünk (az ő kicsi fia) is tudja kezelni a mosógépet, és főzni vagy kivenni a részét a házimunkában, akkor azzal jön, hogy bezzeg őneki ez ment segítség nélkül is?

  Vagy másnak azt meséli, hogy "képzeld Jolikám, a fiaméknál a fiam főz/mos/mosogat, mert a menyem még erre sem képes"?

  Nem érdekes, hogy ha egy nő sokra viszi mondjuk az üzleti életben, akkor mi magunk mondunk rá ilyeneket, hogy biztos jól tud térdelni, vagy agresszív, férfias stb.? Vagy legjobb esetben csak szerencséje volt??  Amíg saját magunkról nem hisszük el, hogy képesek lehetünk arra, mint egy férfi, addig ezeket a buta előítéleket adjuk tovább a gyerekeinknek.  Bocs, ha indulatos vagyok, de olyan jó lenne, ha mi (a mi generációnk) tudnánk ezen változtatni...  A "nehogy már egy nő nyúljon belém OTT" meg nekem úgy hangzik, mintha az ezt hangoztatóknak a saját testiségükkel lenne gondjuk, mondjuk nem mernék megnézni magukat OTT egy kistükörrel, vagy magukhoz érni, mert fujfuj, az nem illik, vagy mocskos...

 • 2007.09.25 22:44:50magyaranya

  Egyenjogúság: a hetvenes években megkérdeztek egy szemészprofesszor-asszonyt, hogy szerinte mikor lesz egyenjogúság, aki azt mondta: ha este, mikor hazaérünk az ugyanolyan beosztásban dolgozó, ugyanannyit kereső, ugyanolyan tudományos fokozatú férjemmel én kerdezem meg tőle, hogy mi lesz a vacsora. :))

 • 2007.09.25 23:16:37Paramami

  Vagy ott az a tipikus tanmese: egy sebész egy súlyos balesetes operálását kezdi meg, amikor észreveszi, hogy a fia fekszik előtte. A sebész viszont nem az apja a fiúnak. Hogy lehet ez? Bármennyire is viccesnek hangzik, amikor egyemistaként hallottuk, mindannyian bőszen találgattunk, de arra nem gondoltunk, hogy azért, mert az anyja. Most persze így olvasva triviális, mert ebben a témában hoztam fel, de érdekes, hogy mennyire nem gondolunk erre a mindennapokban.

 • 2007.09.25 23:17:08anittik

  Sziasztok!

  A szavazásban a férfi nőgyógyászt jelöltem meg. Talán csak azért, mert még nem volt dolgom női nőgyógyásszal. És mert jó volt az eddigi tapasztalatom. Most viszont ezen gondolkozom. Van egy ismerősöm (egyidősek vagyunk) szülész-nőgyógyász szakorvos-jelölt itt Debiben. Nőből van, igazi nő. Mivel ismerem nemorvos kora óta, talán belsőségesebb lehet a viszonyunk. Talán mindenre tud majd válaszolni, amire kell. Csak rá kéne szánni magam, hogy felhívjam. Ráadásul azzal a dokival dolgozik sokat együtt, akinél az első babámat szültem. Vele amúgy nagyon meg voltam elégedve. Jött, amikor kellett, tette a dologát, közben bíztatott, nem kiabált, nem nézett hülyének, elmondta, hogy mikor mi következik, és amikor látta, hogy nem tudok teljes erővel nyomni (hasprsés ilyen izomhelyekkel lehetetlen volt :))))))))) ), hívta a szülésznőt, aki 150 cm volt, és 50 kg kb, és a doki húzta, a szülésznő nyomta a hasamból a gyereket. Most mégis bizonytalan vagyok, hogy őt válasszam-e újra, vagy az ismerős női orvost.

  Amúgy többségében női szakorvosokhoz járok (háziorvos, gyerekorvos, allergológus, fogorvos, genetikus, szemész, belgyógyász). Asszem más dokihoz nem szoktam járni... :))) És a suliban is jobban szerettem azokat a tárgyakat, amiket női tanárnál tanultunk. Lehet, hogy csak kellett az "anya", nemtom.

  Jövő hétig meg kell hoznom a döntést, mert mennem kell genetikára, és szeretném, ha valaki ott helyben megnyugtatna, és átnézné a leleteimet. Ebből a szempontból a férfi dokinál az előny, mert tapasztaltabb 10-12 évvel. Holnap kezdem a 8. hetet.

 • 2007.09.25 23:22:02Matykoka

  a második szülésemnél a szülésznő alig találta meg a méhszájamat, az 5 perces fájásoknál. Nagyon fájt, erre ő mutatta, hogy milyen pici a keze és vékonyak az ujjai.

  Legközelebb egy péklapátkezűt választok :-)

 • 2007.09.25 23:57:54Zsömi

  Én is szeretek női nőgyógyászhoz járni! Amikor nő volt az orvosom, semmi feszültséget, izgulást nem okozott a vizit. VAlahogy úgy érzek, mint B-, hogy a tornaöltözőben nem feszélyez, ha nők között vetkőzöm meztelenre, ugyanezt érzem a nőgyógyásznál is.

  Más kérdés, hogy rokon férfi nőgyógyi és egy másik női orvos szerint is a nőgyógyász szakma nagyon kemény és fizikailag is megterhelő. Pl egy császárnál is nagyon nehéz húzni, tartani az izmokat, fogókat stb.

 • 2007.09.26 08:29:44Nilüfer

  SzAz meg hadd legyen már magánügy, hophy valaki az orvosi szakmát női vagy férfi hivatásnak " éli" meg..ínezüst, itt nem általában a férfiakat szólja le bárki, és szó sincs valami feminizmusról, csak arról, női vagy férfi nőgyógyászt választanánk-e. Aki ócsárolt, mint pl én, az nem a nőket ócsárolta, hanem azokat a nőgyogyi nőket, akik nem megfelelően álltrak a dolgokhoz. De azt senki sem mondta hogy nincs ilyen férfiban..sőőt, mivel ők többen vannak, biztos, hogy több van köztük ..Kohásznak pl én nem tudok elképzelni nőt..akkor hímsoviniszta vagyok? Senki sem mondja jogy a nők kevesebbet érnek..magam is egyetemet végeztem, és nem érzem magam kevesebbnek senkinél..de ahogy a férjem nem tud szülni, úgy gondolom, hogy az esőcsatornához nem éán mászok fel kitakarítani, az férfimunka.De meg tudnám csinálni, ha kéne.Szóval, a nőgyogyim legyen férfi, a gyerekorvos ellenben nő:))) És a gyerekfülész is nő..de pl a női bőrgyógyászok az én tapasztalataim szerint , és nekem szintén nem jönnek be..érdekes, nem? A szemész megintcsak legyen nő...fura - e vagyok????:))))))))))))

 • 2007.09.26 09:44:24Tish

  Vizsgált meg női, és férfi doki is, de szülésnél a tudása, és tapasztalata miatt ajánlottat választottam (férfi doki). Az már másnapra tartozik, hogy nagyon rosszul jártam vele.

  Nekem olyan furcsaságaim vannak, hogy csak azoknál a dokiknál, vizsgálatoknál választok nem szerint, amelyeknél félek. A fogdokim nő, mert rettegek a fogorvosoktól, és nekem ott kell az empátia, kedvesség, türelem.

 • 2007.09.26 10:04:00mazsola84

  Színezüst!  "A"nehogy már egy nő nyúljon belém OTT" meg nekem úgy hangzik, mintha az ezt hangoztatóknak a saját testiségükkel lenne gondjuk, mondjuk nem mernék megnézni magukat OTT egy kistükörrel, vagy magukhoz érni, mert fujfuj, az nem illik, vagy mocskos..."  Nekem volt szerencsém leírni, hogy nem szeretném, hogy egy nő ott hozzámérjen. És ne haragudj, de iszonyú baromság amit írtál. Miért is lenne bajom a saját testemmel, meg a kistükörrel nézegetéssel? Mi köze ennek ahhoz, hogy nem szívesen járnék női nőgyógyászhoz?

  Nekem meg azok a nők furák, akik a férfiak előtt szégyenlősek, kezdjek el én is ilyen hülyeségeket írni, hogy akkor ők biztos frigidek és nem merik vállalni a saját testüket?

 • 2007.09.26 11:13:24anita79.

  Okoska: abban igazad van, hogy a nők sokszor sokkal bunkóbbak tudnak egymással lenni, de ez nem mindig igaz, így az álltalánosításoknak semmi értelme, mert lehet mind a női mind a férfi doki kedves és bunkó is.

  A családi felálláshoz meg csak annyit, hogy számomra az az ideális, ha egyenlő félként tekintünk a társunkra, ezért társ. Vannak dolgok amit egy háztartásban a nő és van amit a férfi tud jobban, bár vannak kivételek. Szóval, ki kell egészíteni egymást és közösen dönteni. Nekem meg az a furcsa ha egy családban a nő viseli a gatyát. Ez van. Nem vagyunk egyformék, de milyen unalmas is lenne akkor az élet :-)))

 • 2007.09.26 11:31:38mazsola84

  Én meg olyan családból jövök, ahol anya és apa egy egységet alkot és együtt döntenek.

 • 2007.09.26 11:53:45Hicudzsi

  Nekem szerintem mindegy csak kedves és megértő legyen. A felfújt hólyagoktól idegbajt kapok, legyen az férfi vagy nő.  A legkedvesebb nőgyógyász történetem, mikor asszonyként elmentem tablettát iratni egy sztk-s női nőgyógyászhoz aki anyukámat meg a nővéremet is kezelte, sőt engem is látott már párszor :) Mikor elmondtam miért is jövök elkezdett puffogni, hogy nekem még babákkal kéne játszanom nem hapsikkal henteregni. Lányok! :) Hát 23 évesen ez nekem jó nagy bók volt :) :) :)

 • 2007.09.26 12:05:08kovvacs

  paramami szeretlek és irigyellek :)

 • 2007.09.26 12:49:08cseresznye

  Jókat nevetek a sok egyenjogúság-, meg általánosításellenes harcoson.

  Könyörgöm, itt személyes preferenciákról van szó! Konkrétan képtelenség úgy élni az életet, hogy az ember nem általánosít. Az teljesen normális.  Én is inkább afelé hajlok, hogy legyen egy kedves szülésznő, és egy kedves férfi doki, és mindkettőnek más szerepet szánok a fejemben. Az előbbi legyen anyás, az utóbbi férfiként a nőket tisztelő védő, erőt sugárzó apa típus. Az természetes, hogy elsősorban szakmailag legyen jó, de ez olyan egyértelmű!  Attól még magánéletben, harcos egyenjogúság párti vagyok, és "harcos" hirdetője annak is, hogy férfiak és nők nagyon is különböznek (kivételek persze vannak), csak emberi, állampolgári jogaikban egyformák. És ez nagyon jól van így.

 • 2007.09.26 13:12:23Guruljka

  Hogy hova el nem kanyarodott ez a téma. Hiperallergiám van a saját nemünk fikázásra, de azt gondolom, hogy amikor a nőgyógyász nemét is figyelmebe veszem és esetlegesen egy hímnemű orvos mellett döntök, azzal még nem vetem meg a fajtámat. Sőt azt hiszem hogy ez egyáltalán nem a nők egyenjogúsításának színtere. Márcsak azért sem, mert senki nem tiltja egy nőnek sem hogy nőgyógyász legyen és azt sem hogy nőnenmű nőgyogyit válasszon. Én már leírtam, hogy bár kedves volt az a nőgyógyász csaj aki engem egyszer vizsgált, anatomiai okokból roppant kellemetlen volt a dolog. Egyébként neki is... Másrészt mivel hál' istennek nem vagyunk egyformák, ezért vannak köztünk olyanok, akiket az feszélyez jobban, ha egy női doki turkál benne, és vannak akiket az ha egy férfi doki turkál benne. Mivel én az előbbi csoportba tartozom, ezért nem is nézek körül a nőnemű nőgyógyászok között. De ettől még mindenki tegyen amit akar, csak please ne legyek már ezért nő létemre hímsoviniszta???

  Hja és feminizmus. Nem az a feminizmus, amire azt hisszük, hogy az. A feminizmus célja ugyanis az, hogy minden nő azt csinálhassa, amit akar. Vagyis nem az egyenlőség, hanem egyenjogúság. Pontosan abból a tézisből indul ki, hogy a férfiak nem jobbak, hanem mások. Csak az elmúlt időszakban a média és néhány nagytudású aktivista sikeresen eltolta a képet affelé, hogy a feminzmus egyenlő legyen a dolgozó nővel, aki különb a munkájában, mint 100 hapsi. Érdemes a témával kapcsolatban Bombera Kriszta nyilatkozatait olvasgatni. Ő ugyanis feministának vallja magát és szerintem Ő tényleg az is. Nem egy fúj doldog az a feminizmus kérem szépen.

  És még valami. Én nagyon örülök, hogy manapság ilyen sokféleképppen élünk mi magyar nők. Van aki maga a ház feje, sokat keres és sikeres. De van aki jobban szeret "csak" édesanya lenni, 4 gyereket nevelni és a többi részt inkább apára hagyni. Magam részéről bizonyos dolgokat szeretem apára hagyni, másokat meg szeretek a kezembe tartani. Hát nem klassz, hogy úgy élhetünk, ahogy nekünk tetszik? Persze, nem mindenkinek jön össze, főleg mert kell hozzá egy nekünk való pasas is! De szerintem az nagyon-nagyon jó, hogy manapság már önmagunkon kívül senki nem írja elő nekünk komolyan, hogy mi a dolgunk, mint Nőnek. Persze ma is vannak társadalmi elvárások, de sehol sincsenek még a 30 évvel ezelőttiekhez képest se.Én ennek örülök és annak is örülök, hogy ezzel a szabdságal sokféle képpen élünk.

 • 2007.09.26 13:20:00cseresznye

  Guruljka, olyan szépen leírtad, amihez én lusta voltam!

 • 2007.09.26 13:24:16Guruljka

  cseresznye;) akkor mi vagyunk itt a feministák?:))))

 • 2007.09.26 13:46:41cseresznye

  Guruljka, kőkeményen :))

 • 2007.09.26 13:52:30manci

  Ha azt mondjuk: az én személyes ízlésemnek ezért vagy azért jobban megfelel a férfi/nő nőgyogyi, az oké.

  Ha azt mondjuk: egy nő nem lehet olyan jó szülész-nőgyógyász, mint egy férfi (vagy fordítva); vagy a férfi orvosok bunkóbbak, mint a női orvosok (vagy fordítva), az már egyfajta előítélet. • 2007.09.26 14:26:51anita79.

  Szerintem annyira, de annyira felesleges azon vitatkozni, hogy melyik jobb, a nöi vagy a férfi doki, mert mindenkinek más jön be, mind természetben, mind más szempontok szerint is. És ez így is van jól, de attól a kijelentéstől és előítélettől rosszul vagyok és forog a gyomrom amikor valaki kijelenti, hogy az orvos az csak férfi lehet. Na ez az előítélet.

  A családi felállás is legyen mindenkinek a saját szuverén joga, és döntse el mindenki, hogy neki mi a legjobb felállás. Nekem az az ideális, ha egyenlő félként tekintünk a társunkra, ezért társ. Vannak dolgok amit egy háztartásban a nő és van amit a férfi tud jobban, bár vannak kivételek. Szóval, ki kell egészíteni egymást és közösen dönteni.

  Az is előítélet ha valaki más felfogásmódját kritilálja.  Guruljka: még szerencse, hogy elmúltak azok a bizonyos 30évvel ezelőtti idők :-)))))

 • 2007.09.27 18:40:45Dortje

  szerintem is felesleges általánosítani. Nőben és férfiben is találkoztam már jó és rossz dokival egyaránt.

  Úgy esett, hogy a fogadott (férfi) orvosom pont aznap ment szabira, mikor szültem, és egy női doki volt ott. Nem tűnt erősnek, de kemény nő benyomását keltette. És amikor kellett nyomott, húzott térdepelt, szerintem már túl erősen is. Ide is illik a "ne általánosítsunk" és "Ne ítéljünk elsőre" közhely.

 • 2007.09.28 00:19:39bonyolult

  rég olvastam és fejből mondom a számokat... ha rossz, és valaki tudja pontosan idézni, elnézést kérek!  de tény1: a Papp Z. féle, "konzervatívnak" tekinthető, aktuális szülészet-nőgyógyászat tankönyv szerint (is) kerülendő gyakorlat a méhfenékre kézzel gyakorolt nyomás a szülés alatt (értsd: a gyerek kipréselése), mert többek között ez okozza a kórházi újszülöttek körében oly gyakori kulcscsonttörért, a nők szétrepedt szöveteiről nem is beszélve.

  tény2: egy kutatásban pár éve ez jött ki: az összes magyarországi hüvelyi szülés 72%-ánál alkalmazta az orvos az "expressio foetus"(gyerek kipréselése)-t.  Ehhez mit szól Laufer doktor? És ti?

  Mind a 72%-nál vállelakadás tette szükségessé az életmentő manővert?

 • 2007.09.28 06:49:06manci

  72 %?!?!

  Ez nagyon brutál!  Akkor mégsem csak szerencsétlen véletlen, hogy itt a porontyon annyi kismamának volt ilyen élménye.  Mondjuk, ha jól emlékszem, a többség védte az orvosnak ezt a ténykedését, dehát mi laikusak vagyunk, ha a nagy doktor azt mondja, hogy szükség volt rá, meg életet mentett, akkor elhisszük, hogy pont mi vagyunk az a pár %, amikor kellett, sőt, még hálásak is vagyunk érte...  72 %! Húúúú....

 • 2007.09.28 08:58:41Leona

  Jaj, én meg nő létemre statikusnak álltam.

 • 2007.09.28 09:18:21marcangoló

  "Jó, hogy vége a 60-as éveknek, és nem jön újra eeeel..."

 • 2007.09.28 10:35:41Leona

  Marcangoló, Európa Kiadó? Már egy órája ezen gondolkodom...

  Ha nem írod meg, becsavarodok!!!!!!!!!!!!!!

 • 2007.09.28 10:39:37másutt

  bonyolult:

  bábám azt allitja, hogy a magyarorszagihoz kepest sokkal progresszivabbnak tekintheto itteni ANGOL szuleszorvos brigad EVEKKEL van lemaradva a tudomany allasatol.  azaz gyakran egy evtizedbe (vagy kettobe) kerul, hogy abbahagyjanak olyan rutinbeavatkozasokat, amikrol bebizonyosodik, hogy KAROS, FELESLEGES, stb.

  amiert allandoan megdorgaljak oket a kutatok, de a jo regi szokasok, azok alljak a helyuket.  en egyebkent reszben emiatt preferalom a FIATALABB nogyogyaszokat (ertsd, 35-40 alatti).

  iszonyuan sokat fejlodott az elmult 25 evben a terulet.  erre par pelda, kapasbol a fogamzasgatlas (NEM kell szunetet tartani a tabletta utan!) az ultrahangok hasznalata (ez tenyleg csak par eves) avagy pl az, hogy kulfoldon harsanyan a gatmetszes ellen allnak 5-10 eve, es hagyjak a termeszetes szakadast.  szoval...  csak azert, mert ellene van a tudomany, es valami bizonyitott rossz, ... egy 1965-ben diplomazott orvos prof nem fogja csak ugy abbahagyni amit buszken csinal majdnem 50 eve!

 • 2007.09.28 10:41:04druantia

  Leona, bocs a belepofáért :). Kispál :).

 • 2007.09.28 10:52:07marcangoló

  Kispál és a borz. :-) Ne csavarodj be! :-D

 • 2007.09.28 11:12:20Leona

  Basszus, télleg!

  Lesztek szivesen forrásostul idézni, mert így nem tudok az órámra készülni/dolgozni!!!! :)  Viszont berakok egy kis kisPált, olyan rég hallgattam...

 • 2007.09.29 16:15:52Hagyma

  Mazsola84, akkor bocs, hogy így mellélőttem, azt hiszem, más hangsúlyt hallottam a mondatod mögé (ezért nehéz így írásban heves véleményt nyilvánítani :)).

  Akkor mondom másként (gondolkodtam rajta): azért furcsa nekem ez a "ne nyúljon belém nő", mert NEKEM az orvosi vizsgálat teljesen nemtelen. Nem gondolkodom rajta, hogy ez itt egy férfi, aki épp a hüvelyemben nyúlkál, de arra sem, hogy egy nő, és ez milyen furcsa. Ami azt illeti, nem szeretném azt se, ha idegen férfiak előtt kellene feküdnöm meztelenül, széttárt lábakkal, és nem vagyok gátlástalan se nők, se férfiak előtt... De akkor és ott az nem egy férfi vagy egy nő, hanem egy ORVOS. Nem érdekes a neme.

  Hozzáteszem, hogy 18 éves koromban kezdtem nőgyógyászhoz járni, rendelőintézetbe, mivel nem lett volna pénzem magándokihoz járni. Mindig ahhoz mentem gyógyszert iratni/rákszűrésre, aki épp rendelt. Függetlenítettem magam teljesen attól, hogy nő-e vagy férfi.

  Egyszer elmentem egy magándokihoz, aki fél órát beszélgetett velem a problémámról, ami miatt felkerestem, majd annyit javasolt, hogy hagyjam abba egy időre a gyógyszert. Majd ennél a pontnál el akart köszönni. (Ja, 8000 Ft-ba került.) Én meg csodálkozva kérdeztem, hogy meg sem vizsgál?? Ő meg csodálkozott, hogy hát ha akarom, megvizsgálhat... (akartam)

 • 2007.09.29 17:24:39manci

  színezüst: ezt nagyon jól megfogalmaztad, és teljesen egyetértek, számomra is nemtelen az orvos. Ha már odáig jutnék, hogy azzal foglalkozom, most egy férfi vagy egy nő turkál bennem, az biztosan baromi zavarbaejtővé tenné a vizsgálatot. Mivel viszont ezt valahogy öntudatlanul kizárom, nincs bennem komoly feszengés: ő egy orvos, megvizsgál, drukkolok, hogy minden renben legyen, és ha így van, nagyon boldog vagyok, ha nem, segítsen rajtam. Ennyi.  Még ide tartozik: közös barátok révén találkoztunk már civilben a dokimmal. Látatlanban azt mondanám, hogy na ez milyen cikis helyzet. Meglepő módon azonban nem volt az sem akkor, se a következő vizsgálaton. Az adott partyn 2 ember voltunk, a vizsgálaton pedig orvos és páciens. Nyilván nem akarok vele nagyon barátkozni, mert van az ismerettségnek egy olyan pontja, ahonnan már tényleg kellemetlen lenne számomra a dolog, de összefutni valahol még nem volt az.  Egyébként épp az egyik közös barátnőnk nála szülte mind a 3 gyerekét. Esetükben ez is belefért. Biztosan mindenkinél máshol vannak a határok.

 • 2007.10.18 15:02:11Guruljka

  Én mostan itt kérem szépen ki fogom dühöngeni magamat, mert az imént jöttem haza életem legdühítőbb orvosi vizsgálatáról. Az immáron hetek óta tartó antibiotikumos kezelés megtette altáji hatását is... Ezért ugye muszáj nőgyogyihoz menni, de nincs úgy segítségem és időm, hogy ezúttal elmenjek a saját dokimhoz. Ezért nagy levegő és irány a szomszédos szakrendelő. Beléptem.

  Én: Jó napot!

  Az orvos: Van ám a földszinten ruhatár is, ott kéne lerakni a csomagokat, nem itt bent.

  (lenti ruhatáron bazi tábla: ...felelősséget nem vállaunk! Köszönés nuku)

  Én: Tudom.

  Orvos: Vetkőzzön le!

  Én: Jó (A muszáj rohadt nagy úr! Így mély nagy lélegzetekkel befogom a pofám és bízom benne, hogy a vizsgálatnál tán emberré változik)

  Orvos: Feküdjön fel! (érted még mindig nem kérdezi mi a szarért jöttem, de már kint van p.-ám, meg persze felfekszem, mert muszáj ezt itt és most elintéznem és ez egy orvos. És ekkor megérzem, hogy bár kint 16 fok van az altájamra süvít a szél a nyitott ablakon át!! Közben cikázik az agyamban, hogy basszus ki fogom bírni és kiheverem, ne most kezdjek el üvöltözni, mert még meg sem vizsgált!)

  Orvos: Mi a panasza? (végre ide is eljutottunk..)

  Én szépen elmondom a gyanúmmal együtt, hogy a tonnányi antibiotikum miatt van és kérem, ha lehetséges így is, vegye le a citót is.

  Innen kezdve megnémul és vizsgál. Egy kukk se. Se jó se rossz, se semmi. A vizsgálat nem fájdalmas, nem is óvatos. Legyen ez a jó pontja

  Végén közli: felkelhet.

  Leül, és irogatni kezd, majd megkérdi mikor menstruáltam és voltam-e terhes. (Ez tényleg kérdés még a vizsgálat után?????? Nem az a kérdés hányszor????)

  Majd közli: Szombaton jöjjön vissza a laborba és utána ide. Akkor majd kap valamilyen kezelést. Citológia 1 hét-10 nap múlva, de csak akkor értesítik, ha találnak valamit. Viszlát!

  VÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

  Én: tud valamit mondani, hogy ez valószínűleg tényleg gomba-e vagy valami másra gyanakszik?

  Orvos: Most mondtam jöjjön vissza szombaton!

  Ember ez basszus??

  És imhol a "slussz poén" amiért ezt ide írtam. Ez a doki kérem szépen egyik NŐTÁRSUNK volt!

 • 2007.10.18 15:29:36nagbri

  Guruljka: Hű, ez erős volt! Tisztára kiakadtam! MÁr tudom miért nem megyek soha nő nőgyógyászhoz! Brrr, még a hideg is kirázott az egésztől! Egyébként is, valamikor 18 évesen voltam egyszer SZTK-ban, nőgyogyinál, és soha többet! Inkább fizetek érte! Csak emberként bánjanak velem!

  De a kényszer nagy úr, így megértelek, hogy el kellett menned!

  Szörnyű, hogy vannak ilyen orvosok!

 • 2007.10.18 15:45:16Guruljka

  nagbri, azaz igazság, hogy az, hogy ezt egy nőtársam csinálta velem, katszteri holdakkal rosszabb érzés mint egy pasitól lenne. Nekem Persze ugyanolyan tré lenne egy pasitól is, de a leklemnek akkor is ez a szarabb, mert egy nőtől tényleg azt várná az ember, hogy tudja, milyen a páciensi pozíció. Legalábbis remélem Ő is jár rákszűrésre máshoz... Basszus, nemtől független a bunkóság, de bizonyos szitukban az egyik nemtől igenis fájóbb... Ez egy ilyen szitu. Jól felhúzott, de szombaton búcsúzóul meg fogom neki momndani, hogy lehetne kedvesebb is az emberekkel az tuti.

 • 2007.10.18 15:55:32yuyu79

  Az Sztk nem feltétlenül jelent bunkó orvost... akihez eddig jártam, na az eléggé morc volt, de most a másiknál voltam, egy ajtóval arébb, és az meg sokkal normálisabb...  De aki ekkora tapló ahhoz én se mennék többet..

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta