SZÜLŐSÉG

Kórházi népítélet a szülészetekről

2007. szeptember 24., hétfő 10:33

A Poronty szeretne egy olyan állandó rovatot indítani, amely a ti segítségetek alapján készülhet csak el. Ma Magyarországon a kórházak állapota, az ellátás minősége nagyon változó, s ez rendkívül megnehezíti az állapotos nők választását.
A szülésre készülő kismamák, kórházválasztása függ lakóhelyüktől, választott orvosuktól és azoktól a véleményektől, melyeket a szomszéd/barátnő/ a nőgyógyász felesége/fórum/kórházi szórólap révén jutnak el hozzá. Szeretnénk a magyarországi kórházak szülészetéről egységes szempontok alapján elkészített körképet csinálni, amellyel segítséget tudunk nyújtani a nőknek a választáshoz.

Tudjuk, hogy mailben kifejteni az általunk kért szempontokat nehezebb és időigényesebb feladat, mint mondjuk csak benyomni egy szavazó gombot, azonban minél több és pontosabb válaszokat adtok, annál megbízhatóbban tudtok választani a kórházak közül.

Hogy mégis mit kell tenned? A poronty@mail.velvet.hu e-mail címre küldj egy levelet amelyben a szüléseddel, terhesgondozásoddal kapcsolatban, néhány konkrét szempontot figyelembe véve elmeséled a saját tapasztalatodat.

Szempontok:

- terhesgondozás minősége, menete, személyzet
- szülés körülményei, alternatív szülési módok lehetősége
- császármetszés protokollja, altatás, epidurális, spinális érzéstelenítés lehetőségei
- szülés levezetése, orvos, szülész szempontjából (név nélkül)
- csecsemőosztály, választható szobák, személyzet hozzáállása, hogyan látogatható a gyermek (mennyire támogatják a szoptatást, cukros víz stb., üvegfal mögül vagy személyesen is beengedik a látogatókat)
- esetleges komplikációkra való felkészültség (koraszülött ellátás, csecsemő intenzív stb.)
- szülés éve
- összesített vélemény: Szeretett ott szülni, szülne ott még egyszer, hagyná ott szülni a lányát, azonos feltételekkel? Összköltségek.

Reméljük, sokan osztjátok meg tapasztalataitokat és bízunk benne, hogy idővel egyre nagyobb adatbázissal rendelkezve, egy széles körben használható, a kórházak részére is hasznos útmutatással állhatunk a szülés és terhesség előtt álló nők mellett!

Köszönettel: Poronty szerkesztőség

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.09.24 19:14:49peppermint

  OFF: www.fn.hu/hetilap/ceg_piac/0709/nagy_bebibiznisz_171928.php  Ajánlom figyelmetekbe. Lehet róla vitázni. Elolvastam az egész cikket, wadomama biztosan megihlette a szerzőt...  ON

 • 2007.09.24 20:02:14hopotty

  Ditke, engem 4 hónapja kapcsoztak, most ott tartok, hogy azt se tudom, hogy pontosan hol van a vágás: nem érzem, nem fáj, nem viszket, kutya bajom. férjem szerint alig látszik egy vékony csík. szóval egyéni a dolog, meg talán azon is múlik, hogyan csinálja a doki.

  a kiszedés sem volt kellemetlen, a látvány, ahogy hozta a dokinő a cuccot hozzá, sokkal rosszabb volt :)

 • 2007.09.24 20:20:11Zsömi

  Hú, de király! Nekem lesz a legjobb, mert én már profitálhatok az itt összegyűjtött tapasztalatokból, mire - végre - terhes leszek! :-)Nekem mindig a Margit kh volt a legszimpibb, barátnők tömkelege szült ott. Mivel azt bezárták, ha most kellene szülnöm, igecsak bajban lennék...

 • 2007.09.24 20:37:23hupli4

  Nagyon jó ötlet! Már írom is!

 • 2007.09.24 21:08:08anyaallat

  én is a margitban szültem, nagyon elégedett voltam sajnos megszűnt :(

 • 2007.09.24 21:08:19anyaallat

  én is a margitban szültem, nagyon elégedett voltam sajnos megszűnt :(

 • 2007.09.24 21:42:39Guruljka

  Király az ötlet!!!!!!  Mindkettőt megírtam és már el is küldtem Nektek! Sok sikert a feldolgozáshoz!

 • 2007.09.24 22:00:15Erika17

  Kétszer szültem Kistarcsán, szerintem rendben volt :-). Első terhességem alatt kiolvastam, amit csak tudtam, mindenféle szakirodalmat.. elolvastam a gátmetszést és borotválást ellenző cikkeket, sokat gondolkodtam, hogyan kéne, akkor ott még az volt a "szokás", hogy ezek természetesek, nem tudom, hogy van most.. a gátmetszést meg sem éreztem, a varrásnál a szülésznő viccelődött, hogy szebb lesz, mint új korában :-)..én nem felszívódó varratot kaptam, első szülés után azért néhány hétig érzékenyebb voltam, nehezen ültem, második után, mintha mi sem történt volna..az tény, hogy hozzám képest nagyok voltak a gyerekek, meg nagy volt a fejkörfogatuk..de soha, a sebgyógyulás óta nem volt semmi problémám a varrat helyével, miközben anyukám is msélt olyat, h az időjárásváltozást azóta is érzi..

  varratszedés kibírható volt, tényleg nagy volt utána a megkönnyebbülés..azt meg elolvastam ugyan korábban, hogy mik az elvi bajaik az ellenzőknek a borotválással pl., de engem annyira nem izgatott a dolog, nem gondolom, hogy ha emberek nézegetik a lábam közét szülés közben, akkor az olyan nagy trauma lenne, hogy leszedik onnan a szőrt..

  mondjuk a második gyereknél ezzel nem bajlódtunk, mire beértünk a kórházba, majdnem megszületett, tudom, hogy szép dolog a gátvédelem, de nála kifejezetten vártam már a gátmetszést, mert gátvédelemhez türelem, masszírozás, stb. idő kell, az én fiamnak meg 39cm-es fejkörfogattal már akkor a haja látszott, mikor a vizsgálóba beértem..

  Ami nagyon fontos a szülés mellett, szerintem a csecsemős nővérek hozzáállása, nagyon tetszettek, segítőkészek voltak, és teljes szabadságban éreztem magam, hogy megtehetem azt is, hogy egész nap velem van a gyerek -kivéve a fürdetést és vizitet-, és azt is, hogyha szeretnék nélküle aludni vagy zuhanyozni vagy bármit, simán bevihetem hozzájuk, akár egész éjszakára, ha gond van, úgyis szólnak, hozzák.. nem adtak nekik a tudtomon kívül pótlást (!!!), hallottam már ilyenről is. úgy átlagosan normális, emberi hozzáállást tapasztaltam..:-)

  hú, ez kicsit hosszú lett..

 • 2007.09.24 23:46:04SCD.HU

  Mi a budai Honvédban szültünk, kis osztály volt, de szinte minden gyereket megkönnyeztek. Azóta sajnos megszűnt a szülészet. Tulképp legutóbb olyan üres volt az épület, hogy azt hittem a kórház is megszűnt amikor kontrollon voltunk.

 • 2007.09.25 01:26:41cseresznye

  Jó ötlet, csak jó lenne a változásokat is megtudni. Az sem mindegy, hol hagytak meg csecsemőosztályt, és milyen szintűt. Mi van, ha gyors ellátásra szorul a gyerkőc, és nincs helyben intenzív?  Én is a Margitban szültem, jó volt, kulturált, kedves szülésznőkkel, azóta is hálás vagyok az "enyémnek", aki a kedvességével sokat segített.  Sajnos megszűnt...és most tanácstalan vagyok. Ismerőseim az Istvánban szültek, de ott már akkor is tömeg volt, most pedig állítólag már elviselhetetlen.

 • 2007.09.25 08:38:22Mamszi

  Lányomat tavaly a Schöpf-Mérei Ágost kórházban szültem, mivel oda tartozott a dokim.

  A kórházzal elégedett vagyok, de a nővérek munkájával nem, mivel nem történt meg lepedőcsere, mikor szükség lett volna rá, ezen kívül csak igérgették, hogy bevezetnek a babaellátás alapjaiba (fürdetés, pelenkázás, köldökcsonk ápolás (igaz, nálunk ez már szerencsésen leesett még a kórházban), bőrápolás, fejbőrápolás, stb.)és erre csak akkor került sor gyorstalpalóval, mikor már a hazainduláshoz öltözködtünk fel.

  Aztán adják hajnalban a hőmérőt, de minek, mert meg sem nézik, hogy valaki berakja-e vagy sem, bemondásra is elhiszik, hogy valaki nem lázas vagy nincs hőemelkedése.

  Én törtem egyet el, azonnal ki kellett fizetnem, igaz, 500 Ft volt, vagy valahogy így, de azért nem így kéne hozzáállni a dolgokhoz, szerintem.

  Ennyit az ellátásról, de jól főznek, nekem legalábbis megfelelt, igaz, nem vagyok nagyigényű, ami a melegételeket illeti, a reggeli és vacsora viszont nagyon szegényes volt (egy szelet kenyér üresen és vagy egy mackósajt, vagy egy felvágott vagy egy tojás, a tea meg igazából nem volt iható)

  Szóval pont a kismamáknak lenne szüksége megerősödésre, vitaminra, rostra, a tejelválasztás miatt is, meg amúgy is, sokat kivesz egy terhesség és egy szülés, az első napokban is már jelentkezhetnek hiányok a szervezetben, nem beszélve a vérveszteségről, de vaspótló ételről itt nem gondoskodtak, gyanítom, a többi kórház is hasonló helyzettel van megáldva, ezen a téren is.

  A kórház amúgy, ha ezeket a dolgokat leszámítjuk, elég profi, a rooming-rendszer automatikusan működött, én fizetős szobában voltam és annak a minőségével és kinézetével, higiéniájával is meg voltam elégedve, minden nap volt takarítás, a mellékhelységet és vizeshelységet is illetően, ezt sajnos a nem fizetős szobák nem kapják meg, meg ott van a közös wc/zuhanyzó, amibe belegondolni is elborzasztó.

  A babákat rendesen látják el, mindig normális állapotban hozták és lehetett hozni-vinni egész nap az újszülött osztály és a szobánk között, így ha jött vendég, nem kellett arra várni, hogy kikérhessük arra az időre, mikor jönnének megnézni rokonok, barátok.

  Éjszakára is magunk mellett lehetett tartani.

  De szülés után közvetlenül sajnos elveszik a babát, tudom, le kell mosdatni, mérni, Apgar-teszt, stb., de nálam ez mégis egy kicsit gyors volt, szinte éppen magamhoz húzhattam és már vették el, úgyhogy az, hogy elkezdjem mellre tenni, fel sem merülhetett. Persze biztos azért, mert utána még volt feladata a dokimnak rajtam...

  Aztán azért hozták pár óra múlva.

  A szülési lehetőség nekem megfelelt, színes függönyökkel eltakart ágyak, háttal az ablaknak, igaz, szembe a bejárati ajtóval, egy teremben ha jól emlékszem, három ágy volt, én a középsőre jutottam, és velem együtt még két nő is egyidőben szült/vajúdott.

  A gépek sajnos elég elavultnak látszanak, a nyerges széktől kezve a szülőágyig, de a szülőszoba amúgy nem volt lehangoló, világos és vidám színekkel teliek voltak az ágyakat elválasztó függönyök.

  Összefoglalva, hogyha a nővérek hozzáállásán és a technikai felszereltségen lehetne változtatni, akkor ez egy elég profi kórház lesz majd, volt akkor koraszülött-osztálya is, úgyhogy problémásabb eseteket is el tudtak látni, velem szerencsére nem volt semmi gond, természetes módon és kevés vajúdás után hamar sikerült a lányomat világra hoznom, pedig első szülésről volt szó.

  Összegezve tehát, bár mostmár más kórházat fogok választani, mivel ez a kórház fizetős lett, ha nem lenne az, akkor maradnék ennél a következő gyereknél is.

  De sajnos a pénz nagyúr, nem tudunk kétszer annyit fizetni, mint az első szülésnél és ottlétért kellett.

  Még részletekben sem, mert a gyerekre kell a pénz, az Ő ellátására, nem utólag egy kórház finanszírozására.

 • 2007.09.25 10:01:32Békanőci

  sme,idén szültem én is.Amikor a(z épp ügyeletes) doki varrt(kívül és belül is) azt mondta,hogy az ötödik nap kiszedik majd a varratokat,de csak a hatodik napon talált meg.Akkkor azt mondta,hogy majd felszívódnak,mert ez olyan.

  A huszadik napon elmentem a rendelőintézetbe,mert úgy éreztem,megbolondulok.Ott színelgették a cérnáimat,és megdöbbenve megállapították,hogy csak a belső varratok felszívódóak,a külső hat nem,azokra szépen rádagadtam.

  Azt hiszem lesz mit írni,jót is,rosszat is...

 • 2007.09.25 19:21:36loszter

  Csak csináljátok minél gyorsabban :)

  Én nekem a péterfy és a szent istván elérhető. Ha lenne valaki, aki ott szült, szül mostanában, megtenné, hogy nekem is eljuttata egy emilt a rentaday@freemail.hu-ra?

  orcost is váltanom kell, azóval elkélne az info.. köszönöm!

 • 2007.09.25 20:50:29jidele

  péterfy jó hely, loptam ott a napot eleget;)

 • 2007.09.25 21:25:12Paramami

  Ez most egy kiakadós hsz lesz, bár gondolom, így a vége felé úgysem olvassa senki, tehát nem fogok nagy kedélyeket kavarni. Egy hete szült az én orvosomnál egy barátnőm. Amikor én szültem, egy éve kb., akkor a 25 ágyas osztályon 27-en voltunk, ahogy az előbb említettem, éjfélkor fürdették volna a babámat, mert akkorra végeztek a csecsemősök az összes babuckával. Már akkor nagyon durván zsúfoltnak tűnt az osztály.  A barátnőmnek nagyon szép szülése volt, teljesen komplikációmentesen, ezért őt ötáagyas szobába rakták (a három ágyasokba a komplikáltabb esetek kerültek). A 25 ágyas osztályon most 40 kismama-kisbaba feküdt, ismétlem, NEGYVEN!!!!!!!!! A barátnőm az öt ágyas szobájában hét ágy volt, két olyan pótágy, amit még a 80-as években hordtunk kempingezni. A hetediknek berakott, éjfélkor az osztályra került anyukát az ajtó elé, a huzatba sikerült bepasszírozni valahogy. Neki ágynemű, takaró, párna már nem jutott. Ott feküdt egy szál köpenyben a fűtetlen hideg szobában. Kérte, hogy a babáját ne hozzák ki így, meg fog fázni a huzatban, de mondták, hogy sajnos nem tudják bent tartani, mivel nincs igazi csecsemős osztály (24 órás rooming-in), nincs hová rakni, folyamatosan születnek a babák. Végül a csap alá tolta be az ágyát, mert ott kevésbé volt hideg. Jót aludhattak a kemény munka után. A barátnőm a szülés után (ahogy lenni szokott) összevérezte az ágyneműt, de nem tudtak neki újat adni.  Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy ezektől az esetektől nem hangos a sajtó, sőt, egy szó nem esik róluk. Ha jól tudom (ebben nem vagyok biztos) a jó kórházak közül bezárták a Kútvölgyit, a Margitot és a MÁV-ot, már ami a szülészeteket illeti. A rosszabbak közül a Schöpf-Merei már nem OEP finanszírozott és a Nyírő sem, de bezárták az újpesti szülőotthont is, és még ki tudja, hányról nem tudok.  Amit nem értek, hogy ezt hogy tűrjük szótlanul. Tavaly az ARC plakátkiállításon volt egy plakát, ami a párommal nagyon megfogott minket: HA BIRKA VAGY, PÖRKÖLT LESZ BELŐLED. Hát mi ez, ha nem birkaság, hogy némán tűrjük, hogy ilyen körülmények között kell szülnünk??? Semmilyen civilszervezet, semmilyen médium nem veri a tamtamot, legfeljebb néha érdekességképpen megemlítik, hogy igen, a Jánosban pl. (ami ezerszer rosszabb, mint a szintén a környéken lévő bezárt Margit) a folyosón fekszenek a gyermekágyas nők. Hát mi van akkor? Ja, hogy nem szülnek a nők, nem lesz, aki fizesse a nyugdíjunkat, elöregedik a társadalom? Miért, a kettőnek van köze egymáshoz? Á, biztos nem!  Bocs, de ez most nagyon kikívánkozott belőlem. Ha olvassa olyan újságíró, aki kicsit is elkötelezett a társadalmi problémák, botrányos helyzetek nyilvánosság elég tárásában, legyen kedves erre a témára rászállni! Köszönöm minden most és a közeljövőben szülő, szülni akaró kismama nevében!!!

 • 2007.09.25 22:26:47Csöre

  Paramami, ez nagggyon gáz! A szt Imrében is elő szokott fordulni "forgalmi dugó", de ott akkor a nőgyógyászat és a szemészet ágyait veszik igénybe... Figyelj, el tudnád küldeni a csore kukac grizli pont hura a magad vagy a barátnőd elérhetőségét, meg hogy pontosan melyik kórházról van szó? Van egy kedves ismerősöm, aki a Helyi Thémának dolgozik, őt vagy egyik kollégáját biztos érdekelné...

 • 2007.09.25 22:36:16gyöngy1

  A Margit megszünt? A honlapjukon: www.sztmargit.hu/

  még rajta van a szülészet. Meg emlékszem, hogy volt jocskàn tüntetés mert egész Budàra a Jànos K kissé kicsi (föleg, hogy a Margitba jàrnak be a környezö településekröl).

  Sajnàlnàm mert a szülészete nagyon jo volt, és a kortermek is egész elfogadhato àllapotban voltak.

 • 2007.09.25 23:10:24Paramami

  Rákerestem a Margitra, ezt találtam (forrást nem idézem, mert politikai, és nem politizálás a szándékom, de ha rákeresel Te is arra a kombinációra, hogy Margit kórház szülészet megszűnik a guglin, akkor ez az első találat): "Ismeretes, az egészségügyi ellátórendszer átalakítása nyomán április elsejétől csupán közreműködői megállapodás révén működhet a Margit Kórházban öt nőgyógyászati ágy; a szülészet megszűnt."  Csöre, mail mindjárt megy.

 • 2007.09.26 01:56:22hanna

  Azért annyi még idekívánkozik, hogy az Istvánban, mert erről van szó, a bezárások/átszervezések előtt is ez volt. Konkrétan két és fél éve szült haverom ment haza, ugyanígy kempingágyazás. Ennek az oka ugyanis az, hogy mivel az István nagyon népszerű, mert kevés a bababarát és mamabarát kórház, ezért rengetegen mennek oda, ergo sok a szülész, sőt, van egy csomó nem státuszos, hanem szerződéses bejáró (az enyém pl oda és a Telkibe, plusz magánrendelés), tehát messze több szülés vezetnek le,mint a gyermekágy kapacitása. Nekem pl a szülőszobára is várni kellett, de ez is bevett szokás.

  Ami a megoldás: ha nem zsebbe megy a nagy lóvé, akkor a népszerű szolgáltatást lehet a kliensek zsebéből fejleszteni. Értsd: az a kocsma, ahova annyian járnak, hogy este sor áll a kapuban meg a ház előtt, előbb-utóbb új alegységeket fog nyitni, mert megéri.

  Margit: én öt hónapig jártam oda, majd mikor ezalatt a zsúfoltság miatt 2szer sikerült bejutnom, és abból egyszer vizsgáltak meg, és az AFP leletre is órákat vártam, mert az asszisztens baszott odajönni és odaadni, ja és a másik alkalommal vizsgálat nélkül annyit fejtett ki a fiatal és csinos orvosnő, hogy túl dagi vagyok, akkor leléceltem. Egyébként vegyes véleményeket hallottam. A Jánosról mondjuk csak rosszat. Persze a legrosszabb, hogy nem a minőség alapján zárnak be, hanem a kórházigazgatók sakkozása meg érdekérvényesítése alapján. (Nem, nem a politikusoké számít. Ezt a meccset a kórházi fejesek játsszák.)

  Egyébként az is vicces, hogy ha pl három éve elnyert a helyi szakrendelő itt Óbudán valami pályázatot, és csináltak belőle egy gyönyörűen felújított hatalmas ortopédiai meg sebészeti műtőt, azt műtik benne a kalapácsujjakat, mert specialista vagy nincs vagy nem ér rá, és minden bonyolultabbat továbbküldenek, meg különben is elszervezték tőlük a területet. Na ennyit az értelmes hosszútávú tervezésről.

 • 2007.09.26 07:54:05szanna

  Hanna! Az értelmes hosszútávú tervezésen én is kiakadtam. Én a Rókusban szültem, egy ideiglenes szülőszobán, mert az 1!!! hónapja felújított vadi új szülőszobát már nem engedték az illetékesek berendezni, mondván, hogy bezár a szülészet.  (Ennek ellenére meghitt és méltóságteljes szülésem volt.)

 • 2007.09.26 08:27:25Ditke

  Paramami, én elolvastam. De nem biztatlak, nálunk a hasonló anomáliát hiába írta meg a helyi újság. Nem értünk el vele semmit az ég egy adta világon.  Márciusig két szülészet volt a városban. Márc elsejével bezárták az egyiket, a 2-es kórházat, maradt a Klinika. Nekem már választási lehetőségem sem volt. (Eztán se lesz, mert az 50 km-en belüli két kórház egyike sem láthat el, ha engedi az orvostudomány a kistestvért.)

  Természetesen jó nagy zsúfoltság lett a vége, márciusban egymást követték a hidegfrontok, így mindenki megszült 36. hét felett. Engem már nem tudtak befektetni, ezért 2-3 naponta végigjártam az egész intézetet a különféle vizsgálatokkal és 32 hét fekvéssel a hátam mögött. És reménykedtünk, hogy végül megússzuk a babával ép bőrrel. Szerencsére megúsztuk.

  A zsúfoltság miatt ápr. 1-gyel visszaállították a kettest a köv. módon: a klinika látja el a megyét és a régió másik két megyéjéből a problémás eseteket, a férőhely a terhespatológián kb. 40 fő, a szülészeten is kb. ugyanannyi. A szegedieket (160 ezer embert) a ketteshez sorolták, 15 (!!!!!!) férőhelyre, pathológia és szülészet egyaránt..... Még jó, hogy márc 31-én megszültem a klinikán. Mert velem max annyit tudtak volna a kettesben csinálni, hogy feltesznek a mentőre és elszállítanak a klinikára, mert a dokim így is 8 okból császározott. Ennek meg aztán semmi értelme nem lett volna.  Jah és a megyében (!!!!!) egyetlen szülészet maradt még talpon, a szentesi kórház. Faca egy rendszer. Természetesen tiltakozott a kettes, a klinika, a bezárt vásárhelyi és makói kórház és a lakosság is. Nem változott semmi. :(

 • 2007.09.26 09:01:11Borcsika

  Na megírom én is. Én nagyon kiakadtam, és alig vártam, hogy haza menyjünk, igaz, hogy szülés előtt 2 héttel mér befektettek, mert rossz volt a ctg. Innen indul a sztori... Küldöm a fenti e-mail címre, persze tárgyilagosan, és figyelembe véve, a fent leírt szempontokat.

 • 2007.09.26 09:02:23Borcsika

  menjünk, így helyes. bocsánat a helyesírási hibáért

 • 2007.09.26 09:06:04Win

  Köszi az eddigi sztorikat, még nagyon gyengén állunk, szóval küldjétek csak nyugodtan.

  Én is az elsőt a Margitban szülte, üres szülőszobán, kongó üres roomival. Nagyon jó volt az egész, még a terhesgondozás is, annak ellenére, hogy valóban órákat kellett néha várni. De mégis egyedülálló volt, mert egy helyen elintéztél mindent. Míg más kórháznál a vérvétellel, pisikkel rohangálsz a nyugdíjasok között és ugyan úgy kivárod a sorod (ami ott sem kicsi).

  Megjegyzem, nem értem miért egy felújított, PIC-el rendelkező szülészetet zárnak be...

  Azt hallottam, hogy van még remény a Margit újra élesztésére, valami összevonással, de csak nyomokban hallottam infót. Erről tudtok? Mert lehetne kezdeni valamit...

 • 2007.09.26 09:06:32Win

  szültem mármint

 • 2007.09.26 09:44:28Paramami

  Hanna,  ahogy én tudom, ekkora zsúfoltság sosem volt az Istvánban korábban. Persze, mindig is zsúfolt volt, de 30 és 40 mama között plusz 25% van, és az nem kevés!  Nagyon örülök annak, ha végre rendben lesz majd az egészségügy, bár nekem a német vagy angol modell a szimpatikus, nem a több biztosítós, pl. amerikai (erről elég sokat tanultunk a Közgázon, orvos családból származva minden egészségfinanszírozással kapcsolatos tárgy érdekelt), de ez az elmélet, és én nem elméleti ember vagyok.  Nekem most az a fontos, hogy tarthatalan állapot van a kórházban, ahol én a kistesót szülni szeretném, és én nem akarok így szülni! Megijedtem, hogy ez vár rám. Elment a kedvem az egésztől. NAGYON-NAGYON sok TB-t fizettem már azért, hogy ne így legyen! Ahhoz viszont a sok TB és adóelvonás miatt sajnos nem kerestem elég jól, hogy most félre legyen téve 600 ezer forintom a Telkis szülésre - mert ott is dolgozik az orvosom.

 • 2007.09.26 09:46:54Paramami

  Ja, és ha félre is lenne téve a 600 ezer, akkor is igazságtalannak érezném, hogy a bazi sok TB-men sem tudok TB finanszírozással szülni! Nem azért fizettem...

 • 2007.09.26 09:48:46manci

  Asszem, ha most ilyen állapotokba botlok az Istvánban, akkor megyek haza szépen a szülés után "ambulánsan".  Marcangoló, nagyon várom az írásodat, hogy is kell ezt csinálni! :)  Egyébként ez a csapda a dologban: tényleg nagyon jó szemléletű szülészet van az Istvánban, csak éppen minél többet dícsérjük, annál többen mennek oda, holott már az összevonások, kórházbezárások miatt is nő az ottszülő nők száma.

 • 2007.09.26 09:52:29manci

  Paramami: az a baj, hogy te és én rohadt sok TB-t fizetünk már ki, de nagyon sokan meg rohadt keveset. Az ő ellátásukat is mi fizetjük.

 • 2007.09.26 09:56:47Win

  sajnos mi ilyen átlépett generáció leszünk. még és már szar volt és lesz. de talán a lányunk, már tiszta körülmények között szül majd...

 • 2007.09.26 10:06:26Paramami

  Manci, én eredetileg ambuláns szülést szerettem volna, de aztán Blanka szépen összekavarta a lábait és jött a császár. Amire második szülésnél így nagyobb esélyem van, mintha elsőre szültem volna. Azután pedig csak álom az azonnali hazamenetel... Egyébként szándékosan nem említettem az eredeti hsz-omban az Istvánt, csak általában a kórházamat, mert tényleg túl sokan vagyunk... • 2007.09.26 13:04:48mazsola84

  Tökre nem értem, az okosok mindenhol azt pampogják, hogy kihasználatlan az ágyak nagy része, úgyhogy meg kell őket szüntetni. Ezek szerint mégsincs így, legalábbis nektek jobban hiszek.  Arról nem is beszélve, hogy a szülés talán az egyetlen (vagy van még?) olyan orvosi folyamat, ahol nem elaltatnak-felvágnak-felkeltenek-hazamehetsz típusú dolog van, hanem a "beteg" teljesít, aktívan részt vesz a dologban, tehát kifejezetten fontosak lennének a normális körülmények. Ez most kicsit zavaros, de remélem azért érthető.

 • 2007.09.26 13:22:07Guruljka

  Ha kell valaki aki fikázza az Istvánt szóljatok, nekem csak rossz élményem volt;)És szólhatok a volt szomszédomnak is, aki detto rosszul járt ott. Csak az egyensúly kedvéért:) De komolyan. Nagyon nem egyformák az igényeink és persze a tapasztalataink sem. Nekem is szídták már a szülésem óta azt a dokit is akinél szültem és nekem bevállt. Ez a dolog inkább a tendenciákra, a protokolok működésére lesz jó. Talán kiderül, hogy mire érdemes figyelnie azoknak, akik először fognak szülni. Meg tán arra is felkészülhetnek, hogy mire számíthatnak. Már ez is tök jó lenne!

 • 2007.09.26 13:28:28manci

  Én nem bánom, ha bárki fikázza az Istvánt, legalább több hely marad nekem! :)))

 • 2007.09.26 13:32:29Guruljka

  mazsola, szerintem valószínűleg a szabad választás miatt a jó hírű helyek fullra vannak, a nem jó hírűek meg konganak. Összességében tehát mindkét megállapítás igaz lehet:(  De Win nagyon leírta a tutit. Mi egy átmenetet élünk meg. Amit annyival egészítenék ki, hogy azért már nem mindennkinek szar a helyzet, "csak" sokakanak. De talán a jövőben lehetnek még sokkal többeknek jók a születési-szülési körülményeik.

 • 2007.09.26 13:35:54cseresznye

  Bocs, egy picit nem ide illik, de azért mégis. Nem bírom felfogni, hogy aki csak a gazdasági szempontokat veszi is figyelembe, hogy lehet, hogy nem támogatja a népszaporulatot! Ehelyett még el is riasztják a nőket a szüléstől minden eszközzel. Többen írtatok a befizetett tb utáni járandósságról. Ha nem növekszik a születések száma, sosem lesz olyan nemzedék, akinek a tb-je nem az öregek nyugdíjára megy, hanem a saját ellátására.  Jó, tudom, nyugdíj sem lesz már meg közellátás sem, aki gyenge vagy öreg az majd kihullik...

  De ha kevesen termelnek, kicsi lesz a GDP, kevés ember között a pénzmozgás, egyre többen esnek ki, szakadnak le, mert elég lesz egy baleset, betegség stb...nincs szociális háló, ami fenntart stb.  Sóval, ha csak az anyagi oldalát nézem, akkor sem értem. És akkor hol van még a többi oldal!

 • 2007.09.26 13:52:56Guruljka

  cseresznye, ez mind így van! A népeségfogyásnak vagy ahogy nevezik a társadalmi elöregedésre kétféle irányból lehet hatni. Egyrészt a szülési kedv javításával, másrészt bevándorlók beengedésével. Na ezért kerülnek időnként elő olyan kutatások is, amelyek 1 millió kínai bevándorlásást vizionálják megoldásként... Mert már tudják régóta, hogy fogyunk, de azt nem tudják, hogy növeljék a gyerekvállalási kedvet. Mondjuk én szívesen adnék nekik pár tippet:)) De tán ha egyszer tényleg lesznek nőként működő, női politikusok a törvényhozásban, akkor tán ez is változik. Manapság már ez is téma, úgyhogy csak haladunk majd lassanként. Na jó ez tényleg eléggé OFF.

 • 2007.09.26 14:18:01cseresznye

  OFF

  A bevándorlás nagyon összetett kérdés, nem elvetendő, de a saját szaporulat jóval egyszerűbb. Az itt élő kínaiak pl nagyrészt hazaküldik a nagycsaládnak a megszerzett javakat. Nagyon erősen összetartanak nemzetségi szinten. Itt spórolnak, szülőfaluban pedig megépül egy szép új gyár.  Jó, ha a bevándorló és az "őslakosság" érdekei nagyjából lokálisan is egyeznek, azaz képesek egy közösséggé válni. Atomizált erdekszférák kevésbé hatékonyan fejlesztenek.  Meg aztán pénzbe kerül az újak integrálása is. A sikeres együttműködéshez érteni kell egymás szavát. Tudjuk, hogy a pénz beszél, kutya ugat, de a kulturális egynyelvűség azért sokat számít.  Szóval a bevándorlásnak is egy ésszerű mértéken belül van jótékony hatása, és az sem mindegy mennyire különböző kultúrájú az, aki érkezik.  Összefoglalva, csak annyit akartam mondani, hogy bevándorlás és a születésszám növelése nem helyettesítik egymást.

 • 2007.09.26 14:22:19cseresznye

  (Tudom, nem mondta senki, hogy helyettesítenék egymást! csak úgy elmélkedtem.)

  ON  DE tényleg, hol szüljek? Lassan jöhetne a kistesó...

 • 2007.09.26 14:29:17manci

  Az OFF témához: mi abban a "szerencsés" helyzetben vagyunk, hogy rengeteg magyar él a határainkon túl, aki szívesen dolgoznának, egy részük pedig szívesen élne Mo.-on. Talán ezt sem ártana kicsit megkönnyíteni, mondjuk állampolgársággal, hasonlókkal. Oké, tudom, ez már politika, abba is hagyom...  És persze a megoldás mindenképpen a születésszám emelkedése lenne, de itt sem ártana az üres frázisok puffogtatásánál valamivel többet tenni.

 • 2007.09.26 14:29:20Guruljka

  OFF

  Hát igen. Szerintem a fenntartható fejlődéshez mindkettőre szükség lenne. Úgy, hogy azt nálam sokkal okosabb emberek kiszámítsák, pontosan mennyi bevándorló kell, ahhoz, hogy a megfelelő születészám elérése után a növekvő lakosság befizessen annyi TB-t az államnak, hogy Nekünk is legyen még nyugdíjunk:)De nem felcserélhető a kettő az biztos.

  ON

  cseresznye, hol laksz? Mármint településileg.

 • 2007.09.26 14:56:16cseresznye

  Budapesten

 • 2007.09.26 15:09:46Guruljka

  Akkor ha megengeedheted magadnak anyagilag, még a terhesség előtt menj el egy Szt. Imrés doki magánrendelésére. A kórház szerintem jó és kultúrált, bár ki tudja mi lesz mondjuk egy év múlva... És ami mégfontosabb tudok ott nagyon szuper szülésznőt!!! Ez már jó kiindulá s szerintem:)

 • 2007.09.26 15:17:27cseresznye

  Guruljka, nagyon köszönöm a konkrét tippet!Mástól is hallottam már, kezdem is komolyan venni az ajánlatot. Ha eljutottam egy konkrét névig, ha megengeded, rákérdezek majd tőled.

  És mégegyszer köszi!

 • 2007.09.26 16:31:46Guruljka

  cseresznye, az enyém ha igaz, idén nyugdíjba vonul. DE itt a Porontyon azt tapasztaltam, hogy mindegyiknek jó a híre akinek B-vel kezdődik a neve. Tudom hülyén hangzik, de van köztük egy rakás "B"-s, és itt már mindegyiket sokat dícsérték;)De azért még rákérdezek majd az enyémnél ha megyek, mert most már aktuális lenne.

 • 2007.09.26 16:32:38Guruljka

  Ja a szülésznőnek meg egyből küldöm az elérhetőségét ha kell;)

 • 2007.10.05 15:17:18Békanőci

  Megírtam...!

 • 2007.11.07 12:47:36Sólyomszem

  Mindenkinek, aki beküldte a tapasztalatait: kaptatok visszajelzést a Porontytól? Mert én semmit, azt sem tudom, megkapták-e.

  Kedves Poronty! Megkaptátok a leveleimet? (Kettőt küldtem.)

  És mikor lesz nyilvános a népítélet?

 • 2007.11.07 14:07:21Win

  Szia! Aki küldött levelet, mindnekinek küldtünk egy köszönetet, bár lehetséges, hogy a sok levél miatt egy-egy lemaradt, ha Te lennél az egyik, ne haragudj!

  A történeteket, tapasztalatokat földolgozzuk, s hamarosan lesz eredménye is.

  Aki még nem küldte, nyugodtan tegye meg!!

  köszi

 • 2007.11.07 17:30:26jilly

  Sziasztok!

  Többen érdeklődtetek a Margitról. Én ott szülnék nemsokára, ha nem szűnt volna meg a szülészet április végén. Szeptemberig hitegették őket, hogy kapnak vissza szülészeti ágyakat, de végül nem. (aztán ki tudja mi lesz jövőre?) Viszont terhesgondozás, UH továbbra is van. Ott nagyon kedvesek, soha nincs tömeg (ha már öt kismama van ott, az már tömegnek számít:)) Állítólag hamarosan (januártól?) megszűnik a terhesgondozás is.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta