Hegeket okozhat a túl szoros zokni

A csecsemők számára készült egyes zoknik túl szorosak lehetnek – derül ki a British Journal of Dermatology legújabb számából. Bár a szoros zoknik okozta elváltozás nem életveszélyes, az orvosok szerint a gumírozások már egy heti hordástól kidomborodó, vöröses nyomokat hagynak a láb vagy boka körül. A nyomok egyes esetekben egynapi szűk zokni viselésétől jelentek meg, és ugyan elhalványultak, de előemelkedő vonalak maradtak vissza.

Ezt a jelenséget még csak most fedezték fel, és nem tudni, vajon maradandóak-e a keletkezett hegek. A Washingtoni Egyetem egy kutatócsapata azt tanácsolja a szülőknek, hogy óvatosan válasszák ki kisgyermekük zoknijait és bizonyosodjanak meg arról, hogy nem túl szoros-e a ruhadarab, írja a MediPress.


Az egyetem kutatása olyan zokni-gumírozásokat vizsgált meg, amelyek akár sokkal komolyabb végtagi rendellenességekkel hozhatók összefüggésbe. A szakemberek több mint egy tucat ilyen láb-léziót vizsgáltak meg Európában és az Egyesült Államokban, és arra a következtetésre jutottak, hogy az esetek nagy részéért a zoknik voltak felelősek. Az egyik vizsgált páciens egy 11 hónapos lány volt, akinek egy hetes korában alakultak ki a tünetei, miután szoros zoknit viselt; egy másik gyermeknek az Egyesült Államokból pedig két év elteltével is látszódnak a hegei.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek