Terhes vagyok, dobjam ki a macskát?

Vajon a toxoplazmózis tényleg olyan veszélyes, hogy amint terhes lesz az ember, el kell tüntetni a háztól a macskát? Igaz az, hogy a macska ráfekszik  a kisbabára  és megfojtja? Férget kaphat a gyerek a dorombológépünktől? Ha babát vár az ember, sok ijesztőnek tűnő dolgot hall. Mit tegyünk hát a velünk együtt élő cicával? Minden igaz, amit mondanak? Vagy ne hallgassunk másokra?


Igaz, hogy a toxoplazmózis olyan veszélyes, hogy amint terhes lesz az ember, el kell passzolni a macskát?

A toxoplazmózis az, amivel elsősorban megijeszti a nőgyógyász és a védőnő az embert. Ez egy egysejtű parazita ami a macskában szaporodik, de zöldségeken, gyümölcsökön, állatok húsában is megtalálható. A magyar lakosság 50 százaléka – esetleg anélkül, hogy tudná - átesett már a fertőzésen, mely csak az esetek kis százalékában okoz tüneteket. Mindenesetre ha kisbabát szeretnénk, érdemes egy egyszerű vérvétellel ellenőriztetni, hogy átestünk-e már korábban a  fertőzésen, mert akkor életünk végéig védettek vagyunk.  Ezt a vizsgálatot egyébként a terhesség elején automatikusan elvégzik. Aki régóta együtt él kedvencével, az nagy valószínűséggel már megszerezte a védettséget.

Ha  a terhesség folyamán, főleg az első harmadban kapja meg a fertőzést a kismama, az   veszélyt  jelenthet a magzatra. A felismert fertőzés antibiotikummal  jól kezelhető, de a következő szabályok betartásával a fertőzés szinte kizárható. Ha lehet, a macskaalmot ne mi ürítsük ki, vagy viseljünk közben gumikesztyűt. A gyümölcsöt, zöldséget mindig jól mossuk meg fogyasztás előtt. Nyers hús fogyasztása a terhesség alatt nem ajánlott, ugyanis sokan nem a macskától, hanem a nyers hússal kapják el a fertőzést.
 
Igaz az, hogy a macska ráfekszik  a kisbabára  és az megfulladhat?  


A kisbaba tiszta, meleg, puha ágya vonzó alvóhely  macskánk számára. Őt az sem zavarja, ha az ágy már foglalt. Éppen ezért érdemes megakadályozni, hogy belefeküdjön a kiságyba, hisz egy macska akár kétszer akkora súlyú is lehet, mint egy újszülött. Az a legjobb, ha abból a helyiségből, ahol a kicsi baba alszik, kizárjuk a macskát. Főleg akkor érdemes figyelni, ha a kicsi a szabadban babakocsiban alszik. A macskák egyébként nem sokat foglalkoznak az új jövevénnyel.
 
Férget kaphat-e a gyerek a dorombológépünktől?


A gyerek természetesen kaphat férget a macskától, hiszen amikor ölelgeti, becézgeti, húzza-nyúzza, akkor óhatatlanul szoros érintkezésbe kerül vele. Ez megelőzhető azzal, hogy a kijáró felnőtt állatot 3 havonta féreghajtóval kezeljük (100-500 forint) és  évente oltatjuk(ez kb. 4000-6000 forintos tétel).

Nem fogja bántani a kisbabát?


A macskák borzasztó kíváncsiak, ezért a kórházból hazatérés után érdemes megmutatni nekik az újszülöttet. Ha már megszaglászták, megnézték, nem nagyon érdeklődnek iránta. Később  a felnőtt macska a kúszó-mászó gyerek elől már többnyire elmenekül, de az is előfordul, hogy egy darabig hagyja magát simogatni, gyötörni. Kölyök macskát a gyerek 4-6 éves koráig nem érdemes beszerezni, mert mindkét részről sírás lehet a vége. Ha így teszünk, az együttélés zökkenőmentes lesz.

Zimre Zsuzsa
Oszd meg másokkal is!
Mustra