Hétvégi programajánló - közlekedj okosan!

Vigyázó szemeteket a Városligetre vessétek! – ez lehetne a hétvége mottója, mert szinte minden jó program ott lesz, vagy legalábbis odatart – a közlekedés jegyében.



Pénteken reggeltől estig a Hunyadi téri piacon Közlekedés és bevásárlás címmel kiállítást, vásárlási versenyt és számtalan érdekes programot szervez a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Kiszámolhatjuk, hogy hány kilométert eszünk meg naponta, kérdőívért cserébe kaphatunk biogyümölcsöt és –zöldséget. Lesz verseny is: megkeresik Budapest legtudatosabb vásárlóját, aki a legkevesebb környezetterheléssel a legolcsóbban tud bevásárolni. Has nincs kedvünk versenyezni, drukkolhatunk a zöldnél zöldebb csapatoknak.


Szombaton Critical Mass, Budapest leghangulatosabb tömegtüntetése. Reggel tízkor a Vuelta SE a Pázmány Péter sétányon a parkolóban szlalom versenyt szervez 10 évnél fiatalabb gyerekek részére három korcsoportban. Az esemény hangsúlyozottan szponzor- és támogatómentes (a CM-hez hasonlóan), ezért kizárólag a nevezési díjakból befolyó csokikkal díjazzák a legügyesebbeket.

Délután Csillagtúrát alkotó útvonalon közösen közelíthetjük meg a többi résztvevővel a rendezvényt, mely négykor kezdődik a Pázmány Péter sétányon, és a városligeti réten ér véget. Az újpesti iskolásokat különösen motiválhatja, hogy amelyik suliból a legtöbben érkeznek a találkozóra, az nyer egy biciklitárolót.

A CM-hez kapcsolódik természetesen babakocsis felvonulás is, mely a babakocsis közlekedés nehézségeire hívja fel a figyelmet, valamint hordozós felvonulás is, a testközelben hordozó mamák és a hordozott célszemélyek részvételével. Ez utóbbi délelőtt lesz, tízkor az Operától az Oktogonig, majd onnan földalattival a Ligetbe. Végül a PeCsa melletti réten piknik.

A Közlekedési Múzeumban kicsit más szempontból tanulmányozhatjuk a közlekedést. A tűz mozgatóereje című időszaki kiállításon fából készült modellek segítségével megismerhetjük a hőerőgépek történeti fejlődését a gőzturbinától egészen a hordozórakétáig.

A Vajdahunyad Várában pedig a legmodernebb közlekedésről, az űrhajózásról és a világűrről láthatunk izgalmas, interaktív kiállítást és vehetünk űrhajós játékokat a gyerekeknek. A több termet betöltő kiállítás kézzelfogható méretben, látványos képekkel és szobrokkal illusztrálva mutatja be Naprendszerünk bolygóit, és vizuálisan is megjeleníti tér és idő fogalmát. Mindez az űrkorszak ötvenedik szülinapjának örömére.

Az Állatkert sem marad le: ott a denevéreké lesz a főszerep szombaton. A Denevér Nap célja, hogy megszeretesse a denevéreket a gyerekekkel, megismertesse velük fontosságukat. Denevérsátor, vetélkedők, ügyességi játékok, kézműves foglalkozás és denevérvédelmi játékok várják az érdeklődőket, akik például azt is megtudhatják ezen a napon, hogy mi a teendő, ha egy denevér berepül a szobába a nyitott ablakon át, vagy ha egy egész denevércsalád költözik be a redőnytokba.

Vasárnap a Minimax tart közlekedési napot a Városligetben, ezúttal kifejezetten a kicsiket megcélozva. A program tízkor kezdődik a Közlekedési Múzeum előtt. Közlekedés-ismereti vetélkedők, játékok és a színpadon fellépők várják a családokat, és ami a legfontosabb, a gyerekek játékos formában sajátíthatják el a fontos közlekedési tudnivalókat. Egész nap lesz mászófal, Közlekedési Kézműves játszóház, Forma ½ autós suli, arcfestés, játékos biztonságra nevelő programok, KRESZ tábla felismerő verseny, kerékpár ügyességi pálya.

Ha valakinek már elege lett vasárnapra a közlekedésből, akkor elmehet a Kultúrhíd Fesztiválra is, a Petőfi Irodalmi Múzeumba. Itt kettőtől spagettihíd-építő verseny lesz, majd négytől a Drums Együttes várja a kicsiket, Ütősök gyerekszemmel című koncertjére.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek