SZÜLŐSÉG

Terhesnapló: mi legyen az őssejttel?

2007. szeptember 20., csütörtök 08:04

Ha ülök, fáj a vállam és a nyakam, ha fekszem, fáj a hátam, ha állok, fáj a derekam. Ha sétálok, az jó, de mégsem járkálhatok fel-alá egész nap. Pedig most még igazán csodálatos a helyzetem, múlt héten aludni sem tudtam öt napon keresztül, hiába voltam borzasztó fáradt, egész éjszaka nyitott szemmel bámultam a plafont, vagy éppen bőgtem.

A végére már úgy néztem ki, mint egy hulla, ráadásul bárkivel találkoztam, mindenki azt hajtogatta, hogy úristen, te szülni fogsz, látszik rajtad! Pedig eszem ágában sem volt szülni, csak aludni. Aztán a szülésznő homeopátiás bogyói tökéletesen helyre hoztak, azóta úgy alszom, mint a bunda, most már akár a szülés is jöhet.

A gyerekszoba kész, kisruhák kimosva, kivasalva, függöny fent, a hasam nagy és kemény, és jóval lejjebb ment már. A plusz kilókat 16-ig mértem – ez volt több mint egy hete, - akkor azonban úgy döntöttem, hogy a hátralévő időt kizárólag kakaó, csokoládé, fagylalt, és igény szerint némi oroszkrém torta segítségével lehet átvészelni.

Ezzel párhuzamosan a reggeli mérlegezést beszüntettem, és erősen reménykedem a hátralévő idő rövidségében. Igaz, sok szülésre biztató jel egyelőre nincsen, a magzatvíz tiszta, a lepény szép, a lányom, aki időközben 3200 grammra hízott, köszöni jól van odabent. Igaz megmozdulni már nem nagyon tud szegényke, csak forog, mint egy lomha bálna, és néha nagyokat csuklik.

Mindeközben az egész napom a szülésről szól. Reggel megfőzöm a málnalevél teát, megiszogatom, utána elszopogatom a méhpuhító homeopátiás golyócskákat, aztán megfőzöm a mindenféle gyógynövénykeverékből álló másik várandós teát, aztán a délutáni bogyók, aztán estefelé a nyugtató bogyók, mert ugye azok nélkül nem megy az alvás, aztán a végére még egy bónusz málnalevél tea, és hangulattól függően egy gátmasszázs. Sőt, szombaton, az utolsó előtti pillanatban még egy félnapos szülésfelkészítő tanfolyamra is beugrottunk. Szóval már tényleg csak a szülés hiányzik, bár egyetlen dologban még sehogyan sem tudtunk dönteni: egyik felünk levetetné az őssejtet, biztos, ami biztos alapon, a másik viszont azt szeretné, ha minél kevesebb külső beavatkozással és procedúrával járna a szülés, és nem kellene mondjuk csak a hülye őssejt miatt azonnal elvágni a köldökzsinórt. Úgyhogy most tanácsot szeretnék kérni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.09.20 12:01:29kaposztalepke

  25 évig simán eltárolják amúgy..és először a szülő tulajdona, de amint nagykorú lesz a gyerek, az övé lesz, Ő rendelkezhet róla..

 • 2007.09.20 12:01:31andie

  Guruljka, de egyre gondoltunk! :-)

 • 2007.09.20 12:10:04másutt

  szerintem... a tudomany olyan utemben fejlodik, es olyan iranyokban.. amirol fogalmunk nincsen!

  Es nagyon remelem, hogy ez igy is marad!

  A feltetelezeseken alapulo (jo draga) kurakban nem hiszek.  Ami NAGYON nem tetszik, az a 'rossz szulo vagy, ha nem teszed meg...' es '...akkor meg keso banat..' tipusu megjegyzesek. Jajnekem.  Szerintem nincs hatara annak, hogy valaki ezt meddig csinalja (a 'nem tettel meg eleget a gyerekedert' dolgot)

  ilyen szinten barmibe bele lehet kotni

  -hol laksz (nincs-e magasaramu villanyvezetek a kornyeken? fout? buszmegallo? 100 m-en belul gyerekkorhaz? jo iskola? bio eteleket arusito bolt?)

  -mi az eletviteled (eszel hust? iszol alkoholt? sportolsz? Milyen peldat mutatsz, ha nem!?! cigizel? cigizik a szomszed? (atjon am a fust!) a kisbabas noverke? )

  -van TV a lakasban? mobiltelefon? mikro?  Esetleg, legviccesebbnek....?

  Magyarorsagon laksz? Tudod, hogy ott 5-10 evvel alacsonyabb a varhato eletkor, mint X orszagban? Micsoda felelotlenseg! Tessek koltozni! Majd ha a gyereked meghal 60 evesen akkor keso banat!!!

  HELLO Athlay!  Szoval, vicc nelkul...

  Mindannyian megtesszuk amit lehet... anyagilag, erzelmileg, fizikailag....  Nem kell a paraztatas....

  Szerintem...

 • 2007.09.20 12:10:20Mother Mary

  oreille,  nekem a sedatif nevű bogyót adta a szülésznő, és nekem nagyon bejött. már az első használat után tudtam aludni és elmúltak a cikázó gondolatok a fejemből. nekem lelkiismeretfurdalásom volt, amiért azt akartam állandóan, hogy vége legyen, a bogyó kicsit lenyugtatott és így jobban el tudom fogadni, hogy akkor jön majd ki, ha akar.

 • 2007.09.20 12:12:02Guruljka

  kaposztalepke, igazad van, mindenki tegyen úgy, ahogy helyesnek érzi. Ez a lényeg. Meg az, hogy tök jó hogy már egyáltalán lehet ezen gondolkodni, vagy nem?

 • 2007.09.20 12:12:12Mother Mary

  másrészt köszönöm a tanácsokat, egyre inkább kezdetek megerősíteni abban, hogy nem követek el hatalmas bűnt a gyerekem ellen, ha nem vetetjük le az őssejtet. én például túl drasztikusnak tartom, hogy emiatt azonnal el kell vágni a köldökzsinórt.

 • 2007.09.20 12:16:02másutt

  MM,

  most olvastam valami cikket, hogy a gyerek elso par hetet milyen szinten JAVITJA, ha hagyjak, hogy a koldokzsinorban magatol megalljon a ver aramlasa....es nem vagjak el azonnal...

  (megprobalom megkeresni)

  mindennek van jo oldala.

 • 2007.09.20 12:17:27oreille

  nagyon köszönöm! a délutáni séta akkor a homeós patika felé lesz.

 • 2007.09.20 12:18:58Guruljka

  Csajok milyen front van? Valahogy senki nem rakta el még az otthonszülés kapcsán előkapott árokásó felszerelését:))))  Mother Mary a végén már mind azt akarjuk, hogy jöjjön már ki:))) (vagy lehet, hogy csak Én, de én azt hittem mindenki:)  andie;)

 • 2007.09.20 12:25:10másutt

  Nagyon sok erv szol arra, hoigy ne vagjak el a koldokzsinort azonnal:  1. Mar 2 (KETTO!) perces elhalasztasa a koldokzsinor vagasnak is HONAPOKRA javitja a baba joletet (vas szintet noveli) - Science Daily:

  www.sciencedaily.com/releases/2006/06/060618224104.htm  2. Koraszulotteknel az agy verzesenek eselyet es merteket csokkenti a koldokzsinor elvagasanak kesobbre halasztasa - akkor is, ha csak 2 perccel - csokkenti a verszegenyseget es helyre hozza a vernyomast -BBC:

  news.bbc.co.uk/1/hi/health/3747098.stm  3. Ugyanez tudomanyosan es reszletesen:

  www.gentlebirth.org/archives/cordIssues.html  NA. • 2007.09.20 12:33:49kaposztalepke

  hát, sztem az én picimnél mindenképp pikk-pakk elvágták volna, mert meconiumos volt a magzatvíz, rohantak vele leszívni mihelyt kikapták császárral...  hát, mindennek van valóban előnye-hátránya. Azért aki a levétel mellett dönt, az próbáljon meg maga (párja) figyelni mindenre..nekem majdnem nem akarták átvenni a dobozt, mert semmi papírt nem töltöttek ki a sokik/nővérek, rosszul ragasztották le az igazolómatricával..én meg ugye császár után nem figyeltem annyira, odanyomták a dobozt, oszt jólvan...éjszaka volt..aztán amikor reggel jött a futár, én meg épphogy a 6órás felkelés/zuhany után görnyedtem, akkor rohangálhattam, meg lépcsőzhettem, hogy utólag töltsék ki, a futárral meg megdumáltam, hogy vegye úgy, hogy Ő még nincs itt, nem lát semmit, 10 percen belül itt vagyok. Közben pont akkor jött be látogatóba a 2.5 éves fiam, aki először nem akart bejönni az épületbe, lentről telefonáltak a szüleim, hogy nem akar feljönni...úgyhogy görnyedve/bőgve intézkedtem, sztem már a futár pasi is megsajnált ;)  előtte persze biztosított a kórházi személyzet, hogy már vagy ezer ilyet csináltak, itt sokat szoktak, tudnak mindent..ja..ha figyelünk, és ha rugdossuk őket..:(

 • 2007.09.20 12:33:59marywolf

  másutt, nem rossz amit írtál.

  Uh akkor én baromi rossz és felelőtlen anya leszek, mert dohányzik a szomszéd és sajna érzem, hogy mikor, mert átjön:(

  Szóval, ha abban a rossz rendszerben kéne gondolkozni, amit nagyon jó lehestettél, akkor simán mindannyian borzalmasan felelőtlen emberek vagyunk és fuj fuj az egész bandára.  jaj, de utálom azt a hozzáállást, hogy majd ez meg az kifizeti, meg megcsinálja helyettem, meg kötelessége lenne, meg csunya ha nem csinálja meg. Ok tény, hogy kényelmesebb, ha minden a feneke alatt van az embernek, de én nem szeretem ezt a hozzáállást. Persze én sem szeretek sok sok pénzt kifizetni, mert ide is meg oda is kell, de hát ez van és nem a rendszertől várom az életminőségemnek a javulását, főleg amerre jelen pillanatban haladunk, pedig én sem a pesszimista részleget erősítem.  Valamelyik nap chet eltem anyummal, Kanadában dolgozik, aki épp azt ecsetelgette, hogy mekkore felelőtlen az aki a mostani időkben teherbe esik kicsiny hazánkban, merthogy mekkora kavar van. Még nem tud arról, hogy várjuk az unokáját. Szóval megint itt vagyok a felelőtlen kategóriában:)

 • 2007.09.20 12:37:09manci

  Leboyer is vmi olyasmit ír, hogy ha azonnal elvágják a köldökzsinórt, az a gyereknek olyan, mintha el kezdene fulladozni. Nem tudom, azóta meghaladták-e ezt a tézisét.

 • 2007.09.20 12:47:23másutt

  marywolf,

  ezt a jatekot nem lehet megnyerni, valamiert mindig felelotlen lesz az ember. :-)

  ha szul, akkor a szenvedok szamat gyarapitja a tulnepesedett vilagunkban, ha nem szul, akkor a csokkeno nepesseg atkozza meg (meg egyes politikusok).

  ha nem szul 30-ig, akkor a mellrakja eselyet noveli, ha 30 elott szul, akkor nem elt eleget es ezt a gyereken tolti ki.  HAHA.

  ezt nagyon szeretem jatszani.  hajra nekunk! most mar senki nem allit meg.

  akkora vagyok, mint ha egy dinoszaurusz tojas lenne a hasamra kotozve.  legyen egesznapos kajan vigyorom az ellenvalasz!

  :D

  nem tor le a hurrogas, a tronorokos superhero uton van!

 • 2007.09.20 12:53:14manci

  másutt: ne úgy fogd fel, hogy minden döntésed ellen van érv, hanem úgy, hogy minden döntésed mellett is :)  Kaján vigyorral előre!

 • 2007.09.20 13:43:22lii

  mi nem vetettük le, mert ikrekre 2xsokszázezer forint lett volna (na jó, gondolom némi kedvezménnyel).

  plusz:

  - pesszimista vagyok, nem hiszem, hogy ez az egész olyan egyszerűen menne mo.-on, ha neadjisten szükség lenne rá, mint ahogy azt az őssejt-levétellel foglakozó oldalak sugallják.

  - optimista vagyok, h. ha télleg ennyire fejlődik a tudomány, akkor meg minek az őssejt.

  mivel biológiából nem álltam soha túl jól, ezért én, mint laikus, nehezen tudom szétválasztani a valódi hasznát az esetleges paráztató marketingtől.  de ezek persze mind kamuérvek, mert a fő szempont az ár volt, és az aránytalanul nagy ahhoz képest, amennyi megnyugvást okozott volna nekünk.

  (pl légzésfigyelőink vannak, pedig az is egy kis eséllyel bekövetkező baj ellen véd, de számunkra az ár-megnyugtatási érték arány rendben van.)

 • 2007.09.20 13:59:08kaposztalepke

  marywolf: alapvetően egyetértek azzal, hogy igenis álljunk a saját lábunkon, és ne mindig mástól (államtól, rendszertől, stb)várjuk a problémáink megoldását. Ugyanakkor azért azt is gondolom, hogy mi igenis fizetünk (adót, TB-t) és ha elvárunk/kapunk dolgokat, az részükről nem a "szívesség"-kategória. Fejlettebb országban, ha egy egészségbiztosítónak kifizeted a fizud olyan százalékát, amilyet itthon nyomunk a tb-nek, akkor azért már kapsz is valamit. Nem azt, hgy utána mindenhol külön még a gatyádat otthagyd zsebbe.

  Saját probléma perpill, hogy gyulladt fogaimat ki kellett húzni, bal oldalon alul gyakorlatilag hónapok óta nincs fogam. CSak a másik oldalon tudok rágni (ahol szintén van néhány húzásra váró fogam, sokszor fáj így túlerőltetve-sajna hajlamom van az ilyen gyulladásokra-, de erre már gondolni sem merek)...és még jó, hogy az elsők megvannak, ha nem teliszájjal röhögök nem látszik nagyon. 200e körül lenne a pótlás, ami most elképzelhetetlen összeg ilyesmire. És akkor még jöhet a többi fogam rendbetétele, aminek egy része így GYED alatt ingyenes lenne még perpill(nem mind!), de saját tapasztalatból azt is tudom, hogy SZTKban hogy gányolták szét (és hányszor milyen lejárt szavatosságú stb anyagokkal) egy életre a fogaimat:( Persze, nem mindenhol, nem minden doki, mielőtt valaki megharagszik...

  Lényeg, hogy így most 29 évesen csaknem úgy állok fogakkal, mint a nagymamám:(

  Ez persze csak béna példa volt, de szerintem gáz, hogy mindent duplán fizetünk, és valóban van gond a magyar ember mentalitásával és a hozzáállással is, de azért igenis a rendszerrel is:(

 • 2007.09.20 14:32:15eszter

  bocsánat, nincs időm a hsz-okat végigolvasni  Az első kettő gyereknél egyszerűen nem is hallottunk róla (vagy ha igen, akkor az valami pereskedés volt, hogy most kié is), a harmadiknál még mindig sci-fi szinten gondoltunk rá, de tök mindegy volt, örültünk, hogy ha a hónap elején érkező fizu 0-ra egyenlítette a számlánkat. Azóta ismerősök is vetették le, mi is regenerálódtunk anyagilag, úgyhogy feltettem a dokimnak a nagy kérdést (tudjátok, az Isten). Válasz:  Lehet, hogy kidobott pénz, lehet hogy sosem lehet majd felhasználni, lehet, hogy 2 év múlva ugyan ezeket meg tudják majd csinánli sima csontvelőből. De persze az is lehet, hogy már jövőre tudják klónozni belőle a levált térdporcot, a kitört fogat, a sérült vesét, a májat, stb. HA most van rá ennyitek, akkor gondolj rá úgy, mintha nem nyaralni mentél volna el belőle, meg egyet síelni, hanem erre költötted. Mert az is lehet, hogy 10 év múlva 10 milliót is megadnál érte, ha meglenne.  Hozzátette, hogy soha, senkinek nem mondta, hogy vetessék le, és ez a válasz csak abban az esetben áll, ha valaki úgy fordult hozzá, hogy VAN RÁ PÉNZE. Ellenkező esetben az érv elejéig jutott :)  Ja, mivel 4. gyerek, és eddig senkinek nincs meg, ezért azt is hozzátette, hogy a négy gyereknek lesz egy készlet, valszeg fel tudják a többiek is használni.

 • 2007.09.20 14:33:43eszter

  mármint, hogy soha senkinek nem tukmálta, csak úgy, hogy "tessék elgondolkodni rajta"

 • 2007.09.20 14:45:23marcangoló

  Eszter, és levetettétek? Ne kínozz! :-)

 • 2007.09.20 14:49:35eszter

  Le

  :)

  Nagyban hozzájárult, hogy anyukámék aszonták, hogy ne agyaljunk: ajesz a négy uncsinak

 • 2007.09.20 14:55:45marcangoló

  :-) Gálánsak.

 • 2007.09.20 15:03:50Jutta

  OFF-ok ezerrel:

  Oreille, hűha... mármint a honapi kiírás miatt!

  Másutt akkor neked sincs sok hátra.

  Mary, te mikorra is várod? Csak ha nem írsz naplót tudjuk hova tűntél! :-)  Még mindig OFF, de csak félig:

  TB majd finanszírozza téma úgy általában...

  Szerintem a otthonszüléses témánál kiviláglott, hogy én ettől a gondolkodástól falnak megyek.

  A TB az a mi pénzünk, tehát MEGFELELŐ szolgáltatást és normális körülmnyeket szeretnék!!

  Pl. minden emberséges dologt szülés környékén, felszerelt - barátságos szülőszobákat, zenét és baba-mama szobákat, kedves személyzetet és tiszteletet (ez amúgy ingyen van - csak hozzáállás kérdése!)

  De mindneki hóbortját értsd otthonszülés és a köldökzsinorvér-levételt fizesse az aki szeretné.

  Hogy miért sorolom ide a köldökzsinor-vért? Mert NEM bizonyított a hasznossága és ahhoz képpest k... drága, hogy csak úgy kifizesse állambácsi - aki MI vagyunk!!

  Pl. az otthonszülésnél vki felvetette, hogy mentőnek kellene a ház előtt állni...

  Na azt hogy egy szülész-nőgyógyász rohammentőstül álljon a háza előtt annak, aki önként és dalolva azt választotta, hogy otthon szül - azt én kérem szépen NEM finanszíroznám, ha lehet... persze legyen hozzá joga, és ha ez a biztonsági minimum, akkor kötelezzék rá az anyát, hiszen nem csak róla van szó, hanem egy másik emberkéről is, de hogy az ilyen költségeket dobbjuk be a nagy közösbe???

  Én meg Kaliforniába szeretnék nyarlani menni, mert az megnyugtatja az idegeimet ezért az nekem eü-ileg annyira jó - olvastam, hogy a statisztikailag várható életkoromat is növeli, hova küldhetem a szlát?

 • 2007.09.20 15:13:07Jutta

  Ja őssejt - végre nem OFF:

  Aki leveteti azt is megértem... tehát semmi bajom vele, nálunk is levetették ismerősök. Mi nem vetetjük, le így döntöttünk...

  Aki/ami ellen kirohantam, az a zsarolós marketing fogása az ilyen cégeknek, és nem az, hogy vki leveteti - e vagy sem!  Ajcsinak szép! Eszter, tényleg gálánsak! Ha vkit még kevésbé érdekel a lóvé baba ügyben, mint a szülőket, hát azok a nagyszülők! És ez így van jól!!!

 • 2007.09.20 15:15:03Mother Mary

  én elvileg két hét múlva, úgyhogy ha marad a "hivatalos" forgatókönyv, jövő héten még jelentkezem, utána héten meg szülőszoba :-)

 • 2007.09.20 16:16:58Jutta

  Mary, akkor várjuk a jövőheti cikket és drukkolunk majd ezerrel...

  (bár én csak mostanában írok, de eddig is olvastalak)

 • 2007.09.20 18:07:30manci

  eszter: az egyik testvértől levett őssejteket garantáltan fel lehet használni a többi tesónál? Éreztél Álmosnál bármi olyan gondot, ami a lüktető köldökzsinór elvágásából fakadhat?

 • 2007.09.20 18:26:51linuska

  Én csak annyit tennék hozzá, hogy fél évvel ezelőtt hallgattam meg egy előadást az idegi őssejtekről, amik mellesleg életünk végéig termelődnek bennünk, és a kutatók sem nagyon tudnak még biztosat mondani a témáról, próbálkoztak, hogy sérült agyaterületet gyógyítsanak idegi őssejtekkel, de réjöttek, hogy ezzel néha még akár kárt is csinálnak, mert máshogy épül ki az agy hálózata, és elpusztulhatnak addig egészséges sejtek is, és 1 plusz idegsejt helyett mondjuk -3-nál állnak. És a következő 10 évre sem ígértek biztosat, ahogy meg olsatam, az őssejtek felhasználása nem korlátlan idejű.

 • 2007.09.20 19:30:47opti

  Én nem vetettem le, mert én egy olyan idióta nőszemély vagyok, aki vakon bízik a természetgyógyászában, aki végig kísérte a terhességemet, így biztos voltam abban, hogy egészséges gyerekem lesz, a környezeti hatásoktól meg amennyire lehet, óvjuk magunkat, hogy később se legyen gond. Eccerűen egészséges és az is marad, nincs más lehetősége!

  Na lehet szídni :)

 • 2007.09.20 20:47:54Zsömi

  Most miért kell szegény Athlayt így leteremteni??? Mother MAry tanácsot kért, mit tegyen, gondolom pro és kontra érveket várt. A többség nem hisz benne, nem vetette le. Athlay hisz benne, ő levetette (ha jól emlékszem) Rengeteg normális érvet sorakoztatott fel mellette. Most mi ezzel a baj???Azon meg, hogy ő milyennek látja a jövőt 10-20 év múlva, tényleg nem értem, hogy mért háborodtatok ennyire fel. A TB-finanszírozásba most ne menjünk bele. Ha magánbiztosítók lesznek a piacon, akkor aki megteheti, úgyis olyan teljeskörű "luxus"-bizotsítást fog kötni, ami fizeti az őssejt-levételt meg a magánklinikát, meg mindent. ÉS akkor az nem nektek fog pénzbe kerülni, nyugi.

 • 2007.09.20 21:11:58Hicudzsi

  Szerintem ezért volt a nagy leteremtés:

  " Athlay 2007.09.20 11:06:50  Aztán ha meg valaki nem veteti le, és 10 év múlva kiderül, hogy ebből lehetne a gyereknek új csontvelő vagy akármi, akkor aztán késő bánat..."  Mert tudod ebből nagyon az jön le, hogy az én gyerekeimnek már annyi, mert az anyjuk-apjuk nem hitt annyira a tudományban és nem mellékesen nem volt egy lyukas garasuk sem az őssejt levételre... :S

 • 2007.09.20 21:18:59marcangoló

  Én is hallottam mindent, pl. olyat is, hogy ha rákos daganat van a szervezetben, akkor árthat is, mert serkenti a növekedését. De kicsi vagyok én ahhoz, hogy eldöntsem jó-e vagy rossz. Döntött a pénz.

 • 2007.09.20 21:52:02Zsömi

  Hicudzsi, ez biztos nem neked szólt, személyesen. Ennyi erővel azok is megsértődhetnének (PL Eszter) akiknek az első (második) gyereküknél még nem volt erre lehetőség. Miért lenne a te gyerekednek 'annyi'?

  Biztos vagy benne, hogy megbetegszenek és te máris elmulasztottál egy lehetőséget? Ha az őssejt-kutatás ilyen iramban fejlődik, és tényleg ennyire hatékony a cucc, akkkor tuti lesz valami megoldás azoknak is, (az emberiség nagyobbik része), akik ilyen vagy olyan okokból nem tették el a vért.

  Egyébként szerintem a lehető legnegatívabb dolog előre felkészülni a rosszra. A rákra, a szervátültetésre, egyebekre. És azért eltetetni a vért. Ez olyan, mintha azért venném fel a rosszabbik ruhámat, mert előre készülök arra, hogy elüssön a villamos.

  Én nem tudom, hogy eltetetem-e majd, de ha igen, akkor csakis azért, mert bízom a tudományban, de csak úgy fogom tekinteni, mint a nyugdíj-előtakarékosságot pl. Vagy igénybe veszem, vagy nem.

  Ettől függetlenül A. is csak egy véleményt mondott.

 • 2007.09.20 23:24:20kaposztalepke

  Az biztos, hogy nagyon undorító, amikor terméket/szolgáltatást úgy akarnak eladni, hogy a "jó szülő" képre játszanak rá. Ha szereted a gyereked, és törődsz vele, akkor csak az X kaját kapja, csak az Y pelust..ha csóró vagy, és nem teheted meg, akkor meg érezd magad nagyonrosszul..én pl azt a mosóporreklámot is utálom, amiben gyerekhanggal a gyereknek tulajdonított mondatokat adják elő, miszerint az ő anyukája szuper, mert azzal a mosóporral szuperul mos....ergo ha nem azzal mosol, akkor a gyereked majd azt gondolja, hogy az én anyám egy sux..?

  ahh..valóban gusztustalan..nyilván ugyanez el van játszva a légzésfigyelővel, az őssejttel, a tuti babakocsival, a nemtommilyen extraetetőszékkel, a ruhával, a cipővel meg mindennel. Szülő legyen a talpán, aki ha nem teheti meg, hogy ezeket kifizesse, magabiztos tud maradni a sok negatív sulykolás ellenére. Ami szemétség, mert amúgyis hajlamos az ember aggódni meg kételkedni, ha rájátszanak, akkor meg aztán teljesen jólpadlóra lehet küldeni az anyukák/apukák lelkivilágát.

 • 2007.09.21 06:36:17salinger

  Nekem az az aggályom ezzel az egésszel, hogy úgy tudom, hiába van levéve saját őssejet, alkalom adtán, ha szükség van őssejtre, az ember nem a sajátját kapja, mivel az mindegy, kié, őssejt és kész. Namármost, akkor mi a fenének van szüksége erre a bankolásra? Nem születik nap mint nap ezer és ezer csecsemő, akikből bármikor lehet nyerni őssejtet, amit akár azonnal fel lehetne használni egy másik beteg embernél? Olvastam egy cikket, egy orvost interjúvoltak meg benne, aki konkrétan valahogy érintett ebben a témában, és azt nyilatkozta, hogy még ő sem vette igénybe a gyerekének, mert nincsen értelme jelenleg.

  Szerintem ez csak egy biznisz.

 • 2007.09.21 09:04:40Jutta

  Zsömi, abban teljesen igazad van, hogy nem szabad vkit eltérő véleménye miatt ledorongolni... ha én is (akár legkisebb mértéknem is) ezt tettem, akkor elnézést mindenkitől!  Csak ismétlem önmagam:

  "Aki leveteti azt is megértem... tehát semmi bajom vele, nálunk is levetették ismerősök. Mi nem vetetjük, le így döntöttünk...

  Aki/ami ellen kirohantam, az a zsarolós marketing fogása az ilyen cégeknek, és nem az, hogy vki leveteti - e vagy sem! "

  Ami a TB-s hozzáállásomat illeti, fenntartom... Ha lesz több fajta csomag, és vki a magasabbat fizeti, az más!! Az jár neki!! (pl. tuti én is azt fogom választani)

  De jelenleg ez nem így van!

  Ismerősöm (vállalkozó) minimál TB befizetés mellett csak azért volt 10 napig kórházban szülés előtt, mert nem a közeli, hanem egy igen messzi kórházat választott - és hogy beérjen befeküdt előre...

  Szerinted ez mennyibe került? Miért is nem egy kórház melletti szálodában volt saját költségen?

  Nem smucig vagyok, pl. amikor vmilyen beteg gyerek / felnőtt drágább külföldi kezelését nem finanszírozza a TB, na azon felháborodom!! De az ilyeneken is... gondolom a kórházi jelentésben nem az állt, hogy befektettük, mert így kényelmesebb, hanem vmi kamu orvosi indok...

 • 2007.09.21 09:24:35Hicudzsi

  Zsömi!

  Igen nem név szerint írta, hanem általánosságban és mert én sem vetetttem le egyik gyereknek sem, beleférek a csoportba :)

  Őszintén remélem nem lenne rá soha-de soha szükség!

 • 2007.09.21 10:18:46Athlay

  Salinger, ez nem teljesen mindegy, ugyanis ha eljut oda a tudomány, hogy lehet mondjuk vesét gyártani őssejtből, akkor az a vese, amit a saját őssejtedből csinálnak, genetikailag tök azonos lesz veled. Azaz nincs kilökődés meg olyan komplikációk amelyek manapság egy szervátültetésnél vannak.  Mondom... az őssejtlevétel nem azért éri meg, mert manapság képesek vele csinálni pár hókuszpókuszt. Hanem azért, amire képesek lehetnek hosszú évek múlva.

 • 2007.09.21 10:41:47eszter

  manci, nem TUTI, de nagy valószínűséggel jó lehet testvérnek(nem néztem utána pontosan, nekem 90%körülit mondtak - genetikailag a "legegyformábbak" a tesókkal vagyunk). Semmi gond nem volt a korai kzs elvágásból. Mondjuk hipphopp leválik a lepény...ami azelőtt mindig annyira ragaszkodott hozzám, hogy keresték az altatóorvost, ettől szerencsére kellőképpen megijedt, és levált.

 • 2007.09.21 11:24:56Pandi

  Athlay, már többedszer értek egyet veled, ezért is ragadok "tollat". Már ma képes a tudomány működő májsejteket, szívbillentyűt őssejtből előállítani, tényleg csak idő kérdése, mikor lesz ez a gyakorlatban is alkalmazható. Ettől függetlenül már ma is vannak elérhető lehetőségek, egy ismerősünk gyermekének fülproblémái vannak és az orvos azt mondta, hogy ha lenne köldökzsinórvér őssejtje, teljes gyógyulást tudnának elérni. Itt Magyarországon.

  Szóval mi levetettük, szüli-, névnapi és karácsonyi ajándékra szánt pénzeket gyűjtöttük borítékba, anyuék (kisnyugdíjas) is beszálltak, így a végén összejött. Ott, ahol mi vetettük le, arra is van lehetőség, hogy a felét kifizeted, a másik felét pedig évente "törleszted" (persze kissé többre jön ki a vége).

 • 2007.09.21 11:41:16másutt

  Pandi, Azert remeljuk, hogy 'kidobott penz' volt (szegeny kisnyugdijas nagyiktol!) es soha nem fog kelleni.... mint minden biztositasnal.  Asszem a dolog melyen ugy kell ezt felfogni, mint egy biztositas, ami remelhetoleg sosem fog kelleni.

  Es ugye lehet veszekedni a biztositas fogalman is: kidobott penz-e, vagy okossag. Az optimizmusomra fogadjak, vagy 'elore lassam a bajt?'  Aki leveteti az ossejtet az 2 dologra szamit:

  - szukseg lesz ra (nagyon rossz dolog bekovetkezik)

  - fel lehet majd hasznalni (jo dolog, tudomanyosan)  Ezert ilyen komplex a tema!

 • 2007.09.21 12:06:39Jutta

  Tényleg remélem, hogy nem lesz rá szükségetek!

  És tudjátok mit? Jöjjön a szép új jövő, májnövesztéssel, meg hasonlók! Komolyan örülnék neki!

  Pandi? És a hazaszállításról, meg hasonlók tudsz mondani vmit? Végre egy gyakorlati példa!

 • 2007.09.21 12:16:17Pandi

  Másutt, persze, mi is ezt mondjuk, hogy sose legyen rá szükség. Sőt abban is igazad van, hogy olyan, mint egy biztosítás, csak ezt nem lehet akármikor megkötni, ezt a szülésig sajna el kell dönteni. Nekem életbiztosításom is van, de nem azért, mert attól rettegek, hogy fejemre esik az utcán egy virágcserép, vagy ilyesmi, de ha netán történik valami, legyen mihez nyúlni. Szerencsés esetben a lejárati idő végén én kaphatom vissza a lét.:) A köldökzsinórvért sem pesszimizmusból vetettük le, hanem inkább előrelátásnak mondanám, lehet, hogy 5-10 év múlva már olyan dolgokra is lehetőség nyílik, amire ma még nem is gondolunk.

 • 2007.09.21 12:17:54Pandi

  Jutta, az őssejt hazaszállításra gondoltál?

  A mi skacunkét itthon tárolják.

 • 2007.09.21 13:22:13manci

  Eszter: köszi a választ. Egyenlőre csak még bizonytalanabb vagyok. Az is felmerült bennem. hogy ha mot levetetem, akkor az egyik tesónak nagyobb esélyt adok, mint a másiknak. Holott közben nemcsak remélem, hanem valahol -hogy is monjam?- mély bizalommal bízom abban, hogy egészségesek lesznek.  Nálam is a dokim szava volt a döntő érv anno, elmondta mi a véleménye a sztoriról, és amikor megkérdeztem, ő levetetné-e a gyerekének, ha most születne, azt mondta, nem.  Nem tudom, ez most mért nem elég, talán túl sok promóciós cuccot olvastam azóta.

 • 2007.09.23 11:35:49szily

  hahó

  mi is sokat tököltünk ezen, nyilván nem szívesen fizettem volna ki a rablóárat, de az is nyilvánvaló, hogy ha ezen múlik bármi, hát megremeg az ember. Aztán igen meggyőző cikkeket + interjúkat olvastam arról, hogy ez egy mekkora nagy lehúzás, hiszen egyfelől vagy soha, vagy legalábbis igen elenyésző számú esetben sikerült a gyakorlatban felhasználni a köldökzsinórvért, másfelől az égvilágon semmi biztosíték nincs arra, hogy ha majd egyszer valaha kidolgozzák a szervklónozás üzembiztos technológiáját, akkor azt pont az így kinyert sejtekből, és nem mondjuk csontvelőből vagy a talpbőrödből kimetszett kis darabkákból lehet megcsinálni. Szóval minden sansz megvan rá, hogy ha a gyerekeink életében egyáltalán lesz olyan eljárás, amit ezek az ügyes üzletemberek ígérnek, akkor ahhoz baromira ne legyen szükség köldökzsinórvérre. Ja és az egész annyira ízléstelenül hasonlít az összes, érzelmekre is hatni akaró lenyúlási sémára, hogy nekem eleve, szagról gyanús volt. És amúgy sem szabad elvenni az apától a köldökzsinórátvágás pulykanyakazásszerű, friss, ropogós élményét!

 • 2007.09.23 13:46:53marcangoló

  Mér, akkor nem vághat az apa?! Hát itt a vágási technika is fontos? Vagy plusz kétszázér megoldható, hogy apu vág, orvos szippancsa a vért?

 • 2007.09.23 15:03:21eszter

  szily, apa attól pont uúg vághat kzs-t. amúgy az általad említett "égvilágon semmi biztosíték..." és a "minden sansz megvan viszont, hogy..." közötti kérdőjeleket lehet betömni azzal, ha vki leveteti. Persze, hgoy van benne biznisz, mindenre rávetik magukata keselyűk, de aki levetette, az nem biztos, hogy csak olyan "butus" volt, hogy azért tette, mert ezt nem vette észre. Kicsit úgy érzem a hsz-ból, hogy szerencsére még időben megtudtad, merthogy ugye mindenre fény derült, és mostmár tényleg csak azok vetetik le, akik nem hallották még a hírt. Amúgy én pont a szórólapos, újsághirdetéses, tukmálos verzióval nem találkoztam. Szakmai alapon indultam a téma nyomába...úgy látszik ellenkező eredménnyel...

 • 2007.09.23 15:04:39eszter

  marcangoló :)). Alapíts vállalkozást, kezd el ezt híresztelni, szedd a pénzt! :))

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta