SZÜLŐSÉG

És megint csak vidék, bazmeg!

2007. szeptember 20., csütörtök 10:41

Ellentétben a címmel, nem tervezek a továbbiakban gigantikus árkot ásni a vidék és Budapest között, mert minek. Látod, ilyen a cím, te meg kinyitod! Ez meg itt a bulvár. Az alábbiakban inkább szeretném megosztani a nagyérdeművel nyaralásom piciny részleteit, és lehet majd morfondírozni azon, hogy akkor az emberek most mindenhol hülyék?


Fiatal korom nyarai a Tiszán teltek, évente mentünk kenutúrára. Nem gondolom, hogy nagy igényeink lettek volna, nyilván elég volt, hogy a folyó folyik, a nap süt, a végállomáson pedig vár minket a sör és a bográcskaja. Namármost, gyerekkel a nyakunkba venni Kelet Magyarországot és vadregényes lánykorunkból építkezvén azt remélni, hogy ez, barátom, akkora buli lesz, hogy csak nézel, botor elképzelés!

Kezdjük azzal, hogy foglalunk magunknak szállást. Körültekintően, mert nem akarjuk a gyereket letenni este a kotványba, meg persze magunkat sem. Arra viszont nem gondolunk, hogy a házigazda jóember cseles volt és sikerült olyan képeket feltennie az internetre, aminek a valósághoz nem volt annyira köze. Meg lehet kérdezni, hogy akkor mi a jó fenének nem mentünk el és nyilván a kérdezőnél van a pont, de mi sajnos joviális család vagyunk.

Így az már akkor biztos volt, hogy végigcsináljuk, amibe léptünk, amikor az első szélütés ért minket a szobánk láttán. Az, hogy nem volt annyira tiszta a hely, biztosra vehetem, hogy csak az én tisztaságmániámnak a rovására írható. Az, hogy az összetolható ágyak között tíz centi szintkülönbség volt pedig csak a rossz szemmérték hibája lehetett. Ennek a fenti, mármint az ágyakra értendő problémának a folyományaként gyakorlatilag nem aludtam az egész nyaralás alatt, mivel a hely ugye, akárhogy is számolom, egyel kevesebb lett.

Volt tehát időm gondolkodni éjszakánként magvas dolgokon, hogy mekkora az űr vendéglátás és vendéglátás között? Hogy hol élnek már évtizedek óta a turizmusból, mondjuk akár jól is és hol van az a hely, ahol az istenért sem ismernek fel engem, mint vendéget, sőt, továbbmegyek! Arra a költői kérdésre sem találják a választ, hogy vajon miért nem működik bizonyos helyeken maga a TURIZMUS.

Vannak nüansznyi árnyalatok, amikért igazán nem kell klaviatúrát ragadni és egy egész térséget sárral dobálni, világos. A gyógyszertárban és a bankban Budapesten is beállnak közvetlenül mögéd, hiába van akkora betűkkel kiírva a táblára, hogy ITT VÁRAKOZZ, hogy a vak is látja. Itt mondjuk, hiába gyerekkel álltam, még hülyének is néztek és elém is beálltak. Említésre sem méltó az sem, hogy egyszerűen ignorálta a falu a biciklizésünket. Akárhol közlekedtünk, akármennyivel, inkább meghaltak, de mentek a népek előttünk, kiléptek elénk, mintha ott sem lennénk és néztek mint a luki nyúl.

Aminek érdemes hangot adni az az, amikor a házigazda gátlástalanul beledohányzik kicsiny családod tüdejébe a szállás nappalijában. Belecigizik a reggelidbe a szomszédasszonnyal, mert ő így szokta meg, majd felemeli minden átmenet nélkül a két éves fiadat, aki amúgy is antiszociális korszakát éli, és méltatja azt, hogy miért nem eszi meg a reggelit. Mindezek után hasznos tanácsot kapunk tőle a cumi és pelenka témakörökben, s mi hiába próbálunk szarkasztikusan válaszolni és ráutalni arra, hogy mindezt most mi annyira nem vesszük jó néven, az agykapacitás befogadni ezeket az ingereket nem engedi.

Mindenhol van jó és rossz vendéglátás. Mi most letesztelhettük azt a tisza tavi falut, ahol nem és nem találtunk olyan éttermet, amelyik ne baltázott volna nagyot. Az első helyen két kókadó gyerekkel 15 percet vártunk csak az italra, másfél órát az ételre, amit a legkisebb már csak álmában ehetett volna meg. Kérdésedre nem, nem mentünk el, mert mint mondtam joviálisak vagyunk és akkor történetesen elég éhesek is, hogy odébbálljunk. A következő helyen mást hoztak ki mint, amit kértünk, a harmadik helyen pedig a direkt nagy helyett, direkt kicsi adagot, több ellátó egység meg nem volt.

Humorral kezelni sok mindent lehet. A bunkóságot szerintem nem. Mert hibázni mindenki hibázhat. De egyrészt van az a mondás, hogy elnézést ne kérj ugye, ha fizetsz, másrészt olyan hülye érzés az, amikor én fizetek, aztán meg úgy érzem, hogy zavarok. Rövidke nyaralásunk alatt bármilyen kereskedelmi üzletbe keveredtünk, úgy éreztük, ez most akkor okosba megy. A kenubérlés, a hajótúra, a félpanziós reggeli és vacsora, az ügyeletes orvosi ellátás, a piacon a barack, az ebéd az étteremben.

Egyszóval, kedves turista, örülj, hogy egyáltalán ott lehetsz! A Tisza-tó gyönyörű. A folyó is. Rá kellene már jönni viszont arra, hogy ezek önmagukban simán hagyják éhen veszni a környéket! Szóval kicsi, tiszai falu, kedves! Így utólag bemutatkozom: Csókolom, a vendég én voltam.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.09.20 19:17:50babateve

  Nem fikázás volt. Tény, hogy a keleti országrész szegényebb. Jó helyen akarsz nyaralni vagy szegény helyen akarsz nyaralni? Olyan helyre vágysz, ahol ellátnak , kiszolgálnak vagy olyanra ahol szivni fogsz? ( nyaralásról beszélek, persze, kikapcsolódásról) El lehet dönteni....

 • 2007.09.20 19:57:36Maja Papaya

  Nekünk a Bakony és az Őrség jött be nagyon. Tulaj ellen lehet védekezni - olyan házat válassz, ahol nem lakik ott, de még a szomszédságban sem. Eddigi nyertesünk Gannán a Múzsa vendégház (ha jól emlékszem a nevére). Neten találtuk, és pont olyan, mint a honlapon.

 • 2007.09.20 20:08:19zolnaid

  Babateve, a gazdaságilag rosszabb helyzetben levő oszágrészen is lehet találni normális vendéglátó helyeket. Éppígy a nyugati országrészben is vannak nagyon is rossz, szivatós vendéglátóhelyek.

 • 2007.09.20 20:37:24Hicudzsi

  Én is amellett vagyok, hogy ilyen állapotoknál kalap-kabát-jónapot.

  Étteremben nemkiszolgálás-taplóság esetében is lépünk.  Nem tudnám vendéglátás szempontjából megosztani az országot. Pesten sőt inkább Budán vannak a leglehúzósabb helyek (étterem/szállás). Volt, hogy nyugati határon nem szolgáltak ki minket étteremben, szintén ezen a tájon meg utánunkfutottak, hogy fizessünk, mert elkészült a rendelés - bár nem ettük meg - mert 1,5 óra várakozás után felálltunk (palacsintára vártunk!!!) :) míg "keleten" piros-fehér-zöld díszítést tettek a főzelékre angol barátunknak :) vagy mikor eltévedt a buszunk, éjjel 11-kor riadóztatták a konyhásokat, hogy melegítsék a vacsoránkat.

  Mi általában egy magyar lánc szállodáiban szállunk meg, akciós árakon nyaraltunk eddig pl. Sopronban, Gyulán és mindig nagyon jól éreztük magunkat :)

 • 2007.09.20 20:43:56babzsák

  esem37! Ágálok,mert mást sem hallani,csak a szar,kultúrálatlan,poros vidék. Már csak dacból is ágálok. Budapest szép ugyan,de élhetetlen. Persze,oldjam meg,költözzek el...

 • 2007.09.20 21:03:17manci

  Mi nagy országjárók vagyunk a családdal is és a baráti körrel is. Egyaránt voltam már 5 *-os wellness hotelban, lepukkant komfort nélküli nyaralóban, vendégházban, panzióban, sátorban. Az bosszant egyedül, ha az ár-érték arány nem oké. Ez pedig még véletlenül sem tájegység-függő.  Mert felhozhatnék remek példákat a közelmúltból, amikor pl. a kb. ugyanannyiba kerülő váraljai Provincia Panziónál (Dunántúl) sokkal jobb volt a noszvaji Nomád Hotel (Dunáninnen), de az is lehet, hogy csak nekünk volt jobb, vagy csak akkor volt jobb, vagy csak két élményből nem vonok le messzebb menő konzekvenciákat.  Szóval csak ne általánosítsunk.

 • 2007.09.20 21:12:44Nilüfer

  Na még annyit, hogy ajánlanám a Bereg vidékét,akár magánházaknál, akár panzióban..olcsó, a környék csuda kedves, és arrafelé az emberek még nincsenek elszállva maguktól.Ha mégis, kéretik őket itt megnevezni, és soha többet oda nem menni..Látom Babzsák, eldurrant az agyad:))))megértem.

 • 2007.09.20 21:21:02Nilüfer

  Ja, és nehogy már Nyugat- Magyarország kevésbé legyen "vidék" mint a keleti rész...azta.. nem elég hogy lebunkóvidékiznek ..ha nem is szó szerint, de még külön rossz, hogy nem a Duna túlodalán lakom?? Ez aztán végképp sok....nehogy már azzal mérjük az embereket, hova pottyantotta őket a gólya..komolyan..kezdek elborulni agyilag:(

 • 2007.09.20 21:36:29manci

  Nilüfer: halmozottan hátrányos helyzetű vagy, akárcsak én :)

  Hát ha még azt is elárulnám, hogy szabolcsi leány vagyok!

 • 2007.09.20 21:50:23anittik

  Sziasztok!  Én, mint a Vadkelet leánya nem tartom ezt az írást fair-nek. Sajnálom, hogy rossz szállást fogadtatok, de mindenkinek van választása: vagy megszoksz, vagy megszöksz. rokonok Siófokon nyaraltak idén, sokcsillagos szállodában. A kaja minősíthetetlenül ocsmány, és rossz volt, a szállás pedig egy "vidéki" parasztház disznóólának megfelelő. Pedig az állítólag nyugat. Tehát nemcsak keleten vannak problémák. Ez nem a Balkán, kérem. Mi is az ország része vagyunk, akármennyire is nem tetszik.

  Amúgy, ha jó helyre szeretnél elmenni a Vadkeleten, akkor javaslom Egerszalókot, ott pedig egy 3 csillagos szállodát, a Shirazt. Az télleg kelet! Mármint a hangulat, török fürdő, arabus kaják, mentatea, vizipipa. Egyszóval nagyon elegáns, impozáns hely. De ne húzd le a keleti régiót, mert nem érdemli meg. Az emberek itt, ugye mivel a mezőgazdaság, mint olyan, már nem létezuik, belefásulnak a mindennapokba, a gyár elviszi a fiatalokat a falvakból. De attól még ők is emberek, sőt. Sajnos most nagyon az elevenembe tapintottál, mindig is utáltam ezt a vidék-Budapest témát, de sajnos a budapestiek nem látnak sokszor túl Bp-en. Pedig az a város sem olyan, mint amilyennek leírják.

  Ne haragudjatok, amiért így "kikeltem" önmagamból, és védelmezem a vidéket. De vidék az nem vidék-bazdmeg, hanem vidék az vidék. A maga szépségeivel, örömeivel és csalódásaival együtt.  Manci, én a szomszédban, a nagy faluban élek, sajnos már nem sokáig, és én is budapesti leszek. Remélem bennem marad némi méltányosság a vidékkel kapcsolatban és nem válok néhány év alatt bunkó Pestivé. (Bocsi a Budapestiektől, akik nem úgy gondolkoznak, mint a cikk stzerzője.)

 • 2007.09.20 21:54:57anittik

  babateve! Te budapestiny-magyarországi születésű vagy, és azért bunkózod le a keleti régiót, vagy csak csalódtál? Magyarország nem a Dunánál kezdődik. Igen, ez a vidék szegényebb. És vajon miért? Ezen gondolkozz el, mielőtt ítélkezel. A szegény hely nem jelent feltétlenül szegényest. Sajnos azok gondolkodásmódja szegényes, akik így látják ezt.

 • 2007.09.20 22:04:01Nilüfer

  Manci: nemhogy szabolcsi, egyenesen szatmári vagyok, Mátészalkán érettségiztem:) Bár 26 éve Debrecenben élek, valójában szatmárban érzem magam igazán elememben:)Ja, Debrecenben sem a belvárosban, hanem egy csatolt falusi részen, és nem érzem magam sem bunkónak, sem vidékinek, bár néha ezt pár tanult fővárosi kollégám kimondatlanul is érezteti..mármint hogy aki nem pesti, az nem ember:(Állítom, sehol az országban ennyire nyilt és közvetlen, jóindulatú ember nem él, mint a szatmári és beregi tájakon.Utazz csak 20 km-t vonattal..mire leszállsz, legalább tíz ismerőst szerzel:)És ez így van a józsai buszon is:)))) Budapestnek vannak szép részei..de jártam lakáskeresés közben olyan helyen, ahol emberek laktak ugyan, de anyámék udvarán a disznóól ezerszer különb volt..most akkor fikázzam a fővárosiakat? Annyira visszataszító ez..azt azonban csak nem hagyhatom, hogy " vidék, bazdmeg" alapon általánosítson akárki.

 • 2007.09.20 22:05:41manci

  anittik: már én is gödöllőivé avanzsáltam azóta, mellékesen Bp.-en is éltem vagy 10 évet, és szerettem, Debrecenben 4-et, azt is szerettem.  Ja! A Shiraz úgy tudom 4 *-os. De voltam már Egerszalókon kisebb társasággal magánszálláson is, és nagyon jól éreztük magunkat. A házinéni nagyon-nagyon aranyos volt. Csak egy valamit kihagyhatott volna: nagy lelkesedésében hosszan ecsetelte, hogy mi mindenre jó a kis fürdő (akkor még csak az volt) vize, pl. a legutóbbi lábszárfekélyes vendégének is milyen szépen gyógyult a sebe :)

 • 2007.09.20 22:12:35Nilüfer

  Úgy látszi ma szómenésem van..babateve, te honnan veszed, hogy az ország keleti részén alacsonyabb a vendéglátás színvonala? meg szegényebb?? Komolyan..tényeket, könyörgöm, tényeket!!Sikrült felb..nom a vérnyomásomat..nem ér ez ennyit, de ha van valami, ami kibuktat, akkor ez a teljes gőgős és felsőbbrendűséget sugalló, lenéző leszólás, ami általában a fővárosiaktól jö, és sajnos a dunántúliaktól sem idegen annyira:( Ígérem, ma többet nem papolok:)

 • 2007.09.20 22:18:08sziszmo

  Én sem értem ezt a vidék-Bp. ellenétet (vagy ellentételezést)...

  Magam jópár éve Pesten lakom, de nem vallom magam fővárosinak. Vidéken születtem, éltem faluban, vidéki kis- és nagyvárosban, aztán a diplomámmal másutt esélyem sem volt munkához jutni, így lettem pesti. Számomra soha nem nyert bizonyságot ez a kelet-nyugat-Bp. dolog. Az emberi faragatlanságban pedig végképp nem volna szabad "földrajzi determinációt" keresni.

 • 2007.09.20 22:21:52manci

  Nilüfer: fordítva se kéne általánosítani, nem a fővárosiaktól vagy a dunántúliaktól jön a lenézés. hanem olyan emberektől, akik történetesen ott laknak. Ha ugyanezek az emberek Szabolcsban laknának, akkor is találnának más szempontokat, ami alapján lenézhetnék az embertársaik egy részét. Az előítélet ugyanis nem valahová születés, hanem jellem kérdése. Szerintem. • 2007.09.20 22:22:39Starlark

  A bazmegelés már megint minek kellett?

  Múltkor Nagyfaluban sikerült olyan szobában aludnuk két napot ahonnan tökéletes kilátás nyílott a liftaknára... a szoba olyan keskeny volt hogy ha a párom 5 centivel magasabb el se fér a szobában alvás közben. Erről se volt szó a kiírásban.  Tavaly kerékpártúráztunk a Balaton felvidéken konkrétan a nemzetipark látványosságait jártuk be. A park honlapján minden infó fent van, gyerekeknek feladatlap letölthető stb... barlangásztunk (csodabogyós barlangot mindenkinek ajánlom), csónakáztunk a kisbalatonon, várromokat másztunk...

  Csodálatos volt. /szállásokról, egy volt csak olyan amivel 100%-osan meg voltunk elégedve, de a többi sem volt olyan hogy háborognunk kellett volna, pedig minden nap máshol aludtunk/  idén a Tisza-tó jött volna... sajnos kimaradt. Jövőre azért megpróbáljuk újra.

 • 2007.09.21 00:16:58cantaloupe

  Ilyen kicsengesu cikkbol egy is untig eleg volt, meg sok is. Nem a keseru tapasztalat megosztasaval van bajom, hanem a "bazmegezessel" es egyeb stilisztikai eszkozokkel. Es meg a pestiek mondjak erre, hogy "kilog a kapanyel a szajabol", meg "Mucsajrocsoge, bivalybasznad". Nem ertem, miert akar 2 hetig kulturalt ellatast, aki maga sem urilanykent all hozza. :O  Na de hat a cikkiro megirta, hogy jo sokan kattintanak ra - ez be is jott. Csak nem tudom, kinek jo a ket oldalt direkt egymas ellen hergelni?  Ha valakinek gondja van, miert nem ott helyben szol, hogy egy oraja var egy nyamvadt rantottszeletre, es ha 10 percen belul nincs kesz, felall es elmegy? Miert turi, hogy a gyereke kepebe fustoljon a gazda, miert nem ott bazmegel? Ezen a forumon nem oldja meg a problemat, nem kapja vissza a penzet.

 • 2007.09.21 07:38:52babateve

  Amit leirtam saját tapasztalat nem "elvi " ellentét! Eddig , amikor a keleti országrészben nyaraltam, olyan volt, mintha a 70 es években megállt volna az idő. Persze, el lehet gondolkodni, hogy miért, meg szar lehet meg stb... de ennek a topiknak a vendéglátás a témája, ha jól vettem le és nem a társadalomkutatás. Persze, hogy lehet együttérezni azzal aki szegény meg szarabb helyzetben van. De :amikor pihenni szeretnék akkor nem szeretnék szociológuskodni sem a gazdaságot kutatni, hanem pihenni szeretnék és a családommal-gyerekeimmel együtt csak úgy lenni.Egyébként, hogy miért alakult igy a dolog( keleti-nyugati országrész) nyilván tanulmányokat lehetne irni.Még egyszer leirnám: amit irtam, nem a keleti országrész fikázásáról szól. Saját tapasztalat.Egyébként én bp i vagyok és teljesen egyet tudok érteni pl azzal, hogy pesten katasztrófa a vezetési morál. Meg azzal, hogy pesten többnyire undokak az emberek és nem segitőkészek. Szóval nem azt akarom mndani, hogy pesten mnden baromi jó és vidéken meg nem. Aki ezt hallja ki, abból amit leirtam, eléggé melléfogott.Csak a vendéglátűással kapcsolatos kulturáról és szinvonalról beszéltem és semmi többről.És ez sem elvi állásfoglalás, hanem saját bőrön szerzett tapasztalat.

 • 2007.09.21 08:07:18anittik

  babateve, akkor rossz helyen voltál és rossz időben. De akkor se általánosíts! Ha keresnél, biztos találnál neked megfelelő színvonalú ellátást a keleti régióban is. De te nem is keresel, csak általánosítasz, és ez a baj!  Igen, a Shiraz valóban 4*-os, elnézést érte tőlük.

 • 2007.09.21 08:14:14manci

  Tényleg nem vagy előítéletes, babateve, bocs. Biztosan rengeteg rossz tapasztalatod van. Nem is lehet jó, mert keleten aztán tényleg nincs egy normális panzió vagy vendégház se. Vagy lehet, hogy azt azért megengeded, hogy 1 van, na de több biztos nincs.  Pont ilyeneket szoktak egyébként mondani, akik cigányoznak vagy szőke nőznek. Hogy nekik milyen rossz tapasztalataik vannak. Tehát mivel volt egy-két kellemetlen élményed, nyugodtan hirdetheted, hogy a Dunán innen minden szar, ami csak vendéglátással kapcsolatos. Meg amúgy is...

 • 2007.09.21 08:27:15Alvomacko

  "amikor a keleti országrészben nyaraltam, olyan volt, mintha a 70 es években megállt volna az idő."  De ez is hozzánk tartozik. Ez is miénk. És mitől lenne nekik jobb, ha a kutya nem akar feléjük nézni?

  És igen, megdöbbentő, ami a keleti részen van, de ettől még ott is emberek élnek. De menj csak el Tarpára! Elvitte az egész falut az ár és újjá építették. Csodás hely lett. Egyszer ott vacsoráztunk. Azonnal híre ment, hogy vendégek vannak a faluban. Meg annak is, hogy érdekelt volna bennünket a kézműves bolt. Fél 8-kor jött a tulaj és kinyitotta az üzletet és mesélt mindefélét. Vettünk egy rongyszőnyeget, meg lekvárt. Nem hagytunk ott nagy összeget, de azóta is ha a szőnyegre lépek valami melegség árad szét bennem és egy pillanatra visszarepülök a tarpai házak közé.  Nekünk nagyon sok szép élményünk van a nyaralásainkról.

  Tegnap óta már az a gyenú is felmerült bennem, hogy lehet, hogy mi igénytelenek vagyunk? A "falusi turizmus" katalógusban található szállások egyikében sem csalódtunk még. Azok ellenőrzött helyek és tényleg minőségiek. Különben kikerülnének a katalógusból.  Na, menek dolgozni.  Ja, anyukám tegnap elbénézta a krumplipüré por elkészítését és volt valami keserű íze is. Most fennen hirdessem, hogy a K.. krumplipüré por sz@r? :-)))

 • 2007.09.21 08:52:20babateve

  Manci és antitik: teljesen igazatok van.! 100 szor pofára esek és 101 szerre is oda fogok menni nyaralni! Csakazért is ! Viszem a kölyköket is, itthon ugysem szivnak cigifüstöt ! Hadd lássa a kétéves, hogy mi az , hogy társadalmi-gazdasági különbség! Itthon tutuj-mutuj, nyalarás közben szó sem lehet róla! Meg mi is a férjemmel.Egész évben dolgozunk( persze Pesten, közben azt sem tudjuk jódolgunkban mit csináljunk), legalább nyaralás közben érezze magát rosszul az a bunkó férj is! Tudja meg mi a magyarok istene!

  Attól tartok ne m én vagyok előitéletes!( szőke nő, néger, cigány és zsidó vagyok egyszerre, de a cigifüstöt tényleg nem birom, sorry!)

 • 2007.09.21 09:05:40zolnaid

  Babateve: ne gyere erre. Annyi modortalan viselkedésű ember ugyan nincs itt, amennyit te gondolsz, de valóban nm szorulunk behozatalra.

  Amúgy, ahol nekem egyszer nem tetszett valami, oda én se megyek vissza, de ez egy vendéglátóipari egységre vonatkozik, nem egy fél országra.

 • 2007.09.21 09:21:55Hicudzsi

  Babateve!

  Nem azt mondták a többiek, hogy menj oda nyaralni százegyedszerre is, hanem, hogy egy rossz tapasztalat miatt nem tolhatsz le egy egész országrészt.  Mi is - ha tudunk - belföldön nyaralunk/kirándulunk és mint fentebb írtam nem lehet különbséget tenni a tájegységek között, mert itt is meg ott is van rossz és jó szállás.  Ha legközelebb mennétek valahova ajánlom nektek Gyulát pl. szépséges város! A Várfürdő meg a gyerekeknek is jó élmény :)  Nekünk csak idén lett autónk és ha legközelebb hazamegyünk Magyarországra szeretnénk bejárni egy pár szépséges és kedvenc megyénket. Ne vegye el a kedved egy rossz hely egy egész tájegységtől :)

 • 2007.09.21 09:29:30Starlark

  A keleti országrészben van pl az Aggteleki Nemzeti Park. A vöröstavi lejárat bárhol nyugaton is megállná a helyét annyira szép tiszta és kultúrált. Minden nap nyitva vannak és a 2 órás barlang séta akár 1 fő esetén is elindul. Igaz 2600ft-ba kerül a felnőtt jegy, de miért ne adnék ki pénzt ha nem ezért és ez még itthon is marad.

  Perkupán szálltunk meg falusi vendéglátóknál, teljesen rendben volt ott is minden.  Mi itthon nyaralunk és rengeteg olyan hely van amit még muszáj megnézni. Ha meg nem tetszik egy szállás hát odébb állok, de eddig ugylátszik piszok mázlim volt a foglalásokkal...

 • 2007.09.21 09:36:01Bisi

  Win kezdte a sort a hulyeseggel, es paran bealltak moge. Mi koze van ennek a cikknek Kelethez, Nyugathoz vagy Budapesthez? Mindenhol magyarok laknak. Csak vannak rendes, normalis emberek meg bunko kocsogok. De ez nem attol fugg, hogy Siofokra, Budapestre vagy a Tisza tora mesz.

 • 2007.09.21 09:40:04manci

  zolnaid: nagyon jót röhögtem! :)))

 • 2007.09.21 09:45:39Bisi

  Manci! Jol latod nagyon a dolgokat.

 • 2007.09.21 12:40:47Tish

  Mi nagyon jól érezzük magunkat vidéken, pedig Bp.-en születtünk. Igaz, alaposan leinformáljuk a helyet mielőtt betennénk oda a lábunkat. Az a legbiztosabb, ha ismerőstől kéritek el a szálláscímeket. Ismerősei pedig mindenkinek vannak! Elsőkézből kapott, korrekt tájékoztatás. Kell ennél több?

  Nem reklám, de nyugodt szívvel tudom ajánlani a következő szállásokat:  1, Galyatető- Fogadó a két táncoló kecskéhez: Fantasztikus a hely, isteni kajákkal, igazi családias vezetéssel. Idén is megyünk hozzájuk, annyira megszerettük.

  2, Simontornya- Fried Kastélyszálló: Nem drága, de gyönyörű szállás, extrákkal, "vendégértélünk" hozzáállással.  A többi hely pedig pont azt adta, amit vártunk. És mielőtt megkérdezitek, nem vagyok a sales-esük:)

 • 2007.09.21 13:08:11manci

  Tish: köszi, a szállásokat jegyeztem :)

 • 2007.09.21 13:27:34Vakmacska

  Én egy olyan helyen születtem, ahol még ma is az van hogy: "turizmus? azmegmi?". Van gyógyvíz. Néha kinyitják rá strandot.Ha épp van ki. A kempingnek nem is nevezhető kempinget még így is találták meg németek...  Mellette 20 percre meg van 2-3 olyan hely (Gyula, Orosháza,Csongrád) ami viszont tényleg élmény, és fejleszteni is igyekeznek. Néha összejön,Gyuláról meg brit ismerősök mostanában legendákat.  Szóval szerintem ezek a helyek eccerűen nem voltak még pár éve a térképen (Keleten leginkább), a helyi erők nagy része maga sem jár nyaralni, az ottlévők meg soxor nem tudják miféle szépségeken csücsülnek és mit,hogyan kéne kihozni belőle. Ez aztán vezet mindenféle helyzethez, és tényleg csak személyfüggő,hogy lesz,mert "ipari standard" az nincs.  Balaton.3 hetembe került szállást találni, mert a legtöbb hely valami olyan, hogy "három háló,egy nappali, egy konyha, egy fürdőszoba" ahol 3 fős családot nem látnak szívesen. Én meg azt nem, hogy jön a vadidegen és pizsiben ül a közös konyhába, meg egyeztetni kezd hogy mikor fürödjek.Komolyan, egyik szállásadó mondta hogy akkor most ő berak mellénk még 5 németet.Bocs, nem.  Végül lett szállásunk (Szigliget,Külsőhegyi út), szép is, jó is, olcsó is, kedvesek voltak (külön apartmanunk volt,külön szinten), mutattak helyeket és embereket, fantasztikus borokkal és mivel volt sok kirándulóidő ezért rengeteg gyönyörű helyet láttunk(Szent György hegy, Ederics, Salföld ésatöbbi) ajánlom mindenkinek.  Valamint nagy szerelmünket, a Köröst Kunszentmártonnál.Mellette a cserkeszőlői gyógyfürdőt. De ott én ábrándozom arról hogy vízitúrákat és biokonyhát alapítok ott bababarát hellyel, a Százarcú Kastély néven....Most már csak a lottón kéne nyerni, vagy rokont találni a Kockázatitőke szövetségben.  dejólelszálltam pedig nem ittam semmit.... • 2007.09.21 13:37:20Guruljka

  Vakmacska, ha meglesz a hely szóljál megyünk:))))

 • 2007.09.21 13:50:11Vakmacska

  Olyan tág az élet, még az is lehet, ha dolgozik rajta az ember...néhány napja elkezdtem poénra írni (a nagysemmire) üzleti tervet, egyelőre magam szórakoztatására. (én lennék a Százarcú Boszorka a Százarcú Kastélyban??)  Láttam annyi helyet annyifelé hogy kijönne belőle ami tetszhet tán a népnek,az adottságok meg gyönyörűek, de hogy nincs felfedezve,az enyhe kifejezés. Nademértne. Ötletek jöhetnek:)))))  Lényegalényeg, szép helyek vannak, menni érdemes de baromi sok idő soxor a felkutatás és a kölcsönös igények tisztázása.  Szintén e nyaralás alatt esett meg pl hogy az egy napra választott 4* hotelben képtelenek voltak a la carte módon vacsorát adni, csak uszkve két óra múlva, aztán jöttek magyarázkodni, hogy izé management hiba meg cserélődnek a recepción akik nemmondjákel, ez amúgy egy nemzetközí hírű helyen volt, azért mentem (a parkos-medencés babaszórakoztatás mellett) oda hogy inkognitóban teszteljem, jó lehet-e másra. Lehet. Jövő időben, ha például ezt megoldják.

 • 2007.09.21 13:52:40Vakmacska

  Druantia hol van?

 • 2007.09.21 14:32:40mazsola84

  Próbáljátok ki az Egri Korona Borházat, nekünk nagyon tetszett! (koronaborhaz.hu) Nagyon jó a kaja, szállás szép, gyerekeknek van játszótér, nem lehet dohányozni stb.

 • 2007.09.21 15:03:43mazsola84

  Ja és van medence is, igaz nincs kimondottan gyerekmedence, de a nagyba is bemehetnek. 6 km-re van az egerszalóki hőforrás, és nagyon fini a reggeli. Ja és a pincér megismert 2 év után! Nálam itt kezdődik a vendéglátás.

 • 2007.09.21 15:30:36Tish

  manci, szívesen:)  Ha nincsenek extrább igényeid, és szereted a nagyobb szállásokat is, ajánlom még:  1. Kőszeg- Írottkő Hotel. Nagyobb szálloda, semmi extra nincs a szobákban, a kaja közepes, viszont van egy szuper wellness részlegük. Ja, és a gyerekek 12 éves korig ingyenesen vannak elszállásolva. A város gyönyörű, és becsületkassza van a házak kapujában:)  1. Bakonybél- Bakony Hotel. Közepes szálloda mindenben. Viszont az ott dolgozó emberek nagyon kedvesek, és imádják a gyerekeket:) Hatalmasakat lehet kirándulni a környéken, és ott van a közelben európa egyik legnagyobb kelta temetője. A hotelben van állatsimogató is, bár vigyázz, mert a kecskék nagyon falánkok:) Találkozásunk óta a lányom csak így énekli a Kertbe ment a kiskecske dalt:  Kertbe ment a kiskecske

  Anya kardigánját megette

  Vigyázz kecske ugorj ki!

  Jön az anya megfogni!

  :D

 • 2007.09.21 15:57:57manci

  Tish: Köszeg tényleg gyönyörű. Nemrég voltunk ott egy esküvőn, igaz egy kis panzióban szálltunk meg, de elhatároztuk, hogy mindenképpen visszamegyünk egyszer.  A Bakony Hotelben pedig voltam gyerekkoromban és annyira jó élmény maradt. És azóta nyilván rendezettebb a hely, mint szot-üdülő korában, úgyhogy valamikor ezt is tényleg útba kéne ejteni.

 • 2007.09.21 16:28:10Tish

  manci, érdemes visszamenni:)

  Mi úgy szerveztük, hogy szombat reggel kimentünk Klagenfurtba megnézni a Minimundust, majd hazafelé megszálltunk Kőszegen, és vasárnap este jöttünk haza. Csodás volt:)

 • 2007.09.21 17:28:04tavaszkisasszony

  vakmacska, te csak nem gyopárosfürdői vagy? vagy esetleg kakasszéki..? bár ott még kemping sincs...  a cikkhez visszatérve én nem maradtam volna ott.

  általában é ni sinterneten foglalok, és hát néha nem az, mint amit vártam. volt, ahol azonnal kijelentkeztük, vot, ahol a kaució miatt egy éjszakát töltöttünk, és utána huss.

  Minek egymást idegesíteni?  hozzáteszem, lehet, hogy másnak meg bejött volna a gyereknevelési pletyizés (esetleg mínusz hamvadó cigarettavég), és objektív mércét találni igen nehéz.  mondjuk nekem egy az igazán fontos, hogy tiszta legyen a vécé meg a fürdő, és illatos legyen az ágynemű. é semiatt mentem már el a nagyon mocskos Arany Bika szállóból (hogy a manóban tudnak azok négy csillagot időről időre megvédeni...) meg éreztem nagyon jól magam a falusi kisházban, a búbos mellett. ami nekem általában bejön, az a vidékiek nagyon nyílt és kedves hozzáállása - lehet, hogy pesti mércével ez már illetéktelen intim szférába hatolásnak tűnik olykor. de én amúgyis túlbeszélőkével születtem, szóval engem inkább szórakoztat.

  egy szó mint száz, főleg gyerekkel miért jó nemszeretem helyen lenni? ahol nyilván halkan szidjuk a vendéglátót, de a gyerek meg legyen udvarias, és nehogy visszamondja.. pont a pihenést mérgezi meg ez a játszma. kár érte.

 • 2007.09.21 17:38:30Alvomacko

  Itt is lehet keresgélni: www.datanet.hu/ftur/

 • 2007.09.21 18:26:59Vakmacska

  Tavaszkisasszony, mezőkovácsházi volnék...  de most rohanok mert este MÜPA és itt ülök vizeshajjal....

 • 2007.09.21 20:22:18Hicudzsi

  Kőszeg :) a családom egyik fele onnan származik. Mi ott mindig a Kóbor Macska Fogadóban szállunk meg. :)

  Apukámék egy évben többször is mennek oda, az áraik jók, de sajna mi még gyerekkel nem próbáltuk.  És ha már lehet mondani céget: mi Hunguest Hotelsben voltunk Gyulán és Sopronban, nekünk megfelelt a szállás meg az ennivaló is. Néha nagyon jó akciókat ki lehet fogni náluk. Jövőre kipróbáljuk a szegedi szállodájukat is :)

 • 2007.09.21 20:24:13Hicudzsi

  remélem. Ez lemaradt, mert idénre terveztük szóval remélem jövőre Szeged :)  Egyébként az Aranybikáról Debrecenben csak rosszat hallottam eddig... :S

 • 2007.09.21 20:53:06marcangoló

  Mi jót aludtunk volna benne, csak épp olasz fiatalok mulattak gitárszóval a szökőkút mellett fél éjjel...

 • 2007.09.22 03:19:32gida

  Hicudzsi, én halasztanám a helyetekben. A szegedi szállodájuk mellett tavasszal kezdenek új fürdőt építeni, meg wellness-központot, meg csúszdákat, meg mittomén még mit. Szerintem nem lesz szórakoztató a szállodájuk környéke vagy két évig.

  Ja, meg valamikor magát a szállodát is felújítják, csak azt nem tudom mikor kezdik.

 • 2007.09.22 10:06:26fedaykin

  Ez szép kis cím volt, gratulálok, Subbára való...

 • 2007.09.22 13:41:24Yuki

  Bakonybél, Bakony Hotel. Tényleg jó! Egyszerű, semmi extra, de rendes, nagyon sok a gyerek, a személyzet barátságos. De aki gyerekkori nosztalgiából a faházakba menne, inkább felejtse el, amíg azokat is helyre nem pofozzák kicsit.  Bakonybélen a Vadszőlő vendégház is nagyon jó hely, csak előre kell szállást foglalni, mert egyre felkapottabb hely. Családias konyha, családias légkör.

 • 2007.09.22 21:56:05anyaallat

  Pécsre járok suliba, de gyerekkel még nem voltam. most kezdem újra, a gyerekkel ésaz urammal szeretnénk lemenni.nem tudtok pécsett jó szállást gyerekkel?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta