SZÜLŐSÉG

Hibázott a sztárszülész?

2007. szeptember 17., hétfő 15:04

 

A harmadik tragédiával végződő szülést vezette le az otthon szülés élharcosa, Geréb Ágnes a kórház falain kívül. „A kisbaba ugyanúgy elveszthette volna az életét, ha a kórházban próbálják a világra segíteni” - nyilatkozta a doktornő vasárnap az RTL Klub Híradójának. A János Kórház szülészeti osztályvezető főorvosa, Dr. Lintner Ferenc szerint azonban ez nem így van. Ha más komplikáció nincs, a vállelakadást a kórházban többféleképpen is orvosolni tudják. Például császármetszést alkalmazhatnak, méhösszehúzódást elősegítő infúziót adhatnak a kismamának, de egy sima gátmetszés is segíthet, amivel megkönnyíthetik a baba világra jöttét, írja az Index. Ezt a beavatkozást azonban nem végezték el a szombat hajnali szülés során.

Műfogással megmenthető a baba? A vállelakadás ritka komplikáció, ezer szülésből 2-5 esetben fordul elő. Évente átlagosan öt újszülött hal meg emiatt a kórházakban. Minél lassabban halad a szülés, annál nagyobb a valószínűsége, hogy tragikus vége lesz - mondta Csákány M. György szülész-nőgyógyász az RTL Klub Híradójának. Vállelakadás esetén alkalmazható egy műfogás, amellyel megmenthető az újszülött élete, ám ezt csak nagy tapasztalattal rendelkező orvos tudja elvégezni.


A XII. kerületi Alma utcai Napvilág Születésházba ment be péntek este fél hét körül az Sz. család, miután a 35 éves nyíregyházi kismamánál megindultak a fájások, írja a Blikk. Geréb Ágnes vezényletével a komplikációmentesnek induló szülés végén hajnalban kibújt a baba feje, a vállai viszont elakadtak a szülőcsatornában. „Semmi, de semmi próbálkozással, módszerrel nem tudtuk kisegíteni. Mindent megtettünk, amit csak lehetett, amit szakmailag ilyenkor kell”, írja Geréb Ágnes a szülés.hu oldalon. A doktornő a honlapon arról is beszámolt, hogy a klinikai gyakorlatban többször is előfordult már hasonló eset, hazánkban ez az első.

A mentőket hajnal 4.30 perckor riasztották, Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője szerint a kismama 12 perccel később már a Szent János Kórház szülészetén volt. A kórház szülészeti osztályvezető főorvosa, Lintner Ferenc nyilatkozata szerint a csecsemőt, mivel ez korábban nem történt meg, egyszerű gátmetszéssel szabadították ki fél perc alatt, de életét már nem tudták megmenteni. A rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a történteket.

Magyarországon jelenleg teljesen szabályozatlan körülmények között évente 5-600 anya hozza otthonában világra gyermekét, ez a szülések 0,5 százaléka. (Ennek a számnak jelentős része nem tervezett otthonszülés.) Az európai átlag ennél lényegesen magasabb: 1-2 százalék, a hagyományok miatt Hollandiában mintegy 30 százalék. Magyarországon 2006-ban a kórházakban 97 ezer szülésből 40 csecsemő életét nem sikerült megmenteni (ebből 23 súlyos koraszülés), a szabályozatlanság miatt az otthonszülésről ilyen hivatalos adat nem áll rendelkezésre, tudtuk meg az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályától.

Arról már korábban döntés született, hogy az otthon szülést szabályozni fogják. A készülő szakmai protokoll legfontosabb alapelve a baba és a mama biztonsága. A szabályozás érinteni fogja a közreműködők szakmai végzettségét, a kórházi biztonsági háttér megszervezésének szükségességét, valamint azokat a körülményeket, amelyek megléte esetén nem szabad otthon szülést végezni. Ilyenek lehetnek az anya kora, a terhesgondozás során felmerült, veszélyeztetettségre utaló jelek vagy a korábbi szülések esetén felmerült komplikációk, mondták a minisztérium munkatársai. A készülő jogszabály és protokoll kiterjed majd az alternatív intézmények működésének szabályozására is és a tervek szerint már jövő januárban életbe lép. 

Az Egészségügyi Minisztérium nem akarja ösztönözni az otthon szüléseket. A céljuk az, hogy a kórházak legyenek minél otthonosabbak, hogy a kórházakban egyszerre találkozzon a biztonság követelménye és a baba-mama barát körülmények iránti jogos igény. Ugyanakkor tény, hogy vannak és lesznek, akik otthon szeretnék világra hozni a gyermeküket. Számukra, a szakmai szervezetekkel közösen meghozott szabályozással, a lehetséges legnagyobb biztonságot akarják megteremteni.

Lintner Ferenc szerint otthon illetve a születésházakban olyan édesanyák vállalkoznak a szülésre, akiknél feltételezhetően nem lesz semmilyen komplikáció. A koraszüléseknél, a veszélyes esetekben azonban az összes kismama jól felszerelt egészségügyi intézményben akar szülni. Így például a hypertóniás, a cukorbeteg, az ikrekkel terhes édesanyák a kórházakban hozzák világra gyermeküket. Köztudott, hogy ezeknél az eseteknél sokkal nagyobb a kockázat, tette hozzá.

 

Különböző fórumokon parázs vita kerekedik az otthon szülők és a kórházat választók között, utóbbiak nem egyszer felelőtlennek, önzőnek tartják azt az anyát, aki saját kényelme és nyugalma érdekében a kórházon kívül hozza világra gyermekét. Az otthon szülést ellenzők szerint a hasonló komplikációk nagy része megoldható lenne a kórházban. Lehet, hogy az intézményen belül olykor ésszerűtlen szabályok szerint végeznek gátmetszést, kiabál a csecsemős nővér az anyukával és nyilván nehezebb egy hatágyas szobában szoptatni a babát, de a baba egészségének érdekében ennyi kényelmetlenség belefér, vélik a kórházpártiak.

A kórház ellen ágálók pedig arra hivatkoznak, hogy a kórházakban is hasonló arányban fordulnak elő komplikációk, ám ezek nem mindig kerülnek nyilvánosságra. A nőknek pedig joguk van olyan körülmények között világra hozni gyermeküket, amilyenben szeretnék.

Geréb Ágnes, a Napvilág Születésház alapítója 17 éves klinikai gyakorlattal rendelkezik és legalább ekkora tapasztalattal bír az otthon szülés terén. Az elmúlt 18 évben körülbelül 3300 otthonszülést kísértek végig, az így világra jött babák körülbelül egy ezrelékét vesztették el.

A szülés.hu honlapon közzétett információk szerint a doktornőnek ez a harmadik tragédiával végződő szülésvezetése. Az első 2000 tavaszán történt, amikor az újszülött 2900 grammal, egészségesen jött világra. A babát az anyja mellére fektették, majd egy óra múlva a takarót felemelve vették észre, hogy Zita nem él. A kislányt újraélesztették és kórházba szállították.

A második rosszul végződő eset 2003. év végén történt, amikor egy ikerterhes kismama próbálta meg az intézeten kívüli, szaksegítséggel zajló szülést. Az ikerszülés rizikófaktorként szerepel, ám Geréb Ágnes szerint a kockázati tényezők ismeretében a rizikó az ő esetükben a lehető legkisebb volt, mert mindkét baba koponyája volt elöl, a két baba külön burokban fejlődött és külön volt a lepény is. Az első kisbaba rendben megszületett, ám a második baba szívhangjai rohamosan romlottak, lilán, tónustalanul jött világra és nem lélegzett. A gyermek fél év múlva meghalt.

Az Orvosi Kamara többször is eljárást indított Geréb Ágnes ellen, 2001-ben kamarai tagságát fél évre felfüggesztették és eltiltották hivatása gyakorlásától, mert korábban többször engedély nélkül vezetett le szüléseket. Az etikai szabályok megsértése miatt 2004-ben újabb fél évre vonták be a doktornő engedélyét.

A Velvet felmérése szerint a nők többsége elismeri, hogy természetes folyamat a szülés. Az utca asszonya nem szülne otthon, bár pártolja a választási lehetőséget. A legtöbb, általuk megkérdezett nő a higiéniára hivatkozva csak kórházban szülne, bár bevallja, hogy talán ez a medikális megközelítés tekintélye miatt is van így. Azt viszont nem utasították vissza, hogy aki akar, az hadd válasszon akár vízben, akár szülőszékben, vagy épp otthon való szülést.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.09.21 15:47:55másutt

  guruljka,

  szerintem sem 'emberi' kerdes a lepenysurgetes meg a szules surgetes.  az oxitocin inyekcio, amit rutinbol adnak, hogy surgessek a lepenyt, sajnos, az egy bazi nagy adag hormon, es teljesen felesleges, mert kijonne a lepeny magatol, 1-2 ora alatt, az esetek 99%-ban!

  (es nagyon sok olyan no is kapja pl, aki egy eleten at nem szedett fogamzasgatlo tablettat, mert 'nem akart hormonokat a szervezetebe!)  egy masik cikk kapcsan (a koldokzsinor, ossejtek) talaltam tegnap 5 tudomanyos cikket, ami azt bizonyitja, hogy a gyerek egeszsegesebb es boldogabb, ha KETTO percet is varnak a koldokzsinor elvagasaval, es nem kitepik az anya kezebol es vagdossak osszevissza. a verszegenyseg eselye lecsokken. a vernyomasa jobb lesz az elkovetkezendo 3 honapban. nyugodtabb lesz!  a magzatmaz az egyik legfergetegesebb borvedo, ha nem mossak le azonnal (plane szappannal, jaj!), csak letorolgetik, a baba kevesbe kap kiuteseket es ekcemat!  Ezek NEM az orvos tahosagat/emberseget bizonyitjak! Ezek medikalis dontesek! (Hacsak nem gondolja valaki, hogy a gyerek verszegenysegenek okozasa a 'tahosag' jele)

 • 2007.09.21 15:48:33manci

  kowacs: ez nem egy rossz ötlet, de azért azt tudd, hogy a dokik is kb. 2-3 állandó szülésznővel dolgoznak, tehát érdekük olyat mondani, akik majd velük fognak szülni.  de amúgy én is így jártam el, amikor a dokim a vége felé elutazott 3 napra, az állandó váltótársa beteg volt(róla tudtam, már amennyire tudni lehet, hogy jó), így egy számomra ismeretlen orvoshoz ajánlott be engem, ha kicsit korábban jönne a gyerek. Szóval megkérdeztem a szülésznőmet, aki megnyugtatottt, hogy annál a dokinál is jó kezekben leszek.

 • 2007.09.21 15:56:45másutt

  kovvacs, manci

  kivalo otlet.  meg egy alternativa:

  nekem egy altato orvos ismeros (jo az ilyen a haznal) mondta azt, hogy OK ismerik a legjobban a dokikat, mert ugye ok adjak az epiduralt es a fajdalomcsillapitast es dokirol dokira jarnak es jol meg is beszelik egymas kozott, hogy ki milyen..

  :)

 • 2007.09.21 15:56:55kovvacs

  manci,

  nem tudom, hogy mennyire fix párok dolgoznak együtt szülésznő-orvos esetben,

  de ahol szültem, nagyon fixek nem lehetnek. A többség még nem választ szülésznőt, ők szépen be vannak osztva alaphelyzetben,

  míg a többség választ orvost, akit behívnak, amikor megindul a szülés.

  Így a szülésznőből zömmel az aktuálisan beosztottnál szülnek, míg orvosnál a válaszottnál.

  Első gyerekemnél is így volt.

  Aztán persze ahol kialakult a szülésznőválasztás, és az is szinte kötelező, ott biztosan van olyan tendencia, hogy egymást ajánlják, és kialakul egy érdekközösség.

  Viszont!

  Lehet, hogy két ember "emberi átlagából" már valami lejön a civilnek is. Arra gondolok, hogy egy kialakult orvos-szülésznő párosból esetleg mindkettő

  - dobálja a latin szavakat

  - sokat beszél

  - nem mond semmit, csak ha kérdezel

  - állandóan fontos ember, siess, gyorsan foglald össze, amit akarsz, mert ő éppen rohan és nem ér rá

  - elmagyarázza neked, hogy mi hogy lesz a borotválástól a gátmetszésig, nem ajánl fel alternatívát, ragaszkodik a konzervatív módszerekhez (van akit ez megnyugtat, ne ítélkezzünk!)

  - mindenről Téged faggat és Neked kell eldönteni, hogy mit hogyan szeretnél

  stb.,

  szóval ha a páros nagyon egyfajtamód viselkedik, akkor abból is lehet valamit saccolni. Meg abból is, ha nagyonnemegyfajtán.  Mi a csudát akartam mondani? Segítség :P Szóval lehet, hogy két emberből még laikusként is jobban látszik, hogy mire számíthat az anya a szülőszobában. Nem orvosilag, hanem emberileg, szemléletben stb. Szakmához nem értünk és nem dolgunk, az emberi oldalt meg szemléletet viszont választhatjuk.

 • 2007.09.21 15:57:21mzperx

  Guruljka, így érthetőbb, de amikor először kezdted feszegetni a felelősség kérdését, akkor nem ez jött le.  Bízzon az ember az orvosában, valóban nagyon fontos, a szakmai hozzáértésen túl sztem a 2. számú szempont, és ez azon kevés dolgok egyike, amit szubjektív tényezők közül el tudok hinni, mármint ha vki. meséli, hogy "ezért álltak le a fájások", stb. (DE ezzel együtt sem tartom elfogadhatónak azt, hogy valaki mimóza lelki beállítottsága miatt ne menjen kórházba szülni - keressen olyan dokit, akiben megbízik, van rá 9 majdnem hónapja)...  A végén még kiderül, hogy ugyanazt mondjuk, Guruljka. :) Na jó, nem teljesen azért.

 • 2007.09.21 16:01:14kovvacs

  Ja és még vmi.

  Egy kis betekintés a lelkünkbe, mert gondolom, nem vagyok egyedül ezzel a bajommal.  Miután sokadszorra kiszúrtak velem a körzeti járóbetegellátóban, kb 1 hónapja bepanaszoltam őket a felügyeletnél (EBF).

  Most nyavalygok egy feltehtőleg csonthártyagyulladással a lábamon, amit meg kellene mutatnom a körzeti járóbetegellátóban.

  És mit csinálok?

  Félek a bosszútól.

  Tessék csak rajtam röhögni nyugodtan.

  Aztán végiggondolni,

  hogy talán más is pont ilyen dolgok miatt

  NEM képviseli az érdekeit.

 • 2007.09.21 16:07:08manci

  Igaz, kowacs, meg ugye fordítva is működik a dolog, még ha nagyjából állandó felállásban is dolgoznak együtt. Úgy értem, ahogy egy doki 2-3 szülésznővel szeret együtt szülni, így őket is ajánlja (ha megkérdezi az anyuka), úgy -gondolom- a szülésznő is 2-3 dokival dolgozik rendszeresen, tehát ha közülük is ajánl vkit a szülésznő, valszeg a 3 közül a számára legjobbnak tűnőt fogja javasolni.  na most én se tudom, mennyire lettem érthető...

 • 2007.09.21 16:10:00Guruljka

  Összegezve a lényeget. Nem hiszem, hogy bárki azért nem választaná a kórházat, mert azt hiszi, hogy az ott dolgozó orvosok szakmailag nem elég felkészültek. Inkább azért, mert emberileg gyakran a minimum szintet sem ütik meg ebben a sajátos érzelmi és testi helyzetben amit a szülés jelent egy nő és a gyerke számára. A másik szempont meg az, hogy inkább azt gondolják, hogy a szakorvosok szakmailag kissé "túlképzettek" is egy sima szülés levezetéséhez. Ahogy ezt "Rákóczi István, a Szent Imre Kórház osztályvezető főorvosa már korábban is azt mondta: "normális szülésnél egy orvos jelenléte annyit jelent, mint ha egy tízéves gyereknek gyerekgyógyász orvost fogadnánk fel bébiszitternek. Vagyis fölösleges." Ami azt is jelenti, hogy ott figyelnek és tán olyan beavatkozásokat hajtanak végre amire nem is lett volna feltétlenül szükség, mintegy tulbiztosítva a dolgot.

  Én megértem, hogy etől sokan tartanak és ezért othon szeretnének szülni.

  És megértem ha valakinek ez abiztosítás feltátlenül szükséges ahoz, hogy Ő jól tudjon szülni.

  DE szeretném ha senki nem gondolná azt, hogy ÖNMAGÁBAN akár az, hogy a kórházi vagy az otthon, vagy aszülőothoni szülést választja, azt is jelenetené, hogy végzett a döntéssel és a felelősségel. Mert a kórház és egy orvos sem jelenthet garanciát. Csak lehetőséget.

  Szülés közben szerintem hatalmas jelentősége van a pszichénknek, hogy menniyre érezzük magunkat jól ott ahol vagyunk. Nem a kényelemről beszélek hanem a BIZTONSÁGÉRZETRŐL ami ha megvan legyűri a FÉLELMÜNKET, amely természetes hogy ott van. Minél kevésbé érezzük magunkat biztonságban, annál jobban félünk. Minél jobban félünk, annál kevésbé tudjuk jól csinálni a dolgunk. Pedig a léányeg akkor és ott rajtunk van.

  Mindezek miatt, úgy gondolom az a mi női felelősségünk körébe tartozik, hogy a lehetőségeinkhez mérten a lehető legideálisabb helyen, a lehető legideálisabb körülmények között, felkészülten menjünk szülni. Mert akkor nem érhet minket tényleg nagy baj! Ha nem így teszünk, akkor szerezzük magunknak a rossz élményeket.

  És utoljára egy személyes megjegyzés az első szülésemről. 1 évig nem tudtam magam túltenni rajta. De már lassan 4 éves a fiam és nagyon letisztult ez az egész. Azért téptem itt a számat, hogy másnak ne legyen ilyen az első 1 éve a gyerekével, ami tényleg egy gyönyörű időszak, de egy jó szülés után sokkal szebb! Ma már ezt is tudom.

  És tényleg nem borzolom itt többet senki idegeit azzal, hogy emlékeztetem rá Neki is van felelőssége a sorsában, szülésében. Elmondtam elégszer.

  Elhúztam hétvégézni.

 • 2007.09.21 16:23:52Guruljka

  másutt, manci, én rákérdeztem a 2. szülés előtt, a szülésznőnél a lepényre. (Az elsőnél gyorsan kijött a lepény, mert túlhordásban voltam, így nem tépték ki, de másodszorra biztos ami biztos tisztázni akartam az ügyet)

  Szóval szülésznő elmondta, hogy valójában megszokásból szedik ki egyből, akik kiszedik. Manapság már az a szakmai előírás, hogy csak akkor szedik ki egyből ha gyanus a baba. A lepényt ugye kiteregetik, átvizsgálják, egyrészt mert utal az állapota a baba valós korára, ellátotságára. Másrészt ha leszakadt belőle bármennyi is, akkor anyával is komoly gáz lehet.Ezért sem kéne tépkedni ugye... Szóval manapság ha sietős a doki akkor nem várja meg.

  Ezt mondta a szülésznőm. Meg megígérte, hogy kivárjuk, mert az Ő párosukban amúgy is Ő foglalkozik a lepénnyel.

  És úgy lett.

 • 2007.09.21 16:29:01Guruljka

  Az oxitocin a szülés előtt visszautasítható. Mivel én 5 perces fájásokkal mentem be és szépen tágultam nem is volt rá szükség.

  Szülés után viszont megbeszélték velem, hogy kérem-e mert felmerült, hogyha ennyire vérzek akkor később esetleg vér kellhet. Nem volt biztos ugye. A doki azt mondta Ő az oxitocinra és szavaz a párom és én beleegyeztünk. Apa volt az ész kontroll:)De azóta is hálás vagyok a kérdésért. Igaz, hogy én nagyon átbeszéltem a dolgokat a szülésznővel és a dokival is előtte.

 • 2007.09.21 16:32:30kovvacs

  Guruljka,

  ott a nagy pont a nagybetűs BIZTONSÁGÉRZETnél.

  Amit úgy szoktam volt mondani, hogy nem érzem a kiszolgáltatottságot. Ami a második gyerekemnél tökéletesen megvalósult a kórházban, az elsőnél pedig csak részben. Hozzá kell tennem, az elsőnél se volt nagyon rossz érzés, csak akkor még kiszolgáltatottabbnak éreztem magam.  Ehhez meg sok dolog tartozik:

  - doki személye

  de nincs a listának vége!

  - szülésznő személye

  - a személyzet, ápolók, ügyeletesek, portás stb stb viselkedése, stílusa - illetve az, hogy ehhez én hogyan tudok viszonyulni

  - az adott hely szokásai - itt most kórházról meg születésotthonról beszélek, és az is a vicc kedvéért odatartozik az adott hely szokásaihoz, hogy mennyire hajlandók eltérni a páciens igényei szerint a saját szokásaiktól

  - környezet minősége mint felszereltség

  - környezet minősége mint barátságosság, lehetőségek a félhomálytól a zenehallgatáson át a berendezésig

  - a szülő nőt kísérő személy kapcsolata a szülő nővel

  - a szülő nőt kísérő személy bátorsága, határozottsága, rátermettsége a személyzettel való kapcsolattartásban, döntésekben, a szülés folyamatában

  - a szülő nő felkészültsége, tudása, információi a szülés élettani folyamatairól, mikor mi történik vele, a babával, mi után mi következik, milyen érzetekre számíthat, mikor van dolga és mikor hagyatkozhat érzésekre, mikor fog a külvilágtól információkat vagy utasításokat kapni...

  stb,

  még biztosan lehetne bővíteni a listát.  Ezekből áll össze a kiszolgáltatottsági/biztonságérzeti eredő.  Mikor helyszínt választunk és módszert, ezeknek az összetevőknek egy részét határozzuk meg.  Nem tudom,

  szóba kerültek-e a

  dúlák.  Én a dúla-rendszert pl. abszolút jónak tartanám azok számára, akik szeretnék ezt a kiszolgáltatottsági részt a legkisebbre szorítani, és nem akarják elveszteni a kórházi (vélt vagy valós) biztonságot.

  A dúlának az lenne a lényege, hogy olyan ember, aki engem is nagyon ismer, meg a szülés folyamatát is, és hivatásszerűen mindenbe belepofázik, hogy nekem a lehető legjobb legyen.

 • 2007.09.21 16:35:14kovvacs

  Aztán az oxitocint én is kérdeztem a szülésznőtől még előtte. Nekem se kellett másodszorra, természetes úton jutottam hozzá:P és már 5percesekkel mentünk befele a kórházba:)

 • 2007.09.21 16:35:46eszter

  off

  kovvacs, akkor olyan párnát keress, mint a lányoké. vastag, de nagyon laza töltetű, a fej belesüpped szinte az ágyig, így a nyaka nem törik, viszont a fej köré feltornyosulnak a puha részek. Végülis csak azért nem ajánlják, mert a nyaki gerincnek jobb a lapos...

 • 2007.09.21 16:38:21kovvacs

  off

  Eszter, köszi szépen!

 • 2007.09.21 16:38:59manci

  Guruljka: érdekes, én is mindent átbeszéltem a dokival és a szülésznővel is, de ezt a lepény dolgot nem. Valahogy csak addig érdekelt a szülés téma, hogy világa jön a gyerekem, utána csak az volt fontos, ami vele kapcsolatos: hogy ne vágják el a köldökzsinórt, ne vigyék el tőlem, hagyják a mellemem, hagy szoptassam már a szülőszobán.  Mindezek ellenére, ha jól emlékszem, lényegesen később, magától jött ki a méhlepény, a szülésznő meg is mutatta, én meg elképedtem, hogy milyen nagy.  Mivel bevált csapaton nem változtatunk, biztosan most is hasonlóan fognak eljári, de azért kiváncsiságból rá fogok kérdezni.

 • 2007.09.21 16:42:24kovvacs

  pl hogy mennyire nem vagyunk egyformák: én tudtam, hogy mi most az alternatívos vonulat a köldökzsinórral, miszerint ne vágják el jó sokáig, de engem ez nem érdekelt. Kicsit ezoterikusnak tartottam:) bocsánat mindenkitől, aki nem így látja. Nyilván megvan a logikája, hogy miért ne vágják el.

 • 2007.09.21 16:44:13eszter

  most, hogy levették az őssejtet már engem sem érdekelt, addig örültem, hogy hagyják.

 • 2007.09.21 17:18:29Alvomacko

  Ez a lepény-szaggatás most jól meglepett. Én magamtól szültem meg. Nem is kellett sokat várni rá. És az enyém töredezett volt, meg hiányos. Jött is a küret rögtön. Az egész szülésben az volt a legeslegrosszabb. Mert már úgy szeretettem volna összezárni a lábaimat. Az első szülés után szabály szerűen remegtek a lábaim, mint aki nagyon fázik.

  És bevallom, hogy én most láttam a méhlepényről először képet, és jól meglepődtem, hogy mekkora nagy. :-)

 • 2007.09.21 17:22:36Alvomacko

  kovvacs: az EBF-nél lehet névtelenül is jelentgetni. Vagyis elkérik a nevedet, hogy az ügyet legalizálni tudják, de az orvosnak nem mondják meg.

  Én is ezt tettem. Azóta én sem szeretek a rendelőbe menni, mert kicsit árulónak érzem magam. De basszus, az én érdekeimet sértették meg! Jogomban áll törvényes úton megvédeni magamat és a jogaimat érvényesíteni! Nnnah.

  És téged visszahívtak az EBF-től? Mert nekem telefonon referáltak, hogy a sok panaszomból melyik, miért nem jogos és egy az meg miért jogos.

 • 2007.09.21 18:43:42mammsi

  pepe: bocs de lehet hogy félreértettél, vagy nem voltam világos. Nem azzal van bajom, hogy Geréb Ágnes mentőt hív ha baj van, hanem azzal hogy élből bevállal esetleg (lásd ikerterhesség) kockázatot. Az a jó ha segítséget hív, csak tegye időben és ne kísérletezzen egy darabig. Bár biztosan nagyot nőtt volna ha megcsinálja sikeresen. DE most az az eset van éppen amikor ugye nem sikerült. és Tuti, hogy dolgozott rajta egy ideig.

 • 2007.09.21 22:52:37anyaallat

  Alvómackó, szerintem igazad van! nyilván nem a victimológiáról akartál értekezni, hanem arról hogy pl van olyan, hogy egy családi vitában olyan dinamikák vannak, hogy valaki provokál, túlfeszíti húrt, aztán amikor a másik kiborul még neki áll feljebb. szerintem ez egy létező jelenség, és valóban sokan szinte soha nem néznek magukba, hogy miért is viselkednek velük úgy, ahogy és milyen helyzeteket állítanak elő saját maguknak. igenis vannak akik pl szorongásból halálra szekálják a másikat és itt nem arra gondolok, hogy ne igya el a kosztpénzt, hanem mondjuk a már százszor megmondtam hogy csavard be a villanykörtét , de te ehhez is egy lusta disznó vagy,... típusú szólamokra. mert szerintem ez a leggyakoribb. a valós problémák megbeszélése helyett a szekírozás. ez kicsit off csak szerintem Alvómackó ilyesmire gondolt, nem az anyaottonba menekülőkre.

 • 2007.09.22 00:56:36bbence

  kowacs: Nyilván megvan a logikája, hogy miért ne vágják el.

  Mert jó a babának. Ha nagyon gyorsan elvágják, az pedig rossz. A születés után még sokáig kap oxigént a zsinóron keresztül plusz beindul a tüdőlégzés is. Ha nagyon hamar vágnak, akkor egy pillanatra oxigényhiányt érez és ez sokkolja. Egyébként ha minden rendben van, akkor semmi nem indokolja, hogy ne lehessen megvárni azt az(emlékeim szerint) kb háromnegyed órát, amíg magától elhal a zsinór egy részen, ahol el lehet vágni.Ezotériás okról nem tudok.

  Tudtommal ez már nem számít alternatívos vonalnak, sok helyen figyelnek erre.

 • 2007.09.22 10:04:03eszter

  bbence, igazad van, csak kihagynám, hogy "Ha nagyon gyorsan elvágják, az pedig rossz." Egyszerűen csak érvényesülhet a jótékony hatása, de károsnak nem káros. Nálam többet is vártak, mint háromnegyed óra, és szerencsére megoldódott magától. Nagyon nem szerettem volna emiatt altatásban lenni.  a 4. gyereknél viszont az őssejt miatt elvágták, de nem látom (láttam) a gyerekeimen a különbséget, sőt a 4. szülés annyira nyugis, meg gyors volt már, hogy Álmos tényleg fel sem sírt, csak a szemét nyitotta ki, hogy megnézzen minket. Azóta is ilyen békés, egészséges baba. Ezen azért nem áll vagy bukik minden. De tényleg érdemes, ha egy mód van rá.

 • 2007.09.22 10:41:25másutt

  eszter, ez nagyon jol hangzik Álmossal... nincs kedved irni egy szuletestortenetet? ;-)

 • 2007.09.22 11:51:02kovvacs

  Mosmá két gyerek után merek annyira a sarkamra állni, hogy azt mondom:

  rendben, de kötve hiszem, hogy a harmadiknál kérném, hogy ne vágják el, hanem várjunk.

  Ha egy picit "sokkolom" is a gyerekemet, fontosabbnak tartok ennél ezer más dolgot később az életben. Pl. most felállok a popsimról, mert szükségük van rám :)

 • 2007.09.23 19:39:34Hagyma

  Most volt a Naplóban egy riport, amiben szerepelt a pár, akik elvesztették a babájukat. Érdekes adalék, hogy a nőnek ez a második szülése volt, az első kórházban rossz élmény volt, ezért döntött másodszorra Geréb Ági mellett. Nem tűntek egyáltalán fanatikusnak vagy elvakultnak, szimpatikus fiatal pár.  A nő a terhessége alatt végig eljárt minden orvosi vizsgálatra, kórházi orvosa is volt. Azt is elmondták, hogy a kórház 2 percre van a születésháztól. Kb. 3 perc alatt be is értek, amikor baj volt (a férj szerint Ági és segítői arcán pánikot látott), ahol gátmetszést végeztek a dokik, és elvitték a babát. A nő csak akkor tudta meg, hogy nem él, amikor a doki épp varrta össze...  És azt mondta, nem hibáztatja saját magát.

 • 2007.09.24 11:55:14opti

  Lehet, hogy kicsit lemaradtam. Csak egy kérdés: otthonszülésnél nem lehet gátmetszést csinálni?

 • 2007.09.24 14:14:47marcangoló

  Igen, én is láttam, szerintem elfogulatlan riport volt, és ennek nagyon örültem. Engem nagyon megdöbbentett, hogy nem hibáztatja magát a mama. Valahogy annyira természetes ilyen helyzetben a lelkiismeretfurdalás, és mindenki sajnálta is, hogy szegény, hogy éli túl. Persze lehet, hogy az (egyébként halál ellenszenves) ügyvéd tanácsolta, hogy nehogy a szájra vegye, hogy ő hibás, de akkor is.

  Egyébként az apuka mondta ki a kulcsszót, hogy elmondták nekik, hogy komplikáció esetén az _alapvető_ eszközök kéznél vannak. De hát egy műtőt azért nem tudnak vinni az otthonszülésre. Mellesleg, itt talán felesleges is lett volna.  Opti, én úgy tudom, csinálnak gátmetszést, ha muszáj, én úgy tudom (más szerint meg otthon nem szabad, de gyakrabban hagyják inkább a gátat repedni.

 • 2007.09.24 14:52:36manci

  marcangoló: sajnos úton voltunk az adás idején, így lemaradtam róla, pedig kiváncsi lettem volna, mit nyilatkozik az anyuka. Ha ráérsz, esetleg megtennéd, hogy röviden leírod? :)

 • 2007.09.24 15:17:49B-

  Engem is érdekelne.

 • 2007.09.24 15:24:00jidele

  Manci, én felvettem, itt van a gépemen, ha érdekel, átküldöm.

 • 2007.09.24 15:24:53jidele

  B ez rád is vankozik:)

 • 2007.09.24 15:30:32eszter

  a napló rajta van a neten, nem? asszem a Zuram (bocsi marcangoló, a karikás R betűt nem tudom beszúrni) szokta letölteni.  Engem is világosítsanak már fel egész konkrétan válaszolva: Otthon lehet gátmetszést csinálni? Ha igen, akkor csináltak? Ha nem, akkor meg miért? Az egyetemen mi tanultuk a "vészhelyzetes" trükköt, amikor toll, szérum1-es tű, olló segítségével azonnali gégemetszést lehet csinálni...ez nem hasonló helyzet? Életveszély volt, vagy ezt senki nem sejtette? Vajon GÁ is megdöbbent, hogy meghalt a baba,ha a szülők is? Lehet, hogy azt gondolta, hogy ha vág, akkor majd jól felemlegeti a média a házi barkácsolást? Ezt el tudom képzelni, de akkor mondja már ki valaki, hogy nem sejtették, hogy gyerek ebbe belehalhat. Végülis kitolási szak....van,h ogy egy órát vagy tovább is eltart. Azt hitték volna, hogy simán belefér? Beszéljenek már értelmesen. (Na megnézem a riportot, aztán revidiálom az itt írtakat)

 • 2007.09.24 15:46:43manci

  jidele: hálás lennék, ha át küldenéd, én a tc2 oldalán nem találom (mondjuk, attól még nyugodtan ott lehet:))

  nagy.manci kukac gmail.com

  Előre is köszi! :)

 • 2007.09.24 15:53:56Alvomacko

  anyaallat 2007.09.21 22:52:37

  Köszi! Pont erre gondoltam én is. Nem az alkoholista, asszonyverős helyzetekre.

  De hozzáteszem, hogy azért ott sem ártana egy kis előtanulmányt végezni, mielőtt komondanánk a szentenciát, hogy minden a férfi hibája...

 • 2007.09.24 19:08:42Alvomacko

  jidele: én is szeretném! a tv2-n sehogy sem találom!

 • 2007.09.24 19:17:26jidele

  MAc, az van, hogy a yahoo nem akarja csatolni. írok wiwen

 • 2007.09.24 19:50:36zolnaid

  Eszter, a gégemetszést nem cak tanítják, hanem alkalmazzák is, egy barátnőm így maradt meg... Nem hiszem hogy gátmetszést ne lehetett volna. Azt inkább el tudom képzelni, hogy mondjuk nem lett volna értelme.

  Marcangoló, én nem láttam a riportot, de nem lehet, hogy az anyuka a sokk után egyszerűen nincs még abban az állapotban hogy akár magát hibáztassa? Vagy mondjuk le volt nyugtatózva? Szerintem nem várhatunk el ekkora megrászkódtatás után olyan reakciót tőle, mint amit mi természetesnek hiszünk.

 • 2007.09.24 20:17:29eszter

  zolnaid, igen, pont ezt akartam illusztrálni, hogy ha vészhelyzetet látnék, akkor alkalmaznám is. Itt nem lehet, hogy nem látták élet-halál kérdésének a dolgot?

 • 2007.09.25 00:28:37másutt

  Holnap talalkozom ebedre a bábával Londonban aki otthonszuleseket csinal kizarolag (nekem nem o a szulesznom, o a 6 hetes elokeszito tanfolyamomat tartotta, onnan ismerem)

  Rengeteg kerdesem van szamara...

  Utolso alkalom, ha masnak is van ilyenje.

  CSAK otthonszuleseket csinal, foallasban, es bar Angliaban, a szules az szules...

 • 2007.09.25 06:03:11Alvomacko

  másutt: nekem most nincs kérdésem, de mesélj majd el mindent részletesen! :-)

 • 2007.09.25 08:32:53eszter

  másutt, ez biztosan nagyon hasznos lesz! Kérdezd ki alaposan, aztán tényleg mesélj.

 • 2007.09.25 08:35:57manci

  másutt, nekem igazából csak egy kérdésem lenne a bábához: véleménye szerint adódhat-e olyan komplikáció az otthonszülés alatt, amikor hiába van jelen szakértő segítség, és hiába van viszonylag közel a kórház, az a késedelem, amivel a kórházbaszállítás jár, végzetes lehet a kismama vagy a baba számára? Tehát amikor mindent megtesznek a segítők, ami csak emberileg és szakmailag lehetséges, de az otthonszülés tényéből fakadóan nem tehetnek többet, de egy kórházban megoldható lett volna a probléma?

 • 2007.09.25 10:35:49kaposztalepke

  manci: és szerinted adódhat olyan komplikáció a kórházban, ami tragédiával végződik (szervezeti problémák, személyzet túlterheltsége, nem megfelelő orvosi hiozzáállás, hiányos felszerelés, bármi) ami elkerülhető lett volna otthonszüléssel? Ez persze csak elméleti kérdés volt.

  Én azt gondolom, hogy semmi nem 100%os biztonságú. De ez nem azt jelenti, hogy aminél van egy picit is biztonságosabb alternatíva, annak nincs létjogosultsága. Nap mint nap kockáztatunk, persze habitusnak megfelelően mérlegelünk mndannyian. Haszon-kockázat..Nyilván vannak már "ésszerűtlenül nagy" kockázatok. De pl akkor is kockáztatja vki a gyereke életét, amikor repülőre ül, és mondjuk egy egzotikusabb országba utazik. Lezuhanhat a repülő, megkaphat vmi olyan betegséget, amiből komoly baj lesz, strandon megcsúszhat kövön, betörik a feje, belefullad a vízbe, stb. Mégis mennek emberek nyaralni. Mert plusz elővigyázatossággal, plusz figyelem mellett mégis úgy érzik, hogy a kockázat már nem akkora, amennyire fontos az élmény. Bezárva egy gumiszobába biztos kisebb lenne az esély, hogy bármi baj is történjen. Csak akkor meg minek élni.

  Ez nem azt jelenti, hogy húde otthonszülés-párti vagyok..sőt. Én kórházban szültem/szülnék, persze most 2 császsár után egyértelműen ezt mondom, de előtte is ezt gondoltam, amikor még benne volt, hogy "mehet simán". És szerintem is fontos a szabályozás, hogy az otthonszülés kockázatát minimálisra csökkentsék. Nyilván akkor is lesz vmennyi, hazudik, aki azt mondja, hogy nem...de azért az esetek jórészében nem. De elvileg lehet olyan kicsi a kockázat megfelelő rendszer/emberek/hozzáállás esetén, amennyit mérlegelhetnek reálisan az anyák. És hogy vállalják-e a felelősséget. Gyakorlatilag utána egy életen át (18 éven át tuti) ugyanígy a szülő felelős a gyerekért, és hasonló százalékú kockázatok tuti előfordulnak később is (hülye példa: rosszul lesz az anya az utcán, a gyerek elrohan, elüti egy autó...fáradt anya, nem reagál gyorsan, megégeti magát a gyerek, bármi..)..

  szóval jól megoldva szerintem reális alternatíva lehetne az otthonszülés, ugyan van valamennyi pluszkockázata a kórházzal szemben, de valószínűleg még mndiog jóval kevesebb,mint utána az élet során egy csomó más dolgonak.  Huhh, nem tudom mennyire volt érthető, vagy mennyire sikerült azt kihoznom, amit akartam. CSak arra gondoltam, hogy elítélni egy otthonszülő anyát a felelőtlensége miatt...háát...és hányan úgy nevelik a gyerekeket, hogy igazán szinte isteni csoda, hogy nem lesz vmi nagy bajuk, mert oda sem figyelnek...vagy verik, vagy lelkileg terrorizálják vagy még ezer dolog...és még annak a gyerekével is történhet a szülésen kívül is olyan baleset, ami a legjobb igyekezete és szándéka mellett is becsúszik. És nyilván akkor is terheli a lelkét akár egy életen át, ahogy a meghalt kisbaba édesanyja is egész életében gyászolni fogja.

  Szóval tényleg csak azt akartam összehozni, hogy az életben mindennek van kockázata, a szülés csak a kezdet. És később sem úgy döntünk mindig, hogy a "legbiztonságosabb" verziót választjuk, a legkisebb kockázattal, főleg ha szubjektíven úgy érezzük, hogy nagyon kicsi pluszkockázatért jelentősen több pluszélményt vagy bármit kaphatunk. Ezt mérlegelik nyilván az otthonszülők is. Persze próbáljunk meg olyan rendszert kialakítani, hogy a kiküszöbölhető kockázatokat iktassuk ki, és így a legkisebb veszélye legyen.

 • 2007.09.25 12:34:55manci

  káposztalepke: Te az én 1 db kérdésemből vontad le a konzekvenciáidat?

  Mert ha a korábbi hsz-omat elolvastad, akkor láthattad, hogy helyeslem az otthonszülés legalizálását és szabályozását. De mégjobban preferálom a felesleges beavatkozásoktól mentes, minél otthonosabb szülés lehetőségeinek megteremtését a kórház falain belül.  Szóval nem ítélem el és nem tarom felelőtlennek az otthonszülőket, de azt gondolom, hogy joguk van ahhoz, hogy tisztában legyenek minden kockázattal.  "és szerinted adódhat olyan komplikáció a kórházban, ami tragédiával végződik (szervezeti problémák, személyzet túlterheltsége, nem megfelelő orvosi hiozzáállás, hiányos felszerelés, bármi) ami elkerülhető lett volna otthonszüléssel?"  Ez nem otthonszüléssel kerülhető el, hanem olyan kórházi vagy otthonszüléssel, ahol nincsenek a következők: szervezeti problémák, személyzet túlterheltsége, nem megfelelő orvosi hiozzáállás, hiányos felszerelés stb.  A nem megfelelő hozzáállas, szakértelem, felszerelés, túlhajszoltság, tragédiát okozhat kórházban, otthon egyaránt.  Én csak arra voltam kiváncsi, hogy hasonló feltételek mellett, egyes ritkán előforduló komplikációk esetén, ugyanolyan esélyei vannak-e a babáknak és a mamáknak otthon, mint a kórházban. Mert ha nem, azt az otthonszülést tervező anyukáknak joguk van tudni, és azt mérlegelve dönteni.

 • 2007.09.25 16:21:57kaposztalepke

  manci: bocs, nem-nem, az első bekezdésemet kivéve az egésznek semmi köze nem volt a hozzászólásaidhoz, csak ennek kapcsán szedtem össze magam a gépeléshez, inkább csak ürügy volt..a többi saját személyes általános vélemény volt. A Te mondatod csak azért jött ki nekem, mert nyilvánvaló költői kérdésnek tűnik. Nincs az a bába, aki kijelentheti, hogy nem adódhat olyan helyzet, amiről szó volt. Mert nincs semmire 100%. Lehet olyan..és lehet sok más is. Természetesen egyetértek abban, hogy legyen helyrerakva a dolog, lehessen megismerni a kockázatokat, és ennek tükrében dönteni.

  Az ítélkezés dolog néhány fentebbi hsz kapcsán jött elő, csak én most itt egyben írtam össze, mindent, amit gondoltam.

  Bocsáss meg, tényleg furán jött ki, jeleznem kellett volna, az egészet nyilván nem Neked szántam, tényleg csak az első bekezdés volt úgymond "ürügy" arra, hogy elkezdjek írni. Ne haragudj, ha bántónak tűnt:(

 • 2007.09.25 16:53:54manci

  kaposztalepke: nem bántódtam meg, csak nem értettem :)  De mostmár értem! :)

 • 2007.12.29 13:42:44aboris

  Ez egy barom szavazás. Írhatnám finomabban is, de ez volt az első reakcióm, gondoltam megtartom a lendületet. Én két gyermekemet tervezetten otthon szültem, felkészült segítséggel, felkészülten. Nem utálom az orvosokat. Sérelmezem, hogy a szavazás alapján, aki otthonszülést választ az csak ellenszenves lehet. Geréb Ági történetesen szülész-nőgyógyász orvos. 17 év klinikai gyakorlattal. És tudtommal a gátmetszés nem elvi kérdés. Rutinszerű gátmetszést nem alkalmaznak. Ha szükséges elvégeznék. Úgy tanították a tanfolyamon, hogy van egy pillanat, amikor fel lehet ismerni, hogy erre van szükség, nem kell automatikusan megelőzni. Erre más módszerek vannak, málnalevél tea, masszázs orbáncfűolajjal, gáttorna. Mindzeeket már szülés előtt meg lehet kezdeni, egyéni igények szerint. Tudtommal azt a kijelentést, hogy ebben az esetben "egy egyszerű gátmetszés megmenthette volna a gyermeket" olyan orvos tette, aki közvetlenül nem is találkozott az esettel. Erről ennyit.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta