A (debil) bébiszitter kézikönyve

Most nekem recenzálnom kell egy könyvet, ami nem nekem szól, mert nem vagyok bébiszitter, és ez nehéz. Mert így simán lehúzom, számomra egyetlen értékelhető információ vagy ötlet sem volt benne, de lehet hogy tizenhatéves pályakezdő au-paireknek hasznos lehet. Úgyhogy csináljuk azt, hogy pályakezdő bébiszitterek ne olvassanak tovább, hanem vegyék szépen meg, és okuljanak belőle.

Mi többiek pedig, kezeljük fenntartásokkal Heidi Murkoff és Sharon Mazel könyvét. Pedig biztos jót akartak, nem könnyű a szitter szakma, csak szerintem a nehéz helyzeteket az élet hozza, és erre egy szakkönyv sem tud felkészíteni, pláne ilyen tanácsokkal, hogy „ha a séta idejére étkezés esik, vinnünk kell magunkkal ételt is” vagy „etetés előtt alaposan mossunk kezet”. A Tudták? rovatban is érdekes tényekkel lepnek meg minket, mint például „az a gyerek, aki napközben túl sokat alszik, vagy délután túl későn fekszik le, nehezen alszik el este”. Erre megoldást is ajánlanak a szerzők, mégpedig hogy hagyjuk ki a délutáni alvást.



A könyv szerkezete először kicsit furcsa, mert rögtön belecsap a lecsóba azzal, hogy a szülőket ne bőszítsük fel olyasmivel, hogy bulit rendezünk, kifosztjuk az éléskamrát vagy rögtön fizetésemelést kérünk, ha késnek délután. De aztán kiderül miért: ez csak afféle bevezető téma volt, és innentől csak a gyerekekkel foglalkozik, fejezetenként négyes bontásban (újszülöttek, félévestől egyévesig, egytől három évesig, és óvodáskorúak). A könyv végén pedig egy borzalmasan hosszú adatlap van, amit a bébiszitternek ki kell töltetnie a szülővel. Bár valószínűleg ezt még ember nem töltötte ki, esetleg hasznos lehet, hogy mit kell feltétlenül megkérdezni a szülőtől. Itt nem arra gondolok, hogy hol az elemlámpa helye, vagy kit kell hívni csőtöréskor (hívd fel anyut mobilon kislányom), de talán nem árt tudni a gyerekorvos számát, vagy hogy mire allergiás a gyerek.

Egyébként most hogy írom, eszembe jutott, hogy terhesnő koromban bármit elolvastam babatémában, és tetszett is. Szóval ez a könyv még első gyerekükkel várandósoknak is hasznos lehet, mert alapvető dolgok vannak benne (más kérdés, hogy ilyenekről sokkal jobb könyvek is jelentek már meg), és persze még mindig ajánlom kiskorú gyereklányoknak, akik sosem láttak még csecsemőt.

Heidi Murkoff és Sharon Mazel: Mire számítsunk? A bébiszitter kézikönyve
Partvonal Kiadó, 2006. 2799 Ft
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek