SZÜLŐSÉG

Hercegnők hemperegnek a fűben

2007. szeptember 16., vasárnap 11:08

Szombaton a Poronty volt olyan bátor és kimerészkedett a Hercegnők és Hercegek báljára a Millenáris parkba. Kicsiny tesztcsapatunkat gyermekeink alkották, akik 4:1 arányban inkább lányok voltak, tehát már a program említésekor is boldogságtól homályba vesző tekintetű, ábrándos és boldog hölgyeket láthattunk, akik mind hercegnők akartak lenni.

Katt!

Kiérkezésünkkor esett le a tantusz, hogy ide tényleg be kellett (volna) öltözni a kölköknek, bár a szerkesztőségnek vannak természetesen felkészültebb tagjai is, mint mondjuk én. Málni és Pötyi a habos-babos ruhának köszönhetően egy-egy csodálatos műanyag nyakékkel lett gazdagabb.

Most próbáljunk meg elvonatkoztatni egy picit attól, hogy harminc körül mi nekünk a Disney, meg a habos ruha, varázspálcával, rózsaszín tütüvel! Ássuk elő magunkból mélyen azt a kislányt, aki állt az anyukája cipőjében, függönnyel a fején gyönyörűséges királynő volt éppen, aki várja a herceget. No kérem, ahogy átléptük azt a körzethatárt, ahol a bátor szülők már gyalog merték közszemlére tenni a rózsaszín jelmezes kislányokat, ott a környéket manócskák lepték el, akik büszkén feszítettek a tündérjelmezükben. Akadtak olyan királylányok, akiken ránézésre látszott, hogy nem két percet foglalkoztak az öltözködéssel: hajukban kis virágocskák, arcukon smink(!) és tökéletesen vasalt halványrózsaszín ruhában feszítettek. A rendezvényre érve pedig a három fiúval rendelkező anyukák (vagy akár eggyel is), rohanva mentek haza, hogy eldobják a fogi gátlójukat és rávessék magukat apára kislányt csinálni.

Aki jelmez nélkül érkezett, a helyszínen vásárolhatott magának cirka 12 000 forintért mesehős gúnyát, de kölcsönözni is lehetett. Sőt, az élelmes kereskedő még a szettben vásárolható koronát is külön értékesítette, hiába no, a felesleget is rá kell a béna szülőre varrni valahogy. Egyébként beöltözés ide vagy oda, a királylány-jelmez nem akadályozta meg a kölyköket abban, hogy a kis dombról csoportokban hemperegjenek, Málna hófehér ruhája is így lett fűfoltos.

Amúgy a béna szülőre visszatérve, jó szórakozást nyújthatott a szemfüles vizsgálódónak az is, ha azokat a lúzer szülőket nézte, akik gyereke nem öltözött be (igen, én is ezek közé tartoztam, sicc). Krokodilkönnyek, „azonnal meghalok és elsenyvedek” ábrázat, s a szülő már tépett is valamivel kompenzálni. Így lettünk mi is egy lila prémes korona boldog tulajdonosai.

A színpadon VV Ágica bontogathatta tehetségét, három hangszínt használva a gyermekek lekenyerezésére, de valljuk be őszintén, neki testre szabottabb feladat a telefonálókat fenyegetni, mint az alig 4 éveseket riogatni. A katarzis végül Disney dalokkal ért minket, Ágica jelenléte ide vagy oda, zsebkendő-gyűrögető volt a hangulat: öröm volt nézni a sok beöltözött királylányt, ahogy táncoltak a színpadon. Lelkemre, én is bependerültem volna, ha lett volna jelmezem. Így volt ezzel lányom is, de jelmez nélkül annyira vérciki lett volna neki (mondta ő), hogy csak bámult könnyezve. Aki ezt az emelkedett hangulatot megunta és hátrébb merészkedett, igazán tartalmas előadásokat nézhetett végig, ha sikerült utat törnie a tömegen. Többek között a Budapest táncegyüttes előadásában a Csipkerózsikát, ami feloldotta bennünk végre a rózsaszín görcsöt. Rengeteg tátott szájú kisgyerek ült a színpad előtt némán, az oldalt ácsorgók kis lábai csak úgy járták a csárdást!

Természetesen volt arcfestés is, de ez csak azoknak volt elérhető, akik a kakassal keltek és időben lestoppolták a néni előtt a széket. Monitorfüggő gyermekek pedig szusszanhattak egyet a Filmsátorban, ami pontosan akkora volt, mint egy nagyobb WC.

Szülőtársaim, túlélve a mai napot azt mondom, hogy kell a gyereknek néha egy kis rózsaszín puccparádé. Mi sem Tolsztoljt olvasunk mindig, kell néha egy kis agyrágógumi is. S valljuk be őszintén, mi is szívesebben voltunk farsangon tündérek, mint mondjuk túró rudik, vagy hirdetőtáblák. Amúgy meg Pán Péter szavaival élve: igen is, hiszek a tündérekben!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.09.16 11:24:03eszter

  :))))) Nincsenek véletelen képek?

 • 2007.09.16 11:32:04babó

  vásároljvásároljvásárolj!!  valakit idéztem, bocs...

  nem a tündérekkel/hercegnőkkel van a bajom, meg a rózsaszínnel, hanem azzal, hogy ez büdös nagy marketing... nem tudom, akkor már lehetne környezetvédelemre nevelő tündérkés napot tartani: én vagyok a tiszta levegő tündér, meg a tsizta víz, meg az erdő stb. béna? pedig ugyanannyira didaktikus mint a disney-s csak más az üzenete.  szóval én ilyen helyre nagyon nem szeretnék menni, még akkor sem, ha egyébként jók a programok.

 • 2007.09.16 13:11:45Eledh Laure

  Ez tök jó lenne, ha a szegényebb gyerekek nem csak azt látnák belőle, hogy lám, másoknak komplett hercegnő-jelmezt vettek, ő meg a félig elnyűtt járszóruhájában van. Saját tapasztalatból tudom, az ilyesmik nagyon tudnak fájni 4-5-6 évesen...

 • 2007.09.16 16:06:24dalia

  Laure ez egészen igazságtalan hozzáállás, az én lányon három éve folyamatosan hercegnő - igen, unom, de ez más kérdés - és még egyí darab jelmezt sem vásároltam neki soham, viszint varrtam, filléres ikea organzából, függöny bélés anyagból, akármiből. egyik hercegnő ruhája sem került 1000 forintnál többe, mégis mindig ő a legszebb hercegnő minden jelmezbálon. najó, az egyik legszebb:)))

 • 2007.09.16 19:12:27hanna

  én voltam hirdetőtábla 9 évesen, illetve oszlop, és nagyon murisnak éreztem, senki nem ismert fel az osztályból

 • 2007.09.16 20:10:21opti

  Én cérna voltam. Szerintem tök nagy poén, mégsem én nyertem :(

  Egyszer nyertem egy lufit. Fel akartam fújni, de lyukas volt. De ez más tészta.

 • 2007.09.16 20:57:02babó

  dalia!  ez nagyon jó, tetszik, hogy ilyen kreatív vagy! :))

  én is erre gyúrok, csak venni kéne egy varrógépet...  és ez tényleg rendben is van addig, amig nem csak az az "igazi" hercegnő, aki vásárolt disney jelmezben feszít, a többiek meg "ki lesznek csúfolna". nem tudom milyenek a gyerekek/lányok manapság, pár év múlva kiderül. addig megnövesztem a lányom haját :))  bocs, hogy pesszimista vagyok :((

 • 2007.09.16 22:23:24Pelikan

  Win,

  Uzenem a lanykadnak, hogy szerintem tokeletes kis hercegnonek nezett ki a lila premes koronajaval!!!

 • 2007.09.16 23:38:14Sibri75

  Boginak a nagybátyja csinált egy borzasztó jó Túró Rudi jelmezt, ezért rosszul esett ez az utolsó (vagy hányadik) mondat:))

 • 2007.09.17 00:05:50levendul

  írtam egyet a témában az ajánlóshoz, de azt sztem már senki nem olvassa, bemásolom hát ide is :P  levendul 2007.09.15 20:11:38  hát az a helyzet, hogy én nem mondom, hogy a lányom mosolyáért, mert ez nekem is olyan izén hangzik, viszont megcsinálom a királylányt, Bellt, Hófehérkét, ha az kell, merthát ugye nem én akarom jól érezni magam abban a bálban :)

  innen meg már csak szavak kérdése  én úgy látom, hogy van a jányoknál egy korszak (persze ez csak konyhacihológia), amikor szinte mindenképp édibédi tündibündi hercegnők akarnak lenni

  és akkor is ragaszkodnak az ilyen jelmezekhez, ha nekem baromi kreatív ötleteim vannak

  sztem nincs ezzel semmi baj

  nem maradnak így :)

  aki meg nem nevel az sztem nem fogja semmiképp rákényszeríteni magát a kölyökre :)))

  persze attól még nem kell szeretni Disney-ruhát készíteni :)  hozzátenném még, hogy akkor is ragaszkodnak (legalábbis az én mintámban szereplők), ha nekik is vannak más kreatív ötleteik is :)

 • 2007.09.18 19:11:20boszor

  babó, nem gondolhatod komolyan. Ami neked marketing és pfúj, a legtöbb kislánynak valóra vált álom. Szerintem az, hogy ilyen helyre kell-e menni vagy nem, hadd függjön attól, hogy a gyerek vágyik-e oda vagy nem.  Az első dolog, ami eszembe jutott, az volt, hogy miért nem szerveztek ilyent, amíg én gyerek voltam?:-))  Amúgy ha megnézted a képeket, láthattad: a kislányok többsége nem kiköpött Disney-figura jelmezben futkosott. Mi sem voltunk nagyon eleresztve anyagilag gyerekkoromban, de csak került egy habos rózsaszín ruhaköltemény kölcsönbe a családból, amikor királykisasszony akartam lenni az álarcosbálon.

 • 2007.09.18 19:17:29boszor

  Ami pedig a Disney kontra környezetvédelem / más okos meggondolásokat illeti: ne hidd, hogy egy gyerek nem veszi észre azonnal, ha valami _okos_ megfontolásból történik. És ne hidd, hogy nem fogja elutasítani azt, ami mögött okító szándékot sejt.  Amúgy pedig szvsz nincs baj a Disneyvel. Sokkal jobb, mint pl. a Barbie-baba, ami arra neveli a lányocskákat, hogy anorexiás cicababák legyenek. A hercegnős rajzfilmjeiket még tizenévesen is imádtam (annyi voltam, amikor megjelentek), mégsem lett belőlem márkamániás, költekező, folyton fogyasztó őrült.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta