SZÜLŐSÉG

Meghalt egy otthon született csecsemő Budán

2007. szeptember 15., szombat 18:08

Meghalt egy újszülött a főváros XII. kerületében, akit az édesanyja otthonában hozott a világra - erősítette meg az MTI információját az Országos Mentőszolgálat szóvivője.


Győrfi Pál az esettel kapcsolatban csak annyit közölt, hogy hajnali négy óra magasságában riasztották a mentőket egy otthonszüléshez,és bár percek alatt a helyszínre értek, a gyermek életét vesztette.

A szóvivő további részleteket nem közölt, de azt elmondta: tudomása szerint az otthonszülésekkel kapcsolatban szabályrendszer kidolgozását tervezi az egészségügyi tárca. A mentőszolgálatnak az az álláspontja, hogy szigorú feltételekhez kell kötni azt, hogy valaki az otthonában hozza világra gyermekét. Egy szülésnél akár életveszélyes kockázatok is felléphetnek, amelyeket nagyobb biztonsággal tudnak elhárítani, ha megfelelő kórházi körülmények állnak rendelkezésre, illetve ha a szülést megelőzően elvégeznek bizonyos vizsgálatokat.

Az MTI információi szerint a XII. kerületi esetet a rendőrség is vizsgálja, az ügyben a BRFK későbbre ígért tájékoztatást.

A szülés.hu honlapon a szülést levezető szülész-nőgyógyász beszámolt a tragédia körülményeiről. Geréb Ágnes azt írja, a szülés komplikációmentesnek tűnt. A magzatvíz tiszta volt, a kisbaba jól feküdt, nem volt a méretarányosnál nagyobb. Végig jó szívhangokat hallottak, akkor is, miután a kisbaba feje kibújt.

Köldökzsinór nem volt a nyakán, de a feje után elakadt a válla, és semmilyen módszerrel nem tudták kisegíteni. Ekkor mentőt hívtak, akik a kétpercnyire lévő kórházba szállították. Itt két szülészorvos és egy szülésznő nagy nehezen kihúzta a babát, de már nem tudták újraéleszteni - írja az orvos.

Geréb Ágnes a honlapon nyilvánosságra hozott nyilatkozatában beszámol arról, hogy a klinikai gyakorlatban is többször előfordult hasonló eset, külföldön otthon szülés során is előfordult már ilyen, de itthon eddig még nem, írja az Index.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.09.18 14:46:31pietranera

  Szerintem sem mindegy, hogy a baba születik és én szülöm, vagy ők szüléslevezetnek. Hogy velünk történik a legnagyobb dolog, ami csak létezik, vagy nekik kell már megint dolgozni a fizetésért. Lemeztelenítve, kikötve, elhallgattatva, megfélemlítve, szétalázva újabb és újabb beavatkozások közepette rettegni a gyerekért, semmit sem értve abból, mi történik, miközben vagy öten üvöltenek veled, pedig a fájdalomtól, a fáradtságtól már úgyis épp eléggé odavagy; vagy pedig szülni. Egy-két megértő, megnyugtató ember jelenlétében, úgy, hogy biztonságban tudod magatokat, rá figyelhetsz és arra, hogyan segítsd. Nem a csempe színére. Nem defenzívában lenni, hanem offenzívában, nem megadni magam, hogy valahogy úgyis kiszedik belőlem, hanem megszülni. Erőt meríteni abból, hogy a legnagyobb feladat előtt állsz, amit csak az élet oszthat, és minden adott, minden segítség karnyújtásnyira, már csak rajtad múlik, a te kezedben van, mi történik.

  Ez nekem mind nem menne a fenti körülmények között. Vagyunk páran ilyen mimózák. Spirituálisak, new age-esek, szektások, felelőtlenek, hibbantak, potenciális gyilkosok. Akinek sikerült, legyeten büszke rá, hogy el tud könyvelni csodálatos élményként egy szülést, amelyiken a burokrepesztés után ketten könyökölték ki a gyereket. És tudjátok, ha a kórházban nem az menne, ami, akkor hiába rühellem, bemennék. Ugyanis tényleg közelebb a műtő. De csak az otthon szülők támadására futja, arra már nem, hogy tegyenek érte, hogy a spirituálisok szemében is alternatíva lehessen. Mert most nem az. Soha nem szülnék kórházban, csak akkor, ha baj van. Akkor sem, ha ilyen indulatosan támadnak. Főleg, ha olyanok, akik szavaiból rögtön átjön, hogy nem olvastak utána a nekik nem tetsző verziónak.

  És valóban jól szimbolizálja az egészet a háton fekvés. Még amikor egy gyerek vizes haját szárítom is úgy fordulok, hogy neki kényelmes legyen. Nehogy már bármilyen szerepet játsszanak az orvos kényelmi szempontjai.

 • 2007.09.18 14:48:56Guruljka

  B-, egy rossz döntés után, amikor már érzelmektől kevésbé érintetten átgondolja az ember, sokszor rájön, hogy nem is azt rontotta el amit először gondolt. Így jártam én is.

  Szerintem ma annyival könyebb az embereknek másokat és a körülményeket okolni, mint magukat irányítani,tájékozódni, hogy ez mára érvvé vált. Ha nem akarunk dönteni, vagy ha csak elodázzuk a döntést, vagy ha csak naívak vagyunk és azt hisszük az nem fontos döntés, könnyebb azt mondani, hogy nem volt beleszólásom. Mint azt mondani: elsz@btam.

  És ez így megy nálunk össztársadalmi szinten:

  -Például manapság azért sz@r ebben az országban minden, mert ócskák a politikusok-de mi választjuk őket vagy nem?

  -Azért rossz Pesten élni, szmogos-de a mi járunk lassan a budira is autóval vagy nem?

  -Utáljuk a hálapénzt-de mi fizetjük vagy nem?  Mindig mi döntjük el, hogy kit választunk, hogy autóval járunk-e és hogy fizetünk-e hálapénzt.

  És igen szidhatjuk a rendszert mert szerintem sem jó, de soha nem mondhatjuk azt, hogy mi nem tehetünk róla, nincs rá hatásunk. Mertt bene vagyunk mi is és hatunk rá. Az elfogadásunkkal és a lázadásunkkal is. Különben nem változna ez az egész.  Manapság inkább ragaszkodunk a mi rossz döntéseink iagzolásáshoz minthogy azt mondjuk ez rossz döntés volt. Ezzel a magatartással válik napról nappra egyre betegebbé a világ. Én így gondolom.

 • 2007.09.18 14:53:36manci

  hibbant lenruhás spirituális :

  csak annyit szeretnék halkan mondani, hogy annyi pénzből és annyi utánajárással, amiből az otthonszülés megvan, szerintem kórházban is lehet már háborítatlanul szülni. És az azért egyel biztonságosabb.  Nem azt mondom, hogy ne szülj otthon, csak azt, hogy van más mód is beavatkozásoktól mentesen világra hozni a babádat.

 • 2007.09.18 14:54:47Guruljka

  hibbant lenruhás spirituális, tökéletesen leírtad a két szülésem közti különbséget. Csak én mindkétszer kórházban szültem, ezért úgy gondolom, hogy ez nem a kórház miatt van.

  De az a lényeg, hogy mindenki úgy szülhessen ahogy akar és ezért kéne együtt nyomulni, nem egymással szemben harcolni.

 • 2007.09.18 14:55:35Különálló

  B-: Stop. Nem azt mondtam, hogy a karrier(izmus) feltétlenül a koraszülés indoka, hanem a stressz(!) az. Bizonyára rosszul fogalmaztam.  Guruljka: tudom, hogy amit itt írok, azok tünetek, és nem okok - mármint társadalmi szempontból. A *koraszülésnek* (nem otthonszülés!!!) viszont ezek az okai, ne szórakozz már velem, hogy nem azok! Szerintem tök félreértettél, aztán lekiabáltad a nagybetűkkel a fejem. :-S  pupy: nem vettem senkit "egy kalap alá", csak felsoroltam, mik *lehetnek* a koraszülés okai. És ilyen hajlamosító tényezők biztos vannak.  De felmerült bennem még egy valami, amiről visszanézve EGYÁLTALÁN nem esett szó, pedig baromi fontos.

  És előre leszögezem, hogy ez szintén NEM az itt is jelenlévő, fórumozó réteget illeti.

  Magyarországon szörnyen magas az abortuszok száma. A legtöbb nő egy-három (stb.) abortusz után vállal gyereket. Nos, ha a pia és a cigi mellett valami még hajlamosít a koraszülésre, akkor ez igen.  És, kedves másutt, bizony az életkor is ilyen tényező - ezt a KSH honlapján lekérhető adatokból sajnos szépen ki lehet következtetni. A "dolgozó nők"-ről nem írtam általánosságban, én is dolgozom, hanem a bizonyos munkahelyekkel és pozícióval meglévő stresszt. Valamint "En nem mernem ezt megtenni, nemtom te hogyan mereszkedsz" - írtad. Nem értem. Ez egy fórum, mindenki a maga véleményét mondja. Nem tudom, én miért ne tehetném.

  NEM rólatok írtam, hanem loszter kérdésére bizonyos koraszülésre hajlamosító tényezőket írtam le. Bocsánat, hogy meg mertem tenni. Bizonyára sok dologban tévedek, de nyugodtan ki lehet javítani, és le lehet hurrogni. Ennyi.

 • 2007.09.18 14:58:04pietranera

  Guruljka for president. Máshol-máshogy szülni egyfajta lázadás, aminek adott esetben nagy ára van. Viszont ha a "felkelés" egyszer eredményre vezet, az hátha visszahat a kórházi viszonyokra is. Értsd: hihessem el, hogy az a jó ha bemegyek.

 • 2007.09.18 15:00:30Guruljka

  manci, látod ezért szoktam ritkábban emlegetni, hogy nekem milyen vacak volt az Istvánban, mert biztos vagyok abban, hogy egy csomó mindenkinek meg az a jó!! Én nem utáltam a vajúdot, meg egy csomó mindent, de ez az én bajom.

  Én tényleg a címre értettem a bababarátot. De mondjuk jobban szeretném ha baba-mama barát címkézés lenne...

 • 2007.09.18 15:07:53pietranera

  kedves manci: egyetértek. Biztonságosabb. De én erre aztán nem sajnálnék semmilyen pénzt és utánajárást. Azt pedig, mint mondtam, szeretném hinni, hogy a kórház jó megoldás. Aztán elolvasok itt bal oldalt egy találomra kiválasztott, akár pozitív kicsengésű szüléstörténetet, és hát... Egyik se tűnik mamabarátnak, szerintem pedig ami nem mamabarát, az a babának se barátja... (Nem a szülés utáni rutinra gondolok.)

 • 2007.09.18 15:08:40anita79

  B-: Az utóbbi hsz-edel teljesen egyetértek, jó lenne, ha megadatna a lehetőség azokra amiket írtál, de ezt sajnos nem azzal lehet elérni, amit a számomra tiszteletlen Horváth Ágnes nőszemély akar, mármint, hogy legállissá tenni az otthonszülést, hanem a kórházak fejlesztésével lehetne.A kórházakban megvan a megfelelő háttér a komplikációk helyrehozatalára, ami az otthonszülésnél nincs.  hibbant lenruhás spirituális: nem tudom, honnan szeded ezeket a marhaságokat, de tudod mit lázadj csak, majd meglátjuk mi lesz ebből. De ne csak általánosíts, írd akkor le azt is, hogy hol, melyik kórházban történnek ilyenek! Attól, hogy valakinek voltak ilyen élményei az nagyon sajnálatos, de akkor sem kéne álltalánosítani.

 • 2007.09.18 15:12:46Guruljka

  Enahma, Isten bíz nem akartam lekiabálni a fejedet:))) Bocsánat ha ez ment át!

 • 2007.09.18 15:21:13pietranera

  anita79: A sok általánosító marhaságot a témába vágó összeolvasott könyvtárnyi cuccból veszem (amiből Te az ellenkezőjét vonod le, ilyenek vagyunk). Kórházneveket gyűjthetnék, ha ráérek, tán fogok is, egyébként valóban érdekes, sokan miért nem írják oda, hol történt a rossz/jó. Ez semmilyen személyiségi jogot nem sértene, viszont "közérdekű".

  Ja, ha gondolod, megírhatom, mi lett a vége.

 • 2007.09.18 15:29:37Nilüfer

  Három gyerekem van.Az elsőt szülőotthonban szültem 1980-ban.Én simán megszültem, gátmetszéssel, de volt ott egy anyuka akinek a harmadik!! gyereke halt me, mert túl nagy volt, és mivel ez egy kisvárosban volt, szülés közben kellett volna a megyeszékhelyre szállítani...sose felejtem el, ordította hogy a földnek többet nem szül.Volt tehár orvos, de majd öt kilós csememőzöz ennyi nem votl elég.Nem tudo, miért nem ment legalább harmadszor a megyei kórházba, vagy mért nem küldték.Második gyerekem országos hírű klinikán, de fogadott orvos nélkül született, majdnem elvéreztem, ma sem tudom, valójában mit csináltak, szülés után két órával rohantak velem vissza, és altattak..utána 7 dl vért kaptam..de zárójelentést nem. A gyerek hálistennek jól volt

  .Megúsztuk.harmadik babám 4.5 kg-mal született.Elakadt, de hálistennek tapasztalt orvos volt a közelben, visszatolta, és megvártuk, amíg jobban helyezkedik..nem volt egy nászájszakai gyönyör, de egészségesen megúsztuk.Mi ebből a tanulság? SEMMI. Ennek ellenére nem mertem volna otthon szülni, mert otthon se vér, se műtő, se konzílium se inkubátor, , se semmi..esélyt adnék a babámnak, és őszintén szólva magamnak is..és egyszerűen nem értem,mit nem lehet ezen érteni..aki meg otthon akar szülni, lelke rajta.De aztán ne keressen bűnbakot..Én Gerébet csak csodálom, főleg ha tényleg elviszi a balhét..szerintem meg is érdemli.Tudomásul kellene venni, hogy vannak szabályok, amik lehet hogy az átkosban születtek,de attól vannak. És a mi érdekünkben vannak. Persze vannak Xar kórházak, rossz orvosok, de speciel most éppen az otthopnszülés volt rossz..nincs ebben igazság:(

 • 2007.09.18 15:52:57Nilüfer

  Az kimaradt, hogy otthon a második szülésnél én, a harmadiknál pedig a baba halt volna meg ..és persze, a kórházi lét nem egy boldogság, de SEMMIT nem vont le a szülés katarzisából.

 • 2007.09.18 20:53:21ruju

  én olyan helyen szültem, ahol kórházat választasz, nem orvost, (de egyébként ha "rádjön" a szülés soron kívül, akkor is bárhova bemehetsz, mindenhol fogadnak). Kádban vajúdtam, ott is akartam szülni, egészen a tolófájásokig, mert utána ÉN úgy éreztem, h. mégis kiszállnék, és akár 4kézláb is szülhettem volna, ha úgy tetszik (mint ahogy ismerősöm tette is). Emlékszem, h. nem volt felkapcsolva semmiféle világítás, csak az esti nap fénye jött be, és 3-an voltunk: apa, anya + bába. Ez egy kórház volt. És egy ilyen országban, ahol ilyen feltételek adottak, vannak nők, akik mégis otthon szülnek. És ez így van jól. Lehet otthon, otthonban vagy kórházban. Mindenki úgy tehet, ahogy jónak látja. Ez a szabadság.

 • 2007.09.18 21:22:15marcangoló

  Ruju, szeretnék ilyen szabad országban élni.  Hibbant lenruhás spirituális, azt hiszem te vagy itt az első, aki otthon szült. Ahhoz képest, hogy kb. szombat óta beszélgetünk. Szóval jó lenne, ha végre olyan is szót kapna, aki megtette azt, amiről itt sokan csak hallomásból tudunk. És elmondaáá, hogy hogyan is mennek a dolgok az otthonszülésnél, mert annyi a tévhit, meg a tudatlanság, hogy elképesztő.

 • 2007.09.18 21:29:56Maja Papaya

  Kedves hibbant lenruhás spirituális!

  A készülő statisztikádhoz: kis kórházban szültem Szőnyben (Komárom) mindkét gyermekemet. Semmi flanc, jó kopott, és tán még csak nem is bababarát. Az orvosom miatt mentem oda, de nem bántam meg. A személyzet mindent visz. Odafigyelnek babákra, mamákra, igazán családias hely. A szülés pedig olyan jó hangulatban zajlott, és akkora élmény volt mindkettőnk számára (Apa+Anya), hogy a másodiknál nem is volt kérdés, hogy hová menjünk. Nem minden kórház fekete. Vagy fehér?

 • 2007.09.18 21:43:02marcangoló

  Maja Papaya, és nem zárták be? :-)) Pont az ilyenekre utaznak mostanában.

 • 2007.09.18 21:44:12ruju

  OFFOFF

  Marcangoló, te voltál az aki felvetette az ambuláns szülés témát? (Olyan sok a hozzászólás, már nem akaródzik visszabogarászni...) Vicces adalék: ebben a "szabad" országban (azért nyilván nem a Kánaán) természetesen az ambuláns szülés is elfogadott. Viszont több többgyerekes ismerősöm mondta, hogy hülyék lesznek hazamenni rögtön szülés után, jól érzik magukat a nagyok is pár napig csak az apjukkal. Egy kicsit rápihennek a kórházban a hétköznapokra... :-)

  ON

 • 2007.09.18 21:51:04pietranera

  marcangoló: nemnemnem, félreérthettél valamit, nem szültem én se itt, se ott, írtam is, hogy csak az összeolvasottakból vagyok ilyen „okos”

  Csak nagyon érdekel a téma, mert a jelszavát vesztett anyajelöltvagymi vagyok, aki egyszer elnyávogta magát nektek, hogy mit csinált vele egy nőgyógyász, és aki azóta sem bír megbarátkozni a szülés gondolatával. Már ha fennáll a lehetősége annak, hogy egy olyan állat a közelembe jöjjön közben. És úgy érzem, egy kórházban fennáll. (Persze nem csak erről van szó.)

  Tényleg jó lenne első kézből informálódni. Egyébként az is jó, hogy ilyenkor azért kiderül, hogy mint pl. Maya Papaya hsz-éből is látni, van fény az éjszakában.

 • 2007.09.18 22:03:07Maja Papaya

  Marcangoló, lehet, hogy mire a harmadikat szülöm, nekem is otthon kell majd szülni, ha családias környezetet akarok :)A nagy úgyis állandóan kérdezgette, hogy fog kibújni a tesója...

  Az ambuláns szülés egyik változata a saját felelősségre hazajövés. Az első után eszembe sem jutott volna, de a másodiknál fittebb is voltam, tapasztaltabb is. Valahogy mégsem mertem volna megreszkírozni. Meg hát ugye az az a pár nap, amikor az ember még egész nap az ágyban heverészhet a kicsivel...

 • 2007.09.18 22:34:48Maja Papaya

  Hibbant lenruhás spirituális, úgy tudom, még lehet orvost és kórházat választani. Nőgyógyászra előbb-utóbb úgyis szükséged lesz... Talán válassz egy nőt, azt mondják, sokkal empatikusabbak (minél is? szerencsére jók a tapasztalataim a dokikkal).

  OFF: A szabad kórházválasztással kapcsolatban vicces kis sztori: TÉNYLEG körzeti orvosi beutaló kell a szüléshez, ha nem a körzetedhez tartozó kórházban akarsz szülni. Én ezt a kiírt időpont előtt egy héttel tudtam meg, a körzeti orvosom nem volt hajlandó ilyet kiadni, "nehogy nevetségessé tegye magát a kollégái előtt", ezért gyors orvosváltás - amúgy is érett már -, beutaló megszerez, szusszanás, így már jöhetnek a fájások. (Pont beleestem az átmeneti időszakba, amikor senki nem tudta, hogy is vannak a dolgok.)

 • 2007.09.18 22:40:38nagbri

  Nekem csak az jutott eszembe, hogy G. Á.-nál sem olcsó egy szülés levezetése. A tv-ben nyilatkozta vki, aki nála szült, hogy x ezerbe kerül a tanfolyam. Na most ezt, mi ettől kevesebbet, adhatsz a dokinak, biztonságos körülmények között. Na jó, azért jóval nagyobb biztonságban lehetsz a babáddal együtt. Nem tudom mért gondoltam, hogy neki nem kell fizetni! Hát ez közvetlenül nem is tudom, hogy ide kapcsolódik-e, de megütötte a fülem.

 • 2007.09.19 00:40:45glad az egyetlen

  Hibbant lenruhás  "...Akinek sikerült, legyeten büszke rá, hogy el tud könyvelni csodálatos élményként egy szülést.."  Milyen érdekes hogy ez szószerint ráilleszthető a felelőtlen otthonszülésre. :)  "...hiába rühellem, bemennék. Ugyanis tényleg közelebb a műtő..."

  így különössen elitélendő hogy ezt te is elismered és mégis...

  A többeknek legalább látszat mentség a leki szegénység.

 • 2007.09.19 08:43:27Nilüfer

  Na még annyit..nagymamám 7 gyereket szült, egy meghalt csecsemő korában, Hat otthon született, a hetedik az ötvenes években kórházban.Minden egyes beszélgetéskor azt mondta, bárcsak mind kórházban született volna..és ez az ötvenes évek kórházát jelentette, nem a mostanit..Nem vagyok kórház-fun, életpárti vagyok..és akármilyenek a viszonyok/ mondjuk nekem nem hiányzott a gyertya meg a mantra, mert szülni nemtem, nem meditálni, és valójában mindegy volt hogy csempe van és zöld ,vagy tapáta és virágos/mégis biztonségosabb ott, ez a meggyőződésem.

 • 2007.09.19 09:00:54pietranera

  Drága glad: a „szülés” szó után állt egy vessző, ami után folytatódott a mondat, ajánlom figyelmedbe úgy egyben, és utána kérdezd meg megint, mert így nem értem, mire szeretnél kilyukadni.

  Hogy a kórházban van műtő, otthon meg nincs műtő, ne aggódj, minden lelki szegény tudja, csak a hozzád hasonló mentális alkattal megáldottak általában föl se tételezik, hogy bárki más is gondolkodhat, netalán felelős döntést hozhat rajtuk kívül.

  De jó, hogy földobtad: az ellenzőknek mit mond az a tény, hogy az otthonszülők 70%-ban értelmiségiek? Persze ez nem jelent automatikusan gondolkodó lényt, hajaj, de azért meglehetősen valószínűvé teszi, hogy a dolognak utánajárt, ismeri a kockázatokat stb. Ugyanígy a többi 30%. Nem tudom, ti hogy vagytok ezzel, én elképzelhetetlennek tartom, hogy bárki „csak úgy” otthon szülne. Ráadásul a tanfolyamon elmondják és ezer helyen olvasható, hallható, hogy mi a kockázata. Meg, gondolom, az se semmi lehet, amit hallgatnak a környezetüktől.

  Megjegyzem, érdekes logika: átgondolatlanul nagy hiba, átgondolva bűn… Na, nem lovagolok ezen, szóval szerintem ezzel mindenki tisztában van, aki mérlegeli a lehetőséget. Ez benne gyakorlatilag az egyetlen riasztó, és megint csak szerintem ez az, amiért olyan sokan elvben pártolják, a gyakorlatban nem csinálnák. És ez az a rizikó, amit a megfelelő háttér biztosítása nagyon lecsökkenthetne (pl. orvosok hozzáállása). Satöbbi. Jó reggelt minden lelki szegénynek és glad-nek:)

 • 2007.09.19 09:23:50marcangoló

  Ruju, itt is van, aki így gondolkodik, de hát van, akinek egyáltalán nem pihenés a kórház. :-)

  Maja Papapya, nem csak saját felelősségre lehet hazajönni.

 • 2007.09.19 09:25:41Különálló

  Nekem csak egy nagyon rossz élményem volt nőgyógyászokkal: a SOTE klinikán és NŐI nőgyógyász volt. Én meg nagyon fiatal. Majdnem az első ilyen vizsgálatom. Féltem, vert a víz - és akkor a nagy, "empatikus" doktornéni úgy vizsgált meg, hogy fájt, ráadásul a megkérdezésem nélkül engedélyezte, hogy egy évfolyamnyi orvostanhallgató végignézze a vizsgálatot...

  Ma már tudom, mit tennék egy ilyen helyzetben, akkor nem tudtam, de soha életemben nem éreztem annyira megalázva magam, mint akkor...

  No, számomra ENNYIT a női nőgyógyászokról. Fura módon férfival még csak hasonló élményem sem volt. Még később ugyanott, a SOTÉ-n sem. Sőt.  Hibbant lenruhás: az az érvelés, hogy az otthonszülők értelmiségiek, azért idegesítő, mert ezzel azt implikálod, hogy a többiek meg mezei tahók (mert ugyan tudom, hogy nem így érted, de mégis így érződik). Ez pedig nem igaz. Én két egyetemi diplomával és egy doktorátussal akarok kórházban szülni. Ráadásul hozzátenném mint olyan, aki évekig tanított két egyetemen is: nem mindenki értelmiségi, akinek diplomája van, és van, aki diploma nélkül is az.

  ((Ja, lehet, hogy ez alapján én sem vagyok értelmiségi... :-D))

 • 2007.09.19 09:40:11pietranera

  hé, Enahma, ezért volt a hajaj:)és a hangsúly a 70%-on, és odaírva, hogy a többiek is. Épp azt akaródott implikálódni, hogy a szülés körüli dolgoknak szerintem mindenki utánamegy, csak adalék, hogy többségükben az amúgy is jellemzőbben utánamenős csoportból kerülnek ki. Remélem, így érthetőbb.  Nagyon sajnálom, ami veled történt, kívánom, hogy el tudd felejteni...

 • 2007.09.19 09:54:25Maja Papaya

  Most csúnyát mondok, de mivel magam is bölcsész lennék, meg merem kockáztatni. Az "értelmiségi" még nem jelent feltétlenül értelmest. Ráadásul csak töredékük bír orvosi diplomával. Nem tudom, mi minden hangzik el a szülésre felkészítő tanfolyamon, de akit én ismerek, abban pl fel sem merült, hogy esetleg nem fog tudni első szülés után pár órával felpattanni, autóba ÜLNI, és egy órácskát utazni a kicsi babájával. Ráadásul tél közepén én nem vinnék ki egy néhány órás babát, de ez az én dolgom. Abban a konkrét esetben egyébként nagyon az volt az érzésem, hogy a babával nem számolt az illető (jól érzékelteti ezt, hogy még elhozós ruhák sem voltak nála, de még csak elő sem voltak készítve. De ő jön haza...)

  Még mielőtt megköveztek, nem állítom, hogy minden otthonszülő önző és felelőtlen, de sajnos vannak elegen ilyenek. És pont ezek miatt olyan az egész tábor megítélése, amilyen.

 • 2007.09.19 09:56:19zolnaid

  Hibbant lenruhás, ha már ennyi statisztikát tudsz, akkor véletlen arról nincs kimutatás, ez a 70% hogy oszlik meg? Nyilván vannak benne humán, reál, műzaki, jogi, egyéb irányok. De nagy számban úgy tűnik, inkább humán értelmiségiek szülnek otthon. És azt hiszem más előismerettel és esélyekkel indulnak a tájékozódásban is, mint mondjuk egy biológus.

 • 2007.09.19 09:57:14zolnaid

  Na Maja beírta az én mondanivalómat.

 • 2007.09.19 10:01:22Különálló

  Hibbant lenruhás: értettem, de a megfogalmazás akkor is negatívan jött ki a kórházban szülőkre.

  Egyébként sem jár mindenki utána a szülés körüli dolgoknak, az "értelmiségiek" sem. Tudom: jó barátom az itteni védőnő, és kész horrortörténetei vannak bizonyos esetekről, és nem mindegyik a helyi cigánysorról, sőt!  Más: azt az ügyet a nőgyógyival már régesrég lezártam, semmi bajom vele, csak azért hoztam elő, mert felmerült a női nőgyógyászok esetleges "előnye" a férfiakkal szemben. Nekem az eddigi 6 nóőgyógyimból 1 nő volt, mind az 5 pasi kedves, és "mind" az egy nő bunkó. Szóval nálam tiszta a képlet. :-D

 • 2007.09.19 10:12:24Maja Papaya

  csak azért említettem a női nőgyógyászt hls-nak, mert pont egy hibbant spirituális - lenruhája épp nem volt - fejtegette nekem hosszasan, hogy ugyan, mit tudhatnak a férfi nőgyógyik a női dolgokról, el kellene tiltani őket mind, meg hogy a szüléshez is csak a nők érthetnek, stb, hasonló mélyenszántó és bizonyára jól megalapozottnak vélt gondolatok. Nem szálltam vitába vele, miért is tettem volna? Esélyem nem lett volna a meggyőzésre, mert ő HITTE, amit mondott.

 • 2007.09.19 10:12:56Hicudzsi

  Nilüfer az otthonszülők nem a virágos tapétát hiányolják a kórházból, hanem az emberséges bánásmódot.  Én mint a birka a vágóhídon csendben tűrtem, hogy fájdalmasan vizsgálgassanak, hogy átjárjanak a tanoncok a szobán, esetleg bekukkantsanak intim testtájaim felé mert bíz(tam)om az orvosokban, a kórházban meg abban, hogy ez a legjobb a babámnak és nekem.

  Szerintem az otthonszülők nagy százaléka nem maradna otthon ha olyan kórházba kerülhetne, ahol embernek tekintenék és nem futószalagos húsárunak.  Nem vagyok prűd de szerintem megalázó mikor a nagyvizitkor a főorvos úgy beszél az esetemről mintha egy tárgy lennék, hogy az összes osztályosorvos tudja, hogy kakáltam-e vagy még nem a császár után.  Emlékeztek a Szülőszoba c. műsorra. abban volt egy doktornő aki hagyta a kismamának, hogy az ágy szélén támaszkodva állva szüljön, három nyomásra volt kint a baba, de a doktornőt elbocsájtotta az adás után a kórház, mert nem tartotta be a felfektetem, kikötözöm protokollt.  Mások vagyunk, mások az igényeink és baromi könnyen dobálózunk itt mindenfélével meg ítélkezünk másokon...

  A legviccesebb mikor hapsi írja, hogy nem érti miért vannak a nőknek ilyen nagy igényeik a szülés körül, hát kérem alássan biztosan egyik hapsi se szeretné, ha óránként turkásznának benne a prosztatáját tapogatván egy kivilágított kórteremben medikusoktól körülvéve, közben szólna egy kereskedelmi rádió pedig ő inkább koncentrálna élete legszebb eseményére.  Nekem két programozott császárom volt, olyan orvosi indokkal ami - mint később kiderült - mégsem indokolta volna ezt. Befektettek, vért vettek vagy háromszor, beöntést kaptam, lecsupaszítottak, egy fájást sem éreztem, mert mindkét gyereket idő előtt vették ki előlem, szólt a kereskedelmi rádió, az előkészítőben érzéstelenítés nélkül nyomták föl a vacak katétert, rossz helyre szúrták a branült (vagy mit) mindkétszer, a kezemet nem bírtam mozdítani, hátbaszúrtak, kikötöztek, felvágtak , összevarrtak (a műtétes személyzet nagyrésze édes és kedves volt!) utána feltoltak egy örzőbe és többmint két órán át nem láthattam a lányomat! Mikor meghozták mellémhajították csináljak vele amit akarok... soroljam még? Ennél sokkal jobb lett volna egy hosszú vajúdás, akár kikötött lábbal, csempézett ocsmányzöld szobában, asztalon is gátmetszéssel, turkálással MÉGIS úgy érzem megértem azokat akik nem akarják a kórházat.

 • 2007.09.19 10:16:11Hicudzsi

  Elmeséltem a férjemnek a történetet mire ő azt válaszolta: meghalt egy gyerek otthonszülés közben és mindenki felelőtlenezik meg hőbörög egy olyan országban ahol legális az abortusz...

 • 2007.09.19 10:27:13Maja Papaya

  Szerintem az abortusznak semmi köze ehhez a témához...

 • 2007.09.19 10:31:55pietranera

  Szóval azt mondjátok, vannak, akik nem tájékozódnak. Ezt én is felelőtlenségnek nevezem. Ha kórházban, ha otthon.  Megoszlásról azt hiszem, nem írtak ott, ahol ez volt, sajnos nem tudom most megkeresni, és hát valóban, mi, akik nem vagyunk biológusok, csak elhihetjük, amit a szakértők mondanak. De jó lenne, ha a Köz körében inkább ezek lennének közismertek, és kevésbé a félinformációk meg a hülyeségek, mint most. MIndkét oldalon.

 • 2007.09.19 10:40:46Hicudzsi

  Valószínűleg más az értékrendünk Maja Papaya de akkor említhetném azt, hogy egy olyan országban ahol a családon belüli erőszak nincs megfelelően büntetve és a hatóságok tehetetlenek vagy érdektelenek.

 • 2007.09.19 10:42:57Guruljka

  Napok óta, megy ez itt. Kiválóan rávilágít arra, hogy nem a politikusainkat kell szidni, hogy ott tartunk ahol, és azért sem, hogy olyanok amilyenek. Mert MI, a mi TÁRSADALMUNK detto ugyanolyan süket, vak, ordibáló emberekből áll, akik gondolkodás nélkül vágnak egymás fejéhez tulképp alapvető baromságokat. Vita helyett.

  Itt vita kizárólag azok között alakult ki, akik képesek voltak arra az emberi minimumra, hogy elgondolkodjanak és elfogadják, hogy nem vagyunk egyformák és nem ugyanazok az igényeink.

  a többiek nem csináltak mást mint egymásra okádták az előítéleteiket, miközben szülésznek képzelték magukat.  Most nyugodtan lehet engem anyázni!

 • 2007.09.19 10:46:10Hicudzsi

  Igazad van Guruljka, én is elevezek békésebb vizekre. :) basszus több napig bírtam, hogy ne szóljak hozzá!

  Aki engem akar anyázni megtalál máshol :)

 • 2007.09.19 11:02:37anomália

  Érdekes ez a férfi-nő dolog a szülés témában. Sajna a fiúknak, de tényleg nem lesz soha fogalmuk sem erről, minden tisztelettel.Az egyik ami eszembe jut, az, amit egy tanárom mondott.- Azért több a férfi művész és alkotó a világban, mert a maradandót alkotás ösztönös vágyát a nőkben kielégíti a szülés élménye.

  A másik dolog egy tévéműsorban hangzott el, asszem G.Á. is ott volt, talán ő mondta. - A lényeg, hogy a szülés alatt a szülő nő egy másik világban jár, egy női bolygón. Éppen ezért szülés alatt megbánthat, megsérthet minket a férfi szülészünk, lepereg rólunk, de ezzel szemben sokkal érzékenyebbek vagyunk a körülöttünk levő női szereplők hangnemére, "hozzánkállására" Merthogy ő is nő, sorsközösségben vagyunk szülés alatt. Nagyjából ez volt a lényeg.

  És így volt ez az én esetemben is. Átlagos kórházi szülés, doki- aki még szimpi is -végezte a dolgát, tett olyanokat, amikről nem beszéltünk előtte, kellemetlen fájdalmas dolgokat, de megbocsátottam, úgy éreztem nem várhatom el, hogy megszegje a kórházi rutint, kihagyja azt a jó kis oxitocint, a tágítást, a gátmetszést, stb. Én pedig úgy gondoltam, nem zarándokolok el a főváárosba, mert 200km,és ott sem a gólya fogja mellémpottyantani Tökit, ergo nekem kell megszülnöm itt is , ott is.

  Viszont nem voltam ilyen megbocsátó a szülésznővel, aki egy szimpi vagány nő, rendkívül durva kézzel, durva érintésekkel. Mikor borotváláskor felszisszentem, erre ő rámszólt, hogy ne mondjam már, hogy ez is fáj, hááát, az nagyon rosszul esett. Akkor nem is értettem saját magamat.

  A napok óta tartó vita hozzászólásait olvasva számomra picit már-már megmosolyogtató momentum a férfi kommentek : Adatokat! Számokat! Statisztikákat! követelnek sokszor dühösen. Tisztára, mint a férjem. :-) De ezeknek a számoknak és statisztikáknak a segítségével nem tudtok meg többet a szülésről. Értelem és érzelem. Férfi és nő. DE IMÁDOM A PASIKAT!

 • 2007.09.19 11:08:41marcangoló

  Guruljka, én is erre jutottam. :-) Megyek is, inkább olvasok egy kis Thomast.

 • 2007.09.19 11:17:10druantia

  Anomália, én végig a terhesség és a szülés alatt úgy éreztem, hogy egy "női bolygón" vagyok, ahogy te írtad. Nem csak azért, mert szakítottunk a bébim apukájával, hanem azért, mert tényleg annyira nőinek éreztem az egészet. Tökéletes volt, hogy anyám volt bent a szülésnél és nem a baba apukája. Ha még egyszer szülnék (és akkor már családban), akkor is jobban szeretném, ha egy nő lenne velem. Tudom, hogy ez az apukáknak is iszonyat nagy élmény meg minden, akkor is... De ez mondjuk az én személyes bolondériám :).

 • 2007.09.19 15:18:29mazsola84

  druantia szerintem ha legközelebb úgy szülnél, hogy melletted lenne az apukája, akkor csak őt akarnád. Te és ő vagytok akik létrehoztátok a kisembert és ha ő is akarná nem lenne szíved megfosztani az élménytől. SZERINTEM.

 • 2007.09.19 15:59:00druantia

  Mazsola, a fene tudja :). Nem mintha szégyelleném magam vagy ilyesmi, de én jobban szeretek csendben visszavonulva szenvedni. A barátnőm is azt szokta mondani, hogy olyan vagyok, mint egy elefánt, egyedül halok meg. Az jó volt, hogy ott volt valaki, aki szeret, de aki teljes mértékben át is tudja érezni, hogy most mi a pálya velem. Anyám már szült, egy férfi még nem :).  A másik meg az, hogy tényleg annyira "női dologként" éltem meg a terhességet meg a szülést is, hogy nekem direkt jó volt, hogy terhesen jobbára nők között dolgoztam meg hogy anyám volt bent a szülésnél. Mintha egy titkos társaság lettünk volna, csak nők, anyák :).  Önző dolognak hangzik nagyon, de ha én szülök, akkor az rólam és a babáról szól. Persze, az apukáról is, csak máshogy. Nem tudom, hogy érti-e valaki, amit összezagyválok :). Az a légyeg, hogy nekem fáj, nekem kell megdolgozni érte, én vagyok marha érzékeny állapotban, úgyhogy ilyenkor hadd legyen úgy, ahogy az nekem jó és legalább ilyenkor ne kelljen udvariaskodnom meg mások igényeit figyelembe venni.  De persze sok olyan történetet hallottam már én is, hogy az anyuka előre úgy gondolta, semmiképpen sem akarja, hogy az apuka jelen legyen, aztán mégis akarta a végén. Amikor a szülés elindul, akkor szerintem nagyjából automatára kapcsol az ember agya, ki tudja, mit akarnék akkor ott, az adott helyzetben...

 • 2007.09.19 16:25:18Grace I.

  Hali!

  Én eddig azt hittem, a vállelakadás gyakoribb: az én kisfiamnak is beszorult a válla. De mivel nem esett pánikba sem a doki, sem a szülésznő, ezért én sem. Igaz, sürgették az utolsó nyomást, de csak egészen kicsi volt a gátmetszés és 15 percig tartott a kitolás. Persze a szeméremcsontom megsérült-3 hétig alig tudtam menni és a baba feje is napokig padlizsánszínű volt (ma viszem gyógytornászhoz, h tényleg hipotón-e).  Mellesleg az én születésem sem volt problémamentes: nekem is eltört(ék?) a kulcscsontom (anyának eleinte nem mondták meg, csak annyit, hogy ott kell megnyomnia, ha azt akarja, hogy felébredjek. Hát ez meg már milyen???  Amúgy nem mernék otthon szülni, akármilyen komplikációmentes is a terhesség.

 • 2007.09.19 16:40:40boribon

  Azért ez a vállelakadás nekem sem tűnik olyan ritka dolognak, már terhességem alatt is több ilyen történetet hallottam - ezúton is csókoltatom a terhes kismamákat rémtörténetekkel riogató kedves ismerősöket/ismeretleneket - de pl. rögtön a kórházban a szobatársam babájának is elakadt a válla. Nem mesélt részleteket az anyuka, de a baba láthatóan élt és virult.

 • 2007.09.19 16:51:13mazsola84

  druantia, én is így voltam vele sokáig. Mármint, hogy a szülés amolyan női misztérium, meg hogy a párom nehogy úgy lásson stb. Aztán megismertem a mostani párom és egyszerűen elképzelhetetlennek tartom, hogy ne legyen ott velem. Én is láttam őt veseműtét után katéterrel, az se volt guszta, mégse ment el tőle a kedvem. Na mindegy, a lelki oldalára visszatérve azt hiszem ő tudná a legtöbb erőt adni.

  Arról nem is beszélve, hogy kijelentette, hogy MINDENKÉPPEN ott akar majd lenni :)

 • 2007.09.19 23:39:38Marcsibocs

  A felelősség kérdése.

  Néhány éve meghalt egy anyuka a MÁV-kórházban, a sztárdoki keze alatt, akiről MINDENKI tudta, hogy csütörtökön ügyel, tehát szerdán berendeli az összes anyukáját, akinél közeleg az idő, és addig piszkálja őket, ameddig meg nem indul a szülés. Csütörtökönként kb 10-15 anyukája szült benn, egyiktől a másikig rohangált, és a végén nagy halom pénzzel ment haza. Akinél nem használt a piszkálás, annál bevetette a durvább eszközöket, mint pl. az abortuszhoz használatos szereket, amik elég erőszakosan feszítik szét a méhszájat. Na hát ebbe az egyik anyuka belehalt.

  A doktor soha nem szerepelt saját nevével egyik újságban sem, csak így Dr HSZ - nyilván a kórházban dolgozók tudták, hogy ki ő. A babanet összes fórumán a mennybe emelték.

  Nekem volt szerencsém találkozni vele, még gyilkossá válása előtt, mivel nem az ő fizetett betege voltam, úgy bánt velem az ügyeleti idejében mitn egy darab ronggyal, úgy nyúlt belém, hogy nem köszönt, nem kérdezte meg hogy vagyok, és mikor látta, hogy nem jön a baba, úgy ment vissza az ügyeleti szobájába, hogy egy büdös szót nem szólt hozzám. A szlésznő úgy ment utána, hogy akkor most mi legyen velem, ben kell-e maradnom. Megjegyzem a dühtől, és ettől a bánásmódtól konkrétan 24 órára leálltak a fájásaim, tehát haza is mentem, mert azt mondtam, hogy inkább az utcán szülők, mint ennél a vadállatnál.

  Jó volt az ösztönöm.

  Ezt az orvost, aki két héttel később megölte (mert erre nem tudok más szót) az egyik kismamatársamat, nem hurcolták meg az újságokban, nem kellett senkinek nyilatkoznia, honnan és miből van a rózsadombi villája, mit tehetett volna másként, hogy ne haljon meg egy anya a kezei alatt.

  És ami a lényeg - ma is rendel.

  Igaz, egy kerülettel odébb, de rendel.  Az első szülésemnél császármetszésre volt szükség - mert a doki oda akart érni a délutáni partira, amire meghívták.  Szóval én ugyan nem szülnék otthon, de ez a saját véleményem. Mélységesen megértem azokat, akiknek elegük lett a kórházakból. És bátor dolognak tartom azt a misszit, amit Geréb Ágnes tesz, mindannyiunkért, akik emberi módon akarunk szülni. És részvétek a családnak, aki elvesztette a gyermekét. És aki valószínűleg a kórházban is elvesztette volna azt. Mert a szülés veszélyes üzem - igen, még ma is az. A kórházban is véreznek el nők, halnak meg gyerekek. Otthon is.

  És ez nagyon szomorú.

 • 2007.09.27 21:15:58lii

  á la carte, m1, épp most beszélgetnek a fenti otthonszüléses esetről a meghívottak (akit esetleg érdekel).

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta