SZÜLŐSÉG

Hétvégi programajánló: Lamborghini, levéltár

2007. szeptember 14., péntek 08:25

Itt az ősz, egyre inkább beszorulnak a gyerekprogramok a különböző művházakba és szórakoztató központokba. Azért még találunk egy-két különlegességet, ha akarunk.Ott van például a Kulturális Örökség Napja, ahol ha egy pillanatra félrenézünk, már is kis levéltárost vagy történészt nevelnek amúgy nagyreményű csemeténkből. A szokásos gyerekprogramok egy kis történelemmel és levéltárral megbolondítva (ki gondoná, hogy ilyen poros helyen lakik a kult. ör.?) így néznek ki: oklevélkészítés merített papírból, viaszpecsét, színezés, keresztrejtvényfejtés, memory, puzzle. Mindez természetesen a Magyar Országos Levéltárban, szombat-vasárnap 10-17-ig. Közben a Palotában, vasárnap ebédidőben reneszánsz tánc és kosztümös fotózkodás. Királykisasszony jelölteknek melegen ajánljuk.

Aki az eredeti reneszánsz királylányság helyett annak modern giccs-verziójára éhes, az ne habozza a szombatot a Disney-napi Hercegnőbálon tölteni, a Millenárison szombaton tíztől. (Miért is gondoltam, hogy egy bál este, de minimum délután van? A Hamupipőke nem sötétben játszódik?) Lesz a helyszínen jelmeztár, de aki otthon csinál Disney-gúnyát, az akár nyerhet is valamit. Most akkor megpróbálom elképzelni azt az ajándékot, ami kárpótolna egy több napos kis hableány ruha előállításáért. Nem sikerült. Aki azt mondja, hogy a gyermeke mosolya, az szerintem egy Disney-film szereplője. Mesesziget, zene-bona, ilyesmik, hogy ne csak a jelmezezés legyen.

Pécsi olvasóinknak ajánljuk az Earthdance Fesztivált szombaton. Este is jó lesz a buli, de a lelkiismeretes családanyák és –apák addigra már az apró dedeket tutujgatják, viszont délelőtt bulizhatnak ők is, családos jeggyel, családostul. Az Earthdance egy amolyan nemzetközi békeközpontú hippi hangulatú cucc: éjjel egykor két szoptatás között mormoljuk el a Prayer for Peace-t, ha jót akarunk. A globális rezonancia állítólag jót fog tenni a vizeink védelmének, de azért szerintem az se baj, ha szappanozás közben elzárjuk a csapot. De vissza a programokhoz: lesz 10-kor bábelőadás ovisoknak, majd bűvész, amerikai, délszláv és magyar népzenék. Állandó jelleggel játszóház: délelőtt magyaros, délután indiános arculat. Közben a vadócoknak kerékpáros vetélkedő, streetball, extrém sportbemutató (azt szerintem bármelyik gyerek lenyomja otthon is), tollaslabda, pingpong. Nyugisaknak logikai és táblás játékok, lövészet, vasútmodell és íjászat. Csak halkan súgom, hogy a nappail jegy este is érvényes. Ha netán eléggé lefáradt volna ő, de mi nem (lehetetlen).

Ha nem csak a vizeinkért szeretnénk karmikus energiát mozgósítani, akkor menjünk el a WWF klímaturnéra, mert a környezettudatos generáció kinevelését sem lehet elhanyagolni. Otthon megvalósítható, praktikus energiatakarékos megoldásokat láthatunk a klímaturné során, amely Budapestet és hat vidéki várost érint szeptemberben. Megtudhatjuk, hogyan lehet otthonunk energiatakarékos, tesztelhetünk hibridautót, sőt, nyerhetünk is egyet egy hétvégére. A helyszínek: szeptember 14., péntek - Kecskemét, Erdei Ferenc Műv. Központ előtt, szombat - Szolnok, Cora parkoló, vasárnap - Szeged, Széchenyi tér. Két hét múlva szombat-vasárnap Budapesten.

Ha valakinek autómániás fiúgyermek és dél-magyarországi lakóhely adatott, ne habozzék felkeresni a békéscsabai Városi Sportcsarnokot a hétvégén, luxusautó-kiállítás lesz Pár példa: 18 személyes luxuslimuzin és Lewis Hamilton McLaren Mercedese. Csak győzzük elmagyarázni, hogy apu és anyu miért inkább egy Suzuki Swiftet vett részletre, és miért nem viszünk haza egy szem Lamborghinit sem.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.09.14 08:49:40Leona

  Mióta a Porontyot olvasom, egyre jobban ismerem magam. Most pl. megtudhattam, hogy valszeg. Disney-hősnő vagyok. Legutóbb Fiona jött szóba, de asszem, az valami más filmgyár remeke. Mindenesetre a filmes karrier az tuti :)  Én nem t'om, télleg én vagyok a debill, mert szivesen szenvedek akármilyen jelmezzel, ha kell, hetekig is, és TÉNYLEG, attól a bizonyos mosolytól úgy érzem: megéri?  Vagy csak a Diney-hercegnős jelmezeknek nem illik örülni?  Tudom, Hannával nem érdemes kikezdeni, alapvetően meg is szoktam tartani magamnak a véleményemet az ő posztjainál, de mostanság annyit és olyan szinten csesztetnek nap mint nap, hogy most kivételt teszek, minden mindegy alapon.

  Bocs, Hanna, nem vagyunk egy hullámhosszon.

 • 2007.09.14 09:08:08nograd

  Nyílt nap lesz a Magyar Nemzeti Bankban is a hét végén (www.mnb.hu) és gőzmozdony-találkozó a vasúttörténeti parkban (www.vasuttortenetipark.hu).

 • 2007.09.14 09:30:53hanna

  Ki nevezett debilnek? Ezt iróniának hívják. Egy sima felsorolós programajánló halálosan uncsi lenn, muszáj valamit keztdeni vele. Én sose csináltam jelmezt, szóval nemtom. Pláne nem olyat, amihez ragasztáson vagy tíz öltésen kívül varrni kellett volna. Ja de! Unicomus üveg jelmezt a férjemnek 3 éve. De azt is ruharagasztóval. Vicces volt:)) Az önirónia pedig segít a csesztetések feldolgozásában:)

 • 2007.09.14 10:19:11Leona

  Senki nem nevezett debilnek, én ezt is iróniának hívom. Esetemben öniróniának. De úláccik, rajtam már ez sem segít.  A következőért előre elnézést kérek, de ha nem tudod, mert még nem csináltál a gyereknek jelmezt, akkor mért írsz ilyet? Persze, a fentebbi kommentedből látszik, hogy nem bántó szándékkal, de tkp. kicikiztél. De az is lehet, hogy csak túlérzékeny vagyok most. :(  Meg persze a nagyobbik lányom épp a hercegnős korszakát éli, amitől én már a falat kaparom kínomban, tisztában vagyok vele, hogy tényleg modern giccs, és mégis, az anyai ösztön, ugye: az elevenembe vág, mikor valaki leszólja a lányom ízlését. Na mi a skizo, ha nem ez...

 • 2007.09.14 10:50:57boribon

  Lányoook! :-)

  Amúgy több program is jónak ígérkezik, engem a Kult.Ö. Nap vonzana a legjobban, de az imént megkérdeztem a 7 hetes lányomat, és csak egy lesajnáló szájpittyesztés volt a válasz, úgyhogy azt hiszem nem lelkesedik érte. :-)(Biztos nem akar levéltáros lenni...)

 • 2007.09.14 12:18:04hanna

  túlérzékeny vagy. de majd lesz jobb is

 • 2007.09.14 12:42:44babó

  mi a lótök a disney-nap? már nemzetközi???

 • 2007.09.14 14:02:17Leona

  Örülök, hogy nem sikerült téged elbizonytalanítanom.

  És komolyan, ez a lesz jobb is... hát ez belém öntötte a lelket!

 • 2007.09.14 16:06:06Por Cica

  Hanna,  ilyet ritkan lat a blog olvaso kozosseg, hogy egy poszt iroja veszi a faradtsagot, s maga minositgeti az olvasoit, mert azok nem teljesen ertenek egyet velemenyevel, stilusaval. Ha zavarnak a velemenyek, ne blogban publikald gondolataid, s nem fog tobb ilyen elofordulni.

 • 2007.09.14 16:12:49gyermek

  Mi a Disney-napi hercegnőbált messze elkerüljük. Szegény gyerekek.

 • 2007.09.14 18:32:22hanna

  Kedves P Gy! Nem zavarnak a vélemények. Válaszolok rájuk. Amint zavarnak, le fogom írni ezt a mondatot: zavarnak a vélemények.

 • 2007.09.14 18:32:26hanna

  Kedves P Gy! Nem zavarnak a vélemények. Válaszolok rájuk. Amint zavarnak, le fogom írni ezt a mondatot: zavarnak a vélemények.

 • 2007.09.14 18:32:50hanna

  Ja vagy kimoderálom őket:D

 • 2007.09.14 20:31:40Anyatünde

  leona: plusz egy jelmezvarró Disney hősnő (mármint én) Majd ha lesz rá időm, elmesélem a Jány legutóbbi jelmezét.  Mondjuk Tolkien-hősnő jobb szeretnék lenni ;-))

 • 2007.09.14 20:44:48Anyatünde

  Na, nagyon röviden: csajszi menyaszony akart lenni a legutóbbi farsangon.

  A jelmezhez össze kellett dolgozni egy fehér csipkés sztreccs pólót (forrás:pápai ócskapiac) egy olyan fényes csúszós fehér műselyem (?) bélésanyaggal. Utóbbit ráncolva persze, hogy valamennyire legyen bő a szoknya. És kézzel varrtam, mert nem tudok gépen. (Varrógépem sincs, de ez lett volna a kisebb gond, az épp akadt volna az ovitársak szülei körében)

  Ráment pár éjszakám, de mikor a lányom felvette, és ragyogott az arca, úgy gondoltam, h. megérte.

 • 2007.09.14 21:37:30katjana

  még szerencse, hogy a 20 hónapos milánom az antennákon és traktorokon kívül imádja még a klipszeimet és fel is rakatja a fülébe, nyakára a nyakláncaimat, hordja a hajumijaimat és karkötőimet karkötőként. komolyan.

  de ha mondjuk egy ilyen korú kisfiúnak nincsenek csecsebecse irányú elgyengülései az micsinájjon a hercegnőfesztiválon?

  a többi meg végképp nagyobbaknak való program.

 • 2007.09.14 21:41:21katjana

  mea culpa, látom már, hogy ez HERCEGEK bálja is!!!

  szuper!!!

  akkor majd a gyöngysora mellé faragok neki egy kardot is!

 • 2007.09.15 20:11:38levendul

  hát az a helyzet, hogy én nem mondom, hogy a lányom mosolyáért, mert ez nekem is olyan izén hangzik, viszont megcsinálom a királylányt, Bellt, Hófehérkét, ha az kell, merthát ugye nem én akarom jól érezni magam abban a bálban :)

  innen meg már csak szavak kérdése  én úgy látom, hogy van a jányoknál egy korszak (persze ez csak konyhacihológia), amikor szinte mindenképp édibédi tündibündi hercegnők akarnak lenni

  és akkor is ragaszkodnak az ilyen jelmezekhez, ha nekem baromi kreatív ötleteim vannak

  sztem nincs ezzel semmi baj

  nem maradnak így :)

  aki meg nem nevel az sztem nem fogja semmiképp rákényszeríteni magát a kölyökre :)))

  persze attól még nem kell szeretni Disney-ruhát készíteni :)

 • 2007.09.17 08:22:01Leona

  P.GY.: Hanna posztjainál, ez egyáltalán nem ritka...  Anyatünde: tudod, mit? Ha te is Disney-hősnő, akkor éniséniénis!!! Méghozzá lelkesen vállalom :)  Emberek, csak úgy mondom, TÉNYLEG van az a mosoly, amiért érdemes! Lehet, hogy ciki, de nekem ebben a világban ez tudja a legtöbbet adni! Olyan gyomorszorítóan jó, amikor a gyerek letörölhetetlen vigyorral közlekedik napokig, naponta háromszor odajön megköszönni, össze-vissza puszilgat, és láthatóan boldog! Csak sajnálni tudom azt, aki ezt nem érti-nem érzi.  Hozzáteszem, mégcsak nem is pénzkérdés. Épp most készülök 100éves függönyt szétszabdalni fátyolnak. NEm nagy cucc pár téglalapot körbeszegni, tetejébe gumit varrni. Jutni fog belőle az oviba is, így kb. 8 mosolyért (+ÁFA) dolgozom majd :)

 • 2007.09.17 08:58:50levendul

  persze,

  mit tagadjam, azért nekem is fülig ért a szám, amikor a csini-mini rucijában belibegett a csaj a csoportba :)

  függönyfátylak meg vannak itthon is, meg jutottak az oviba is :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta