Hétvégi programajánló: Lamborghini, levéltár

Itt az ősz, egyre inkább beszorulnak a gyerekprogramok a különböző művházakba és szórakoztató központokba. Azért még találunk egy-két különlegességet, ha akarunk.



Ott van például a Kulturális Örökség Napja, ahol ha egy pillanatra félrenézünk, már is kis levéltárost vagy történészt nevelnek amúgy nagyreményű csemeténkből. A szokásos gyerekprogramok egy kis történelemmel és levéltárral megbolondítva (ki gondoná, hogy ilyen poros helyen lakik a kult. ör.?) így néznek ki: oklevélkészítés merített papírból, viaszpecsét, színezés, keresztrejtvényfejtés, memory, puzzle. Mindez természetesen a Magyar Országos Levéltárban, szombat-vasárnap 10-17-ig. Közben a Palotában, vasárnap ebédidőben reneszánsz tánc és kosztümös fotózkodás. Királykisasszony jelölteknek melegen ajánljuk.

Aki az eredeti reneszánsz királylányság helyett annak modern giccs-verziójára éhes, az ne habozza a szombatot a Disney-napi Hercegnőbálon tölteni, a Millenárison szombaton tíztől. (Miért is gondoltam, hogy egy bál este, de minimum délután van? A Hamupipőke nem sötétben játszódik?) Lesz a helyszínen jelmeztár, de aki otthon csinál Disney-gúnyát, az akár nyerhet is valamit. Most akkor megpróbálom elképzelni azt az ajándékot, ami kárpótolna egy több napos kis hableány ruha előállításáért. Nem sikerült. Aki azt mondja, hogy a gyermeke mosolya, az szerintem egy Disney-film szereplője. Mesesziget, zene-bona, ilyesmik, hogy ne csak a jelmezezés legyen.

Pécsi olvasóinknak ajánljuk az Earthdance Fesztivált szombaton. Este is jó lesz a buli, de a lelkiismeretes családanyák és –apák addigra már az apró dedeket tutujgatják, viszont délelőtt bulizhatnak ők is, családos jeggyel, családostul. Az Earthdance egy amolyan nemzetközi békeközpontú hippi hangulatú cucc: éjjel egykor két szoptatás között mormoljuk el a Prayer for Peace-t, ha jót akarunk. A globális rezonancia állítólag jót fog tenni a vizeink védelmének, de azért szerintem az se baj, ha szappanozás közben elzárjuk a csapot. De vissza a programokhoz: lesz 10-kor bábelőadás ovisoknak, majd bűvész, amerikai, délszláv és magyar népzenék. Állandó jelleggel játszóház: délelőtt magyaros, délután indiános arculat. Közben a vadócoknak kerékpáros vetélkedő, streetball, extrém sportbemutató (azt szerintem bármelyik gyerek lenyomja otthon is), tollaslabda, pingpong. Nyugisaknak logikai és táblás játékok, lövészet, vasútmodell és íjászat. Csak halkan súgom, hogy a nappail jegy este is érvényes. Ha netán eléggé lefáradt volna ő, de mi nem (lehetetlen).

Ha nem csak a vizeinkért szeretnénk karmikus energiát mozgósítani, akkor menjünk el a WWF klímaturnéra, mert a környezettudatos generáció kinevelését sem lehet elhanyagolni. Otthon megvalósítható, praktikus energiatakarékos megoldásokat láthatunk a klímaturné során, amely Budapestet és hat vidéki várost érint szeptemberben. Megtudhatjuk, hogyan lehet otthonunk energiatakarékos, tesztelhetünk hibridautót, sőt, nyerhetünk is egyet egy hétvégére. A helyszínek: szeptember 14., péntek - Kecskemét, Erdei Ferenc Műv. Központ előtt, szombat - Szolnok, Cora parkoló, vasárnap - Szeged, Széchenyi tér. Két hét múlva szombat-vasárnap Budapesten.

Ha valakinek autómániás fiúgyermek és dél-magyarországi lakóhely adatott, ne habozzék felkeresni a békéscsabai Városi Sportcsarnokot a hétvégén, luxusautó-kiállítás lesz Pár példa: 18 személyes luxuslimuzin és Lewis Hamilton McLaren Mercedese. Csak győzzük elmagyarázni, hogy apu és anyu miért inkább egy Suzuki Swiftet vett részletre, és miért nem viszünk haza egy szem Lamborghinit sem.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek