SZÜLŐSÉG

Terhesnapló: elkészül a gyerekszoba

2007. szeptember 13., csütörtök 08:20

Pontosan a kitűzött időpontra, a 37. hétre elkészült a gyerekszoba. Na persze ez így nem teljesen igaz, még mindig vannak dolgok, amik hiányoznak (nyilván lesznek is), mint például a pelenkázó, amiből egyelőre nem találtam megfelelőt, vagy túl nagy volt, vagy túl alacsony, de leginkább ronda. Igaz, a gyerekem apja szerint én túlságosan maximalista vagyok, a lányunk ugyanis semmit nem fog abból érzékelni, hogy szép vagy csúnya pelenkázón törölik-e a fenekét, vagy hogy puha-e a szőnyeg a szobájában, vagy nem.

Valószínűleg igaza van, de én szerettem volna, ha minden szép és rendben van (ami egyébként nem jellemző rám), gondoltam szívesebben születik meg a bébi, ha csinos a szobája, és van hol aludnia. És így is nagyon büszke vagyok magunkra mert azt hiszem a teljesen fölösleges dolgok megvásárlását sikerült elkerülnünk.


Nem is tudom hány helyen olvastam azt az elmúlt hónapokban, hogy egy „újszülöttnek tulajdonképpen nincs is szüksége semmire”, egy jó meleg ágyon meg két cicin kívül, - hát a bababoltokban botorkálva valahogy egyáltalán nem ez volt az érzésem. Kifejezetten rosszul éreztem magam, hogy sajnálom a pénzt a gyerekemre, mert nem veszek meg mindenféle idétlen, zenélő, műanyag forgócskákat, így aztán a lekiismeretfurdalásban a múltkor például bekerült a kosárba egy végtelenül ronda pók, ami csörög, meg zörög, meg rágni is lehet. Természetesen néhány dolognak azért mi is bedőltünk, mint például fürdetőállvány, vagy a kocsiülésbe való, méregdrága téli lábzsák, meg édi-bédi kiscipők és kiscsizmák, - amikre ugye semmi szükség nem lesz, hiszen ott van a méregdrága téli lábzsák.

Most hogy a gyerekszoba pompázik, kezdődhet a ruhák mosása, vasalása, ami az egész szülésre várakozásban a legizgibb, igaz még mindig fogalmam sincs arról, tulajdonképpen hány „body meg rugi” meg kisharisnya kell egy csecsemőnek?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.09.13 08:26:41marcangoló

  Dehogynem, fontos a szép környezet! Máris formálódik a gyerek ízlése. Azt én sem tudom, hogy hány rugi, meg ilyenek kellenek. Először asszem hárommal indultunk, és szereztünk még, ami kellett. Másodszor annyi ruhája volt a gyereknek, hogy két hétig sem mostam. Engem mindig az a bizonytalan tényező zavart, hogy mekkora lesz. Úgyhogy volt 56-os, meg 62-es cucc is. Először nem kellett a kisebb, másodszor igen.

  Azért indulj ki abból, hogy a gyerek születésével nem zárnak be a bababoltok, bármit meg tudsz venni akkor is. Vagy apa.

 • 2007.09.13 09:03:59diaz

  Nagyon szép lett a gyerekszoba, gratulálok! Zárójelben kérdem, hogy ez a bútor egy eredetileg nyír színű Ikeás bútor fehérre átfestve?

  A fürdetőállvány nem hülyeség, legalábbis mi hónapokig használtuk, mert a nappaliban fürdetük a babát. A kocsiülésbe való lábzsák viszont talán tényleg feleséleges, lehet, hogy elég lett volna erre a célra egy takaró is:)Kiscipő, csizma nekünk nem volt, mert a téli overálnak volt levehető lábrésze.

  Azt hiszem, 5-6 db bodyt és rugit javasolnak elsőre, nekem legalább duplaennyi volt. Ha szabad javasolnom valamit: az első időkben nekem nagy könnyebbség volt az a fajta body, amit nem kell a baba fején áthúzni, hanem elöl összepatentozni, tudjátok, olyan mostanában divatos átkötős módon. Ugyanezen okból a rugikból is azokat szerettem, amik elöl voltak végig patentosak v. cipzárosak.

 • 2007.09.13 09:20:18lii

  kb 30. hetes terhesen kivasaltam és csoportosítva élére hajtogattam az összes addig beszerzett babaruhát.. na ez azóta nem fordult elő velem. a készülődés jó dolog, de én hamar átálltam a normál üzemmódra, kb annyi a lényeg, h. ki legyen mosva, és méretre nagyjából passzoljon. :)  nálunk 1 gyerkőc átlagban 1-2 body+rugit fogyaszt el egy nap, de ebben az átlagban benne van az is, amikor háromszor pisil keresztül a pelenkán aznap, meg az is, amikor 2 napig ugyanazt hordja (ez csodaszámba megy, mert a pisi-kaki-bukás háromszögből valami mindig bekoszolja a cuccot). innentől már az határozza meg a mennyiséget, h. hány naponta veszed rá magad a babaruha-mosásra, neadjisten vasalásra. én ritkábban, meg előfordulhat rendkívüli "baleset" így kicsit bővebben számoltam a védőnő által tanácsolt ruhamennyiséget.  kisharisnya, rékli szerintem felejtős, mi idáig remekül elvoltunk a hosszúujjú body + ujjatlan talpas rugi, illetve a rövidujjú body + hosszúujjú talpas rugi párosításokkal. (3 hónaposak a lányok.) igaz, nálunk állandóra lövi be a lakás hőmérsékletét a termosztát, lehet, h. egy hidegebb lakásban kell mondjuk zokni(?) a rugi alá, na ebben nincs tapasztalatom.

  (hűha, lassan be kell szereznem jó meleg cuccokat a levegőztetéshez. addig marad a nyitott ablak.)  gyerekbútor: szégyen, nem szégyen, a kiságyuk a kika alap modell (majd az ifjúsági ágynál talán szempont lesz a dizájn, meg addigra talán lesz külön szobájuk is), a pelenkázószekrény pedig egy szocreál szekrénysor-elem, amit a férjem használhatóra pofozott, és amint vége a pelenka-érának, megy is a lomtárba. mert én azt mondtam, nem vagyok hajlandó még egy komódot venni (hosszútávon a legtöbb pelenkázószekrény komóddá alakítható), mert van már 2, csak épp nem jó magasságúak.

 • 2007.09.13 09:42:21rombusz

  Nekünk is ilyen bútoraink vannak a gyerekszobában, csak nyír színűek.

  Mi pelenkázó gyanánt egy kemény, kiságyra helyezhető pelenkázólapot vettünk (olcsó és az ici-pici szobába más nem is fért volna be)+ egy másik lap a mosógép tetejére (fürdetés után ott szárítjuk, kenjük, pelenkázzuk, öltöztetjük a dedet).

  A fürdetőállvány sztem nagyon hasznos, nem kell lehajolnod a babához fürdetés közben.

  A feje fölött lógó kütyü is nagyon bevált (kedvenc az Ikeában kapható, nem zenélő, de olcsó halacskás), ügyes anyukák ilyesmiket maguk is tudnak csinálni.

  Kisharisnya: sztem igenis kell. Legalábbis nekünk, téli babánk van, és nagyon bevált. Amikor elmentünk, mindig adtam a kisnadrágja alá harisnyát, utána még jött az overáll és/vagy lábzsák.

  A mi babánk nagyon bukós volt eleinte, napi 4-5-szöri öltöztetés is előfordult. Ezt kikerültük a későbbiekben előke használatával. Hónapokig mindig előkével a nyakában volt. (Mostanában megint: jön a foga, nyálzik, és teljesen átázik a ruhája).

  A lényeget már marcangoló megfogalmazta: nem áll meg az élet, a gyerek születése után minden felmerülő dolgot gyorsan be lehet szerezni (és úgy legalább nem feleslegesen vásárolsz).

 • 2007.09.13 10:24:51mspoppy

  Szerintem is jó dolog a szép gyerekszoba, én is időben nekifogtam a berendezéséhez - utólag mondhatom, hogy szerencsére, mert a 32. héten meg is született a kis lakója. :))  Mondjuk mi nem a Disney-figura vonalat erőltettük, tkp. - a kiságyon kívül - a kiegészítők adják a helység gyerekszoba-hangulatát. (Néztek is rám nagy szemekkel a tapéta-üzletekben, hogy miért is CSAK világoskéket, micimackók-mikiegerek-stb. NÉLKÜL...)  Én még most is mindent vasalok; ha véletlenül épp olyat szeretnék a kisfiunkra adni, ami a szárítón van, akkor ha van még öt percem, kivasalom - ha nincs, akkor ráadom anélkül. (Ennyi rugalmasságot már megengedek magamnak.)  A kisruhák méret, rövidujjú-hosszúujjú, stb. alapján tárolása (tehát nem csak az első vásárlásokat követő elrendezése, hanem a rend(szer) megtartása) szerintem azért is jó, mert így Apa is könnyebben fel tudja öltöztetni a gyereket, anélkül, hogy az egyes darabokat kikészítenénk (így se megy mindig, de bizakodunk).

  Nálunk külön fiókban sorakoznak a textilpelenkák, a lepedők, a rugik-bodyk és van egy "majd belenő"-fiókunk is, az innen-onnan kapott/turkált cuccoknak.

  ÉS LÉTEZIK MÁR BODY+RUGI, AMIT KINŐTT!! (Ez nagy szó ám egy korababánál!) Össze is készítettem a kis pakkot és viszem be a korára.  A felesleges cuccokat nem lehet megúszni, legfeljebb mértéket lehet tartani.

 • 2007.09.13 10:24:54hamsa

  Úgy tűnik ebben is minimalista vagyok, de szinte alig volt szegénykémnek valamije. A nagykádban fürdött - már eleinte is élvezte, mert el tudta rúgni magát a kád szlétől, és tetszett neki a hatalmas víz. (ez még ösztönös mozgás attól.) Ruha volt több, de minden fényképen a kispillangós meg a macis van rajta - és nem is emlékszem, hogy a többit hordtuk volna. Néhány body, de néhány anyatejes kakin kívül más bajuk nem lett. Ami a legjobb mégis: autóablakra szerelhető rugós nyelű nézegethető, nyammogható valami. Olyan, mint ami az ágyuk fölött lóg, csak autós. Szuper, az kellett. Meg egy szép játszószőnyeg. Azért vettem mindenféle rettenetesen hasznos tárgyat (csőrös pohár, egyebek) ezekből rendre gyerekszoba lom, esetleg játék lett.

 • 2007.09.13 10:28:10mspoppy

  Ja, pelenkázót mi is kaptunk: egyszer sem használtam.

  A kiságyban pelenkázok (eldobható pelenkázólappal), a fürdőszobában pedig a szennyestartó tetejére tettem egy törülközőt.  Kiskádat+kádtartót is kaptunk, az utóbbi szerintem is hasznos dolog - bár én még a mosdókagylóban is meg tudom fürdetni a kisfiunkat. :))

 • 2007.09.13 10:28:59hamsa

  Ó és be sem rendezkedtünk, végtére is mivel szórakozzon apa abban a néhány napban, amíg baba már van, de még kórházazik? Az ő várakozását szerintem tökéletesen oldotta a berendezkedés öröme. Volt 1-2 ruha, ami már kellett a kórházba is, de komolyabban nem nagyon. És földönülősek vagyunk, egy 90 x 90-es nagy párnán pelenkáztam, onnan nem nagyon lehet leeseni....

 • 2007.09.13 12:44:25gusztika

  Azt hittem, egyedül vagyok azzal, hogy a gyerekszobába "felnőtt" bútort tettem (nálunk is uez a cucc van, csak nyír)... De költséghatékonynak tűnt ez a megoldás. :)

 • 2007.09.13 12:44:42Guruljka

  Mászós korig szerintem sincs jobb a lii által felvázolt két variációnál. Body+rugi.

 • 2007.09.13 12:48:23Guruljka

  Bútor nálunk is felnőtt, csak fenyő. Illetve van egy színes műanyagládás tároló a játékoknak. Éljenek a ládák!!!

 • 2007.09.13 13:01:49manci

  Nekünk jó magas pelenkázókomódunk van. Praktikus is szép is, és nem kell hajolgatnom, nagyon kényelmes.  Mi a fürdőszobában fürdetünk, korábban kiskádban (ami a legnagyobb és egyben legolcsóbb volt a boltban), mostmár viszont a nagykádban zuhanyzik a kishölgy.  A fürdőbe is csináltunk egy pelenkázót: az előltöltős mosógépre tettünk egy peremes szivacslapot. Ez és a hősugárzó remek vétel volt (nem kellett 30 fokra felfűteni az egész lakást, elég volt 5 percre bekapcsolni a hősugárzót). • 2007.09.13 13:18:10ciromvirág

  bár nem vagyok egy házias, én is szépen bekészítettem mindent mosva-vasalva a szekrénykébe jóval a kiírt időpont előtt. egyre nem gondoltam: a hipoallergén mosószerre :( fiúcskánk elég ragyásan indította itthoni pályafutását.

 • 2007.09.13 14:03:11ildanyóka

  Nálunk a gyrekszoba bútorzatának alapját, egy szatmári bútorgyárban készült szekrénysor két eleme határozza meg. Ezen ajtók lettek cserélve, majd csináltattunk az asztalossal íves polcot a végére, és egy sarokelemet. Hihetetlen sok tárolókapacitással bír. A 12 éves és a 2 és fél hónapos minden cucca elfér benne. És olcsó volt.

 • 2007.09.13 15:59:50gjuci

  Nekem jól jött ez a lista, ez alapján állítottam össze az első adagot:  www.babanet.hu/hol-mi/kelengye.php  A listán szereplő babaápolási szerek viszont szerintem nagyrészt feleslegesek. Patikai mosdókenőcs (orvos felírja, kb. 50 Ft.) jó a hajára is, ha kenegeted testápolóval az egészséges bőrt, csak megszokja és száraz lesz, gyerekem fenekét meg azóta mosom minden pelenkacsere alkalmával szappannal és vízzel a popsikendő helyett, mióta hetekig küszködtünk egy gombás fertőzéssel. Azóta semmi baja.  Amire én esküszöm újszülöttnél, bármikor is születik: body és rugdalózók. Ha kiviszed télen, akkor jöhet még egy nagyobb rugi plusszban, esetleg még pulcsi és overáll. Minden ami nem zárt a lábánál vagy a fenekénél (mint pl. pulcsik, kabátok, nadrágok stb.), fel fog tűrődni!! Az én gyerekemnek akkor lett először cipője/szandálja, amikor elkezdett mászni a szabadban is. Előtte szerintem tök felesleges, sokkal prakitkusabb a zárt overáll vagy rugdalózó.  Hősugárzót nem vettünk, 15 hónapos gyereknek néhány náthától eltekintve komoly baja még nem volt. És a babaúszás miatt úgysem fürdetjük 32 foknál melegebb vízben, mert különben rászokik és nem hajlandó úszni. És a cuccait se mostam soha külön - az miért jó, ha úgyis egész nap együtt vagyunk és érintkezünk?  De persze mindenkinek megvannak a saját tuti tippjei és a tapasztalatai.

 • 2007.09.13 19:18:07druantia

  A szülés körül nekem sem időm, sem pénzem nem volt arra, hogy a gyerekszobát (illetve az én szobámat) felújítsam. Diplomamunkát írtam, beteget ápoltam és dolgoztam. Ráadásul pénzem is csak annyi volt, hogy a legszükségesebbeket megvegyem.  Újszülött babának szerintem is a legjobb (és tökéletesen elég is) néhány body-t, rugdalózót meg kiskardigánt és sapkát venni. Viszont én a rugdalózókat csak nagyon rövid ideig tudtam haszálni, mert a bébi annyira mozgékony volt, hogy folyton beleakadt a lába a szárába. Egy újszülött nem is nagyon keni magát össze. Akkor persze, amikor akkora volt a gyerekem, minden kis nyálfoltnál lecseréltem az egész szerkóját. Most meg már csak röhögök az akkori önmagamon.  A szoba meg kábé fél évig úgy volt, ahogy itthagytam, amikor kimentem külföldre, annyi különbséggel, hogy a franciaágy egyik oldalához hozzátoltam a kiságyat (leesésgátlónak :)), illetve betettem egy apám által gyártott pelenkázószekrényt. Mondjuk a pelenkázószekrényt sem tudtam sokáig pelenkázásra használni, legfeljebb tárolásra.  Amikor már lediplomáztam és minden kicsit nyugisabb lett, kifestettem a szobát égkékre, a falak alját meg többféle zöldre és szépen kidekoráltam az egészet. Ikeás nap alakú lámpa van fent, vannak színes kisszékek, egy új szőnyeg (szerintem itt toltam el, ráért volna még pár évet, úgyis tönkreteszi ez a kis ördögfióka), és gurulós, színes tárolóládák.  Új bútort nem vettem, majd akkor, ha már lesz értelme. Az én franciaágyam marad akkor is, ha én (hamarosan) átköltözöm a másik szobába. A szekrény is a régi sötétebb barna fa szekrényem, de ezt is feldobtam színes dekorgumi figurákkal. Gyakorlatilag a festés, a szőnyeg, meg az új függöny került pénzbe.

 • 2007.09.13 21:17:22cantaloupe

  Jajj, a Disney nekem sem jon be. Itt, az USA-ban is rengeteg Micimackos, Malackas, Fuleses agytakaro, racsvedo, rugdalozo van...csak tudnam, hogy ez a nagyobbaknak valo mese mikor kerult at a babavilagba???  Az egyszeru es egyedi butorokat szeretem. Lehet IKEA, Kika, eska, de ne a kislanynak rozsaszin, fiunak vilagoskek semaju.

  Ja, meg egy sablon amitol kiakadok: a bordur.

 • 2007.09.14 13:21:18Békanőci

  Nekünk csak részben lett kész a babaszoba a 37. hétre,így amíg mi kórházaztunk,apa félőrült módjára próbálta behozni a lemaradást,hogy kész legyen az ágyacskája (stb...)az ő picit korábban jött lánykájának.

  Bútor felnőttbútor,fürdetőállvány nincs,alacsony szekrényeink egyikén áll a kiskád(lassan költözünk a nagykádba),ugyanolyan kisszekrényre apa rászerkesztett bútorlapból egy pelenkázólapot,amire rátettünk egy erre a célra kitalált szivacsot.Pont jó magas mind a kettő.

  Ruhát vettünk több méretet,de picinyke volt a lány,így az elején pici ruhákért rohanásztunk,mert a kicsik is nagyok voltak,mikor pedig belenőtt az 56-osokba,addigra lett 40 fok,és nem tudtam ráadni a plüssrugikat.

  Mire elmúlt a kánikula,kinőtte... :)))

 • 2007.09.14 18:53:50NmI

  :) Mi hál istennek rucikat kaptunk. ',5 évvel idősebb fiú unokatesótól. De hát ilyen picinél még mind1. (Jah, lányunk van. :)) És nagyon jól jött, ugyanis elképzelésem sem volt, milyen rucit kellene vennem. Biztos egy nagy csomó fölös rucit megvettem volna. Így meg az 1-2-3 hónapra volt, közben meg kitapasztaltam. :) Viszont nálunk a kiságy is "fölösleges" lett, ugyanis velünk alszik. Nem bírtam ki, hogy ne halljam a kis szuszogását, pedig van légzésfigyelőnk. ÉS szeretem, amikor hozzám bújik félálomból felébredve, aztán megnyugodva alszik tovább. :D

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta