Dugásra szólít fel az orosz kormányzó

Uljanovszk megyében szerdán ismét megtartották a Családi érintkezés napját, amelyet a népnyelvben csak a Fogamzás napjának neveznek és egészen közönségesen "becéznek". A cél a népszaporulat élénkítése, és az idei a harmadik esztendő, amelyben szeptember 12-e ennek jegyében telik.


A hivatalos jelszó: "Szülj hazafit az Orosz alkotmány napján!". Amely június 12-e, azaz legközelebb 9 hónap múlva esedékes. A szeptember 12-ét megelőző napokban Szergej Morozov kormányzó, az ünnep kezdeményezője több félreérthetetlen célzást is tett arra, hogy mi a dolga ezen a napon a terület minden egyes megfelelő korú lakosának: el kell felejteni a mindennapi gondokat, és a demográfiai mutatók javításán kell munkálkodni, számol be az MTI.

Azok a családok, amelyekben éppen 9 hónap múlva születik gyermek, különféle ajándékokat remélhetnek a babakelengyétől az orosz gyártású, Patriot - Hazafi - elnevezésű terepjáróig. Az utóbbit csak olyan család nyerheti el, ahol szeptember 12-én már legalább a harmadik gyerek születik meg.

Néhány napja elterjedt a hír, hogy úgynevezett agitációs vonatok is járnak majd nőgyógyászokkal, és a nép már javában találgatta, milyen jelszavak és - mondatok lesznek a kocsikon. Végül vonatok lettek, de általános csalódásra, jelszavak nélkül.

Az emberek a fura ünnep alkalmából sok helyen felköszöntötték egymást, beismerve, hogy rég nevettek ennyit. A kormányzó találkozott a nőtanácsok képviselőivel is, akik kételyüknek adtak hangot, hogy az ünnep elősegítené a népszaporulat javulását, hiszen a családok anyagi okokból nem vállalnak annyi gyereket, mint korábban. Morozov javasolta, hogy a munkáltatók adjanak fizetett szabadságot a szülő nőknek, de az asszonyok ettől csak megrémültek: attól tartanak, hogy elbocsátják az állapotos nőket. Végül azonban szerdára 28 vállalattal sikerült megállapodást kötni a kismamák fizetett szabadságáról, írja az MTI.

Egyébként szokványosan zajlott a Fogamzás napja: kezdetét vette az Év családja hagyományos vetélkedő, volt könyvkiállítás, megünnepelték a legkiválóbb családi dinasztiákat. Délben pedig mindenki, aki nem feledkezett meg róla, szerelmet vallott párjának - ez volt a nap legromantikusabb eseménye.

A botrányos hírverés és a sok nevetés ellenére valami eredmény mégis mutatkozik: idén június 12-én (azaz a tavalyi szeptember 12-e "célnapján) 78 gyerek született a területen, ötvennel több, mint az előző évi alkotmányünnepi napon.
Oszd meg másokkal is!
Mustra