SZÜLŐSÉG

A kislány, aki soha nem nő meg

2007. szeptember 10., hétfő 14:17

Nemrég hunyt el Szepes Mária, többek között a Pöttyös Panni sorozat szülőanyja. Szép kort élt meg, egy híján száz esztendős volt, s igazán nagy örökséget hagyott hátra nekünk. Meséink kívül számos science fictiont és spirituális könyvet írt a végzettsége szerint filozófus, pszichológus írónő.

Talán az utóbbi pszichológiai, vagy egyéb beállítottsága miatt, olyan elevenen sikerült a gyerekek elé varázsolnia Pöttyös Pannát, a két röpködő copfjával és igazi kislány lényével, hogy néhány rész elolvasása után úgy érezhetjük, ő a kislány a szomszédból, sőt a gyerekszobánkból.

Panna lányom sok akadályt ugrott meg a könyvbéli druszájának segítségével. Mielőtt elkezdtük az óvodát, hónapokkal előtte nekifogtunk a legelső résznek, majd gyorsan egymás után el is jutottunk ahhoz a könyvhöz, amikor kezdi Panni az ovit.
Pöttyös könyvvel feküdtünk, keltünk, egyszóval imádta Panna. Meghoztam azt az áldozatot is, hogy évekig Panni helyett Pannának olvastam az összes könyv összes Panniját, s olyannyira megszoktam így, hogy a Pannit olvasva ignorálom. Így maradt nekünk a pöttyös kötényes kislány, mindig Panna, mint lányom, aki felettébb büszke volt, hogy íródott róla könyv. Haladtunk szépen időben előre, lépésben, kézen fogva Panna és Panni. Tanultunk ünnepeket, évszakokat, nevelődtünk s szocializálódtunk, és hipp-hopp eljutottunk az iskoláig.

Kevés olyan könyv íródott gyerekeknek, amely ilyen globálisan vezeti őket életfázisról életfázisra. A sorozat lapjain keresztül nyújt segítséget az író a halál gyermekfejjel való felfogásához és elfogadására, de támaszkodhatunk Szepes Mária pszichológiai tudására a kistestvér születésének nehéz perceiben is.

Van egy fiam is már. Nem mondom, hogy Péterke lett, de gyakran feltűnik Andris láttán előttem egy szőke üstökű, eleven és találékony kisfiú, aki sokszor elrettentő példa volt lányomnak, sokszor pedig szívet melengető, igazi kisgyerek, akire minden fiús anya vágyik. Kell ennél több meséket szerető gyereknek és szülőnek?

Gyűjtöttük a pöttyös könyveket tehát ünnepről ünnepre, s most végleg elengedjük Pöttyös Panni és Kockás Peti kezét, szomorúan, hogy nem lesz folytatás. Mert Panni lesz az a kislány, aki örökre a polcunkon marad gyereknek úgy, ahogy anyukája megálmodta őt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.09.10 14:30:00Borcsika

  Imádtam! Az egész gyerekkoromat felölelte, bár azt nem tudom, mikor íródtak a könyvek, de nekem szép gyerekkori olvasmányok voltak.  Nagyon sajnálom, hogy az Írónő nem adhat nekünk több történetet, de megvannak az én gyerekkoromban vásárolt kötetek, és remélem, hogy az én gyerekeim is szívesen forgatják majd.  Isten nyugosztalja Szepes Máriát.

 • 2007.09.10 14:35:36Win

  Borcsika, 52-től írta őket,de simán kortalanok a sztorik. van nálunk is jó fél méternyi pöttyös minta a polcon:)

 • 2007.09.10 14:38:23Borcsika

  Win, köszi, én csak 78-79 környékén kaptam kézhez őket, de a lényegen nem változtat.

 • 2007.09.10 14:50:27marywolf

  Nálam kimaradt, én Kipp Kopp os gyerek voltam.

  Viszont be fogom szerezni, mert szerintem is jók, gyerekvigyázásnál találkoztam vele mások polcain és nagyon tetszettek.

 • 2007.09.10 15:04:47marcangoló

  Nem tom, valamiért úgy érzem, alig foglalkoztak vele, hogy meghalt Szepes Mária. Vagy csak nekem sikerült elkerülnöm a híradásokat? Ahhoz képest, hogy Domingo temetését éppen, hogy nem adták élőben...

 • 2007.09.10 15:05:38marcangoló

  Hülye én, Pavarotti...

 • 2007.09.10 15:10:40druantia

  Sajnos nálam is teljesen kimaradtak ezek a könyvek, gyakorlatilag mindegyik. Pedig nekem is volt Pöttyös Panni könyvem, csak nem olvastam el, mert akkor nem érdekelt.  Amikor megtanultam végre olvasni, rögtön Vernét, indiánkönyveket, meseregényeket meg tipikus lányregényeket olvastam. Meg egy csomó nem gyereknek való könyvet (pl. Moraviát 10 évesen). Nem biztos, hogy ez így volt jó. Valahogy teljesen hiányzott ez az átmenet, amit ezek a könyvek jelenthettek másoknak. Így utólag nagyon sajnálom.  A gyerekem meg ugyebár fiú. Azoktól kérdezem, akik ismerik a Pöttyös Panni könyveket: ez a sorozat nagyon csajos? Vagy szerintetek fiúknak is jó? Vagy vegyek neki inkább Pettsont? Vagy mit?  Szepes Máriától én másféle könyveket olvastam, az ezoterikus vonalból. Nagyon szép kort megért, remélem, boldog volt itt, ezen a földön. A legmélyebb tisztelettel kívánok minden jót és jó utat neki.

 • 2007.09.10 15:11:59druantia

  Marcangoló :))).

 • 2007.09.10 15:16:14marywolf

  durantia, nálam is valami hasonló volt, mert sikerült mindig olyan könyveket szereznem, amik még nem nekem valóak voltak, anyum és apum polca kifogyhatatlan volt, ha meg könyvtárba is jártam. Ezért sok mesekönyvet most fedezek fel, pl. Mazsla sorozat is gyerekvigyázás eredménye.

  De most valahogy jó is ezeket a könyveket ovasni, mert magyar szakon annyira beterítettek a magas irodalommal, hogy most nincs nagyon kedvem mondjuk T- Mannt olvasni, pedig nagyon szerettem amikor kellet.

 • 2007.09.10 15:19:19andie

  Én Pöttyös Pannitól/-val/-n tanultam meg olvasni.

  6 évesen 2 hétig kórházban voltam, és nagyon unatkoztam, senki nem ért rá olvasni nekem, anya is inkább velem volt elfoglalva a látogatási idő alatt.

  Én meg elkezdtem kérdezgetni, hogy ez milyen betű? és ez? hogy kell kiolvasni? és mire ősz lett, és elsős lettem, már olvastam. :-)

  Köszönöm Pöttyös Panni.

 • 2007.09.10 16:11:27levendul

  druantia, én a Pettsonra szavazok :)  szerintem jobb, nekem a Panni nagyon didaktikus  bár az a rész amikor elromlik és csak azt tudja mondani 'nem', az sokszor lement nálunk is :)

 • 2007.09.10 17:30:20boribon

  Win, ez vicces, anyukám (és nagymamám) is a te módszeredet követte, így lett nálunk Pöttyös Panniból Pöttyös Panka. Merthogy én meg Panka vagyok. (tádááám, a nagy leleplezés, bár a nickem alapján logikus lenne, hogy Bori a polgári nevem, de nem, az a lányom.)Teljesen odavoltam a pöttyöslány történeteiért, az is közös volt bennünk, hogy én is nagyon sokat voltam a nagymamámnál, legtöbbször pont ő olvasta nekem esti mese gyanánt.  Druantia, én is kicsit olyan gyerek voltam mint te, már ami a kedvenc könyveket illeti, én is Vernével, meg pl. Örkénnyel indítottam.(már nem emlékszem, mit értettem belőle. Moraviát azért csak 12 évesen olvastam. :-)) Viszont én olyan viccesen voltam összerakva, hogy ezekkel párhuzamosan ugyanúgy érdekeltek a gyerekkönyvek is, tényleg volt olyan, hogy egyszerre volt aktuális olvasmányom a Sanyi manó meséi, és Thackeray-től a Hiúság vására.  A Pöttyös Panni sorozatot meg legutóbb főiskolán egy óvodai gyakorlat alatt olvastam végig újból, és akkor is élveztem. Ezt most kivételesen nem az infantilizmusommal, hanem Szepes Mária írói nagyságával magyaráznám. :-)

 • 2007.09.10 18:02:25Csöre

  Nekem nem volt Pöttyös Pannim kiskoromban, ezért a könyvtárból hoztam ki. Folyton, állandóan - szerintem 1-2-ban csak azt olvastam. Egyszer meg is említette a könyvtárosnéni, hogy én mindig csak ezt veszem ki. Erre azt válaszoltam neki, hogy ezt most tulajdonképpen nem magamnak viszem haza, hanem Apukámnak, mert ő nagyon szereti... öhm... nem volt egészen igaz...  Most viszont mindent bepótolok, mert az elmúlt időben megvettem (antikváriumban, vaterán) az egész sorozatot, ráadásul a régi (már amennyire mi is régiek vagyunk...) kiadásban (Móra), mert Győrffy Anna illusztrációkkal az igazi (nem is tetszik az Édesvíz rajzaival).

 • 2007.09.10 21:46:40B-

  Azt, hogy "science fictiont", kötőjel nélkül írjuk. Akkor van csak kötőjel, ha az utolsó leírt betűnek nem felel meg kiejtett hang (Pl Rimbaud-t)

  Én bevallom, nem szerettem szegény Szepes Máriát, a Pöttyös Panni nem volt szimpatikus, az ezoterikus vonalat meg gagyinak találtam (bocs, ezen ne vesszünk össze :-) ) Ízlések és pofonok...

 • 2007.09.10 21:59:52druantia

  B-, halkan bevallom, én is gagyinak találtam az ezoterikus vonalat :). Mint egyébként a legtöbb ilyen témájú "irodalmat". Próbálkoztam a dologgal, több szerző több művével kíséreltem meg dűlőre jutni, nem sok eredménnyel. Aki hitelesnek tűnt számomra, az pl. Pema Chödrön, de ő meg nem ezoterikus, hanem buddhista.

 • 2007.09.10 22:14:05martine

  druantia! Nálunk a fiam is, lányom is olvassa/hallgatja a Pöttyös Pannit, az oviba menőset, az épp aktuális. Nem rossz, de Pettson és Findus nálunk verhetetlenek könyvben is, filmen is :) úgyhogy sztem azokat érdemes beszerezni, akár mindet (nem utolsó szempontként mi apával is jobban élvezzük sok más mesénél)

 • 2007.09.10 22:57:00jidele

  nem szeretem az új kiadást. most nekilátok régi sorozatot vadászni, mert én is nagyon nagyon szerettem

 • 2007.09.11 15:48:05fecske

  Én is szerettem, és ezért megtartottam, a lányomnak ebből a régi, kicsit szakadt könyvből kezdtem el olvasni. És ekkor jött a meglepetés! Felnőtt fejjel már egyáltalán nem tetszett annyira, leginkább a nagymama kápó jellegű figurája miatt.

 • 2007.09.11 16:04:03anita79

  Nekem is nagy kedvencem volt gyerekkoromban, imádtam, nem telt úgy el nap, hogy anyunak ne kellett volna elolvasni legalább pár oldalt. Még mindig meg vannak és nagyon remélem, hogy az én babucim is szeretni fogja majd és nem a mostani idióta meséket fogja bámulni.

 • 2007.09.11 17:22:01Leona

  Én is Pöttyös Pannin nőttem fel. Kívűlről tudtam a szövegeket, ha anyám kihagyott egy a betűt, már reklamáltam!

  Most is beépítem a saját meséimbe, olykor magát a történetet, olykor csak a stílust.

  Imádtam/imádom Szepes Máriát.

 • 2007.09.11 17:28:56B-

  Én már nem emlékszem, de volt ennek a Pöttyös Panninak apja-anyja? Miért a nagymama nevelte?

 • 2007.09.12 08:54:39Leona

  Volt, csak dolgoztak, és olyankor a nagyi vigyázott rá. Bár idősebb fejjel én is csodálkozom rajta, hogy a mesékben olyan szinten nem jelentek meg a szülők, mintha nem is léteztek volna, de gyerekként fel sem tűnt. Talán mert rám is sokat vigyáztak a nagyszüleim, mert velük laktunk 3-10 éves korom között.

 • 2007.09.12 09:35:07diaz

  Én is nagyon szerettem a Pöttyös Pannit, meg is tartottam a gyerekkori példányokat, bár elég viharvert állapotban vannak. Ez az új kiadás nekem sem tetszik.

  Egyébként emellett én is felnőtt könyveket is olvastam, tkp. bármit, amit anyámék elöl hagytak. Anyu azóta is emlegeti, hogy amikor 6 évesen bekerültem a kórházba, a következő könyveket vittem magammal: Romeó és Júlia (az eredeti!), Rejtély az Antillákon (A. Christie), Andersen-mesék.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta