SZÜLŐSÉG

Hova menjünk a hidegben?

2007. szeptember 9., vasárnap 10:04

Most, hogy gyermekem már képes laposkúszásban közlekedni, új kihívások elé nézek. Eddig jól elvolt a kenguruban, illetve újabban a babakocsiban, udvariasan végigülte a sétákat és a bevásárlást. De hova vigyem mostantól, amikor nem elég, hogy négykézláb akarja felszántani a kávézó talaját, de ráadásul még hideg latyak is van?


Logikus megoldásként a játszóház kínálkozik, de szerintem egy 9 hónapos gyerek még bőven ráér ilyen létesítményeket látogatni. Jól elvan ő egy karkötővel, műanyag pohárral is, és a többi gyerek sem érdekli különösebben.

Lassan már akkora lesz, hogy szabadjára lehetne engedni a homokozóban is, a rossz idő azonban ennek is keresztbetesz. Vagy adjak rá XXS méretű vegyvédelmi ruhát, és menjen isten hírivel?

Ti hova viszitek a porontyokat, ha kint esik, bent meg már nincs maradástok?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.09.09 10:46:05Hicudzsi

  Ugyan az enyémek nagyobbak, de ha esik ha fúj mi gyakran vagyunk a szabadban. Mondjuk hat réteg ruha, + vízálló nadrág, esőcsizma, kabát de így is élvezik :) (főleg mivel üres a játszó)  Van egyébként pár nagy üzlet ahol van játszóház, játszósarok érdemes talán a bevásárlást egybekötni ezzel, a legjobb pedig - szerintem - a hasonkorú gyerekkel rendelkező anyuka barátnők körbelátogatása. Egyik héten itt másik héten ott, harmadszorra meg nálatok randevúzzatok gyerekkel :)

  Amíg anyukák a finom fahéjas teát szürcsölgetik, a gyerekek nyúzzák egymást a szőnyegen :)

 • 2007.09.09 10:49:08martine

  Mi ebben az időszakban eőszeretettel látogattuk végig, illetve fogadtuk a hasonló korú gyerekeket és anyukáikat, illetve ezt megtettük sokan is (5-10 anyuka és a hozzájuk tartozó gyerekek), ha találtunk hozzá elég nagy lakást (többnyire találtunk valamelyikünknél)  Kicsit nagyobb gyerekekkel (egy évestől felfelé már lehet) én előszeretettel jártam a Természettudományi Múzeumba, mivel közel volt, akár hetente háromszor-négyszer is mentünk játszótér helyett. Nagyon látványos, a munkatársak többsége nagyon jól viszonyult a gyerekekhez (ez más múzeumban sajnos ritka), tiszta, hétköznap gyakorlatilag üres, mindehhez ingyenes - a gyerekeim is, én is mindmáig nagyon szeretjük. Jó még, bár nem ennyire a Közlekedési Múzeum, a Mezőgazdasági. A Nemzeti nem jött be (a gyerkeknek a látnivaló nem, nekem a nénik), a Galéria sem annyira - de egyszer-egyszer ide is be lehet vinni őket.  Az enyémek szerettek még csak úgy "közlekedni" (mondjuk én két kicsivel azt annyira nem), de végállomástól végállomásig a 2-es villamos, vmelyik hegyi busz (kis séta, aztán vissza), fogas, szentendrei HÉV.  Vannak baba-mama klubok, zenebölcsik - mi ilyet nem próbáltunk, de sokan szeretik.

 • 2007.09.09 13:44:41Guruljka

  Szerintem a szeles idő monnyon le! Az a nagyon rossz. Az én srácaim ilyenkor nyűgösek és nem lehet menni sehova (mert nyűgösek).

  Esős időben klasszul lehet kint is lenni, csak jó szerkó kell.

  Szokták viccből mondani, hogy az angol gyerekek sose játszanának a levegőn, ha esőben nem mennének ki:)))

  Tipp:

  Amikor már kicsit hidegebb van: már ősztől az udvaron-kint síoverál. Kettővel simán végig lehet csinálni egy ősz-tél szezonpárost. Tartozékként gumicsizma. Bár ez a mászó kicsiknek még nem igazán jó, de nekik is lehet venni vízálló magasabb szárú jól zárható cipőket, csak az jóval drágább. Az "ortopédiai márkák" téli cipőinek nagy része egyébként ilyen. Az overál előnye, hogy nagy hidegekben alá is lehet öltözni. A gumicsizmák között meg van bélelt is.  Melegebb (amilyen mostanában is van) időre van esőkabát+esőnadrág+gumicsízma. Jó fellelési helye, bár ez itt nem a reklám helye, de máshol tényleg ilyen választékot nem láttam, a Mária bababolt és gyermekáruház a Visegrádi úton. www.bebibolt.hu. 86-os méretnél kezdődik azt hiszem, ami már elég kicsi.

  Egyszerűen kell a levegő, hogy jól aludjanak, egyenek. De a többi program is jó!  martine nem írta a csodák palotáját, de azt már a 3 évesem is nagyon élvezte, és ott a babáknak van egy játszósarok is. Viszont nem ingyenes, de ott van a Millenárison ahol van játszó is, kávézó is.

 • 2007.09.09 14:18:57méregzsák

  off: guruljka, nézd meg meg lécci az iwiw-et! Köszi!

 • 2007.09.09 15:28:14Guruljka

  méregzsák

  off

  nemsokára megy az üzenet

  on

 • 2007.09.09 16:18:26szanna

  Nekünk az okoz problémát ebben az időben, hogy a lánykám nem hajlandó cipőt felvenni. Eddig nem erőltettem a kérdést, mert cipő szerintem akkortól fontos, ha már jár a gyerkőc. Ha babakocsiban tologattam, amíg kicsi volt zsákban, nyáron a lábán zoknival, elég volt. Most ebben az időben már kéne a cipő, ráadásul a bútorokba kapaszkodva járkál a leányzó (maholnap 10 hónapos), de a cipőbe nem hajlandó bebújni. Birkóznom kell, de szégyen nem szégyen, nem bírok vele (12 kiló). Ráadásul széles a talpa, amelyik cipő széltében jó, az két számmal nagyobb a kelleténél.  Szóval lányok az érdekelne, hogy hogyan szoktassam rá a cipőre a lányom? (Ill. melyik cipőmárkát ajánljátok, ami elég széles típusokkal rendelkezik?)  Bocs az OFF-ért.

 • 2007.09.09 16:46:10Guruljka

  méregzsák, nem bír átmenni az iwiwen már egy ideje, úgyhogy küldöm mailen:)

 • 2007.09.09 17:20:37Hicudzsi

  Szanna! Mi amolyan hobbit család vagyunk (azaz inkább én meg a két gyerek) és nemigen bírunk cipőt/zoknit/papucsot a lábunkon.

  Ha idehaza vagyunk mindenki azonnal rúgja le a lábbelijét és kicsiként sem adtam rájuk ilyesmiket csak mondjuk ha ki akartak szállni a babakocsiból.

  Akkor kellett kiscsizma vagy kiscipő - persze csak mikor már tudtak járni.  A fiammal még idén (2 éves) harcoltam gumicsizma ügyben (azt egyáltalán nem volt hajlandó felvenni) de két perc a vizes fűben szandálban, meggyőzte arról, hogy kell a csizma :)

 • 2007.09.09 17:47:11szanna

  Hicudzsi! Próbáltam Annát én is rávezetni, hogy kell a cipő, de hiába nyúzta le a bőrt a betonon, akkor se kell neki a cipő. Lehet, hogy hónapokkal ezelőtt kellett volna elkezdeni szoktatni a lábához a cipőt, amikor még nem tudott volna tiltakozni. (Vicc volt, nem tettem volna ilyet.)  Hasonló a helyzet, mint nálatok, nálunk is mindenki mezítláb (zokniban) van. Mivel ezt látja többnyire, gondolom ezért nem akar cipőt. Még nem értené meg, ha elmagyaráznám, hogy a járnitanuláshoz kell cipellő.

 • 2007.09.09 18:16:12Hicudzsi

  Szanna!

  Otthon is rá akarod adni vagy csak az utcán?  Én csak az utcán adtam rájuk, eleinte csak betettem a cipőcskét a babakocsi aljába és rájukhúztam mikor ki akartak szállni. Ha jobban belegondolok ez a mai napig így működik :) ahogy beszállnak a kocsiba - nyáron - rúgják is le a szandált :)  Az enyimeknek a rüsztje magas, ezért kell nekik nagyobb cipő/csizma...  Ami még eszembejutott: játszhattok otthon kötetlenül a cípővel - van ilyen éneklős körbeülős játék is - de öltöztethettek játékbabát gondosan: pelus, ruha, zokni, cipő. A kicsinek add kölcsön az egyik tecipődet, kalapodat és öltözzön "anyunak".. :)  de szerintem a legjobb ha előlhagyod hadd szokja, próbálgassa (mint a bilit majd jóval később :))  A fiam is miután otthon felvette a nővére bakancsát csak otthon akarta hordani játszásiból azután meg rájött, hogy ez kint is vicces :)

 • 2007.09.09 19:07:03szanna

  Otthon nem kell cipő, de ha kint akar mászkálni, ahhoz feltétlenül. Ma egy mamuszt húztam rá, hogy ne fázzon meg, de 3 számmal nagyobb volt és nem tartja egyáltalán a bokáját.

 • 2007.09.09 20:19:22Meni

  A cipő témakörhöz: a fiam 14 hónapos, kb. egy hónapja jutott el arra a szintre, hogy mindenhol kijönne a babakocsiból, és kézenfogva sétál. A rendes, gumitalpú cipőt nem viseli el, április óta nem volt még zokni sem a lábán (Izraelben élünk). Áthidaló megoldásként vettem neki egy robeez márkájú cipőcskét, aminek a talpa puha, és gumival fogja a bokáját. Nem igazán tartja meg a lábát, de még nem is megy önállóan, viszont mégis szokja, hogy van valami a lábán, és akár zokni fölé is fel lehet húzni. Ha gondolod nézd meg a honlapot, hátha bejön neked is. Nem olyan drága, és nagyon strapa biró...

 • 2007.09.09 21:12:47Sibri75

  Ede nálunk kiválóan bírja az "első lépés" cipőt, de ha véletlenül kikötődik, már dobja is le, és amint nem kell neki (autó, babakocsi), akkor már magának köti ki.

  Még ő sem jár, tehát nem is kellene neki, de ha kúszik-mászik a homokban, akkor szükséges. Ha csak babakocsizni megyünk, és tudom, hogy nem lesz lehetősége földre menni, akkor vastag zoknit adok rá, mostanában olyat, aminek ráadásul gumis a talpa.  Egyébként most, hogy ilyen hűvösek vannak, kezdődnek a zenebölcsik, zenés-tornázós foglalkozások, stb. Alkalmanként kb.5-700 Ft, de arra, hogy elfáradjon egy 1 éves, tökéletes. Nem reklám, de mégis, a Művészetek Palotájában jövő hét vasárnaptól kezdődik a Cifra Palota, ingyenes, és Ede már féléves kora óta szereti, Bogi meg egyenesen imádja!

  De sokat vagyunk levegőn is, ha nincs locs-pocs, akkor nálunk vízhatlan overall, kabát, cipő, sapi a mez, és már mehetünk is a jáccóra.

 • 2007.09.09 21:13:32druantia

  Szanna, amikor én első alkalommal akartam cipőt venni az én kis drágámnak és az majdnem megrepesztette a visításával a cipőbolt kirakatát, az eladó azt javasolta, vegyek neki elsőre egy szandált, abba könnyebben beleszokik. Éppen le voltak árazva, úgyhogy vettem egy olcsót, és nem bántam meg. Nem mondom, hogy nem volt harc az első egy-két alkalommal, de messze kevesebbszer kellett "összeveszni" a fiatalúrral, mintha cipővel próbálkoztam volna.  Amikor megszokta a szandált, utána a cipőnél már nem is nagyon nyekergett. A szandál is, meg a cipő is természetesen először csak bent került bevetésre, nem élesben, hogy akármikor, ha már nem tolerálható a helyzet, le lehessen húzni :).  Még off-abb: Szanna, az én gyerekem még csak 10 és fél kiló, és már 14 hónapos. Én eddig nem láttam soványnak, sőt, olyan jó kis vasgyúrónak tűnt, de most kicsit megijesztettél azzal, hogy a te lányod négy hónappal fiatalabb és majdnem két kilóval nehezebb.

 • 2007.09.09 21:18:54druantia

  Mi is kimegyünk az esőbe, legnagyobb sajnálatomra :). Meleg ruha, esőkabát, gumicsizma. A legkisebb esőkabát is jó hosszan leér, úgyhogy elég vicces a gyerek, ráadásul a gumicsizma szára is elég magasra felnyúlik. Úgyhogy olyan, mint egy kis bekakált csuklyásmaki :).  Én az esőnadrágot nem szeretem, mert nagyon befülled alatta a cuccos, úgyis takar mindent a gumicsizma-esőkabát kombó. A mellényeknek viszont nagyon nagy barátja vagyok. Szerintem az egyik legpraktikusabb ruhadarab. Nem melegít túl (esőkabát alatt szerintem ez elég fontos), de véd. És még kényelmes is.

 • 2007.09.09 22:08:06hupli4

  Off

  druantia, kislányom 13 hónapos és 9100 gramm. Barátnőm kisfia 2 héttel fiatalabb, és 2 egész kilóval nehezebb. Mindketten tök egészségesek. Ne aggódj, tuti, hogy Peti is oké így.

  A leányzóm most kezd lépegetni egyedül, imádta a szandálját (ahogy elkezdett sokat állni, már adtam rá a gyógytornász javaslatára) és most imádja a cipőjét is. Tiszta anyja. :)) Kérdésem: gumicsizmát adhatok rá vajon? Nem nagyon nehéz abban menni? 18-as lábra 19-est vegyek, merthogy vastag zokni kerül bele úgyis? Létezik ekkora méretben vajon? Én is híve vagyok a minden időben való levegőzésnek, úgyhogy fel kéne készülnünk.

 • 2007.09.09 23:35:02szanna

  Druantia! Anna is vasgyúró, ha lehet ilyet kislányokra is mondani. A kilóihoz tartozik még 80 cm is. Most hordja a 80/86-os ruhákat. Az utcán elég sokat kell magyarázkodni, hogy még nincs egy éves. És még ráadásul (remélem, hogy csak most és később nem) "nagy lábon él", 20-as lesz a kezdőméret neki. (Fel tettem iwiwre egy nem rég készült képet, meg kukkolhatod.)

  Sibri75! Mi az az első lépés cipő?

 • 2007.09.10 01:22:27Sibri75

  szanna, iwiwen válaszoltam.

  Amit elfelejtettem, az az, hogy ezt a cipőt, mint a nevéből is kiderül, első cipőként ajánlják, ha már tud rendesen járni, akkor azért érdemes váltani.

 • 2007.09.10 05:59:54hanna

  hol a csudában szereztek normális esőkabátot és főleg főleg esőnadrágot? Lea ajd egyéves, nagyon kéne, ezer boltban voltam, de ahogy kimondtam az anorák szót, úgy néztek rám, mint egy őskövületre. Ha valaki pestinek van 80as használt azt is szívesen elfogadom:)

 • 2007.09.10 07:23:59druantia

  Hupli4, én úgy tudom, gumicsizma nincs is olyan kicsi méretben. Általában 21-22-estől indulnak, de a nagynéném valahol Pécsen levadászott egy huszast a Petinek. Addig még nem is láttam ilyen kicsit sehol.  Hanna, Guruljkához csatlakozva (ő linkelte be fent a címet) én is a www.bebibolt.hu oldalon láttam csak esőnadrágot, és itt van esőkabát is. Mondjuk én a Peti esőkabátját a kínaiban vettem sürgősséggel, mert éppen séta közben kezdett el esni az eső. Kicsit nagy, de legalább sokáig jó lesz :).

 • 2007.09.10 08:59:11Guruljka

  druantia látom a Te Petid nem fekszik a vizes homokba, fűbe :))) Az enyém igen, igen, igen:)))

  A playshouseos esőnadrágunk nem PVC így egy fokkal jobb fülledés szempontjából, de tény, hogy órákon át nem jó az esőnaci, de egy adag kinti mókára a vizesben kiváló.

 • 2007.09.10 09:07:00Guruljka

  hanna, esőkabát, esőnadrág és társai bebibolt.hu. Ne ijedj meg a képtől! Menj el a Visegrádi utcába s nézd meg az üzletben, mert mi pl. kantáros, esőnadrágot vettünk ott. Alul jól összelehet húzni, felül meg gumis a kantárja, úgyhogy már lassan 2 éve jó a nagyra a 98-as. Amikor vettük 92-es volt a mérete és tudtuk használni, most 110-116:)

  19-20-as gumicsizmát meg ha ott nincs, mi anno a Mini Manóban vettünk, bár szerintem nagyobb. De a gumicsizmák úgy tűnik nagyobbak is a többi cipőnél.

 • 2007.09.10 09:12:17druantia

  Guruljka, most már nem :). De volt, hogy ő meg a két kis barátnője szimultán fetrengtek a pocsolyában. Péterem volt az első, aki beleült, majd bele is heveredett :). Mondjuk, ők csak itt az utcán, a ház előtt szoktak garázdálkodni ilyen módon, úgyhogy egy gyors meleg fürdő elég volt ahhoz, hogy ne legyen baj senkivel.  Aztán megbeszéltük, hogy ha van csizma, akkor mehet a tapicskolás, ha nincs csizma, akkor nem. Egész szépen megérti. Igaz, hogy mindig elindul, de az első szóra megáll, és olyankor mondja is, hogy "kluklucsi", azaz gumicsizma :). Most már nem veti bele magát az árokba sem, ha mondom, hogy nem szabad, mert csúszik a fű, akkor magától jön el onnét. Amúgy ő tényleg nem nagyon fekszik bele a vizes fűbe. Inkább szaladgál, tégladarabbal rajzol a járdára, vagy éppen a csajait hajkurássza.  De végülis lehet, hogy mégiscsak beszerzek egy ilyen nem PVC-s esőnadrágot, így már nem tűnik olyan barátságtalan dolognak. Te a Bébiboltnál rendelted vagy vetted?

 • 2007.09.10 09:12:28druantia

  Guruljka, most már nem :). De volt, hogy ő meg a két kis barátnője szimultán fetrengtek a pocsolyában. Péterem volt az első, aki beleült, majd bele is heveredett :). Mondjuk, ők csak itt az utcán, a ház előtt szoktak garázdálkodni ilyen módon, úgyhogy egy gyors meleg fürdő elég volt ahhoz, hogy ne legyen baj senkivel.  Aztán megbeszéltük, hogy ha van csizma, akkor mehet a tapicskolás, ha nincs csizma, akkor nem. Egész szépen megérti. Igaz, hogy mindig elindul, de az első szóra megáll, és olyankor mondja is, hogy "kluklucsi", azaz gumicsizma :). Most már nem veti bele magát az árokba sem, ha mondom, hogy nem szabad, mert csúszik a fű, akkor magától jön el onnét. Amúgy ő tényleg nem nagyon fekszik bele a vizes fűbe. Inkább szaladgál, tégladarabbal rajzol a járdára, vagy éppen a csajait hajkurássza.  De végülis lehet, hogy mégiscsak beszerzek egy ilyen nem PVC-s esőnadrágot, így már nem tűnik olyan barátságtalan dolognak. Te a Bébiboltnál rendelted vagy vetted?

 • 2007.09.10 09:13:10druantia

  Elnézést, megint a gyerekre kell fognom, hogy kétszer ment el a kommentem :).

 • 2007.09.10 09:27:26Guruljka

  Bébiboltost vettünk anno, de most rendeltem új méretet úgyhogy pár nap múlva megmondom Neked milyen a mostani árú.

  A régit én nagyon szeretem. Mivel nem PVC, hanem poliuretán, belül szövet szerű az anyaga, és lehet mosógépben mosni. Szóval az nem egy olyan merev cucc, mint a kabát. A kabát PVC, de ahogy nézem az nem annyira zavarja. A nadrág szárán van vényvisszaverő csík is, így a Nagynak ez volt a tűzóltónadrágja a tavalyi farsangon:) Most is ott díszeleg rajta a tűzoltóság felirat, mert azt kérem szépen nem szabad leszedni:)))

 • 2007.09.10 10:50:27hanna

  mindenkinek köszi, már meg is rendeltem, ugyan a 86os a legiksebb, de majd felhajtjuk valahogy

 • 2007.09.10 13:04:45begyszli

  Hanna! Bocs, nem olvastam el az összes hozzászólást időm hiányában. Viszont pont a napokban láttam, hogy van/lesz a Lidl-ben esőnadrág+esőkabat. Esetleg nézzétek meg.

 • 2007.09.27 21:52:29Guruljka

  Majdnem elfelejtettem, pedig megígértem, hogy megírom milyenek az új playshousos esőcuccok. A kabát nagyon tuti, nem merev PVC, belül meg szövet van. A nadrág szintén ilyen, csak nincs benne a szövet. Moshatóak is. Szóval ma végre felavattuk az új gumicsízmával együtt és jónak tűnnek:))))

 • 2007.09.27 22:47:06hanna

  Hát én is vettem egyet, 86-os volt a legkisebb, de esküszöm, majdnem rám jó. Leára háromszor rámenne, pedig 80-as a mérete.:( Anyám jót nevetett, lesz még tavasszal is eső, szerinte. Oké, de addig miben lesz a gyerek?

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta