SZÜLŐSÉG

Elefántvadászat Samunadrággal

2007. szeptember 7., péntek 14:35

A könyvajánlók kapcsán többször felmerült már az igény, hogy segítsünk tájékozódni az idősebb generációnak a jobbára ismeretlen kortárs verses-mesés könyvek rengetegében. Most egy halomnyi verses kötet következik, ábécé sorrendben, az iskolaszezonnak megfelelően osztályzatokkal.Kántor Péter: Kétszáz lépcső föl és le, Móra, 2005. 1590 Ft.

Kántor Péter könyvét nehéz megunni. Aki a klasszikusabb magyar gyerekvershez vonzódik (Nemes Nagy Ágnes és társai), az is megtalálja benne az ismerős, de újra formált hangot. Aki inkább a hétköznapi hangütést, a sokszor svédnek nevezett prózaibb verstípust keresi, az is talál magának valót. Bár inkább Weöres Kisfiúk témáira ciklusával rokoníthatók a gyerekek témáira írt versikék. Sok a felsorolásra, ismétlésre építő, ami nagyon szórakoztató a gyerekeknek többszöri olvasásra is, mert el lehet merülni az ismétlődő részletekben, hasonlóságokban és különbségekben. A rímes-játékos, de klasszikus formák pedig fülbemászó dallamosságot adnak jó pár versnek. A kötet kiállítása kíváló: szépek a rajzok, a színek, nagyon jól találnak a versek hangulatához. Ötös.

Kovács András Ferenc: A víg toportyán, Koinónia, 2005.

Aki ismerei a szerző felnőtt verseit, nem fog meglepődni: virtuóz formaérzék, minden létező versforma begyúrása a saját stílusba és mindez nem laposul valamiféle unalmas, önismétlő játékká. A versek nagy része epikus, kis történetet mondd el (ld. Anyám tyúkja), ezért meseként is olvasható. Élvezetes, nagyobb gyerekeknek különösen, akik nem csak a dallamra, de a történetre is éheznek, ám azt ritmikus formába jobban tudják befogadni. A rajzok se rosszak, a versek szépen, szellősen vannak felrakva a nagy oldalakra, a színek lehetnének szebbek. Azért még ötös.

Kiss Ottó: Emese almája. Szép Szó Tár, Pagony, 2006. 1750 Ft.
Szellemes és ötletes, svéd gyerekverses stílust ígér a hátlap, de sajnos éppen a szellemesség az, ami teljesen hiányzik a kötetből. Míg KAF cseppet sem akar ötletes lenni, addig a felnőtt is élvezettel olvassa, ízlelgeti nyelvi bravúrjait – Kiss Ottó viszont nagyon akarna, de nála a hétköznapiság inkább laposság lesz, a poénok a versek végén nem csattannak, hanem puffannak. A kisfiú gondolatai egyszerűségükben inkább laposak, semmint a gyermeki nézőpont érdekes felvillantásai. A szótárszerű forma mindössze arra jó, hogy összefogja az egy-egy címben megjelölt témára írt verseket. Mint minden szótár, ez is világmagyarázat próbálna lenni (Zsebenci Klopédia – na ez szellemes, nem is Kiss Ottó, hanem Lázár Ervin agyszüleménye) – de felsorolássá satnyul. A rajzok jók, kellemesen lapozgatható a könyv. Kár, hogy a lapozgatásnak maximum alig pár olvasható versnyi eredménye van. A még vonzóbb című mese, a Szerintem mindenki maradjon otthon vasárnap délután még rosszabb, különösen a rajzok, érthetelen, hogy épp azokkal nyert díjat a könyv. Kettes.

Kőrössi P. József: Elefántvadászat a gyerekszobában, noran, 1998. 500 Ft.
Kőrössi könyve valójában nem gyerekverses könyv. Azoknak a szülőknek ajánljuk, főleg versolvasó apáknak, akik szeretnék meghallgatni, hogy egy költő hogyan él együtt a lányaival, és mindezt az élményt hogyan forgatja versbe. Mit gondol, mit gondolnak a lányok róla, a családról, anyáról. Gondolkodós, jó szabad versek. Négyes.

Kukorelly Endre: Samunadrág, Kalligram, 2005. 1490 Ft.

Ennek a végén is ott van a svéd gyerekvers címke, úgy látszik, ha valami keveset rímel és hétköznapi témákkal dolgozik, arra már rá kell ütni. Pedig cseppet sem, ha valamire, akkor Oravecz már említett, Másképp mindenki más című kötetére hajaz a mű. Szemben Kiss Ottóval, Kukorellynek sikerül egy lebilincselő és autonóm gyerekfigurát megalkotni, saját nézőponttal, problémákkal és versnyelvvel – ő elég merész ehhez. A kötet minden verse ül, a poénokon nem röhögünk, csak magukkal visznek. A képek pedig anélkül, hogy leképeznék a verseket, hozzák ugyanazt a hangulatot, teljesen egységben vannak a kötet egészével. A címadás is zseniális: az egybeolvasott szavak a gyermeki nézőpontból megfigyelt felnőtt világ leképezői. Csillagos ötös.

Lackfi János: Törpe és óriás között, Móra, 2007. 1490 Ft.

Megint a gyerekek nézőpontja, megint a hétköznapok. Állítólag sok mindent megtudhatunk, ami nincs benn a tananyagban. Ez biztos így van, mégis, e tudás nem lesz maradnadó, mint ahogy a versek sem azok. Jók, olvashatók, de semmi olyan, ami igazán megragadja az embert – legalábbis engem. A rajzok is pont ilyenek: semmi rossz, csak éppen nem is visz sehova. Háromnegyed.

Szilágyi Ákos: Cet ecetben, Palatinus, 2003. 2200 Ft. (CD-melléklettel)
Inkább felnőtteknek, közülük is azonak, akik már a gimiben is kedvelték Apollinaire-t. Szilágyi Ákos verseiben rengeteg a nyelvi játék, a bonyolul vagy szokatlan szóhasználat, az ismétlés, az abszurd és a badar. Azok a gyerekek fogják szeretni, akiknek kicsi a történet igényük, de szeretik az erős ritmust és a kancsal rímet. A CD-melléklet ezért valóban szükséges a könyvhöz: ezek a versek kívánják a ritmikus, zenés előadást. Nekem nem ez lesz a kedvenc könyvem, de megteremt egy saját, vonzó világot. Négyes.

Tandori Dezső: Medvék minden mennyiségben, Palatinus, 1999. 1200 Ft.
Hát igen, Tandoriról ha bárkinek beugrik valami, az az öregkori bolondéria és az idegesítő érthetelenség. Amikor a kezünkbe vesszük ezt a könyvet, ezt rögtön felejtsük el. Igazi nagy szerző igazi nagy művét tartjuk ugyanis a kezünkben: ha elegünk van a vicces hétköznapokból, olvasgassuk Tandori mackóit: nekik ugyanis humoruk, személyiségük, életük és bölcsességük van. Árad belőlük a gondolkodó ember, akarom mondani mackó nyugalma és feszültsége. Kevés a rajz, de a szürkeség és a finom vonalas grafika illik a versekhez. Felnőtteknek és gyerekeknek nyugodt őszi vasárnap estékre melegen ajánlom. Csillagos ötös.

Tóth Krisztina: A londoni mackók, Csimota, 2003. 2900 Ft.
Druantia egyik kedvence, de ő úgyis anglo- és teddymán. Bár ez esetben (is) igaza van. Igazi szórakozás, nagyon jó verselés és a Marci-versekből ismert gyereket ismerő felnőtt nézőpont jellemzi a kötet. A kiállítás külön figyelmet igényel: egy-egy vers egy-egy füzetkében található, mindet más  neves illusztrátor  illusztrálta, nagyon igényesek a rajzok és a színek  is. Az egész egy szuper nagy dobozba van berakva. Felolvasni, énekelni, ki-bepakolni is lehet. Nálunk ötös és a kiállításért meg külön egy dicséret.

Varró Dániel: Diótörő, Dió Stúdió, 2005. 2000 Ft.

Varró Danit már lassan elkönyvelik egy kötetes szerzőnek. Amilyen pozitív kritika érte az első kötetet, majd a gyerekeknek írt Maszat-hegyet, akkora volt a fanyalgás is, mondván, hogy egy ekkora tehetségnek illene valami komolyabba vágni azt a bizonyos költői fejszét. Amíg azonban úgy írja le a karácsony délutánt, hogy „Ellepték a kis német utcát, / s mind egyfelé cipelte cuccát”, illetve olyan rímeket irogat, mint: „meselény bús / életéről eseménydús…”, addig tőlem nyugodtan legyen komolytalan és írjon a gyerekeknek. Nála minden rím bravúros és hangsúlyos, a vers a dallamában él, de ugyanakkor az erős hangsúlyok miatt végig ott játszadozik a kedves ironikus félmosoly is a sorok közt, hogy egy ilyen nagyszerű képzavarral éljek. A kötet akkora gyerekeknek való, akik már be tudnak fogadni egy hosszabb, több idősíkkal operáló mesét is. A szülőknek meg igazi élvezet ilyen mesét felolvasni – a klasszikus Diótörő minden beporosodott unalmát elűzi a játszó gyerek-költő. A rajzok, illetve képek viszont katasztrofálisak: túl zsúfolt, túlértelmező és giccses. Miattuk csak négyes a kötet.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.09.07 22:17:25páratövis

  Nahát, kedves Hanna, ez igen jól esett! Neki is állok válogatni (irodalmárom 17 hós). A gyerekverseket - vagy "gyerekverseket" :) - mindig szerettem, a kortársakat egy kis lutri-érzéssel forgattam a boltokban, de most jóóól megjött az étvágyam! Kösz-kösz!

 • 2007.09.07 23:34:01marypoppins

  A Friss tinta! cimű versantológiát (Pagony/CSimota 2005)mi nagyon szeretjük, csodálkozom, hogy nincs az ajánlóban már csak azért is, mert a fent említett összes szerzőtől vannak benne versek! És még egy csomó mástól is (pl. Müller Péter Sziámi, Kányádi Sándor, Gryllus Vilmos)Nyilván mindenkinek lesz benne kedvenc vers, meg olyan is, amit ki nem állhat. Az illusztrációk is nagyon jók. Nálunk ötös.

 • 2007.09.08 03:39:04cseresznye

  Most rendeltem egy rakás könyvet, már alig várom. A fentiaek közül egy sincs benne, de vannak klasszikusok, és maiak egyaránt. Még ismeretlen, és nagyon kiváncsi vagyok Lugosi Viktória Hümmögőjére, a Jelenkor Kiadó bibliai történeteire gyerekeknek, az Olasz népmesékre, Naszreddin Hodzsa történeteire és a Miazami kitalálós versekre is.

  A címek csak emlékezetből vannak, de nagyjából.  Nagyon sok ma a szép könyv, de legkedvesebb emlékeim olyan illusztrációkhoz kötődnek, amiken ma átsiklanék. Szinte megdöbbent, hogy változik át a világ arra a pillanatra, mikor valamelyik előkerül.

  Ezzel együtt abban biztos vagyok, hogy fontos gyereknek és a felnőttnek egyaránt, hogy minőségi dologokkal találkozzon. A rossz vers, meg szerintem kifejezetten árt. Persze van, akinek születetten tökéletes a belső hallása, csakúgy mint a zenében.  Másik veszzőparipám a rossz humor, illetve a nem életkornak megfelelő humor. Iróniát csak tisztán cinizmusmentesen szeretnék gyereknek tálalni.Nekem gyerekként rettenetes volt.

 • 2007.09.08 10:39:25hanna

  Kedves marypoppins! Ne csodálkozz. Olvasd el inkább ezt: velvet.hu/poronty/2006/12/20/friss_tinta/

  Majd ha mesés is lesz, akkor se fogom kihagyni a párját, az Egyszervolt-ot.

  Hanna

 • 2007.09.08 12:11:52marypoppins

  hanna, bocs, nem vagyok annyira rendszeres olovasó, na most aztán bepótoltam.

  A mesés Egyszervolt már van, úgy tudom. mp

 • 2007.09.08 16:43:29levendul

  ténlyeg, druantia, hová letté?

 • 2007.09.08 17:50:58Casparia

  Cseresznye, Naszreddin Hodzsa egyik gyerekkori kedvencem volt, de jó, hogy eszembe juttattad! Aki nem ismeri, annak ajánlom nagyon, jó kis török "furfangos hősös" mesék kicsit nagyobb kölköknek, a Pagonynál van diafilm változata is.

 • 2007.09.08 18:11:57papirbirka

  cseresznye, a Hümmögő-t nagyon szeretjük én is meg a kétévesem is.

 • 2007.09.08 21:21:46cseresznye

  Köszi, hogy írtatok! Most már tényleg alig bírok magammal, állítólag hétfőn jönnek a könyvek, de már ma is azt álmodtam, hogy csenget a futár.

 • 2007.09.08 21:22:59cseresznye

  Persze nem magamnak rendeltem, hanem az egy évesnek...

 • 2007.09.08 21:51:58druantia

  Az ilyen posztokért járok a Porontyra. Bevallom, eddig talán ebből az összeállításból profitáltam a legtöbbet :). Az meg külön kedves tőled, Hanna, hogy megemlítettél engem is :).  Levendul, annyira akartam én írni ide, csak nem akartam első lenni, mert a könyves posztoknál általában én szoktam az első lenni, és kitelik tőlem, hogy a nagy számmal szétuntatok mindenkit és simán megölöm a beszélgetést. Aztán meg nekiálltam vasalni, aztán főzni, aztán a gyereket kergetni pocsolyáról pocsolyára.  Na mindegy. A lényeg az, hogy volt, amelyik kötetet ismertem, és volt, amelyiket nem, de azért leszek olyan bátor és Hanna példájára én is osztályoznék.  Hanna ajánlására a könyvesboltban belenéztem Kántor Péter könyvébe még régebben. Csak azért nem vettem meg, mert az helyzet, hogy csóró vagyok és tartalékolom a könyvet kicsit későbbre. De már fent van az online könyvesboltos polcaimon :). Tényleg nagyon szép a könyv, és Kántor Péter nagyon jól is ír. Nagyon ötös :).  Aki Kántor Péteren kívül nagyon-nagyon kellemes élmény volt, az Varró Dani. Minden verséből süt az intelligencia, nagyon erősen átüt valami jellegzetes (vsz. az egyénisége, de hát nem ismerem személyesen az urat, hogy ilyet ki merjek jelenteni). Ötös. Íze van annak, ahogy ír.  Mint ahogy Tandori verseinek is. Tandorit meg egyébként is imádom. Még tizenhat évesen kezdtem a Nat Roid néven írt krimisorozataival. Nekem nagyon tetszik az érthetetlensége. Az első könyvnél, amit olvastam tőle, előfordult, hogy hússzor is visszalapoztam, hogy mi van?! ki ez?! miről beszél :)))?! Aztán rájöttem, hogy Tandorit nem érteni, hanem érezni kell. Mintha érzéseket és nem gondolatokat közvetítene, miközben nagyon is közvetít gondolatokat is. Olyan nekem, mint a Pink Floyd, csinál egy külön világot és átránt oda :). Ötös, természetesen.  Tóth Krisztina meg jól olvasható, még én is meglepődtem, milyen jó felolvasni és milyen könnyű jól felolvasni. A londoni mackók illusztrációi nagyon ott vannak, amikor a Petivel először kórházban voltunk, ezekkel a füzetecskékkel biztosítottam a túlélést :). Ötös.  Kovács András Ferenc könyvét én a neten olvastam, így az illusztrációkat nem ismerem, csak a verseket. Nem rossz versek, sőt, nagyon is jók, csak én nem érzem azt, amit Tandorinál és Varró Daninál: az egyediséget, a saját hangot. Persze én nem vagyok kritikus, ez csak egy amatőr, rosszindulatú elme szüleménye :). Ez ne tántorítson el senkit a kötettől, lehet, hogy a hiba az én készülékemben van, mert semmi konkrét kifogásom nem volt.  Kiss Ottó: Emese almája c. kötetével viszont a világból ki lehetne üldözni. Nem tehetek róla, mondom, hogy nagyon véresszájú kritizátor vagyok. Legyen elég annyi, hogy hat versig jutottam el, akkor nagy jézusmáriázva lecsaptam a könyvet :). Nyögvenyelős. Bocs.  Kukorelly Endre nekem annyira nem jött be, mint Hannának. Nagyon jó versek, meg tényleg gyerek-nézőpontot, -gondolkodást tükröznek, csak szerintem túlságosan is. Szerintem kicsit lehet érezni a gyerek mögött a felnőttet, aki lement gyerekbe, a színészkedést. Lehet azért, hogy rosszul érzem :). De azért tényleg ötös.  Szilágyi Ákosnak voltak olyan versei, amik nekem nagyon tetszettek (pl. a címadó Cet ecetben). De van pár verse, ami engem legalábbis fárasztott. Négyes.  Lackfi Jánost nem ismertem, de a honlapján elolvastam az összes gyerekverset. Hát, érdekes látásmód :). A Mi jár a maci fejében meg az Összerakós olvasásakor nagyon magasra csúszott a szemöldököm. Az Összerakósban az a lófejes sztori... És ezek a gyerekverseknél voltak. Hát, mintha valami Keresztapa utánérzés lenne :). A honlapon olvasható pár vers alapján igazságtalanul osztályoznék, de így valami négyes-félét előlegeznék meg. Nem rossz, de nem voltam elájulva.  Kőrössi P. Józsefet egyáltalán nem olvastam még, és a neten viszont találtam tőle verseket, de azok nem gyerekversek. Tetszenek.

 • 2007.09.09 13:09:25gyermek

  Nekem nagyon tetszik Kiss Ottó könyve, az Emese almája. Profi benne az illusztráció és jók a versek is, imádja a négyéves gyerekem. Sokat nézegetjük. Kiss Ottót azóta szeretjük, mióta megjelent a Csillagszedő Márió c. verseskötete. Minden könyve jó, nem beszélve a felnőtteknek írt Javrik könyvéről. A Szerintem mindenki maradjon otthon vasárnap délután című könyvét is felnőtteknek írta. Illetve mindazoknak, akiknek bejön ez a fajta humor. Baranyai András pedig ezekkel a grafikákkal méltán kapta meg az Év illusztrátora díjat az IBBY-től. A Hanna által felsorolt könyvek amúgy szerintem mind megkaphatják a jelest... Igazán a legjobbakból válogatott. De ott van még a Kóc-kóc, a Zümmögő, Miklya Zsolt könyve, Az ezüstszín fonál... és még azért van néhány, amit meg lehetne említeni.

 • 2007.09.09 19:23:17levendul

  druantia, :)

 • 2007.09.09 20:33:50eszter

  hanna, én neked adok egy csillagos ötöst. hú, sose leszek ilyen szinten....

  egyet kiválasztok és karácsonyra megkapják a lányok.

 • 2007.09.09 22:49:03hanna

  sziasztok

  most szereztem be A manókat, amire nagyon vágytam már, de sajnos elég ambivalensek az érzéseim. Alkalomadtán arról is írok majd, hogy miért.

  Eszter:) Köszi! De azért nekem elég könnyű, mert ezeket a költőket ismerem, a felnőtt verseikből. Meg felolvasóestekről, színházból, irodalmi életből. Elvégre lenyomtam egy elte magyar szakot, szóval fórral indulok. De akkor is jól esett, mert a könyvek azért közelebb állnak hozzám, mint mondjuk a táborajánlás;) Könyv, pszichológia, szoc/oktpol, hétköznapok, asszem ezeket tudom legértelmesebben kezelni. A többibe jobban bele kell rázódnom, de igyekszem:)

 • 2007.09.09 23:55:35Tamira

  Hanna, nagyon köszi!

  Mindenképp megveszem az ötösöket, csak szépen lassan, mert a célszemély még csak 6 hónapos :)) Imádja a ritmusos verseket, bár ezt még csak abból tudjuk, hogy ha nagyon nyűgös, és elkezdünk neki mondani rövid versikéket, elhallgat és figyel.  Barátnőm ajánlására most vettem a féléves szülinapjára egy válogatás kötet:  Ha majd hat éves leszek (Sziget kiadó)  Úgy nézem, a kiadó ügyvezetője válogatta benne össze a kisfiának olvasott kedvenc verseket.

  Nagyon szuper szerintem, tényleg benne van minden, amit kapásból említenék kiskoromból, pl. a Cini-cini muzsikából. A rajzos képek is aranyosak, lehet magyarázni, hogy melyik állat micsoda, stb.

 • 2007.09.10 07:28:57druantia

  Tamira, a Ha majd hat éves leszek a másik kórházas könyvünk. Órákra lekötötte a gyereket. Egyetértek veled, tényleg nagyon jó. A képek is, meg az összeválogatott versek is. Tényleg minden benne van. De én akkor örültem meg neki legjobban, amikor megtaláltam benne Zelk Zoltántól A három nyúl c. verset.

 • 2007.09.10 07:59:40manci

  Tényleg nagyon jó és hasznos ez az írás. Ha bemegyek egy könyvesboltba, mindig elbizonytalanodom. Egyszerűen a rengeteg giccs között nagyon nehéz megtalálni azt a néhány gyöngyszemet. Már ha ott van egyáltalán a polcokon.

 • 2007.09.12 00:43:28nazsija

  Ajánlanám figyelmetekbe a Bányai István Zoom című kötetét, szavak nélküli történetmeséltetős képeskönyv. Elragadó rajzokkal. Minden lap továbbvezet valahová egészen máshova, elképesztő nézőpontváltásokkal, remekül elszórakoztat és továbbjátszásra serkent. Amióta láttam a barátnőmnél, három éve, azóta vágyom rá.:)

 • 2007.09.18 19:30:37nazsija

  hanna, legalabb te ismered ezt a jo kis kotetet? azert hozakodtam elo vele megegyszer, mert nem szoktam latni konyveslistakon, pedig ez kabe 0-100 eves korig ajanlhato, szokatlan es nagyon kedves kis konyv az egyik leghiresebb elo magyar szarmazasu grafikustol, 20 orszagban adtak ki, es itthon megse hallok rola...

 • 2007.10.04 02:19:17gyermek

  nazsija, de jó, hogy szóba hoztad. Bányai könyve alapmű. Külföldön tankönyv már 15 éve. Itthon pedig alig tudunk róla. Bányai István Amerikában él, világhírű magyar illusztrátor. A könyvet meg lehet nézni itt: www.youtube.com/watch?v=tyla9p-pteU

 • 2007.10.04 02:20:54gyermek

  Ez egy kicsit jobb minőségű: www.youtube.com/watch?v=lhYblhdhQ1M

 • 2007.10.04 05:25:18hanna

  Igen, ismerem, az apámnak/barátnőjének meg is van. Nagyon vicces, szellemes. Azért nincs itt, mert itt versesek vannak. A címét nem tudtam, csak a képekre emlékeztem, meg az ötletre/technikára.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta