SZÜLŐSÉG

Terhesnapló: a gátmasszázs rejtelmei

2007. szeptember 6., csütörtök 08:26Elkezdődött a vége, ez már az utolsó hónap, javában a 36. hét, a hasam óriási, a baba szintén, a gyerekszobából már csak néhány apróság hiányzik, szóval szinte minden kész van már, kivéve engem. Mivel tényleg rohamosan közeleg a szülés időpontja, felkerestük a szülésznőt is, akinél szimpatikusabbat és kedvesebbet nem is kívánhatnánk magunknak a szülőszobába. Másfél órán keresztül és igen részletesen válaszolt azokra a kérdéseimre, amelyeket nyilván minden először szülő nő ugyanígy feltesz neki: honnan fogom tudni, hogy szülök, mikor kell menni a kórházba, milyen lesz, amikor fáj, mi az az epidurális érzéstelenítés és mit csinálnak majd a kisbabámmal, miután megszületik?

Kedvesen rámutatott azonban, hogy bár ő a szülésznő, nekem sem árt felkészülni a szülésre, többek között gyógyteákkal, homeopátiás bogyókkal, és gátmasszázzsal. Az előbbi kettővel nincs is semmi baj, a gyógyteáknak nagy rajongója vagyok, a homeopátiában ugyan annyira nem hiszek, de ártani biztosan nem árt, de a gátmasszázs nagyon idegennek tűnt. Napokig hurcoltam magammal a gátmasszázsolajat egyik szobából a másikba, szagolgattam, sehogy sem tudtam azonban nekiállni a dolognak. Elolvastam több szakszerű leírást is, de mindegyik szerint legalább 3 centire be kell nyúlni a hüvelybe mindkét oldalról és húzogatni kifelé, ami számomra kivitelezhetetlennek tűnt. Szerencsére  a szülésznő azt mondta, bőven elég, ha csak kívülről masszírozom, de ne halogassam, mert tényleg sokat segít. Így végül rászántam magam, de igazából azt sem tudom, hogy jó helyen nyúlkálok-e, a terhes nőkben ugyanis az a vicces, hogy nem látnak a hasuk alá, a leírás azon pontját pedig, hogy „helyezzen egy tükröt maga mellé”, egész egyszerűen kihagyatam, és nem is kívánom bepótolni.

És akkor hirtelen arra gondoltam, hogy ha még ettől is ennyire idegenkedem, akkor mi lesz velem a szülőszobán? Mindenkinek azt mondom, hogy már nagyon várom a végét, és ez így is van, de ha éjjel enyhe hasfájásra ébredek, azért erősen rámtör a pánik. Pedig azt határozottan érzem, hogy a baba már tényleg ki akar jönni, bár egyelőre még rossz irányba próbálkozik: fölfelé a gyomromon.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.09.06 09:29:22rnagy8

  Már nem tudom melyik oldalon azt olvastam, hogy a beülről nyújtás nem tesz jót a későbbiekben, mert ha "túlnyújtod", laza maradhat, és nem lesz olyan élvezetes a szex. Hát én nem tudom Mary mi igaz ebből, de azért én is csak kívülről masszíroztam. Muris volt, ahogy guggolok a tükrös gardrób előtt, és masszírozom magam, ezért ezt mindig szigorúan úgy csináltam, hogy a férjem ne láthassa.

  Sajnos hasznát nem sokat vettem, mert az orvosom akkorát nyisszantott belém, hogy még most is érzékeny, 7 héttel utána. Azt mondta túl magasan záródik a gát, és amúgyis nagyon szűk a medencém, így nem megoldható a gátvédelem, de gyanítom, hogy az éjjeli szülés miatt akarta gyorsítani a dolgot.

 • 2007.09.06 09:55:25marcangoló

  Én egyik gyereknél sem csináltam a gátmasszázst előre (irul- pirul), eredmény egy gyerek gátmetszéssel, egy gátvédelemmel. Igazán akkor lenne összehasonlítási alapom, ha mindez ugyanazzal a dokival és szülésznővel történt volna, de sajnos nem. Úgyhogy lehet, hogy csak azért úsztam meg a vágást másodszor, mert nem az első gyerek volt..

 • 2007.09.06 10:05:29oreille

  nekem azt mondták a szülésfelkészítőn, hogy csak úgy kívülről simizni, na az semmit nem fog érni. viszont ezt a "nyújtogatást" nem merem csinálni mióta elment a nyákdugó és még 3 hét lenne hátra, a babát meg lepicizték...

 • 2007.09.06 10:53:55babzsák

  A gátmasszázsolajokat a stria elleni krémekhez tudom hasonlítani. Szerintem alkat,nomeg szülésznő kérdése. Csíkjaim lettek a fenekemen és mellemen,pedig kentem veszettül! És gátmetszésem is volt,pedig azt is masszíroztam speckó,méregdrága olajjal.Nade amikor ott vagy,annyira mindegy,hogy vágnak,vagy nem...Csak ne hallottam volna,hogy nyissssszzzz....

 • 2007.09.06 11:03:43Különálló

  Szerintem a szülőszobán nem lesz időd idegenkedni. :-)

  Másrészt viszont abban is biztos vagyok, hogy mivel a gátnak is vannak izmai, ahogy kitágítod őket, úgy tornáztatással össze is lehet szűkíteni.

 • 2007.09.06 11:21:21Guruljka

  Mother Mary, én úgy gondolom, hogy a szülés előkészítésben csak azt a dolgot érdemes csinálni, amit szívesen vagy könnyen teszel. Vagy olyan fontosnak tartod, hogy nem hagynád ki.

  Ha valami nem jön be, ne erőltesd. A végén úgy is az fog segíteni, amiben hiszel.

  Én azt mondom, hogy a kellemetlenebbnek érzett feladatok végrehajtása helyett pihenj inkább sokat, aludj nagyokat és próbálj ráhangolódni a dologra. Próbáld megbeszélni magaddal a paráidat. A félelem természetes. Az ismeretlentől mindannyian félünk. Ésszel viszont képesek vagyunk csökkenteni a félelemérzet mélységét. Én ezt tenném a helyedben, de Te egy teljesen más ember vagy, úgyhogy lehet, hogy egészen más dolgok segítenek. A maradék (legnehezebb) időszakra kitartást, utána meg könnyű, gyors szülést kívánok Neked. És persze egy egészséges, gyönyörű gyermeket. Már a célegyenesben vagy:)

 • 2007.09.06 11:53:36mancifej

  Az igazi gátmasszázst igazából a szülésznő csinálja a szülés közben. Az enyém azt mondta, hogy csinálhatom otthon, de tulajdonképpen úgysem ezen fog múlni, hogy vágnak-e vagy sem. Úgyhogy nem is csináltam. Ő esküdött a homeopátiás bogyókra, de azoktól én rettegek, úgyhogy az se volt. És végül megúsztam a vágást. Mások meg mindkettőt nyomják és nem ússzák meg, úgyhogy...

  Az viszont tök jó, hogy ezek a kérdések a szülőszobán mind, mind elfelejtődnek, az események felpörögnek, az ember meg csak néz, és próbálja utolérni a dolgokat, de addigra már megint egy új fejezet kezdődik...

  Szóval szerintem se aggódj, a szülés menni fog magától :) • 2007.09.06 12:31:41manci

  Hát én is úgy tudom, hogy a gátmetszést elsősorban akkor tudod elkerülni, ha

  jó adottságokat örököltél e téren,

  nem nyisszantás-mániás orvost választasz,

  jó a szülésznőd,

  fegyelmezett vagy a kitolási szakaszban (ha nem nyomhatsz, nem nyomsz)  Nekem úgy tűnik a fentiek összejöttek, mert nem masszíroztam, mégse kellett a szike, pedig első gyerek volt.  Ja igen, én is megkérdeztem anno az orvost is meg aszülésznőt is a gátmasszírról, és mindketten feleslegesnek tartották, pedig minkettő nagy gátvédő.

 • 2007.09.06 13:06:12eszter

  Nálunk is mosolygás volt a masszázsra a válasz. A szülésznő meg mondta, hogy ajtóból látszik, hogy szép magas a gátam (akármit is jelent. Anatómiából nekem kimaradt a "Gátak fajtáji" c fejezet:)), nem kell vágni, hacsak nincsenek extrém méretek. Nem voltak. Szal ha nem fűlik hozzá a fogad, sztem hanyagold.

 • 2007.09.06 13:30:38opti

  Én is vettem gátmasszázsolajat, de mire beszereztem, egyszer használtam, utána szültem. Szép nagy gátsebem lett, négy hétig gyógyultam. Nem tornáztattam semmit azóta sem, viszont a gyógyulás alatt szedtem staphysagria ch15-ös homeopátiás bogyót napi kétszer 5öt. Mintha mi sem történt volna. Szuper, nem látszik, nem érzem. A következő babánál már jó előre be fogom szerezni, és majd meglátjuk. Én mindent megtennék azért, hogy a gátsebet elkerüljem, vagy enyhítsem.

 • 2007.09.06 14:46:45macskó

  nekem is van ilyen olajam.. és én se tudom hogysmint köll alkalmazni pontosan.. tudom h placebó hatású valszeg.. de gondoltam kipróbálom. Egyszer?en nem esik kézre. a málnalevél teáról a védônô azt mondta az számít ha valaki issza... iszom.. viszont errôl a homeopátiás bogyóról még sohasem hallottam.. az mit tud és mi a neve?

 • 2007.09.06 14:51:49B-

  Skacok, ti MAGATOKNAK csináltátok a gátmasszázst? :-) Apu meg a másik szobában tévézett közben, vagy mi? :-)  Az egészben az volt a legjobb, hogy a pocaktól kissé megijedt apukának nemcsak hogy legálisan, de feladatszerűen lehetett megint ott matatnia :-) Szerintem ebben a szakaszban nagyon jót tesz nekik, hogy tényleg hasznossá tehetik magukat valami konkrét dologgal. Nálunk volt egy kis visszariadás a szextől, amikor már mocorgott a bébi, és ezért is jó volt, hogy orvosi utasításra kicsit visszatérhettünk az eltabusodott területekre.  Mi se mertük nagyon feszegetni, bár a szülésznőm szerint csak annak van haszna. De én is féltem attól, hogy szétfeszegetjük szegénykét.

  Végül csak egy picit kellett vágni, hamar begyógyult, de nem tudom, hogy ez szerencse dolga volt vagy hatott az olaj meg a bogyók meg a tea... De úgy voltam vele, hogy ártani nem árt, adok egy esélyt a homeo-bio biznisznek.

  Nem tudom, mi lett volna nélküle, de úgy gondolom, hogy a szülésznő naponta több szülést lát, tehát neki biztos van összehasonlítási alapja nagy minta alapján is.

 • 2007.09.06 15:31:51manci

  Márcsak ezért is furcsa, hogy az egyik szülésznő ezt mondja, a másik meg pont az ellenkezőjét :)

 • 2007.09.06 19:42:24jidele

  babzsák, ugye te az a babzsák vagy? mert ha igen, akkor ma 5hónaposak az egyszerre született babáink:)

 • 2007.09.06 23:09:00szanna

  B-! Már azt hittem, hogy nekem UFO a párom, amiért bevállalta a gátmasszázst, de látom nem egyedüliként az országban. :)

 • 2007.09.07 00:22:14másutt

  Mizu a gatmasszazs olajjal Magyarorszagon?

  Hol lehet kapni? Mifele?

  Nalunk a 'mandula olaj'-at ajanlotta a bába...(amit vitaminos boltokban lehet kapni mindenutt) a szulesre felkeszito tanfolyamon pedig aszontak mindegy, csak olaj legyen sok masszazzsal, akar olivaolaj is!

  Szoval... a mandula olaj jobban hangzik, en azt fogom venni,es hamarosan, de kivancsi vagyok arrafele mi megy...

 • 2007.09.07 09:11:58Csöre

  Hááát, én is megpróbáltam egyedül a gátmasszázst, nem is volt olyan irdatlan a pocakom, talán a karom túl rövid...? Végül nálunk is Apa állt csatasorba.  másutt! A MediMOM-ban biztos kapni, mi ott vettük.

 • 2007.09.07 10:11:03babzsák

  Jidele! Az a babzsák hát!!!

  Én Weleda gátmasszázsolajat használtam(ismét mondom,hiába...) A DM-ben is láttam már,de bioboltban biztos van!

 • 2007.09.07 10:34:40B-

  másutt: itt tesznek bele többféle gyógynövényt is, már nem emlékszem, micsodákat, de olyan varázsital illata volt tőle (az ember elképzeli, ahogy az anyóka az erdő mélyén nyílt tűzön készíti titkos főzetét... :-)

 • 2007.09.07 10:36:03B-

  Mondjuk a MediMom azért jó, mert olyan női hely, ahol nem ciki ilyesmit kérni, de pl pont a MoMPark gyógynövényboltjában egy fiatal pasi van, tőle nem biztos, hogy felemelt fejjel, ércesen zengő hanggal kérnék gátmasszázsolajat :-)

 • 2007.09.07 10:58:40Moira

  A gátmasszázs kimaradt, de a málnalevél teát szorgosan ittam. Metszés sajna volt(még most is hallo, hogy NYISSZ :S ), de a Doki azt mondta szépen varta össze, és tök hamar tudtam ülni, meg rohangászni, és be kel vallanom, hiába mondta a doki a 6 hét szünetet nem bírtam kivárni, 1 hét után összebújtam a Párommal (pirul) és semmi baj nem lett, sőt..

  Aztán, hogy ez a teán múlik, a szervezetemen, vagy a dokin, ki tudja?

 • 2007.09.07 10:59:04Moira

  hallom

 • 2007.09.07 21:42:25boribon

  Hát nekem ez az egész "gátas téma" tök máshogy alakult, mint előtte képzeltem. Akartam gátmasszírozni, de nekem kimondottan rosszul esett, úgyhogy hagytam a csudába, málnalveleztem, meg homeobigyóztam, de a gátvédelem az bizony nem sikerült, végül vágni kellett.

  De valószínűleg nem nagyon, mert észre se vettem, úgy kérdeztem szülés után, hogy és amúgy mi történt odalenn,szakadtam, vagy minden oké, mire a szülésznő meglepetten mondta, hogy: hát vágtunk, nem vette észre? Én aztán nem. És utána se sokat jutott eszembe, a varrást meg a varratszedést leszámítva, mert egyáltalán nem fájt. Kicsit se. Szülés után egy nappal már törökülésben szoptattam.(5 órával utána meg már ücsörögtam a kórházi kemény széken.) Már az is eszembe jutott, hogy lehet, hogy nekem ott valami ritka rendellensség következtében nincsenek is idegsejtjeim, azért nem fáj. :-)  Na eddig volt vidám a történet, mert ennek ellenére bizony hiába próbálnék én is lelkesen "összebújni" életem párjával, hát az összebújásnál tényleg nemigen jutunk tovább. Merthogy fáj. Eléggé durván, mondjuk legutóbb szűzlány koromban éreztem ilyet. Pedig már több mint 6 hét eltelt szülés óta, és minden egyéb tekintetben rendben érzem magam azon a tájékon.

  Gondolom elmúlik, csak az a kérdés, hogy mikor, meg az is, hogy magától múlik el, vagy van valami technika, ami ezt segíti? (Ja, és én aztán igazán vágyom rá, szóval nálam nemigen merül fel, hogy lelki okai lennének a fájdalomnak.)

 • 2007.09.07 22:12:07diaz

  boribon,

  nekem 10 hónap telt el a szülés óta és sajnos még mindig fáj.

  Nálam olyan hirtelen jött a baba, hogy gátvédelemről szó sem lehetett, sőt rendesen repedtem belül is. A stoppolásom tovább tartott, mint maga a szülés, még a cérna is elfogyott. A gátseb nehezen gyógyult, én még hetekkel később is igen nehezen ültem a fenekemen:( Természetesen a gátseb azóta már teljesen begyógyult, ennek ellenére a szex iszonyú fájdalmas:( De az is lehet, hogy nálam már lelki tényezők is közrejátszanak.

  Mindenesetre a következő szülésnél mindent el fogok követni a gátmetszés elkerülésére, mert nekem az egész terhességben/szülésben ez volt a legrosszabb. Már ha lesz egyáltalán következő terhesség, mrt ha ez a fájdalom nem múlik vagy legalább mérséklődik, akkor nagyjából nulla lesz az esélyem a teherbeesésre:(

 • 2007.09.07 22:58:17Guruljka

  boribon, diaz síkosító.

  Próbáljátok meg. Szülés után a legtöbb nőnek lubrifikációs problémája van, vagyis szárazabb a hüvelye a kelleténél. Ez az állapot a szoptatás idején gyakran meg is marad. Ez igen fájdalmas tud lenni. Akár a DM-ben is lehet venni többféle síkosítót. Arra kell figyelni, hogyha óvszerrel védekeztek, akkor vizes bázisút kell választani (van olajos is)

  diaz, vigasztalásul: az első szülés nekem vákuumos volt, úgyhogy a "homlokomig" felvágtak és több, mint fél év volt mire azt mondtam nem fáj, csak érzékeny. Türelemmel és síkosítóval megoldottuk.

  A második babánál már előre készültünk, de akkor meg már a síkosító sem kellett, mert már simán ment minden 6 hetes kontroll után!!!!

  Úgyhogy kitartás!

 • 2007.09.08 10:18:59boribon

  Fél év? 10 hónap? Te jó ég... :-(((

  Azért köszi a jótanácsot, majd kipróbáljuk, ha végre hazatér a férjem a messzi kakasosországból. :-)(Már csak 2 nap!:-))

 • 2007.09.08 19:02:22Meni

  Én is eldöntöttem, hogy a 36. héten elkezdem a gátmasszást, esetleg apai segitséggel. Aprócska bibi, hogy a 35. héten megszületett a fiam :) Szerencsém volt, vagy jók az adottságaim, de annak ellenére nem kellett vágni, hogy 5 óra alatt kibújt. Mondjuk orvos úgy emlékszem nem is látott, talán kétszer ha egy-egy percre benézett. A szülésznő "vezette a műsort", ő mondta, hogy nem akar vágni (valószinüleg ő is csinálta volna), de ha muszáj, akkor megteszi. Hát, nem kellett... :) Remélem a következővel is szerencsém lesz, én a gátvarrástól és a sebtől jobban féltem, és a második szülés előtt is jobban félek, mint magától a szüléstől...

 • 2007.09.10 15:10:26Bogyesz

  Én elöre eldöntöttem, hogy az elsö babámat vizben fogom szülni és bár nagyon eröltették az epidurális érzéstelenitést és tartottam magamat az eredeti verziohoz. 20 percen belül kitágultam a vizben(a kádba szállástol a születésig 53 perc telt el).

  A szülésorvos azt mondta, hogy 1 öltést kellene varrni, de nem fog, mert majd magától begyogyul.Igy is történt és nagyon boldog vagyok hogy nem vágtak szét, viszont a kontrollvizsgálaton azt mondta a nögyogyászom, hogy a következö gyermek szülése elött ajánlatos a gátmasszázs, mert jobban ki tud tágulni az ember, no és nem lesz 40 évesen vizelettartási problémám(!)

 • 2007.09.10 15:16:51Bogyesz

  A homeopátiás bogyo viszont nem hülyeség, mert én egy vagyont költöttem különféle tejelválaszto készitményekre és az urtica urens homeopátiás bogyok voltak a legjobbak.Vesetisztito hatása van ezért sokat kell inni no és ennek következtében a mellékhelyiségbe járni:)

 • 2007.09.10 17:11:43manci

  A tv2 reggeli műsorában egy dúla pont a gátmasszázsról beszélt, elmondta, hogy a gátvédők egy része nagyon szorgalmazza, a másik részük meg nagyon ellenzi, ő annyit tud tanácsolni, hogy akinek jól esik csinálja, akinek meg nem, az inkább hagyja.

 • 2007.09.28 20:58:52Ildike427

  SOS tud valaki olyn oldalakat ahol pontosan leírják hogyan kell masszírozni vagy ha valaki eltudná nekem mondni nagyon meghálálnám, ugyanis én csakúgy mint sokan mások is jobban félek magától metszéstől mint a szüléstől....szóVAL SOS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!4

 • 2007.09.28 22:55:27másutt

  Ildike: itt van egy eleg buta kep.. de ez is valami:

  www.mommy-care.com/Product.aspx?IDP=10  beszelsz angolul? ha igen, kuldok leirasokat...  ezenkivul szerintem a legfontosabb a szuleszno es orvos segitsege, a kovetkezo modon:

  -tudjak, hogy ez NEKED FONTOS

  -nehogy automatice vagjanak

  -segitsenek a gatvedelemben: lasssu nyomas (szoljanak, hogy mikor nyomj es megallitsanak, ha szunet kell), szulesi pozicio valtas, meleg borogatas, masszazs.

  Ezek kombinaciojaval sikeresebb a gatvedelem.  Ja es ha van alkalmad, zuhany, v. kad, v. szulo medence.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta