SZÜLŐSÉG

A bárányok hallgatnak Nyíregyházán

2007. szeptember 1., szombat 09:58

A nyíregyházi állatkert területe a budapestihez képest megközelítőleg kétszer akkora. Kis családommal jártam már egyszer a mostani látogatáson kívül is a parkban, ezúttal azonban felvérteztük magunkat, bejárjuk az egész állatkertet.

Klikk!

A múltkor ugyanis vert seregként távoztunk. Két gyerekkel ez nem kis feladat, természetesen most is hagytunk fehér foltokat a térképen, röhejes, hogy gőzöm sincs, hogy milyen állat maradhatott ki, hiszen annyit láttam.


Augusztus 20-án esélytelennek éreztük a békés állatkertezést, ugyanis már kívülről akkora tömeg látszott, hogy inkább elhúztunk más programot nézni. És milyen jól tettük, mert másnap szinte mi voltunk egyedül! Na jó, mi és az állatok.

Pont jókor érkeztünk, mert sikerült elcsippentenünk a jegesmedve látványetetését, ami felejthetetlen élmény volt. Mindig azt gondoltam, hogy ez csak olyan cirkusz, ami kell a népnek, mint sör meg kenyér a ligetben, de tényleg nagyon látványos volt. Az összes medence vize különben nagyon tiszta az oldalsó üvegekkel együtt, amit szerintem máshol még nem láttam. Így pedig gyönyörűen láttuk, ahogy a maci széttépi a csirkecsontot (autentikus étke a sarkvidéken) és azt, amikor a fóka kutya módra lasztizik.

Ekkor már valamelyest sejtettem, hogy az út innentől kicsit zaklatott lesz. A fiúgyermek ugyanis valami különös oknál fogva, megállás nélkül sárga motort keresett, a lány pedig kizárólag a kígyókat AKARTA! látni. És kapaszkodjatok meg, de a remek ember eltévedt, pedig ő a tájékozódás nagymestere! Így természetesen a Trópusi ház csak a legutolsó állomás lett, értelemszerűen tehát végig ment a sopánka a hátralévő úton.

Persze megcsodáltunk mi mindent, ami az utunkba került. A fehér farkasokat, a leopárdot, huszonnyolcezer madarat, amiből én körülbelül ötöt ismertem. A fehér tigrist, amely úgy nézett ki, mintha kihipózták volna. Most kapott a nőstény hím párt Angliából, így a mézesheteikbe pillanthattunk bele. Betévedtünk az állatsimogatóba is, ami mindig a kedvenc helyük a gyerekeinknek. Simogattak ezerrel a kölykök, nem volt tülekedés a kecske, feketebárány és racka körül.

A katarzis természetesen a Trópusi házban érte a csapatot, ahol kígyókat, értitek, óriáskígyókat láthattunk! Feküdtek és emésztettek, lányom szerint szépek voltak, erről megoszlanak a családban a vélemények. Láttunk cápákat, meg orángutánt, akire én úgy emlékeztem, hogy gorilla volt és rendkívül meglepődtem, hogy miért olyan fura a feje. Mindegy is, ez az én biológiai tudásomat dicséri. Amúgy nagyon hiányoltam a majmokat, lehettek volna többen is. Igaz lehet, hogy a park majmos része maradt ki, így legalább tuti visszamegyünk.

Száz szónak is egy a vége, elérkeztünk végül arra a pontra, amit minden kedves állatkerti látogató tapasztalhat néhány óra után. Agyunk helyén tömény vatta és az állatok már összemosódnak. Belül fájunk, mert még annyi mindent megnéznénk, de már csak a fagyi és a kávé segít eljutni a kijáratig. Anyagiak, megközelítés:

családi jegy 2 gyerekkel: 3900 Ft és szeptember elejétől pedig a fővárostól is autópálya visz Nyíregyházára, a park megközelítése pedig nagyon jól ki van táblázva a turisták részére.

A poronty tesztcsapatának értékelése: melegben és hidegben is egyaránt melegen ajánlott.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.09.01 13:28:08koaladia

  Én, mint tősgyökeres szegedi a mi Vadasparkunkat is meleg szívvel ajánlom, bár itt nincsennek jegesmacik :-))), vannak viszont hópárducok és cuki nyulacskák.  De most komolyan elgondolkoztam rajta, hogy el kéne menni Nyíregyházára!!!!!!!

 • 2007.09.01 13:58:35mid24

  Félig nyiregyiként mondhatom, hogy tényleg nagyon szép és családbarát a vadaspark. Mivel természetes közegben, erdős részen található, én mindenkinek javaslom a sapkát és a szúnyogírtót! Nem tudom meddig jutott a Poronty csapata, de a vadaspark után/végében található egy játszótér is, illetve egy szép park, valamint egy tó is, amit körül lehet sétálni. Egyébként a vadaspark Nyíregyháza-Sóstón található, ami kellemes nyaraló és kirándulóhely lehet. Itt Sóstón (a vadasparktól kb. 5-7 percre) található a falumúzeum (vagy múzeumfalu - kinek hogy tetszik), ami szintén megér egy kirándulást - bár én elfogult vagyok.

  Ja, és ha véletlen elkapná a kiránduló társaságot az eső, akkor a közeli élményfürdőben lehet befejezni a napot, persze csak ha visztek előre magatokkal fürdőnacit és törölközőt.

 • 2007.09.01 19:20:42Sibri75

  Na, lehet, hogy holnap lemegyünk megnézni. Bp-ről mennyi idő autóval Nyíregyháza? Korán induljunk? Bár, ahogy magunkat ismerem, az nehéz lesz.

 • 2007.09.01 19:35:44Alvomacko

  Sibri75: kb. 240 km. Tehát min. 2 és fél óra, de én inkább hármat mondanék gyerekekkel.

 • 2007.09.01 21:13:07Illatos nyár

  Tegnap átadták az autópályát, az index szerint a megengedett sebességgel 1 óra negvenvalahány perc az autópálya :-)

 • 2007.09.01 23:32:14nutika

  Az 1 óra negyvenvalamennyi stimmelhet: mi mostanában 2 óra alatt szoktuk megcsinálni a Bp.-Debrecent, (jó városi közlekedéssel háztól házig), és Nyíregyháza valamivel közlelebb van.

  Az állatkert tényleg nagyon szép, pár éve mi is jártunk ott.

 • 2007.09.02 07:33:46Brumibaby

  A nyíregyházi állatkert tényleg az egyik legjobb az országban, és igan, a jegesmacik fantasztikusak.

  Hasonlóan nagyon szép és természetes környezetben élnek az állatok a Szegedi Vadasparkban.  Mi tegnap a debreceniben jártunk, ahol azonban lassan halad az állatok életkörülményeinek javítása. A 2 mackó egy-egy néhány négyzetméteres betonketrecben lakik, kifutó nélkül. El se tudom képzelni, hogyan bírták ki a nagy hőséget. Hasonlóan embertelenül szűk helyen vannak a vízilovak, de nekik már épül az új otthon.  Az igazi állatkert-fanoknak a kassai állatkertet ajánlom. A város határain jóval kívül van, gyönyörű dombokon, ketrec gyakorlatilag nincs, csak kerítések, és az állatoknak óriási helyük van. A leglátványosabb, hogy a macik egy több hektáros elkerített területen mozognak szabadon, amelyet a látogatók körbejárhatnak, keresztülfolyik egy természetes patak, az egyik rendszeresen abban áztatja a fenekét, igazi bokrokon igazi gyümölcs terem, stb. Nagyon sokféle állat van, és állatsimogató is, meg rengeteg játszótér útközben is, piciknek és nagyoknak is.  Jó tudni azonban, hogy a hatalmas terület bejárása gyalogtúrával ér fel, így kényelmes cipő, háti hordozó jó ha van (a babakocsit nem lehet mindenütt eltolni).  Előtte/utána egy séta Kassa belvárosában felnőtteknek és gyerekeknek is nagy élmény lehet, javaslok még egy fagyit az Andrássy fagyizóban a sétálóutcán.

 • 2007.09.02 07:35:23Brumibaby

  bocsánat, nem a látogatók, hanem a macik egyike áztatja a fenekét a patakban...

 • 2007.09.02 09:59:20ildanyóka

  A nyíregyi állatkert valóban nagyon jó, a lassan 12 éves fiam még mindig nagy élvezettel járja be. 3 éves korától évente többször is átutazunk oda. És ha valaki messziről megy, akkor valóban érdemes a környekre is szánni egy kis időt, a skanzen is érdekes lehet a gyerkőcöknek, és a Sóstó is. És bár vége az igazi starndszezonnak, de ott van egy jó strand is, és egy élményfürdő (bár azt még nem próblátuk ki.). És magát a várost és a hangulatát is nagyon szeretjük.

  Amikor a fiam három éves volt, akkor azért jártunk át Debrecenből Nyíregyre állatokat nézni, mert az itteni állatkert nagyon le volt pusztulva. Elég rossz bőrben voltak az állatok, és nem szívesen mutogattam a fiamnak. De az utóbbi pár évben elég komolyan foglalkoznak vele, így már ide is érdemes mennünk. Legalább is nekünk, mert tudjuk honnan indult a fejlesztés. Aki még sosem volt itt, annak biztosan lehangoló a látvány. Pl. a medvék ketrece. De voltak édes kisoroszlányjaink :)

  És ha már szóbakerült a szegedi állatkert is, akkor csak csatlakozni tudok Koaladiához, nagyon szép környezetben vannak az állatok, és nagyon kellemes napot töltöttünk ott pár éve.

 • 2007.09.02 11:06:50Sibri75

  Hát végül a Margitsziget maradt:(((  Nem, nem, és nem tudunk normális időben elkészülni! Már előre félek az iskolától, mert ha rajtunk múlik, a lányom csak a 3. órára fog beérni:)

 • 2007.09.02 16:33:03koaladia

  Sibri75 nyugi!!! Mi is azt hittük, de becsöngetés után 5-10 perccel mindig beértük, csak addigra mindenki fenn van a terembe.  Amúgy arra lennék kíváncsi, hogy a pécsi állatkert milyen lehet, mert anno 15 éve mikor voltam, nem volt túl jó élmény :-(, a medvék egy kisszobányi rácshalmaz mögött voltak, tök büdösbe :-((

 • 2007.09.05 09:49:56Csöre

  ...és tegnaptól Nyíregyházán még egy 179 kilós újszülöttel is több van! Édes lehet - s alig fél óra alatt született... ;)

 • 2007.09.05 10:37:31Alvomacko

  Csöre: mely állat kicsinye?

 • 2007.09.05 10:46:11Csöre

  afrikai elefánt

 • 2007.09.05 10:48:29Alvomacko

  áááá, az édi lehet. Köszi.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta