SZÜLŐSÉG

Mérgező vízfestékek is lekerülnek a polcokról

2007. augusztus 30., csütörtök 17:51

Újabb kínai termékeket hívott vissza az amerikai Toys 'R' Us, a világ egyik vezető játékáruháza. Ezúttal színes krétát, vízfestéket, különböző írószereket tartalmazó készleteket parancsoltak le az üzletek polcairól, mert a fadoboz csomagolóanyaga, illetve a vízfesték ólmot tartalmaz. Egyelőre nem érkezett bejelentés egészségkárosodásról, írja az MTI. 


Ez már a sokadik kínai játékvisszahívás: júliusban a Mattel egyes számítások szerint 19 millió veszélyesnek ítélt kínai gyártmányú játékot vont ki a forgalomból - Magyarországon is -, nemrégiben pedig ugyancsak a Toys 'R' Us rendelt vissza bizonyos fajta kínai partedliket azok ólomtartalma miatt. Legutóbb pedig játékvödrök és búgócsigák visszahívásáról számoltunk be.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.08.30 20:21:07Meni

  Ez baromi nagy szivás. Eddig úgy voltam vele, hogy kinai piaci terméket (hacsak nem ruha) nem veszek a gyereknek, mert borzalmas a minősége. Cipőt sem, mert nem tartja a lábát, nem szellőzik stb. Aztán eljöttünk Mo-ról, és itt szembesültem először azzal, hogy jól pofára estem.

  Hiába megyek be a márkás(abb) játékboltba, és akarom megvenni (hosszas töprengés után) a jó minőségű játékot. Minden, de minden minden Kinából jön. Tök vicces látni, hogy a héber nyelvű mesekönyvet Kinában nyomtatják. De az már nem olyan vicces, hogy nem tudok nem-kinai játékot venni a gyereknek, főleg ha ennyi baj van velük...Van valakinek ötlete, hogy hol lehet ellenőrizni a játékok minőségét?

 • 2007.08.30 20:44:30panka

  Aha, szóval fadoboz meg kisvödör. Én nem tudom, hogyan szívódik fel az ólom, talán szájon át? De ki eszik fadobozt meg kisvödröt?

  Na, jóvan már. Hívják vissza az ólomkatonákat! Vagy monnyonle mind. (imádom, hogy az ólmos kisvödörtől megvédenek, de a köztudottan rákkeltő aszpartamos kaját meg egyenesen rámtukmálják)

 • 2007.08.30 20:52:56Meni

  Nem úgy van, hogy a gyerek lerágja-szopogatja a festéket, vagy ha nincs festék, akkor mikroszkopikus darabkákat, mondjuk a fából? Aztán a szervezetében szépen felszivódik az ólom? Gondolom kis mennyiségben nem árt (nagyon), de ha több káros játéka is van a gyereknek, amiről nem tudok, akkor azért az csinálhat komoly bajt. Nem igy van?

 • 2007.08.30 21:18:56Santos35

  mek.oszk.hu/00000/00060/html/076/pc007695.html

  Ez nem éppen mai info, de azért jól leírja az ólommérgezést.

 • 2007.08.30 23:25:30ildanyóka

  Hú, boszorkány vagyok!

  Éppen tegnap gondoltam arra, hogy iskolakezdés előtt a festékek és írószerek vizsgálata is kellene, és tutira lenne ezekkel is baj.  Okoska, szabad tudnunk többet a festékről? Nálunk is kellene festeni, de majd csak jövőre.

 • 2007.08.31 09:54:09B-

  Én úgy érzem, hogy jelenleg az észveszejtő emberi felelőtlenség (mérgező fogkrém) és a nevetséges pánikkeltés (ólomtartalmú ólomkatonák visszahívása) között MINDEN megtalálható a mai üzleti életben. Jó lenne, ha végre rendet tennének, és csak akkor pánikoltatnának, amikor van alapja a dolognak.  Egyébként a napokban anyukám elővette a tesóm első játékát: gumiból volt, tesó első körben leharapta az orrát, a festék meg a mai napig is fóliaszerű darabkákban jön le róla. Szerintem ma már pánikszerűen visszahívnák, mi meg ezekkel nőttünk föl. Nem vagyok annak a híve, hogy "mi is ciánt nyalogattunk, aztán mégis ember lett belőlünk", mert nyilván meg kell védenünk olyaasmiktől is a gyerekeinket, amiktől minket tudatlanságból vagy tehetetlenségből nem védtek meg, de azért legyen már egy józan határa a dolognak!

 • 2007.08.31 09:57:24B-

  Még az ólomról eszembe jutott, hogy gyerekkorom egyik kedvenc Fehér Klára-regényében (A repülő dívány) a vegyész szomszéd, amikor felmerül, hogy a 12 éves pesti rokon kislány már festi a körmét, egyáltalán nem akad ki, csak arra figyelmeztet, hogy a zöld körömlakkban ólom van, és vigyázzanak vele, ha a kislány rágja a körmét.  Ez kétszeres tanulság: egyrészt már akkor is tudtak róla, hogy az ólomtartalmú festékekkel vigyázni kell, másrészt viszont simán belerakták őket a körömlakkba, ami érintkezhet bőrrel és a szájba is bekerülhet...

 • 2007.08.31 11:04:55B-

  Bocs, hogy ennyit jár a szám :-)  Szóval amikor én gyerek voltam, nekem természetes volt, hogy nem nyalogatom a vízfestéket, mert attól beteg leszek. Nem lehetne ezt a mai gyerekeknek is megtanítani? Szerintem az ilyen ehető zsírkréta és társaik azért nem biztos, hogy hasznosak, mert arra szoktatják rá a gyereket, hogy a festéket meg lehet enni stb. Közben a felnőtteknek gyártott festékek pl nagyon komolyan mérgezőek lehetnek.  Most nem a bébi korosztályról beszélek, hanem azokról, akik elég okosak már ahhoz, hogy vízfestéket használjanak.  (Pl eszembe jutott, hogy tenyérlenyomatot csinálok a bébiről, de bennem olyan erős ez a reflex, hogy a festék nem szájba való, hogy végül semmilyen festéket nem mertem rákenni a kis kezére - ami ugye elég gyorsan a szájában végzi, bármilyen fürgén is igyekeznék lemosni. Persze tudom, hogy vannak külön erre a célra gyártott festékek is, csak a mi környékünkön nem kapható, annyira meg nem fontos. Szóval mit gondoltok erről a problémáról, hogy a gyereket tegyük-e inkább életbiztossá vagy az életünket gyerekbiztossá, vagy van egészséges átmenet?...)

 • 2007.08.31 13:14:37Eledh Laure

  Igen, az ehető festékek szerintem is marhaság... Mi is tudtuk, hogy az egészségtelen. (Például a kifestett só-liszt gyurma figuráknak is csak a festetlen részeit nyalogattam, nagggggyon okos voltam, mi? :-))  Persze bizonyos határérték alatt kéne tartani a gyermekjátékok (és főleg a kisgyermekek-csecsemők játékainak) a méreganyag-tartalmát. Mindenkinek ajánlom a Budapesten több helyen fellelhető "fakopáncs" boltokat, remek, tartós, szép fajátékok, bábok, babák, fejtörők vannak minden korosztálynak, és ezek tudtommal biztonságos, magyar iparosmunkák.  Más: tény, hogy mindent Kínában gyártanak, csak van különbség a márkás cégek kínaija, meg a no-name kínai közt. Előbbit ugyanis elvileg (ELVILEG!!!) állandóan felügyelik. Na persze, a törvény szerint csak bevizsgált cucc rohangálhatna Európában, de azért biztos van jó sok "becsúszott" áru...

 • 2007.09.02 15:23:13panka

  B- : csatlakozom. Szerintem indítsunk klubot, és próbáljuk rávenni a korlátlan konzumálási lehetőségek között meghülyült szülőket, hogy szedjék le a falakról a gumibélést, sőt a tűzhelyet is visszahozhatják a Holdról, mert a gyerekeknek ma is meg lehet tanítani, hogy ha nekimennek fejjel a falnak, akkor az nagyot koppan. Valamint a kályha forró, ezért nem nyúlunk hozzá. A gyerekek ugyanis ma se hülyék. Illetve ma se hülyébbek, mint száz éve, amikor még volt kályha és gumibélés nélküli fal.

  Természetesen ironizálok.

 • 2007.09.02 18:00:03ildanyóka

  B-: Én is szerettem volna a lányomról egy tenyér lenyomatot csinálni még újszülött korában. Agyaltam is rajta, hogy milyen festék legyen. Aztán végül i nincs lenyomat. Még gyurmába, só-liszt gyurmába sem. Helyette a fiam lefotózta a kezét a sajátjával együtt. Nagyon édes kép! És talán ebből nem lesz baja.

  Okoska: Ennek a festéknek utána nézek! Hátha van a közelünkben is.

 • 2007.09.02 18:47:19opti

  Tenyérlenyomathoz: egy ismerősömék lefénymásolták konkrétan a gyerek kezét.

 • 2007.09.02 22:58:52Csöre

  Mi céklával csináltunk tenyér-és talplenyomatot. Jó élénk a színe, de vízzel könnyedén eltávolítható pl. a bőréről, vagy esetleg a ruháról.

 • 2007.09.02 23:17:49B-

  Nekem is eszembe jutott a gyümölcslé, csak attól tartok, hogy az a gyerek érettségijére kifakult volna :-( Az lett volna a lényeg, hogy megmaradjon hosszú évekig, emlékbe.  Igaz viszont, hogy a gyümölcsleves lenyomatot le lehet másolni színes fénymásolóval, és akkor az már időtálló :-)

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta