SZÜLŐSÉG

Iskolakezdés: közelharc a Shrekes tolltartóért

2007. augusztus 29., szerda 12:32

Ezek az utolsó pillanatok, de még mindig van időnk, hogy beszerezzünk mindent, ami az iskolakezdéshez kell. Mert a gyereknek össze kell kalapálni az iskolához szükséges (és kevésbé szükséges ) dolgait. És ez nem ám csak egy kis tornazsák, á, nem! Kőkemény listánk lesz.

Klikk!

De vajon mennyire érzi meg a pénztárcánk a vásárlást és tudunk egyáltalán okosan lavírozni majd a színes-szagos és egyszerű dolgok között? Mennyire kell rohangálnunk, mint pók a falon és leölnünk a mellettünk álló anyukát, ha elviszi előlünk az utolsó hercegnős hegyezőt? Hipermarket portya következik, Porontyosan.


A Tescóban meglepően nagy a választék még a polcokon, tulajdonképpen van minden, ami kell. Egyik hiperben sem kaptunk 11 forintért elsősnek való füzetet, csak itt. Persze ez nem Barbie-s, meg cicás, meg Scooby-s meg miegymás, (ami 55-79 forintba kerül), hanem sima mezei füzet.

Az elsősöknek való technika csomag 749 forintba kerül, cserébe benne van minden olyan hasznos kellék, mint folyékony ragasztó, stift, olló, színes lap. Ezzel már nem is kell vacakolnunk. Sajnos elsős kezdő tanszercsomagot nem találtunk összeválogatva, így a kék kockát fehér pöttyökkel, dobókockát, logikai készletet és egyéb fontos darabokat magunknak kell összeállítanunk.

Mindegyik említett darab jó 10 forinttal olcsóbb, mint a Corában és az Auchanban. És ezeken, mondjuk pont nem is látszik, hogy tescós, mert mindenhol egyformák. Tolltartókból nagyon gyenge a választék, ez az a pont, ahol vagy összeszorítjuk a fogunkat és azt mondjuk, hogy veszünk drágán máshol, vagy olyan lesz a gyereknek a tolltartója, mint 120 másiknak a suliban és bevágjuk a 300 forint alatti darabot, ami olyan, hogy lötyög benne minden. A hozzáértők szerint kemény borítású a javallott a piciknek, legjobb, ha mindjárt tele is van. Tisztasági csomagot kaphatunk 250 forintért, de vehetünk mindenféle figurával 500 forint környékén.

Ha ezzel megvagyunk, kicsit lazíthatunk az iskolatáska levadászásával. Lelkileg persze, nem anyagilag. A gyereknek ez a legkézzelfoghatóbb az iskolakezdésben, higgyük el, nagy pillanat az, amikor a gazda és a táska megtalálja egymást. Simán lehet, hogy Pistikénk néhány napig táskával megy majd aludni is. Ugyan a legnagyobb táskaválaszték nem a hiperekben van, ha akarunk azért találunk Micimackóst 1500 forintért, az árak legalja 999 forint (mindhárom helyen), a plafon pedig a Tescóban 7000 forint.

Mivel gyermekünket meg is futtatják majd reményeink szerint, kell neki majd valami tornacipő is. A tanító néni a hagyományos vászoncipőkre esküszik, ami igen pénztárcabarát, 500-ért a miénk, vagyis Pistié lehet. Ezzel gyakorlatilag meg is vagyunk.

A következő állomás a Cora. Ez az a hely, ahol a biztonsági őrök már akkor is ferdén néznek rád, ha közelről nézed behatóan a radírt. Nos, el lehet képzelni, hogy mit szóltak ahhoz, amikor az árakat vadásztuk! A reakciójuk tulajdonképpen érthetetlen, miért ne csinálhatnék listát az árakról. Macska-egér játékot játszottunk, én úgy csináltam, mintha nem írnám fel az árakat, az őr pedig folyton lecsúszott a tettenérésről. Innentől kezdve nem is volt kedvünk vásárolni. A füzetek középkategóriásak, 19 forint a legolcsóbb, a legdrágább pedig 179.

Választék viszont van mindenből bőven, az áru szisztematikusan mesehősök és design szerint kipakolva. A legolcsóbb tolltartó 299 forint, a legdrágább sem ment sokkal 1000 forint fölé. Nagy örömünkre itt viszont kaptunk elsős kezdő csomagot, ami akciósan 549 forint órával, számegyenessel, pöttyös kockával együtt, és vehettünk írószer csomagot is, ami tele volt festékkel, meg temperával, cerkával, és filctollal. A csomag ára 1290 forint, melynek tartalmát külön-külön jóval drágábban válogathattuk volna össze (darabonként átlag 400 forintért).

A másik két hellyel ellentétben itt találtunk tornadresszt (nem kér minden tanító néni), nagyon baráti az ára, 1490 forintba kerül. Tornacipőt 1000 forint fölött kicsivel már fel is pakolhattunk. A legdrágább iskolatáska 8490 forint. Ennél a pontnál már nagyon közel jártunk ahhoz, hogy a biztonsági őr kipenderítsen minket.

S bár három mozdulattal megvásárolhattunk gyakorlatilag mindent Pistinek, kedvünket szegte a folyamatos felügyelet és az, hogy márka szerint volt minden kirakva, nem pedig funkciója szerint, s mire eljutottunk az egyik szigetig, elfelejtettük, miért is mentünk oda.

Az Auchanban az iskola még el sem kezdődött, de a tanszerek árusítása már gyakorlatilag befejeződött. A zsibvásári hangulat inkább a Tescót idézte, itt aztán jegyzetelhettünk kedvünk szerint. Ha volt mit! Az alap darabok még nagyjából megvoltak. A legolcsóbb füzet 24 forintba kerül, ezzel viszi a legdrágábbnak járó pálmát. Vannak viszont Jolly Joker termékek, amiknek nagyon megörültünk. Ilyen a tornazsák, amit máshol még nem kaptunk. A hagyományos zsák ára 399 forint, igen baráti. Mellesleg néhol áraiban is a Tescóval vetekszik a hely, például sehol máshol nem kaptunk filctollat 99 forintért, nem találtunk vízfestéket 125 forintért, stiftet 99 forintért, csak itt. Nem leltünk azonban semmilyen előre összeállított csomagot sem.

Ezek darabjai átlag 10 forinttal drágábbak voltak, mint a Tescóban, ráadásul nagy a harc az utolsó cuccokért a néppel, így momentán elment a kedvünk a molyolástól. Örömmel láttuk, hogy Pisti már 399 forinttól felcsatolhatja a tornacipőjét, ha akarja és ha elég kicsi a lába. A táskaválaszték hasonló, mint a másik két boltban, 999-tól 8000-ig kaphatóak az iskolatáskák. Csendben jegyzem csak meg, hogy azért választani nem tudtam egyik helyen sem közülük, így az még külön kör lesz.

A tolltartók és címkék polcai oly mértékben kiüresedtek órarenddel együtt, hogy gyakorlatilag nem is találtunk belőlük, csak mutatóban, akárcsak a radírokból, hegyezőkből és ollókból. Órarendet konkrétan egy fajtát találtunk 19 forintért, s ezzel meg is nyerte kategóriájában a legolcsóbb díjat. Itt a vége, fuss el véle, a dolgozók ugyanis már töltik fel az iskolacuccok helyeit akciós konyhatermékekkel.

Hogy melyik helyen tudtunk a legjobban vásárolni? Nos, az Auchan olyan, mint egy turkáló, de érdemben nem tudjuk (lehet, hogy csak így a végén) maradéktalanul megvenni a szükséges felszereléseket, ráadásul nemigen érvényesülünk, ha a harcos szellem hiányzik belőlünk.

A Corát a kényelmes szülőknek javasoljuk, akik mindent csomagban akarnak megvenni, vagy azoknak, akik szeretik, ha passzol a legutolsó füzetecske a tisztasági csomag mintájával is. A biztonsági rendszer viszont határozottan tart a DM-es megoldás felé, amikor a nyomodban lihegnek megállás nélkül. Bár az is lehet, hogy csak rosszarcúak voltunk.

A Tesco, dacára annak, hogy mindig megfogadom, hogy nem megyek többet oda, meglepően jól felkészült az iskolakezdésre. Emellett sikerült igazán fogyasztóbarát árakat produkálnia. Nálunk a Tesco a nyerő. Ezzel a körrel rácáfolt a hírére. Vásárlásunk alatt elköltöttünk majdnem egy minimálbért, azaz átlagosan kicsivel több, mint 31.500 magyar forintot és bejártunk több tucat nagy és kis boltot. S még nem ruháztuk fel Pistit, aki kinőtte gyakorlatilag mindenét, a zima meg csak most jön.

Többgyerekes szülők eltapsolhatnak könnyedén akár százezer forintot is. A visszaszámlálás megkezdődött, mindjárt becsengetnek, apu pénztárcája pedig üres, hiszen leharcoltuk rendesen, akárhol vásároltunk. Így elmerenghetünk azon, hogy most már akkor ez így lesz sokáig: nem elég, hogy a nyárnak vége, a fizetésünk a papír- és tankönyvgyárosoké lesz.

Szerkesztőségünk várja azon felvilágosult emberek válaszát, akik pontosan tudják, mire való a pöttyös kék kocka.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.08.29 12:53:16Illatos nyár

  Ha van 64 korong, akkor lehet vele reversi-t játszani  en.wikipedia.org/wiki/Reversi

 • 2007.08.29 13:10:57Kisisa

  Azzal számolnak a gyerekek.. Legalábbis én, mikor még iskolás voltam (nem, nem a dinók korában, bár már vénnek érzem magam..:-)) ), mindig számoltunk vele. Kék oldal, meg piros oldal. :-))) Vicces volt.. Most olyan fura érzésem van.. szívesen elmennék vásárolni.. hihi.. pedig szerintem majd ha lesz gyerekem, a pokolba kívánom ezt az összes kiadást a többivel együtt. :-))

 • 2007.08.29 13:12:18Kisisa

  Jah, azt kihagytam, hogy a nagy kék kockában vannak kicsi piros/kék oldalú korongok..na, azokkal számoltunk mi.

 • 2007.08.29 13:15:46Casparia

  Igen, a dobókocka-doboz ugye logikus, elsős kéz és fej könnyebben kezeli a nagy kockát nagy pöttyel. A benne levő koronggal meg elvileg számolni kéne, én nem emlékszem, hogy akár én, akár a tesóm valóban használtuk-e a sima számolás-tanulásnál. Viszont a kettes számrendszert ezekkel tanultam.

 • 2007.08.29 13:23:58andie

  Jaj, én úgy, de úgy imádtam az iskolakezdést. A sok új cucc, az üres, tiszta füzetek, és a vásárlás! Egyébként is írószermániás vagyok, és az én gyerekkoromban még nem volt Tesco, volt viszont egy csodaszép írószerbolt, ahol mindent megvettünk, ha valami mégsem volt, átmentünk a másik, még szebb, csak sokkal drágább helyre.  És tudom, hogy a beiskolázás kigazdálkodása úgy ment, hogy anyáék mindig akkor adták le a disznókat, ha mond ez valakinek bármit is. :-)

 • 2007.08.29 14:05:18Leona

  Okoska, én meg gyűrűsmappát vittem magammal, egyet, a koliban pedig csak szétszortíroztam őket dossziékba.

  A te módszered annyiból jobb, hogy miközben másoltad, gondolom rögzült is... Igaz nekem akkor nem lett volna időm a házikra :9

 • 2007.08.29 14:07:45andie

  Okoska, én értem mire gondolsz, de ez kicsit olyan, mint az írás tanulás. Mindenki ugyanúgy tanulja meg, hogy aztán fokozatosan formálódjon ki az írásképe.  Én annak vagyok a híve, hogy egy gyereknek, minden ilyen hivatalos dologgal kapcsolatban, meg kell tanítani az általános elfogadott és érvényes rendet, hogy aztán erre alapozva kialakíthassa a saját rendjét, rendszerét. De ha nem adunk neki támpontot, akkor nem lesz semmilyen rend, rendszer a fejében, az életében.

 • 2007.08.29 14:40:07Starlark

  Én azt nem értem hogy miért kell a kék fehérpöttyös korongokat a logikai készletet stb megvetettni a szülőkkel. Ezt anno azon a két alkalmon mikor használtuk az órán kiosztották az iskolai készletből...

 • 2007.08.29 15:10:37andie

  Okoska

  "egyetlen támpont lesz a nevelésében: a szeretet"  utólagos engedelmeddel lenyúltam ezt a remek gondolatot.

  Én is, ahogy itt olvasgatok, néha megrémülök, hogy nekem nincsenek is semmiféle nevelési elveim, honnan fogom tudni ... (és ide bármi behelyettesíthető)

  :-)

  De a szeretet az menni fog! :-)

 • 2007.08.29 15:12:26nutika

  Hát, nálunk még messze az iskola, de a Tesco minket is visszacsábított (akkora kosz és rumli volt régen, hogy évekig hanyagoltuk): tök jó a sajátmárkás pelusuk!

 • 2007.08.29 15:20:52nutika

  Okoska, irigyellek a precizitásodért! Én a másik véglethez tartozom: még a vasalt sarkú gyűrűs mappára is képes vagyok pár hét alatt szamárfület varázsolni - most képzeld el, hogy mi történik a táskámban egy szegény, ártatlan, gerinctelen kis írólappal! Gondolom, akik a füzet-rendszert kitalálták, abból indultak ki, hogy az átlag kisiskolás kb. annyira képes a holmijait rendben tartani, mint én.

  Viszont az már eszembe jutott, hogy érdemes lenne egy-egy vastag tankönyv helyett inkább kisebb füzeteket kiadni (anyagrészenként egyet-egyet, egy vastag tankönyv helyett mondjuk 5-6 füzetet), hogy ne kelljen a gyerekeknek az egész évi tananyagot teknősbéka módjára a hátukon cipelni állandóan. Emlékszem, az öcsém, amikor először akasztották a hátára a telipakolt iskolatáskáját, egyszerűen hanyattesett vele, olyan nehéz volt.

 • 2007.08.29 16:18:06levendul

  Én nem szeretem az előre töltött tolltartókat, mert bizalmatlan vagyok. Sztem jó a ceruzákat külön kiválogatni. Aki még előtte van: sztem érdemes kicsit drágább, de nagy, vastag színeseket venni, a nagylányom évekig használta ugyanazt a készletet.  A csomagokkal meg szerintem az a helyzet, hogy sokszor sok olyasmi is van bennük, amit nem kérnek az iskolában. Persze ha még így is olcsóbb, akkor akár jöhet is :).  Nálunk úgy oldják meg, hogy a gyerekek bent tartják a könyveiket a suliban, csak azt adják haza a tanítók, amiben vmi otthoni tennivaló van. • 2007.08.29 16:31:12Tish

  A lányom iskolakezdését egyszerűbbé tette a suli. Szerződést kötött egy közeli írószer bolttal, hogy minden évben állítsa össze a 8 osztály tanszercsomagját. Előzőleg leadják a listát nekik a tanárok kéréseivel, pl. ADEL márkájú festéket, vagy vastag füzetborítót kérnek. Besétálsz, megmondod, hogy elsős a gyereked, és nyelvi tagozatos, ők meg a kezedbe nyomják a komplett csomagot:) Nincs keresgélés, futkározás. Arról nem is beszélve, hogy kapsz 10% kedvezményt a végösszegből, ha náluk vásárolsz.

 • 2007.08.29 21:41:15Sibri75

  Messze van, és mégsincs messze:) Még/Már csak 4 évünk van hátra.

  De én is imádtam ÁPISZba járni, el is határoztam, hogy ha nagy leszek, lesz nekem is egy.

 • 2007.08.29 23:52:16Csöre

  Okoska, hogy valaki a Te rendszeredet kövesse, NAGYON precíznek kell lemmie. Én is próbálkoztam ezzel, de csak néhány hétig sikerült folytatnom az örökös másolgatást. Pedig precíznek hittem magam, de úgy látszik, nem eléggé. Volt középiskolás magántanítványom, aki állítása szerint mindent egy spirál füzetbe írt, majd otthon kitépte és szétválogatta. Eredmény: soha nem volt meg semmilyen jegyzete, és adott esetben vissza se tudott lapozni, hisz minden otthon volt (valahol... ha a kutya nem ette meg véletlenül). Akkor meg egy kisiskolás ugyan hogyan boldogulna? Tankönyvekre pedig azért van szükség, mert azok a mihaszna diákok nem figyelnek ám 120%-an, hogy aztán példás jegyzetet készítve otthon csak elegánsan fellapozzák a (füzetet) gyűrűs könyvet. (Kicsik nem is tudnak jegyzetelni.) Az, hogy utána járjanak? Álom, álom... A jó tankönyv - most középiskolásról beszélek - végül kézikönyvnek is jó a családi könyvtárban. Legalábbis az általam végzett szakokhoz (töri, biosz) van ilyen. Ja, van még az olasz is: nyelvet sem lehet sztem iskolában könyv nélkül tanítani. Persze meg lehetne teremteni a kölcsönzés rendszerét is, csak ahhoz nagy egyszeri befektetésre van szükség, az iskolák meg nem Krőzusok. (Ellenben a diákok simán leamortizálják egy év (mit év! hónap) alatt a cuccot.)

 • 2007.08.30 00:01:36jidele

  imádtam az új füzeteket, tankönyveket, bekötni, rendezni...hogy aztán 3nap múlva salátaként végezze minden cuccom a megromlott szendvicsek között-irulpirul

 • 2007.08.30 06:23:13Starlark

  Azzal azért vitatkoznék hogy nyelvet nem lehet tankönyv nélkül tanítani, sőt. A legjobb nyelvtanárom, igaz ez tanfolyam volt nem pedig iskola /ott csak dilettáns "nyelvtanár"-okat sikerült kifognom/, semmilyen könyvet vackot nem vetetett meg velünk. az órát tematikusan sokat beszélve beszéltetve, gyakoroltatva leadta, simán mentünk át a nyelvizsgán. Az a füzetem amivel az óráira jártam még mindig fantasztikus jól jönnek.

 • 2007.08.30 09:09:31Alvomacko

  Én mindig elszomorodok, hogy alsó tagozatban megvetetnek minden vicket-vackot a szülőkkel, aztán a felét sem használják a gyerekek. De ez van. Szerintem nem az írószerek, rajzeszközök a legdrágábbak a beiskolázás során.

  Mi is megvettünk alsóban mindent. Felsőben a lányok már pontosan tudták, hogy mire lesz szükségük. Meg sokszor használták az előző évről maradt cuccokat.

  Nálunk már több éve 10e Ft kettőjüknek az irószeres, füzetes cucc (a tankönyvcsomag fejenként kerül min. 10e Ft-ba!). Ebbe még időnként a tolltartó is belefért.

  Mi Tesco-ban vagy Auchanban vásárolunk és remekül beválik. Nagyon klassz, színes füzeteket szoktam venni.

  Most meg fogtok kövezni, de én soha nem vittem az ilyen bevásárlásokra a lányokat. Tudjátok, én vagyok a gyáva anya, aki utálja a felesleges konfliktusokat. Annyira sajnálom szegény gyerekeket, akiket kiteszünk egy csomó impulzusnak, csak kapkodják a fejüket és folyton vágyakoznak, könyörögnek, hogy vegyüüüüünk olyat.

  Én ezt nem vállaltam be. Tudtam, hogy mit bír el a péntárcánk és igyekeztem mindig trendi dolgokat beszerezni. Sokszor váratlanul állítottam be a füzetekkel, de mindig olyan izgatottan bontogatták a zacsikat. Mindig volt benne valami extra meglepi, amitől majd kiugrottak a bőrükből. És nem volt még év, hogy húzták volna a szájukat a füzetekre. Igaz, pontosan ismerem őket és tudom, hogy mivel lehet örömet okozni nekik. A Nagy a gyümölcsös, a Kicsi az állatos képes füzeteket szereti. Míg kisebbek voltak, a mesfigurásak mentek.  A rendszerezettség pedig igenis fontos az alsósok számára. Utána már lazul a tanárok ilyen irányú fegyelme, már sokszor nem is mondják meg, hogy milyen füzetbe írjanak a gyerekek. És a gyerekek maguktól tudják, hogy milyen füzetet kell választani egyes tantárgyakhoz. Ez annyira jó. Gimnáziumban meg már végleg nem foglalkoznak ilyesmivel, teljes szabadkéz van.

  Jegyzetelni meg szerintem igazán a gimi utolsó éveire tanul meg az ember. Addig irányítani kell a gyerekeket. Ugyanúgy, mint járni sem teljesen egyedül tanulnak meg, egy csomó ideig fogjuk a kezüket.

  Na, mindegy. Túlragoztam asszem a témát.

 • 2007.08.30 09:13:06Alvomacko

  Okoska: de te az egyetmi éveidről beszélsz, ugye?

  Szerintem ott majd mindenki gyűrűs mappát hord. Az előadásokra tényleg felesleges az előző előadások anyagát elcipelni. Ott úgyis csak ülni kell meg jegyzetelni. De az általános és középiskola az teljesen más. Ott az előadás és gyakorlat egyszerre van.

 • 2007.08.30 09:27:43Alvomacko

  Ja, és nem mindig érdemes a legolcsóbbat megvenni!

  Ilyen a festék, tempera, gyurma, ragasztó. Mert olcsók, de jóformán használhatatlanok. Én az első évben elkövettem ezt a hibát, aztán októberben futhattam az újabb köröket ezekkel a dolgokkal a kifosztott készletű üzletekben.

 • 2007.08.30 09:35:21Alvomacko

  Bocsi, mindig eszembe jut valami.

  Nálunk a Budmil táskák váltak be nagyon. Egy táska simán kitart 2 évig. Kitartana tovább is, én tudom, de a gyerekek szeretik a változatosságot. :-) Én meg két év után nem bírok nemet mondani. :-)

  Az elején volt olcsó táskánk, de az az első félév végére szétesett. Tavasszal a napközis tanítónéni az unokája régi táskáját hozta be a gyereknek. Alig volt ciki! :-) De olyan szelíd, jóindulattal adta oda, hogy még megsértődni sem lehetett. Azt mondta a Kicsinek, hogy nála kívánni sem tudna jobb helyet a táskának. Az enyémkém meg tök büszke volt, hogy ő a tanítónénijétől táskát kapott. :-)

  Szóval mi a Budmil táskákra esküszünk. Kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Nem a legolcsóbbak, az tény. Mi idén 9e Ft-ért vettünk hátizsákot a Kicsinek. De minimum két évre vettük.

 • 2007.08.30 10:23:35mazsola84

  Úúú, anno nekem is volt budmil táskám, kurva drága volt, de nagyon sokáig bírta, én meg vigyáztam is rá.

  Nem tudom, hogy ti hogy voltatok vele, de én már a gimi második osztályában kialakítottam a saját jegyzetelési stílusomat, tudtam, hogyan jegyzeteljek számomra használhatóan és a főiskolán is ezt a módszert használtam végig. Persze ehhez kellett egy pár olyan tanár aki mellett muszáj volt megtanulni gyorsan és pontosan jegyzetelni.

  Én mindig is utáltam a mesélős tanárokat, mert azok mindig megszivattak. Az a mézes-mázos-mesélős fajta akit imádsz aztán a vizsgán kitalálja, hogy akkor ő most az ajánlott irodalom utolsó kötetének kisbetűs lábjegyzetéből vizsgáztat. Volt egy pár olyan tanárom a gimiben és a főiskolán is akiknél jegyzeteltem mint a kisangyal, rohadt szigorúak voltak, de egyértelmű volt, hogy ajegyzetekből vizsgáztatnak. Na azt viszont szóról-szóra kellett tudni. Érdekes, amiket így kellett megtanulnom, azokra a mai napig emlékszem.  Ja és én olyan füzetet használtam, ami jó vastag, viszont ilyen színes fülekkel 10 részre van osztva. Kb. 8-900 forint volt úgy két éve, de egy fél évre elég volt egy darab.

 • 2007.08.30 12:04:42Chang Yai

  a mi iskolankban is ugy mukodik, hogy a konyvek es fuzetek alapbol az isolaban vannak, es csak azt viszik haza a gyerekek, amiben lecke vagy atneznivalo anyag van. persze ehhez olyan iskola/kultura kell, ahol nem lopjak szet az osszes holmit a takaritok / esti nyelviskolas csoportok / bejarkalo idegenek.

 • 2007.08.30 15:34:02levendul

  na igen, ez itt egy pici falu :)

 • 2007.08.30 21:49:26Csöre

  Starlark: hidd el, egészen más felnőttként, tanfolyamon (önszántadból), valamint kis/nagy diákként (muszájból) nyelvet tanulni (ill. tanítani nekik). A tankönyv nyilván csak egy alap, ami mellé jó esetben jön sok minden más is. De pl. a fénymásolt anyagokat - vagy legalább egy részüket - egy átlag iskolás a kicsöngetés után kb. 5 perccel már sehol nem leli. És a hiányzások pótlásáról még nem is beszéltünk.

 • 2007.08.31 13:29:47Alvomacko

  És arról nem is beszélve, hogy a fénymásolás költségekkel is jár, amit az utóbbi időben az iskolák már nem tudnak finanszírozni, így egy évben majd egy nyelvkönyv árát költik a szülők fénymásolási költségekre.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta