SZÜLŐSÉG

A jó nőgyógyásznak nem hideg a keze

2007. augusztus 29., szerda 11:12

Jó nőgyógyászt találni nem egyszerű. De milyen az ideális nődoki? Jó legyen a híre, szimpatikus legyen, jól felszerelt magánrendelőben fogadjon, vonzó külsővel rendelkezzen, legyen humora, jó kórházban dolgozzon vagy közel legyen a rendelője? A Poronty arra keresi a választ, hogy a nők mi alapján választják ki azt az orvost, akiben annyira megbíznak, hogy engedik turkálni magukban és akivel megosztják szülésük óráit?

Hanna ismerőse ajánlására választott nőgyógyászt egy bababarát kórházban, fontos szempontja volt, hogy az orvos magánrendelője ne legyen messze és várakozás nélkül jelentkezhessen be. Szerinte az ideális orvosnak ne legyen hideg a keze, ne paráztasson, legyen kedves, segítsen, de ne avatkozzon be feleslegesen.


Dexterke álmai orvosa szakmailag és emberileg is oké, nem dob ki a vizsgálat után, veszi a fáradságot és elmagyaráz mindent, nem (nagyon) pénzéhes, normális a kórháza és a rendelője is, fel lehet hívni mobilon, és nem dühös akkor sem, ha hülyeséget kérdezel.

Viki szerint az ideális nőgyógyász nem dumál sokat, viszont alapos, jó kórházban dolgozik és lehetőleg nőnemű. Ha viszont férfi, akkor ne legyen jóképű, mert ez frusztrálja. Természetesen mindenképp legyen ápolt: „Egy lucskos, lompos emberhez nem fordulnék bizalommal. És lehetőleg ne azzal kezdje a bemutatkozást, hogy mennyi lesz a szülés.” – mondta Viki.

Ha szülészt keresünk, mennyire fontos, hogy párunknak is szimpatikus legyen? Sokan úgy gondolják, hogy a legfontosabb, hogy a kismamának feleljen meg a doki, hiszen ő éli át az olykor kellemetlen vizsgálatokat. Az ellentábor szerint viszont igenis lényeges, hogy a férfinak is szimpatikus legyen az az ember, aki világra segíti a gyermeküket.

Mindenkinek más fontos, más szempontok alapján választ orvost, a legfontosabb szerintünk az, hogy addig keresgéljünk, amíg olyan nőgyógyászt találunk, akiben száz százalékig megbízunk.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.08.30 08:43:12mazsola84

  Nekem a nőgyógyász férfi. Valahogy nem tudom elképzelni, hogy egy nő turkáljon bennem. Bár ez még változhat.

  A jó nőgyógyász mindenesetre tudja, hogy mit csinál és nem írja fel a legmagasabb hormontartalmú foggátlót egy kis méhvel rendelkező nőnek azt mondva, hogy ez a legkisebb hormontartalmú. Nem kér 2000 forintot csak a receptfelírásért. (első dokim)  Nem mondja azt egy 23 éves nőnek, hogy magának már nem írok fel fogamzásgátlót, mert magának már szülnie kéne. Nem riogat azzal a hasi ultrahangon, hogy valamit látok a petefészkénél: "vagy ciszta vagy méhen kívüli terhesség, de igazából nem biztos mert nem látom rendesen, máskor teli hólyaggal jöjjön!"(második dokim)  Most keresem a harmadik áldozatot.  Ja és ha majd babát várok ÉRTSE MEG, hogy semmilyen vizsgálattól nem félek, nagy a fájdalomtűrő képességem az egyetlen aminek a gondolatától is rosszul vagyok az epidurális érzéstelenítés, illetve bármilyen vizsgálat aminek köze van a gerincemhez és egy tűhöz. Egyébként bárhol tűpárnát csinálhat belőlem.

 • 2007.08.30 08:46:14lii

  Krisz78: a szt jános szülészet valóban nem egy grand hotel (mivel nem feküdtem még más kórházban, ezért nem tudom, máshol mi a helyzet), de az ott dolgozók emberi hozzáállásáról én csak jót tudok mondani. de azért vannak fizetős egyágyas szobáik külön fürdővel, wc-vel, nem kórházi stílusú bútorokkal, barátnőm egy ilyenben feküdt, még tévé is volt benn. :)  0-24 rooming in van, ha esetleg császárod lesz, akkor a posztoperatívra is bevihetik a hozzátartozóid a babát. velem a csecsemősök is rendesek voltak, segítettek mindenben.  szülőszobáról nem tudok érdemben nyilatkozni, mert én egyenesen a műtőbe mentem, a 4 ágyasat láttam, nem tűnt vmi modernnek. nincsenek alternatív lehetőségek, csak állítható szülőágyak, meg egy labda. van egy egyágyas szülőszoba is, na arról fogalmam sincs, milyen.

  amikor bent feküdtem, akkor elég nagy volt a forgalom, 100%-on pörgött az osztály.

 • 2007.08.30 08:53:24lii

  mazsola84: hú, ez a "nem írok fel fogamzásgátlót.." dolog elég kemény. én is jártam egy időben egy olyan dokihoz, aki minden alkalommal megkérdezte, h. "és mikor fog szülni? lassan itt lenne az ideje." akkor épp nem volt stabil, komoly kapcsolatom + albérletről albérletre költöztem folyton, kedvem lett volna azt mondani neki, h. "majd akkor, ha doktor úr elvesz feleségül és eltart gyerekestül". :))

  + nem akarlak ijesztgetni, de ha neadjisten császároznak, akkor a gerincbökdösés valószínűleg elkerülhetetlen. (én is fóbiás vagyok erre, az egész műtét alatt csak a spinál érzéstelenítés alatt kezdtem el magamból kivetkőzve nyüszögni, és a mai napig kiráz a hideg, ha eszembe jut - de túléltem. :)

 • 2007.08.30 08:58:39Anyafarkas

  Nekem van rossz és jó tapasztalatom is ezen a téren. Életem első nőgyógyászati vizsgálata nekem is hasonló élmény volt, mint neked anyajelöltvagymi, bár közel sem annyira drasztikus. Gimis koromban elmentem a városi kórházba, miután kimaradozott a mensim. Én kis naiv gondoltam, majd csak mondanak vmi okosat. Ehelyett az orvos mindenáron be akarta bizonyítani, hogy terhes vagyok. Folyton azt kérdezgette, hogy akarom-e a babát, vagy ez egy nem kívánt terhesség. Megvizsgált, átküldött az UHra (szintén tapló volt aki csinálta, üvölteni tudtam volna a "sima" hasi UHtól), majd miután (természetesen) nem mutatott ki semmit az UH, a nőgyőgyi közölte velem, hogy a két hetes terhesség még nem látszik az UHon, felírt egy fogamzásgátlót és áldja-vigye.

  Na azóta én is tartok a nőgyógyászoktól.  De! Szerencsére vannak nagyon rendes orvosok is. A mostani dokibácsi is közéjük tartozik. Mióta tudom, hogy terhes vagyok, hozzá járok. Nem mondom, hogy kellemes a vizsgálat, de még egyetlen egyszer sem fájt. A magánrendelőjében nem kell rá sokat várni (kb. 20 perc csúszás előfordul). Mindig elmond mindent, lehet tőle kérdezni, válaszol. Mobilon elérhető, ha nem szülést vezet le vagy nincs autóban. Azt mondjuk nem tudom, hogy hideg-e a keze, és nem is mondanám túl jóképűnek. De szakmailag és emberileg is ott van a topon, én mindenkinek őt ajánlom. Anyagilag pedig nem mondanám túl drága orvosnak, még itteni viszonylatban sem.

 • 2007.08.30 09:05:55mazsola84

  Anyukák, én egyet nem értek a rendszerben. Ha én választok egy orvost akihez járok az adott sztk-ba (nálunk nagyon modern, szép, tiszta stb.) a 300 forintos vizitdíjammal, utána a terhesgondozásnál hova kell járni? A kórházba ahol szülni fog az ember? Ott is ennyit kell kicsengetni, mert elvileg az én logikám szerint az nem magánrendelés vagy mégis? Tényleg nem értem. Vagy jobban járok, ha eleve magánrendelésre járok?

 • 2007.08.30 09:24:10Anyafarkas

  mazsola84: amikor terhesgondozásra mész, nem kell vizitdíjat fizetni. Ha magánrendelésre mész, akkor attól függ mennyit kell fizetned, hogy mennyi a taifája az adott orvosnak. Mehetsz az sztk-ba is, ahová eddig jártál, ott elvileg nem kell fizetni. Én személy szerint magánrendelőbe járok, csak most, hogy már NSTre is járnom kell (sztkba, ingyért) látom, hogy járnak oda kismamák az orvoshoz (nem ő az orvosom).

 • 2007.08.30 09:41:13mzperx

  Mazsola84: elvileg ahol sztk-s nőgyógyászati rendelés van, ott van terhesgondozás is. Legalábbis Zuglóban így működött. Bejelentkeztem a kartonozóba, hogy jöttem tg-ra, felmentem, és a megfelelő ajtónál álltam sorba. Ott "megterhesgondoztak" a nénik :D , majd vissza kellett menni a folyosóra, és kivárni a soromat a dokihoz (a doki is minden alkalommal rámnézett, ha volt panasz, ha nem, meg ő írta alá a beutalókat, miegyebeket, amiket a tg-n adtak).  Valaki írta, hogy Izraelben, ha nincs gond, csak a 34. hét körül kezdenek manuálisan is vizsgálni. Ezen jól elkerekedett a szemem, mert itthon (legalábbis akihez én jártam) engem mindig vizsgált az orvosom, KIVÉVE a 36. hét után, mert akkor már nem, csak amikor már-már rendszeresnek mondható jóslófájásaim voltak, és aztán rákövetkező hajnalban, szüléskor. :) /na, AZT mondjuk kihagytam volna, mármint nem a szülést, a vizsgálgatást, főleg, hogy röpke 2 óra 45 perc alatt -ennyi telt el a kórházba érkezéstől a kislányom kibújásáig- összesen négyen(!) vizsgáltak meg: az ügyeletes szülésznő, az ügyeletes orvos, a főorvos, mert éppen arra járt, majd a saját dokim, amikor megérkezett, talán ő 2x is/.  Másik kérdéskör: én -de csak problémamentes terhesség esetén- első körben orvost választanék, és csak utána kórházat. Bár azért biztos el lehet csípni a jól felszerelt kórházakban is 1-1 jó dokit, remélhetőleg a kettő nem zárja ki egymást, bár tudom, ez már olyan, mint a mesében..... :) vagy inkább :(

 • 2007.08.30 09:43:34lii

  viszont ha az adott orvos az sztk-ban nem vezet szülést, mert mondjuk nincs kórházi praxisa, akkor szvsz ne hozzá járj terhesgondozásra.

 • 2007.08.30 09:46:45lii

  mármint nem az sztk-ban nem vezet szülést, rosszul fogalmaztam, ott persze hogy nem. :))

 • 2007.08.30 10:55:22Alvomacko

  Nálunk is retteg a Kicsi a nőgyógyásztól. Hat ökörrel sem lehet elcipelni, mert az első vizsgálatot elcseszte egy tapló nő. Azóta is nagyon sajnálom, hogy nem én volta ott a gyerekkel. Rábíztam anyura, hogy vigye el ő a lyányt a dokihoz. Lehet, hogy ez is baj volt, mert talán anyu nem tudta úgy megnyugtatni a gyereket, ahogy kellett volna. Az orvos nő volt, de a gyerekben egy világ omlott össze. Amúgy is prűd a lelkem (Ugye anyu ti nem csináljátok!), és a vizsgálat meg végképp sok volt neki. Mind a mai napig nem tudom, hogy mi is történt pontosan. És persze nem gyógyult ki véglegesen a folyásból (hol van, hol nincs), azon könyörög, hogy szerezzek neki gyógyszert orvos nélkül.

  Szegényke, úgy sajnálom!

 • 2007.08.30 11:17:35Nyestkutya

  2 gyereket szültem, az elsőt egy fiatal, a terhesgondozás alatt végig szimpatikus pasinál, akiről aztán a vajúdás/szülés alatt derült ki, hoyg sunyin tágítgatott kézzel, miközben én majd meghaltam a fájdalomtól, és reszkettem, ha megláttam az ajtóban.

  Váltottam, eljöttem egy fiatal nőhöz, (max. 35, de ha valaki pl. nem bízik ilyen fiatal orvosban, az István kh-ban dolgozik, rengeteg ott a nagy szaktekintélyű orvos, ha esetleg valami hatalmas kompikáció lépne fel, akkor is össze tud ugrani egy "válságstáb", ráadásul bababarát kh) akivel ez volt az elsőszámú szabály, amit tisztáztunk, hogy nincs kézzel tágítgatás szülés közben. Mondta, ő sosem csinál olyat. (első dokimnál még nem tudtam pontosan, mi is történt, miért fáj a vizsgálatkor annyira, később jöttem rá, ahogy utánaolvastam, kérdezősködtem)

  Ez a nő egy főnyeremény, kifejezetten fiatal lányos anyukáknak is ajánlom, biztos, hogy ő senkinek a lelkébe nem fog beletiporni, és első nőgyogyis élményként talán nem is baj, ha nem egy férfi találkozik a kiskamasszal. Tapintatos, nagyon finom keze van, az egész megjelenése légies, kedves, halkszavú, de elmagyarázós. Viszont szüléskor úgy segített és olyan határozott volt, mint egy 100 kilós pasi, le is zajlott az egész gond nélkül, sokkal jobb élményként, mint először. Szóval akinek ilyen félelmei vannak, hogy egy nő keze gyengébb, meg ne legyen törékeny az orvos.. ezek nem számítanak, amikor eksön van, nagyon jól tud működni. 3 órás szülésemen majdnem végig bent volt, olyan volt, mint egy szülésznő+doki egyszemélyben, de azért a lassabb szakaszokon otthagyott kicsit apával kettesben vajúdgatni.

  Engem mindig nagyon kellemetlenül érintett a pasi nőgyogyik vizsgálata, elég szégyenlős vagyok, de ennél a nőnél még sosem éreztem kellemetlenül magam.

  Akit érdekel, bokreta5@t-online.hu-n megadom az elérhetőségeit, vagy írok az árairól, stb.

 • 2007.08.30 11:19:13mazsola84

  Alvómackó ez tényleg szar. És ezt most ne vedd bántásnak, de bármilyen jó a kapcsolat a nagyival nem biztos, hogy jó ötlet volt, hogy ő menjen vele.  Én anak idején először egyedül voltam anyám magándokijánál, mondjuk nem kiskamasz voltam, hanem 17, ha jól emlékszem. Lehet, hogy anyu akart volna velem jönni, de olyan büszke voltam, hogy én már nagylány vagyok és egyedül megyek.

 • 2007.08.30 12:37:32Alvomacko

  Nyestkutya: csak nem FL a monogramja?

 • 2007.08.30 13:44:23B-

  A hideg kézzel kapcsolatban: azért én le is ugranék az asztalról, ha elkezdené a kezeit dörzsölgetni vagy fújogatni, mielőtt belémnyúl... Inkább legyen hideg az a kéz :-)  Ha nő az orvos, akkor nem zavar, ha a fém eszközöket kicsit melengeti a kezével, mielőtt beveti őket, de férfinél talán még ezt se díjaznám...

 • 2007.08.30 14:04:22Guruljka

  Na tisztázzuk ezt a hideg kezet:)))

  Csajok, ha csak egyszer megvizsgált volna titeket nőgyógyász hideg kézzel, akkor tudnátok, hogy soha többet nem akarjátok!

  Nekem már kétszer volt ilyen. Az első alkalom 20 évesen volt egy frankó karácsonyi ügyeleten mert az akkori dokim harmadszorra sem találta el a megfelelő kezelést... Annyira szenvedtem, hogy bementem az ügyeletre. Hát ott a doki, személyes sértésnek vette az érkezésemet és szadista állat módjára vizsgált. Rohadt hideg kézzel és műszerekkel. Kicsordult a könnyem olyan sz@r volt.

  Egyszer meg a saját dokimnak volt hideg a keze. Bocsánatot is kért előtte, de nem volt valamiért melegvíz a rendelőjében. Azt is megkönnyeztem, mert százszor kellemetlenebb volt, mint egyébként.

  Mert egyébként

  1. meleg vízben mossák meg és a kezüket mielőtt felhúznák a gumikesztyűt

  2. a sterilizálóból egy melegítőbe teszik a szerszámaikat.

  Hát ezért nem hidegek. Azóta tudom, mióta az egyik terhességi vizsgálatomnál el is mondta a dokim, hogy még várjak egy kicsit, mert csak most rakták a melegítőbe a cuccot, úgyhogy hideg. Arról meg tudja, hogy kellemetlen. Ahogy fent is írtam a kórházakban nem melegítették...

  Éljenek a testmeleg kezek és műszerek.

  Főleg ha tini lányokról van szó!

 • 2007.08.30 14:13:56Guruljka

  Alvomackó!  A Kicsi lányodnak tipp. Mivel sajnos én is bőven szűz leány koromban kénytelen voltam járni nőgyogyihoz az állandóan visszatérő folyások miatt, adnék egy tippet, hátha.

  Jó tíz év és sok-sok kezelés után az egyszerű intim mosakodó hozta nekem a megoldást. Kombinálva azzal, hogy csak olyan bugyit hordok, ami csak pamut.

  Próbáljátok meg. Ma már van egy csomó fajta az intim mosakodókból. Régen csak a laktacid femina volt, de most már van a niveának és dovenak is, meg még száz. Nekem a nivea jött be a legjobban, de nálatok ki tudja. Amióta használom és a dokim javaslatára zéró műszáltartalmú bugyit hordok (lekopogom mert vagy 5 éve) semmi bajom nem volt. Csak egyszer nyaraláskor szedtem össze valamit.

  Próbáljátok meg!

 • 2007.08.30 14:56:13B-

  Guruljka: a kézmosásra nem is gondoltam, látod, milyen egyszerű, semmi percverz nincsen benne és a nőnek is jó. Az ilyen apróságok nagyon sokat tudnak lendíteni az orvos-beteg kapcsolaton.

 • 2007.08.30 15:39:29Alvomacko

  Guruljka: Köszi a tippet. De most hűűű, nagyon naívat fogok kérdezni, senki ne nevessen ki érte.

  Az intim mosakodót ugyanúgy kell használni, mint egy tusfürdőt ugye? Nem kell vele semmi "extrát" csinálni, ugye?

  Én még sosem használtam és sajátos prüdériámnak köszönhetően még megnézni sem mertem.

  Francba a szemérmes fejemnek... Most is zavarban vagyok. :-(

 • 2007.08.30 15:46:53mazsola84

  Alvómackó, aha ugyanúgy kell használni. Nekem a nőgyógyászom ajánlotta, hogy használjam, nem volt semmi bajom, de valami kis fertőzést összekaptam.  Nekem bevált az Avonos, abból is az átlátszó, szerintem az illatmentesnek fura szaga van. Gyanítom a tejsav vagy mi a bánat miatt. Ennek nem vészes az ára (699,-) és több van benne, mint a többiben. Ha meg nem mosakodásról van szó, csak mondjuk gyors tisztálkodásról, akkor szerintem nagyon jó a Nivea intimo kendője.

 • 2007.08.30 16:04:35Alvomacko

  Köszi mindenkinek a segítséget! Feltétlenül ki fogom vele próbáltatni!

 • 2007.08.30 16:52:40negyven

  Sziasztok! Eddig csak olvasója voltam a porontynak, de ehez a témához szeretnék hozzászóni. Huszonhárom év után voltam kénytelen orvost váltani.Szerintem az a jó orvos, aki elhiszi a betegnek amit mond, nem rutinból "gyógyít". Egy éven át havonta jártam orvoshoz, rendellenes fájdalmas menstruáció, közben folyás viszketés, végül már elviselhetetlen hasi fájdalmak... Kezelés: antibiotikum minden mennyiségben, krémek kupok, ami elképzelhető. Javulás semmi. Dokinál tetemes összegek otthagyása + gyógyszertári számlák. Amikor már idegileg és anyagilag is tönkre mentem ajánlottak Pesten egy orvost, nagyon hamar kiderült, hogy egy igen ritka és gyakorlatilag csak kipakolás útján gyógyítható endometriózis nevű bajom van. Most egy éve vagyok túl a műtéten, igaz csak részleges csonkolás, mert a teljeshez még úgymond fiatal vagyok. Hála az új doktorúrnak most tünetmentes vagyok, de korántsem biztos, hogy nem újul ki. Régi orvosomhoz már szégyelltem visszamenni- ejnye,már megint...ki tudja miket gondolt rólam, pedig 24 éve egy férfivel élek és nem járok félre. A gyógyszertárban egyébként lehet kapni laktacidos pezsgőtablettát, nagyon jó hüvelyöblítésre.

 • 2007.08.30 21:53:26Guruljka

  Alvomacko, annyit még ha erre jársz, hogy az a lényege, hogy kellően savas legyen odalent a PH. A szappanok, tusfürdők PH semlegesek vagy lúgosak, ezért pont a jó "klímát" rontják. Akkor nem véd olyan jól az immunrendszer és könnyen támad egy kis baci vagy gomba. Általában tejsavasak. Egy tanácsom lenne még. Az intim törlőkendő nagyon praktikus utazáskor, de akár rendszeresen is a WC-én. De csak akkor tanácsolnám ha már rendbejött a PH dolog, mert ezek nyílván nagyobb töménységgel jutnak a célhoz úgyhogy az elején (én így jártam az akkor még kizárólagos laktacid mosakodóval) maró érzést válthatnak ki. Úgyhogy én (mivel azt használom és ismerem) a niveát ajánlanám első körben. Remélem tényleg rendbejön. Én utólag sokszor gondoltam rá, hogy mennyi kamaszkori szarságtól kímélhetett volna meg ez a cucc, de akkor még nem volt vagyis drogériákban stb. nem volt semmi ilyen. Asszem.

 • 2007.08.30 22:05:01Guruljka

  negyven, az endometriózis nagyon kemény dolog. Közeli szerettem érintett benne. Neki is 1 petefészke van, meg volt hormonkezelés meg minden. Én csak azt az egyet nem értem, hogy miért nem bezsélnek erről a betegségről többet? Ugyanis én nem hiszem, hogy "csak" annyi eset van, mint amiről a statisztika szól, ugyanis a fent említetten kívül még két nőt ismerek aki szintén endometriózisos. Mindegyiknél 20-as évei derekán derült ki. Volt hormon injekciókura és most mindenki babára gyúr.

  Mindenesetr negyáltalán nem tűnik olyan ritlának sajnos. Vagy csak anygon nem szerencsés a környezetem. Mindenképp beszélni kéne róla, minimum úgy kéne ismerni, mint a HPV-t.

 • 2007.08.30 22:37:30Krisz78

  Lii: köszönöm a Szt. Jánosról írtakat:-) Nekem a nővérkék, orvosok hozzáállása a fontosabb, mint a "grand hoteles" környezet, ismerem magam, egy-két kedves szó csodákat művel velem:-) Ez a négyfős szülőszoba nem hangzik valami túl jól, de majd edzem magam (időm mint a tenger:-)

 • 2007.08.30 22:53:02Krisz78

  Olvasgatom itt most, hogy kinek milyen szörnyű élményei voltak nőgyógyászati vizsgálatokkal kapcsolatban:-( Nem értem ezeket az orvosokat:-( Lehet hogy én tényleg szerencsés vagyok az enyémmel? Én már felnőtt nő (19 éves) voltam, amikor először mentem dokihoz, és hát minden utánaolvasás meg felvilágosultság ellenére be voltam tojva rendesen. Amikor mondtam a dokinak, hogy most vagyok életemben először nőgyógyásznál, akkor tök türelmesen, kedvesen elmagyarázta, hogy mit fog csinálni, nagyon óvatos volt, közben is folyamatosan beszélt hozzám, magyarázta most éppen mit csinál - sem akkor, sem azóta semmi kellemetlenséget nem érzek a vizsgálattal kapcsolatban (sem lelkileg, sem fizikálisan).  Milyen mészáros lehet az, aki egy kétperces, alapvetően fájdalommentes vizsgálatot úgy képes elvégezni, hogy egy nőt (főleg egy gyereket vagy fiatal lányt) így megalázzon, fájdalmat okozzon neki?  Úgy szeretném tudni, hogy ezek az emberek miért ezt a pályát választották, ha ennyire alkalmatlanok rá emberileg. Csak a pénz miatt? Vagy családi kényszer? Vagy praktizálás közben jön rá, hogy ehhez neki nincs is igazából türelme, embersége, empátiája, és akkor már nem "tud" váltani?:-( Ez minden orvosra vonatkozik, de kiemelten a nőgyógyászokra és a gyermekorvosokra, akiknek - szerintem - fenti tulajdonságokban kiemelkedően "jónak" kell(ene) lenniük.

 • 2007.08.30 23:02:48jidele

  volt egy doki a szülészeten, az úgy vizsgált, hogy nyüszítettem a fájdalomtól, mire megjegyzéseket tett rám. Szerencsére a főorvos az orvosom, uh. közöltem vele, amikor ő jött vizitelni, hogy majd a tanár úr megvizsgál. Utált érte és mgejegyzéseket tett, de megfogadtam, hogy az a pasas többet nem nyúl hozzám.

 • 2007.08.30 23:37:14Csöre

  Óh, itt sokan vagytok Szt. Imrések. Van ott egy nagyon fiatal (=kb. annyi lehet mint én, 31 körül) doktornő (doktorcsajszi :)), ha jól emlékszem, Gutmann Orsolyának hívják. Nincs vkinek infója, mikortól vezethet (valszeg még mindig jövő idő...) egyedül szüléseket?

 • 2007.08.31 08:46:16Leona

  Maci: a laktacidos pezsgőtabletta hüvelyöblögetésre tényleg nagyon jó. Az a lényege, hogy olyan táplálékot visz be a hüvelybe (tán laktózt), ami a jó baciknak kell, így azok maguktól elszaporodnak, és helyreállítják a hüvelyflórát. Kell venni hozzá egy "intim zuhany eszköz"-t (megnéztem, ez van az enyémre írva). Ebbe kell beleönteni a feloldott pezsgőtablettát (de azt hiszem, lehet már eleve oldat formában is venni). Ez úgy néz ki, hogy 1. egy tartály, amiben a folyadék van, 2. egy vékony, kb. 1 cm átmérőjű cső, végén egy műanyag fej, itt-ott lyukakkal ellátva. Használata abból áll, hogy a csövet be kell vezetni a hüvelybe, és a tartályt megnyomva kispriccel belőle a folyadék, bevonva a hüvely falát tápanyaggal. Persze a fölös rész (99%) visszafolyik, így kádban/zuhanyzóban állva kell ezt végezni.

  Viszont azt nem tudom, hogy szüzek tudják-e használni. Mondjuk ha a tampont lehet, akkor szerintem ezt is, de inkább kérdezz rá szakembernél is, mielőtt döntenétek.

  Régen én is sokat szenvedtem kül. fertőzésekkel, egyszer ajánlotta ezt a dokim, akkor használtam kb. egy hétig, és azóta nem szedtem össze semmit, és hát éertelemszerűen azóta nem is kellett használnom! (Ez kb. 3 éve volt, előtte évi min. 1 alkalommal sikerült vmit begyűjtenem.)

 • 2007.08.31 09:09:56Alvomacko

  Leona: ez nálunk sajna nem fog játszani. Erre tuti biztos, hogy nem fogom rávenni a gyereket. Jóformán beszélni sem lehet vele ilyen dolgokról és levetkőzni sem akar előttem. Pedig nálunk nincs tabu téma, annak ellenére, hogy néhány témában én is rettenetes szemérmes tudnék lenni, de miattuk még azokról is hajlandó vagyok beszélni. :-)

  De minden esetre köszi. Egyelőre megpróbáljuk a mosakodós cuccost, meg a törlőkendőt. Hátha az használ.

 • 2007.08.31 12:21:42B-

  Alvómackó, gondolkoztam a kislányodon, és mégis csak el kéne vinni egy nőgyógyászhoz. Egyrészt, mert a folyások is el tudnak nagyon durván sülni, másrészt meg muszáj, hogy legyen kellemes tapasztalata is nőgyógyásszal, hogy felnőtt korában se hanyagolja el az egészségét.  Mi lenne, ha elvinnétek egy magánrendelésre? Tudom, hogy drága így iskolakezdéskor, de a fenti szempontok miatt talán meg lehetne fontolni.  Ha pestiek vagytok vagy szóba jöhet budapesti doki, nagyon jó szívvel tudom ajánlani az itt agyondicsért B dokit, aki egyébként gyereknőgyógyász is. A MOM parkban rendel, ha érdekel, adok telefonszámot.  Én is az SZTK-ból menekültem hozzá, nyugodtan megmondhatod a lányodnak, ha elővezeted esetleg a témát. Ha meg nem pesti vagy, szerintem itt a többiek biztos tudnak ajánlani olyan nőgyógyászt, akire rá lehet bízni egy érzékeny fiatal lányt.  Szerintem fontos lenne, hogy a hátralévő életében bizalommal forduljon a nőgyógyászokhoz (vagy legalább valakihez), és legyen végre normális élménye. Ha nő kellene, most hallottam valakitől, hogy nagyon kedves nő nőgyógyásza van, ha kell, felhívom az elérhetőségéért.

 • 2007.08.31 13:24:18Alvomacko

  B-: köszi az ajánlást. Lehet, hogy egy másik nőnemű dokit keresünk majd neki, valszeg magánt. De egyelőre megpróbáljuk a házi kezelést. Mert a tenyésztésnél korábban sem találtak semmit és az antibiotikum sem sokat segített. Időnként enyhül neki, néha meg szenved tőle. Már vasat is szedetett vele az orvos.

  De most egyelőre a suli kezdés miatt nem forszírozom nála. Meg most "műtötték" a lábát is. A benőtt körmét vágta ki a sebész. Asszem ez most szeptemberre elég.

 • 2007.08.31 13:35:31Guruljka

  Alvómackó, az intimzuhany szerintem sem neki való és még tán így ártatlanul nem is szükséges. De a későbbiekben, ha ilyen alkat lesz Nőként akkor már érdemes lehet rábeszélni. Én nagyon bízom benne, hogy segít neki az intim mosakodó, mert az semmilyen olyan dologgal nem jár ami zavarba ejtő. Egyszerű mosakodás. Mintha az altájához külön szapppant használna ennyi.

  Másrészt abban B-nek lehet igaza, hogy csak kéne kezdeni valamit a gátlásosságával. Nem jó ez így. Persze tudom, hogy ez nagyon nehéz. Meg hát ugye a bajokat kezelni kéne.

  Talán lehet, hogy segítene neki, ha beszereznél valami kamaszoknak szóló, amolyan felvilágosító könyvet. És nem kéne neki a kezébe adni, csak olyan helyre rakni, ahol tudja, hogy neki szánod. Így nem kell róla beszélnie úgy is tájékozódhat.

  Ez csak egy tipp. Azért mert sokat gondolok rá, mióta írtad, hogy mi van. Talán ha több valós infója lenne és nem csak a sok szexualitást idiótán, túlminősítve meg egyáltalán pocsékul kezelő világ ingereit kapná. Lehet, hogy ez ijeszti meg, ezért zárult be ennyire. Nagyon szeretnék segíteni. De erőszakkal én sem vinném orvoshoz az enyémet. Pedig nincs is lányom... Már attól is kicsit rosszul érzem magam, hogy egy gátlásos leányka problémáit itt tárgyalom, no, annyira átérzem. Tényleg remélem sikerül megoldanotok a dolgot.

 • 2007.08.31 13:53:51negyven

  Guruljka! Szia, nekem azt mondták, hogy ritkán fordul elő, és nagyon nehéz felismerni, mire rájönnek,hogy mi bajod van, félre vagy kezelve rendesen. A kórházban az egyik szobatársamnak kétszer volt nagy hasi műtétje ez miatt de szerencsére amikor mi találkoztunk már szülni jött, és gyönyörű szép pici fiúnak adott életet. Amennyi infót össze tudtam szedni ezzel kapcsolatban, a terhesség és szülés általában megoldja a problémát, de ha nem akkor marad a kipakolás, vagy a változó korral megszűnhetnek a panaszok.

 • 2007.08.31 14:31:33Tjuca

  Alvómackó!  Arra voltam kíváncsi, hogy mit találtak a tenyésztésen, de látom semmit. Nos akkor vagy jól sül el a savas/laktózos mosakodó, vagy rosszul :-(

  Érdemes fehérkenyér, paradicsom, sütimüti stb. "diétát" tartani egy ideig, lehet hogy éppen túl savas a hüvelyflórája, és mikor jobban jön a folyás ezt megint ismételni. Nekem volt hasonló gondom rendbejött. Tünetek, csípős vizelet, mintha állandóan felfázott volna. Ja és sok folyadék!!! Az antibiotikummal (bármikor, bármire) együtt meg normaflore. (Nekem is antibiotikum után volt gond, pláne, ha nincs semmi és arra kapja... csak megbomlik a baci egyensúly).

  Laktacid helyett dokibácsi a joghurtot ajánlotta, vagy a gyogyótári kevertet-> olcsóbb és ugyanaz a hatás.

  Nőgyógyász, tényleg érdemes télen elmennie. Én a nőt kétszer is meggondolnám, mert nekem is volt nagyon rossz élményem. Konkrétan: durva volt a keze, és olyan mentalitása volt, hogy ő tudja, hogy egy rákszűrés nem fáj, akkor mit szíszogok. Ja csak éppen ő nem magának szűrt, ergo, aki neki csinálta valszeg tényleg úgy csinálta, hogy max. kellemetlen legyen, ő meg meg volt róla győződve, hogy mennyire ügyes, de nem volt az. Amit még hallottam, hogy szüléskor közölte, hogy nem kell túlspilázni, ő pontosan tudja milyen szülni, mert ő is szült kettőt. Na én ezért nem megyek nőhöz. :-)  A "műtéttel kapcs.": Kofa a gyerekkorát végigszenvedte. 30 29 évesen elment egy orvoshoz, aki lézerrel kiműtötte a körömszélt. Abszolút nem csúnya, idegen nem tudná megmondani, hogy csináltak ilyet. (Láttam már csúnya begombásodott körmöt is, amit lézerrel csináltak :-() Abszolút nem volt gondja immáron 5 éve. Azóta hugom barátjának is megcsinálta ugyanez az orvos, és hasonló a végeredmény. Ha gondolod megkeressük az elérhetőségét.  Többet nem okoskodok itten.

 • 2007.08.31 14:33:35Tjuca

  Szóval kb 29-30 évesen.

 • 2007.08.31 14:34:23manci

  Én is úgy tudom, hogy az endometriózisra az egyik legjobb gyógymód, ha minél tovább nem menstruál a nő, azaz terhesség, szoptatás. Csakhogy ugye ezzel a betegséggel nem mindig könnyű teherbe esni.  Szegény barátnőmmel közölte az orvosa, hogy valszeg ez a baja, úgyhogy minél hamarabb essen teherbe, mert az idő előrehaladtával csökkennek az esélyei. A dolog szépséghibája az volt, hogy apajelölt sehol se volt. Szegény lány teljesen kiborult. Aztán hál' Istennek kiderült, hogy mégsem endometriózis.

 • 2007.08.31 14:39:55Guruljka

  negyven, Én is hasonló infókat tudok az endometriózisról. Az a döbbenet, hogy ha ennyien szenvednek tőle az én környezetemben úgy hogy tudok is róla, pedig ez aztán nem az a téma amiről csak úgy félismerősök beszélgetnek, akkor kizártnak tartom, hogy olyan alacsony lenne az előfordulási arány. Valószínübbnek tartom, hogy egy csomó esetet nem is diagnosztizálnak, csak akkor amikor a meddőség vagy a nehéz teherbeesés okán specialistához fordulnak a nők. Hasonlóan, mint Te, ott tudják meg. Addigra meg összetapadhatnak a levált méhnyálkahártyától még a belek is. Ez olyan felháborító, hogy egy sima nőgyógyász nem képes diagnosztizálni. Annyira gáz, hogy húúúú. A testben bárhol okozhat cisztát. Szerintem ezért sokan a cisztára hajlamos kategórába vannak besorolva aztán kész. Nem keresnek okot a cisztára... De ha jól tudom akkor létezik egy segítő társaság is. Nem tudom nézted-e már a www.endometriozis.hu/index.php-t, ha nem akkor nézd meg.

  Meg szerintem az sem ártatna, ha mindenki megnézné.

  negyven nem tudom van-e már gyereked, de ha nincs és szeretnél akkor hajrá!!!! Egy csajszit tudok akinek kettő is van már és évek óta Ő is tünetmentes. A másik kettő viszont nagyon gyúr a babára, tünetmentesek, de még nem jött össze nekeik. Mindenesetre kitartást és jó egészséget kívánok Neked és mindenkinek aki érintett ebben a betgségben.

  A többiek meg olvassanak!!

 • 2007.08.31 14:51:55manci

  Guruljka! Annyira egyetértek veled! Néha az az érzésem, hogyha elvégeznék egy 3 hónapos gyorstalpaló tanfolyamot, jobb diagnoszta lennék, mint jó pár nőgyógyász.  Az egyik barátnőm 3 éve járkál orvosokhoz, mert nem sikerült tehetbe esnie. Nőgyógyászokon kívül -különböző panaszai miatt- járt endokrinológusnál, bőrgyógyásznál is.  3 év után egy új orvos a 2. vizsgálat alkalmával felfedezte, hogy PCO-ja van. Na ez is egy jó cifra betegség. A leggyakoribb tünetei: elhízás, pattanásos bőr, erőteljes szőrösödés, meddőség.  A barátnőmnek ebből 3 tünete megvolt. Ha valaha olvasok erről a betegségről, akkor azonnal felmerül bennem, hogy ennek érdemes lenne utánanézni. Az orvosokban nem merült fel. Hihetetlen!!!

 • 2007.08.31 15:00:05Tjuca

  Manci!  www.pcos.hu  pl. társul hozzá magas vetélési arány, terhességi diabétesz, toxémia... csak, hogy pár "finomságot" említsek. Gyanítom nekem is az van, csak most strucc vagyok. :-( Ha viszont lesz még egy vetélésem, már megyek is... Sajna sokszor nem veszik észre, de pl. a környezetemben meg sokszor alaptalanul ijesztgették a delikvenst. Hát nagy ára van a blöffnek nem igaz?  Úgy tudom az endot kezelik olyan kúrával, ami időleges klimaxot okoz, és utána nagyobb a teherbeesés valószínűsége.

 • 2007.08.31 15:03:25negyven

  Guruljka! Köszi az infókat, amit erről az interneten meg lehetett találni, mindent elolvastam, meg a pesti dokibácsi is elmondott mindent amit kérdeztem. Van már gyerekem, 19 éves már nem tervezünk több utódot egyrészt mert már negyven éves vagyok másrészt meg van két gerincsérvem amivel nem mernék nekivágni egy terhességnek. De nem szenvedek babahiányban tesómnak vannak pici lányai. Annak is örülök, hogy ha sokára is de valahogy megoldották ezt a problémámat ezzel együtt élni maga volt a pokol. (Meg dondolom velem is abban az időszakban.)

 • 2007.08.31 15:16:43Guruljka

  negyvyen, örülök, hogy jól vagy és minden rendben veled! Jó hogy időben vállaltál gyereket: További tünetmentességett kívánok Neked!  Tjuca, úgy kezelik hogy

  1. megműtenek, hogy rendberakják amit lehet.

  2. adnak egy bazi adag hormont ami meggátolja a peteérést így a menstruációt is.

  3. azt mondják imádkozz és ess teherbe, mert ha már 3 hónapja nem volt peteérésed, és utána terhes leszel akár plusz 11-12 hónap is összejöhet egyhuzamban menstruáció nélkül. Ez esetenként megszűnteti a betegséget.

  Ennyi.

 • 2007.08.31 15:24:26Tjuca

  Guruljka!  Én is így tudtam, a 2. szakaszra céloztam. Az kemény... (Mondjuk ismerősnél 1.2.3 majd ima helyett rögtön inszem, tutira mentek, és sikerült. Az imát ilyenkor egy kicsit meg lehetne segíteni azért normál esetben is, elég szörnyű már maga az 1.2.3. és utána nem olyan nagyon garantált a terhesség :-()  Negyven!  Örülök, hogy rendben vagy.

 • 2007.08.31 15:32:04negyven

  Köszi a jókívánságokat! Még annyit szeretnék írni -bár biztosan sokan ismerik- a scheringclub.hu oldalon nagyon sok nőgyógyászati problémára lehet megoldást találni, és van online rendelés is lehet kérdezni mindenfélét a dokiktól. Sziasztok!

 • 2007.08.31 15:44:41Sólyomszem

  Tjuca, tessék kihúzni a fejed a homokból! (Én csak tudom, milyen hülyeség a struccoskodás, évek óta nem merek elmenni fül-orr-gégészhez... :o)  Alvomacko, én évek óta Sába intim szappant meg tusfürdőt használok, azóta nem nagyon volt fertőzésem, pedig előtte elég volt ránéznem egy uszodára, máris elkezdett viszketni :(.

  A barátnőm nőgyogyija megmérte jópár intim mosakodó pH-tartó képességét, a Sába volt a legjobb. Ja és ráadásul magyar termék ;)

 • 2007.08.31 16:05:24Tjuca

  Sólyomszem!  Nehéz ez, KInga jött, és maradt. Másik kettő nem. Most lehet hogy jönne magától, ha meg elkezdődnek a vizsgálatok, akkor fél év, mire van valami. És ki tudja, bizonyíték nincs... Nehéz dolog, de most inkább +++ gondolatok, hogy sikerül, és nem stresszelek, hogy nem. Már párszor meg hánytam vetettem a témát. Ugye szülés után minden rendben volt, és mégsem. Kinga előtt sem volt rendbe minden, és mégis. Nehéz. Szóval itt nem a merésen van a hangsúly. Ugye akár lehetnék habit. vetélő is, de ott a lányom. Ha ő nem jött volna úgy, ahogyan jött, akkor jobban be lennék tojva. Pár hónapig mindenképpen várunk, mert még csak most kezdünk ismét gyereken gondolkodni, aztán cselekedni, és ha nem alakul, akkor megyek.  Menjél akkor fül-orr-gégészhez! :-)

  Ja a Sába tényleg jó, és nem is a legdrágább.

 • 2007.08.31 16:35:26eszter

  Tjuca, Isten hozott!

 • 2007.08.31 16:36:56Sólyomszem

  Tjuca, remélem, nem vetted gorombaságnak, nem annak szántam! Csak tudom, milyen mikor az ember fél belevágni egy valószínűleg nem túl rövid és nem túl kellemes folyamatba, pláne az ismert eü. viszonyok között. De más dolgában mindig okosabb vagyok, mint a sajátomban... :p

  Drukkolok, hogy magától összejöjjön, szörnyű lehet a vetélés :((((((

  Igazad van, sok pozitív gondolat, aztán meg a gyerekre gyúrás önmagában is kellemes tevékenység. ;))

  U.i.: mostanában "sajnos" nem tudok f-o-g-hez menni, mert szoptatok... :P

 • 2007.08.31 16:55:33Tjuca

  Eszter!  Valahol írtam, hogy miattad... de csak tényleg a normális posztokon, utóbb meg azokból felettébb kevés volt. :-(  Sólyomszem!  Nem éreztem semmi bántót, tudod mennyit rágódok, hogy vajon kell-e lépnem, vagy a két vetélés csak véletlenek összjátéka... Tudod, hipochondria, felelősségtudat, betegségtudat, optimizmus, pesszimizmus, realizmus, és itt tényleg csak hajszálnyiak a különbségek. Ha legalább minden terhességem egyforma lett volna, de nem teljesen eltértőek voltak. Legutóbb már az első pillanatban tudtam mi lesz a vége. :-(  Hát ha az rosszat tesz a szoptatásnak, ha belenéz a doki a füledbe?! 8) Csak nehogy most még bevállalj a betegség miatt 4-5 láncterhességszülészsoptatást :-) kis cseles.

 • 2007.08.31 17:17:05Sólyomszem

  Tjuca!

  Gondolom, nem lehet egyszerű, könnyű meg pláne nem. De akár véletlen volt a két vetélés, akár nem, drukkolok, hogy szépen símán összejöjjön Kettteske, ne kelljen hosszú kellemetlen tortúrán végigmenni.  Fülvizsgálat: :)

  Időhiány. Nem távolíthatom el a tápanyagforrást 2 óránál hosszabb időre a kisasszonytól, mert törést okoznék a lelkében :).

  Másrészt nem fül, hanem orr-gége és abba bekukucskálni főleg érzéstelenítéssel lehet (tán van olyan, ami nem megy át a tejbe, de arról nem akarok tudni, ez olyan jó kis indok).

  Nem is rossz ötlet a láncterhesség, este felvetem apának. :)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta