SZÜLŐSÉG

Rejtve maradhat a gyerekkori magas vérnyomás

2007. augusztus 27., hétfő 12:21

Amerikai kutatók szerint a gyerekek és serdülők magas vérnyomását az orvosok nem mindig ismerik fel. A gyermekek és serdülők körében kb. 2-5 százalék a magas vérnyomás gyakorisága, de szakértők szerint ez a szám emelkedni fog. A kutatók szerint a növekvő probléma a fiatalkori kövérséggel mutat összefüggést.


A nem diagnosztizált hipertónia (magas vérnyomás) alattomosan károsítja a nagyobb szerveket, főleg a veséket, és más gyermekkori betegség elindítója lehet, mint például a hormonzavarok, vese- vagy szívbetegségek, írja a MediPress. A Cleveland-i Case Western Egyetem kutatói 14187 3 és 18 év közötti fiatalt vizsgáltak, és köztük 507 magas vérnyomásos esetet fedeztek fel, amelyek közül 376-t korábban még nem diagnosztizáltak, annak ellenére, hogy legalább háromszor részletes orvosi kivizsgáláson estek át.

Dr. Matthew Hansen és kollegái megállapították, hogy – más tanulmányok adatainak megfelelően – a gyerekek 3,6 százaléka szenved magas vérnyomástól. A szakemberek úgy vélik, hogy egy elektronikus orvosi adatbázisra lenne szükség a jobb diagnózishoz, így össze lehetne hasonlítani az eredményeket a korábbi vizsgálatokéval. Erre azért van szükség, mert a fiatalkori hipertónia diagnózisa nem egyszerű, a diagnózis felállítását a nem, illetve a változó magasság és a testtömeg is befolyásolja, írja a MediPress. 

A kutatók szerint az emelkedett vérnyomás felismerése gyerekeknél nagyon fontos, hiszen ha nem diagnosztizálják, évek alatt súlyos szervi károsodáshoz vezethet.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.08.27 13:41:01Dexter68

  Tényleg: Honnan lehet tudni, hogy mekkora gyereknek milyen a normális vérnyomása? Vagy az egyforma?

  Próbáltam már keresgélni, de semmi értelmeset nem találtam...

 • 2007.08.27 14:18:07mókusfácán

  Engem az érdekelne,hogy vehetném rá dokinkat,hogy megtudjam,milyen a ygerk vércsoportja!

 • 2007.08.27 14:40:13Guruljka

  Húúú az nagyon rosszul hangzik. Ami azt illeti, régebben mintha tényleg kevesebb lett volna a dundi gyerek. Most mintha többen lennének, mint gyerekkormoban.

 • 2007.08.27 16:21:12gusztika

  Dexter: www.medlist.com/HIPPOCRATES/III/6/364.htm  1-5 éves kor között

  * Systolés vérnyomás > 100 + (3 x életkor [években])

  * Diastolés vérnyomás > 55 + (3 x életkor [években])  6-12 éves kor között

  * Systolés vérnyomás > 100 + (2 x életkor [években])

  * Diastolés vérnyomás > 55 + (3 x életkor [években])

  Szomszéd kisfiú 6 éves, egyik este nagyon vérzett az orra. Kiderült, hogy magas a vérnyomása. Most tart a kivizsgálása (vérzsírok szintje, vesefunkció). És nem is kövér a kölyök, bár felfigyeltem, hogy az utóbbi hónapokban kikerekedett. Lényeg, hogy eddig eszembe se jutott, hogy a gyerekeknek is lehet magas vérnyomásuk. • 2007.08.27 17:01:59marywolf

  Az enyhe kifejezés, hogy nőtt a dagi gyerekek száma. Szombaton strandolunk Gyulán, hát az valami rémálom volt. Hihetetlen, hogy milyen gyerekeket láttunk, kiakadásomban elkedztem sirulázni a vékony - dagi arány kedvéért, hát nem kaptam szép eredményt, de sajna ez nem reprezentatív.

  Nem értem azt az anyát, aki ezt teszi a gyerekével, meg hogy nem sportoltatja, asszem a gyámügynek oda kellene lépnie egy egy ilyen esetre. Ha a vega szülőktől elvehetik a gyereket, mert nem ad neki húst, akkor simán el kéne venni a zsírbödönné változtatott gyerekeket is.

  Olyan szomorú látni őket, tuti nem lehetnek boldogok.

 • 2007.08.27 17:12:47Dexter68

  Erre mondjuk nem a gyámügynek kéne figyelni, hanem a gyermekorvosnak, védőnőnek. Én is ismerek olyan gyerekeket, akik úgy néznek ki, mint a Bibendum... és akkor szokott lefogyni a kölök, amikor az oviban, suliban csúfolják, meg nem állnak szóba vele és ettől depis.

 • 2007.08.27 19:06:40Dexter68

  Oda jutnánk, hogy elvehetnék a szülőtől a gyerekét, ha megbetegszik, vagy elesik, mert nem vigyázott rá.

 • 2007.08.27 20:11:34Guruljka

  Hát nekem ez nag parám, hogy nehogy kövérek legyenek. Én nagyon figyelek mi a kaja, mennyi a mozgás. Az én egész familiám jó húsban van, úgyhogy nagyon kell.

 • 2007.08.27 20:20:35Dexter68

  Jaja. Nálunk is az a helyzet, hogy figyelni kell a kajára, és parázunk a kövérségtől. Tudjuk, hogy mekkora szenvedés megszabadulni a hájtól.

 • 2007.08.27 20:48:09Guruljka

  Az a csapda a történetünkben, hogy mondjuk gyerekként egyikünk sem volt kövér, de felnőttként majd mindannyian. De mire elkezd az ember gyereke hájt növeszteni addigra már megvannak a rossz szokások...

  A rossz szokások (egy része) már a múlté, de a háj még maradtt. Abban bízom, hogy hamarosan elmozdulok erről a holltpontróll, de ez egy másik szttori. Addig is nagyrészt No Cukor a szlogen a gyerekeknél.

 • 2007.08.28 08:00:24marywolf

  Én azon akadta ki egy ismerősőmnél, hogy a két éves fiának kólát adott, két és fél éves most követeli a kólát és ezen kívül csak málnaszörpöt hajlandó meginni. Ha vizet adsz neki öklendezve köpi ki. A cukorfogyasztás mennyiségéről már nem is beszélve.

  Nálunk alig van itthon cukor, én személy szerint csak kenyér sütéséhez használom, mert az élesztőnek kell, tehát egy kilóval vígan elvagyunk egy évig is.

 • 2007.08.28 08:52:34druantia

  Az én gyerekem cukrozatlan teát kap, néha már a vizet is megissza, de süti azért van, sőt, néha egy-egy túrórudi belseje is. Amikor terhes voltam, annyira elhatároztam, hogy az én gyerekem aztán csak karácsonykor meg húsvétkor fog csokit kapni, desszertnek sárgarépa lesz. Most meg tessék...  Azért azt hozzá kell tenni, hogy rengeteget mozog, a kenyeret nem hajlandó megenni. Jobbára gyümölcsön és zöldségen él, ha "szendvicset" adok neki (husit, kenyeret és paradicsomot), akkor becsipeget pár darab husit, betermeli az összes paradicsomot, de a kenyér ott marad. Helyette kölesgolyó meg buláta van. Ezeket eszi az édes nassok helyett, kétpofára. Óránként jön valami gyümölccsel a kezében, hogy ezt akkor most hámozzam meg neki. Általában ebédre is csak a főzelékeket eszi meg, a spenót a kedvence.  Emellett imádja a túró rudit, a piskótát, a pudingot, és minden nap kap valamit. Ha mást nem, akkor tejberizst. Remélem, ebből nem lesz baj. A vérnyomását illetően akármit örökölhetett az apukája családjától, nálunk is az öcsémnek már gyerekként is magas volt a vérnyomása, de nekem kifejezetten alacsony.  A Petiét a műtétje előtt meg kellett volna mérniük a kórházban, de nem volt jó a gyerek-vérnyomásmérő, úgyhogy találomra beírtak valami értéket. Nem rossz, ugye?

 • 2007.08.28 09:04:45Tish

  marywolf, ez nagyon elszomorító:( Szegény kicsi!  Mi szeretjük a nasikat:) Csoki, gumicukor, pillecukor, csipsz, ropi, kekszek... De tartunk benne mértéket.  A magas vérnyomást főleg a rossz táplálkozási szokások számlájára írnám, mert szenvedhet tőle valaki akkor is, ha nincs túlsúlya. A gyerekkori barátom járt kórházba a magas vérnyomásával már 9 évesen, és nem volt elhízva. Utálta a gyümölcsöket, és a zöldségek nagy részét, viszont kanállal ette ki a bödönből a zsírt...

 • 2007.08.28 09:09:25Tish

  druantia, ez egyenesen gáz!!! Nem tudtak volna máshonnan hozni egyet?!?  A mi ovinkban rendszeresen, átlag kéthavonta megmérik a gyerekek vérnyomását... Ez máshol nem szokás? Mert így már a kezdetekben ki lehetne szúrni, hogy baj van.

 • 2007.08.28 12:22:38Guruljka

  druantai, ide most képzelj egy nagyon csúnya káromkodást amiatt a nem működő vérnyomásmérő miatt...

 • 2007.08.29 23:12:53subidubidu

  Sziasztok,  Nekem van egy túlsúlyos gyerekem. Ő megeszik mindent, sose kap cukros teát, üdítőt, sose vettünk neki cukorkát, fagyit az utcán, egyáltalán nem főzök zsírosan. És se a bátyja, se az öccse nincs elhízva. Ja, és az anyja és az apja se (alkatilag talán leginkább őrá hajaz).  A középső viszont igen. Egyrészt mert imád enni (ezt most már jó ideje tudatosan visszafogjuk, pl. vacsorára egy szelet kenyérnél nem ehet többet, utána max. gyümölcs van, az is mértékkel), másrészt meg mert nyugis, egy helyben elvan, rajzolgat. Nehéz megmozgatni: a bátyjával nem szeret futkosni, mert az gyorsabb nála, az anyjával nem tud, mert akkor az öccse nyíg, hogy elvész anya...És persze sikerélmény nélkül nehéz. :-(  Azért remélem, most nyúlik még (4,5 éves) és ha nem hízik (az ovi sajnos nem partner ebben, meg a nagyszülők sem), akkor javul az alkata.

  A vérnyomása jó, egyszer mérték neki. De lehet, hogy megint megméretem...

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta