Hétvégi program: nyári fesztiválok utoljára

A nyár utolsó hétvégéjén még egy utolsó lendületet vesz a fesztiválidény, és – főként vidéken – felvonultatja megszokott, de megingathatatlan szereplőit.


A pestieknek természetesen a Zsidó Nyári Fesztiválon a helyük ilyenkor. Számtalan zenei és kulturális program, könyvvásár mellett gyerekprogramokat is találunk a kínálatban: vasárnap a Dés László-féle A dzsungel könyve lesz 11-kor az Urániában, majd kicsit nagyobbaknak este hétkor a Mário és a varázsló, szigorúan elvonatkoztatva a magyar oktatás művet elrontó túlértelmezésétől..

Remélem, nem varázsolnak el senkit annyira, hogy ne találjon be az ágyba. Aki az intellektuális feszültségtől megriadva könnyedebb szórakozásra vágyik, az menjen el a Dohány utcai Zsinagógába hétre a Sabbathsong klezmerkoncertjére, ha befér. A zsinagógában felemelő koncertet hallgatni, és talán ezt nem dumálják végig a zsidók, mint a saját kántoruk éneklését.

Vannak budaiak, akik a megtévesztő nevű Pesthidegkútról azt gondolják, hogy Budapest. Mi egy kicsit messzebbinek érezzük, mint Szombathelyet, mert oda nem visz IC. Viszont a Klebelsberg Kultúrkúriában igazi magyaros program lesz, középpontban Szent Erzsébettel. A gyerekeknek leginkább a mesekertet ajánljuk péntektől, ahol jurtában lakhatnak, honfoglaló kenyeret ehetnek (reméljük, nem törik bele a foguk), és agyagozhatnak, gyertyát önthetnek, egm mindenféle természetes anyagból készíthetnek kis izéket. Közben szelektív hulladékgyűjtés és természetközeli, hogy ne mondjuk öko fíling. Nagyon helyes, ők a jövő nemzedéke.

Még mindig péntek, délután Arany János a Bábszínházban (persze csak megidézve), majd magyar táncház, hatkor Fehérlófia, fél nyolckor pedig Ghymes lemezbemutató – vigyázat, a nagy nevet már meg is kell fizetni, 1200 Ft.

Szombaton a sporté a főszerep, futóverseny, családi foci. Utána kipihenhetjük magunkat Palya Beával és az Álom, álom, kitalálommal.  Este tűzijáték, ha nem is akkora, mint az állami, közelről nagyobb az élmény.

Vasárnap elsősorban a Kolompos táncházat ajánljuk, valamint a reform konyha, egészséges étkek és élelmiszerek vásárát, különösen a bio-bort.

Ha valaki kábé annyira mobilis, mint egy kirúgott egészségügyi dolgozó, annak a kerületi-kisvárosi művházas fesztiválokat ajánljuk. Ugyan híres fellépők többnyire nincsenek, de a hangulat családias. Ha vannak még angyalföld-közeli srácok az olvasók között, akkor nekik a vasárnap tíztől tízig tartó Angyalföldi Utcabált javaslom. A Dagály utcában lesz (művház, panel), bábszínházzal, mondókával, zenebölcsivel. Legviccesebbnek mégis a déli keverékkutya verseny ígérkezik. Ha meg kitikkadtunk, ott a Dagály Strand. A vásári játékok és a főzőverseny pedig ilyen alkalmakkor alapkövetelmény.

A dunántúliaknak már megint a régió kulturális központjába kell vándorolni, ha nem akarnak elmaradni a gyerekprogramokban bővelkedő, főleg fiúkat szórakoztató Savaria Történelmi Karneválról. A lényeg, hogy gladiátorok és római katonák lepik el a várost, ezért még véletlenül se firkáljuk a falra, hogy ROMANES EUNT DOMUS, mert még fel kell írnunk helyesen százszor.

Lesz Hétpróbás Játszóház, légiók harca és rengeteg hastánc. Íjászok, kelták, sztyeppe lakók. No meg a szokásos csepűrágók, bábszínház, maskara, gólyaláb és miegymás. Vásár, nép- és iparművészet, amit persze a gyerekek is űzhetnek. Kiderül, hogy hogyan éltek a katonák a táborokban, és hogy hogyan épült a vízvezeték, meg mind az a csoda, amit a rómaiaktól kaptunk. Esténként tűzzsonglőrök és tűzijáték, valamint számtalan, kevéssé római, de annál pörgősebb roma muzsika. Szombaton a Fláre Beások, ezt ne hagyjuk ki, vasárnap a Boban Markovic, őket már ismerjük. Aki komolyabb, de élvezetes műsorra vágyik templomi és régizenei műveket is hallgathat. Ajánljuk a részletes programot, a több mint 300 programból mindenki talál magának valót.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek