SZÜLŐSÉG

Hétvégi program: nyári fesztiválok utoljára

2007. augusztus 24., péntek 08:15

A nyár utolsó hétvégéjén még egy utolsó lendületet vesz a fesztiválidény, és – főként vidéken – felvonultatja megszokott, de megingathatatlan szereplőit.


A pestieknek természetesen a Zsidó Nyári Fesztiválon a helyük ilyenkor. Számtalan zenei és kulturális program, könyvvásár mellett gyerekprogramokat is találunk a kínálatban: vasárnap a Dés László-féle A dzsungel könyve lesz 11-kor az Urániában, majd kicsit nagyobbaknak este hétkor a Mário és a varázsló, szigorúan elvonatkoztatva a magyar oktatás művet elrontó túlértelmezésétől..Remélem, nem varázsolnak el senkit annyira, hogy ne találjon be az ágyba. Aki az intellektuális feszültségtől megriadva könnyedebb szórakozásra vágyik, az menjen el a Dohány utcai Zsinagógába hétre a Sabbathsong klezmerkoncertjére, ha befér. A zsinagógában felemelő koncertet hallgatni, és talán ezt nem dumálják végig a zsidók, mint a saját kántoruk éneklését.

Vannak budaiak, akik a megtévesztő nevű Pesthidegkútról azt gondolják, hogy Budapest. Mi egy kicsit messzebbinek érezzük, mint Szombathelyet, mert oda nem visz IC. Viszont a Klebelsberg Kultúrkúriában igazi magyaros program lesz, középpontban Szent Erzsébettel. A gyerekeknek leginkább a mesekertet ajánljuk péntektől, ahol jurtában lakhatnak, honfoglaló kenyeret ehetnek (reméljük, nem törik bele a foguk), és agyagozhatnak, gyertyát önthetnek, egm mindenféle természetes anyagból készíthetnek kis izéket. Közben szelektív hulladékgyűjtés és természetközeli, hogy ne mondjuk öko fíling. Nagyon helyes, ők a jövő nemzedéke.

Még mindig péntek, délután Arany János a Bábszínházban (persze csak megidézve), majd magyar táncház, hatkor Fehérlófia, fél nyolckor pedig Ghymes lemezbemutató – vigyázat, a nagy nevet már meg is kell fizetni, 1200 Ft.

Szombaton a sporté a főszerep, futóverseny, családi foci. Utána kipihenhetjük magunkat Palya Beával és az Álom, álom, kitalálommal.  Este tűzijáték, ha nem is akkora, mint az állami, közelről nagyobb az élmény.

Vasárnap elsősorban a Kolompos táncházat ajánljuk, valamint a reform konyha, egészséges étkek és élelmiszerek vásárát, különösen a bio-bort.

Ha valaki kábé annyira mobilis, mint egy kirúgott egészségügyi dolgozó, annak a kerületi-kisvárosi művházas fesztiválokat ajánljuk. Ugyan híres fellépők többnyire nincsenek, de a hangulat családias. Ha vannak még angyalföld-közeli srácok az olvasók között, akkor nekik a vasárnap tíztől tízig tartó Angyalföldi Utcabált javaslom. A Dagály utcában lesz (művház, panel), bábszínházzal, mondókával, zenebölcsivel. Legviccesebbnek mégis a déli keverékkutya verseny ígérkezik. Ha meg kitikkadtunk, ott a Dagály Strand. A vásári játékok és a főzőverseny pedig ilyen alkalmakkor alapkövetelmény.

A dunántúliaknak már megint a régió kulturális központjába kell vándorolni, ha nem akarnak elmaradni a gyerekprogramokban bővelkedő, főleg fiúkat szórakoztató Savaria Történelmi Karneválról. A lényeg, hogy gladiátorok és római katonák lepik el a várost, ezért még véletlenül se firkáljuk a falra, hogy ROMANES EUNT DOMUS, mert még fel kell írnunk helyesen százszor.

Lesz Hétpróbás Játszóház, légiók harca és rengeteg hastánc. Íjászok, kelták, sztyeppe lakók. No meg a szokásos csepűrágók, bábszínház, maskara, gólyaláb és miegymás. Vásár, nép- és iparművészet, amit persze a gyerekek is űzhetnek. Kiderül, hogy hogyan éltek a katonák a táborokban, és hogy hogyan épült a vízvezeték, meg mind az a csoda, amit a rómaiaktól kaptunk. Esténként tűzzsonglőrök és tűzijáték, valamint számtalan, kevéssé római, de annál pörgősebb roma muzsika. Szombaton a Fláre Beások, ezt ne hagyjuk ki, vasárnap a Boban Markovic, őket már ismerjük. Aki komolyabb, de élvezetes műsorra vágyik templomi és régizenei műveket is hallgathat. Ajánljuk a részletes programot, a több mint 300 programból mindenki talál magának valót.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta