SZÜLŐSÉG

Korai nemi érést okozhatnak egyes élelmiszerek

2007. augusztus 22., szerda 08:10

Nyolcéves kisfiú bozontos szakállal, teltkarcsú általános iskolás lányka és a többi furcsa gyermek hosszú sora vár mindennap a Chongqing-i Gyermekkórház koraérett gyermekeket ápoló osztálya előtt.


„Mára gyakori problémává vált a szexuális fejlődés túl korai kezdete” – mondta Dr. Lei Peiyun, a kórház egyik orvosa. A nyári szünet alatt naponta megjelenő százegynéhány gyermek 30 százaléka valóban koraérett, és 60 százalékuk lány. Az elmúlt években ugrásszerűen megnövekedett az ezzel a problémával küszködő gyermekek száma: még 1990-ben, a klinika indulásakor 20-30 beteget kezeltek évente, 1998-ra ez a szám már 300-ra, 2004-re pedig 1000-re emelkedett. Idén 2000 beteg várható, írja a MediPress.

Lányoknál nyolc, fiúknál tíz éves kor előtt megkezdődött szexuális fejlődés esetén beszélünk koraérésről, ami megzavarja a normál testalkat kialakulását, és olyan pszichológiai problémákat okoz, mint a félelem és a félénkség. Lei doktor szerint az ok a táplálkozásban keresendő. Ezek a gyermekek tenyésztett állatok húsán, mint a csirke és az angolna, erősítőitalokon, mint a méhpempő és a tehén előtej és érlelt zöldségeken nőttek fel. Az ilyen ételekben és erősítőitalokban található nagymértékű hormon-, antibiotikum- és adalékanyag-fogyasztás a betegség közvetlen okozói. Ráadásul a médiában egyre elterjedtebb a szexualitás sugárzása, és ez sem tesz jót. Az orvos szerint a bioételek fogyasztása az erősítőitalok teljes mellőzésével talán megoldhatná a problémát.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.08.22 21:13:38tigrincs

  Memme!

  Engem nagyon is érdekelne, hogy melyik gyár melyik termékét lehet minimális kockázattal fogyasztani. Szóval, ha bárkinek van infója bármilyen cégről/élelmiszerről jó lenne ha megírná.  Nekem tesóm volt szakmai gyakorlaton Szegeden a Picknél. Utánna évekig semmilyen felvágottat, kolbászt nem volt hajlandó megenni. Most is csak módjával :-(

 • 2007.08.22 21:15:04Starlark

  Akit érdekel mi lehet mi nem lehet egyes élelmiszerekben

  ez egy nagyon jó oldal, plusz érdemes az élelmiszer könyvben utánna nézni azoknak a termékeknek amelyek különösen érdekelnek

  www.logsped.hu/haccp.htm  fecske: konkrétan ami az emberi élelmiszerekben megjelenhet az a szója ami elég sok fitoösztrogént tartalmaz, van még a többi babfélében, lenben és pl a citrusfélékben is. De ezek fitoösztrogén tartalma minimális a fusarium aflatoxinjához képest. De belegondolva a gabonapehelybe hacsaknem teljeskiörlésű nemigen kerülhet bele, vagy nagy kánya volt ott ahol csinálták.  Amúgy a fitoösztrogénnek jó hatásai is vannak /az aflatoxinnak nincs!/ nem kell belöle mumust csinálni, előfordul, hogy van aki érzékenyebb rá. • 2007.08.22 21:20:12Starlark

  Hmmm én voltam a pécsi Mizóban /ahogy láttam már bezárták/ a kaposvári kométában egyik helyen sem tapasztaltam semmi olyat amitől el ment volna kedvem a tejivástól vagy a felvágottól...

  Anno minket is riogattak mindenféle rémtörténettel úgy mentünk oda hogy jujj mit fogunk látni és szerintem teljesen rendben volt mind a két helyen minden.

 • 2007.08.22 21:32:03Starlark

  Leona: Ha vetőmagról írtál akkor aki a biót ellenőrzi a hunyó.

  Ha vki bió vetőmagot termeszt azt ellenőrzik és a szántóföldi szemlén kiállított jegyzökönyvön szerepel hogy bio előállítás. A vetőmag fémzárszáma alapján visszakövethető hogy milyen előállításból származik.

  Gondolom ez a külföldről származó vetőmagok esetében is így van.

 • 2007.08.22 21:34:47tigrincs

  azért engem továbbra is érdekelne, hogy mik azok az élelmiszerek amik napi szorongás nélkül fogyaszthatók. Próbáltuk a bioboltokat is (Szegeden nem sok van), de mindent bír el a pénztárcánk.Szóval kellene vmi aranyközépút.

  Mert azért biztos vannak ehető kaják a mezei boltokban is. Alapból kivételnek tekintem a tecso-gazdaságos meg a gyanúsan olcsó/akciós termékeket.

 • 2007.08.22 21:35:39tigrincs

  Bocsi: Mindent nem bír el a pénztárcánk.

 • 2007.08.22 21:54:49Guruljka

  tigrincs, szerintem érdemes a magyar árukat preferálni, azok közül is a kisebb üzemek termékeit. Ők még a minőséggel probálnak harapni a piacból, mert az árral úgy sem tudnak versenyezni. Kevésbé tudják megkenni az ellenőrző szerveket is. Így van ez a tejtermékekkel és a kenyérrel is. Zöldségekkel mi könnyebben vagyunk, mert falun élnek a szüleink és ott lehet venni háznál. De télen mi is nyomjuk a boltit. Ami meg kifejezetten ajánlott a paradicsom és a hagyma, mert mindkettőnek nagyon jók az élettani hatásai.

 • 2007.08.22 22:02:11jidele

  most már csak azt magyarázza el vki, hogy a biorépaföld szélén áll vki, és megállítja a talajban terjengő műtrágyát? Vagy fejbekólintják a korábbról ottmaradt szennyeződést? Vagy lakatlanszigeten termelik?

 • 2007.08.22 22:06:41Nilufar

  Egyre több ember él a földön. Nincs annyi tehén, almafa, termőföld a világon, hogy lassan 7 milliárd ember tök egészségesen étkezzen. nekünk is drágák sajnos a bio dolgok, amik egyébként ízetlenek ahhoz képest, amit anyám termel vidéken. De amit termelnek az náluk el is fogy, nem tudnak annyit termelni, hogy minket is ellássanak vele újkrumlitól-újkrumliig.

 • 2007.08.22 22:09:44Starlark

  jidele: a pontos értékeket nem tudom, de a gazdaságnak bizonyos szigetelési távolsággal kell rendelkeznie más hagyományos vagy integrált termesztést folytatótól, plusz máról holnapra nem lehet biogazdaság nem tudom pontosan emlékszem-e de az átállási idő 3 év addig nem írhatja a termékére hogy bió de már azon rendszer szerint kell termelnie.

 • 2007.08.22 22:44:54Guruljka

  Ez mind nagyon szép és jó, de ami nem bomlik le, az 3 év alatt sem bomlik le... De attól még továbbra is igaz, hogy az igazi bio kevesebb kemikáliát tartalmaz, tehát jobb.

 • 2007.08.22 23:09:39Lilienfeld

  Nilufar, van.

  Miközben Afrika és Ázsia éhen hal, addig az USA-ban és ejrópában irtózatos túltermelés és pocsékolás zajlik.

  Egy számítás szerint, ami összeget Európában kutya-macska eleségre költenek, abból meg lehetne oldani minden infrastrukturális fejlesztést, ami Afrika táplálásához kell :(

  Lehet, h. ez valamelyes túlzás, de az arányokat megmutatja...

 • 2007.08.23 00:00:43Yuki

  De most komolyan... egy csomó egymásnak ellentmondó elmélet van. Orvos rokon kampányol a margarin fogyasztás mellett, vaj ellen. Szerinte a vaj maga az ördög. Végigfutottam fent a kommenteket, van, aki a zacskós, van, aki a dobozos tejet pártolja. hol az igazság?  nehogy már az életem a körül forogjon, hogy mit eszem! persze, próbálok én is "egészségesen", de Pesten lakom, Belvárosban, nincs vidéki rokon, és mire végzek a munkával, zárva a zöldséges. De ha ki is szűrném a táplálékban rám leselkedő veszélyeket, akkor is ott a levegő szennyezettsége, por, ólom és egyebek, ami felénk nem kevés. Levegőt venni pedig muszáj. Aztán ott az elektromágneses és egyéb sugárzás MINDEN lakásban. Tudja valaki, hogy az elektromos kütyük milyen hihetetlen módon szennyezik a környezetünket? Mérnök rokonnak ez a vesszőparipája. Van allergiás a családban? Nálunk igen. Akkor most jó dolog a természetben sétálgatni? Ha kimegyek az utcára, hány faktoros naptejjel kenjem magam? mindegy, mert úgyis allergiát, rákot, stb. okoz. De ha otthon maradok, a szőnyegemben tenyészik a poratka, hiába porszívózom. Munkahelyen légkondi van, kész életveszély. Soroljam még?  Szerintem nem érdemes parázni. Régen meghaltak pestisben, magas volt a gyermekhalandóság, és az anyák nem élték túl a szülést. Mostanra ezeket talán megoldottuk, van helyette más. Nem lehet kiszakadni a világból, akkor meg inkább nem mélyedek bele ennyire ezekbe a dolgokba.  Félre ne értsetek, fontosak ezek a topikok. Fontos tájékozódni, de bizonyos dolgokkal együtt kell élnünk, és mivel korlátozott a tudásunk és nincs teljes rálátásunk, az igazság mindig "odaát" marad.  Egy szó mint száz, nehogy valaki lemondjon azért az evésről :)

 • 2007.08.23 00:21:35Nilufar

  Lilienfeld, ez bizony igaz, tudom Én is, hogy mi folyik a világban...szégyen...

  Yuki írásával meg teljesen egyetértek:)

 • 2007.08.23 00:51:41Hicudzsi

  Én azon nem tudom túltenni magam, hogy más (nyugati ) országokban* az egészséges élelmiszer (pl bio) csak egy kicsivel drágább mint itthon, vagy éppen olcsóbb, miközben az átlagfizetés a magyarországinak többszöröse.

  (A más nyugati országok alatt Angliát és Olaszországot értem, innen vannak friss, elsőkézből szerzett információim.)  Angliában pl. az ASDA-ban a bio-tej (teljes tej nem 1,5 %-os) 0,71 font, amit ha 400-al szorzok (ami igen jó árfolyam) is csak 285 Ft. Ma szerettem volna bio-tejet venni a gyerekeknek és az 1,5-ös volt 305 Ft akciósan...

  Miért ilyen baromi drága itthon???  Igyekszem egészséges ételeket adni a gyerekeknek, sok zöldség-gyümölcs, friss saláta,a kenyeret is a legtöbbször magam sütöm (így tudom mi van benne) a sok E-s mindenféle joghurtoktól, egyebektől tartózkodunk, de szerintem nem lehet mindenre odafigyelni, mert akkor pránások lehetnénk...  és egyszerűen imádjáka virslit amit nem tagadok meg tőlük ;)  okosságot nem mondtam, csak bosszankodtam egyet... de muszáj volt kiírnom magamból, mert ma szembesültem az itthoni árakkal ismét :(

 • 2007.08.23 01:21:47másutt

  csilibili,  ha ilyen eros a velemenyed, lecci a statisztikai forrasaidat is lejegyezni, mert ez 'a vilagban igy.. a vilagban ugy... manapsag.." stb gondolatmenet csak aszta;csapkodasnak tunik egy megbizhato forras lejegyzese nelkul.  ez a globalis elbuzulas megjegyesed valami rettenetes volt, ne haragudj.

  nem tudom honnan veszed a statisztikaidat.

  lehetseges, hogy "kevésbé látnak elkülöníthető férfi-női szerepeket a mai kamaszok mint mondjuk egy-két emberöltővel ezelőtt, ezért könnyebben khmmm...homárosodnak."

  (mi az a homarosodnak?????)

  az biztos, hogy ha egy mai kamasz azt veszi eszre, hogy az azonos nemhez vonzodik, nem lesz olyan konnyen ongyilkos, es megy automatikusan papnak/apacanak es nem is fog meghazasodni, es titokban elni a szenvedelyeinek, mindenkit maga korul megnyomoritva, mint altalam ismert kb 3 illeto anyam generaciojabol.  valami rettenetes homofob dumat sikerult lenyomnod.  en az ignorenciat sokkal sulyosabb problemanak tartom, mint a szerinted allitolagosan terjedo 'elbuzulast'.  "utóbbi években lényegesen több lánygyerek születik"

  es azt pontosan honnan veszed? hol vannak ezek a lanyok? statisztika? forras?  "Aztán csodálkozik a világ hogy folyamatosan csökken a férfiak termékenységi mutatója.."

  nyilvanvaloan abszolut semmi koze ennek ahhoz, hogy oriasi a kornyezetszennyezes, es a ferfiak egyre idosebben probalnak gyereket nemzeni, miutan vegigittak/pialtak a felnottkorukat mikozben benzingozt lelegeztek?  nogyulolo napod van es ide jottel tombolni? :-) • 2007.08.23 03:02:28Oreo

  Szia másutt,  amirol csilibili irt a ferfiak termekenysegenek csokkenese es a fogamzasgatlok kapcsan arrol mar en is olvastam, Czeizel Endre irt errol itt: www.hypotonia.hu/hypospadiasis/cikk_mitortent.htm  Okoska kerdezett korabban laktozmentes fagyirol: nekem a Haagen-Dazs Sorbetjei jonnek be, ezek viz alapuak es nagyon finomak.  Hicudzsi, en sajnos ugy latom, hogy azert a nyugati orszagokban (legalabbis a tengerentulon)is dragabbak a bio kajak.:(

 • 2007.08.23 08:20:52Meni

  Pont tegnap merengtem a virslin: másodkézből hallottam a történetet, hogy egy német húsfeldolgozó gyár úgy tesztelte az új darálóját, hogy bedobtak egy egész - toll nélküli - csirkét felül, és alul teljesen homogén masszának kellett kijönnie. Se bőr, se csőr, se láb semmi. Mehet egyből a virslibe...  Viszont én imádom, és a fiam is olyan ügyesen és lelkesen eszi (most evett először, és szerintem sokáig utoljára). Én nagyon sok virslit ettem gyerekként, megértem anyámat, hogy miért. Könnyen, gyorsan megvan, és hamar tudják egyedül enni.  DE tudom, hogy baromi egészségtelen, már ott tartunk, hogy a védőnő is eltiltott minket a felvágottól és a virsliktől.  Ez olyan, de olyan szomorú...hogy birjuk ennyire elcseszni a világot? :(

 • 2007.08.23 09:28:14Különálló

  OFF

  Kedves pannabon: de, én írtam. *pirul* Köszi a dicséretet a folytatás most év végén v. köv. év elején várható...

  ON  Yuki: tökéletesen egyetértek. Hozzátéve azt is, hogy az akkori átlagéletkor jó 40 évvel emelkedett mára, szóval mindenképpen mi járunk jobban. (Különben is, hány évig akarunk élni? Ha minden bio lesz, cél a 140? ;-))  csilibili és másutt: én másuttal értek egyet. Szerintem a terméketlenség fő oka a nők/férfiak késői gyerekvállalásában keresendő, bár BIZTOS, hogy a női hormonok is felelősek. Csakhogy azoknak a felhalmozódásához is idő kell, így a fiatalabb férfiak szervezetében még nem okozak akkora problémát, mint az idősebbekében.

  Egyébként itt, vidéken artézi vizet iszunk és abban fürdünk, az nem szennyezett hormonokkal, de itt is vannak az idősebb (30+) pároknak gyerekvállalási problémáik.

  Ami pedig azt illeti: melegek mindig is voltak, és mindig is lesznek. És marhaság az, hogy valaki attól meleg lesz, hogy "reklámozzák". Kipróbálja, talán. De nyilván azt a fajta szexuális magatartást fogja preferálni, amelyik neki jobban bejön és kellemesebb.

 • 2007.08.23 09:54:00Hicudzsi

  Oreo!

  Sok termék drágább mint idehaza, de nem nagy az árkülönbség pl. a ketreces tojás meg a szabadfarmos csirketojás között, a kinti minimálbér pedig többszöröse az magyarországinak.  A minap itthon szerettem volna vásárolni a kint használt Ecover nevű környezetbarát mosószert, odakint 3,98 font (ami nagyjából 1500 Ft) idehaza 2500 Ft... Mitől drágább 1000 Ft-al, miért kell lehúzni az itthoniakat?  Ezeket azért írom, mert vannak kisbabás, kisgyerekes ismerőseim akik nem tehetik meg maguknak, hogy pl. bio-ételeket vásároljanak és nagyon-nagyon bosszant a dolog... • 2007.08.23 10:03:50papirbirka

  Yukinak igaza van, de az én filozófiám az lett, hogy ok a világot megváltani nem tudom, DE kicsit odafigyelni és bizonyos elveket betartani igenis lehet.

  Tigrincs, Hicudzsi leírom az én elveimet, de ez nem a spanyol viasz, csak annyi amennyi áldozatot képes vagyok hozni:

  -nem veszek saját márkás terméket, kb. tudom mennyi a normál ára egy terméknek, ha ez alatt kínálják nem veszem meg (200 forintból nincs virsli, csak macskaeledel, 100 forint alatt nincs tej csak mosogató lé), akciósat csak akkor, ha ismerős terméket áraznak le.

  -nem veszek magyarnak látszó, de szlovák, lengyel stb. termékeket (bár ez inkább csak az önérzetemet bántja, hogy át akartak verni).

  -amiből van könnyen beszerezhető tömeg bio termék azt megveszem. A kedvenceim a Zöldfarm márkanéven futó tejtermék család (Hortobágyi tehenek, Naszálytej a feldolgozó), Varga család termékei (főleg joghurtok), bioBerta fűszerek és zöldségkrémek, Piszke Pékség lisztáruk, kevésbé a Biopont termékek de azért abból is válogatok.

  Ezek az áruk többnyire kaphatók az Auchanban és ha jól tudom sok más nagyobb boltban is és szerintem nem dobják meg annyira a költségvetést, úgy fogom fel, hogy a különbséget nem költöm el édességekre.

  -Pékárut csak a sarki kisboltban veszünk, aki a helyi kispékségtől vásárol.  Ami nagyon nehéz ügy:

  Húsok és a zöldség-gyümölcs  -A húsos cégek közül a férjem családja nagyon sokat ismer, ők mindig azt mondják, hogy a legtisztább a Zimbo gyár (teljes német uralom) de sajna mi nem nagyon szeretjük, mert cserébe elég ízetlen.

  -Én szeretem az Alföldhús Toldi termékeit, ebből most lehet kapni allergénmentest is, de azért nincsenek illúzióim, ne legyen igazam, de attól tartok pár allergént helyettesítettek valami mással amiről még nem mutatták ki.

  -A nyershúsból is van már tanyasi meg bio is, de itt nincs olyan cég akinek a termékeit mindig, jó minsőgében látnám az általam látogatott boltokban. Sajna vidéki rokon sincs.

  -Zöldség-gyümölcsből úgy ahogy elvagyunk, mert a nyaralónknál van egy nagy kertünk, lefagyasztásra és lekvárnak is marad. Ezért itt nem tudok tanácsokat adni. Télen néha szoktam venni fagyasztott bio zöldségkeveréket (azt hiszem Békéscsabai de ez nem tuti).

 • 2007.08.23 10:10:25Hicudzsi

  Az étkezésről:  van egy orvos barátunk aki van egy elmélete az új generáció súly és érettség-problémáiról. Szerinte a gyorskaja, kóla és az ízfokozók tehetnek pl. az alak elformátlanodásáról, mert a lányok nagyon korán kezdenek érni, és nagyrészüknek sosem lesz nőies csípője és dereka. Most nem tudok képet mutatni, de van egy sajátos forma ami a mai túlsúlyos tinédzserek nagyrészét jellemzi.  Ezért egy ideje kiiktattam a lakásból pl. a leveskockákat meg vegetát, mindenhez zöldfűszert használok.

 • 2007.08.23 10:16:33papirbirka

  Ja és még egy: a déli gyümölcsökön kívül nem veszek külföldről származó z-gy-t, ha nincs magyar, vagy nem írták ki, akkor inkább nem veszem meg. Kollegám anyukája bevizsgálóknál dolgozik és azt mondta, hogy nem tudnak olyan külföldi csemegeszőlőt behozni, amiben valamilyen érték ne lenne katasztrófális. A párom imádja, de azóta próbálom terelni másfelé, persze néha belefér, csak ne mindennap. Vigyázat cimkét itt is megnézem, mert már magyar cégek is termeltetnek külföldön és ua ízetlen a cucc, mintha simán holland vagy spanyol lenne.

 • 2007.08.23 10:28:38Alvomacko

  Tegnap valaki írta, hogy a Kerrygold-ot Németo-ban gyártják.

  Na, első dolgom az volt, hogy menéztem. Íro-ban gyártják, Németo-ban csak csomagolják. Kicsit megnyugodtam, hogy mégis ír vajat eszünk. :-)

  Egyébként én sokáig azért nem is vettem le a polcról, mert magyar szöveg van a csomagolásán. Gondoltam, hogy azt biztos itthon csinálják. :-)

 • 2007.08.23 10:54:36papirbirka

  Alvómackó én voltam, és írtam (vagy csak akartam), hogy lehet hogy csak csomagolják ott, de az összeesküvéselméletre hajlamosabb énem felülkerekedett. Egyébként tényleg fincsi vaj, mi is azt esszük, ha egyáltalán eszünk, mert a párom megoldotta a margarin/vaj témát azzal, hogy egyiket sem tesz a szendvicsbe. És mivel ő a legfőbb szendvicsevő nálunk, ezért a maradék másfél ember minimális fogyasztására nem mindig van otthon ilyen termék.

 • 2007.08.23 15:09:31mazsola84

  Valaki írta, hogy saját márkás terméket eleve nem vesz. Pont erre a felfogásra hajtanak, hogy a saját márkás termékek azért olcsóbbak, mert mind szar.  Üzletileg az a lényege a dolognak, hogy a tesco szerződést köt mondjuk a ramaval, hogy tesco gazdaságos margarin néven forgalmazza a saját csomagolásával. Ugyanazt eszed, csak a reklámot és a csomagolás költségeit nem kell megfizetned. A sajátmárkás termékek egyébként általában minőségileg középkategóriás termékek általában.

  Persze vannak köztük szarok is, de elvből elutasítani butaság szerintem.  Amitől igazán feláll a hátamon a szőr, azok a leveskockák és a vegeta, illetve ízvarázs és társaik. Ha rendesen bezöldségelek egy húslevest, akkor mi a f_sznak bele "szuper csibeerő"?

 • 2007.08.23 15:45:27Csöre

  Egy adalék: sajátmárkás feketekávét ne vegyetek! Férjem volt a Tschibo-ban látogatni. A kávészemekről az első körben lekerülő hulladékot (szár, héj) őrlik bele. Engem mondjuk a rajtamaradt növényvédőszer-maradványok izgatnának...

 • 2007.08.23 15:56:15Hicudzsi

  Mazsola!

  Én pl. mindig megnézem a TG termékeken, hogy ki gyártja, csomagolja és sok helyen szerepel egy-egy ismert cég :)

  Ahogy mondod, sok ilyen termék azért olcsó, mert a csomagolásra + a reklámokra nem költenek.

 • 2007.08.23 16:00:41Alvomacko

  Nálunk például a TG ropi a nyerő. De mi is nagyon kevés TG terméket fogyasztunk. Még a kukorica ilyen. És tényleg, más nincs is.

  De én is úgy tudom, hogy márkás cégektől kerülnek ki a termékek, én is ellenőriztem néhányszor, hogy ki az anyacég, de ettől függetlenül nem vonz.

 • 2007.08.24 08:44:01ylang ylang

  OFF  pannabon 2007.08.22 11:08:50

  Kedves Enahma! Nem te írtad véletlenül Az ogfák vöröse című könyvet?  Nekem pedig felkeltette a kivancsisagom, beleolvastam, es most mar tuti a pentek delutani... (hetvegi?) progam. :))))

 • 2007.08.24 09:07:27Alvomacko

  Én is utána néztem a könyvnek a neten és hazafelé meg is fogom venni. :-)

 • 2007.08.24 10:00:46papirbirka

  mazsola, én írtam a sajátmárkás termékekről. Lehet, hogy jobban kellett volna fogalmaznom, én leginkább a magyar sajátmárkás termékeket nem szeretem, a "gazdaságos" darabokat, ebből a sajátmárkás dologból is jórészt csak a szemetje felfogás jött be hozzánk.

  Elvi és gyakorlati kifogásom is van ellenük.  Az orwelli énemet az zavarja, hogy leszűkíti a választékot, uniformizál, választhatsz kettőből, ha ezt minden fogyasztó elfogadja, akkor a költségtakarékosság zászlója alatt tíz év múlva (mit tíz, öt) nem lesz jobb a piaci koncentráció helyzete mint húsz évvel ezelőtt a szocializmusban (az meg milyen minőséghez vezetett). És akkor rád zárult a kalitka, azt etetnek meg veled amit akarnak, még több szart tömhetnek bele, hiszen nincs választásod, eheted a TG-t, AG-t, SG-t azt jónapot. Ráadásul a koncentráció csúcsán, ha már jól kinyírták egymást és maradnak ketten-hárman, teljesen irányítva azt a pár maradék gyártót (akik közül egy sem lesz magyar, csak ezt te már nem is tudhatod addigra) is akkor már nem lesz érdekük ócsón tartani az árakat.  Gyakorlati problémám kettős: első az, hogy a reklám, meg csomagolás mellett a termékfejlesztést is megfizeted a márkás termékeknél, az pedig nem két fillér. Ez szerintem fontos, mert akkor esetleg lesz arra is költségvetése a nagy gyártónak, vagy megmaradnak a speciálisabb kis gyártók hogy a természetesebb termékek iránti igényre is fejlesszenek terméket (bár lehet, hogy ez ügyben hülyén naív vagyok). A második pedig, hogy a magyar sajátmárkás termékeken még kevesebb információ van mint a szerintem egyébként is halványan informáló átlag csomagoláson.  És igen, én is hallottam rémsztorikat arról, hogy mit tesznek néhány jó nevű gyártónál a gazdasági muszályból gyártott sajátmárkás termékekbe.

 • 2007.08.24 10:14:45jidele

  na látjátok, ilyen problémáim nincsenek:

  húst a kétszem kóser hentestől válogathatok. Az egyiknél felvágott is van. Ezekről annyit tudok, hogy macska tuti nincs benne, másért nem vállalnék felelősséget;)

  tejet-tejterméket most már két helyen lehet venni, egy árban vannak, az egyik bécsi a másik antwerpeni.

  Pékségből egy van.

  Zöldséget-gyümölcsöt a piacon veszek.

  Tartós élelmiszer: tésztából durumliszteset, konzervekből talán ha kétfélét lehet használni, kakaót izraelit, olajból egyfélét lehet.

  Ilyen a magyar kóserkaja helyzet:)

 • 2007.08.24 10:19:18papirbirka

  jidele, nézd a jó oldalát, meg fogod úszni a hipermarketes hisztiket, ahol ötszáz ember ad rekem tanácsokat;-))))

 • 2007.08.24 10:24:38Csöre

  Jidele: miért, a macska tán nem kóser? ;)IEgyébként én azért bízom benne, hogy disznó sincs benne. (Kár, hogy a kóser kínálat is ennyire megbízhatatlan. Én eddig azt gondoltam, na azt bizti ellenőrzik.) És egy off kérdés még Hozzád: hol lehet Bp-en kipát beszerezni? És csak egy méret létezik, vagy vannak kisebbek is mondjuk, gyerekeknek?

 • 2007.08.24 10:37:11jidele

  hát erős a gyanúm, hogy pl. a pulykasonka több szóját lát, mint pulykát;), de tény, hogy a szigorú ellenőrzés miatt tuti hogy nem kerülhet bele pl. egészben a csirke, vagy kisegér, vagy hasonlók.

  Kipa: van belőle méret, vagy a Judaika boltban a Wesselényi utcában, vagy a Chabad központban a Károly krt 20-ban. Illetve: www.kipa.hu

 • 2007.08.24 10:48:40Alvomacko

  Az "Orsi" családban van egy szójamentes baromfi párizsi. Nálunk az a favorit. Kifejezetten rá is van írva a csomagolására, hogy szójamentes. Remélem, hogy tényleg az is!

 • 2007.08.24 10:55:54másutt

  jidele, ez megdobbent, azt hittem volna, hogy sokkal tobb koser bolt van! New Yorkban sokszor a koser boltokban vasaroltam, millio volt, es eszre sem vettem, hogy errefele nincsen - egeszen mostanaig.

  Magasan jobb volt a minoseg mint barhol mashol - az arak is, de ha pl. egy szuper jo kacsara vagytam oda mentem!

 • 2007.08.24 11:53:33jidele

  hát ez azért van, mert NewYorkban egy icipicit több zsidó él, mint Pesten;)

  Totál off, de erről juott ezsembe: a középiskolai földrajz atlaszban elrontották a világ vallásai térképet: többségében zsidónak NY-ot jelölték csak. Izrael eszerint a kopt egyház fellegvára;)

 • 2007.08.24 11:54:37jidele

  úúúúú bde rég ettem kacsát, egyszer egy évezredben vágnak itthon.

 • 2007.08.25 10:07:12másutt

  Csak azert, hogy lassuk, milyen szornyusegeket okoznak a vegyi anyagok...es mennyire korulvesznek minket MINDENUTT ezt ma talaltam:

  www.bounty.com/Non-stick-chemicals-can-affect-birth-....news/18257574

  Amator forditasom: azok a gyerekek, akik szuletesuk ELOTT valamilyen modon ki lettek teve a TEFLON EDENYEKBEN talalhato vegyi anyagoknak, atlag 175 grammal kevesebbel szuletnek (mint azok, akik nem).

  Szoval en itt fozom a bio kajakat teflonban, es mergezem babucit.

  Rettenetes.

 • 2007.08.25 10:16:52Különálló

  OFF

  ylang ylang és Alvomacko,

  remélem, tetszeni fog :-)

  ON  masutt: nem feltétlenül: a teflonedény csak akkor mérgez, ha a bevonata valahol sérült, szóval szerintem nem mérgezed.

 • 2007.08.25 10:25:42másutt

  Enahma, ranezesre (ultrahang) a bebi jol nez ki sulyra, annyira nem felek... de ezt mar hallottam mashol is a teflonrol, serult vagy nem...

  asszem csak azert irtam ezt peldanak, mert sok kismama parazik ugy altalaban, hogy mi van ha megiszik napi 1 doboz kolat (semmi) mikozben az egesz eletterunk tele van olyan anyagokkal amiknek sem eredetet sem hatasat nem ismerjuk meg, es nagyon karosak.

 • 2007.08.25 10:32:33marcangoló

  Jidele, és az az egy már megvolt 2002-ben? x-)

 • 2007.08.25 11:10:42opti

  Hicudzsi: dm-ben lehet kapni ízfokozó és sómentes fűszerkeveréket, vegeta helyett kiváló.  A tescogazdaságoshoz: Van egy külföldön élő rokonom, aki itthonra exportál élelmiszereket, és van köztük nem egy kiváló és drága cucc is. Van, hogy ugyanezt az elsőosztályú kaját még a kinti gyárban tesconak címkézik fel, de ugyanaz a cucc van benne, csak lényegesen olcsóbban. Ennyit tesz a márkanév és a guszta csomagolás. És a tesco kiteszi ezt is a drága mellé a polcra :)

 • 2007.08.25 11:28:52Hicudzsi

  Opti! Köszönöm. :) Odakint is lehet kapni ilyeneket, bár én inkább magam keverem a fűszereket :)  Masutt!

  Az az igazság, hogy a kóla az pont elég káros várandósság alatt. :S maximum akkor fogyasztható rendszeresen, ha napi többszöri kálciumbevitelről gondoskodik a mama mellette.

 • 2007.08.25 11:40:13Memme

  Kóla... végszükség esetén citromlével keverve makacs fejfjásra. Nem tudom miért, de használ... egyébként meg lemarja a rozsdát a szögről és a tejfog két nap alatt eltűnik benne. Amúgy finom.  Mi szerencsésnek mondhatjuk magunkat, egy boltban mindent meg lehet venni - és nem tesco - mindenre rá van írva, hogy mi van benne, és biztos is lehetek abban, hogy az van benne. A bolt 1/6 része pedig a különböző érzékenységekkel megáldott embereknek van: laktózmentes izé, szójamentes hozé, stb... Külön polc a diabetikus élelmiszereknek.

 • 2007.08.25 14:15:15anita79.

  Az én meglátásom szerint lassan már levegőt se vehetünk, mert már az is mérgező. Nagyon szomorú, hogy úgy kell bevásárolni, hogy mindent átnézünk nincs e benne guargumi, E-származékok és adalékanyagok tömkelege stb. Sajnos nagyon kevés az olyan élelmiszer, amiben nincs semmi káros anyag, bár ki tudja. Lassan 3éve, hogy nem eszünk olyan dolgokat, mint pl: párizsi, olyan dolgokat, amiben kétes dolgok lehetnek, legalábbis próbáljuk kiszűrni. Tudom, hogy teljes mértékben nem lehet. Ilyenkor az emberben felmerül az a kérdés, hogy akkor mi a fészkes ……… együnk, ha már a zöldségekben, gyümölcsökben sem lehet megbízni??????? Terhesen sok minden megfordult az én fejemben is, hogy mit hogyan kéne enni, hogy az mindkettőnknek jó legyen?, müzli, tejtermékek, gyümi, zöldség stb, stb, de már nem lehet semmit biztonságosan elfogyasztani. Valamelyik nap kezembe akadt a fanta új üdítője a japán dinnye, elolvastuk a párommal, hogy mi is van benne, szóval minden csak dinnye nincs……….ehhez talán nem fűznék kommentet L Undorítónak tartom, hogy a gyártók mit meg nem etetnek velünk, sajnos nem lehet csodálkozni, hogy annyi a beteg ember, ki tudja mi mindent eszünk meg. Szóval csak reménykedni tudok, hogy a pocaklakó egészségesen jön majd a világra és utána sem lesz semmi komoly baja. ( a félsz azért bennem van)

 • 2007.08.25 16:11:56másutt

  Jaja, en sem literszamra vedelem a kolat... es minden aldott nap bedobok egy kalcium pezsgotablettat. Hozza vagyok szokva.

  Jelenleg asszem kb 250 db pezsgotabletta all a konyhaszsekrenyemben... :-)  A kola azon nagyon erdekes elelmiszerek/italok kategoriajaba tartozik, amiket teljesen mashogy itelnek meg a terhesseg alatt, hivatalosan is, oregneni szinten is, attol fuggoen, hogy milyen orszagrol van szo... (ilyen meg a sajt, szusi, poharnyi vorosbor, mogyoro, stb)  Magyarorszagon voltam kisgyerek es mar a 70-es evekben is 'az ordog itala' volt a kola, meg 'kapitalista mereg' (es ha isszuk nem nuvunk meg!) Az USA-ban 6 generacio ota isszak az emberek ejjel-nappal, terhesen is, es semmi lathato bajuk nincs tole, szep nagy egeszseges babak szuletnek.

  A cukros valtozat nekem sem jon be, de pl. a hanyinger indoszak alatt lazan bedobtam napi 1-2 doboz kola light-ot, ami az angol doki szerint teljesen rendben volt, sot akar napi max 6 dobozig is...  Szoval, megintcsak, attol fuggoen, hogy a kettos piros vonal (hatar) melyik oldalan all meg az ember, vagy 'az ordog itala' vagy a doki ajanlja hanyinger ellen!

 • 2007.08.25 16:20:14másutt

  ....Mindemellett en senkit a kolaivasra rabeszelni nem fogok, tavol alljon tolem, egy fincsi viznel vagy hideg limonadenal ugysincs jobb nyaron...

  csak azt akartam illusztralni, hogy a magyar hozzaalas a kolahoz nem az egyetlen hozzaallas, es nagyon fugg sok mindennek az ertekelese attol, hogy hol van az ember!

  :-)

  Semmikeppen nem akarok vitat kezdeni a kolarol! :-)

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta