SZÜLŐSÉG

Háromágyas szülőszobában szülni

2007. augusztus 18., szombat 09:33

Szüléstörténet sorozatunk folytatódik, ezúttal Lili világra jövetelét osztja meg a Poronty olvasóival Eszter. Indított szülés a 42. héten, oxitocin, háromágyas szülőszoba, hatórás vajúdás labdán, majd megvilágosodás: az anyaság nem történik meg varázsütésre.


Elérkezett a várva várt 40. hét. A létező mindenféle esélyre felkészülve vártam a magzatvíz, a nyákdugó és egyebek távozását. Kórházi pakk összekészítve, kiságy összeszerelve, én szülésre készen. Bárhol jártam és egy kisebb fájásom volt, úgy éreztem, ez az elérkezett az idő. Aztán mégse, mert pár perc múlva elmúlt. Ezt az utolsó idős tűkön ülést természetesen a rokonok, barátok, ismerősök állandó kérdezgetése se enyhítette, hogy meg van-e már a kicsi, mekkora, satöbbi.

A 42. héten, amikor már úgy éreztem magam, mint egy anyaelefánt, aki szinte a végtelenségig hordozza kicsinyét, s amikor már nem is emlékeztem magamra pocak nélkül és az orvosom is látta, hogy most már nincs mese, mert a lepény már nem táplálta rendesen a bébit, befektettek a kórházba. Persze különböző anyukáktól különböző analíziseket kaptam, hogy biztos azért nem indul meg a szülés, mert még nem bírom elengedni és hasonlók. Nem tudom, mert én már nagyon szültem volna, már annyira, hogy a létező összes módszerrel próbáltam rávenni, hogy beinduljon.

Túljutva a bürokrácia bugyrain (TAJ, lakcím, személyi) elfoglaltam a szobámat a Schöpf-Mérei Ágost Anyavédelmi Központban. Csodásan éreztem magam, tele kis csecsemővel, anyucival. Én fizetős szobába tudtam kerülni, a lenti szobák azért hagytak kívánni valót maguk után, de gondolom azóta, mivel magánkórházzá vált, azokon is változtattak.

Kicsomagoltam, és végigkövettem, hogy a szobatársam elment szülni, és teljesen csodásan életet adott császármetszéssel egy kisbabának. Napközben nekem is bekötötték az oxitocin injekciót, ami a fájások erősítéséhez és meghozatalához szükséges. De csak próba adagot kaptam, hátha onnantól már megy magától, de semmi…azaz körülbelül másnapig folyamatos fájásaim voltak, de nem túl erősen, nem erősödtek, csak keményedett a hasam. Egy napot még vártak, de következő nap már elindították véglegesen.

Reggel beöntés, borotválás, és oxitocinra kötés. Ezek persze így elég orvosi és ijesztően hangzó dolgok, de a beöntést és a borotválást én is pártolom, minél kevesebb esetleges fertőzéssel találkozzon az újszülött, még ha tudom a természeti népek így, meg úgy. Ahogy felfeküdtem a szülőszobában az ágyra, teljes félelem öntött el, hogy itt most vége, ennek valahogy meg kell történnie, most már innen csak két részben jöhetünk ki, mi, akik eddig annyira egybe voltunk fonódva.

Háromágyas szülőszobában szültem, függönyökkel voltak elválasztva, de ez nem olyan, ahogy az ember elképzeli, nem is érzékeled különösebben a körülötted lévőket. Nekem, mivel féltem, kifejezetten jót tett, hogy voltak mások is körülöttünk. A férjem, merthogy apás szülés volt, hősként próbálta állni a sarat, de én mindig kiküldtem, bizonyos részeknél, hogy egyen szendvicset.

Valahogy azt gondoltam, ha én férfi lennék, tutira elájulnék ettől, ami itt zajlik. A szülés elég hamar lezajlott, mert 6 kor indították, és 3/4 1-kor már meg is született Lili. Az én kicsi lányom! Próbáltam labdán ülni, de igazán semmi nem segített és senki, az volt a legjobb, ha belefúrtam a párnába a fejem és úgy lélegeztem. Aztán egyszer csak éreztem, hogy már nagyon fáj, és nyomódik, ekkor elindult Lilos kifelé. Leginkább a menstruációs fájdalom durvított változatához hasonlítható.

Az orvosom Dr. Szabó György, aki egy fantasztikus türelmes, megértő és számomra pozitívan konzervatív orvos világra segítette életem értelmét, majd levették a köldökzsinórvért, mert úgy gondoltuk, még jól jöhet. Az pedig egy másik történet, hogy a szülőszoba után milyen út vezet az anyaságig, mert az se történik varázsütésre egy perc alatt, legalábbis nekem idő kellett.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.08.19 12:46:58marcangoló

  Lányok, nem is tudom, hova írjam, az egyik ismerősöm jár a Babanetre fórumozni, és szerdán az egyik fórumtársának megszületett a babája, Mirka. Sajnos, úgy néz ki, súlyos szívrendellenességgel. Ennek ellenére erősödik, nagyon igyekszik, az ottani lányok, minden követ megmozgatnak, hogy orvost, konzulenst találjanak, hátha valaki vállaná a műtétet. De azt hiszem, nagyon sokat jelent az is, ha gondolunk Mirkára, és küldjük neki az erőt, energiát. Ha úgy érzitek, segítenétek, ma este 10-kor, és holnap reggel is közösen gondolunk Mirkára. Nem vagyok járatos ezekben a dolgokban, de hátha segít. Akit érdekel, a Babanet Társalgó részén a Szülészetek, kórházak részben keresse a Szent Imre Kórház azaz Tétényi topikot. Köszönöm!

 • 2007.08.19 15:27:53szanna

  Marcangoló! Lélekben veletek leszünk.

 • 2007.08.19 15:48:42marcangoló

  Köszi!

 • 2007.08.19 16:01:41Memme

  Szegény kis pöttömke...

 • 2007.08.19 17:19:13opti

  Megnéztem. Gyönyörű kislány. Csatlakozom, innentől szinte minden percben eszembe jut.

 • 2007.08.19 18:29:10Alvomacko

  Mi is gondolunk rájuk. Hátha létezik csoda az összefogás erejével!

 • 2007.08.19 19:44:21Ditke

  Mi is gondolunk a pici Mirkára Dávidommal ma este. Remélem használ, hogy ennyien szorítunk érte.

 • 2007.08.19 19:53:01marcangoló

  Nagyon drágák vagytok!

 • 2007.08.19 22:20:29jidele

  Mirka, ne add fel!

 • 2007.08.19 22:37:26Guruljka

  marcangoló,én is gondolok Mirkára. És holnap is fogok. A Szent Imrében nagyon jó helyen van. Nem csak a szüléskor tapasztaltam.

 • 2007.08.19 23:30:28druantia

  Mirka, én is gondolok rád.  Marcangoló, majd légy szíves, tájékoztass bennünket, hogy hogy van Mirka. Nagyon szorítunk érte. Köszi.

 • 2007.08.19 23:35:10tincs

  Ezt nem hiszem el ... Írtam jó pár bekezdést és egyszerűen eltűnt ...  Akkor nem kezdem újra, inkább csak a lényegét írom a mondandómnak.  Terhességem 21. hetében egy 4D UH-n vették észre, hogy kisfiamnak arrythmiája van. Onnantól kezdve minden héten hétfőn jártam az I. Női Klinikára Dr. Hajdú Júliához magzati szívultrahangra, s végül ott is kellett szülnöm, mivel nekik van koraszülött intenzív osztályuk. Igaz, kisfiam nemhogy koraszülött nem volt, de a 41+4 napon indítani kellett a szülést, annyira nem akart megszületni. Viszont születésekor a szívritmusa 240 volt (normális olyan 120 és 150 között van), ami miatt mindenképpen indokolt volt az intenzív osztály. Aztán onnan átkerült az Országos Kardiológiai Intézetbe, ahol pár napig az intenzív osztályon figyelték.  Meg kell hogy mondjam, ritkán találkozik az ember ilyen elhivatott orvosokkal, nővérekkel, mint akik kisfiammal törődtek! Ha Mirka gyermeke oda kerül, akkor őszintén mondhatom, hogy a legjobb kezekben lesz! Rettenetes érzés volt a monitorok sípoló hangját hallgatni és látni pici fiamat tappancsokkal a mellkasán, de ma már tudom, hogy ez volt számára a lehető legjobb!  Szerencsések vagyunk, mert nekünk "csak" szívritmus zavarunk van, ráadásul a "jobbik" fajtából, mely kinőhető is lehet! 1 éves korunkig biztosan kell naponta 3x szedni a gyógyszert, aztán pedig akár el is lehet hagyni.  Nem volt könnyű megérteni és elfogadni, hogy szivecskéjének baja van, de nem tehettünk mást! Bíztunk az orvosokban és a kisfiúnkban és meg is lett az eredménye bizodalmunknak! Gyönyörűen fejlődik, az orvosok szinte el sem akarják hinni!  Csak azt tudom tanácsolni Mirkának, hogy bízzon, legyen kitartó és próbálja meg saját magában is elfogadtatni a tényeket!  Kívánom, hogy legyenek ők is olyan egészségesek, vidámak és boldogok, mint mi vagyunk és idővel csak úgy gondoljanak erre az időszakra, mint egy nehéz, fáradtságos, de már végetért periódusra az életükben!  Ha pedig az Országos Kardiológiai Intézetbe kerülnek, akkor nyugodjon meg, a legjobb kezekben lesznek!  Kitartás!

 • 2007.08.19 23:36:39druantia

  Édes istenem. Elolvastam amit az anyukája írt. És persze láttam a képeit. Erre nincsenek szavak. Nagyon sokat fogok rájuk gondolni.

 • 2007.08.20 00:21:16ready_real

  Mirka még nem hinném , hogy tudná olvasni e sorokat, még csak pár napos . Az édesanyjának viszont kitartást és erőt szeretnék kívánni. Bízzunk a szerencsében , drukkolok a kiscsajszinak.

 • 2007.08.20 08:17:36marcangoló

  www.babanet.hu/tarsalgo/viewtopic.php?t=983&postdays=0&postorder=asc&start=77600

  Az oldal vége felé találjátok, amit az anyukája írt (Macskanyu). Nem tudok semmit hozzáfűzni.

 • 2007.08.20 08:31:26Ditke

  Marcangoló, elolvastam. :( Most sírok egy kicsit.

  Én sem tudom, mit mondjak.

 • 2007.08.20 08:41:45Alvomacko

  Mindig is azt mondták, hogy nincs annál rosszabb, amikor egy anya megéli a saját gyermeke halálát.

  Hát, tényleg nincs.

  Én éjszaka felkeltem és benéztem a lányokhoz, hogy jól vannak-e.

  Borzasztó, ami Macskanyuval, meg Mirkéval történik. Kegyetlenség a Sors részéről!

 • 2007.08.20 08:43:06Alvomacko

  Nem, Mirka nem halt meg, csak egy csomó szomorú gondoltatot indított el bennem, amikbe bele is gondoltam rendesen és szerencsétlenül írtam le ide.

 • 2007.08.20 10:05:44opti

  Én komolyan hiszek abban, hogy minden okkal történik, nincsenek véletlenek. De amikor az élet ilyen kegyetlen, akkor ezt nem tudom, nem akarom elfogadni.

  Mirka anyukája igazi példa lehet mindenkinek önzetlenségből, a kislánya pedig fantasztikus teremtés, rengeteg embert összefog.

  Most még hálásabb vagyok a sorsnak, hogy szép egészséges kisfiam van.

 • 2007.08.20 10:39:57kovvacs

  gonoldok arra a kicsi lányra, közben meg próbálok kettőt hátra lépni, hogy ne kattanjak bele az aggodalomba így szülés előtt

 • 2007.08.20 10:46:53marcangoló  Kovvacs, ne haragudj! Ezért gondolkoztam, hogy írjak-e egyáltalán róla...

 • 2007.08.20 12:07:06Alvomacko

  Az ilyen rendellenességet nem tudja az UH kimutatni? Nézegetik a babát mindenhogyan, saccolgatják a súlyát, rémisztgetik az anyákat mindeféle veszéleyekkel és nem látni, hogy a baba szíve ennyire beteg? A fenébe is! Már csináltak nyitott szívműtétet mamák pocakjában, hogy a baba a születésre rendben legyen.

  Mirkánál nem láttak semmit? Ez nem igazság!

 • 2007.08.20 12:20:27tincs

  Alvomacko,  A mi arrythmiánkat a 21. héten egy 4D-s ultrahang mutatta ki! Nem tudom, hogy vajon sima UH-n is észrevették volna, de a 4D-n egyértelműen látszott.  Ezek után pedig már az orvosom egyenesen az I. Női Klinikára, Dr. Hajdú Júliához küldött magzati szívultrahangra és ott hétről-hétre figyelték a szivecskéjét. Olyan komoly gépük van, amely szerintem biztosan mutatta volna az ilyen súlyos rendellenességet.  Nem tudom, hogy vajon náluk miért nem vették észre, nem is szeretnék találgatásokba bocsátkozni, de azt gondolom, hogy a mai gépekkel bizony látni kellett volna ...  Viszont mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy a 4D babamozit ne csak az arcocskája miatt válasszák, hanem egy komoly vizsgálat miatt is. Nekünk jó volt már az elején tudni és a szülésre felkészülni, hogy bizony a szivecskéje további vizsgálatoknak lesz alávetve.  Nagyon szorítok pici lánynak!!!!

 • 2007.08.20 12:23:02marcangoló

  Alvomocko, én úgy tudom, hogy teljesen gyanútlanok voltak. :-(

 • 2007.08.20 12:48:32kovvacs

  marcangoló, ne bánd. Az élet ilyen. Van benne öröm, bánat, egészség, betegség, aggodalom, ünnep.

  És akármennyire mi vagyunk a megtestesült tudatosság, óvatosság és körültekintés,

  mindig Isten kezében vagyunk.

  (Vannak nálunk hatalmasabb dolgok, amelyekre nem lehetünk hatással.)

 • 2007.08.20 13:34:29Alvomacko

  Mirka ma fél egykor elment közülünk .

  Csendben, a szülei karjában aludt el.

 • 2007.08.20 14:01:23ready_real

  Alvomacko:

  Részvétem a szülőknek. Mivel ismerem őket személyesen is, az eset igencska nagyon megráz:(

 • 2007.08.20 14:46:51kovvacs

  *

 • 2007.08.20 14:50:14eszter

  Kicsi Angyal...hátha megint eljön közéjük. Most más dolga volt. A szülőknek kívánok minden jót, meg még több jót, meg sok vígasztalót.

  hjaj

 • 2007.08.20 15:43:22opti

  Istenem...

 • 2007.08.20 16:10:11Alvomacko

  A lányok a Babaneten ma este 10 órakor gyertyát gyújtanak Mirka emlékére. Csatlakozzunk mi is!

 • 2007.08.20 17:14:31manci

  Az ember szíve megszakad...

  Gyújtok gyertyát.

 • 2007.08.20 17:33:54Guruljka

  Nincsenek erre szavak. Gyújtok gyertyát.

 • 2007.08.20 17:53:40marcangoló

  Én is.

 • 2007.08.20 20:07:38szanna

  :(

 • 2007.08.20 20:11:59ildanyóka

  Mirka édesanyjának rengeteg erőt és kitartást kívánok. Bár nem ismerem őket, de azt hiszen, a Sors nem ott büntet, ahol kellene...  Egy gondolat azért mégsem hagy nyugodni. Ez pedig az uh. Nekem a fiamnál is és most a lányomnál is alapos volt az uh vizsgálat.(sima 2d-s) Kiterjedt a szívre is. Miután gyakorlottan nézen a szívuh-kat, és is láttam, hogy minden rendben van. Ezért döbbentett meg, hogy Mirka szíve ilyen beteg.

 • 2007.08.21 00:25:32Anyatünde

  Most jutottam csak ide. A gyertya nálunk is égett este...  Ildanyóka: én sem értem. A Doppler-UH vizsgálatnál (tudjátok, amikor olyan piros-kék színekben pompázik a vizsgált terület, egyébként ezt 2D készülékek is tudják - azt nem tudom, hogy mindegyik-e, vagy csak a jobbak) mindhárom gyerekünknél teljesen jól (a mi laikus szemeinkkel is kivehetően) látszott, hogy a szív 4 üregű...  No mindegy, csak agyalunk itt összevissza, vsz. nem minden esetben ennyire egyértelmű ez :-((  Nyugodj békében, kicsi Mirka!

 • 2007.08.21 01:13:48Nilufar

  Én most gyújtottam gyertyát, mert csak most értesültem a szomorú eseményről, ami nagyon megrázott.

  Hihetetlen, hogy a mai világban ilyen előfordulhat...

  Nagyon sok erőt kívánok a családnak :'(

  Nyugodj békében Mirka...

 • 2007.08.21 05:35:57Nilufar

  Még mindig ég a gyertya, Én meg csak nézem meredten, üres fejjel a lángját több mint 4 órája és már nemcsak a szüléstől félek...:(

 • 2007.08.21 06:29:23Memme

  TEgnap elmeséltem - el mertem mesélni - Mirka történetét S.-nek, azt mondta, ez a tökamg bőven megérdemli, hogy megmaradjon a szüelinek... aztán valamiért rámtört a gyujtogatás és az összes mécsest lángralobbantottam.... nem tudtam, hogy Mirkabébi már nincs köztünk... Remélem, megtalálta a békéjét és remélem, a szülei is megtalálják a magukét mihamarabb...

  és most elsírtam magam :(

 • 2007.08.21 06:44:10Ditke

  Édes kicsi Mirka!  Nyugodj békében. Köszönjük a mosolyt, amit elhoztál erre a világra.

  (Én is csak most olvastam. De már tudom, miért voltam egész délután nyugtatlan.)

 • 2007.08.21 07:50:36jidele

  Őszinte részvétem az egész családnak! És mélységes tiszteletem, amiért az édesanyja így tudta elengedni őt.

 • 2007.08.21 09:27:56papirbirka

  jajajajaj, őszinte részvétem.

  Zsozsónak a 30. héten vették észre a szívritmus zavart, mi is Hajdú doktornőhöz voltunk bejelentve, de csak egy hét múlva jött volna meg a szabadságról, én meg első éjszaka kiborultam, másnapra volt időpontunk a Kardiológiai Intézetben. Tényleg nagyon profik voltak, szerencsére mindent rendben találtak, de mivel nagyon hirtelen kaptunk helyet, egész nap ott kellett várnom és nagyon sok, nagyon beteg babát láttam.

  Különösen akkor volt rossz érzésem, amikor a kontrollon a makkegészséges pár hónaposommal vártam órákat a sok poklot megjárt család között. Sok szenvedés történetet hallgattunk végig és egy frissen rosszhírtől zokogó anyukát, meg inkubátorban mentővel érkező párórás babát is láttam. Ott is kivétel nélkül mindenki nagyon dicsérte az Intézetet. Nekem azóta nem ugyanaz a fogalmam arról, hogy szerencsések vagyunk.

 • 2007.08.21 09:37:19Gézengúz_Évi

  Tegnap olvastam már, de nem bírtam írni...Csak néztem a fiamat, és folytak a könnyeim...Nem is akarom elképzelni, mit érezhet most a kislány édesanyja...  Ég veled kicsi Mirka, nyugodj békében!

 • 2007.08.21 10:10:44marcangoló

  Ildanyóka, azt hiszem, azért nem vették észre az uh-n, mert a szív négyüregű volt, de a hátsó részek és a szívizom, ahol a baj volt, nem látszanak az ultrahangon. Meg annyira ritka is ez az elváltozás, hogy ha nem keresik direkt, akkor nem is találják.

 • 2007.08.21 11:09:22zigi13

  Minden gyermek elvesztésével meghal egy rész belőlem....nekem is van gyermekem és minden ilyen hír hallatán elfog a félelem. tudom hogy egy ANGYAL most már rá vigyáz!

 • 2007.08.21 11:39:49Tish

  Istenem!:(  Most olvastam, és nagyon megrázott. Nyugodj békében Mirka! Gyújtok érted gyertyát, és erőt kívánok a szüleidnek, hogy fel tudják dolgozni a hiányod!

 • 2007.08.21 12:26:52Aurin

  Árnyék…  Hát megjelentél újra, Te Csúf Szerzet

  Fekete lett minden, hol eddig árnyék lengett

  Kiléptél belőle, kaján vigyor ül arcodon

  Éles kaszát hordasz a válladon.  Hideget hozol, pedig a pokolból indultál

  A révésznek mindig egy ezüstöt adtál

  Kikötöttél mellettem már több alkalommal

  Nem törődsz soha esdeklő hangommal.  Elveszel mindent, amit szeretek, vagy szerettem

  Pedig el még soha senkit sem engedtem

  Szívem legmélyéről őket kitéped

  Koppanó léptekkel követnek téged.  Itt hagysz egyedül, gyötörsz szánalom nélkül

  Mosolyokat, hangokat hagysz emlékül

  A feledést nem adod, bármennyire vágyom

  Megvenném tőled bármekkora áron.  S most itt állsz, tudod, hogy látom

  De pillantásod ezúttal sem állom

  Elmegyek melletted, fejem lehajtom

  Gúnyos kacajod a lelkemben hallom.  Gyűlöllek, de az erősebb még Te vagy

  A homály elnyeli testtelen alakod

  Elvinnéd azt, kiért ha tehetném, megölnélek

  Poklod tüzére rögtön rálöknélek.  Hiába fogod majd az én kezem utoljára

  Vár rám még addig a kín ezer órája

  S íme megjelentél újra te csúf szerzet

  Fekete lett minden, hol eddig árnyék lengett.

  In memoram Mirka!!!

 • 2007.08.21 22:35:47boribon

  Csak nézem a 4 hetes kicsi lányomat, gyönyörködöm benne, és nagyon sírok, hogy valahol egy édesanyának ehelyett a csodálatos érzés helyett a legnagyobb fájdalmat kell elviselnie, ami csak anyát érhet.

  Részvétem a családnak! Kicsi Mirka, angyallány, Isten veled.

 • 2007.09.07 12:13:50Moira

  Erre nem lehet mit mondani.

  Megyek megsimogatom a picimet és gyujtok egy mécsest.

  Édes kis Mirka, Isten veled, a mennyből vigyázz a szüleidre!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta