Veszélyes játékokat hív vissza a Mattel

Egyes jelentések szerint 9 millió játékot, mások szerint ennek mintegy dupláját rendeli vissza a vezető amerikai játékgyártó, a Mattel cég, mert a Kínában gyártott játékokon lévő kis mágnesek leválhatnak, továbbá egy sor játékról derült ki - ismét -, hogy az őket borító festék ólmot tartalmaz, azaz az egészségre veszélyes, írja az MTI.



A döntést a Mattel az amerikai fogyasztóvédelmi szervezettel közösen hozta, ennek kapcsán a jelentések szerint mintegy 9 millió játékot az Egyesült Államokon kívül vonat ki a forgalomból a nagy amerikai játékgyártó. Az ólmozott festékkel való szennyezettsége miatt júniusban, majd e hónap elején is már milliós nagyságrendben hívták vissza Kínában bérmunkában készült gyerekjátékaikat amerikai cégek.


A magyarországi játékboltok polcairól is már szerdán leveszik azokat a játékokat, amelyeket veszélyességük miatt visszahívott az amerikai Mattel játékgyártó cég.  Tóth Tibor, a Mattel Toys Hungary vezetője kedden, a nemzetközi bejelentést követően az MTI-t arról tájékoztatta, hogy visszahívják a "Verdák" kisautó sorozatban szereplő "Sarge" nevű kisautót, amelyet 2007 márciusa és júliusa között gyártottak. A kisautó festésében található ólom koncentrációja kismértékben meghaladja az előírásokat, ezért veszélyes lehet. A termék kis számban került forgalomba Magyarországon, összesen 422 darabot érint a visszahívás.



Visszahívnak emellett több olyan terméket is, amelyek apró mágneseket tartalmaznak. Ezek a termékek 2007 január előtti gyártásból származnak, és a mágnesek kieshetnek belőlük. A mágnesek lenyelve vagy orrba helyezve sérülést okozhatnak, különösen abban az esetben, ha összetapadnak. Ezeknek a játékoknak a többsége már nincsen kereskedelmi forgalomban, az idei évtől kezdődően pedig a Mattel megváltoztatta a mágnesek rögzítését, így már biztonságosak.

A magyar cégvezető szerint ezek termékek 10 ezer feletti számban kerülhettek Magyarországon forgalomba. Tóth Tibor elmondta, hogy a hibás termékekről tájékoztatták viszonteladóikat, így a veszélyesnek minősített játékok szerdán lekerülnek a magyar üzletek polcairól. A cég magyar érdekeltsége egyeztet az ügyben a fogyasztóvédelemért felelős hatósággal is.
Oszd meg másokkal is!
Mustra