SZÜLŐSÉG

Strandteszt: időutazás a Dagályban

2007. augusztus 14., kedd 10:00

Kis csapatunk a patinás Dagály Strandfürdőn járt, megnézni, hogyan fogadja az intézmény az idelátogató kisgyermekeseket.A hely megközelíthetősége kiváló, csak a 133-as ritkán jár, az egyesig meg tűz a nap, és egy giga-mega lépcsőt kell megmászni a villamoshoz. De Budapesten ez nem meglepő, a babakocsisok karja már edzett. Parkoló van, fizetni kell, de mindegy, mert hétvégén úgysincs hely. Viszont a biztonsági beengedő rendszernél külön ember kell a babakocsis kapukinyitásához, aki után olyan standosan kell kiabálni, hogy a helyszínre fáradjon.


Sor a pénztárnál nem volt szerencsére, mert oda is tűz a nap, de cserébe van egy csap. A belépőjegy-árak a szokásosak, 1700 a felnőtt, 18 év alatt 1200, két év alatt ingyenes, aki csak úszik, az visszakap 400, illetve 200 forintot a benn töltött időtől függően.

A következő állomásunk az öltöző. Annyit mondok, a kabinos néni unokája ötéves, és még cicizik. Szerinte ez az egészséges, egyébként az oviban megeszik két tányér zöldbabfőzeléket, és utána otthon desszertként egy kis mamacicitejet, amiről a nagyi nem is tudhatja, milyen finom. A kabinok egyébként ezer évesek, használhatatlanok (a padokat fel kell hajtani, hogy kijuss, ez cuccokkal és kisgyerekkel a kézben gyakorlatilag lehetetlen, vagy mindent lepakolsz a földre, majd gyerekkel a kézben hajolgatsz, közben bevered a fejed párszor és leszakad a derekad.)Ezután a cucc szükségtelen részét be kell pakolni egy szekrénybe, annak számát meg kell jegyezni, persze csak miután felhajtottad a kabinost, és ő meg- és kijelöli a szekrényed és bezárja. Egyszer régen azt írta valaki a porontyon, hogy a biztonsági őrök országa vagyunk. Meg a házmestereké és a kabinosoké is.

Ennyi megpróbáltatás után ideje eljutni a medencékhez. Több gyermekeknek is használható medence van, sőt, különböző életkorban szinte bármelyik, a legkisebbeknek való nagyon jó, szép, tiszta, elég nagy. A szülők különösen szeretik a közepén található mozaikkal kirakott kígyót. Gyermekeik erre felmásznak vizesen, és azt mondják, hogy nem fognak egy méter magasról a negyven centis vízbe csúszni. Én elhiszem nekik, a Lea szerencsére még nem tud felmászni.

Van élménymedence (hullámokat csináló gömb, áramlás, pezsgés, erős vízsugár). Bár persze nagy benne a zsúfoltság: sok család, sok kisgyerek. A füvön kevesebben vannak, bőven jut mindenkinek fa és árnyék. Kár, hogy nem ápolt a pázsit, tele van szúrós fadarabkákkal, folytonossági hiányokkal, csikk is akad. Át kéne időnként gereblyézni.

Ha kellőképp kifáradtunk (igen, kisgyerekkel strandra menni több, mint fárasztó), akkor irány a büfé. Ekkor derül ki, hogy Pozsi (a celebbébi apja) hiába jött, mert nincs gofri, de szerencsére minden más van, csak minek, annyira rossz. Na jó, a palacsinta elment, bár a fahéjasban a porcukrot éreztem csak, a fahéjat nem. A kukorica megfelelő, a lángosra viszont minősíthetetlen állagú és ízű porból készült fokhagymapép kerül. Ennyire drága a fokhagyma, vagy ennyire spúr a boltos? De van egy rétesező, hátrébb kávézó, söröző, melegszendvicsező, egy szóval minden. No meg fürdőruha és vízipisztoly árus. Tavaly itt vettük Pozsi fürdőgatyáját, miután a strandon derült ki, hogy az hagyján, hogy terhes a felesége, de ő meg kihízta a gatyáját. Azóta is működik a nadrág.Ha ettünk, ugye előbb-utóbb fel kell keresnünk a mellékhelyiséget. Ez is az evés ellen szól, én egyszer nagyon távolról fiúsan próbáltam használni. Még jó, hogy Leának pelenkája van, a nagyobbakat szerintem fölé kell lógatni.

Egy szót vesztegessünk a rettegett úszómesterekre is. Sajnos nem elég szigorúak. Amikor ide jártam tavaly úszni az EB alatt, akkor nagyon jó lett volna, ha az ötvenesből kihajtják a sáv "szélén" (értsd: az a tíz méter, amíg nem mély) trécselgető családokat. Van nekik körülbelül 5 medence még. Abban az egyben hadd ússzon az ember! Arról nem beszélve, hogy oké, ha strandon nem kell úszósapka, de legalább az úszómedencében az egy méternél hosszabb hajúak vegyenek fel valamit. Olyan szar idegen hajszálakat benyelni meg letüdőzni. Labdázni lehet, ugrálni nem, de ahhoz úgyis túl sekély a víz.

Összegzésül annyit mondhatunk, hogy a Dagály minden felújítás ellenére őrzi a húsz évvel ezelőtti, nem feltétlenül jóízű hangulatát - leginkább a wc, a büfé és a kabinok miatt. (No meg az ötven éve itt úszkáló öreg nénikről se feledkezzünk meg.) Ezek sokszor mélyebb nyomot hagynak bennünk, mint az élménymedence.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.08.14 10:25:15Sibri75

  Szia Hanna,  Mi egész nyáron a Dagályra jártunk, és igen, így elolvasva igazad van, egészében azonban mi mindig jól éreztk magunkat.  A beengedő biztonsági őr nekünk mindig ott volt, és kedves is volt, a büfében nyavalyogtam, hogy Bogyónak kéne valami kaja, erre csináltak tejbegrízt, ami fincsi volt, és mivel bennem még a 20-25 évvel ezelőtti medenceállapotok voltak az agyamban, amikor még gyerekként odajártam, teljesen odavagyok az új medencéktől.

  Igen, a wc délutánra már gáz, de van papírbili, én meg, ahogy te, messziről:))  Ja, és a gyrosos fiúnak csodaszép szeme van!!  Bogica és Ede pedig jól érezték magukat, ez a lényeg.

 • 2007.08.14 11:21:15Vusika

  Szia Hanna!

  Mi az idén voltunk először a kislányunkkal(5 hónapos múlt),hát nem is tudom mi lett volna ha egyedül kell mennem vele,az apja nélkül.Az öltöző tényleg nagyon gáz,viszont a biztonsági őrrel nem volt gondunk.A kaja sem volt egy leányálom.Egyébként jól éreztük magunkat,vagyis inkább Kinga,aki nagyon élvezte a pancsolást.Ezután már csak a kb.600 méterre lévő autónkhoz kellett elbandukolni....

 • 2007.08.16 01:06:13Toymao

  A celebbébi celebapja. ;)  Mi az, hogy nincs már gofri a Dagályon?!? 20 éve volt, ;) (jól van nagypapa, tujduk, Isonzó) és milyen jó volt! Volt csokis meg málnás, ami úgy nézett ki, hogy a habszifonba benyomták a tejszín, rá kakóport/málnaszörpöt, patron bele és azt nyomták a gofrira. Istenkirály volt, nagy és friss.

 • 2007.08.20 04:49:17Gabimami

  Elfelejtettetek pár szót említeni a strand hátsó részén található szintén gyerek medencéről ami thermál vizes volt régen. Kb 2 éve nem üzemel, pedig szép és jó is volt. Kicsit elkülönülve a strand végén található. Vajon már azt nem éri meg üzemeltetni? Az Én kislányom 6 éves és sokat jártunk ki. Idén már hanyagoltuk mert zavar a sok gombás lábú ember akik nem veszik emberszámba a körülöttük fürdőzőket. És sajna elkerülhetetlen, hogy a gyerekek pancsolás közben ne nyeljenek egy kicsit a medence vizéből amibe előtte belefújja valaki az orrát netán belepisil!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta