SZÜLŐSÉG

Festékfröcskölési fogások kis művészeknek

2007. augusztus 14., kedd 11:49

Beltéri gyereklefoglalós sorozatunkban ezúttal vízfestékkel végezhető játékokat és feladatokat mutatunk be.

Klikk!

Mindenképp olyan festéket vegyünk, amely kijön a ruhából és könnyű lemosni. Tisztaságmániás anyukák készüljenek kétkilónyi újságpapírral és strapabíró körömkefével.


Előkészületek

A kisasztalt és környékét fedjük be jó vastagon újságpapírral. Készítsünk papírtörlőt, vízzel teli edényt, ecseteket, rajzlapokat és vízfestéket. A gyerekről vegyük le a pólót vagy adjunk rá olyat, amit összekenhet.

Amit a gyerek magától alkot

Először hagyjuk a gyereket kibontakozni, engedjük meg neki, hogy megismerkedjen a vízfestékkel, az ecsettel és olyan képet fessen, amilyet szeretne. Nekünk elsőre egy pillangó és egy virág került a rajzlapra.

Szívószálfestmények

A szívószállal fújt technika minden gyereknél sikert arat, és az eredmény is szemet gyönyörködtető. A nagyik meg majd büszkén fogják bekeretezni és kiakasztani a falra a remekműveket. Sosem lesz két egyforma kép, a módszer ráadásul rém egyszerű.

Jó sok vízzel keverjünk ki (nagyobb gyerek maga is keverheti) egy színt és cseppents festékpacát a rajzlapra. Ezután a szívószállal fújjuk el a cseppet, hogy kusza vonalakat kapjunk.

Tipp: ha csak kacskaringós vonalakat szeretnénk, lassan fújjuk, ha viszont csillagszerű pacákat, hirtelen erősen, de röviden fújjunk a szívószálba. A kép lehet egyszínű, ha viszont többszínűt szeretnénk, kétféleképpen tehetjük: megvárhatjuk, amíg az előző szín teljesen megszárad, így nem mosódnak össze a színek, ha viszont még nedves az előző paca, egy másik színt belefújva újabb színárnyalatokat érhetünk el.

Vizes képek

Ha nedves papírra viszünk fel vízfestékeket, a színek elmosódnak és lágynak fognak látszani. Ezzel a módszerrel festhetünk eget és tengert vagy akár naplementét is.

Széles, puha ecsettel nedvesítsük be a papírt, majd fessük be világos színnel a fél lapot, de akár az egészet is befesthetjük. Mielőtt megszáradna, fessünk az első csík fölé egy sötétebb színnel, úgy, hogy a csíkok összeolvadjanak. Ha az egész lapot befestettük előszörre, akkor különböző színű csíkokat húzhatunk a lapon, amelyeknek szélei összemosódnak az alapszínnel, így a színek lágyan összemosódnak.

Tipp: A vizes papír meggyűrődése megelőzhető, ha egy falapra ragasztószalaggal rögzítjük a rajzlapot.

Ujjlenyomatok

Ehhez a technikához szükség lesz egy kis rajztudásra, a kiindulási alap ugyanis egy tetszőleges tárgy, állat vagy növény körvonala. Mi nyuszival kezdtünk, bár sajnos a rajztudásom igen szerény, a lányom nehezen tudta megállapítani, hogy macskát vagy nyulat lát-e. A lényeg az, hogy a gyerek számára kedves dolgot rajzoljunk le (nagyobbak maguk is megrajzolhatják). Mártsuk a gyerek mutatóujját a festékbe és nyomjuk a körvonalon belülre, majd újra és újra, szorosan egymás mellé, amíg a teljes rajzot kitöltöttük. Egészen kicsik is csinálhatják.

Tipp: Új szín választásakor várjuk meg, míg az előző megszáradt. Figyeljünk, hova nyúl a gyerek a festékes ujjával.

Fröcskölt képek

Ezt a technikát ne próbálja ki, aki nem bírja végignézni, hogy a gyereken és a körülötte félméteres sugarú körben elhelyezkedő tárgyakon apró színes pettyek keletkeznek, amelyeket rosszabb esetben csak súrolással lehet eltávolítani.

Szinte minden gyerek imád fröcskölni, nem lesz nehéz rávennünk őket erre a játékos festésre. Fogjunk egy ecsetet, mártsuk festékbe, úgy, hogy jó tocsogós legyen. Kézbe fogva a másik kezünkkel pöcögtessük meg az ecsetet, így különböző nagyságú cseppek kerülnek a papírra. Ismételjük meg több színnel.

Tipp: Ha régi fogkefét mártunk festékbe és egy kartonlappal (bátrabbak az ujjukkal) végighúzunk a sörtéken, nagyon apró pettyeket tudunk fröcskölni a papírra. Több szín használatakor mutatós képeket készíthetünk.

A technikákról a Különleges hatások és a Festészet című könyvekben (Alexandra Kiadó, 2006.) olvastunk.

Jó festegetést, az alkotásokat nyugodtan küldjék be a Porontynak!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.08.14 11:56:47Chang Yai

  az oviban a gyerekeknek nagyon bejott, hogy nem ecsettel festettunk, hanem fultisztito palcikaval (aminek kis vatta van a vegen). mivel ennek merev a feje, es nem szaladgal osszevissza, mint az ecset, sokkal pontosabban es aprolekosabban tudtak vele festeni (pl. szinezobol kimasolt kepet). csak az a baj, hogy konnyen szetazik, nem szabad beletunkolni a vizbe.

 • 2007.08.14 12:29:31Illatos nyár

  Egy felnőtt póló a gyereket bokától csuklóig megvédi a festéktől.  Oviban és otthon is javasolt ezt használni.:-) • 2007.08.14 15:24:00cantaloupe

  Tunde,nagyon ugyesek vagytok! :)  Lenne egy otletem a fogkefevel frocskolt kepre. Ha kivagtok egy sablont es raszoritjatok a papirra, meg jobb a hatas, mert ugye a sablon helyen feher marad. Mi karacsonykor csinaltunk ilyen udvozlolapokat, en kivagtam karacsonyfat, csengot, angyalt, gyerekek spricceltek, aztan mar csak egy kis uzenet kellett ra, nagymamik meghatodtak rendesen. ;)

 • 2007.08.14 18:13:12manci

  Amit én ajánlanék, az a sógyurma, bár biztosan a legtöbben ismeritek:

  2 rész liszt

  1 rész só

  kevés víz  összegyúrjuk, és kész is van a szupertermészetes gyurma.  Ha készen vannak a figurák, ki is lehet égetni a sütőben. Ha nem akarjátok kiégetni a műveket, viszont több napig szeretnétek használni az "anyagot", akkor tegyetek hozzá egy kevés olajat, akkor lassabban szárad ki.

 • 2007.08.14 18:39:22Tünde

  manci: a sógyurmázásról már volt egy külön poszt.

 • 2007.08.14 18:53:17manci

  Biztosan akkor voltam nyaralni, bocsi :)

 • 2007.08.15 07:15:52levendul

  Tünde, ez a fújós klassz, kipróbáljuk!

 • 2007.08.15 07:49:43Tish

  A szívószálas nagyon jó tipp, még nem próbáltuk:)

  Mi bekentük a lányunk kezét különböző élénk színű festékekkel, és rátenyereltettük egy papírra:) Nagyon élvezte:) A legszebbet be is kereteztettük:)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta