SZÜLŐSÉG

Az anyának a gyerek mellett a helye?

2007. augusztus 14., kedd 13:50

A családi autós utazásoknál az anyának kétféle választási lehetősége van. Vagy hátra ülteti a gyereket, ő pedig az anyósülésen utazik, vagy ő is hátrakucorodik a gyerekülés mellé. Ha két poronty ül hátul, nehezebb a helyzet, de a mindenre elszánt anyák ilyenkor is képesek bepréselni magukat a két gyerekülés közé. Elöl vagy hátul? Melyik a jobb megoldás? Heti kérdés.


Biztosan mindenki látott már a hátsó ülésen két gyermekszék között nyomorgó anyát, miközben a férje mellett üresen tátong az anyósülés. Vajon ő csinálja jól, vagy aki úgy véli, anyának elöl a helye?

Hová teszik a gyereket, ha egyedül vannak? A megfelelően biztonságossá tett (kikapcsolt légzsák) anyósülésre vagy hátra? Ha az utóbbi, melyik oldalra? A vezető- vagy az anyósülés mögé?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.08.15 07:58:39Alvomacko

  Amíg picik voltak, akkor elöl a mózesben fordítva bekötve utaztak. 15 éve még nem volt ekkora hordozó, meg autósülés választék. Ma már mondjuk nem merném mózesben előre tenni a gyereket, ott ugyanis nincs bekötve a gyerek, csak a kosár volt rögzítve. Nem történt ugyan soha, semmi baj, de ma már nem mernék kockáztatni. Vennék valami jó kis hordozót.

  Az esetek 95%-ban csak én utaztam a lányokkal, így sok választásom nem volt. Aztán hátul utaztak bekötve. Ha meg 4-esben mentünk valahová, akkor sem ültem soha hátra. Igaz, Trabink volt, nem is igazán fértem volna be közéjük. De ha nagyobb autónk lett volna, akkor sem ültem volna hátra. Mert nem akartam a szokásokat felborítani. Úgy szokták meg, hogy egyedül vannak hátul és én előről szórakoztatom őket.

 • 2007.08.15 08:29:33Cirmis

  Nálunk mindig én vezetek, így ha ketten vagyunk kiscicám megy hátra a jobb oldalra, mert úgy látom, van egy kis babaleső tükör is arra az esetre ha nem tudok hátrafordulni. Ha apu is jön, van, hogy bemászik hátra és átteszi a kicsit bal oldalra. Ezt én annyira nem szeretem amióta a bal oldalamon haladó autó elkezdett sávot váltani, mintha ott sem lettünk volna...

 • 2007.08.15 09:21:29papirbirka

  Nem városi legenda, lányom könnyen elalszik, ha rázza a kocsi a fenekét, ahogy én is gyerekkoromban. Néhányszor kellett csak hátra ülnöm, ha "fogd a kezem míg elalszom" kedve volt. Egyébként vagy olvas (csúcs a közgazdasági tanulmány volt fejjel lefelé) vagy nézelődik teljes átéléssel, minden darut, markolót, teherautót kiszúr. Azt hittem minden gyerek ilyen, de ezek szerint megint csak szerencsések vagyunk....

 • 2007.08.15 09:43:06Tish

  Amikor a lányom pici volt, még nem volt kocsink. Amikor megvettük az autót, és hátraültem, szinte kirúgott maga mellől, mert miattam nem látta a fákat:) Szóval én elöl utazom, és mióta megvettük a DVD travellert, kész kéjmámor a hosszabb autózás is! Csak ajánlani tudom minden szülőnek... Bekötöd a gyereket, elindítod a kedvenc rajzfilmjét, és csend, béke van mögötted:)

 • 2007.08.15 10:09:48AMG

  papirbirka, az én fiaim is imádnak utazni! És talán csak a nagy picikorában ültem hátul, mert remekül elvannak! Hosszú úton képesek órákat aludni, ha meg nem alszanak, akkor játszanak, olvasnak, vagy egyszerűen a tájat figyeljük közösen. legutóbb Olaszországba mentünk, akkor végig számolták az alagutakat (38):-)

 • 2007.08.15 10:31:33Gézengúz_Évi

  Lehel fiam kiskorában (hehe, mintha most nagy lenne:)) ahogy beültünk az autóba, aludt...Aztán mikor jöttek ezek a dögmelegek, folyton beleizzadt a hordozóba, és akkor a visítás, amíg bele nem aludt...Most, hogy kinőtte a hordozót, és már rendes ülése van, csak hátrafordítva, kezd jobb lenni a helyzet, de még mindig foglalkoztatni kell, míg el nem alszik...Arra gondolok, hogy talán nem az izzadással kapcsolta össze a kellemetlen érzést, hanem az autózással...De fokozatos javulás tapasztalható, remélem, ha előre fordítjuk az ülést, akkor meg is szűnik ez az ellenérzés az autóval kapcsolatban, ami nagyon jó lenne, mert rengeteget autózunk, hosszú távon is...

  Ja, és még válaszolva az elején feltett kérdésre: két gyereküléssel valószínűleg úgy oldom meg, hogy a nagy megy a sofőr mögé, az a második legbiztonságosabb hely(mivel a sofőr ösztönösen a saját oldalát védi), a kicsi középre, és én az anyósülés mögé, amíg a kicsi is előre nem fordulhat...Arra az esetre, ha másodiknak ikreink születnének, még nem gyártottam vésztervet:)))  És én is azért tartom fontosnak, hogy mellette üljek hátrafordított ülésnél, mert mi van, ha bukik, vagy félrenyel, vagy mittudomén... • 2007.08.15 10:42:49marcangoló

  Évi, valaki már írta feljebb, hogy hátul középen többnyire túl rövid az öv ahhoz, hogy rendesen bekösd a hordozót. Azért gondolom, egy normális kocsiban, ahol hátul három rendes ülés van, ott három rendes öv is.

  Tényleg a sofőr mögötti ülés a legjobb? Én mindig úgy képzeltem, hogy a sofőr jobbra rántja a kormányt (feltételezve, hogy a legtöbb veszélyes helyzet balról adódik- előzéses baleset, frontális ütközés), és olyankor pont a kocsi bal hátsó része kerül szembe a veszélyes tárggyal. De javítsatok ki, ha nem így van!

 • 2007.08.15 10:49:01Gézengúz_Évi

  Ez a rövid öv tényleg így van, a hordozót, és most az ultimaxot is csak a mi kocsinkban(Opel Meriva) tudtam középre bekötni, a család többi autójában (Ignis, S40es Volvo, Golf Plus) csak valamelyik oldalra, de azokkal nem sűrűn utazunk...De azt gondolom, hogy az egyterűek általában családi autónak vannak kialakítva, ahol gondolnak erre is, így hosszabb a középeső öv...De lehet, hoyg rosszul gondolom...Egyébként valahol azt is olvastam, hogy autósboltokban, benzikutakon lehet kapni övhosszabbítót...De én még nem láttam...Mondjuk nem is kerestem...  Én egy töréstesztes oldalon olvastam egyszer ezt a sofőrösztönös dolgot, hogy statisztikák szerint ott a legbiztonságosabb...Meg valaki írta is, hogy ha valami fejest szállítanak, nem limóban, akkor őt is odaülteteik...Gondolom nem véletlenül...

 • 2007.08.15 10:55:29AMG

  Azért a sofőr mögötti oldal a legbiztonságosabb(elvileg, de a férjem is azt mondja) mert a sofőr ösztönösen magát védi.

 • 2007.08.15 11:18:01Tish

  Hűha, ha ez így van, akkor átültetem az anyósülés mögé a gyereket, mert a férjem mindig automatikusan engem véd. Sőt, én meg őt, nem magamat. Példaként 7 hónapos terhesen elmentünk az IKEA áruházba, ahol a pénztárnál állva összeveszett előttünk két pasi. Összeverekedtek, lökdösték egymást. Én a hátammal egy raklap áruhoz szorultam, de még akkor is toltam hátra a férjem a karommal, eszembe se jutott magamat, vagy a hasamat védeni. Csak Őt.

 • 2007.08.15 11:27:15marcangoló

  De ha magát védi, akkor a mögötte ülőt is?

 • 2007.08.15 11:42:00Leona

  igen, mert arra kapja a kormányt, amerre Ő elkerüli az ütközést.

  Tish: szerintem amikor nincs idő átgondolni (lásd:baleset), akkor mindenki magát védi. És ez nem érzelem-függő, csakis arról szól, hogy a vezető a saját látószögéből nézi a helyzetet, nincs ideje átgondolni, hogy ha ő most így vagy úgy rántja a kormányt, akkor az autó másik oldala hová fog kerülni.

  Szerintem.  Nálunk a gyerekek minden esetben hátra ülnek.

 • 2007.08.15 11:42:02AMG

  Hát, ha a bal oldal kevésbé sérül, akkor nyilvánvalóan a bal hátsó ülésen ülő is kisebb veszélynek van kitéve...Nagyobb a közte és a becsapódás helye közötti zóna. De mondjuk szembekamionnál, azt hiszem, tökmindegy:-(.  És most attól függetlenül, hogy hátul ül-e felnőtt, vagy nem, én attól szoktam szívbajt kapni, ha vagy ülés nélkül ficánkol hátul a gyerek, vagy bekötetlenül. így talán még nagyobbat repül egy hirtelen fékezésnél.

 • 2007.08.15 11:46:20Tish

  Szerintem igen, mert a kocsi másik oldalát zúzatja le baj esetén...

 • 2007.08.15 11:51:02Tish

  Leona, nálunk is kizárólag hátul ül a gyerek, szigorúan bekötve.

  És reflexből, ösztönösen véd, ahogy én is őt. Ha nem így lenne, én a hasamat védtem volna elsősorban.

 • 2007.08.15 11:51:42Gézengúz_Évi

  AMG, ettől nekem is feláll a hátamon a szőr, hogy (nagyrészt magasan felsőkategóriás) autókban ott van a gyerekülés, általában láthatóan adtak arra, hogy jó gyerekülés legyen, a gyerekek meg a két első ülés között csimpaszkodva dumálnak a szülőkkel!!!!Meg a múltkor előztünk meg egy autót, ahol a kb 3 éves gyerek bekötetlenül hátul, és lógott ki a lehúzott ablakon....Ááááááá, rádudált a férjem, én oda se mertem nézni...

 • 2007.08.15 11:52:31AMG

  Kérdésem lenne a háromgyerekesekhez (mint wannabe): hogy kötitek be a harmadikat szabályosan egy nem-egyterűben? pl mikor mind az öten elmennétek valahová, együtt... Ezen töröm a fejemet, mert eyszerűen nem találok elég helyet a kocsimban egy harmadik ülésnek hátul...

 • 2007.08.15 11:55:12Leona

  Az az autó, amivel most járok, olyan, hogy nincs hátul biztonsági öv. Még a helye sincs meg. A férjem valahogy a kasztnihoz rögzítette a gyerekülést gurtnival :) A kicsit néha erővel kell belenyomni, de MINDIG bekötöm. A nagynál meg elég volt egy rendőrbácsit kikérdezni, hogy TÉNYLEG be kell kötni magunkat.  Most keressük életünk első saját autóját. A fő szempontok:

  1. legyen hátul is biztonsági öv!!!!!

  2. beférjen hátra akár három gyerek is (khmmm...)

  2. legyen benne klíma :) • 2007.08.15 11:57:11Gézengúz_Évi

  Leona, nem akarok hazabeszélni, de szívből ajánlom a Merivát...:))))

 • 2007.08.15 12:00:24Tish

  Leona, az nem lesz egyszerű... nekem pont az a bajom, hogy az autónk hátsó ülésén középen csak kétpontos öv van, nem hárompontos. Fogalmam sincs, hogy hogyan lehetne oda bekötni egy gyerekülést. Pedig néha kéne, amikor a rokonok gyerekeit is visszük...

 • 2007.08.15 12:10:19mókusfácán

  Akkor én most köveket kapok? Mi nagyon hamar átültettük a ygerekt a hordozóból: 8 hósan (nem volt még 8 kg),mert vissza kellett adni,illetve nagyon mászott volna ki belőle.

  Nagyon jól elnézelődik az ülésében, ami ha én vezetek egyedül, anyósülés mögött van, ha hárman megyünk, akkor apa mögött!

  Én is úgy tudom,hogy a vezető mögött van legnagyobb biztonságban,d eha egyedü lvagyok,akkor baromi macerás hátraadni a játékát,vagy lenyugtatni, ha rájön az 5 perc!  leona

  jó ez a rendőrös sztori!

 • 2007.08.15 12:19:57Gézengúz_Évi

  kira, a megadott súly, általában csak ajánlott...Az alapvető feltétel, hogy már biztosan tudja tartani a fejét...  Köveket tőlem biztosan nem kapsz, én fiam is hamarosan megfordul ülésestől, mert kezdi unni a fekete üléshuzatot, oldalra meg a kitűnő fejvédelem miatt nem nagyon lát:)))Ő ugyan már több, mint 8kg, de még csak 3,5hónapos, tartja ugyan a fejét stabilan, de még nem kockáztatok...

 • 2007.08.15 14:03:06Leona

  Évi, én már halálos szerelembe estem a Citroen Xsara-val. Azt láttam már három gyereküléssel (ismerős háromgyerekes anyuka), meghát valljuk be, oda vaygok a francia autókért...

  De azért köszi a tippet, rá is nézek nemsoká.

 • 2007.08.15 14:12:56Gézengúz_Évi

  Nekem is nagyon teccik a xsara Picasso, csak elolvstam róla a Népítéletet Totalcaron...Meg az volt a bajunk, hoyg a francia autók nem tartják az árukat...De félre ne érts, előző autónk egy 206os Peugeot volt, és imádtam:)))De családdal már próbáltunk észérvek, és nem a szívünk alapján dönteni;)

 • 2007.08.15 14:16:43AMG

  Leona, ha anyagilag mehet a xsara, és nem az a cél, hogy három év múlva lecseréld ( értékvesztés!), akkor most remek akciók vannak az ún kifutó modellre, a kollégám most vett egyet, szintén három gyereket furikáz vele( bár neki van két nagyon nagy, meg egy kicsi).

  Nekem pont az a bajom vele, hogy nem tetszik a fomája, nekem túl gömbölyű. Én Ford fan vagyok, nekem a C-max jön be. De hajrá, előre az ideális autó felé!:-)

 • 2007.08.15 14:27:26hnora

  Kihasználom az alkalmat egy kérdés feltevésére, amiről kb. 2 hete sokat törtük a fejünket a férjemmel, itt a témába vág.

  Még nincs baba, így tapasztalat sincs. De már nagyon készülünk. :) Szóval nézegettük az autósüléseket a nagyobb gyerek kategóriában, és az 50-ből ha 1 volt isofixes. A többi 49-ben mi tartja az ülést a helyén??? Csak a biztonsági öv, vagy valami más is rögzíti? (Bocsi, ha hülye a kérdés, de pillanatnyilag még a triviális dolgok is tudnak az újdonság erejével hatni ránk.)

 • 2007.08.15 14:30:43Leona

  Khmmm... azt nem írtam, hogy új autóra nem fussa...  Pont az a jó a Xsarában, hogy hamar értékét veszti :)

  6-7 éves korára már be is fér a pénztárcánkba...

 • 2007.08.15 14:39:42Leona

  Na, ránéztem a Merivára a használtautó.hu-n.

  Találtam egyet, idézek:  "Leírás: motortér nemsérült, légzsákok nem nyiltak. Belseje lekváros."  Hihihi, asszem egy sorstárs....

 • 2007.08.15 14:46:36papirbirka

  hnora, a biztonsági őv, de általában a űlésbe befűzve elég stabilan tart. Nyugi az élet tesz még fel bonyolultabb kérdéseket is, hajrá, ahogy dexterke üzente, adom tovább, szaporodjatok.

  Leona, ez tényleg jó, de azért kiváncsi lennék mégis mennyire lekváros, ha ezt beleírta a hirdetésbe;-))

 • 2007.08.15 14:46:40AMG

  Leona, Fiat Multipla? mondjuk külsőre kicsit vicces, de 6 különálló ülése van, a kisebbik fiam meg van őrülve érte..

 • 2007.08.15 14:50:11papirbirka

  Minket többen lesajnáltak, amikor egy gyerekkel inkább eladtuk a két kisebb autónkat, amit a házasságba hoztunk és belevágtunk egy Opel Zafirába. Nem bántuk meg, nagyon szeretjük és azóta kezdjük feltölteni gyerekkel;-)))

 • 2007.08.15 14:53:09Leona

  AMG: igen, az is benne van a pakliban. Szerelő-ismerősünk leírása róla: "gyerekek, ez az autó annyira csúnya, hogy az már szép!"

  Azóta megnéztem azt is, és igaza volt :) Nem csoda, ha a kölyök döglik érte...

 • 2007.08.15 14:56:12AMG

  olaszországban rengeteget láttunk, felpakolva a famíliával, csomaggal...A kicsinek a sok lámpája tetszik, nekem meg a sok ülése:-) Még az is lehet, hoyg nálunk is bejátszik, ha tényleg jön a hármaska.

 • 2007.08.15 14:57:35Leona

  Na és most igazított ki férjem: nem Xsara, hanem Xsara Picasso. Mea Culpa!

 • 2007.08.15 15:02:42AMG

  sejtettem, hogy arra gondolsz, egy autóbolond férjjel a hátam mögött:-)

 • 2007.08.15 15:06:12Gézengúz_Évi

  Én észre se vettem, hogy nem írtad a Picassot, annyira egyértelmű volt:)

 • 2007.08.15 15:26:00Bogancs

  Oops, úgy látom, egyedül vagyok, de nálunk a nagyobbik (5 éves) mindig elöl ül az anyósülésen. Lehet, hogy veszélyesebb mondjuk 0,5%-kal, mintha hátul ülne, de ha hátra ültetem, 95%, hogy rosszul lesz. Csak az én gyerekem ennyire érzékeny gyomrú?

 • 2007.08.15 15:30:12Leona

  Bogancs, én is ilyen vagyok

 • 2007.08.15 19:07:55tigrincs

  Bogancs:

  az én nagyobbik fiam (7 éves) szinte mindig hányni kezd kb 50 km után. Többször ment az autóba, gyerekülésbe mint az odakészített zacskóba. De elöl akkor sem ülhet még jó pár évig.

  Mivel a kicsinek igen fejlett az igazságérzete, ez örök konfliktus lenne, hogy Ő miért nem ha a tesó igen. Arról nem beszélve, hogy ők sokkal kényelmesebben elférnek hátul mint én. Szóval a fiúk hátul bekötve, lesz ami lesz. Én meg elöl ülök akkor is ha nem én vezetek.

  És az a jó a hányásban, hogy egy utazás során csak egyszer fordul elő akármilyen messze megyünk. Tehát 50-100 km után kocsi és gyerektakarítás, és azután simán mehetünk még 1000 km-t minden gond nélkül. Csak váltóruha meg takaró kell és kész. Ja és a kicsivel (6 év) még sose volt ilyen gondunk. Szóval biztos gyerekfüggő ez is.

 • 2007.08.15 19:19:19Alvomacko

  Leona: az én nagy-nagy kedvencem is a Xsara Picasso! :-)  De. Az előző helyemen Peugeot cégautóm volt. Francia és többször vittem szervízbe egy év alatt. Hol ez, hol az elektronika romlott el benne. Egyszer meg a CD-met sem akarta kiadni. Arról nem beszélve, hogy drága is volt a javíttatása. Mindig megnézetm a számlákat és felsóhajtozzunk, hogy nem a mi zsebünkre kell szervizelni.

  De az is lehet, hogy csak egy rossz modellt fogtam ki.

 • 2007.08.15 19:22:20Alvomacko

  felsóhajtozzunk? :-) inkább felsóhajtottunk.

 • 2007.08.15 20:39:25mumpic

  Hát az tuti, hogy komoly előitéletek vannak a francia és az olasz autókkal szemben. Nekem az előző autóm egy fiat punto volt. Sokan nem hitték el amikor mondtam, hogy soha semmi bajom nem volt vele. Pedig tényleg így volt. Xsaraja két ismerősömnek van/volt. Az egyik imádja, a másik két év után eladta, pedig újonnan vette. Az mondta, hogy soha ennyi baja nem volt még autóval mint ezzel. De hallottam én ez már mercedesről is. Szóval ha kifogsz egy gyárihibásat akkor gáz van, egyébként meg imádni fogod bármilyet is választotok végül.

 • 2007.08.15 21:05:23gyöngy1

  Nekünk berlingo-nk van, és tök jo (még).

  Két lànyka hàtul, nem egymàs mellett mert akkor ütik egymàst, de ha akarjàk àt tudnak egymàsnak adni jàtékokat.

  Hosszabb tàvon csak etetésnél ülök közéjük, ha nem akarunk megàllni (és igen, az XL-es csipöm befér a két gyerekülés közé :-)))))))))))))

  Csak ajànlani tudom mindenkinek ezeket a haszongépjàrmüböl kifejesztett csalàdi autokat (Berlingo, Partner, Kangoo).

  Ja, és kicsit elfogult vagyok, de az europai kocsikat/termékeket tàmogatom (ha megfizethetö).

  www.gyongy.skyblog.com

 • 2007.08.16 06:25:38Alvomacko

  mumpic: én is egy Punto-t nyúzok már 7 éve és nem volt vele túl sok gond. Imádom az autómat, mindenhová elvisz és igénytelen jószág szegény. Igaz, sokszor szereteten kívül más nem is fussa irányában. A múltkor sikeresen fel is hívta magára a figyelmet, hogy foglalkozzak már vele is egy kicsit. Ugyanis leszakadt a kipufogódobja. De igazán illedelmesen csinálta ezt is, mert megvárta, hogy az árkon-bokron közlekedő, 10 kilométeres földút túráról hazaérjünk és csak másnap, a város egyik alkalmas pontján szakadt le a dob. Na, ezután jó alaposan át is nézettem a szerelővel, hogy nincs-e más baja a kocsinak, de nem volt. Én szeretem az autómat, egyelőre nem is akarom lecserélni másikra.

 • 2007.08.16 08:05:28Leona

  Alvomaci: a Picasso azért maradt bennt, mert hozzáértő rábólintott. Annyit mondott csak, hogy ne dieseles legyen, azokkal sok baj van, de a benzinesek jók. Nagyokat bólogattunk, hogy jaja, mert a dieseles fél millával drágább, annyink meg már nincs :)  Sztem nem lehet így általánosítani, hogy pl. milyenek a francia autók. Sok függ a tipustól, meg a konstrukciótól (nevezzük így azt a valamit...)  Szerencsére van egy nagyon jó szerelő ismerősünk, aki totál autóbolond, tanítja, csinálja és persze mindenkit ismer. A cél, hogy olyan autót vegyünk, aminek ismerjük a történelmét, mert sajna az, hogy hány km-t futott túl könnyen állítható, és végülis az mond a legtöbbet. Mostmár csak türelem kék...

 • 2007.08.16 08:23:47Tish

  ALvomacko, mumpic:

  Imádom az olasz autókat:) Nekünk Fiat Bravánk van, és bár már 6 éves, kutya baja sincs. Használtan vettük (2001-ben leálltak a gyártásával), és nem féltünk a rossz szériától. Igaz, és ezt mindenkinek javasolom, autószerelővel mentünk a kereskedőkhöz, aki kompletten átnézte a kiválasztott kocsikat.  Leona, nagyon vigyázzatok a kereskedőkkel, magánszemélyekkel. Tapasztalatként mondom, hogy nem érdemes a kilóméterórát nézni, a kormány kopottságát kell ellenőrizni. És a szép fényezés több mint gyanús. A legjobb, ha eredeti, gyári fényezés van rajta, nem baj, ha néhány helyen megkarcolódott... mert így ki tudod zárni a korábbi töréseket. És vessetek pár pillantást a kipufugóra is. Ha rozsdás, akkor sokat állt a kocsi, ami nagyon nem tesz neki jót!

  Most már nagyon Off, de kikívánkozik az egyik kereskedős sztorim:

  (telefon)

  -Jó napot, tegnap megnéztük a kék színű, 1.2-es Bravát Önöknél, és az autószerelőnk szerint legalább 275.000 Ft-os (rokoni, baráti ár) javítást kell elvégezni rajta, hogy használható állapotba kerüljön. Kérjük, végezzék el rajta a javítást, és megvesszük.

  -Tudjuk, hogy ennyit rá kell költeni, azért ilyen olcsó.

  -Uram, az autó legalább 2 éve az udvaron áll, és ezzel a felszereltséggel, évjárattal, a kiírt árnál 20%-kal olcsóbban hirdetnek máshol!

  -Látta milyen szép színe van!?

  -Ne haragudjon, de annyira hülyének néz, hogy a színe miatt megveszem az autót?!?!?!?!

  Az már csak a hab a tortán, hogy mikor elmentünk (nem titok, a Néró M5-nél jártunk) hozzájuk, toporogtunk az autó körül bizonytalankodva. Jött az eladó, széles vigyorral, és a csillagokat is lehazudta az égről, hogy milyen szuper a járgány. Egy hibáját, szerelendő alkatrészét sem említette. Amikor előkerült a nagybácsi, és hozta a festékmérőt, lekapta a gumiszigetelést az ajtókról, és aprólékosan átvizsgálta a kocsit, úgy-de úgy elhúzott onnan, hogy csak na!

  Ez nem a reklám helye, de csak egy kereskedő volt korrekt velünk, az IndyCar. Onnan vettük meg, és azóta is tökéletesen működik.

  Bár fehér színű!;-))))  Bocsi, hogy hosszú lett!  On

 • 2007.08.16 09:13:35Guruljka

  Saját autónak volt egy Peugeot Partnerünk, amely teljesen ugyanaz az autó mint a Berlingo. Egy gyárból is jönnek. A Citröen meg a Peugeot tulképp egy cég csak két márka.

  Szóval Partnerke (Berlingo) szerintem a legjobb ár-érték arányú családi autó. Vannak nagyon nagy előnyei, főleg ha gyerekeket ültetünk hátra.

  1. a hátsó ajtó tolóajtó, soha nincs útban amikor berakod a gyereket

  2. a hátsó üléssor magasan van, így hajtogatni se kell a gyereket, hogy beférjen (anno a Fordunkba a nagyot vízszintesen betoltam az ajtónyiláson és belül forgattam függöleges helyzetbe:-)

  3. A hátsó üléssor ülőfelülete vízszintes és a háttámlája merőleges rá! Namármost a gyereküléseket valami relytéjes okból úgy alakítják ki, mintha az autók ülései olyanok lennének, mint partnerkéé. Ehez képest más autóknál a bekötéskor rájöttem, hogy a hátsó ülések általában befelé lejtenek és a háttámla a függőleges iránytól hátrébb "dől". Általában a két rész nem is 90 fokot, hanem annál nagyobb szöget zár be egymással. A lényeg, hogy a hordozót követő kategória úgy állt partnerkában, mint a szikla, a többiben, meg nem.

  4. Középre is be tudtam kötni a gyerekülést, de a középső öv ott is rövidebb.

  5. Három felnőtt is elfért hátul

  6. Az első ülések baromi kényelmesek

  7. Telis tele van tárólókkal. Olyan is van rajta, mint a repcsin. A létező összes cuccot mindig el tudtuk benne úgy pakolni, hogy nem látszott és nem kellett felvinni. (mondjuk ez asszem csak a zenit változatban van ahol üveges a tető, ahol jó kinézni a piciknek)

  8. Nagy, de nem hosszú. A vége ott van ahol látod, nincs kiugró része hátul. Khm ugye parkolni is kell.

  9. Akkora és olyan formájú a csomagtere, hogy egyszer poénból állítva raktuk be a graco babakocsinkat. Bőven elfért...

  10. mivel kishaszongépjárműből csinálták viszonylag kevés benne az elektronika, mert azt tényleg nem tudnak a franciák csinálni (a következő autónk már céges volt. Szintén Peugeot, csak 307 SW, ami már szép is, de annak a szervízköltségét én sem szerettem volna fizetni...)

  11.jóval olcsóbb mint az egyterűek

  És a hátrányok:

  -Hátul hosszútávon felnőtteknek kényelmetlen az ülés, a fent leírt tuljadonságai miatt

  -biztos írhatnék ide még listát, de a párom vezette úgyhogy ezt a részét ő tudja.

  - No meg az esztétitka. Na nem állítom, hogy szép lenne...

  - Bár francia és azoknak lágyabb a rugózásuk, mégiscsak tehereautóból lett így a rugózása annyira mégsem lágy. Viszont szerintem nem keményebb egy német autóénál, amik sportosabb rugózásuak. Ez a hányósoknak nem mindegy. Lágy rugózásnál kevésbé érezzük a rázkódást.  Most új cégnél van már a párom, ahol átmenetileg Swiftet kapott, na nekem ez nem jött be, mert számomra nagyon kényelmetlen. De apám most vett egy szintén Suzukit, egy SX4-et ami már családdal sem lehet rossz. A következő autónkat bár céges lesz, mi választhatjuk ki, hogy mi legyen így biztos valami puccosabbat:-)) választunk, de ha magunknak kéne fenntartani én újra Partnert vagy Berlingót vettem (és csak csendben, halkan mondom, hogy sokkal jobban szerettem Partnerkét, mint 307 SW-t, de utóbbi ingyen hordta a seggünket, tehát szuper autó volt Ő is.)

  Na hosszú lett, bocsi!

 • 2007.08.16 09:17:09Guruljka

  vettem=vennék, haha a tudatalatti vágyak

 • 2007.08.16 09:23:41Alvomacko

  Guruljka: Azért a panorámatetős Peugeot 307SW az nem semmi! :-)

  Mi is imádtuk, a legnyagobb hőségben sem volt behúzva a borítás rajta. Inkább megfőttünk benne...  Leona: szerintem biztos jó lesz az Xsara. Majd megyünk megnézni ám! És már megint valami, amiben egyformák vagyunk. :-)

 • 2007.08.16 09:35:23Guruljka

  Mackó, persze:-))) Csak annyiszor volt vele elektronikai gond:( De az biztos, hogy a franciák szép és kényelmes autókat csinálnak.

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta