SZÜLŐSÉG

Amikor anya elengedi magát

2007. augusztus 14., kedd 18:35

Ülök begyógyult szemekkel és keresem a betűket a billentyűzeten. Különösebben nincs nagy bajom, csak haldoklom. Másnaposan. S most nagy a szórásom úgy mint: eértem, niztos, izsazán és hasonló magyarnak nem nevezhető szavakkal. A ringlis talán még mindig forog, ezért vigyázkodva szabad csak a csillárra nézni, a mozdulataim meg még fájnak is, hiába, a kezem is bizonytalan. Mert ha a munkahelyemen vagyok másnapos, akkor beteget jelentek. Ha a vizsgaidőszakban hajlok el, esetleg kivágnak, visszatapsolnak. De a gyerekkel mit kezdjek? Vagyis inkább, mit kezdjen a gyerek a rossz életű anyjával? Mert a hülye szülő visszamegy este a Szigetre gyerek nélkül. Mivel hülye lenne nem visszamenni. S amilyen balga lény az ember, ha már ott van, iszik is. Ebből pedig egyenesen következtethetünk arra az örök igazságra: az értelmiség előtt két út van, az egyik az alkoholizmus, a másik pedig járhatatlan.


A gyerekek biológiai órája pedig ketyeg tovább a maguk megszokott kis menetében. Hétkor kelnek a kakassal (jóvanna, ez egy városi, későn kelő kakas), követelik a kakaójukat, a reggelijüket, a villanymotoros traktorjukat, a Hello Kitty-s pólójukat, a kedvenc meséjüket, de legfőképpen az anyjukat szeretnék előbányászni a takaró alól, ahonnan rekedten próbál vezényelni. És hallani, ő most halálán van. A feltámadás után sem jobb a helyzet és bizony kritikus közönség előtt kell végigjátszani a napot, mert a gyerek azonnal vágja, ha nem figyelve mondod neki, hogy aha, aha.

Megéri tehát az esti tombolás és fergeteg party, tudván, hogy kamatostól fizetünk meg érte? Ami engem illet, igen. Mert hiába szenvedek, mint a kutya a másnappal és magamban üvöltözöm egész nap, mert idegzsába vagyok a gyerekektől, a fénytől, a beáramlott levegőtől az orromban, de még a muskátlitól az ablakban is. Tudom, elmegyek megint.

De lássuk, hogy miért is! Hiszen hónapok óta először érzed felnőttnek magad, amikor senki nem akarja huszonötödszörre elmeséltetni veled a Hamupipőkét, amikor nem kell sünicsaládot gyurmázni napestig, amikor kieresztheted a kezedből Thomas gőzmozdonyt és nem kell huhogni hozzá. Aztán találkozhatsz olyan emberekkel, sőt, kapaszkodjatok meg, csak olyan emberekkel találkozol, akik képesek a különböző nyílásaikon benntartani a dolgaikat. (Na jó, tegnap a szigeten ezt megcáfolták néhányan).

Legalább három mondatot tudsz egyfolytában beszélni, senki nem szeretné, ha meglöknéd, kitörölnéd, felépítenéd és levágnád neki. Semmijét. A nagy színpadon nem Halász Judit táncol, sőt, nem is Gryllus Vilmos zenél és simán tudsz táncolni úgy, hogy nincs nálad egy bőröndnyi pelenka, törlőkendő, rágcsálnivaló, innivaló, hanem szabad vagy, mint a madár, csak azt az ominózus alkoholos poharat kell szorongatnod és a melletted állóra dönteni.

Az este folyamán nem "dehelyes anyuka" vagy, hanem egy potenciális nő, még ha a pasiddal is vagy kint, mert néha azért csak megbámulnak, amikor inni hoz neked apa. Vagy aki akar. Sőt, lehet, hogy érdemes néha külön bulizni, ezt kifejezetten tudom javallani, de majd egy másik cikkben kifejtem. Mert a nőisségünknek valljuk be, nagyon jót tesz, hogy tetszünk még és érezzük, hogy nem állt meg az élet, nem csatakos ősanyák vagyunk.

A fenti jó dolgok ellenére elérkezik mindenképpen az a bizonyos másnap. Hol nehezebben viseljük, hol jobban, bár az alkohol sajátosságából adóóan, a következő pohár megrendelése ott és akkor mindig a legjobb döntés. Mert délelőtt a kölykökkel bezzeg csak fáradtak voltunk, most meg egyenesen élettelenek. És ilyenkor felmerül bennünk a kérdés, hogy tulajdonképpen érdemes-e egyáltalán gyerek nélkül menni a Szigetre?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.08.14 19:56:54babó

  én egyik este elmentem a rendelt pizzákért, huhh az a 2x5 perc, amíg egyedül sétáltam az utcán és megnéztek hapsik (kicsit), az olllyan jó volt :)))  a pizza is a családdal :))

 • 2007.08.14 20:07:19méregzsák

  babóka: ezt ismerem. Amikor Peti pár hónapos volt, és a férjem egyszer-egyszer emberi időben ért haza, mindig felajánlotta, hogy leszalad a boltba. Mindig nemet mondtam, azzal, hogy inkább megyek én. A bolt két percre van tőlünk, de az a negyed óra mindig maga volt a felhőtlen szabadság :-)))

 • 2007.08.14 21:26:31mumpic

  win :-))

  Nemtom, de én csak akkor maradok ki éjszaka, ha a fiúk nem itthon alszanak. És mindig előre megkérem a nagyit, hogy ebéddel is készüljön. Mi addig kipihenjük magunkat a zurammal. Ez persze nem működött a szoptatás alatt, de akkor nem is vágytam éjszaka csak pár óra alvásra.

 • 2007.08.14 23:35:25opti

  Már tudom mit teszek (a rántott camambert evésen kívül) ha már nem szoptatok :))) Csapok egy csajos estét! Most nagyon megjött a kedvem, ihajcsuhaj:)

 • 2007.08.15 00:24:35kovvacs

  na igen, én is arra gondoltam, hogy sziget, akkor leadom a kölyköket pénteken du és vasárnap estig nem is megyek értük :)

 • 2007.08.15 07:48:57Sibri75

  Nincs is jobb egy csajos esténél! És igenis, nagyon-nagyon jól esik, ha megnéznek, ha látom, hogy tetszek. Főleg úgy, hogy tudom, hogy hazamegyek és alig férek be az ágyambe, mert két gyerek ott fetreng keresztben, hosszábban, átlósan és körbe-körbe, az apjuk pedig az ágy szélén szorong, és amikor hajnalban belépek, kinyitja a szemét és megkérdezi: Jól érezted magad?

 • 2007.08.15 08:07:39Tish

  Sibri75 csatlakozom:)

  Igenis szükségünk van rá, hogy ne mindig anyaként viselkedjünk, ne annak lássanak minket. Csak néha-néha, de olyan jó kiszabadulni egy kicsit:)

 • 2007.08.15 10:42:37B-

  Mi is voltunk tegnap, és tök jó volt!!! Igaz, hogy végig szorongattam a mobilomat, hogy ha netán valami fennforgás van otthon, tutira meghalljam a csengést, meg kb 2 percre se ment ki a fejemből, hogy otthon vár ránk egy 3 hónapos, de azért nagyon jól esett! Tényleg megnéztek a pasik (mennyi jó pasi volt, ajjjjajjjj :-))) ), és ahogy haladott előre az idő, a dekoltázsom is egyre jelentősebb méretűre nőtt :-)) Úgyhogy alkoholizálni nem lehetett, mert első a jó minőségű anyatej, de azért klafa volt.

  Aztán hazajöttünk, installáltuk a gyereket az ágyba, és szerveztünk még egy kis különprogramot.... Szerintem baromi jót tett, hogy végre néhány óráig nem a babaillattal volt tele az orrom, hanem eljutottak hozzám a párom feromonjai is.  Úgyhogy szülés utáni szexhiánytól szenvedő pasik: HA JÓT AKARTOK, VIGYÉTEK EL KIKAPCSOLÓDNI AZ ASSZONYT! :-))))))))

 • 2007.08.15 11:15:25boribon

  Hmmm... Vágyakozáááás, irigykedééés! Énisénis!

  Na de azért egy 3 hetest mégse lehet itthon hagyni.

  Sebaj, majd jövőre. Mármint a Sziget, mert azért szívből remélem, hogy szórakozni egy kicsit hamarabb is eljutok. (Pár hónap?)

 • 2007.08.15 12:09:19Gézengúz_Évi

  OFF  opti, mééér nem lehet szoptatás alatt rántott camambert enni??????az nem csak a terhességre vonatkozik??Én többször is ettem...Ahogy szülés után étetrembe jutottunk, fanfárt zengve rendeltem a camabertem áfonyával...irul-pirul...  ON

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta