SZÜLŐSÉG

Ínyenc szőrmók főzi meg a családot

2007. augusztus 13., hétfő 08:08

Egy depressziósan borús vasárnap ötlöttük ki, hogy az esőláblógatós délutánt moziban töltjük a családdal. Még jó, hogy nem hallgattunk az ismerősökre, akik szerint a nemrég bemutatott L’ecsó című animációs film igencsak lapos, így vállalva az esetleges unatkozást, erre a filmre vettünk jegyet. Családit, mert így két felnőtt két gyerek felállásban csak 3600 forintot kellett perkálnunk értük.A L’ecsó című film főhőse, Rémy az ínyenc kis patkány megvalósítja álmát és szakács lesz Párizsban példaképe, Auguste Gusteau éttermében, Linguini, a kisegítő fiú oldalán. Vagyis sapkája alatt. Részemről egy percet nem unatkoztam, az ötéves lányom sem nagyon fészkelődött, és a két és félévesem is jól viselte a több mint másfél órás ücsörgést. Rémy, a szakácsvénával megáldott szőrmók kalandjai Párizs egyik neves éttermében a kicsiket is kellőképp lekötik, bár a történetből valószínűleg nem sokat fognak érteni.


Még jó, hogy vettünk egy nagy zacskó (marha egészségtelen) pattogatott kukoricát, mert a nagyrészt éttermi konyhán játszódó történetben szereplő rengeteg kaja láttán összefutott a nyál a szánkban, így legalább volt mit rágcsálni a vászonra meredés közben.A történet elején ugyan van egy hangosabb jelenet, mikor az öreg néni előkapja a puskáját és szitává lövi a házát patkányokra vadászva, ám ezt leszámítva szinte nincs benne ijesztő rész, a félősebb gyerkőcök is nyugodtan megnézhetik a L’ecsót. A felnőttek számára könnyen követhető sztori ennek ellenére cseppet sem unalmas, az eseménytelenebb részekben ámulhatunk a figurák kidolgozottságán, például számolgathatjuk a főhős puhán borzos szőrszálait.

A film után jobb, ha nagy ívben elkerüljük a játékboltokat, mert természetesen a kirakatokban különböző méretű nagyon cuki, ámde piszok drága plüss Rémy-k ücsörögnek, hogy a lelkes gyerek meglátva őket „Olyat akaroook!” felkiáltással már rángassa is a szoknyánkat, és lelki terrorba kezdjen egy példány megszerzéséért.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.08.13 08:41:50Los Alamuszi

  Mi gyerek mentesen láttuk (na, jó, amúgy sem olyan kicsi már őnagysága, de élből kijelentette, hogy ez őt nem érdekli).

  Én meg azon gondolkodtam, hogy vajon mit értenek a cselekményből a gyerekek, miért izgalmas számukra, hogy a patkány főzni fog-e végül, kap-e csillagot Gusteau étterme, mit mond Ego a karótnyelt kritikus?

  Szerintem, pont, hogy nkább felnőtt rajzfilm, mint gyerek v. családi.

  Szóval, nekem tetszett, aranyos volt, valahol a giccs határvonalán egyensúlyozva és át nem lépve, de, nem igazán voksolnék rá, mint családi mozira.

 • 2007.08.13 08:46:51szanna

  Mi múlt vasárnap néztük meg. Örültem, hogy nem vittük el a 7 éves unokahúgom, mert ijedős a szentem, és nem csak a lövöldözös rész, hanem az a rész is kiakasztotta volna, amikor Rémy-t elragadja az áradás. Ha vele megyünk moziba, szinte biztos, hogy nem látom a film egy részét, mert ki kell vele menni. Azért évente kétszer min. visszük, mert ha a szülein múlna, még nem látott volna mozit.  A filmre visszatérve, mindannyiunknak nagyon tetszett. Megegyeztünk benne, hogy ez többször nézhető mese (amit pl. nem éreztünk a Shrek 3. alatt), érdemes lesz DVD-n is beszerezni.

 • 2007.08.13 09:00:39tigrincs

  Los Alamuszi:

  Mi is két gyerekkel láttuk, egy 6 és egy 7,5 évessel. Gyerekeknek, férjemnek nagyon tetszet, nekem nem igazán. De rajzfilmre sose az én kedvemért megyünk. Sajnosd nekem már a Shrek meg a Túl a sövényen a mérce. Azokat meg nehéz lesz überelni :-))

  Én csak a mozijegy árán ütközök meg, mert az vetekszik egy DVD árával. Lehet, hogy nincs igazam, de szerintem kevesebben néznék a másolatokat, ha nem akarnának extraprofitot a forgalmazók.

 • 2007.08.13 09:25:10Los Alamuszi

  Tigrincs,

  nekem pl. a Túl a sövényen nem tetszett annyira, bár, azért az is aranyos volt.

  Itt nem az "erőszakos" dolgok aggasztottak a kisgyerekkel kapcsolatban (az elejétől eltekintve nem volt, azok meg ugye jó véget értek, ill. ennyit akármelyik Tom& Jerryben lát a gyerek, ha azt nézheti), hanem, hogy nem unalmas-e nekik, mi fogja meg őket a cselekménybő azon túl, hogy egy tényleg tündérien megrajzolt rágcsáló a főszereplő.

  Talán, ez sem mindegy ;-)

  Mikor mi néztük is rengeteg volt a gyerek, időnként nevettek is, de ettől függetlenül szerintem ez nem egy gyerek mozi. Ahogy a Shrek sem volt az.

  De, ez az én véleményem, nem kell senkinek magáévá tenni.  Na, és akor a többi off lesz:

  A jegyek ára? Szerintem a DVD-k is botrányosan drágák (igaz, mostanság azért, mintha kicsit észbe kaptak volna), és erről is elmondható, hogy, ha nem akarnának extra profitot, kevesebb lenne az illegális letöltés (ami ráadásul kényelmesebb is, mert még egy boltba sem kell elmenni érte)

  Én folyton azt kérdezgetem, miért nem lehet egy normális összegért hivatalosan letölteni a filmeket, zenei cdket (nem csak egyet, kettőt, hanem a menőket is) a netről?  De, a mozi az mozi, szerintem mindig is drágább lesz, mint egy dvd, hiszen egy mozinak rezsije van + egy külön program, nem, mint egy dvdzés.

  Én amúgy sem tudok leülni dvd-t nézni, mert a vége az lesz, hogy semmit sem látok a filmből, mert folyton jövök megyek, azon az alapon, hogy nem KELL itt ülnöm, mert ismételhető.

  És, persze, a moziban könnyű elkölteni egy csomó plusz pénzt, sőt, már addig, mire a család a plazában a mozi kapujáig jut.

  De, ez van.

 • 2007.08.13 09:31:20Hicudzsi

  Egy dolgot nem értek. Hogy a fenébe engedhetnek be pici gyerekeket a moziba mikor a dolby akármilyen hanghatástól nekem is majd' szétmegy a fejem... • 2007.08.13 09:47:01Tünde

  Hicudzsi: a filmajánlók valóban hangosak voltak, maga a film pont jól hallható volt (én a túl hangos dolgokra ugrom egyébként, lásd Dr. Bubó előadás.)

 • 2007.08.13 10:02:30Hicudzsi

  Tünde! Akkor legalább erre már odafigelnek egy családi filmnél.  Mikor évekkel ezelőtt a Shrek-et néztük meg moziban az tele volt gyerekkel és többen sírvafakadtak a hangtól. Sokan ki is vitték a gyerkőcöt.

 • 2007.08.13 10:05:59Tünde

  Hicudzsi: persze a lövöldözős jelenet és a szanna által említett vízelsodrásos rész azért elég hangos, de a többi rendben van. :)

 • 2007.08.13 10:15:00tigrincs

  Nem csak a hanggal van baj a moziban. Az előzetes filmajánlókban még véletlenül sem beszik figyelembe, hogy egy csomó kisgyerek ül a nézőtéren. Én már igyekszem elkésni, hogy lemaradjunk róla, de még nemigen úsztuk meg sose teljesen. Aztán én próbálom befogni az egyik gyerek fülét, szemét, a férjem meg a másikét....  És mi is azért megyünk moziba mert az más, mint a DVD. De akkor is nagyon drága. És én szerintem is drága a DVD is, de azt legalább többször is megnézheti a gyerek. Mert ugye nem csak az enyémek néznek meg egy-egy mesét sokszor? Nálunk mindig van egy sláger mese, azt jópárszor megnézik, aztán soha többet.  Még mindig jobb, mint a reklámokkal teletűzdelt minimax. Azt nézve mindig elhitték a gyerekeim, hogy nem lehet 20-30-40 ezer forintos játék nélkül élni :-((

 • 2007.08.13 10:41:16Illatos nyár

  Mozi vs DVD.  Jól esik elmenni moziba, s ha vidéken (vidéken bazmeg :) teszed, akkor 600-750 ft között van a multiplex mozijegy. Csak pénteken kúszik 800 fölé.  Az otthoni DVDzéssel az a fenntartásom, hogy a kisemberek (értsd max 6 éves) figyelmét nem köti le otthon a film, míg a moziban végig kell néznie. Egy fárasztóbb hét után, mindenkinek jó az a két óra kikapcsolódás a film alatt, az odavezető, lehetőleg nem a legrövidebb úttal kiegészítve.  Mióta a DVD-k 80%-a 990 Ft, rendszeresen turkálok, mert sok értékes, de 3-4 évnél idősebb filmet lehet találni akár gyermekeknek is. Igy akadtam olyan örök darabokra, mint égigérő fű....  Ez a patkányos mese valami tündéri. Nekem jobban tetszett mint a shrek 3 (A shrek 1, 2, verhetetlen)  S a merchandising tökéletesen működött most is, hiszen már a film előtt megvehettük a patkányos kukorica menüt a büfében. • 2007.08.13 11:04:46eszter

  Nálunk sajnos (sajnos?-nem tudom)a mozi, mint családi program kilőve. Egyszer-kétszer próbálkoztunk, de a gyerekeknek nagyon nem jött be, pedig már nagyok voltak, mikor először vittük őket. Így nálunk ez marad felnőtt program, aztán esetleg majd dvd-n...

 • 2007.08.13 11:44:42Illatos nyár

  Eleinte én is megijedtem, hogy nem lesz az, mert a gyerekek feltérdelve hátrafele nézve a többi gyereket figyelték, s nem a filmet.  Aztán pikk és pakk, mozirajongók lettek.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta