SZÜLŐSÉG

Hastánc segít a szülőcsatornába jutni

2007. augusztus 13., hétfő 09:10

Néhány nő, akit kiábrándított a vajúdás gyógyszerekkel, orvosi beavatkozásokkal teli rutinja, hastáncol a szülése alatt és más technikákhoz folyamodik, mint a hipnoterápia és vízi szülés. Sheila Kitzinger antropológus szerint a szokatlan vajúdás autentikusnak nevezhető, hiszen a hastánc eredetileg amúgy is gyermekszülési rituálé volt.

Az Egyesült Államokban egyre többféle hastánc-csoport várja az állapotos hölgyeket és több oktatási anyag is elérhető számukra, például tavaly adták ki az első szülés előtti oktató-DVD-t, írja a MediPress. A Wall Street Journal-ben megjelent közlemény szerint a várandós nő igen kényelmesnek találhatja a szülés korai fázisában a hastánc egyes elemeit, így a lassú csípőkörzést, a félhold és nyolcas mozdulatokat. Később sor kerülhet a csípő oldalrázására, hogy a magzat a megfelelő pozícióba kerüljön, valamint a gát ellazítására, ahogy a vajúdás intenzívebbé válik. A végső tolófázisban az egésztest-hullámzások segíthetnek a magzatnak, hogy könnyebben jusson a szülőcsatornába.


Cathy Moore, a Brigham and Women’s kórház bábája egy hastánc-csoport tagjaként bemutatót tart terhes nőknek és szülészeknek. Moore azt mondja, óvatosan kell eljárnia, amikor népszerűsíti ezt a technikát, hiszen sok nő és orvos nem fogadja el, mert „távol esik a medicina fő irányelveitől”. „Bár nem bizonyított a hastánc jótékony hatása gyermekszülés közben, de tudományos szempontból nincs okunk, hogy rossznak tartsuk” – vélekedik James Greenberg, a Brigham and Women’s nőgyógyászatának, aki azt is hozzátette: „Ha a várandós nők ettől jobban érzik magukat és biztonságos, ám csinálják!”

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.08.13 10:26:11másutt

  6 honapos terhesen csipo izulet gyulladasom volt es a sikeres kezeles utan a hatdoki azt a gyakorlatot ajanlotta, doljek neki egy felsotesttel egy pultnak, szeknek vagy asztalnak es ringassan magam jobbra-balra, elore-hatra, a terhesseg hatralevo heteiben, mint lazito gyakorlat.  Ezenkivul a papas-mamas oktatason a mult heten a bába ugyanezt ajanlotta, a szules elso (meg otthoni) fazisara, a tagulast segitendo es az izmokat ellazitando.  Igy hiszem, hogy van a fentiben valami, ez egy nagyon jo gyakorlat, es jo erzes is (meg igy is, szules elott, elvezem csinalni) esetleg zenere.  Szervezett formaban nem erdekelne a dolog, en ezt szeretem ugy spontan, egyedul csinalni, eppen ahogy jol esik.

  Hastanc csoportba sosem mennek!

  A kulonbseg szamomra olyan, mint 'jo meleg zuhany vagy furdes szules alatt segit' vs. 'menjunk vizibalettezni mint szulest elokeszito torna.'

  NOOOOOO!

 • 2007.08.13 10:42:47Illatos nyár

  A mellékhatás, hogy a hastánc tudás szülés után is hasznosítható, ugyebár.

 • 2007.08.13 10:48:22jidele

  olyan szép ez a kép. ezzel együtt nem úgy emlékszem, hogy kedvem lett volna hastáncolni. A jógás mozdulatokkal se boldogultam.

 • 2007.08.13 10:49:25jidele

  nem voltam pár napig: megszülettek a mostanában várt babák?

 • 2007.08.13 10:59:10rnagy8

  Én az Eszter-féle lógok a férjemen és ringatózom verziót használtam. Köszi Eszter a tippet utólag is. :o)Csak a 10-8 percesek alatt volt jó, de akkor nagyon. Ahogy sűrűsödtek a fájások már semmi sem tetszett, a szülőszobás utolsó 3 órát pedig végig feküdtem, és csak az nst gép táncolt a hasamon. na ezt persze nem önként választottam, de az ott senkit nem érdekelt.

 • 2007.08.13 11:02:58másutt

  jidele

  a:a es kovvacs meg nem (tegnapig bezarolag, asszem :), bae mar igen... nezd at az utolso par hetes bejegyzeseket (37-40.het) ott vannak hirek.  kertem a Porontytol valami helyet szules-kihirdetesre, de nem volt tul lelkes a valasz.  ha a hetek szerinti felsorolasnal lenne egy 'szules' rovat, vagy mittomen, oda be lehetne irni, a rovid szulestortenetekkel egyutt... igy osszevissza menne OFF-os bejegyzeseknek, ez nem tetszik.

 • 2007.08.13 11:08:16másutt

  rnagy8: kivalo otlet, koszi az emlekeztetest, en is inkabb Draga Paromon lognek, mint egy szek hattamlan, majd meglatjuk ki farad ki eloszor, en, a szek vagy o....

 • 2007.08.13 11:18:07babó

  ööö, én úgy tudtam, hogy a hastánc szxuális technikából alakult ki. rossz az aki rosszra gondol? :))  ettől függetlenül biztos jók a gyakorlatok, a hastánc meg jót tesz az összes altesti izomnak.

 • 2007.08.13 11:18:31Tünde

  másutt: folyamatban van az ügy.

  Szüléstörténeteket a poronty@mail.velvet.hu címre küldhettek. Köszi!

 • 2007.08.13 11:18:36rnagy8

  Ja kérem a fáradtság nálunk nem volt megengedett. :o)

  Mondtam, hogy ha én meg tudok szülni egy gyereket, akkor neki el kell bírnia engem pár percekre. Tartott is hősiesen a drágám, nagyon sokat segített, és egy szava sem volt.

 • 2007.08.13 11:29:30kovvacs

  Egy keveset jártam hastáncra régen, még a gyerkőcök előtt. Terápiás hatása volt a nőiességgel kapcsolatos gondokra. Semmi extrára ne gondoljatok, csak arra, hogy folyamatosan nézned kell magadat a tükörben és olyan részedet mozgatnod - nevezetesen a pocakot, csípőt, popsit - ami nagyon a NŐ része. Ja és a vicc kedvéért (bár talán már kezd lecsengeni ez a divat) a mai nőideálban ezek akadályok, csúnyaságok, olyanizék, lefogyasztandóak, eltüntetendőek, letagadnivalók. Erreföl a hastáncban ki kell emelni, riszálni, mozgatni, tudatosítani. Hű de jól esett minden alkalommal :)

  A másik vonal, ami nagyon jól esett a témakörben: a hihetetlen intimitás. Én nem tartom valószínűnek, hogy valaha színpados lennék hastáncból. Nekem nem arra való. Az volt a jó benne, hogy csak nők voltak ott - de minden korosztályból, még hatvan-hetven évesek is. Áradt valami ősi női erő, ahogy magunk voltunk, együtt voltunk, intuitíve tudtunk együtt dolgokat közösen, amit külön-külön nem. És fontos volt, hogy oda nem tette be lábát férfi. Segítő női áramlás csak így tudott működni. Mert nekem a hastánc valami olyan dolog, amit két helyen lehet csinálni: a nagy női összeesküvés helyszínén és a férjemnek, de csak neki. Hiába "csak" a hasam látszódott ki a ruhából (ami szinte nincs is, és ez volt az első helyszín az életemben, ahol ez nem előnyként jelent meg), annyira erotikus-ősi-spontán-telített az egész, hogy más férfi előtt sosem táncolnék. Majdnem olyan, mint meztelenkedni.  Előbb kipróbáltam néhány mozdulatot. A rázás megy, a nyolcas meg a többi nem igazán, de talán érdemes egy kicsit gyakorolgatni. Érzem, hogy merev a derekam - lehet, hogy a hátfájáson is segített volna, ha korábban rágyúrok a hastáncra?

  Azt azonban valahogy nehezen tudom elképzelni, hogy ott a kórházban rázzam a popsimat. Max. itthon előtte.

 • 2007.08.13 11:39:55bae

  Hát én 3 évig tanultam hastáncolni, lehet, h. már későn jutott eszembe a kiscsípőkör, nyolcas, roll és társai, de semmi affinitásom nem volt + összegörnyedve rázni?! Biztos benne mvan a hiba...

 • 2007.08.13 11:56:40kovvacs

  bae, biztos nem benned van a hiba :)

  Lehet, hogy egyes kultúrákban akár így is szülnek, de sztem "nekünk" inkább vajúdási segítség lehet főleg az elején. Szubjektív véleményem szerint.

 • 2007.08.13 12:01:16bae

  Egyébként maga a hastán cgyönyörű solog. Ha a tükörben látott "valakit" el tudod már fogadni úgy, ahogy van el tudsz vonatkoztatni a szerinted hibáidról és csak a mozdulatok szépségét veszed észre, akkor kibékülsz a világgal, ha csak annyi időre is amig tart a zene. A női izmokat erősítő hatásáról nem is beszélve, ezért külön megéri :-)))

 • 2007.08.13 12:02:26bae

  Amióta megismertem ezt a táncot, szinte csak arab zenét vagyok hajlandó hallgatni, teljesen ki tud kapcsolni.

 • 2007.08.13 12:03:07bae

  És sztem Venda is szereti, eleget hallotta a hasamban.

 • 2007.08.13 12:03:35boribon

  Ez vicces, mert én soha nem hastáncoltam, mégis már a vajúdás legelején rájöttem, hogy nagyon jó kis nyolcasokat rajzolgatni a csípőmmel, nekem tökre segített. Persze a legvégén már én is csak feküdtem és rúgtam a lábtámaszt az ágy végén, de egyszer még kétperces fájásoknál is fölpattantam egy kicsit riszálni a férjembe kapaszkodva. Az is jó volt, bár már akkor sem értettem, hogy hogy tudok én még egyáltalán állni. • 2007.08.13 12:53:50Allia

  Én is magamtól alkalmaztam a hastánc bizonyos elemeit. Régebben jártam egy ideig hastánc órákra, de mégis csak a második szülésemnél jutott eszembe, hogy a csípőkörzés, nyolcasozás milyen jó, még kétperces fájásoknál is. Igaz, nem szabályos volt a dolog, mert meg kellett kapaszkodnom, kissé előregörnyedve a folyosó korlátjában, de az ügyeletes szülésznőnek tetszett a műsor. :-)

 • 2007.08.13 19:18:21ildanyóka

  Én nem jártam hastáncra, de van egy dvd-m amit nézve itthon táncolgattam. Nem mondom, hogy minden mozdulatom tökéletes. De amikor a lányom születése előtt egy órával mosogatás közben nyolcasoztam, az nagyon jól esett!

  De 12 éve, amikor a fiam született, akkor is csináltam, csak nem tudtam mit csinálok, egyszerűen jó volt.

 • 2007.08.14 01:34:30petya a barátságos :)

  Hastánc jó. Sok mindenben segít. Nem csodaszer.

  A párom hastáncol, nem is akárhogy a babák ezzel együtt nem jöttek, csak császárral. De nem is ezért szeretjük.

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta