SZÜLŐSÉG

A nagy mesemondó, az autónk meg a csókaleányok

2007. augusztus 9., csütörtök 08:32

Mindig is kíváncsi voltam, hogyan lehet úgy felolvasni egy mesét, hogy igazán élvezetes legyen: jó helyen hangsúlyozva, hangszín- és hangerő-változtatással színessé téve. A méltán népszerű Szabó Gyula a meseolvasás elismert művésze, meghallgattuk, ő hogyan ad elő a Magyar népmesékből.

Amíg a lejátszóból a hangoskönyv szólt, mi az azonos című, azonos meséket tartalmazó mesekönyvben követtük a történetet: a gyerekek a képeket nézegették, én pedig megfigyeltem, hogyan olvas a Nagy Mesemondó. A következő alkalommal egyedül próbálkoztam a meseolvasással, határozottan jobban sikerült, mint azelőtt, bár akármennyit gyakorlok, sem fogok tudni olyan szépen és ízesen mesélni, mint Szabó Gyula.


Rájöttünk a hangoskönyv erényeire is: bár itthon nem képesek sokáig figyelni rá a gyerekek, az autóban csendben hallgatják A talléros kalap, A Sündisznó, A csókaleányok című meséket. Ennek már csak azért is örülünk, mert ilyenkor végre a vezetéssel tudunk foglalkozni a kiabáló, unatkozó gyerekek helyett. És még nekünk is tetszenek a Kaláka együttes zenei aláfestésével hangzó mesék.

Hazaérve aztán előkerül a vastag, fényes lapokra nyomott mesekönyv is, hogy a Magyar népmesék rajzfilmjeiből ismert mesealakokat is megfigyelhessük. A kötetben nyolc népmese található, oldalanként négy színes képpel illusztrálva. A kötet a következő meséket tartalmazza: A talléros kalap, A sündisznó, A csillagász, a lopó, a vadász meg a szabó, Király kis Miklós, Az égig érő fa, A csókaleányok, A két koma, A királykisasszony jegyei.

Magyar népmesék: A királykisasszony jegyei és más mesék
Alexandra Kiadó, 2007.
1999 Ft

Magyar népmesék: A királykisasszony jegyei hangoskönyv – Szabó Gyula, Molnár Piroska, Kaláka együttes
Alexandra Kiadó, 2007.
2499 Ft

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.08.09 11:56:11nograd

  Az én nagyfiamnak (5 éves) mostanában van magyar népmesés időszaka, képes öt dvdnyi mesét egyhuzamban (többször is) megnézni. Az egyik könyv már megvan, de sajnos én sem tudom úgy olvasni mint Szabó Gyula :-(

 • 2007.08.09 13:44:01liva6

  Nagyon régóta keresek egy mesét, amit még bakelit lemezen nyúztunk szét nővéremmel és sehol nem találom. Nem népmese egyébként. Ha ismeri valaki, vagy tudja, hol lelhető fel, segítsen.  Horgas Béla: Egy éj a Holdon is túl

 • 2007.08.09 15:21:37Sorsha

  Én meg a klasszikus Micimackó felvételt keresném, Gábor Miklóssal, Domján Edittel, Margitai Ágival.

  Ha bárki bármit tud, megköszönném.

 • 2007.08.09 16:01:58begyszli

  Bocsi, én meg lehet, hogy bukó leszek...DE nálunk nem az a fontos, hogy hogyan tudom előadni a mesét, henem az, hogy ÉN, mint ANYA meséljek nekik. Ez lehet könyvből, meg lehet fejből, tök mindegy, csak ÉN mondjam...

 • 2007.08.09 17:35:41mumpic

  Hát Szabó Gyula hangszínével tényleg nem lehet versenyre kelni. De nincs is rá szükség! Csak azt kell tudni mikor mire van szükség: Anya olvasson, fejből mesét mondjon, vagy Szabó Gyula mondjon mesét. Az nekünk is csak az autóban jön be, de akkor nagyon :-))

  Sőt mi olyan elvetemültek vagyunk, hogy már a 7,5 éves nagyfiam is mesél a kicsinek. Én azt élvezem a legjobban. Nem azért mert lusta vagyok olvasni nekik, hanem mert csuda jó fejek olyankor együtt. Amikor a nagy olvas máris mindegy a hangszín, hangsúly, az se baj, ha akadozik.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta