SZÜLŐSÉG

Vigyük a porontyot a Szigetre?

2007. augusztus 7., kedd 08:10

Húszon (esetleg harmincon) túl, gyerekkel a karodon (babakocsiban) is érdemes vajon kimenni a Szigetre a sok részeg tini közé? Vagy hagyjuk a nagyira a porontyokat és menjünk ki nosztalgiázni egy kicsit vbk-t kortyolgatva a poros füvön? Vagy a Sziget már nem is vonzó ebben a korban? Heti kérdés.


Az első Szigetre zsenge koromra való tekintettel nem mentem ki. A másodiktól kezdve sátras-bakancsos szigetlakó voltam néhány évig. Ahogy idősödtem, egyre kevésbé vágytam arra, hogy a sátram mellett bazseváló krisnások tamtamjára ébredjek, így éjszaka buliztunk, hajnalban pedig a közelben lakó apáméknál húztuk meg magunkat és pihentük ki a szigetelés fáradalmait, hogy estefelé kezdjük az egészet elölről. Aztán (részben a jegyárak emelkedésének következtében) eljutottunk arra a szintre, hogy csak egy-egy napra mentünk ki. Egyetlen év maradt ki csupán, 2002-ben a Sziget ideje alatt veszélyeztetett terhesként feküdtem a kórházban és azon szorongtam, bent marad-e a baba, vagy idő előtt világra jön. (Szerencsére a kiírt időben szültem.)

A Szigeteken többféle minőségben voltam jelen: voltam én ott részeg tini, komolyodó főiskolás, három hónapos terhes kismama, szoptatós és kétgyerekes anyuka. A tavalyi Szigetnek köszönhetem például, hogy amíg én kint buliztam, anyósom leszoktatta a náluk tanyázó másfél évesemet az éjszakai kajálásról.

Egy dolgot nem próbáltam ezidáig: gyerekkel kimenni a Szigetre. Ha délután érkeztem a helyszínre, láttam ugyan babakocsis családokat, apákat gyerekkel a nyakukban, de mindig úgy tekintettem rájuk, mint a csodabogarakra. Szigetre gyerekkel? És mi lesz a sörözéssel? A táncdalfesztivál sátorban való hajnalig tartó mulatozással? Idén megérett bennem az elhatározás, hogy kimegyünk a gyerekekkel és megnézzük, milyen a Sziget nappal. Ha pedig nagyon elkap a bulizhatnék, megoldom a gyerekfelügyeletet a lelkes nagyszülőkkel és este visszamegyünk bulizni. Az élményeinkről beszámolunk itt, a Porontyon.

És a kedves olvasók? Kimennek a Szigetre? Ha igen, gyerekkel?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.08.07 07:17:56mókusfácán

  A Sziget látogatás nálam egyszer fordult elő sátorosan, ez még az őskorban volt. brr állapotok, a férjemnek ez akedvenc idszak a buliról.

  Aztán úgy jártunk,mint Tünde, volt hogy csak apa cuccolt, aztán ő is csak napokra. Idén már csak egy nap!

  Nos, anno gyerek nélkül: Hűűű de lazák, kihozzák a csemetét! Gondoltam azokról,akik gyerekkel érkeztek. Aztán gyerekes lettem és idén én nem viszem!

  Túl sokat zsizseg a gyerek, fél pillanat és iszkiríí!

  Sajnos ez olyan rémálmos emlék nekem, úgyhogy meg sem kísérlem. Nagyszülők vigyáznak rá!:))))))))))

 • 2007.08.07 08:26:06marcangoló

  Mi a Szigeten jöttünk össze. Azóta nem járunk. :-DDDD Na jó, ez nem igaz, de mostanában nem igazán találtam olyan fellépőt, aki miatt törve- zúzva rohannék. Gyerekkel meg biztos nem. Egyrészt akkor hol a nosztalgia, másrészt nem tudom, mennyire élveznék. Bár a nagyobbik már talán tudna értékelni egy jó koncertet. :-)

 • 2007.08.07 08:30:26sincity

  Mi ma este megyünk a párommal, de gyerek nélkül. Kicsi lányom egyébként is nyaral, de ha itthon lenne, akkor sem fordulna meg a fejemben, hogy vele együtt "szigeteljek". 3 évesen mi a túrót csinálna ott? Azért pedig, hogy sétálgassak vele, vagy játszóterezzünk, talán nem fizetnék 8.000 Ft-os napijegyet. :-)

 • 2007.08.07 08:32:49BékiPeti

  Én megyek, gyerek (9 hónapos) marad az anyjával. Gondolkoztunk rajta, hogy hármasban kimegyünk, aztán Anyu hazajön vele késő délután, de ennyi időre a napijegy drága lenne.

 • 2007.08.07 08:37:42marcangoló

  Rendes napijegyet kell venni a gyereknek?!

 • 2007.08.07 08:40:41verkaverka

  Gyereknek semmit se kell venni, csak jatszohaznak kicsit draga hogy a szulok 8000-ert menjenek be, hajnalig mulatas meg ugye aligha lesz csaladostul. :)

 • 2007.08.07 08:47:51másutt

  en anyamat vittem ki par eve, az szamit? ;-)

  nagyon elvezte. befestettuk a hajat tincsenkent lilara...

  ha lenne 1+ eves gyerekem, akkor kivinnem napkozben, miert ne. este/ejjel nem, hacsak nem elmult 14 eves.

  de amikor az elso gyerekem 14 lesz en leszek 50, ugyhogy ki tudja. (azt mondtak 30-ra be fog noni a fejem lagya aztan hogy allunk most is)

  par eve Budapesten voltunk latogatoban Draga Parommal es elhivtuk egy velunk egykoru haver-part sorozni a nagy ejszakaba. lehettunk mind a negyen cirka 33-34 evesek es (meg) gyermektelenek. ok megkerdeztek, hogy 'szoktunk-e meg jarni szorakozni, inni? mondtuk, 'persze'. Csodalkoztunk, hogy ok ugy ereztek ehhez mar tul oregek...

  Asszem az egesz mentalitas kerdese.  A picikkel meg csak azert vigyaznek, mert gyakorlatilag elkerulhetetlen ilyen helyeken a konstans cigarettafust es a kicsi fuleknek arto zaj. Fulvedo kotelezo! Gwyneth Palyrow modra:

  www.mommieswithstyle.com/2005/07/gweneth-dons-apple-in-headphones-and.html

  A fuldugo ilyenkor meg veszelyes lehet...

  De ez a fulvedo iszonyuan cuki. • 2007.08.07 09:13:50manci

  Mi valszeg kimegyünk egy egy másik családdal együtt a Szigetre a hétvégén. Ott két gyerek van, nálunk egy kint, egy bent.

 • 2007.08.07 10:02:23Tori

  OFF TOPIC csak azért mondom, mert korábban kiderült, hogy több anime-rajongó anyuka is van a Porontyon. Augusztus végén három igen igényes anime jelenik meg DVD-n, a Paprika felnőtteknek való, de a Nauszika vagy a Laputa szerintem a gyerekkel együtt nézhető, gyöngyörű filmek! Nem, nem kapok százalékot. :)

 • 2007.08.07 10:08:33macsisz

  Mi tavaly kétszer is voltunk a gyerekkel (akkor volt két éves), és nagyon élvezte. Muzsikás koncerten óriási tánc, Túró Rudi trambulinokon ugrálás, Lumináriumban bújócska.  Én általában mindentől féltem a gyereket, de az apja nyakában vagy az én kezemet fogva nem volt túl sok veszélynek kitéve a Szigeten. És örültem neki, hogy lát piros hajú punkokat, hosszú hajú rocker fiúkat, szokja csak a változatosságot. Ha valaki láthatólag nagyon nem volt magánál, akkor kicsit arrébb húzódtunk, de ez nem volt jellemző.  Az első napokon kell menni, és csak sötétedésig maradni, akkor nincs kosz, meg semmi ijesztő. Papírbilit tuti viszünk magunkkal, meg persze inni/ennivalót is, nem a gyereken próbálnám ki a szigeti kajákat.  És persze nem a nagyszínpadnál kell letáborozni a hangfalak alatt, az szerintem is nagyon gáz.

 • 2007.08.07 10:56:15Hicudzsi

  Tori!

  Én is offolok: a Laputa nekem megvolt magyarul, de egy randa vírus leette a gépről. Köszi a hírt! :)

 • 2007.08.07 11:21:42Vvuk

  Tori, nem tudod véletlen, hogy a Totoro van-e már magyarul? Egyik nagy kedvencem :)

 • 2007.08.07 11:46:16Tori

  ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ, ilyen sz*r az anime megitélése, hogy középfokú nyelvvizsga nélkül engednek embereket animét fordítani? Angolosok, kapaszkodjatok! Naruto első epizódjában vizsga után egyik diák a másiknak: "a repülő színeken mentem át". Éééérted. In flying colours. bwaaaaaah!!!  Vvuk, tudomásom szerint a Totoro nincs még meg magyarul. Esetleg fansubbal.

 • 2007.08.07 12:56:34Sibri75

  Pár éve (még gyerek nékül) voltam a Szigeten, akkori pasim miatt punksátorban. Mögöttünk kettő 3-4 éves gyerek próbált éjszaka aludni a hangzavarban egy hálózsákban, apa anya s...részegen vagy beszívva fetrengett, borzasztó volt:(((

  tudom, ez a véglet, és azóta sem láttam ilyet, sőt akkor is láttam pozitív példát, de ez élénken megmaradt.

  És nem ezért, de én még nem viszem őket. Talán pár év múlva. gonosz és önző vagyok, de egy picikét szeretnék az urammal kettesben lófrálni, sörözni,. üldögélni, zenét hallgatni.

 • 2007.08.07 13:56:14Hélix

  Jesszus, komolyan nem értelek titeket!! Gyereket Szigetre MINEK??????

  1. Ő még pici, nem értékeli, neki tökéletesen megfelel otthon a halászjutkamegatöbbiek...

  2. könnyen elveszhet a nagy tumultusban, és kinek kell az a stressz??!!

  3. komolyan gondoljátok, hogy az a nagy hangzavar nem árt neki?????!!!!!

  Én már azon megbotránkozok, mikor kicsiny városunkban az utcazenefesztivál alkalmával este 11-kor csecsemőstül, 1-2 éves gyerekestül nyomorognak a szülők a tömegben, ráadásul olyan hangzavarban, h kiabálva sem érti egymást az ember, hiába van 10 cm-re a szám a fülétől... Noormális??? Szegény gyerek csak les, h hova a pokolba került, mivel a dübörgő basszustól amúgysem értheti, h ez zene, nem lárma... Ráadásul néha én is úgy érzem, h beszakad a dobhártyám, hát akkor mit érezhet egy picúrka??!!

  Ááá, biztos velem van a baj, de tömegben, koncerten 10 év alattiaknak semmi keresnivalójuk...

  (nna, most lehet kövezni ;o)) )

 • 2007.08.07 14:09:54manci

  Hélix:

  1, szerintem értékelik a gyerekek. Na nem úgy, hogy milyen jó volt a Sziget, hanem úgy, hogy milyen érdekes helyen voltam anyával meg apával.  2, nyugi, szemmel tartom a gyerekemet, nem fog elveszni. Ennyi erővel ne menjünk strandra, mert ott is nagy a tömeg  3, voltam párszor már a szigeten, a színpadokhoz közel nagy lárma van, távolabb meg kisebb. Nyilván nem a dübörgő hangszóró alatt fogok állni a gyerekemmel.

 • 2007.08.07 14:49:07Hélix

  manci:  1. Élvezi a forgatagot, de sokkal hamarább elfárad, és Te még maradnál, de Ő hisztizik... nyaf...  2. Persze, vigyázol rá, figyeled minden mozdulatát és nem ereszted a pici kezét, de ő fürge, kíváncsi és eleven, anya meg lassabb, elmerül az "öszefutottam a régi haverokkal és tök jót dumáltunk" fílingben, és már meg is van a baj... Mellesleg a strandon is mindig van egy-két elkószált gyerkőc, és kicsinyét eszeveszetten kereső megvadult anyatigris... ;o)  3. Én már olyat is láttam...  Különbözőek vagyunk, de ez nem baj... Én maradok a nagyis megoldásnál :o))

 • 2007.08.07 15:48:01Tünde

  És ha valaki nem tudja lepasszolni a gyereket, az ne is menjen ki?

 • 2007.08.07 15:56:41diaz

  Én úúúgy kimennék a Nine Inch Nails-re, de

  1. nincs kivel menjek, és egyedül milyen már koncertre menni

  2. a lányom mostanában akár háromszor is ébred éjszaka és követeli a cicit - lassan rosszabb az éjszakai helyzet, mint újszülött korában:((((  De majd ha nagyobb lesz a lány, akkor sztem ki fogom vinni, hadd lásson érdekes arcokat:))

 • 2007.08.07 16:46:19Vvuk

  Én nem vagyok Sziget őslakos, csak egy-egy napra szoktunk kiruccanni ha van miért.  Fel sem merült bennem, hogy idén kimenjek egészen eddog a posztig. Najó mikor megtudtam hogy LGT lesz 0. nap akkor kicsit elgondolkogtam.

 • 2007.08.07 17:41:16Rézibaba

  diaz - nekem is a NIN-ért vérzik a szívem, a fél karomat odaadnám a koncertért (enyhe költői túlzás persze), még az 1 évesemre is lenne, aki vigyáz, de 6 hónapos terhes vagyok és nem merem megkockáztatni, hogy először a Szigetre járásom történetében, de történjen valami malőr..........:( Úhhogy ez kimarad sajnos.....

 • 2007.08.07 17:45:01Tori

  NIN rulez! De nekem meg pénzem nincs a belépőre %-)

 • 2007.08.07 17:50:23B-

  Mi a NIN napján épp kihagyhatatlan esküvőn leszünk, úgyhogy ide jár egy :-) szmájli az esküvősöknek és egy :-( a NIN miatt.  Én még nem döntöttem el, hogy kivigyük-e, ha kicsit nagyobb lesz a bébi, a portól és a tűző naptól félteném asszem. De ez még szóba se kerül.  Mi azért kinézünk idén is, de csak vasárnapi vezető jeleggel, hiába, családos ember már nem ugrál olyan szabadon :-))))

 • 2007.08.07 19:14:14Medellin

  Mi is a NIN napján esküvőn leszünk, pedig szívesen kinéztem volna egy napra... (Talán vasárnap kimegyünk, de akkor tuti nem koncertre.) Babám nagyszülőknek lesz ezesetben leadva, de igyekszem 2-re hazaérni, mert 2 és 4 között bármikor felkelhet enni...:)

 • 2007.08.07 19:20:16Tori

  Nem ugyanarra az esküvőre mentek? :D

 • 2007.08.07 19:23:13Medellin

  Háát, mi a Tibiék esküvőjére vagyunk hivatalosak...:) B-? :)

 • 2007.08.07 19:53:06Tori

  Megint off: nem lehet úgy megcsinálni az oldalt, hogy a szélén a kommentek frissülése két napnál tovább működjön?

 • 2007.08.07 21:37:03thais

  Ha fizetnének érte, akkor sem merném odavinni a gyerekeimet. Tömeg, zaj, részegek, a higiénés viszonyok nem a gyerkeknek valók. Mindenki mga tudja,de a gyerekeket bölcsebb ebből kihagyni.

 • 2007.08.07 22:02:14Tünde

  Thais: nappal nincs akkora tömeg, ilyenkor nincs több részeg, mint Nyugati téri aluljáróban, és a zaj is mérsékelt. Tavaly a vécék is kulturáltak voltak.

  Jártál te kint a közelmúltban, vagy csak a tizenöt évvel ezelőtti állapotokat gondolod oda?

 • 2007.08.07 22:03:22gusztika

  Az az igazság, hogy a rémes hangosítás (meg az 1 órás csúszás) miatt anno a Massive Attack koncert olyan nagy csalódás volt, hogy soha többet nem megyek ki a Szigetre. Túl drága már ahhoz, hogy azt a bizonyos életérzést átéljem. :) Meg a végén mindig hörghuruttal zárom a fesztivált, szóval már túl sok a jóból.  Amúgy a gyerkőcöt a portól és a túl sok inputtól félteném. És ennyi pénzért inkább megyek el vele kirándulni... És ingyenes fesztiválokon is le tudom majd fárasztani. :) Ésésés addig még pár évet kell neki nőni. :)

 • 2007.08.07 22:06:05druantia

  Én kivinném egy kicsit körülnézni, de ahhoz meg drága a jegy. Csak pár órára, amíg el nem fárad. Amúgy én szerettem a Szigetet, csak az a dzsuva nem jön be. Úgyhogy általában kölcsön-szálláson aludtunk, fürödtünk, igyekeztem ott is pisilni :).  Rengeteg jó oldala van a Szigetnek. Aki extrém megjelenést akar betesztelni, simán megteheti, talán még lelki társat is talál. Aki meg nem akar kitűnni, az meg elnézegetheti a többit, ahogy mind egyformán "mások" :).

 • 2007.08.08 08:25:35Rézibaba

  druantia - ez nagyon tetszett: " a többiek, akik minde egyformán mások". Nagyon ül!!!

  Én magam mennék, billegnék a hasammal, mint egy pingvin, kicsit talán még táncolnék is (egyet jobbra-egyet balra, szolid csípőtekeréssel), de győz a józan ész:(

  Gyereket - amíg piciny - biztosan nem vinnék. Inkább gyötrelem neki mint buli. (por, tömeg, zsizsegés, hangzavar)... ha már nagyobbacska, akkor OK, de elgondolkodtató, hogy a horrordrága napijegy megéri-e, hogy a gyerek miatt estefelé nyilvánvalóan haza kell menni... és így lemaradunk a koncertekről. Én ált. ugyanis a koncertekért mentem ki....

 • 2007.08.08 09:44:22B-

  "Háát, mi a Tibiék esküvőjére vagyunk hivatalosak...:) B-? :)2  Mi nem .-)

 • 2007.08.10 10:01:05File

  Mi vasárnap reggel húzunk ki a 1.7 éves ikrekkel!

  Végigsétáljuk, babakocsizzuk az egészet, nappal töménytelen látnivaló van és szerintem családbarátian lightos a sziget napközben.

  Délután haza, gyerekek nagyszülőkhöz, mi este vissza megőrülni.

  A jegyet persze nem hivatalosan, féláron vagy ingyen kell beszerezni, mindentől függetlenül.

  Valószínüleg nem az a fesztivál feeling fog lejönni a gyerekeknek, nem azt az életérzést fogják átélni mint mi (erre majd ráérnek tizenvalahány év mulva ha lesznek még fesztiválok) de igenis szükségük van azokra az ingerekre, benyomásokra amik csupán érzetekként bennük maradnak és formálják őket. Kár lenne búra alatt tartani őket, hadd szokják a RÁKKENROLT!!!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta