SZÜLŐSÉG

Az amerikaiak fele nem kíváncsi a magzat nemére

2007. augusztus 6., hétfő 08:52

A legújabb Gallup felmérés szerint az amerikai felnőttek véleménye megoszlik arról, hogy tudni szeretnék-e a születendő gyermek nemét. 1000 megkérdezett közül 51% mondta azt, hogy megvárná, még a baba megszületik, 47% szülés előtt szeretné tudni, 2% pedig nem nyilvánított véleményt a kérdésről.


Azok közül azonban akiknek már volt gyermekük, 58% mondta azt, hogy születése előtt szeretné tudni a baba nemét, és a fiatal, 18-34 év közöttiek kétharmada vélekedett ugyanígy. Mások inkább várnának a szülésig. A katolikusok 63%-a és a legalább havonta vallási életet élők 56%-a nem sietné el a kérdés megválaszolását, számol be a MediPress.

Az orvosok a terhesség alatt végzett ultrahang vizsgálatok segítségével tudják megmondani a magzat nemét előre. Természetesen a leendő szülők kérhetik, hogy ne árulják el nekik ezt a fontos információt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.08.06 10:00:50jidele

  mi nem tudtuk (biztosra), hogy lány, de nekem nem kellett, hogy bemondják. Ahogy felemelték, az alfelét láttam meg először. Pont a napokban gondoltam, hogy nekem nem is mondták, hogy "gratulálunk anyuka, kislány"

 • 2007.08.06 10:09:39Gézengúz_Évi

  jidele, mi is nemrég beszélgettünk róla, hogy most döbbentünk rá, hogy nem is mondták, hogy fiú...Ha jól tévedek, semmit nem mondtak:oCsak megkérdezték, mi a neve, és mi rávágtuk, hogy Lehel András...Mondjuk tudtuk, hogy fiú, a 23. heti 4D UH-on a doki rátette a hasamra az UHfejet, aztán el is kapta gyorsan, hogy ööö, tudják már a nemét?és szeretnék tudni?De késő volt, én is láttam, egyértelműen ott volt a fütyi:))))

 • 2007.08.06 10:54:52Tori

  Mi azért akartuk tudni a nemét, mert rendszeresen beszélgettünk vele és szerettük volna a nevén szólítani. De szemérmes volt, úgyhogy csak sokára tudtuk meg. Maradt a Babócai Babóca megszólítás. :)

 • 2007.08.06 11:43:26Tish

  Mi tudni akartuk, és lányt szerettünk volna:)

  Lány lett, bár a doki nagyon félve mondta meg, mert apa is benn volt, és félt, hogy kikészül a hír hallatán:))) Sajna még mindig tartja magát az a hiedelem, hogy az apukák csak fiút szeretnének...

 • 2007.08.06 12:36:46fülemüle

  A nem úgyis csak a születés után biztos :)  A mienk a 20. heti UH-n lánynak álcázta magát, csak a 30. héten fedte fel igazi kilétét.  Addigra már volt rózsaszín sapink, törülközőnk és hálózsákunk is. És lány nevünk is volt.  Ezek után a fiúnévben csak a 40. hétre sikerült megállapodnunk. És innentől kezdve nem hittem senkinek. Csak és kizárólag unisex cuccokat vettem. Aki próbálta már az tudja milyen nehéz ez: a boltokban a bébiruhák 90%-a rózsaszín vagy kék.  Én a következőnél nem szeretném tudni előre a nemét. Minek szivassam magam!? • 2007.08.06 13:00:17B-

  Én simán vettem-veszek kék holmikat is a lányunknak, szerintem nagyon csinos a kék szeméhez :-)  A Kenguruban lehet kapni egy csomó zöld, barna, narancssárga, sárga stb garnitúrát is, minden színcsoportből többféle rugit, kombit stb, úgyhogy uniszex ügyben érdemes oda menni szvsz. De utólag én úgy látom, hogy az újszülöttek finom kis bőréhez és kék szeméhez a hideg, világos "babaszínek" illenek a legjobban. Mióta erre rádöbbentem, bátran veszek világos rózsaszínt (vagy fehéret, világoskéket, ezekből mintát).  Nekünk se mondták, hogy lány, amikor megszületett. Ez már egy ilyen világ :-)

  Én úgy vagyok vele, hogy nem tulajdonítok akkora jelentőséget a nemének, hogy várjak vele. Fiúnak is, lánynak is nagyon örültünk volna. Szerintem éppen elég meglepetés maga a gyerek, a kis arca, a lassan egyre nyilvánvalóbbá váló személyisége stb. Nem akarom, hogy a neme kössön le egy ilyen fontos pillanatban.

  Szóval ez a ráizgulunk a meglepetésre, milyen nemű, azért zavar, mert egy olyan tulajdonságot állít a középpontba (nem), aminek nem kellene számítani, vagy legalábbis nem így. Főleg, hogy egy újszülöttnél szinte mindegy, hogy fiú-e, vagy lány, nem babázik vagy focizik rögtön a gyermekágyas osztályon :-)))

 • 2007.08.06 13:06:40druantia

  Ha lehetett volna három kívánságom, az egyik biztos az lett volna, hogy legyen átlátszó a hasam :). Nagyon az elejétől kezdve szerettem volna tudni, hogy kislány vagy kisfiú, meg olyan jó lett volna látni, ahogy fejlődik, mocorog.  De végülis nem panaszkodhatom, a 15. héten egy kis izgalom miatt mentem uh-ra, aztán még izgatottabban mentem haza :). De ez szerencsére már vigyorgatós izgalom volt. Azt hittem, ennyi idős korban még nem igazán látszik, milyen nemű a baba, félve is kérdeztem a dokit. Dehát az én gyerekem simán bemutatkozott, széttárt lábakkal feküdt, a kukija pont a képernyő közepén :). Aztán a 18. héten megint egyértelműen megmutatta magát, és onnét kezdve minden ultrahangon.  Nekem is jó volt így, hogy tudtam, kisfiú lesz. Hatalmas meglepetés volt, előtte mindenki megpróbálta belémdumálni, hogy lányom lesz, én is nagyon lányban gondolkodtam. Abban a pillanatban, hogy a doki megmondta, hogy kisfiú, mosolyogni kezdtem, és még mindig nem tudtam abbahagyni :).  Valahogy akkor vált a számomra egy pillanat alatt igazából személlyé. Addig is nagyon szerettem, de onnét kezdve már el tudtam képzelni. Attól kezdve volt olyan, mintha ismerném. Ő volt a hasamban, nem egy kisfiú vagy egy kislány. Ő, aki kisfiú.

 • 2007.08.06 13:12:57druantia

  Nekem sem mondta a dokim, hogy fiú, amikor megszületett, tudtuk mind a ketten addigra, hogy az.

 • 2007.08.06 13:20:14manci

  A lányunkat, amikor még a hasamban volt, néha kis kurvincseknek hívta az apja, merthogy kivétel nélkül minden uh-on a punciját mutogatta (az arcát egyszer láttuk profilból). Szóval kétség sem férhetett hozzá, hogy lány lesz. És nálunk is nagyon hamar kiderült a neme, és innentől kezdve a nevén szólítottuk.

  Az én személyiségemmel nem fért volna össze a 40 hétig tartó várakozás :)

 • 2007.08.06 13:51:06Meni

  Én mindenképpen tudni szerettem volna - minél korábban - hogy kislány vagy kisfiú-e a gyerek. Az elsőnél a 19. héten derült ki, hogy tökös. A másodiknál már a 12. heti ultrahangon biztosra mondta a doki, hogy lány, a héten várjuk a megerősitést. Még nem nagyon merjük elhinni, hogy tényleg lány, bár a doki nem "punciból" állapitotta meg, hanem női belső szervet látott és mutatott a hagyományos, 2d-s géppel. A 4d-s gépen akkor még nem lehetett látni semmit, csak az összezárt kis lábakat...talán majd most, aztán jöhetnek a rózsaszin ruhácskák :)

 • 2007.08.06 14:02:53opti

  Az enyém a 18. heti UH-n villantotta meg először a fütykösét. Onnantól kezdve mindig bemutatta, ha tehette. Azóta is igazi hapsi, minden téren.

  Van egy UH-s felvételem egy tökéletes herezacsiról :) Ez egy olyan ereklye, amitől nem fosztanám meg magam semmi pénzért így visszagondolva!

 • 2007.08.06 14:37:04másutt

  :-)

  vicces tortenetek. ugy tunik mindenki nagyon elvezi az ultrahangokat.  egyebkent: MIERT nem arulnak tobb babaholmit feherben, ami szerintem a legszebb es a legkonnyebben tisztithato?

  itt nalunk 3 szin van: rozsaszin, kek es CSUNYA (iszonyu sarga vagy iszonyu 'koszosdrapp'.)

  en legszivesebben fehereket vennek, bar lanyom apja egy rozsaszin felhon ul honapok ota, es Piaf-ot enekel (La vie en rose). :-)

 • 2007.08.06 15:24:13druantia

  Másutt, igazad van, a 13 hónaposomat én is legszívesebben mindig fehérbe öltöztetném. Mondjuk a fehérnek ebben a korban van egy olyan hátulütője, hogy tényleg retkes lesz abban a percben, ahogy ráadom, de legalább könnyebb mosni.  Én leginkább a sima fehér ágyneműhuzatokat hiányoltam, aztán felfortyantam és a keresgélés helyett inkább varrtam egy párat.

 • 2007.08.07 00:25:40Vvuk

  Nekem a császár vége felé mondott az aneszteziológus valami olyasmit, hogy "Most odaadják a kisfiút az apukának" Én meg nagy szemekkel visszanéztem "Fiút?" "Ja nem lány" volt a válasz. Kicsit meglepődtem, mert mi is a 18 hét óta tudtuk hogy lány lesz.

 • 2007.08.07 01:10:34kovvacs

  A lányomnak álomszép kék szeme van hatalmas szempillákkal. Különösen feltűnő ez akkor, ha kék kombidressz/kalap/sapka van rajta. És rühellem, hogy az emberek ezek után lefiúzzák :( Pedig csak arról van szó, hogy meg se nézik a gyereket. Már kétszer hallottam azt a mentegetődzést, hogy "jaaa, csak a kék kalap miatt gondoltam". Képzeljetek el annyira csajos kalapot, amennyire az lehetséges.

  OK, kevés nőies van a viselkedésében, csúszik-mászik, rohan, felfedez, meghódít (kicsit sem hasonlít rám se külsőleg, se belsőleg - na jó, a hisztit kivéve), szóval van benne fiús jócskán. Hétvégén voltunk a vadasparkban. Az állatokat megnézte ugyan ímmel-ámmal, de mikor megengedték neki a gondozók, hogy felüljön a traktorra! Na azokat a csillogó szemeket látnotok kellett volna. Ahogy igyekezett, hogy elérje a kormányt. Ahogy nekiesett volna minden mozgatható alkatrésznek :)

  Közben meg babázik és egyre több gondom van azzal, hogy a babáját mindenhova hurcolja magával. Az egyik kedvenc kisplüsst megitatta alaposan, amíg hátat fordítottam neki. És az se fiús dolog talán, hogy minden otthonról indulás előtt odalibben a tükör elé, elmélyülten tanulmányozza a látványt, illegeti magát, hát, az valami szenzációs :)

  Szóval akkor van egy fiús-lányos modern? lányom :)

 • 2007.08.07 07:19:57diaz

  kowacs: mintha csak az én lányomról írtál volna:-) Én is szeretem rajta a kéket, nagyon jól áll a kék szeméhez és szőke hajához.

  Egyébként én is utálom, sőt fennen hangoztatom mindenhol, hogy baromság az, hogy a fiúk kéket, a lányok rózsaszínt hordanak. Ennek ellenére a múltkor találkoztam egy ismerős párral, az újszülött kislányukat tologatták egy világoskék babakocsiban. Később anyukám kérdezte, hogy "mijük lett" (na ezt a kifejezést is rühellem) az ismerőséknek, mire én gondolkodás nélkül rávágtam, hogy hát fiú, mert a babakocsi színe ugrott be elsőre. Szóval ez a színes dolog valahol jó mélyre lehet elásva bennünk...

 • 2007.08.07 07:48:21Tish

  kowacs, az én lányom is ilyen, szülinapjára kisautót, és motort kért:))) De ha leül játszani, akkor főz, és babázik.

  A tükröt pedig egyenesen imádja! Rendszeresen ruhapróbát tart előtte, ellenőrzi magát benne. Azért kellett a fogmosáshoz használt tükröt leszerelni, mert játszott, grimaszolt, ahelyett, hogy fogat mosott volna a segítségével:)

 • 2007.08.07 08:49:04marcangoló

  Nekünk mondta a doki, mikor született, hogy kislány. Valami olyan szöveggel, hogy na, akkor tényleg nem lesz harmadik. Mert előtte kifejtettük, hogy egy fiú, egy lány, és ez igy jó is. Ezért klassz, hogy ismeri az embert az orvos. Még klasszabb, ha emlékszik is arra, amit mondasz.

 • 2007.08.07 09:58:21Tori

  Az én lányom is gyakran van kékben, főleg mert rühellem a rózsaszínt. És gyakran kisfiúzták idegenek, de nem érdekelt, mert idegenek. Ráadásul kedvenc játéka a csavarhúzó meg a kalapács. Ha nem vigyázok, mindent összeszögel. És négy hónaposan egy benga motor berregése inspirálta nála az első felülést a babakocsiban. Azóta is megvész a motorokért. Viszont mosolyogni csak szakállas pasikra hajlandó, már a második naptól. Azért csak a másodiktól, mert az elsőn még a tisztába tételre sem ébredt fel. :)

 • 2007.08.07 10:00:33eszter

  Nálunk a 3.-nál a doki: "Na végre, gyerök lett" PErsze poénból.

 • 2007.08.07 10:03:35másutt

  diaz: vicces babakocsi tortenet: en kineztem egy klassz pirosat. (meggyszinut)

  ezek utan mint ahogy fenn irtam Parom elkezdett mindent rozsaszinben venni.

  ugyhogy most ugyanaz a kocsi lesz, csak szurke, vagy fekete, hogyne usse nagyon a sok babarozsaszintol ciklamenig futo szint, amikor a parkban viritok. az mar nekem sok lenne.

  legalabb jo lesz a kislany még meg nem fogant occsenek is, 2 ev mulva :-D

 • 2007.08.07 10:04:08Tori

  Nálam még nem volt poén. Már amikor én születtem. Komoly csalódást okoztam a családomnak. :( A férjem meg majdnem megütötte a szomszédot, amikor a leányzó születésének hírére vigasztalóan azt mondta, "sebaj, majd legközelebb sikerül".

 • 2007.08.07 10:11:45papirbirka

  kovvacs, Tish, Tori az én lányom is motor, autó és pumpa függő. Színházba-koncertre meg főként azért szeret járni, mert jár hozzá a lakkcipő. Úgy látszik ezek a mai lányok már csak ilyenek;-)

 • 2007.08.07 10:14:10másutt

  Tori: eszemmegall, az ember mindig abban remenykedik, hogy ez a mentalitas kihal egyszer.

  Tiszta India. :-(

 • 2007.08.07 10:15:08Tish

  papirbirka, meg járnak hozzá még a csatok, hajgumik és a szép "pörgős" szoknyák:))))

 • 2007.08.07 10:17:53Tori

  másutt, hozzáteszem, apja lányért drukkolt. :) A szomszéddal meg azóta nem áll szóba, hogy az áthívta magához a páromat, felkeltette és kicsomagolta az alvó gyereket, hogy mutasson a páromnak egy fütyköst. Kedvesemben felmerült a gondolat, hogy "ha fa**t akarok látni, elég a fejedre néznem" de visszanyelte és hazajött.

 • 2007.08.07 10:18:03papirbirka

  A dokim a mostani vizsgálaton azt mondta azért jó, hogy előbb lett lányom és most jön a fiam, mert a lányok babusgatják/törődnek az öcsükkel, míg fordítva a fiúk tojnak a lányok fejére. És ez később is így marad, legalábbis a saját gyerekeit elnézve. Hmmm, tényleg jól jártunk? Én kicsinek mindig egy nagy szuper bátyót kértem anyuéktól és nagyon nehezen értettem meg, hogy az biológiai képtelenség.

 • 2007.08.07 10:20:17Tish

  Tori, nagyon gáz, hogy ez a szemlélet uralkodik még mindig. Az ismerőseim közül kettőnek is fia született, és azóta is döngetik a mellüket, hogy lám, FIAM lett. Mintha a lányok nem lennének egyenrangúak velük.

 • 2007.08.07 10:21:38papirbirka

  Tish, csat és hajgumi még nem képezi repertoárunk részét, mert nincs elég haj amibe tegyem, de a pörgős ruhákat már értékeli. Úgy feszít, ha ki van öltöztetve, hogy meg kell zabálni, esküszöm még járni is máshogy jár.

 • 2007.08.07 10:27:27Tish

  papirbirka, szinte látom magam előtt:) Nagyon édes lehet:)))

 • 2007.08.07 10:28:30papirbirka

  A férjem azt mondta, azért jó hogy elsőre lánya született, mert felszabadult egy csomó saját elvárása alól, pl. hogy a ügyes, meg vagány legyen a gyerek stb. és így könnyebben megtanulta a Zsozsótól, hogy feltétel nélkül majom-szeressen. Úgy szerettem érte amikor ezt kifejtette.

 • 2007.08.07 10:34:00másutt

  Tori: mivel lehetne megvesztegetni, hogy menjen vissza es mondja ki, amit gondolt? :-D

 • 2007.08.07 10:34:17marcangoló

  Én örülök, hogy előbb lett a fiam, mert igy végre megtörtük a családi sort azzal, hogy mindenkinek nővére van. Az öccsök folyton azzal jönnek, hogy egyfolytában a nővéri terror alatt nyögtek.

 • 2007.08.07 10:38:24Tish

  papirbirka, jajj, nem is tudod milyen jól megfogalmaztad egy ismerősöm problémáját! Az apa nem fogadja el a gyerek mentalitását, lepuhányozza, és folyamatosan érezteti vele az elégedetlenségét. Odáig fajult már a helyzet, hogy a gyerekből írta meg az óvónő a problémás gyerekekről szóló diplomamunkáját:(

  Nagyon sajnálom szegényt, mert egy végtelenül csendes, igazi érző lélek, és ráadásul így duplán szenved:(

 • 2007.08.07 10:40:18másutt

  Lanyok,

  Amikor a kislany a nagyobb es szuletik egy kisoccse, MINDIG ez a kep jut eszembe, az altalam eddig latott egyik legaranyosabb fenykep a vilagon:

  Caroline Kennedy puszilja a bebi kisoccset, bebi JFK Jnr-t, 1961.

  Akinek erre nem olvad meg a szive...

  www.pbase.com/omoses/image/61191580

 • 2007.08.07 11:04:18anyamami

  "Jajj, hogy miért nem lett már egy kislány" ezt mondják amikor kiderül hogy négy fiam van. Nekem az ilyen megjegyzések az egyik fülemen be a másikon ki.:-))

 • 2007.08.07 11:24:01Vvuk

  Mi négen vagyunk testvérek lányok. Nálunk a "Jaj szegény apátok!" megy.

 • 2007.08.07 11:31:47diaz

  Nálunk páom nagyon fiút szeretett volna. Az UH-kon nemigen mutatta a baba, hogy mije van, a doki végül úgy nyilatkozott, hogy inkább fiú, mint lány. Ettől kezdve párom boldogan újságolta mindenkinek, hogy fiunk lesz, már eltervezte azt is, hogy melyik focisuliba fogja járatni. Aztán az amniocentézis kimutatta: a magzati kromoszóma kariotipusa XX. párom nem hitte el, vissza akart küldeni a dokihoz, hogy kérdezzem meg, az XX tényleg lány-e:)) Mikor többen is megerősítették, hogy igen, hallgatott egy sort, majd mosolyogva közölte, hogy a női futball úgyis felfutóban van:)

 • 2007.08.07 11:47:15másutt

  diaz, nem akarok itt egy keseru hegedut jatszani, de noi fociban TALAN meg van valami eselyunk, mint orszag. Asszem a fiuk eljatszottak (szo szerint) a bizalmat. :-D

 • 2007.08.07 12:03:02szanna

  Az én elsőszülöttem fiú. Egy fiú is tud rajongani a húgiért és nem tojik a fejére, csak megfelelő korkülönbség kell.

  :)

  iwiw.hu/pages/user/profileimages.jsp?clearsession=true

 • 2007.08.07 12:06:32Tori

  Amikor kiderült, hogy lányt várok, közöltem a férjemmel, hogy mostantól nőuralom lesz otthon. Erre álszomorú vigyorral vállat vont és visszakérdezett: miért, eddig mi volt? :) Egyébként egyre többször oda nyilatkozik, hogy másodikra is kislányt kér. Mondtam, hogy azt kap, amit csinál, rám ne kenje! :D

 • 2007.08.07 12:07:38Tori

  Nekem nővérem van és születésemtől sz**t a fejemre. :( szóval szerintem se nemfüggő.

 • 2007.08.07 12:35:01manci

  Úgy tűnik bazi szerencsések vagyunk, mert soha semmilyen célzást nem kaptunk az elsőszülött lányunk miatt. Egyébként mivel a férjem családjában alig vannak lányutódok, éppenhogy ez volt a fegyvertény.

  És igen, a férjem is egy icipicit jobban szeretne most is lányt. Én meg fiút. Persze igazából tök mindegy, és sosem avatkoznék be a gyerekeim nemébe, akkor se, ha engedélyeznék.

 • 2007.08.07 12:38:02papirbirka

  Sajnálom Tori, igyekszünk, hogy Zsozsó jó nővér legyen. Eddig szépen "teljesít":magától napi tízszer körbepuszilja a hasamat, hogy a kistesó ne érezze magát egyedül. Vicces amikor a forgalmas utca közepén megkéri, hogy most azonnal guggoljak le és húzzam fel a pólóm, mert ő puszit akar adni, de persze mindig megteszem, nem akarom elvenni a kedvét, a bámészkodókat meg letojom. Persze tudom, hogy még sem figyelmet, sem időt, sem játékot nem vett el tőle a kicsi, így könnyű szeretni.

 • 2007.08.07 13:00:40marcangoló

  Nálunk is hatalmas sláger a kislány, az öt fiú után... (ilyen a nemek eloszlása a családban 10 év alatt).

 • 2007.08.07 13:04:09kandi

  Nálunk a nővéremet tutira fiúnak mondták, mert anyukám petefészkét a terhesség alatt kellett műteni. Pesze az egész család felkészült a fiúra. Aztán persze lány lett. Apu éppen egy meccs után (kézilabdázó volt)a zuhanyzóban tutta meg, hogy hát megszületett a lánya, mire csak ennyit tudott kinyögni: lány? Úgy meglepődött. De aztán nagyon örült neki.:)Azóta is imád bennünket:)

 • 2007.08.07 13:20:22diaz

  másutt: focival kapcsolatban egyetértünk.  Még egy aranyos sztori: szülés után a kórházból hazajövet először egy cigány ismerőssel találkoztunk (idősebb férfi, jó sok gyerekkel), aki persze kérdezte, hogy fiú-e vagy lány. Én mondtam, hogy lány, mire ő sajnálkozó arcot vágott, majd részvevően megpaskolta a vállam és közölte: nem baj, fő, hogy egészséges, majd a következő jobban sikerül:))))))

 • 2007.08.07 13:21:14manci

  Apósom régebben többször kifejtette nekem, mennyire örül, hogy két fia van, neki mennyire nem hiányzott, hogy lánya legyen. Aztán ugye megszületett a lányunokája, aki azt csinál a nagyapjával, amit akar. Azóta, amikor Orsi simogatja, puszilgatja, illegeti magát előtte, forog a kis szoknyájában, nem is egyszer hallottam, apósomtól, hogy ezért szeretett volna mindig is egy kislányt.

 • 2007.08.07 14:01:41kovvacs

  diaz 2007.08.07 11:31:47

  :))))))))))

  ezen röhögök öt perce :))))))

 • 2007.08.07 15:09:55diaz

  kowacs: én is röhögtem, na meg a SOTE II. fél földszinti folyosója is:)))

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta