Még mindig gurul a Csigabusz

Aki múlt héten elmulasztotta a kapolcsi kiruccanást, az ezen a hétvégén még leugorhat betömködni a kulturális űrt, hiszen a Művészetek Völgye még teljes gőzzel üzemel, bár lehetséges, hogy ez a gőz eső formájában elcsapódva rontja némileg a hangulatot.



No de ez ne riasszon el senkit, Kapolcson négy éve minden fesztivál alatt esett, és ennek ellenére jól éreztük magunkat. Múlt héten az állandó programokból szemezgettünk, most párat az e hétvégiekból ajánlanánk.

Először is Pulán szombaton Romanap, vasárnap Indianap lesz, megfelelő nemzetiségű mesékkel, táncházzal és kézműves programmal, tizenegytől kettőig. Vasárnap korábban menjünk, mert tíztől lesz Varga Anikó gyerekszínházának premierje a gyerekszínészekkel. Nem csak az izguló szülőknek, hanem mindenkinek élvezetes előadás lesz látható.

Monostorapátiban szombaton táncszínház lesz a legeslegkisebbeknek. Igazán kíváncsi vagyok, mit szólnak a bölcsisek Bozsik Yvette-hez, mert hogy az ő társulata fogja eljátszani nekik a négy évszakot, mindenféle vizuális trükköt bevetve.

A Művészetek Völgyébe költözött erre a pár napra a Kolibri Színház is, és telepottyogtatta programjaival a Völgyet. Taliándörögdre mindenképp menjünk el amúgy is, mert gyönyörű a Klastrom és az Ősök Háza, no meg a frissen kigazolt zsidó temető (köszi, Lauderesek) – ha már ott vagyunk, akkor pedig részt is vehetünk a Hold és a Csillag elrablásában szombaton négykor, amikor is mindenféle vásári szerepeket játszhatnak el a gyerekek a Kolibrisek vezetésével. Persze ha inkább a nézelődést-hallgatást, semmint az efféle modern bevonós színházat preferáljuk, akkor sem maradunk hoppon: Kapolcson egész hétvégén üzemel a meseolvasás az Evangélikus Udvarban, szombaton fél tizenegykor Janikovszky Éva, délben Pettson, fél négykor pedig Jakob Mendeltől a Semmiség, fél hattól Lázár Ervin lesz hallható, illetve látható. Másnap fél négykor pedig a közkedvelt Moha és Páfrány, a két vicces erdei manó lép fel ugyanitt.

Kicsit nagyobbaknak ajánljuk a Kastélyban reggel tíztől vagy délután négytől azt a különleges kézműves-foglalkozást, ahol megismerhetik a gyerekek, hogy hogyan épül egy templom, és rögtön össze is ragaszthatják, ki is festhetik különböző korok híres templomainak makettjét.

Ha mégsem lenne kedvünk leutazni a nem olyan messzi Balaton-felvidékre, akkor vegyük csak a Lánchíd felé az irányt. Itt ugyanis végre-valahára kiderül, hogy szeressék-e a gyerekek a komolyzenét, és ha igen, akkor hogyan. Meg persze a szüleik. És egyáltalán, hogy tudjuk olyanra faragni a fülünket, hogy beleférjen a könnyű és a komoly is. Persze itt a könnyű alatt sem a megasztárosan fénylő csillagocskákat értik a program alapján, hanem fiatal tehetséges és képzett zenészeket. Szombatról ajánljuk tizenegykor Pesten Az üveghegyen túl...-t, Budáról nagy kedvencünket, Bognár Szilvit öttől hatig. Vasárnap tizenegykor stílusosan Brémai muzsikusok a Szeleburdi Meseszínház előadásában, és egy kis ebédet közbeiktatva kettőre átérünk Budára Harcsa Veronika szintén nem megvetendő hangját meghallgatni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra