SZÜLŐSÉG

Még mindig gurul a Csigabusz

2007. augusztus 3., péntek 08:19

Aki múlt héten elmulasztotta a kapolcsi kiruccanást, az ezen a hétvégén még leugorhat betömködni a kulturális űrt, hiszen a Művészetek Völgye még teljes gőzzel üzemel, bár lehetséges, hogy ez a gőz eső formájában elcsapódva rontja némileg a hangulatot.No de ez ne riasszon el senkit, Kapolcson négy éve minden fesztivál alatt esett, és ennek ellenére jól éreztük magunkat. Múlt héten az állandó programokból szemezgettünk, most párat az e hétvégiekból ajánlanánk.

Először is Pulán szombaton Romanap, vasárnap Indianap lesz, megfelelő nemzetiségű mesékkel, táncházzal és kézműves programmal, tizenegytől kettőig. Vasárnap korábban menjünk, mert tíztől lesz Varga Anikó gyerekszínházának premierje a gyerekszínészekkel. Nem csak az izguló szülőknek, hanem mindenkinek élvezetes előadás lesz látható.

Monostorapátiban szombaton táncszínház lesz a legeslegkisebbeknek. Igazán kíváncsi vagyok, mit szólnak a bölcsisek Bozsik Yvette-hez, mert hogy az ő társulata fogja eljátszani nekik a négy évszakot, mindenféle vizuális trükköt bevetve.

A Művészetek Völgyébe költözött erre a pár napra a Kolibri Színház is, és telepottyogtatta programjaival a Völgyet. Taliándörögdre mindenképp menjünk el amúgy is, mert gyönyörű a Klastrom és az Ősök Háza, no meg a frissen kigazolt zsidó temető (köszi, Lauderesek) – ha már ott vagyunk, akkor pedig részt is vehetünk a Hold és a Csillag elrablásában szombaton négykor, amikor is mindenféle vásári szerepeket játszhatnak el a gyerekek a Kolibrisek vezetésével. Persze ha inkább a nézelődést-hallgatást, semmint az efféle modern bevonós színházat preferáljuk, akkor sem maradunk hoppon: Kapolcson egész hétvégén üzemel a meseolvasás az Evangélikus Udvarban, szombaton fél tizenegykor Janikovszky Éva, délben Pettson, fél négykor pedig Jakob Mendeltől a Semmiség, fél hattól Lázár Ervin lesz hallható, illetve látható. Másnap fél négykor pedig a közkedvelt Moha és Páfrány, a két vicces erdei manó lép fel ugyanitt.

Kicsit nagyobbaknak ajánljuk a Kastélyban reggel tíztől vagy délután négytől azt a különleges kézműves-foglalkozást, ahol megismerhetik a gyerekek, hogy hogyan épül egy templom, és rögtön össze is ragaszthatják, ki is festhetik különböző korok híres templomainak makettjét.

Ha mégsem lenne kedvünk leutazni a nem olyan messzi Balaton-felvidékre, akkor vegyük csak a Lánchíd felé az irányt. Itt ugyanis végre-valahára kiderül, hogy szeressék-e a gyerekek a komolyzenét, és ha igen, akkor hogyan. Meg persze a szüleik. És egyáltalán, hogy tudjuk olyanra faragni a fülünket, hogy beleférjen a könnyű és a komoly is. Persze itt a könnyű alatt sem a megasztárosan fénylő csillagocskákat értik a program alapján, hanem fiatal tehetséges és képzett zenészeket. Szombatról ajánljuk tizenegykor Pesten Az üveghegyen túl...-t, Budáról nagy kedvencünket, Bognár Szilvit öttől hatig. Vasárnap tizenegykor stílusosan Brémai muzsikusok a Szeleburdi Meseszínház előadásában, és egy kis ebédet közbeiktatva kettőre átérünk Budára Harcsa Veronika szintén nem megvetendő hangját meghallgatni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.08.03 09:57:51marcangoló

  Vágyom ide! Nekem eddig hogy hogynem, kimaradt. :-(

 • 2007.08.03 12:29:39papirbirka

  A Bozsik Yvett féle négy évszak szuper, Zsozsóval már kétszer láttuk a Kolibriben, tátott száj ütemesen doboló lábak, vagy állva riszáló fenék. Azóta állandóan színházba akar járni. Ja és a szintén BY féle Létramesét is nagyon élvezte a Mammut Szinházban, azt sajnos én nem láttam csak a nagyi;-))

 • 2007.08.05 08:25:36babesz

  Mi Kapocstól nem messze töltjük a nyarat (a mázlisták), így minden nap átruccantunk. A Glitterbirdös előadásokat sorra vettük, mert Pesten képtelen vagyok rá jegyet szerezni. Tényleg igaz a 0-3 éves korhatár, a félévesem szeme csak úgy csillogott.

  Votunk Öcsön népi játékokat tanulni a Tükrös (azt hiszem) zenekarral. Ők is kisgyerekekre vannak szakosodva, nagyon jól csinálták.

  Kapolcs maga viszont bevállalhatatlan két gyerek egy felnőtt felállásban szerintem. Egy délelőtt kipróbáltuk, de hamar idegrohamot kaptam a tömegtől, így mindig máshol kerestünk elfoglaltságot.

  Nyár elején elhatároztam, hogy idén kihgyom a Művészetek Völgyét, mert két gyerekkel nem tudom lemenedzselni. Ehhez képest minden nap átmentünk. Jó volt, hogy a gyerekprogramok általában kevésbé zsúfolt helyen voltak, így könnyen lehetett felügyelni a gyerkőcöket.

 • 2007.08.07 12:32:02mókusfácán

  Nekem nem jött be!

  Nem babakocsis túra, a kaja meg annyira szar volt, hogy a gyerek kiköpdöste( a sorban állva mindig variáltam, hogy mit is vehetnék,de amikor láttam a valóságot módosítottam),d e így sem tudtam megetetni a húslevesnek álcázott vegetával és sültkrumplival!

  Lehet, hogy nem Kapolccsal kellett volna kezdeni?

  kiábrándító volt!

 • 2007.08.09 20:26:41gyöngy1

  Jol làtom ez épp a tàrsasjàtékos "foglalkozàs".

  A jàték amely a legjobban làthato Reiner Knizia, Genial nevezetü jàtéka. 2-4 jàtékos részére. Akik szeretik a logikai jàtékokat azok biztos szeretni fogjàk, akik meg inkàbb a könnyedebb jàtékokat szeretik, azok is mert nagyon könnyen megtanulhato és a szinek miatt, egyàltalàn nem tünik annyira "komolynak" mint a sakk.

  A bal also sarokban, ha jol làtom akkor egy lapkàkbol àllo jàték van (Fjord?). Aki ismeri a Carcassonne-t az tudja mire gondolok: kis kartonlapokbol a jàtékosok àllitjàk össze a tàblàt a jàték soràn, és ezzel szereznek pontokat. Természetesen a lapokat ùgy kell letenni, hogy mindegyik oldala passzoljon a mellette levöhöz.

  Bocs, de nem hagyhattam ki... Mi rendszeresen tàrsasjàtékozunk (férjemnek van vagy 80 tjàtéka), és màr a kis 3 évesünknek is van külön tàrsasjàtéka. Ez egy szimpatikus program, amikor a csalàd együtt van, egymàsra figyel.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta