SZÜLŐSÉG

Hogyan csináljunk gyereket?

2007. augusztus 3., péntek 10:29

„A terhesség nem villanykapcsoló, amit tetszés szerint be lehet kapcsolni, amikor valaki elhatározza, hogy itt az ideje egy porontynak” - mondta Dr. Laufer Gábor, a Velvet nőgyógyásza. Mikor eshetünk legkönnyebben teherbe, milyen módszerekkel segíthetjük a fogamzást?


A nők nagy része a tinédzserkori félelmek és a felvilágosítás hiánya miatt azt hiszi, hogy a terhesség automatikus. Ezért fordulnak sokan már a fogamzásgátlás abbahagyását követő egy-két sikertelen próbálkozás után nőgyógyászhoz és meddőségi szakemberhez, tudtuk meg Dr. Laufer Gábortól. A terhesség pedig messze nem automatikus, mivel egy nő átlagosan havonta egy-két nap tud csak teherbe esni.

Hiába rohannak hát túl korán orvoshoz a gyermekre vágyó nők, elképzelhető, hogy ezzel inkább késleltetik, mint felgyorsítják a teherbe esést. Sokszor túl hamar kell gyógyszeres kúrákon vagy sebészi beavatkozásokon (pl. laparoszkópia) túlesniük, amelyek talán elkerülhetők lettek volna.

A nőgyógyász azt tanácsolja, hogy ha valaki elhatározza, hogy gyermeket szeretne, legalább egy évet szánjon rá a projektre, várjon türelmesen, és ne rohanjon egy-két sikertelen hónap után szakemberekhez.

Hogyan lehet siettetni a terhességet?
Dr. Laufer Gábor szerint biztos metódus nincs. A módszerek, amelyeket ajánl, a valószínűséget emelik ugyan, de biztos sikert nem garantálnak.

1. Ismerjük meg a ciklusunkat. Értsük meg hogy mikor, mi és miért történik. Az átlagos ciklus 28 napos. A menstruáció első napjától számolva a 14. napon a legvalószínűbb a peteérés és kiszabadulás, akkor van a bűvös egy-két nap, amikor a nő termékeny. Vannak nők, akik ezt érzik (két menstruáció között rövid ideig tartó furcsa fájdalom, ami aztán elmúlik, vagy a hüvelyváladék változása – amely nyúlós, tojásfehérjéhez hasonlító állagúvá válik), de vannak, akik nem éreznek semmit. Természetesen a pete kiszabadulása után a legvalószínűbb a teherbe esés. Az is jó ötlet, ha valaki naptárban vezeti a ciklusát. (Az interneten is számos termékenységi kalkulátor található, például http://www.fertilityfriend.com

2. A hőmérőzés az egyik legismertebb és legmegbízhatatlanabb metódus. A peteérést egy körülbelül 0.5 fokos hőmérsékletemelkedés jelzi, ami a menstruációig úgy marad, aztán visszaesik az eredeti értékre. A mérést reggel, még az ágyban fekve kell végezni, lehetőleg higanyos hőmérővel, amelyet előző este kell lerázni. A digitális hőmérők arra jók, hogy lázat jelezzenek, de arra nem, hogy egy-két tizedes eltérést kimutassanak.  

3. A legjobb metódus a peteérést jelző (ovulációs) teszt, (általában 5 darab található egy dobozban), amelyet patikákban lehet venni. Hátránya az igen borsos ára. (Kismamák kedvelt módszere, hogy a kis tesztcsíkokat hosszában kettévágják, így kétszer annyi tesztből gazdálkodhatnak.) A tesztet a 12. napon kell elkezdeni használni, naponta egyszer. Amikor jelez (színt változtat vizeletbe mártás után) az attól számított 18-30 órán belül a legmagasabb a teherbe esés valószínűsége (tehát akkor kell szexelni). Innentől kezdve 7-10 napon keresztül minden másnap ajánlott nemi életet élni.

A sperma koncentráltsága függ attól, hogy mennyi ideig nem volt szex. Ideális körülmények között 3-5 napos önmegtartóztatás után a legkoncentráltabb. Akik komolyan próbálkoznak, azok az elvárt ideális 14. nap előtt 3-5 napig nem szexelnek. A 14. nap (vagy amikor a teszt jelzi) után 18-30 órán belül, ezután másnaponként érdemes nemi életet élni.

4. A pozíciók is szerepet játszhatnak a teherbe esésben. Leghasznosabb, ha logikusság elvét követjük: A spermának a méhszáj közelébe kell jutnia. Létezik gravitáció, ami befolyásolhatja a dolgot, tehát nem járhat rosszul az, aki a közönséges "misszionárius pozícióban" próbálja. Ha valaki plusz növelni akarja ennek a hatékonyságát, tegyen a feneke alá egy párnát.

5. Szex után ne ugorjunk ki az ágyból, ne rohanjunk a fürdőszobába. A leghatékonyabb ágyban maradni több órán keresztül. Ha mégis ki kell menni, semmiképpen nem szabad irrigálni.

6. Nem érdemes túl korán terhességi tesztet csinálni. A következő várható menstruáció időpontjáig elvégzett teszt kidobott pénz, hamis reményeket és felesleges izgalmakat okoz.

Dr. Laufer Gábor felhívta a figyelmet arra is, hogy az elhízás egyre több embert érint és mivel sok nő fogamzóképességét befolyásolja a súlya, tervezett terhesség előtt hasznos normális súlyba kerülni. Jó ötlet terhesség előtt napi 1-2 mg folsavat szedni, ez csökkenti bizonyos genetikai hibák valószínűségét.

A nőgyógyász végül még egyszer nyomatékosítja: „Ha valaki peteérést tesztel, hőmérőzik, méhnyak nyákot vizsgál, egyéb fogamzást elősegítő módszereket alkalmaz, sikertelenség esetén mindenképp várjon legalább hat hónapig, mielőtt orvoshoz fordul. Teljesen spontán (minden segítség nélküli) próbálkozás esetén minimum egy évet várjanak.”

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.08.03 13:24:20Tjuca

  Másutt!  Valószínűleg azért írta a muki, mert találkozott már jó néhány nővel, sőt van egy fóruma is, ahova több ezer kérés/kérdés ment már, és ezekből az adatokból arra következtetett, hogy 30 sőt 35 felett lényegesen romlanak a teherbeesési esélyek. Örülj neki, hogy egyből jött a baba, de az ismerőseim körében sokan, és jómagam is, azért kevesebbet aggódunk a "becsúszott" gyerekeken, mint a sok hónapos várakozáson, holott én még a 29-et sem töltöttem be.  Valmaint a tablettaszedés után azért ajánlanak kihagyni egy-két hónapot, mert a tabletta a peteérést állítja le, és egy kicsit "belecsal" a hormonrendszerbe, pl. vékonyítja a méhnyálkahártyát. Ezért, ha valakinek elfed valamilyen problémát 2-3 hónap alatt kijöhet, de pl. pont a méhnyálkahártya elvékonyodása miatt több a korai vetélés, ha valaki nem kap progeszteron pótlást. Nyilván, aki helyből teherbe esik, és túl van az első trimeszteren, annak a babának nem lesz kutya baja sem.  Valamint a fog. gátló utáni könnyebb teherbeesést szolgála az is, hogy (orvostanhallgató barátom mondta) a petesejt a spermákat úgy kezeli, mintha teljesen új férfi spermái lennének. Ugye, sokszor van, hogy egy partnerváltásnál rögtön teherbe esik a nő, kb. hasonló a fogamzásgátló után is a helyzet. "Összeférhetetlenség" esetén javasolják 3 hónapig az óvszert, és fogamzásgátlót, hogy ezt a hatást érjék el. Így pl. aki hosszú hónapokon, éveken keresztül próbál teherbe esni, kevesebb eséllyel indul, mint aki leteszi a gyogyót, és szabadon szerelmeskedik.  Tehát van pro és kontra, mindenkinek mérlegelnie kell, hogy mit szeretne.  Egy szónak is száz a vége, nyilván van némi kockázata annak, hogy valaki később vállal gyereket, és minél később annál inkább (meg, hogy esetleges problémára csak későn derül fény, ezért a kezelések miatt kevesebb gyereket tud vállalni, vagy extrém esetben átesik a klimaxon, mint az Szanna ismerősével történt), de nem mindenkinél egyformán, és mint ahogyan sokan írtátok, nem is törvényszerű, is itt vannak az élő példák hogyan kell az első alkalommal teherbe esni, és úgy is maradni. 8) Csak ugye ott van a statisztikai sokaság másik oldala, meg az átlag (akinek mondjuk fél évet kell várnia, és mégis padlón fetreng) is, akikről ugye a cikk szól.  Na most lehet verekedni a nudlival. :-)  Ja és lényeges különbség van az ijesztgetés, és a tájékoztatás fogalma között. Én is azt hittem, hogy első hónapban már csíkos tesztem lesz, aztán eltelt több, mint 13 (közben egy vetéléssel), és a második babára várva is már az 5. hónapnál járunk, igaz itt is egy vetéléssel. Elhiheted cserélnék most Veled szívesen, de nekem más lapokat osztott a sors. Na jó nem lennék egy nappal sem vénebb, ez igaz. :-) • 2007.08.03 13:24:40másutt

  liva6:

  mintahogy fenn beirtam, en, 35,5 eves noi egyed az elsore teherbe estem az ovulacios teszt hasznalata kozben.

  (volt mas jel is, huvelyvaladek megvaltozott aznap, mint a nagykonyvben, stb) de a teszt bejelzett es most itt vagyok nagy hassal.

  az is jol jott, hogy percre tudtam mikor estem teherbe, a dokik szeretik az ilyet, ha a ciklusod irregularis.

  ez nem varosi legenda, nem baratno tortenete, ez az en igaz tortenetem a rapisilos ovulacios teszttel.

  nyilvan nem mindenkinek ilyen egyszeru.

  nekem bejott. artani nem arthat.  mi ezt csinaltuk, es emiatt ezt ajanlom:

  vitamint szedni folsavval minel hamarabb, pialast, cigizest egyeb mergeket lehetoleg abbahagyni, egeszsegesen taplalkozni, nagyokat aludni, es jokat hancurozni az agyban.

  ha 1-2 honapon belul semmi, akkor be lehet vetni a nagyagyut az ovulacio meres formajaban.  semmi mast nem csinaltunk, sem agyban maradas, se gyertyaallas, se streszeles nem volt.

 • 2007.08.03 13:28:04liva6

  másutt:

  köszi, megfogadom tanácsaid. A gyertyaállás nekem se tetszik, szerintem kihagyom és a Káma Szutra tornamutatványait veszem elő. :)

 • 2007.08.03 13:31:36másutt

  Tjuca... egyebkent teljesen egyetertek mindennel, amit irtal.

  :-)

  Nincs nudli. :-)

  Pontosan tudom, hogy 'szerencsem' volt.

  Sokaknak jut mas lap, mint irtad.

  Egy pillanatra sem felejtem el, milyen draga kincs ez a ficankolas itt bennem...  Egyebkent mi speciel abbahagytuk a tablettat 1 evvel azelott, hogy a babagyartas elesbe ment volna.

  Akkor meg dohanyoztam :-( es tudtam, hogy milyen rettenetes veszelyei vannak a dohanyzas + fogamzasgatlo hasznalatnak 35 felett.

  A cigi lerakas (akkor) meg nem ment, szegyen es gyalazat.

  Azota annak is vege.

  Teljesen tiszta eletet elek.

  :-)  A korai klimax nem volt tema: belem lett nevelve a feleventi fogorvos es nogyogyaszati vizsgalat, nem felunk a farkastol alapon. Mindig nagyon figyeltem az ilyesmire, mellvizsgalat, verkep, koleszterin, mehnyakvizsgalat, fogtisztitas.

  Az USA-ban megdorgaljak az embert, ha nem figyel oda. • 2007.08.03 13:40:57desszert

  a méhnyak váladék vizsgálata teljesen ingyen van, nem szükséges hozzá semmilyen szerkezet, pusztán egy pillantást kell kell vetni rá. amelyik napon a leginkább nyúlós s gyönyörűen átlátszó, akkor van a peteérés.

 • 2007.08.03 13:50:48másutt

  perah: fekete bugyi hordasa az aktualis heten sokat segit :-D

 • 2007.08.03 13:55:35anapell

  Én mikor várandós lettem, megnéztem egy gagyinak tűnő kínai fogamzásnaptárt, ami szerint fiú a pocaklakó.No én mindig kislányos anyukának gondoltam magam, úgyhogy reménykedtem.. És tényleg kisfiú lett. Most már persze kisfiús anyuka vagyok, és tán az is voltam mindig.. No de legközelebb aztán beváljon, és leány legyen ám!

 • 2007.08.03 14:02:40Tjuca

  Másutt!  szent a béka, pláne, hogy nincs nudli, amivel agyoncsaphatsz.  Annapell!  p=0,5 fiú, q=0,5 lány. Nagyon tudják ezek a kínaiak, hogy milyen jóslában van a biznic. P=0,5 bejön Q=0,5 nem jön be. Ez jobb, mint ha brit kutató lennék. :-) Ezzel az erővel pénzfeldobhatsz is, pont ugyanannyi az esélye, csak ne ismételgesd, csak gyerekenként egy pénzt ér feldobni. :-)))))

 • 2007.08.03 14:08:34másutt

  Tjuca: drukkolok am Neked es a peteidnek nagyon.

  Kuldok feled bebivarazsport.

 • 2007.08.03 15:11:20Lütyő

  Az én receptem a teherbe esésre: (bár tom, hogy nincs 2 egyforma ember és univerzális módszer!)

  1. Elevit

  2. jóga

  3. és orgazmus!!!  Merthogy 33 napos átlagos ciklushossz mellett, menstruáció elejétől számítva a 8. napon estem teherbe, amire azt mondta a doki, hogy az orgazmus váltotta ki a peteérést.  Azért tudni ily biztosan, mert csak ekkor nem védekeztünk, mert egy előző vetélés után még túl korai lett volna. Úgyhogy, akinek volt vetélése, se csüggedjen, mert én - ugyan szabálytalanul - de rá 6 hétre lettem újra várandós!

  És most mát kitartott mellettünk a bébi, aki ezek szerint nagyon akar jönni! :-)  És még egy megj.:

  Aszondta anno nekem egy bioenergetikus, hogy már kiválasztott minket egy bölcs kis lélek, csak várja a megfelelő időpontot és hogy megtanuljuk, amit még kell. Hát ebben van, aki hisz, van, aki megfekszik tőle, én mindenkire rá bízom, de tuti, hogy nemcsak rajtunk múlik! :-)

 • 2007.08.03 15:14:30Lütyő

  Ja! És az ovulációs teszt nem mutatott nálam semmit!

  Illetve a nyákvizsgálgatástól sem lettem okosabb!

 • 2007.08.03 17:32:53másutt

  HAHA. A nap hire: amerikai hazaspar 17. (igen, tizenhetedik!) gyereke szuletett meg.  A legkisebb Duggar, egy Jennifer nevu kislany ma szuletett, termeszetes uton (bar anyjanak volt mar csaszarmetszese.

  Ugy tunik naluk nem problema a teherbe eses. (volt 2 par iker is) :-)  Erdekessegek: a 40 eves holgy eddig osszesen 126 honapig volt terhes, az 10,5 EV!

  Osszesen 90 ezer pelenkat hasznaltak fel.  www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/n/a/2007/08/03/national/a055328D46.DTL&tsp=1 • 2007.08.03 18:01:42Tjuca

  Másutt!  Nekünk még várakoznunk kell, talán a köv. ciklusban.  Egyébként nem kell Amerikáig menni. Victor Isti bácsinak 19 gyereke született. Sárospatakon tanít a Reffyben. Egy fiuk volt Down kóros, nem tudom él-e még, a többi makk egészséges, azaz a flúgjuk már szerzett.

 • 2007.08.03 21:04:04mahabharata

  masutt felvetéséhez: SZerintem a következő dolog, amiről ki fog derülni, hogy hülyeség,szebben mondva : téveszme, az, hogy a 30. év felett nehezebb a megtermékenyülés. Nálam 20-as éveimben működött a pszichés gátlás, voltam sokszor felelőtlen, de nem jött össze, (szerencsére) míg most, jóval 30 felett, amikor már talán kicsit vágytam is rá, de ez nem volt tudatos, nagyon gyorsan összejött egy nagyon édes férfivel:)

 • 2007.08.03 21:28:43boglár

  Négyéveskét annak idején elsőre sikerült összehozni. Most szeretnénk új babát, egyelőre ez a második próbálkozós hónap. Most elhatároztam, hogy kipróbálom az ovulációs tesztet. És hogy ne legyen "kötelező tornagyakorlat", elég, ha én tudom, mikor van AZ a nap, és majd "spontán" szexet kezdeményezek. Szerintem a pasik azok, akikre rosszabbul hat a teljesítménykényszer.

 • 2007.08.03 21:33:50másutt

  en nemtom, mert sosem probaltam teherbe esni (kepzeljetek, 17 ev es sosem volt vedekezes nelkuli szex!) tavalyig.  EN speciel nem vallalnam a felelosseget, ha aszondanam parmillio nonek, hogy 'nyugodtan varjatok' aztan nem jonne nekik ossze es sosem tudnank meg, hogy azert nem, mert sosem jott volna ossze (van akinek 23,5 evesen se jon ossze), vagy azert, mert keso lett.  fenntartom az allaspontot, hogy minden eset mas, valakinek 18 evesen jo az anyasag, van akinek 38 evesen, de a legtobbnek valahol a kozepen.  nagyon sok 'megszolt' fiatal anyat megvedtem mar...

  es magamat is sokszor, amikor azt mondtak, kezdek kioregedni a dologbol.  nagyon nem szeretem a szenzaciovadasz ijesztgetos cikkeket, akarmirol szolnak is, es mostansag (elmult par ev) nagyon sok volt a 'karrierista nok elvesztegetik gyerekvallalasra alkalmas eveiket' stilusban.

  (azert hangoztatom tortenetemet ily sokat, mert szeretnem, ha nem csak az az 1 velemeny lenne hurrogva.)  Nekem minden mercevel merve lenyugozoen fenyes karrierem volt (van?) de nem ez volt az okom a varasra. Sok mas okom volt... egy szornyu vallastol egy szornyu mutetig, apajelolt hianyaig es sorolhatnam orakig.  NEKEM ez volt az idealis kor, Draga Paromnak is, eletunk legjobb fizikai, erzelmi es anyagi poziciojaban vagyunk es varva vart gyerekunk ezt tutira erezni fogja.  Barmely no moge beallok karddal, aki meg akarja vedeni velemenyet, hogy neki miert volt EPPEN az az idealis kor szulni.

 • 2007.08.03 23:27:38tigrincs

  mi amikor úgy éreztük hogy babát szeretnénk, 25 éves voltam. És évekig nem jött össze. Minden létező vizsgálaton átestünk. Végül a Kaáliban landoltunk. Ott is több hónap mire eljut az ember odáig, hogy megpróbálják a peteleszívást és beültetést. Előtte egy hónapig fogamzásgátlót kellett szedni!!! Teljesen odáig voltam, hogy én gyereket akarok minek nekem antibébi? De a doki szerint a fogamzásgátló szedésének abbahagyása jó irányba tereli a hormonszintet. És nyilván szerencsém is volt, de elsőre összejött egy kissrác :-))

 • 2007.08.04 09:18:40mahabharata

  Igen, én is csak azt hangsúlyoztam, hogy talán az életkor nem olyan lényeges tényező, mint az egyén számára SAJÁT MAGA által ideálisnak vélt időpont.

 • 2007.08.04 17:37:22Hicudzsi

  Ez mán megint a fogyókúráztatós doki?

 • 2007.08.04 22:14:18másutt

  Haha, Hicudzsi, erre en is gondoltam, az amelyik aszonta, hogy ha egy terhes no terhes akkor egyen egy ALMAT! Hm... Nyamm.

 • 2007.08.05 09:37:11Hicudzsi

  Másutt, igen ezzel nálam is eléggé elvágta magát. Az égő gyomrú anyukáknak pont az alma a legjobb nem?

  Engem is próbáltak paráztatni ezzel az elhízással, de nem jött be nekik :)

 • 2007.08.05 10:04:31másutt

  :-) namindegy. ezt mar anno elmeseltem, Angliaban NEM merik a terhes noket rutinbol, csak a magzatjaikat, de azt sem minden helyen, ahol en vagyok ott nem ('ugyis tevedunk a baba suly megtippelesnel' alapon). En nem alltam merlegre mostnaban (elmult 3 honap) mert

  -minek kinozzam magam

  -ugysem latom a szamokat a pocaktol :-D

  Nyilvan tul sok vagyok, de nem nagyon, elorol meg mindig latszik valami ami megmaradt a derekambol... oldalrol meg ugyis felismerhetetlen lennek. :D

  Tronorokosno meg szuperjol nez ki, tegnap lattam a 4D-n. Jo helyre megy a kaja!  Almat egyebkent eszem, mert szeretem, de nem is volt sok gyomoregesem, ha volt, akkor foleg csokitol (!?!?! tenyleg!)  Ez a doki meg ettol meg lehet jo doki, csak ugy tunik gizdan szereti az ot korulvevo csajokat, terhes vagy nem. :-) Nem o az egyetlen ilyen pasi.

 • 2007.08.05 10:33:22másutt

  Egyebkent en sokat olvastam a dologrol, es ugy emlekszem az egy sokszor bizonyitott teny, hogy az 'idealis suly' sokat segit a teherbeesesben.

  A nagy sulyfelesleg es a tulzott sovanysag pedig ezt gatolja. Ugyanugy, mint sok mas betegseg.

  De ez mar ugye logikus.

  Ha a szervezet nyuglodik, csak hogy fenntarthassa magat, akkor nem fog a reprodukciora koncentralni.  Ami erdekes, az az, hogy ez az 'idealis suly' szemelyenkent valtozik.

  Pl ha valaki 'kicsit duci' 5 eves kora ota (de nem elhizott) viszont jo kondiban van... az nem kell, hogy aggodjon. (Ha hirtelen lefogy, az nem segit, akkor az egy sokk a szervezetenek).

 • 2007.08.05 12:21:44Kékfelhő

  én 40 kiló vagyok 18 éves korom óta, és valahogy nem okozott problémát teherbe esni... :)

 • 2007.08.05 13:13:06Sólyomszem

  Gyerekek, itten statisztikailag van szó a dologról, ne szívjátok mellre.

  Az almán én is jót "mosolyogtam".

  Amúgy másutt: tökre igazad van, nem vagyunk egyformák az anyaság kezdetének ideális életkora szempontjából sem. Szerencsére.

 • 2007.08.05 13:21:49nikkike

  Első gyerekemnél a nyugodt nyaralás módszert alkalmaztuk. 1 hetet töltöttünk Korfun és semmit sem kellett csinálni, csak strandolni, kirándulni és szeretkezni. Akkor nem voltam stresszes sem, mert még egyetemre jártam és nagy gondjaim nem voltak. Elsőre össze is jött a baba. A második bébinél igaz másik férfival és más körülmények között fogant meg a lányom. Már egy gyerekkel, napi nyolc óra munka után a szürke mindennapok estén már nem akkor szeretkezik az ember amikor szeretne, de van 1 csoda módszer, ami igen fárasztó. A lényeg, hogy a menstruáció után 6-7 naptól fogva 10 napon keresztül minden nap legalább 1-szer kell szeretkezni. Nem egyszerű végigcsinálni, de több baba is született belőle.

 • 2007.08.05 14:56:53manci

  Sziasztok! Visszatértem a nyaralásból. :)  A témához: Mind a kétszer az év ugyanazon időszakában, tengerparton lettem terhes. A férjemet azzal is szivatom mostanában, hogy úgy látszik, csak külföldön tud gyereket csinálni. :)  Mi is szexeltünk a nyaralások minden napjám. Szóval, lehet nikkike tanácsában valami.  Amúgy az jutott eszembe ezzel a "ki hány hónap alatt lett terhes" dologgal kapcsolatban, hogy mi az első babára 5, a másodikra 3 hónapot vártunk. De ugye, ha a teherbeeséseim előtt 2 héttel határoztuk volna el, hogy akkor most jöhet a baba, akkor most azt mondanám, hogy mindkettő elsőre összejött.

  Tehát, az is lehet, hogy ha az, akinek egyébként rögtön összejött, néhány hónappal korábban már akar gyereket, akkor is csak ekkor kapja meg.  Nem tudom mennyire voltam érthető.  Ja igen! Az első gyerekre gyúrva, nekem nagyon sok volt már az az öt hónap, úgyhogy én szex után ágyban maradtam és párnákat tettem a popsim alá és lám, nem hiába :)

 • 2007.08.05 23:35:26Anyatünde

  Doktorbácsi, khmm.

  "egy nő átlagosan havonta egy-két nap tud csak teherbe esni."  Talán pontosabb lenne eltérő valószínűségekről beszélni.

  Azok a nőgyógyászok, akikkel dolgom volt eddig, egybehangzóan mondták, hogy a teherbeesés valószínűsége a ciklus egyik napján se tekinthető nullának.  Pl. a Nagy a ciklusom LEGESLEGESLEGVÉGÉN fogant. Aznapra vártam a menstruációmat, mikor "az a bizonyos" együttlét esett a párommal, amelynek eredményeképp van egy 7 éves gyönyörű "nagyfiam".  Mivel a természetes családtervezéssel (TCST) próbálkoztunk, tudom, hogy egy teljesen normális lefolyású, normális hosszúságú (vagy legalábbis az első két harmada normális hosszúságú volt) ciklus volt.  (A TCST-t arra gondoltuk használni, hogy még kb. fél évig NE legyen baba, de nem túl sok eredménnyel: a házasságkötés utáni 3. hónapban már ott ficergett a baba a pocakomban...)  Egyébként a TCST módszere (hőmérőzés + egyéb tünetek - méhnyakváladék állaga, esetleges ovuláció körüli fájdalom - megfigyelése pár cikluson keresztül) nálam arra nagyon bevált, hogy kiismerjem a saját ciklusom lefolyását és az ovulációra figyelmeztető tüneteket.

  Azért csak pár ciklusról beszélek, mert meglehetősen hamar teherbe estem a TCST mellett. ;-)  Egyébként nagyon akkurátus TCST-userek a méhnyak állapotát is megvizslatják (mármint 2 ujjal, maguknak), no erre én nem bírtam rászánni magamat.  Még egy doktorbácsi-idézet:

  "Vannak nők, akik ezt érzik (két menstruáció között rövid ideig tartó furcsa fájdalom, ami aztán elmúlik, vagy a hüvelyváladék változása – amely nyúlós, tojásfehérjéhez hasonlító állagúvá válik), de vannak, akik nem éreznek semmit."  Komoly? Vannak olyanok, akik SEMMIT sem érzékelnek a méhnyakváladék állagának, mennyiségének változásából? Ez újdonság nekem. Nálam ez nagyon kifejezett. Annyira, hogy a két kicsinél csak ez+ az ovulációs fájdalom alapján lőttem be a legkedvezőbb (legtermékenyebb) időszakot, elég jó eredménnyel: Középső a védekezés abbahagyásától számított 2., a Kicsi az 1. ciklus alatt összejött.

 • 2008.05.11 16:23:50Armantha

  A fenti cikkhez szeretnék hozzá szólni: Én nem tudom, hogy melyik bolond találta ki azt, hogy, egy nő csak havonta 1-2 nap tud teherbe esni. Én szülésznőnek tanulok-jó még csak első éves vagyok, de annyit már láttam, és tanultam, hogy ez NEM így működik. Ha így lenne, fele ennyien élnénk a Földön...

  Csak hogy egy példát említsek, én magam is menstruáció ideje alatt fogantam, ezenkívül van 1 barátnőm, aki augusztusban szül- ő szintén menstruáció alatt esett teherbe. A tanáraim rengeteg példát említettek az ilyen "furcsa" teherbe esésekről, amelyek nem is olyan furcsák, és nem is olyan ritkák..

  Manapság az a divat, hogy amikor egy pár kisbabát szeretne, (még meg sem próbálták), amikor fel teszik a kérdést: "Mit kell tennünk ahhoz, hogy babánk legyen?". Szerintem a válasz nem csak nekem egyértelmű. Vajon mit... Ahelyett, hogy rögtön nelilátnának a próbálkozásanak, már az elején úgy állnak a kérdéshez, mint 1 meddő házaspár- ahelyett, hogy elkezdenének "tenni érte"... Ennek a negatív és pesszimista-paranoiás hozzáállásnak köszönhetően (is) van olyan sok PSZICHOSZOMATIKUS alapon meddő pár. Érdekes nem, hogy régen nagyanyáink korában csak úgy potyogtak a gyerekek, - többyire azért, mert nem csináltak ekkora problémát a dologból, hanem nekiláttak annak a kellemes dolognak... És persze utána mentek a földekre dolgozni, és nem voltak gyertyaállásban, hogy megtapadjon a picúrka..

 • 2008.05.11 17:15:37cozumel

  Armantha  az lehet, hogy szulesznonek tanulsz, mindenesetre a dolgot kisse egysikuan latod.

  Valoszinuleg azon a sikon, ahogy tanitjak a foiskolan...:-(  NEM elunk 100 evvel ezelott.

  Igaz, hogy akkor potyogtak a gyerekek, de az is igaz, hogy azoknak fele nem erte meg a felnottkort, vagy a falu bolondjakent elte eletet, vagy nyomorekkent.  Manapsag szerintem a csaladtervezes resze kell, hogy legyen a gyermekre valo EGESZSEGUGYI felkeszules is.

  Eppugy egyertelmunek kellene lenni, mint az eves rakszuresnek, tudoszuresnek-tudom, azok sem egyertelmuek.  Mindenesetre igen szomoru, hogy ennek jelentoseget egy foiskolan nem hangsulyozzak, mert talan a "tanult foktol" tanulhatna a "pornep".  Es akkor talan

  -elmennenek egy kivizsgalasra gyerekgyartas elott

  -szednek a folsavat fel evig a fogamzas elott

  -felhagynanak minden karos szenvedellyel a fogamzas elott

  -megprobalnanak idealis testsullyal nekiindulni a terhessegnek  amiknek kovetkezteben nem lenne ennyi problemas terhesseg, koraszules, fejlodesi rendellenesseggel szuleto baba.

  De ugy latszik, mindez meg mindig nem szammit:-(

 • 2008.05.11 17:22:14másutt

  cozumel

  olyan jo, hogy ezt megirtad. pont ez az en vesszoparipam is: Egyesek evekig tervezik/szervezik peldaul az eskuvojuket, de e gyermekaldast azt automatice elvarjak a termeszettol!

  Hogy majd a hullafaradt, szetbulizott, stresszes, vitaminhianyos de tulsulyos vagy csontsovany testukben 2 cigi kozott megfogan egy gyerek, de az nem olyan egyszeru.

 • 2008.05.11 17:33:48cozumel

  Masutt  egyszeruen felhaboritonak tartom, hogy egy olyan orszagban, amely toptizes az

  -ongyilkossag

  -alkoholizmus

  -depresszio

  -koros elhizas  listan,

  ott a jovo EGESZSEGUGYI DOLGOZOIT

  ebben a szemleletben oktatjak tovabb.  Hat mi a budos franc kell mar ahhoz, hogy valakinek kinyiljon a szeme????????????????????????????????????????????????????????????

 • 2008.05.11 17:43:45baud

  Hogy mit kell tenni ahhoz, hogy gyereked legyen? Dugni. :)

  Ja, és nem védekezni. ;)

 • 2008.05.11 17:44:43baud

  Jó na, ez csak kötekedés volt, amúgy egyetértek cozumellel, teljesen igaza van.

 • 2008.05.11 17:47:58másutt

  Nemtom, en elakadtam ott, hogy egyes NOGYOGYASZOK azt mondjak a magyar noknek, hogy a magzatvedo vitamin HIZLAL es nagy gyerekeket okoz?

  Es ezert ne szedjek.

  HEH?

  A vitamin hizlal? melyik? A C? Vagy a B? Vagy a folsav????

  HEH?

  Es ezt elhiszik? Mert az "Orvos" (nagybetu, feherkopeny) mondta.  Ja meg az a Porontyozo, akinek azt mondta a nogyogyasza, hogy ne szokjon le a cigitol, mert akkor meg stresszesebb lesz!

  A XXI. szazadban.

  Eszemmegall es csak duhongeni tudok.  Csak at kell lepni a dupla piros vonalat nyugat fele es egy orvos lefordulna mindettol a szekrol!

 • 2008.05.11 17:48:51Sue

  Érdekes dolgokat írtok. Nagyon szerencsések azok, akiknek első sikerül a várt fogantatás. Bár én nem készültem elő rá külön, mert elég hirtelen ötlet volt, könnyen jött, de lehet, hogy nekem csak nagy szerencsém volt, mert igaz nagyon stresszes időszakban fogant, fiatal és egészséges vagyok. Amiket Cozumel leírt nagyon fontos tényezők, biztos vagyok benne, hogy aki idősebb, egészségügyi problémával küzd vagy káros szenvedélye van, azt kell előbb rendeznie. Enélkül ne kezdjen bele, mert ha meg is fogan egy kicsi, kockáztatja az egészségét. Ismerek meddő párokat és a végén valahogy mindig kiderült, hogy legalább egyiküknek volt valami egészségügyi vagy egyéb problémája a meddőségén kívül. Nem csoda, hogy akkor nem sikerül... A kor nem tudom, hogy mennyire befolyásoló tényező valójában. Azt hallottam, hogy az, de itt többen írtátok, hogy nem számít. Hát nem tudom...

 • 2008.05.11 17:52:55Sue

  Másutt, korábban beszéltünk a vitaminokról meg a cigiről. Ez tényleg felháborító, nem tudom, hogy milyen orvos tud ilyen tanácsokat adni. Most lehet, hogy nagy hülyeséget kérdezek tőled, de az miért gond, ha a gyerek nagy? Ok, a szülés valószínűleg nehezebb, de azon kívül? Azért kérdezem, mert előbbre hozták a szülésem időpontját, azt mondta az orvos, hogy a gyerek nagy. Ez miért lenne probléma?

 • 2008.05.11 17:56:20másutt

  Sue, van akinel szamit, van akinel nem, a sors igazsagtalan.

  nalam nem szamitott, de tudom, hogy masok megjartak.  ez olyan, mint minden mas. van aki dohanyzik es 90 evig el, van aki dohanyzik es 40 evesen elviszi az infarktus vagy 42 evesen a rak.

  van aki siman hazavezet 2 uveg bor utan, mas meg megiszik 1 sort es neki az elso oszlopnak.  a termekenyseg az egyik legerdekesebb faktora a szervezetnek, barmi befolyasolhatja.

  es gyakran, ha valami baj van, az elso jel, hogy a termekenyseg leromlik.

  lehet ez stressz, betegseg, faradtsag, testsuly, vitaminhiany es 1000 mas dolog...

  ezert nehez megjavitani.

 • 2008.05.11 17:57:23cozumel

  Sue  ha a gyermek tul nagy, az utalhat diabeteszre, de ha Neked a terhessegi cukorerteked rendben van, akkor emiatt ne aggodj.

  Valamint a tul nagy baba okozhat teraranytalansagot, ami a huvelyi uton valo szulest lehetetlenne teszi.

 • 2008.05.11 18:00:05másutt

  Sue, en sem ertem, en nagy gyereket akartam, meg is kaptam, 3860 gramm, vasgyuro, egeszseges es a csaszarom utan 1 oraval szivta a mellembol a tejet.

  nekem ilyen kellett!!!  anyam ki volt akadva, o azt remelte elobb szuletik vagy 1 honappal es 3 kg alatt lesz, a mai napig azt mondogatja, hogy milyen szar lehetett nekem egy ilyen ORIAScsecsemot 9 honapig hordani es megprobalni megszulni. :D

  mondhatok amit akarok, anyam agyaban el van dolve, hogy a 7 honapra szuletett 2 es fel kilos gyerek a jo.

  erre mit mondjak???  itt Angliaban gyakran hallom, hogy fiatal nok AZERT cigiznek, hogy kisebb csecsemojuk legyen. megszakad a szivem, ilyen remseget elkepzelni sem tudok!!!!! ezt buntetni kellene.

  de ez van.

 • 2008.05.11 18:01:39Sue

  Másutt, nagyon igazad van. Nagyon szerencsésnek tartom magam, hogy lehet gyerekem. Nem tudom elképzelni, hogy milyen lehet annak, akinek ez az álma nem teljesülhet.  Cozumel, ezt jó tudni! Ezt a doki biztos nem akarta felhozni még. A cukor rendben van, de akkor a szüléssel még lehet gond, majd kiderül, nem akarok nagyon parázni emiatt, mert az nem segít. Szerinted az segíthet, ha kevesebb kilót szedek fel vagy az én súlyom nem befolyásolja a baba méretét?

 • 2008.05.11 18:04:28baud

  másutt, ezen a "vitamin hízlal" címszón hatalmasat röhögtem. Ugyanakkor pedig sajnos elég kétségbeejtő... Megnyugtatlak, hogy itt is van olyan orvos, aki leesne ettől a székről, de úgy látszik, nincs belőlük elég... :(

 • 2008.05.11 18:05:57Sue

  Másutt, most ez komoly?? 7 hónapos koraszülött a jó? Nehogy megszakadjon már valaki ettől a 2 kiló plusztól...majd az az 1-2 kiló plusz "teher" fog annyit számítani az anyának? Azt amúgy se te döntötted el, hogy hány hónaposan hány kilóval szülessen. Még jó hogy nem téged szidnak össze érte. Ha szükséges, legyen császár, de kockáztatni a gyereket ilyen miatt nagy butaság lenne.

 • 2008.05.11 18:06:51Atina

  Sue, a felszedett súly nem feltétlenül befolyásolja a baba tömegét.

  Én 16 kg-ot híztam, s azt mondják, meg sem látszik, viszont hatalmas a hasam. Kb. 4 kg-ra saccolják a babát így a 38. hét végén.

  Ismerősöm 20 kg-t hízott, velem egyidős terhes, s alig van 2,5 kg a babája (az orvosa szerint).

 • 2008.05.11 19:01:01cozumel

  Sue  a baba meretet mindenkepp befolyasolja az altalad elfogyasztott taplalek MINOSEGE.  Ahogy Atina is irja, a sok plusz kilobol nem feltetlen lesz nagy bebi, mert vannak nok, akiknek a szervezete ilyenkor automatice a derektajra raktaroz, ugyanis az ottani zsirretegnek vedelmi szerepe IS van (utestol, esestol ved).  Amennyiben jo a cukorerteked, es figyelsz arra, hogy a baba minden taplalekcsoportbol megkapja a megfelelo mennyiseget, ne aggodj tovabb!

  onnantol a babad mar tudja, hogy mennyit es hogy hasznositson.  Csak arra figyelj, hogy ures kaloriakkal ne tomd magad.

 • 2008.05.11 19:14:21Sue

  Tehát jól értem, hogy az nem igazán számít, hogy mennyit szedek fel, itt a minőségről van szó. Az számít, hogy minden tápanyagból jusson elég, szedjem a vitaminokat és amikor nem vagyok nagyon éhes ne egyek "2 helyett eszem" alapon, ami amúgy sem igaz. Akkor azt hiszem, hogy ezzel nem lesz gond. Talán ezért nem is szólt az orvos, majd meglátjuk, de erre rá fogok kérdezni legközelebb nála is.

 • 2008.05.12 00:11:46cozumel

  Sue  Mindig ketto helyett eszel, csak az a masik egy par szaz grammos miniember :-)

  Altalanossagban egy terhes kismamanak a napi normal kaloriafogyasztasan felul magzatonkent +300 kaloriat kell bevinnie.  Ez nem sok, nagyjabol egy gyumolcsjoghurt meg ket darab alma....

 • 2008.05.12 02:07:33Sue

  Cozumel, az a vicces, hogy a férjem olvasta fel a múltkor, hogy max. 300-400 plusz kalória kell, de ő kérdezi 5 percenként, hogy nem vagyok-e éhes. :)) Ha rajta múlna, lennék már vagy 80-90kg. :)) Szerencsére nincs nagy étvágyam, pedig már túlestem a hányós korszakon. Mondta a doki, hogy annál könnyebb lesz legalább leadni, az evés nem fontos ilyen szempontból. Most ha visszagondolok, hogy a terhes ismerőseim között mekkora különbségek voltak... nem semmi, hogy egyik nő felszed 30kg-t, a másik meg fele annyit sem.

 • 2008.10.09 15:00:12csajszi79

  Sziasztok  A párommal4-5 hónapja probálkozunk, az eredmény még semmi, pedig már nagyon szeretnénk kisbabát!

  Mindig számolgatom és nézem az ovulációs mérőkén is, de semmi. Bár a mérőke mindig ugyanazt a képet mutatja és a menstruációm 26 napra jön meg!!!!! Remélem hamarosan össze jön a dolog.

  Szép napot mindenkinek. :)

 • 2008.10.09 15:25:22muzsa

  csajszi79, a mérőke alatt a páfrányos cuccot érted? Próbáld ki az LH tesztet is, az valamivel biztosabb képet ad arról, hogy mikor van peteérésed, és nem is kell olyan bonyolult ábrákat elemezgetni. Van vagy két tök egyforma vonal, vagy nincs. De a gyakori szeretkezés sem árt meg:)

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta