SZÜLŐSÉG

Első lépések a szobatisztaság felé

2007. augusztus 2., csütörtök 09:10

Eljött ez a mindig a távoli jövőbe képzelt nap is: a két és fél éves lányom ma már másodszor pisilt a bilibe. Történelmi pillanatok ezek. A neheze viszont még csak most jön.


Büszke anyai szívem persze boldogan ver, de most már azt is tudom, hogy innentől kezdve még nehezebb dolgom lesz. Állandóan figyelnem kell, mikor lesz nedves a bugyi, vagy mikor látom kislányomon annak jeleit, hogy tele a hólyagja. Elég egy pillanat és a parkettán langyos pisitócsa alakul ki.

A nappalra szánt pelenkák maradnak a dobozban, (az átáztatott kisbugyik és nadrágok mosása némiképp ellensúlyozza a költségcsökkenést). Éjszakára továbbra is felkerülnek a pelusok, és ha nem otthon vagy a nagyszülőknél vagyunk, a biztonság kedvéért még adok rá egyet.

Innentől kezdve mindig kell legyen nálam váltás ruha, hosszabb utakra bili (esetleg eldobható). És ismét rá fogok jönni néhány héten belül, (mikor a kicsit is cipelhetem el egy nyilvános vécébe és tarthatom a csésze fölött, miközben a pisi végigfolyik a lábamon) hogy mennyivel egyszerűbb az élet egy pelenkás gyerekkel.

Egy következő posztban a szobatisztaságra nevelés fortélyait osztom meg az olvasókkal.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.08.02 16:28:22Ivette

  2cica:  Nem irigyellek, de azért ne keseredj el, menni fog ez!

  A fiam sokáig (5-6 éves koráig) be-bepisilt éjszak. Nálunk a következő segitett:

  1. Lefekvés előtt 1-2 órával minimális folyadékivás, megitattam vele a kellő mennyiséget napközben

  2. Közvetlenül lefekvés előtt pisilés mindig, még ha elvileg nem is kell neki.

  3. Ezzel párhuzamosan a keltegetés, amint már más is irta előttem. Rendeszeresen 12-1 óra körül felkeltettem és kikisértem a wc-re. Álltam mellette és könyörögtem neki, hogy pisiljen, persze közben vagy 3-szor elaludt.

  Nekünk ezek segitettek és megszünt a bepisilés.  A kaki dologgal kapcsolatban én megpróbálnám alaposan de óvatosan kikérdezni, hogy miért csak a pelusba akarja és a bilibe-wc-be miért nem. Talán van valami oka, amit egyszer csak kibök és akkor tudod kezelni, megbeszélni a félelmeit orvosolni.

 • 2007.08.02 16:28:23helgana

  ezek után mindig jött a "próbáljuk meg a bilibe", és kb a 40. alkalomra sikerült csak, de onnantól kezdve semmi probléma nem volt.

  persze még voltak a "kapsz valamit, ha belekakilsz a bilibe" mondatok.

  de a lényeg az volt, hogy egyedül intézze.

 • 2007.08.02 16:35:11Ivette

  2cica:

  1-2 héten keresztül kellett keltegetni, azután volt, hogy magátol kiment pisilni, majd kiprobáltam, hogy nem keltem fel és nem pisilt be.

  Ja, az is gond volt, hogy szerinte kicsit messze volt a wc és nem volt kedve (félt?-ezt nem vallotta be) elmenni éjszaka egyedül. Nálatok esetleg nincs ilyen gond?

 • 2007.08.02 17:21:53kaposztalepke

  nem tudtam végigolvasni, de..  emma: fiam sem volt hajlandó se bilire se WCre ráülni, vagy állva sem belepisilni..aztán laborvizsgálat miatt ilyen eldobható műanyagpohárba pisiltettem, és az tetszett neki. Onnantól rendben volt, más helyen pisilt utána már rendesen WCbe, erdőben fa tövébe, stb..de otthon egy darabig maradt a pohár, aztán hetek alatt szépen itthon is átállt a WC-re. Szóval ha gondolod, és nem ellentétes az elveiddel, esetleg próbáld meg másba pisiltetni, ne bilibe (még lehet, hogy a WC is előbb tetszik neki)..

 • 2007.08.02 17:24:102cica

  Kedves Ivette! Köszi a biztatást, rámfér.

  A fiam lefekvés előtt mindig szomjas és sose kell neki pisilni, de éjfél körül mindig bepisil, ekkor fogom felébreszteni. Kipróbálom, egyszer majdcsak bejön valamelyik módszer)  Kérdeztem már tőle, hogy miért csak a pelusba kakil, de azt mondja, hogy csak oda jön, a vécébe nem.  A vécé egyébként nincs messze, de a villanykapcsolót még nem éri fel! • 2007.08.02 19:16:34opti

  Emma, csak egy tip, ami nekünk és eddig minden ismerősünknek bevált: Alona Frankeltől a Bilikönyv. Ezt már többször is reklámoztam, mert egy nagyon egyszerű kedves kis történeten keresztül bemutatja agyerekeknek, hogy hogyan kell pisilni és kakilni, hogy mi az a bili. Nézz utána, a fiam imádja, egy hónapig meséltem neki, aztán magától szobatiszta lett. Teljesen.

 • 2007.08.02 19:17:53opti

  És most mindenkihez fordulok tanácsért. Szóval a fiam 21 hónapos, egy hónap alatt lett olyan szinten szobatiszta, hogy már bárhova elmehetünk, időben szól, képes percekig visszatartani, délutáni alvás már gatyóban is megy, reggel még néha kicsit pisis a pelus.

  DE a kakit sehova nem engedi el. Sem pelusba, sem bilibe, sem wc-be, sehova. Két három napig bírja, közben sikít ha ingere van, ugye a hasa is fáj már egy idő után, és amikor már nem bírja, akkor zokogva kakil. Alig lehet utána megnyugtatni. A kaki lágy, mi mindíg beengedtük a wc-be amikor kíváncsi volt, mindíg megdicsérem, igyekszem nem nagy ügyet keríteni a dolognak, de olyan is volt, hogy a kakiról meséltem, miért szeretne kijönni, mindent kipróbáltam, tanácstalan vagyok. És ez megy két hete. Történt már valakivel ilyen? Van valami tippetek, hogyan segíthetnék a fiamnak?

 • 2007.08.02 20:04:12Leona

  opti, velünk megvolt ugyanez.

  Valószínűleg egyszer volt egy kicsit keményebb adagja a lányomnak, kellemetlen volt neki a kakilás, hát úgy döntött, hogy akkor inkább nem kakil. Ezután rémes ÉVEK jöttek, míg megértette, hogy ezt muszály. A visszatartásban egyre profibb lett, mostanában lábalunk ki a székrekedésességből.

  MOST nagyon figyelj oda, hogy minden nap legyen valami a peluban/biliben, mert nagy szenvedés lehet a vége.

  Most sajna nincs sok időm, hogy részletesebben írjak, talán holnap estére kilábalok a melóból, és ha érdekel, visszatérhetek rá.

  Még egyszer: nagyon figyelj oda, mert komoly gondok is lehetnek akár belőle (nálunk székrekedés, három éves korára aranyér!!!! és persze az ezzel járó komoly fájdalom).

  Nem szoktam gyerekkel kapcs., ilyet mondani, de én így utólag a lányomnál nem a lelkivilágát félteném (merthogy akkoriban azt óvtam). Már tudom, hogy nekem akkor és ott inkább a popsiját ill. az egész emésztését kellett volna féltenem.

 • 2007.08.02 20:06:24Leona

  Ja, és ugyanezen okból nem csináltam nagy ügyet a szobatisztaságból, nekem aztán tök mindegy volt, hogy peluba vagy WC-be, csak jöjjön már ki az a rohadt kaka....

  Valahogy mégis szobatiszta lett a lány 2,5 éves kora körül, de nem igazán az én érdemem.

 • 2007.08.02 21:11:05subidubidu

  Sziasztok  2cica,

  hasonló problémánk van, csak kétfelé osztva. Az elsőszülöttel a kaki volt szenvedés, most kb. ötéves korára fogta föl, hogy ez kell és a harmadik nap kúpot kap, hogy ne legyen beteg, így akkorra általában összehozza, kötelező esti program a vécén ülni, hátha kijön - de ő anyatejesként is szorulós volt, tehát ilyen alkat. Ő viszont háromévesen teljesen szobatiszta lett.

  Az öccse két és félévesen az lett, mikor ébren van. Délutánra hároméves kora után hagyta el a pelust, de az éjszakák még most is nedvesek. Mit nedvesek!!! Az XXL-es pelenka nem bírja. Van, hogy éjfél előtt belepisil egy adagot, és utána még egyet hajnalban. Ezért mi is keltjük, de sajna nem zavarja. A következő a folyadékadagolás lesz. Csak az a fura, hogy a nagyobbik éjjel is megiszik akár 4 dl vizet is és sose kell pisilnie. A kisebbik gyakrabban is pisil.

  Mondanom sem kell, fölmerült a "kicsi akarok lenni" téma, mivel van egy nála 39 hónappal kisebb öccse, aki most 15 hónapos. Na és akkor mit tudunk tenni? Mégis mivel motiváljuk?

 • 2007.08.02 21:47:21tigrincs

  Hát nem egyformák a gyerekek az biztos, és ha a fejükbe vesznek vmit akkor nehéz meggyőzni őket az ellenkezőjéről. De a hozzászólásotokból úgy érzem nekünk nagy szerncsénk volt.

  Fiam téli ezért azt gondoltam 2 és fél évesen nyáron lesz szobatiszta. Hát nem lett az. Sok időt töltöttünk a szabadba (8-10 gatyóval felszerelkezve) de nem és nem szólt, és nem volt hajlandó se a fa tövére se sehová pisilni. Éjszakára fel se merült, hogy ne vegyünk pelust, sőt benn a lakásba is általában volt rajta. Nem akartam, hogy szönyeg, kanapé, szóval minden pisiszagú legyen. Aztán jött a kinti hűvös és felkerült egész napra a pelus. Következő nyár elején kezdtem az újabb harcot a pelenka ellen. A kétéves öccse akkor lett szobatiszta éjjelre, nappalra egyaránt! Na ez megtette a hatását a 3 és féléves is úgy döntött, hogy hajlandó megitatni a hangyákat a fa tövén. És lassan napalra szobatiszta lett. Éjjelre meg kb. év múlva. Ha nincs a kistesó akkor nem tudom hogyan oldódott volna meg a dolog.

 • 2007.08.02 21:47:30opti

  Leona, köszi hogy írtál, mindenképpen érdekelne a történetetek. Hozzánk a vendégek toppantak be, én sem tudok most itt ülni :)

  Amúgy először én is úgy voltam vele, hogy idővel jobb lesz, de már két hét eltelt, tudom nem nagy idő, de semmi javulás, inkább csak állandósul a dráma. Szörnyű. És pontosan a testi következményektől félek, nem akarok odáig jutni, hogy székrekedés. Egyenlőre jó laza a kaki még három nap után is, de a hasa akkor is fáj. Várom az írásod, köszi!

 • 2007.08.02 22:01:04druantia

  Opti, az Egyszervoltról idézek, egy hálás anyuka írása Ranschburg professzornak (igaz, hogy nem kaki, hanem pisi a téma, de talán ad neked is néhány ötletet):  "Kedves Ranschburg Jenô!

  Azzal kapcsolatos kérdésemre, hogy mit tegyek, ha fiam nem hajlandó pisilni, még ha láthatóan nagyon is kell neki (Családi körben - 131-es kérdés), azt javasolta, hogy ne azt jutalmazzuk, hogy hajlandó pisilni, hanem hogy kibírta három óráig.

  Örömmel jelenthetjük, hogy működik a "csavar"! Amikor elôször elmondtuk neki, hogy a doktor bácsi azt mondta, hogy csak három óra múlva szabad pisilni, láthatóan megijedt, és azt mondta, "nagyon kell pisilnem", holott egy órával elôtte pisilt. (Persze "kivételesen" megengedtük neki...) Azóta is ha látom, hogy fickándozik, nem azt mondom, hogy "gyere a WC-re", hanem, hogy "Hú, Andris, még egy kicsit ki kellene bírnod..." Felhúzok ilyenkor egy órát, (1-2 percre), és amikor az csörög, akkor megkönnyebbülten szalad. Az elején még kapott egy kis csokidrazsét, jutalmul, hogy ilyen ügyesen "kibírta", de már nem is igényli. Köszönjük tehát a bölcs tanácsot!"

 • 2007.08.03 05:02:39hanna

  Hát nálunk nincs sok tabu, mindenki nyitott ajtóknál csinál mindent, Leát meg úógyis beviszem a wcbe, ha egyedül vagyok, tahát mindig, és mivel panelprolik vagyunk, ezért értelemszerűen olyankor vagy a wcpapírt tekercseli le, vagy az ölembe ül, mert másra nins hely. De tegnap az apja lába között bukkant fel vigyorogva a reggeli pisi kellős közepén:) De szerintem még nem jött rá, mire való a wc, játékon kívül.

 • 2007.08.03 05:03:07hanna

  Szóval nagy barátja a wc és nem fél tőle

 • 2007.08.03 07:41:22levendul

  szia hanna, ez nálunk is így van, úgyhogy elmondhatom magamról, hogy kb tíz éve egészen ritkán sikerül totál egyedül lennem a vécén :), valahogy a nagyoknak is olyankor kell vmi rettentően sürgős gondjukat megosztani velem :)  mindezek ellenére a kicsi mégis a bilivel barátkozott meg (ami persze nem baj sztem)

 • 2007.08.03 08:30:15Sibri75

  bogica nem szerette a bilit, de lehet, hogy azért, mert nálunk is mindenki nyitott ajtónál üldögél. És igen, ennek megvan az a hátránya, hogyha végre egyedül akarok lenni, és magamra zárom az ajtót és kinyitom a könyvet/újságot, hirtelen az összes gyerek+apa kitalál valami borzasztóan fontois dolgot, amit abban a pillanatban kell velem megbeszélni, és már lőttek is a szabad pár percnek.

  A helyzet súlyosbodott, mióta Bogi egyedül is ki tudja nyitni az ajtót.

  Sziobatisztaság: Elkezdtem Bogit ráültetni a bilire 1,5 évesen, de mint már írtam, nem akarta, aztán rá egy évre magától kérte a bugyit, és megy minden a wc-be.

 • 2007.08.03 10:52:57olgi

  2cica, nem olvastam végig az összes hsz-t, de annyit tudok, hogy az éjszakai szobatisztaság az egész más, mint a nappali. Nem kell annyira görcsölni vele, 6 éves korig tök normális, ha pelusban alszik. Csak mi szeretjük annyira erőltetni a dolgokat, főleg, ha látjuk-halljuk, hogy a más gyereke már hol tart!

  Az első gyereknél még én is így voltam, a másodiknál már nem annyira, a harmadikkal nem is foglalkozom érdemben ezzel a kérdéssel, pedig 2 éves lesz. Látszik rajta, hogy tökre nem érti, miért állunk a wc fölött... akkor meg minek?

  Egyébként nem is beszél még szinte semmit, ezen is parázhatnék - inkább örülök neki, mert ha megszólal, utána várhatok vagy 18 évig, mire abbahagyja! :D

 • 2007.08.03 11:15:43opti

  Druantia, köszi, hogy utánanéztél! Én is visszaolvasgattam ott az előző kérdéseket, de ez elkerülte a figyelmemet. Már én is írtam a dokinak, csak még nem kaptam választ. Ma azt elértem, hogy üljön a bilin és várjon, addig megnézhette a kedvenc meséjét. Persze 15 percig ült a bilin, és ez alatt még ingere sem volt. Előtte pedig sikítozva rohangált.

 • 2007.08.04 20:17:31Leona

  Opti: Na kicsit idejutottam, de nem sokat, így igyekszem rövidített verzióban:

  1. lépcső: gyerek visítva rohangászott, ugrált, minden erejével tartotta vissza a kakát, anya (=én) pedig a kicsi lelkét ápolgatta: mese a kakáról.

  2. lépcső: anya átnéz a visító, ugráló gyerek feje fölött, hátha a gyerek magától leszáll az ugrálós témáról.

  3. lépcső (egyben már 3. kaka nélküli, végigugrált, végigsírt nap): anya reményét vesztve megfogja az ugrándozó kezeit, nem engedi el, így nem tud ugrálni, és emiatt nem tudja visszatartani sem.

  4. lépcső: miután sokszor végigmentünk az első hármon, a kaka kezdett egyre keményebb lenni, a kakálás maga egyre nehezebb/fájdalmasabb lenni, ami megerősítette a gyerek azon hitét, hogy ez úgy ahogy van baromság, és ő inkább kihagyná.

  5. lépcső: gyerek visszatartási trükkjeinek tárháza bővül, és dokinénit is bevonjuk a témába. Ha harmadik nap megfogom a kezét és még akkor sincs eredmény, jön a kúp.

  6. lépcső: gyerek megutálja a kúpot, már a lázcsillapítót sem lehet neki kúpban adni, alternatív lehetőségek után kell nézni (kanalas lázcsillapító)

  7. lépcső: mivel már ketten is nehezen nyomjuk be vész esetén a kúpot, belép a képbe a guttalax: csöppes hashajtó. Ekkor gyerek 2 éves, említett gyógyszer elméletileg 4 éves kortól adható, 4 évesnek max. 4 csepp. (Doki néni mondta, hogy kezdjem adni neki, mert az még mindig kisebb baj, mintah bennmarad a kaka)

  8. lépcső: gyerekből már csak 8 csepp hozza ki a kihozni valót

  9. lépcső: gyerek kezd értelmesedni, anya újfennt megpróbál a kis lelkére hatni: fenyegetés kúppal, kórházi bekerüléssel (utóbbi valós alapokon nyugszik)

  Viszont ekkorra a gyerek emésztése annyira felborul, hogy masszív, igazi próbálkozások dacára sem tud olykor produkálni.

  Dokinéni instrukciója: minden este addig ülni a WC-n, amíg valami ki nem jön.

  A WC felszerelése kiegészül anya számára egy kisszékkel.

  10. lépcső: gyerek felfogta a dolog lényegét, megértette (kínok árán), hogy fontos a mindennapi "betevő" kaka. Olyan intenzíven erőlködik, hogy aranyere keletkezik.

  11. lépcső: az aranyértől a kakálás még rosszabb, de a gyerek már szinte hozzászokott a fájdalmakhoz, így kezemet szorongatva, sírva, fájdalmak árán de kakál.

  12. lépcső: itt tartunk most: a gyakori próbálkozások révén kezd javulni a helyzet, jelenleg 3 csepp guttalaxnál tartunk. A kakája aránylag puha, csak nagyon ritkán fordul elő némi fájdalom. Guttalaxhoz viszont hozzászokott a szervezete, úgyhogy kb. 3-4 hónap, mire végleg elhagyhatjuk- feltéve, hogy ez a "jó széria" így marad.  Ezen idő alatt az étkezés teljesen átalakult. Tiltólistára kerültek a széklet-fogó kaják, olyannyira, hogy legutóbb hisztit csapott a lány az oviban, amikor egy gerezd almát bele akart gyömöszölni a helyettesítő ovónéni. Alapból megbeszéltema sajátokkal, hogy a lánynak mit szabad és mit nem, meg hogy a gyerek tudja, higgyenek neki.  Két évnyi próbálkozás után nekünk a zabpehely jött be, ez végre fellazítja úgy a székletét, hogy elboldogul vele.  Hogy most mit csinálj a te gyerekeddel, azt nem tudom, de azért írtam le a lépcsőket, hogy időben felismerhesd és hamarabb lépni tudj, mielőtt a gyerek lépne.  Ha érdekel, egész profi lettem a kaják terén is, de az már nyilván más történet, de ami fontos: kakaó (csoki), alma, krumpli a főellenségek.  Kitartást!!!

 • 2007.08.04 20:44:42kovvacs

  Leona,

  huhhhhhh. Ez elég durva :(

 • 2007.08.04 22:03:39levendul

  jaj, Leona, nálunk is hasonló a helyzet a kicsivel, talán valamivel enyhébb formában.  Egy borzalmas vírusfertőzés után kezdődött, amikor rettenetes hasmenése volt. Nagyon zavarta, kétségbeesetten sírt (még nem volt két éves).

  Neki sincs eredendően székrekedése, de ezután visszatartotta. És nálunk is jött a toporgós időszak. Próbálkoztunk mi is kúppal, de az rettenetes. Megfogadtam, soha többet, semmilyen formában. Tamarint használunk. Elméletileg ezt sem lehet 5 éves kor alatt, de én is úgy látom, hogy ez a kisebbik rossz. Csak nagyon keveset adok, ami arra elég, hogy nem tudja sokáig visszatartani.  Nálunk a kezdeti borzalom után javult a helyzet (abba is hagytuk a lekvárt), de időnként visszaesik a csajszi. A kajákra tényleg érdemes odafigyelni. Ha nem megy könnyen a kakilás, utána újra próbálja visszatartani. És fontos az is sztem, hogy igyon, amennyit csak lehet. • 2007.08.04 22:34:43opti

  Uramanyám, Leona, ez nem semmi. Pont ettől tartok én is. Nálunk legalább annyival jobb a helyzet, hogy nem kemény a kaki, így maga a kakilás nem fáj. Ahogy visszatartja, az annál inkább. Ma vagyok a legmélyebb ponton, ez az első olyan harmadik nap, amikor nincs kaki. Ilyen sokáig még sosem húzta. Az a helyzet, hogy már nem tudok nem kiakadni ezen, attól félek, hogy a kaki bekeményedik és akkor lesz egy újabb gondunk, ami még visszább veti a helyzetet.

  Az egyszervolt.hu-n olvastam egy jó tanácsot ami egy két és fél éves kislány anyukájának szólt, a gond ugyanez volt. Ott azt a tanácsot kapta, hogy egy naptárba mindíg ragaszthasson a kislány egy matricát amikor kakil. Tegnap vettem egy csodaszép micimackós naptárat, a fiam választhatott háromféle matricát, és azóta kb napi háromszor elmagyarázom neki, hogy ha nyom egy kakit, akkor ragaszthat egy matricát a naptárjába. Látom, hogy érti, látom hogy szeretne matricát, kapásból ráül a bilire és belepisil. Persze ilyenkor dicsérek, de hangsúlyozom, hogy csak a kakiért adhatok matricát. Nagyon bízom abban, hogy 21 hónaposan van annyira értelmes, hogy ezt összerakja magában és megoldja.

  Megkérdeztem, hogy pisilni jó-e, a válasz igen. Megkérdeztem, hogy kakilni jó-e, a válasz nem.

  Ha pukizik, akkor mindíg megjegyzem, hogy ez olyan mint a kaki, és de ügyes, hogy elengedte a pukit. Amúgy a pukin jókat nevet.

  Hát most itt tartunk, kedden megyünk nyaralni. Remélem, hogy az új környezet nem visszaveti, hanem előre mozdítja az ügyet. Talán a sok izgalmas dolog kicsit eltereli erről a figyelmét. Na és az enyémet is, mert kezdem azt érezni, hogy nem hat rá jól, hogy így görcsölök.

  Nagyon köszönöm, hogy leírtad a történeteteket, számomra egyértelmű, hogy nem engedhetem eljutni a kúpig, ezt még előbb meg kell oldani. Így legyen.

 • 2007.08.05 08:39:28mamafáni

  Húúú, nem is gondoltam, hogy ilyen sok nehézséggel is járhat a szobatisztaság kérdése. Mi még előtte állunk(15 hónapos), nekünk 2-4 hónapos kora között nem kakilt EGYÁLTALÁN. CSak lázmérővel sikerült. Szörnyű volt, nem kívánom senkinek, hogy a csecsemőjével ilyen gondjai legyenek, rettenetes érzés! Aztán kb. 3 naponként jött a lázmérő. (kúp, olaj, stb. nem használt semmit). Eredmény: Sűrű, koromfekete, esetleg olajzöld kígyók. De akkor rengeteg. Folyton azt mondták, anyatej miatt. Valószínűleg valóban ez lehetett az oka, (máig nem tudom biztosan), mert a vizsgálatok( anyagcsere-zavar, bélrendellenesség,stb) mind negatívok voltak, pedig elég sok helyre vittem. Aztán 4 hónapos kora után ez hirtelen eltűnt. Lassan elkezdtem a hozzátáplálást, és azóta minden rendben, másnaponta van kaki. Pár hónapja meg azon aggódok, hogy egy kicsit lágy a dolog. A doktornő szerint normális, angem meg kicsit nyomaszt, hogy mindig olyan, mintha egészen kicsit hasmenése lenne. Szóval, tényleg nem tudom, ez normális-e?

 • 2007.08.05 09:03:19Leona

  Akkor még annyit, hogy eredendően az én lányom sem volt székrekedős, a soko-sok visszatartás után vált azzá.

  Opti: nálunk fehér csoki volt a jutalom, ideig-óráig segített is. Hátha nálatok ennél jobban beválik, merthogy hamarabb alkalmaztátok. Arra viszont szerintem senki ne várjon, hogy ilyen kicsi gyerek megfogalmazza a problémáját. Sztem ebben a korban inkább az inputon van a hangsúly: tehát sokkal inkább nekünk kell számára megfogalmaznunk, hogy mi is az ő baja, és akkor majd lassan megérti, aztán elmondjuk neki mi a a megoldás, és nagyon-nagyon lassan azt s megérti majd. Nekünk volt időnk bőven ezt a témát körbejárni a WC-n való ücsörgések közben :(

  mamafáni: ennek a történetnek köze nincs a szobatisztasághoz, még jócskán pelenkás korban kezdődött (1,5 évesen), és én már annyira tojtam a szobatisztaságra, csak a kaka legyen kinnt! Képes voltam öreg nénik fejét leordítani, akik azzal csesztetteék a gyerekemet, hogy jajmá' de ciki, hogy még pelud van. Pedig nem szoktam idősebbekkel tiszteletlenül beszélni, bármit is szólnak be. De ez a téma kiborított teljesen. Mint fenetebb írtam, a lány többé-kevésbé magától lett szobatiszta (2,5 évesen), én nem sokat próbálkoztam ez irányban.

 • 2007.08.05 19:16:48olgi

  Mamafáni, nekünk mind a 3 gyereknek borzalmas volt a pici kora. Őrült kemény hasfájások, csak nagyon nehezen jött a kaki, sokszor híg - mindez az anyatejtől. Úgyhogy az összesnél 2 hónaposan kezdtem a hozzátáplálást (mindenki tudta nélkül), egy kis almát, banánt adtam, ettől gyönyörűre formálódott a székletük és könnyen is jött. Néha muszáj felrúgni a szabályokat. ;)

 • 2007.08.05 20:24:07kovvacs

  olgi, ez elég fura, ahogy így leírod.

  Egy kéthónapos babánál sajnos normális még az emésztési hercehurca - egyszerűen átállási kérdés a kinti életre és még az anyatejet is meg kell szokni;

  a másik meg, hogy tök normális a folyékony kaki olyankor.

  Fejből nem nyomom, mert nem írtam fel, de tán 4-5 hónapos is volt a gyerekem, mire az anyatejes kakikja sűrű lett. Arra emléxem, hogy a védőnő meg volt elégedve. És mintha jóval ritkábban kakilt volna, de már erre se emléxem tisztán.  Én tehát semmiképpen se adnék kéthónaposnak hozzátáplálást.

  De aláírom, ez szubjektív.

 • 2007.08.05 21:01:09opti

  Hát ma reggel végre telekakilta a nappalit, jutott a bilibe is. Persze zokogva, de nem kínlódva, és lágyat. A kiborulást gyorsan leállítottam egy matricával, szépen beragasztotta a naptárba, aztán ezt ma megmutattuk pár rokonnak is. Tudatosítottam, hogy újabb kakiért újabb matrica jár, valamint azt is, hogy most már nem fog fájni a hasa, mert kiengedte a kakit.

  Aztán majd meglátjuk mennyire válik be a módszer és ha beválik, akkor még hány ilyen alkalom kell. Mindenekelőtt ma nyugodt vagyok, nincs a gyerekben plussz kaki.

 • 2007.08.05 21:08:51Kricso

  Egyetértek Kovvaccsal, hogy egy 2 hónapos babánál, normális az hogy még nem egyenletes az emésztés, és az anyatejes babáknál természetes a híg széklet, sőt az is ha nincs nindennap székletük, van olyan anyatejes baba akinél csak 3 naponta van széklet, és ez abszolút nem gond, de van olyan akinek viszont minden pelusba van széklet és ezis természetes. A korai hozzátáplálás viszont számtalan problémát okozhat, bár ahogy kovvács írta ez szubjektív, de én például nem vagyok híve a túl korán kezdet hozzátáplálásnak.

 • 2007.08.06 09:24:42eszter

  Na itt kezdem a Balcsin tölöttt napok miatti lemaradást (persze ilyenkor sok jó téma van).  A hsz-okat nem volt időm mind végigolvasni, de nagyjából az én tapasztalataim:  1. A gyerek idegrendszere előbb-utóbb (bár az "utóbb" verzió kisség türelmetlenné teszi a szülőt) megérik a szobatisztaságra.  2. Ha már érettnek tűnik az idegrendszer, csak az utolsó löket hiányzik, pl. lusta a gyerek, akkor a jutalom alapú nevelés ebben az esetben teljesen hatékony. Pl.: nálunk gumicukor macikák voltak. Ami szigorúan következetesen NEM jár másért, NEM jár csak úgy. Viszont jó látható, nem elérhető helyen "figyel". A gyerek állandóan látja, és eleinte ordít érte, később belátja, hogy a szülei kő keményen ragaszkodnak ahhoz, hogy ez csak "azért" jár.  3. Tracy-t nem olvastam, magamtól találtam ki, hogy én bizti nem fogok bilit fertőtlenítgeti. a gyerek meg ha nem látott még bilit, akkor nem fogja igényelni, hogy márpedig ott kell kezdeni.  Szal bili nálunk is kimaradt.  4. WC nem ellenség, mi is ott élünk családi életet :)

 • 2007.08.06 09:54:44eszter

  Ja,  5. Olvastam az illatosítókról, hogy eléggé nem emberbarát az összetételük, sőőőt. Pedig a puffantás jó ötlet. De szagtalanításra is írjatok vmit, ha tudtok.

 • 2007.08.06 10:14:08katampusz

  fiam idestova 10 hónapos, kakijával eddig nem volt probléma.

  anyatejes korában 4-5 naponta reggel telitojta a pelenkáját, mióta mást is eszik, naponta egyszer, vagy kétszer kakil. mindig reggel, evés után, a földön csúszva mászva. (úgy vettem észre, hogy szükséges egy kis mászkálás, akkor könnyebben jön az ihlet és könnyebben nyomja ki.)  ami meglepett: olyan, mint egy felnőtt. ha idegen helyen vagyunk, nem, vagy alig kakil.

  amikor hazajövünk, azonnal visszaáll az eredeti ritmusába.

 • 2007.08.06 10:51:51Tori

  Az én lányom anyatejesen 10-12 naponta kakilt, paráztam is, mint állat! De mindig fájdalommentesen jött ki és sose volt túl kemény. Most három éves múlt, majdnem minden nap van kaki, de mindig a pelusba. Most már rendszeresen bilibe pisil, nappalra többé-kevésbé szobatiszta, de ha kakilnia kell, kéri a pelust. Ha nem adom rá, a szőnyegre nyomja. De nem merem erőltetni. Max januártól megy oviba.

 • 2007.08.06 12:25:27levendul

  Azért nekünk néha jól jött, hogy láttak bilit is.  Vonatútra pl mindig vittük, mert az én képességeimet meghaladta az itteni lógatás :).

  Persze amúgy a vécé tényleg egyszerűbb.

 • 2007.08.06 12:49:15papirbirka

  Zsozsónak egyszer ment három nap főlé a kakitáv, akkor azt mondta dokibácsi, hogy csináljak neki extrasűrű kamillateát és mivel még csak szoptattam kiskanállal trükköztem be. Bejött.

  Mostanában azt figyeltük meg, hogy a TopJoy (csak ez más márka nem) kisdobozos őszibaracklé meghajtja, azóta nem kap, de akinek épp ez a cél talán használ.  Egyszer Kismamában olvasói javaslatcsokor volt WC-be kakilás ügyben, két dolog maradt meg:

  -Virágot rajzoltak lemosható filccel a WC csempére ha sikerült valakinek a családból. Versenyt hirdettek kinek nagyobb a csokra.

  -Mesét mondtak arról, hogy a kaki hogy szeretne elutazni a WC-ből erre-arra, végén a tengerbe. Attól kezdve elbúcsúzott a kissrác minden terméstől, de már nem akart pelusba.

 • 2007.08.06 13:11:45druantia

  Ez a visszatartás kezdete? A gyerekem reggel szokta az első adagot beletojni a pelenkába, de ma reggel el kellett mennünk valahova. Még most sem kakilt, pedig ő nagy kakilós, napi három-négy az átlag. Észrevettem már máskor is, hogy újabban ha idegen helyen vagyunk, akkor nem kakil. Volt ilyen valamelyikőtöknél? Normális ez? Ugye nem lesz belőle igazi visszatartásos őrület? (Habár, az aznapi másik kettő csak kitolná valahogy az elsőt maga előtt :).)

 • 2007.08.06 13:48:45opti

  Druantia, nálunk is percre pontosan érkezett mindig a napi adag. De volt párszor, hogy valami kibillentette ebből, lehet ez egy hajtósabb kaja, de az is ha reggel rohantunk valahová. Ez még belefér. Ahogy utánajártam a témának, szinte mindig van valami lelki oka ennek a visszatartásnak, de sokszor nem jövünk rá soha. Nekem is vannak tippjeim. Szerintem nálunk a gond, hogy abbahagytam az éjszakai szoptatást. Elmagyaráztam neki, hogy a nagyfiúk már csak este és reggel szopiznak, és ezt ő tudomásul is vette, ha fel is ébred éjszaka, akkor is csak inni kér vagy a cumit. Na kb ezzel egy időben kezdődött a kakiügyünk is. Nem tudom van-e összefüggés, más nem jut az eszembe. Ismét visszaállni az éjszakai szopira nem akarok, mert azóta ő is jobban alszik és mi is, teljesen zökkenőmentesen állt át (ha a kakiügy nem függ vele össze).  Bilit én is azért vettem, amiért Levendul is, bár nem kifejezetten vonatra, de minden hasonló alkalommal jól jön. Ettől függetlenül a gyerek a wc-t is szereti, mivel anya és apa is azt használja. Ő dönt minden egyes alkalommal, hova szeretne, van hogy a kertben kötünk ki a diófa alatt, jaj a hangyáknak!

 • 2007.08.06 14:09:48opti

  Eszter, szagtalanításra csakis a nyitott ablak :)

  Illatosításra én egy kis kosárkába tettem potpurit és arra szoktam illóolajat csepegtetni. Mutatós, természetes, változatos. De teheted egy tál vízbe is. Avagy illatos gyertya, bár nem tudom mitől illatos és gyerek mellett nem a legbiztonságosabb.

 • 2007.08.06 14:20:39eszter

  opti, az illóolaj csöppentés jó ötlet. Magában a potpuri kevés...nálunk. Csak jó volna valami, amit a gyerek szuszogtathatna, ha sikerül.

 • 2007.08.06 14:40:32opti

  A potpuri nálunk sem érvényesült magában :)

 • 2007.08.06 15:10:30Anyatünde

  hmmm...

  Ha ablaktalan a fürdőszoba, az gáz... szó szerint. ;-)) Avagy a gyerekek azt mondják rá, hogy BŰZTÉR. Ez sztem olyan lehet, mint az elektromos, meg a mágneses tér. Csak büdösségből. ;-))))  A potpuri+illóolaj jó ötlet, csak tudnám, hova tegyem...

  (A fürdőszobában NAGYOn vackul állunk meglevő, vagy potenciális pakolóhely dolgában. Úgy értem, még a lakáshoz képest is vackul, pedig az se semmi.)  Papírbirka, olyan jó ötleteket írtál! (1 éves Zsozsó WC-re szoktatásával kapcs.) Nekem már csak azt kéne kitrükköznöm, hogy hogyan trükközöm ki a ráfordítható időt, főleg ha magam nyomom az esti műsort a 3 gyerökkel... ;-)))

 • 2007.08.06 20:23:56atha

  druantia, sztem ne aggódj, ez nem a visszatartás, hanem a szobatisztaság kezdete. Nálunk is pár hónapos korától nem intézte a nagydolgot ha elmentünk otthonról, de azóta sincs semmi gond, minden nap van egy-két kaki, most az örlőfogakkal több is:) És most kezdünk barátkozni a pelenkán kívüli alternatív megoldásokkal.

 • 2007.08.06 20:52:34atha

  Off - segítsetek nekem! Az 5 hetesem nem hajlandó rendesen szívni. Van tejem dögivel, de a kislány lusta, ezért tápszert kell neki adnom pótlásként. Sajnos az elsőnél is volt gond belőle, hogy melós a kajálás, valszeg azért, mert túl nagy a bimbó meg az "udvar". A másfél éves örökmozgó mellett képtelen vagyok lefejni. Nem tudtok valami jó módzsert, hogy lehet "kitartásra" bírni a csemetét?

 • 2007.08.06 21:23:54szanna

  Atha! Vedd fel a kapcsolatot jidelével! Itthon van a nővére, aki szoptatási tanácsadó.

 • 2007.08.06 21:46:02eszter

  atha, tedd cicire állandóan, ha éhes. Az előtejből is fel tud hízni, ha sokat kap belőle. Nálunk is most a 4. olyan, (meg ketteske volt), hogy hármat négyet szív, és beájul. Aztán van, hogy 20 perc, van, hogy 1 óra, van (szerencsére éjszaka), hogy 5 óra múlva ébred. És hízik rendesen.

 • 2007.08.06 23:01:37kaposztalepke

  atha: nekem a második gyerekem volt olyan, hogy nem volt képes nyugton szopizni (a nagy is ott sündörgött vhol mindig) és pár korty után, ha nem volt nagyon éhes, abba is hagyta, és nézelődött, meg leste a bátyót..

  egyedül félálomban szopizott jól, így minden fáradt/elalvásközeli időszakot kihasználtam. Meg is lett az eredménye, a szépen kiságyban maga elalvó gyerekemet féléves korára szupin ráneveltem a cicin elalvásra, és most egyévesen sem sikerül máshogy altatni (óriási visítás van a kiságyhoz közeledvén..)..

  de egyelőre nem okoz gondot, a nagy is így volt, idővel megoldottuk..  a lényeg, hogy ha nem zavarnak az esetlegesen hasonló következmények, akkor sztem meg lehet próbálni félálomban/álomban szoptatni, volt barátnőm is, akinél a rosszul szopizó ilyenkor jól evett...aztán lehet, hogy Nálad nem jön be..:(

 • 2007.08.06 23:49:18jidele

  atha, www.lll.hu, a nővéremé az egyetlen email cím. A honlapon találsz telszámokat is, vedd fel vkivel a kapcsolatot. Meg lehet biztos tanítani szopizni, de ehhez szakértő kell, és minden nappal nehezebb lesz visszaszoktatni. Nincs lenőve a nyelve? Egy kis lenövés is okozhatja, hogy nem tud szopizni. Ráadásul, ha üvegből pótolsz, akkor cumizavara is lehet, ami miatt nem tud ráharapni a mellre.

  Dinám is kis ügyetlenke volt az elején, tornáztatni kellett a nyelvét, meg tanítani egy csomót, de megérte, mert most már gyönyörűen szopizik.

 • 2007.08.15 16:46:39opti

  Kedves Leona, Druantia és Mindenki, akit egy picit is érdekelt a kakikálváriánk! Örömmel jelentem, hogy a helyzet egyre jobb. A probléma ugye az volt, hogy a fiam(21hónapos) sehova sem volt hajlandó kakilni. A módszer ami úgy néz ki, hogy bevált, hogy vettem egy szép naptárt, és ha kakil, ragaszthat bele egy katicás matricát. Először úgy nézett ki, hogy nem érdekli a dolog, de mára a gyerek igazi katica-fan lett, és minden nap ragaszt a naptárba! Az is hozzátartozik, hogy minden nap elmondtam neki, hogy mindenki szokott minden nap kakilni, és ez vele sem lesz másként mert ez bizony normális és jó dolog.

  Egyenlőre nem bilibe vagy wc-be produkál, hanem nadrágpelenkába, amit mi csak kakilós bugyinak hívunk, mert ez volt a kívánsága, hogy bugyiba kakilhasson, és ez a megoldás mindkettőnknek kedvező :) Azóta szól ha kakilni kell, van még egy kis helybentopogás, de összességében véve már nem csinál drámát az ügyből.

  És a pisiléshez magától elhagyta a bilit és mára csak a wc-t használja. Szóval a helyzet nagyon jól alakul!

  Még azt hozzátenném, hogy az egész akkor kezdett el változni, amikor a gyereknek bizalmat szavaztam, vagyis elhittem, hogy van olyan értelmes, hogy meg tudja oldani.

  És nem lenne tisztességes arról sem megfeledkezni, hogy kineziológusnál is voltam az ügyben.

  Ezeket csak azért írtam le, mert egyrészről már alig vártam, hogy eljussunk idáig, hogy büszkélkedhessek az ügyes fiammal, másrészt hogy ha valakinek van vagy netán lesz ilyesmi gondja, akkor ez egy jó tipp lehet.

 • 2007.08.15 17:25:06druantia

  Opti, gratulálok a fiatalúrnak és neked is! Ez tényleg jó hír! Az a helyben topogás azért nagyon aranyos lehet! Ez a bizalom-dolog nagyon jól tud jönni a gyerekeknek, úgy látszik :).  Nekünk pedig éppen ma jött meg a Brendonból az online rendelt puccos bili meg wc-szűkítő, és rá kellett döbbennem, hogy a gyerekekbe vsz. gyárilag van beépítve az ilyen cuccoktól való ódzkodás. Péterem minden vacakot alaposan megvizsgál, játszik vele, ezekkel nem. Lesz.rja őket :).  Pedig tényleg a legkényelmesebbnek tűnőket vettem és jól is néznek ki. Még van bőven idő az oviig (azt céloztam be "határidőnek"), meg neki még nagyon korai ez a dolog, de hagyom, hadd ismerkedjenek, ő meg a bili :). És/vagy a wc-szűkítő. Ne mondja, hogy nem hagyok neki választási lehetőséget :).

 • 2007.08.15 17:48:02opti

  Druantia, köszi! Úgy örülök!  Azt olvastam, hogy jelenleg normálisnak mondott az, ha kb 3 éves korára szobatiszta, 5 éves korára ágytiszta.

  Már egyszer írtam, hogy először nálunk sem volt semmi érdeklődés a bili iránt, pedig azt ő választotta. De akkor is úgy volt, mint most a kakiügyben, hogy ő magában azért csak foglalkozott az üggyel. Cselesek nagyon, nem is gondolná az ember miken agyalnak. És ne feledd azt a könyvet amit ajánlottam. Majd ha itt az ideje, nézz utána, ha gondolod! Szerintem jól csinálod, hogy egyszerre vetted a bilit is és a szűkítőt is!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta