SZÜLŐSÉG

Egy kádban az apával

2007. július 31., kedd 12:57

Ezen a héten arra vagyunk kíváncsiak, hogy egyedül lubickol-e a kádban a csemete vagy időnként a szülők is melléjük csobbannak? És meddig látjuk szívesen együtt apát és lányát a fürdőkádban vagy a zuhanykabinban? Heti kérdés.


Amikor kislány voltam, gyakran ücsörögtem együtt édesapámmal a fürdőkádban. Tisztán emlékszem a kádra fektetett falapra, amelyen gyakran játszottunk különféle társasjátékokat és az is előttem van, ahogy szappanbuborékokat fújunk. Apun mindig fürdőnadrág volt. De vajon mikortól?

Mostanában hébe-hóba előfordul, hogy az egész családom egyszerre fürdik a sarokkádban, de bármily kényelmetlen is, szeretem ezeket a perceket. Gyakran eszembe jut, hogy vajon meddig férünk még el mind a négyen, és az is, hogy meddig ízléses együtt fürdeni? Mi a helyzet fordított felállásban? A kisfiúk meddig fürödjenek együtt édesanyjukkal?

Várjuk a véleményeket és a tapasztalatokat.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.07.31 13:21:45Eledh Laure

  Emlékeim szerint sosem fürödtem egy kádban a szülőkkel, még a nővéremmel is fél kezemen meg tudom számolni hányszor.

  Egyrészt a kicsi hely miatt (lakótelepi kád: egy embernek is szűkös) másrészt a tisztálkodásra úgy tanítottak, hogy egyedül végezzük.

  Mi tagadás, konzervatív családban nevelkedtem, meztelenkedés sem volt feleslegesen.

  Ugyanakkor talán ezért kicsit gátlásos vagyok, de nem érzem veszedelmesen nagy problémának.

 • 2007.07.31 13:51:33anyuska

  Nagyfiam 9éves múlt,és bizony még a mai napig sokszor fürdünk együtt.A mi családunkban természetes a meztelenkedés,ami persze nem azt jelenti,hogy egész nap így járunk-kelünk,de nem szégyenlős senki,szerintem nem baj,ha a gyerek is ezt szokja meg családon belül.

 • 2007.07.31 13:55:54diaz

  Én sem fürödtem együtt a szüleimmel, de emlékezetem szerint nem is éreztem szükségét. A nagyobbik öcsémmel viszont annál többször, az mindig jó móka volt, de nem emlékszem, hány éves korunkig ment az együttfürdés.

  A lányom - 8 hós - egyszer fürdött velem együtt kb 3 hónapos korában, de nem tetszett neki. Talán most ,ár, hogy önállóan is biztosan ül, meg fogom újra próbálni. Az apja viszont egyáltalán nem lelkesedik az ötletért, hogy a lányával együtt menjen a kádba. Borzasztó szégyenlős fajta, még velem is hosszú idő után volt csak hajlandó együtt fürödni.

 • 2007.07.31 13:59:50kaposztalepke

  Szülővel együttfürdésre nem emlékszem, de lehet, hogy csak azért nem nagyon volt, mert mire saját lakásunk lett a szüleimmel, addigra nagyobbacska voltam, és megvolt az öcsém is...előtte meg nagyszülőknél, fával hengerbe begyújtva, konyhából függyönnyel leválasztva a fürdőkád..szóval nem igazán volt megfelelő környezet a nagy lubickolásokra...lehet, hogy lett volna, lehet hogy nem:)

  De az öcsémmel (2és háromnegyed év van köztünk) jódarabig együtt fürödtünk, és nagyokat játszottunk. de ez végetért bőven ez első nagylányos gondolataim előtt, ha jól emlékszem:) Amúgy önmagában a meztelenség nálunk nem volt tabu gyerekkoromban.  Nálunk most a gyerkőcökkel van néha olyan, hogy velem fürdik a fiam, vagy apjával, vagy a picilánnyal vmelyikünk, de mostanában többynire a két gyerek fürdik együtt. Nem tudom ezeket meddig illik/nem illik, egészséges/nem egészséges...akkor már biztosan nem, amikor kamaszkor elején kezd tudatosulni bennük a másik nem iránti érdeklődés..amikor már az iskolatársakra is nemcsak sima játszópajtásként gondolnak, és nemcsak az ovishoz hasonló kíváncsiság van bennük, hanem más...de hogy mennyivel előtte...?

 • 2007.07.31 14:02:07kaposztalepke

  jah, és én sem vagyok szégyenlős, meg gátlásos, és nagyon örülök neki..a férjem az, és ha nem is vészes mértékig, de azért néha picit okoz nehézséget, örülök, hogy nekem nincs ilyen problémám.

  Ez persze nemcsak a családból hozott szokásokon múlik, náluk is természetes volt a meztelenség, sőt, amikor velük laktam,még én is láttam néha anyósomat egyszál bugyiban nagy melegben...tehát hiába nem volt náluk sem takargatás, meg iylesmi, mégis jobban feszélyezik dolgok..

 • 2007.07.31 15:08:03hupli4

  Gyerekként nálunk biztosan nem volt.

  Amikor a kislányomat áttelepítettük a nagy kádba, rendszeresen beültem mellé, de mindig volt rajtam fürdőbugyi, az esetleges fertőzések esélyét is csökkentendő. Meg lezuhanyoztam előtte. Az utóbbi időben, ahogy okosododott többször ráborult a cicire és előttem térdelve szopizott. :)) Így viszont kicsit megbillent az esti rituálé, no meg, egyre nagyobb helyet igényel a kádban, én időm sincs már lezuhanyozni előtte. Szóval most egyedül bitorolja a kádat. Most egyéves a leányzó és biztosan be fogok még kúszni hozzá olykor. A férjem 1-2 alkalommal helyetettesített a beülős időszakban, amikor nekem épp megvolt. Fürdőnadrágban.

 • 2007.07.31 16:04:14helgana

  nálunk nem volt közösen kádban fürdés, de meztelenül simán kijöttünk a fürdőszobából a szobáig, ahol felöltöztünk.

  mi viszont beszoktunk ülni a gyerekekkel a kádba (majdnem 5 éves fiú, másféléves lány), ha mi nem, ők általában együtt fürdenek. már gondolkoztam én is meddig mehet így, most azt mondom, hogy 6-8 éves korukig simán. aztán lehet, hogy pont ők lesznek, akik akarják vagy nem akarják, hogy együtt fürödjenek vagy nem, vagy mi velük, vagy nem, de kamaszkorukig be kell fejezni szerintem.

  dehogy fürdőruhában nem ülök be az biztos, akkor inkább egyáltalán nem ülök be.

 • 2007.07.31 16:07:37Hélix

  Nálunk nem (volt) gond a meztelenkedés, egészen sokáig anyuval/apuval fürödtem, amíg csak kicsi nem lett a kád kettőnknek, de amikor nagyon-nagyon pici voltam, akkor volt, h mind3-an (anyu, apu meg én) elfértünk a nagy kádunkban :o)

  Máig úgy zajlik a fürdési ceremónia - főleg télen, hogy egyikőnk megfürdik, és amint kilép a kádból, a következő megy a vízbe,(ez főként azért is alakult ki, mert télen csak arra a rövid időre fűtjük a fürdőszobát, amíg fürdünk, és mivel drága a gáz, hát sietni kell...) vagyis a mai napig nincs családon belüli szégyenlősködés, lány létemre nyugodtan vetkőzök/ öltözök apu előtt is. Így szoktuk meg, és nincs ebben semmi perverz vagy nemnormális... Nincs ebből lelki meghasonlásom vagy bmi hülyeség, amitől esetleg mások félnek, és beleképzelnek a szituba.. Apu apu maradt, anyu meg anyu attól még, h esetleg láttam apu fütyijét vagy anyu punciját. Sőt, így talán még könnyebb is volt nekik a felvilágosítás annyiban, h nem voltak olyan kérdéseim az oviban, h "mi az ott a Pistike lába között és nekem miért nem olyan"... :o) Azt gondolom, h én 50%-ban anyumé és 50%-ban apumé vagyok, ők hoztak össze, ők pelusoztak, fürdettek, stb.. Akkor meg minek szégyenlősködni előttük??? Saját tapasztalatom: a gyerek addig fürödjön a szülőkkel, amíg elférnek a kádban...

 • 2007.07.31 16:41:43helgana

  de persze kamaszkorukban is simán ki fogok jönni meztelenül a fürdőszobából előttük, vagy bejöhetnek amig zuhanyzom, ha éppen mondanivalójuk lesz. szerencsére a férjem is így gondolkozik.

 • 2007.07.31 17:12:18di

  a mi családunkban nem volt szokás az együtt fürdés kicsi koromban, és a férejméknél sem (kicsi hely, több testvér). Én eleinte együtt fürödtem a lányommal, de elég hamar kinőttük a kádat, így egyedül birtokolja azt. Előtte természetesen zuhanyoztam. Nem tartom valószínűleg, hogy későbbiekben ez változna. Medencében, tengerben természetesen más:D

  A szüleim előtt viszont nem meztelenkednék ill. apu előtt NEM. De nem vagyunk egyformák...

  Elméletileg nem szeretnék a gyerek előtt meztelenkedni, de ez majd kiderül 10-12 év múlva

 • 2007.07.31 17:32:03siciliai apuci

  Emlékszem a bátyámmal sokszor ültünk együtt a kádban.Kicsik voltunk és kényelmesen elfértünk.Azt játszottuk ki tud tovább lent maradni a víz alatt és stopperórával mértük.Néha a faterommal is pancsiztam.Ő olyankor mindíg alsógatyában ült be:-)

  Szerintem egy gyereknek nem lehet ettől semmi baja.Nekem sem lett...Ha a fiam nagyobb lesz én is pancsizok vele majd,de remélem már egy kerti medencében...

 • 2007.07.31 17:33:40B-

  Szerintem addig egészséges, amíg se a szülőt, se a gyerkőcöt nem feszélyezi.

  Ha mindenki természetesen éli meg, nincs benne semmi beteges vagy perverz.  Eledh: "felesleges" meztelenkedés? Ezen kicsit elmosolyodtam, mikor nem felesleges és mikor az?  Ismeritek a mondást: "Ha Isten azt akarná, hogy ruhátlanul járjunk, meztelenül születnénk" :-))

 • 2007.07.31 18:06:27fecske

  Igen, ez egy jo tema. Nehez is megtalálni a választ, mert hogy több ember érintett, ugye. Valószínűleg ha már az egyiknek nem fűlik hozzá a foga, akkor abba kell hagyni, kérdés, hogy egy gyerek rájön-e, hogy ez őt zavarja akkor, amikor tényleg zavarni kezdi. Lehet, hogy csak kényelmetlenül érzi magát, maga sem tudja, miért.

  Nálunk sokszor van együtt fürdés, nemre való tekintet nélkül, a lányom hét éves. A nyári melegben a 3 hónapos kisfiammal együtt négyen zsúfolódtunk a finom és hűs vízzel teli kádba, normál esetben a hármat nem haladjuk meg. Teljesen természetesnek érezzük a dolgot. Ugyanakkor, azt nem tudnám elképzelni, hogy a szobákban is pucéran tevékenykedjünk. Nekem itt vannak a határaim. Azt mindenesetre nem gondolom, hogy egészségtelen lenne egymást meztelenül látni, ha erre a másik nincs rákényszerítve.

 • 2007.07.31 19:23:40eszter

  Jó dolog, amíg vki azt nem érzi, hogy vmiért nem akarja.

  Lea 7 éves, beszaladt a fsz-ba, ráhuppant a WCre,aztán ijedten szólt a férjemnek: "Apu, kimész?" Mire ő kijött, és majdhogynem a vállamon bőgött, hogy felnőtt a kicsi lánya. Eltelt 2 perc: "Apuuuuuuuu, kész vagyok a kakivaaaaaaaaaaal!" Hát...szükség törvényt bont. De már sehol nem öltözik át a nyilvánosság előtt. Előttünk simán, és mi is a gyerekek előtt. És mi egy szót sem szóltunk neki, hogy figyi, ott az öltöző vagy ilyesmi. Belső indíttatás.

 • 2007.07.31 20:19:46Rézibaba

  Nálunk apa fürdik a fiúval, kb. 6 hónapos kora óta... A nagykádban. És mindketten imádják. Ez az ő idejük. Meg az enyém, mert addig felsöprök-felmosok:)

  Én is fürödtem már vele és nagyon jó mulatság. És a kistestvérével is együtt fognak fürödni (két fiú). Szerintem 5-6 éves korig biztosan nem káros, aztán majd alakul.

 • 2007.07.31 20:47:34chill

  Rézibaba, nálunk is hasonlóképp. Pár hetes kora óta a nagykádban fürdik a baba, és főleg az apjával. Anyjával ugye az első hetekben gátseb miatt nem lehetett. Azóta is ez a felállás (most 7 hónapos) leginkább. Imádják. Én addig elvégzem az összes elvégzendő el nem végzett dolgot. Persze ebben a korban a szeméremérzés téma még nem relváns. Inkább azért fontos ez, mert ez nagyon szoros, intim együttlét, és közös játék apa és fia között. Azért velem is rendszeresen fürdik.

  Ja, és persze meztelenül, nem bugyiban.

  Én elég szemérmes voltam korábban, de mióta van a baba, annyi helyen annyi mindent kellett már mutogatnom...

 • 2007.07.31 20:59:21Guruljka

  Eszembe sem jutott velük együtt fürödni. Viszont nem a meztelenség miatt. Az természetes. Főleg az elmúlt napok 40 fokjában. De a két fiam együtt fürdik. 1,5 és 3,5 évesek és Apa fürdeti Őket. Nekem ezzel a felnőtt-gyerek együttfürdés dologgal higiénés ellenérzéseim vannak. Mondjuk én egyébként is zuhany párti vagyok. Félre értés ne essék, ez nem valami tudományos meggyőződés csak én ettől nem érezném jól magam ebben a szituációban.

 • 2007.07.31 22:05:27kaposztalepke

  eszter: sztem a kakilás más, aközben már 2éves kora óta nem nézhetek a fiamra..jó darabig pelusosan is a sarokba vonult, és jött a "ne nézz rám"..:) és a WCből is mindig kizavar :)  amúgy valóban, amíg senkit nem zavar, sztem nincs gond. Az öltözéshez meg iylesmi nálunk sem vonul el senki

 • 2007.07.31 22:23:09atha

  Én is úgy gondolom, ahogy B- is írta, amíg és ahogy mindenkinek jó. Mi sem rohangálunk mesztelenül, csak szoba és fürdő között, de majd a gyerekeink eldöntik, ha nem akarnak többet bejönni a fürdőbe, ha a másik nemű szülő fürdik. Mivel másfél év van köztük és közös szobájuk, úgyis lesz jele, ha gondjuk van. Na de ez még odébb, mert még csak 1 és 19 hónaposak :)  Azért Guruljkától és hupli4-től akartam kérdezni csak kiváncsiságból, hogy tulajdonképpen miért vannak higiénés fenntartások? Nem akarok itt részletekben vájkálni, de nyilván tisztán tartjuk magunkat minden kisebb nagyobb dolgunk után, akkor mitől lennénk "piszkosabbak"? Nálunk a fiamból több tonna homok, piszok jön le fürdéskor, néha még bele is pisil a vízbe, de még a testi tisztaságra hiper-majrés apukája is elviseli. És a fürdőbugyi szerintetek bent tarthat egy fertőzést?  Én kicsit szemérmesebb vagyok, és nem emlékszem, hogy láttam volna apukám szerszámát, de sok kárát is láttam annak, hogy nálunk sok intim kérdés nem lett kimondva, megbeszélve. Szóval, amikor mostanában a másfél éves fiam felfedezte, hogy nekem nincs olyan, mint apának, és ezt nem mulasztja el megemlíteni a reggeli zuhanyzásomkor, "megbeszélem" vele a kérdést, nem kezdek el rejtegetni semmit. Csak még azt nem tudjuk, mi legyen a 'kukac' ízléses lány-megfelelője. Ti minek nevezitek őket???

 • 2007.07.31 23:20:10kn

  a fürdőruha nem hiszem, h elzárhatja a fertőzés útját, max. pszichésen hat. de azért egy felnőtt bőre mégiscsak "viseletesebb" egy hamvas gyermeki bőrnél. lehet akár még fel nem ismert lábgombától kezdve mittoménmiminden. talán sokakban ez motoszkál (bennem is), amikor inkább a testvérek együttfürdését szorgalmazza. de természetesen mindenkinek ízlése szerint.

 • 2007.07.31 23:30:27kovvacs

  atha,

  nekem pl. van most sajnos mindenféle kiirtandó cuccosom, nődoki szerint terhesség idején szinte természetes, hogy kijönnek fertőzések, és nagyon nem szeretném a lányomat gyereknőgyászhoz hurcolni :( Így is volt szerencsém múltkorjában babaúszás-rémtörténeteket végighallgatni hasonló tárgykörben. Állítólag anyukák minden gond nélkül beállnak hüvelyi fertőzésekkel a medencékbe és úsztatják a lányukat, aztán meg a nődoki tépi a haját, mert egy ilyen picurnak nem hiányzik ez a műsor.

  Ilyen szempontból ellenkező nemű szülő okésabb.

  Nálunk kb egy éves kora óta nem ment az együttfürdés, de csak azért nem, mert nem elég, hogy az apja hatalmas termetű a lánynak, de immáron egyértelmű, hogy a lány se kicsi, és eccerűen nem férnek el komfortosan közös kádban. Főleg úgy nem, hogy a fürdéshez ugyebár dukál hajó, kacsa, béka, hal, úgyhogy apa már nem hiányzik annyira onnan.  Nekem fura volt, mikor a párom beült a lányommal a kádba, de én prűd családból jövök. Apámat ha 3szor láttam meztelenül, sokat mondok. Mi ebből nagy ügyet nem csinálunk, sőt, most a kistesó érkezése előtt direkt szemléltettem élő ábrán, hogy a fiúknak fütyijük van, azzal pisilnek, és apa is fiú, akárcsak a kistesó.

 • 2007.08.01 08:27:55druantia

  Apuka híján nálunk a nagypapával fürdik a gyerek, már ha mindkettőjüknek van hozzá kedve. Annyira lemenni gyerekbe, mint ahogy az apám tud, úgyse tudna senki, néha őt a nehezebb kirángatni a kádból :).  Nálatok nem fordult elő még ilyesmi, mint nálunk? Tudniillik az, hogy a gyerek észreveszi a közte és a felnőtt között lévő különbséget és (hogy is fogalmazzam meg :)) rátapint a lényegre?

 • 2007.08.01 08:32:12druantia

  Én egyébként évekig küzdöttem a candidával, de a terhesség alatt valahogy elmúlt magától és azóta sem jött vissza. Szóval, én fürödhetnék a gyerekkel, de egy másik poszton már említettem, hogy nekem az sok, hogy meztelenül, széttett lábakkal lásson. A zuhanyzás az oké, meg át is öltözöm előtte, de igazából jobban szeretem, ha van rajtam legalább egy melltartó, mert Péterem még mindig (pedig már több, mint fél éve nem szopizik) rácsodálkozik a mellemre és valami őrült extázisban visítva fogdossa, hogy "cicííí!" :))).

 • 2007.08.01 08:59:36marcangoló

  Druantia, most mondjam, hogy igazi férfi? ;-)

 • 2007.08.01 13:13:14mazsola84

  Én nem emlékszem, hogy sokszor együtt fürödtem volna akárkivel. Viszont simán átmegyek a szobán meztelenül, apám, anyám szintén.

  Egyébként érdekes, 14-18 évek korom között voltam szégyenlős apám előtt, se előtte-se utána.

  Anyámmal meg ilyenkor dumálink a legjobbakat. Ő ül a kádban én meg a kilépőn ücsörgök és pletyizünk :)))  Megjegyzem arra például jó volt, hogy apámat viszonylag sokszor láttam meztelenül, hogy "ivarérett" koromban már tudtam, hogy néz ki egy férfi gatya nélkül. Egy barátnőm sose látott meztelen férfit az első szex előtt és komolyan megijedt szegény.

 • 2007.08.01 13:46:07emma

  Druantia,féri a javából!! Az én fiam még szopizik(2 éves)és én nem tudok vele fürdeni, mert az ölembe kucorodik, tapizza a mellem, és vadul szopizik . Amikor fürdik, én a kád mellé ülök és játszom vele. Szeretnék vele fürdeni, de csak ha már nem szopik!:)

 • 2007.08.01 14:13:20Guruljka

  atha, igazság szerint egyrészt az ö homokos, esetleg pisis vizükbe sem vágyok, meg azt sem szeretném ha én hordanék be nekik valami gombát vagy bacit, vagy mittomén. De mégegyszer mondom, ez nem tudományos, nekem így jön ösztönből. Eddig nem is gondolkodtam rajta. Ismét kiderült, hogy van mégegy konzervatív oldalam.

  A dolog másik oldala a nemiszervek kérdésében, meg már nagyon profi vagyok, mert a Nagy számára ez mostatnában érdekes téma.

  A múltkor megkérdezte tőlem

  - Anya ha neked nincs fütyid, mivel pisilsz?

  - Nekem puncim van, azon van egy luk és én azon pisilek.

  -Aha, akkor neked a puncidon belül van egy fütyi, csak nem látszik és azzal pisilsz!

 • 2007.08.01 16:57:26berber

  Fiam 21 hónaps, mi csak néhányszor fürödtünk vele geyütt, egy ideig csak zuhanyzónk volt, azt nem szerette. Mióta új lakásba költöztünk, van kád is és zuhanyzó is,de a fiatalember imád egyedül pancsolni, a meztelenság nem szégyen nálunk, én ritkábban vagyok ruhátlan, mert ha meglátja, rögtön ordít:"Anya, szopi cicííííííííí", és ezt én már néha unom, különösen most, hogy ha minden igaz, jön a kistesó.

  Tényleg vannak ilyen élményeitek: terhesen szoptatni vagy tandemszopi?

 • 2007.08.01 16:57:32berber

  Fiam 21 hónaps, mi csak néhányszor fürödtünk vele geyütt, egy ideig csak zuhanyzónk volt, azt nem szerette. Mióta új lakásba költöztünk, van kád is és zuhanyzó is,de a fiatalember imád egyedül pancsolni, a meztelenság nem szégyen nálunk, én ritkábban vagyok ruhátlan, mert ha meglátja, rögtön ordít:"Anya, szopi cicííííííííí", és ezt én már néha unom, különösen most, hogy ha minden igaz, jön a kistesó.

  Tényleg vannak ilyen élményeitek: terhesen szoptatni vagy tandemszopi?

 • 2007.08.01 16:59:44berber

  bocsi halódik az egrem

 • 2007.08.01 17:00:16berber

  egerem

 • 2007.08.01 19:00:01nagbri

  Se nálunk, se a férjeméknél nem volt tabu a meztelenség, így mi is ezt követtük a gyerkőcnél! Imád apával pancsizni, de amíg nem lettem terhes, velem is szeretett, sőt, fürödtünk hármasban is! Azt nagyon élvezte! Most, hogy itt a pici, egyelőre csak apával van fürdés, de azért ki is veri a hisztit! Mert olyan jókat tudnak őrjöngeni, hogy úszik a fürdőszoba! Nem tudom mi lesz, ha csatlakozik a Dani is hozzájuk, vagy négyen majd hogy fogunk elférni? :-D

 • 2007.08.02 13:29:39Eledh Laure

  B- "felesleges" hülyén fejeztem ki magam. Szóval Nem mászkáltunk általánosságban pucéran otthon sem. Csak átöltözéskor vagy fürdés után ha nagyon meleg volt, egy kicsit.

 • 2007.08.02 15:13:51karakterelgető

  kb. 10 éves lehettem (ergo még nem kezdtem érni), mikor tipliztem ki a szobából egy szál sortban (ahogy addig is). És eccer csak anyám rámüvöltött, hogy azonnal öltözzek fel rendesen és eztán mindig. Attól fogva apának is megtiltotta, hogy pusztán alsógatyában grasszáljon a lakásban, minimum egy sortot akasszon magára. Nos, ebből következett az is, hogy 12 éves koromban úgy jött először a VörösÖrdög, hogy lövésem sem volt róla, mi az, de nagyon megijedtem. anya elintézte annyival, hogy kezembe nyomott egy köteg vattát és közölte, hogy eztán mindig így lesz, havonta pár napig. Nos, könyvmoly lévén utánajártam a helyi könyvtárban a dolgoknak. Megtudtam, mi "bajom", valamint rácsodálkoztam egy illusztráció révén arra, hogy a fiúknak egy hosszú micsodájuk van (én addig kétágúnak képzeltem). Most 30 vagyok, és csak a mostani páromnak sikerült elérnie azt, hogy a 40 fokban itthon, kettesben bőven elég egy franciabugyi,vagy még az sem. Borzasztóan szégyellős vagyok, holott a gondolkodásom általában nagyon nyitott és rugalmas.

  úgyhogy a témához visszacsatolva egyetértek mindenkivel, aki azt mondja, hogy amíg egy ember(ké)t sem zavar a pőreség, addig nincs gond. Szeretném a gátlásaim feloldani addigra, mire saját gyerkőcöm lesz.

 • 2007.08.02 15:31:43Tish

  Talán egyszer-kétszer fürödtem együtt a lányommal... egyetértek Guruljkával, valahogy ellenérzéseim voltak ezzel kapcsolatban. Pedig nem vagyok prűd, és a férjem sem az. Otthon egy szál bugyiban, boxerben mászkálunk a gyerek előtt, és mindkettőnket látott már meztelenül.

  A gyerekek nagyon kíváncsiak. A lányunknak a múltkor fogmosás közben nyúlt a nyaka, ahogy átlesett az apjára, aki a fürdőkádban feküdt. Összehasonlította az oviban megmutatottal:)))

 • 2007.08.02 15:34:34karakterelgető

  Guruljka - ez nagyon aranyos anekdota :) ebből is látszik, hogy fütyisek irányítják a világot és el sem tudják képzelni másképp :))  több családos ismerősömnél a fütyi párja a nuni, szerintem bájos elnevezés :)

 • 2007.08.02 20:14:55Sólyomszem

  druantia, elképzeltem a fiadat :))))

  Személy szerint elvált szülők gyerekeként csak anyámmal fürödtem együtt, jó sokáig, talán kamaszkoromig (amíg valahogy elfértünk). Jó volt, jókat beszélgettünk. Később viszont áttértem a zuhanyozásra. A fiúk (8.5, 11 évesek) együtt fürödtek eddig, de most ők is átálltak a zuhanyra (maguktól). Persze lehet, hogy a hideg idővel visszatérnek majd a jó meleg kádvízre?

  Amúgy Guruljkához csatlakozva úgy érzem, hogy higiénikusabb, ha nem fürdöm együtt a gyerekekkel, főleg mert rémesen mocskosak tudnak lenni, én meg egy uszoda látványától is begombásodom. A kislánnyal pedig az ő érdekében nem tervezem (ld. még kovvacs eszmefuttatását feljebb)

  Ettől függetlenül nálunk mindenki úgy járkál a lakásban, ahogy akar, tehát rendszeresen látjuk egymást meztelenül, sőt a fiúk sokszor bejönnek hozzám beszélgetni, mikor zuhanyozom, ettől mindenféle érdekes kérdés jut eszükbe, amit rögtön meg is vitatunk. :D

  Persze van pár dolog, amit intim dolognak minősítettem, pl. betétet nem cserélek előttük, de beszélni azokról is beszélünk.

  Hogy a kislánnyal hogy lesz? Mittudomén: sose volt még korábban lányom, majd ahogy neki jólesik :D

 • 2007.08.02 20:53:53marcangoló

  Berber, én szoptattam kb. 4 hónapig a terhesség alatt, de már csak napi párszor. Nem volt kellemes, bár nem is fájt. Én inkább a kíméletes leszoktatás mellett döntöttem, a fiam már 20 hónapos volt.

  Nekem elég együtt fürdésnek a Balaton...

 • 2007.08.04 14:15:36Kékfelhő

  Nem emlékszem, hogy a szüleimmel bármikor is együtt fürödtem volna, de a húgommal rendszeresen, arra emlékszem.  A fiam kb. egy éves lehetett, amikor először fürödtünk együtt. Egyszerűen úgy volt kényelmes, egyszerűbb. És nagyon szerettem. Dani is. Néha a párommal is együtt fürdött, olyankor természetesen úszott az egész fürdőszoba, mivel alaposan csőre töltötték a vizipisztolyokat a móka kedvéért.  Most már 5 és fél éves, jóideje nem fürdünk vele együtt. De igénye sincs rá. Nálunk nem ciki meztelenül szaladgálni a lakásban, a gyerek apám telkén egy szál kukiban szaladgált majd egy hétig.

 • 2007.08.04 15:02:00boribon

  Én egy kicsit kevesebb meztelenkedést tervezek, mint ami nálunk otthon volt. Anyukám sokáig egyedül nevelt minket a húgommal, gondolom úgy volt vele, hogy 3 nő minek szégyellősködjön egymás előtt, de engem néha, (úgy 10 éves koromtól)már feszélyezett, hogy anyukám meztelenül flangált a lakásban. Meg volt olyan, hogy bekopogtam a wc-be, mert csak azt tudtam, hogy bent van, de mivel egyben volt a fűrdővel, simán takaríthatott, vagy moshatott volna éppen, ő meg mondta, hogy mehetek, ő meg épp kakilt. Én meg kiakadtam, hogy basszus, akkor miért mondta, hogy mehetek, hát én arra nem vagyok kiváncsi.(Ez olyan 14 éves korom körül volt.)

  Szóval, lehet, hogy én vagyok prűd, de én csak a szükséges meztelenkedést tervezem a gyerek előtt.

 • 2007.08.06 16:03:14bevike

  Kedves Anyukák!

  Nem kell ebből olyan nagy ügyet kavarni, a gyerek érzi, amikor már nem fürödhet együtt a szüleivel. Nálunk a fürdés mindig nagy családi program volt (amíg kicsik voltak). A most nyolc éves még mindig együtt fürdik néha az apjával, de velem pl. már nem. Ennek az lehet az oka, hogy a 15 éves már évek óta kiszállt az ilyen "játékokból", és a kicsi is kezdi már megérteni miért. Nem vagyunk szégyenlősek, sőt családi indíttatásból kiindulva, tudatosan szabadabban kezeltük az ilyesmit (gyerekként soha nem láttam apámat, még gatyában sem!). Ma már ott tartunk, hogy ha véletlenül bugyiban kiszaladok a nappaliba, a nagyobbik rámszól: Anya öltözz már fel! Szóval a gyerekek meg tudják ítélni, mikor van elegük a közös pancsiból, addig viszont nagyon jó buli még a szülőknek is! Nálunk semilyen fertőzés nem következett be ettől, pedig hót sárosan és homokosan is fürödtünk együtt! Mé, a Balatonban is együtt fürdünk nem?

 • 2007.08.06 16:05:31bevike

  Viszont a WC téma tabu, mindig is az volt. Tehát szerintem valahol a középút a legjobb (mint mindenben):)

Blogok, amiket olvasunk

MÁS TÉSZTA 1453: egy új konyha születése

Csodálatos, dekadens, részletgazdag, kifinomult. Bizánc falain innen és túl

KERTÉSZ Így harcolj a parlagfű ellen

Nincs növény, amitől többen szenvednének, mint a parlagfű. Hazánkban 1920-ban jelent meg. Profi tippek a harchoz

OTTHONTÉRKÉP Trump eladó háza: parasztbarokk

Remek mulatság végignézni a képeket. Pénz=/=ízlés. De legalább nagyon sokba kerül...
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta