Kajakotyvasztó: szójás lasagne

Ezt a remek lasagne leírást egy apuka tette közkinccsé, hogy a vegetáriánus családok is találjanak kedvükre való receptet a Porontyon. A titok a szószban rejlik.


Szójás lasagne

Fogsz egy edényt, töltesz bele kb. 2 ujjnyi (tehát soknak tűnő, de nem lesz az) extra szűz olíva olajat (más nem jó, mert kicsapódik). Beleteszel 1 egész fej fokhagymát szétszedve, de nem megpucolva (azaz a gerezdeken rajta marad a héjuk). Kis lángon megpárolod, mintha zöldség lenne. Vigyázz, ne égesd oda a fokhagymát! Utána kiveszed, és beteszed ebbe az olajba a meghámozott paradicsomot, mondjuk 5-6 nagyobb darabot.

A fokhagymát kiszeded a héjából (jó puha lesz, ha ügyes voltál) és fokhagymanyomóval vagy egyszerűen csak villával szétnyomod, és beteszed a paradicsomhoz. Dobsz rá egy kis sót, és az egészet kis lángon addig párolod, amíg az egész folyékony lesz, tehát a paradicsomok teljesen szétpárolódtak. Teszel bele kb. 1 evőkanál cukrot. Ez azért kell, hogy elvegye a paradicsom kissé kesernyés ízét. És persze sózod-borsozod ízlés szerint.

Innentől szabad a vásár. Ha csilit teszel bele, akkor jó alap csilisbabhoz. Ha bazsalikomot, oregánót teszel bele, akkor olaszos szósz tésztához. Ínyencek tehetnek bele vörösbort, kis pirospaprikát.

A szójás cucc úgy készül, hogy a szójagranulátumot beáztatod sós-fűszeres (pl. vegeta) vízbe kb. 2 órára. Serpenyőben megpirítasz gombát, hagymát. Tehetsz hozzá pritaminpaprikát, cukkínit, amihez kedved van, és ehhez teszed hozzá a szóját (kinyomkodva). Ha összepirultak, ráöntöd a szószt. Innentől még mindig használhatod tésztához alapnak.

A lasagne úgy készül, hogy a kivajazott jénai edénybe (vagy tepsibe) rétegesen helyezel el tésztalapot-szószt-sajtot, és a sütőben addig sütöd, amíg a tetején a sajt kicsit megbarnul. A húsevők természetesen bátran használhatnak darált húst, amit meg kell pirítani.

A lasagne elkészítése sütéssel együtt körülbelül egy órát vesz igénybe.

Dr. Han Fastolfe
Oszd meg másokkal is!
Mustra