Kajakotyvasztó: Jeges nyalánkságok forró nyelveknek

Nyár van - ez nem kifejezés, meg lehet pukkadni. Két dologra szűkült a világ: víz és hideg. Ezeket leginkább a kádban és a barlangokban találjuk. Nyelvünk lógatva viszont sem nekünk, sem a gyerekeknek nem sok kedve van enni, hát még főzőcskézni. Egy kis jeges édességnek azonban lehetetlen ellenállni. Hogyan készítsünk fagyit házilag?



A házi fagyikészítéshez jól jön egy fagyikészítőgép. Ehhez már 5-10 ezer forintért hozzájuthatunk, ami ahhoz képest nem olyan sok, hogy egy doboz minőségi fagyi ára ezer forint körül van, és telis-teli van adalékanyagokkal és ragadósan édes, míg az otthoni verziónál csak azt tesszük bele, amit jónak látunk, és így sokkal egészségesebb édességet állíthatunk elő. Arról nem is beszélve, hogy a sorbet és a fagyi a legkevésbé hízlaló édesség, hiszen nagyon sok víz és kevés zsiradék van benne a csokikhoz és kekszekhez képest. Néhány példa:


Házi csokisorbet

150 g kakópor
150 g étcsoki
120 g cukor (illetve ízlés szerint)
egy zacskó vaníliás cukor
kb. fél liter víz

A vízből és a cukorból forraljunk cukorszirupot, tegyük bele a kakaóport, keverjük el, majd húzzuk le a tűzről. Mehet bele az étcsoki, nem baj, ha marad egy pár darabka. Tegyük hűtőbe, és egy fél nap múlva mehet a fagylaltgépbe. (Szerintem egy erős mixer is megbirkózik vele, de nem próbáltam. Biztosan nem lesz olyan szép.)

Vanília fagyi (ehhez gyümölcsöt adva mindenféle krémes gyümölcsfagyi is készíthető)

fél liter zsíros tej
1 dl tejszín
5 tojássárgája
2 rúd vanília
5 dkg cukor
A tejet és a tejszínt összekeverjük és megmelegítjük, de nem egész forróra. Hozzáadjuk a tojást és a cukrot, közben kevergetjük. Belekapargásszuk a félbevágott vaníliarúdból a vaníliát, aztán felmelegítjük, de nem forrásig, mert akkor kicsapódik a tojás. Egy fél nap hűtő után mehet a fagyigépbe.

Mentás eperfagyi

fél liter tej
1 dl tejszín
5 tojássárgája, vaníliarúd
negyed kiló eper
1 csokor friss menta
egy evőkanál cukor

Ugyanúgy kell elkészíteni, mint a vanília fagyit, csak a végén hozzákeverjük az elturmixolt epret és mentát, és úgy rakjuk a hűtőbe az egész kulimászt. Kicsit felnőttesebb fagyi, de lehet, hogy a gyerekek is szeretik.

A menta sorbet pedig így néz ki: fél liter víz, 150 g cukor - ebből lesz a cukorszirup, és beledobhatjuk a mentaleveleket is. Jó gyorsan lehűtjük, el ne menjen az illata, aztán belecsavarunk egy-két citromot, eddig ez mentás limonádé, avagy virgin mojito, ha kibírtuk, hogy nem ittuk meg, bár így is nagyon finom, és nem csináltunk belőle koktélt, akkor mehet a hűtőbe, majd egy éjszaka múltán a fagyigépbe.
Oszd meg másokkal is!
Mustra