SZÜLŐSÉG

Jobb kint, mint bent?

2007. július 10., kedd 10:53

Kedvenc animációs filmünkben kellőképpen lazán kezelik a testhangok kieresztésével kapcsolatos kérdést. A zöld ogrének jól is áll, ha a vacsoraasztalnál elböffenti magát és az is vicces, amikor a mocsár bugyborékol az eleresztett galambocskák miatt. De vajon az is mókás, ha a gyerekünk pukizik vagy böfög egy hatalmasat társaságban? Heti kérdés.


Általában otthonunkban mi sem fogjuk vissza magunkat, ha feszít a gyomrunk vagy a beleink, nyugodtan könnyítünk magunkon, vagy elvonulunk a fürdőszobába ezen okból, társaságban azonban kultúremberek módjára igyekszünk bent tartani, amit nem illik kiereszteni. (Kivételek persze mindig vannak. Elég, ha csak a pasik közös focimeccsnézésére gondolunk, ahol az elfogyasztott sörök sunyi buborékai a testnyílásokon igyekeznek felszínre törni. Ők pedig büszkén hagyják.)

Ti eleresztitek magatokat a gyerek előtt? És hogyan reagáltok, ha ezt ő teszi? Vajon a gyerekeknél meddig vicces, ha hangosan finganak és böfögnek idegenek előtt? Mikor kell megtanítani nekik, hogy ugyan igaz, amit Shrek mond és jobb kint, mint bent, de csak ha magunk vagyunk?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.07.11 12:40:52Tish

  Hát pukiügyben nem vagyok szakértő... Nem mintha másban lennék:)))

  Egyszer egy fiú kollégám kérdezte meg mellettem:

  - Ér pukizni?

  - NEM!

  - Akkor csaltam!

  :))))))  Szóval, ha nálunk időnként felhangzik a Csaltam!, vigyorgunk:)

  Persze mindenki igyekszik kifelé a fürdőszobába, de nem mindig sikerül. A kicsi lányom nagyon is felnőtteset, hangosat csinál. A múltkor "Mi van, békára léptél? kérdést kapott az apjától, és azon is röhögtünk. Igyekszünk jól, és illemre nevelni, de azért akinek gyereke van, az tapasztalja, hogy néha igencsak nehéz:)

 • 2007.07.11 19:31:06cantaloupe

  Hat persze! Ne tartsuk bennt, jojjon ki az a butortologato puki, ettol meg ertelmisegiek vagyunk, nemdebar...

  S akinek nem eleg a bab, mint ingerencia, annak melegen ajanlom a kisbabak bukasairol ill. a Kisvakond kakijarol szolo magasroptu posztokat.

  Ezzel a cikkel teljesedett ki a Nagy Mu trilogiava! :)))

 • 2007.07.11 21:54:44Athenea

  Hali! Nagyon kedvesek vagytok, hogy rögtön válaszoltatok. Nekem két benti cicám van, akik már nem is tudnának kinn élni szerintem. (Meg engem sem vinne már már a lélek, hogy kirakjam őket). Most tervezgetem az első babámat. Rengeteg hasznos infot kaptam az itteni fórumbeszélgetésekből. Még egyszer bocs' az offért és várom az ezzel kapcsolatos új posztot.

 • 2007.07.12 08:15:23Yuki

  Családi sztori: gyermek elereszti a galambot, hangosan nevet. Felnőttek próbálják nevelni: ne nevess, ez egyáltalán nem vicces. senki nem örül neki! Mire a gyermek kaján vigyorral: Nagyapa örül!

 • 2007.07.12 08:25:00Yuki

  szerkaa... ezek az illem dolgok abszolút kultúra függőek. japánban ér böfögni. utcán, asztalnál, bárhol. viszont nem ér orrot fújni, mert a takony zsebben való hordása szerintük undorító. számtalan megoldásuk létezik, amiket nem részleteznék, diszkréttől az európaiak számára ledöbbentőig.  ja, és hangosan csobogva pisilni a vécébe is gáz. meg hosszan, egyenesen valaki szemébe nézni :)

 • 2007.07.13 21:40:00Dexter68

  ...és hol hordják a japánok a taknyot?

  Most már felcsigáztál! Kérem a részleteket!

  (sztem egy fingós postban elfér a fika is :o))))

 • 2007.07.13 22:44:232cica

  Sziasztok!

  Nem pont ideillő a téma, de egy kicsit mégis.  A fiam 4 éves és éjszaka még pelenkát kell ráadni, ami reggelre szépen meg is telik. Sőt kakilni is csak pelenkába hajlandó. A pisiléssel nincs gond, az megy bárhol, egyedül.

  Én személy szerint nem csinálnék gondot ezekből, mert olvastam valahol, hogy 5 éves korig fejlődhet ki az agykéregnek az a része ami az éjszakai bepisilésért felelős, stb., stb.

  A nagyik viszont egyre jobban rákattannak a problémára.

  Ha előhozakodom az "agykérges" teóriámmal, lehurrognak, hogy nincs az ő agyának semmi baja. Persze hogy nincs okos, ügyes gyerek.  Amiért épp most írok emiatt: ma a fiam a mamánál alszik, és a mama azt mondta neki, hogy éjszaka fel fogja ébreszteni pisilni, hogy ne pisiljen be.

  Persze mondtam a mamának, hogy erről szó sem lehet, amiért persze megkaptam egy jó kis villámlós tekintet, mert szerinte ez csak egy rossz szokás. (Persze a szopi is az volt valamikor)  Szóval van valakinek hasonló pisis probléméja? Mit csináljak a fiammal? Vagy egyszerűen csak várjak még?  (Anyóssal tudom, hogy mit csinálok, ha egyszer is felébreszti!)

 • 2007.07.13 22:54:46druantia

  2cica, bocs, hogy én meg az ellenkező véglettel zaklatom itt a népet. Nagyon nagy kár, hogy a gyerekem még nem tud beszélni, mert lehet, hogy nagyon hamar lenne szobatiszta, így meg elképzelhető, hogy ezt a csodás képességét amire itt lenne az idő, el fogja veszíteni. Az történt ugyanis, hogy két napja odaállt elém, megfogta a kukiját a pelenkán keresztül, a másik kezével odamutatott, és közölte velem, hogy "ott". Megkérdeztem, hogy azt akarja-e, hogy cseréljük ki a pelust? Nyújtotta a kezét, átmentünk a másik szobába és átpelenkáztam. Ahogy kibontottam, látszott, hogy vsz. akkor pisilhetett, amikor mondta, mert még csupa vizes volt a kukaca. A következő nap meg nagy nyögések közepette közölte apámmal, hogy "kaka".  Szóval, ha már "meg tudnánk beszélni" a dolgot, akkor lehet, hogy hamarosan nem kellene a pelenka, de most úgy érzem, egy nagyon jó alkalmat szalasztunk el, legalább arra, hogy egy kicsit tudatosabb legyen ez a kaki-pisi dolog. Gondolom, szervileg úgysem érett még arra, hogy visszatartson bármit is, de azt nagyon nagy lépésnek tartanám, ha tudná közölni legalább akció közben, vagy utána, hogy mi történik (történt).  2cica, ez a pisilős dolog nálatok nagyon érdekesen hangzik. Mondott valamit a kisfiad, hogy mit gondol erről? Úgy értem, nem mondott rá ő sem valami magyarázatot?

 • 2007.07.13 23:08:352cica

  druanita, köszi, hogy érdekel a dolog!  Szóval, a pelenkába kakilásra azt mondja, hogy a WC-be nem jön.

  Szól, hogy kakilni kell, sőt már egyedül fel is veszi az up&go-t, nem azzal van a gond, hogy nem érzi, hogy kell vagy ilyesmi, hanem csak pelusba tud. Felveszi, beguggol a sarokba, kakil, kivesszük.

  Próbáltam a WC-be kakiltatni ezerféleképpen. Szépen, rábeszélősen, odaültem mellé, otthagytam egyedül, hátha úgy jön. Bevallom, voltam egyszer szigorú is, azt mondtam addig nem állsz fel onnan még nem jött valami. Mikor visszamentem állt a fürdő közepén és sírt, rámnézett és mondta (sírva), hogy de nem jön.

  Ha pelenkafelvétel közben vetem fel a WC dolgot összetett tenyérrel könyörög, hogy anya ne!

 • 2007.07.13 23:13:23Anyatünde

  2 cica, holnap írok bővebben, a Naggyal játszottunk mi hasonlót az éjjeli szobatisztasággal kapcs.  Röviden: anyósom próbálta az általad említett módszert, és bejött.

  Utána voltak visszaesések, de azzal együtt is látszott, hogy érlelődik, fejlődik nála a dolog. Pl. ha nagyon fáradtan feküdt le, akkor egy darabig még bepisilt éjjel, de ez egyre később és később következett be, azaz a végén már csak hajnal felé. (És persze nagyon alkalomszerűen.)  Mostanában már egyre ritkábban kel fel éjjel pisilni.

 • 2007.07.13 23:17:242cica

  Folytatom!  Pedig nálunk a WC, puki, büfi sosem volt tabu. Sőt mindig jött velem a vécére is, volt hogy ott is szopizott, mert éppen ott került szemmagasságba neki a cici.  Nem tudom!  Az éjszakai bepisilés igazán még nem került napirendre, mert napközben a pisivel nincs gond, a déli alvás közben sem pisil be.  Ebben nem igazán tudom merre kéne elindulni.

  Nem szeretnék éjszakánként ágyat húzni. Lehet hogy én vagyok kényelmes azért adok rá pelust mert nekem így könnyebb. De nem hiszem, hogy akár neki is jó lenne, ha éjszakánként egy nagy tócsa pisiben kellene ébrednie. Vagy így egy idő után tényleg leszokna a bepisilésről?  Ezt a felébresztgetősdit egyszer olvastam egy Kismama cikkben, egy anyuka írta, hogy ő így csinálta, kevés sikerrel. Akkor ott én azt emberkínzásnak tartottam, most is így gondolom. Felébreszteni, ráültetni a vécére, miközben bóbiskol az álmosságtól, és sürgetni, hogy pisiljen. Nem tudok rá mást mondani, mint kínzás. • 2007.07.13 23:24:052cica

  Anyatünde! Először leírtam a folytatást és csak utána olvastam a hosszászólásodat!  Azt mondod, hogy lehet, hogy eredményes a felébresztgetés? Hogy oldottátok meg, hogy ne legyen tényleg kínlódás számára, vagy nem volt az?

  Kíváncsian várom, hogy holnap leírd.

 • 2007.07.13 23:26:22druantia

  2cica, az Egyszervolton (www.egyszervolt.hu) van egy rovat (a bagolyra kell kattintani a fán), ahol Ranschburg professzor ad tanácsokat. Határozottan emlékszem, hogy egyszer olvastam valami hasonló problémáról, mint a tiétek, és valami olyasmi rémlik, hogy elég csavaros-trükkös volt a megoldás. Már tényleg nem emlékszem rá, nem is akarok hülyeséget mondani, de ha gondolod, nézd meg a kérdéseket, talán megtalálod a választ is, vagy esetleg kérdezz személyesen a professzortól. Egyébként azt hiszem, én is felébreszteném. Nem tudom, elég nehéz lehet.

 • 2007.07.14 01:08:292cica

  druantia! örök hálám az Egyszervoltért.

  Fél 12-től majdnem 1-re végeztem a kérdések átpásztázásával. Találtam szó szerint a miénkkel hasonló eseteket! Bár néhol a doktor úr egy kicsit ellentmondásos. Leírom:

  -5 éves korig nem kóros, nem kell vele különösebben foglalkozni (éjszakai bepisilésről van szó)

  -mégis 5 éves kor előtt is érdemes megpróbálni, hogy nem adunk rá éjszaka pelust, mert a pelenka "felhatalmazza" a bepisilésre

  -van akinek az felébresztgetés válik be akkor ezt az utat kell választani.

  (ahogy így leírom nem is olyan ellentmondásos :)  Pelusba kakilás elhagyására 2 módszert ír:

  -gyógyszertárban kapható egy lekvárfajta (nem hashajtó)ami lágyítja a székletet, így sürgetőbbé teszi a kakilási ingert. Na és ekkor a sürgető ingernél ne legyen kéznél a pelus.(ki fogom próbálni)

  -ráültetni a gyereket a vécére amikor kakilni szokott nadrágban, gatyában és elszórakoztatni. Ha rájön és pelenkát kér adni neki. Köv. alkalommal ha éppen a vécén ülve jön rá mondani neki, hogy ha már úgyis ott ül, kakiljon bele.  Eddig én úgy gondoltam -a doktor úr is ezt mondja- hogy mivel érzi, hogy kakilni kell, és nappal, ébren nem pisil be, ezért szobatiszta, tehát nincs probléma. Most hogy olvasgatok a témában kiderült, hogy nincs probléma ugyan, de mégiscsak van.  A jövő héten nyaralni megyünk, addig nem, de utána mindkét -kis-és nagydologban- bepróbálkozom.  Addig is, ha valaki hasonló cipőben jár, vagy tud valamit a témával kapcsolatban kérem írjon.

 • 2007.07.14 10:05:32druantia

  2cica, nem akarok beleszólni, de a lekváros módszer elég rizikósnak hangzik. Mi van, ha tényleg rájön szegénykére a tojhatnék, nincs pelus, aztán a gatyóba megy a cucc? Így belegondolva nagyon megrázó és megalázó lehet. De ha rá tudod venni, hogy mégiscsak üljön rá a vécére, akkor talán nyert ügyed van.

 • 2007.07.14 13:16:46marcangoló

  2cica, az sem mindegy, hogy a wc-n van-e szűkítő és milyen, hogy elég biztonságban érzi-e magát rajta. Én azért csak kipróbálnám azt, hogy nem adok rá éjjel pelust. Van, aki fordítva van bekötve. Az én fiamnál is az vált be nappal, hogy levettem róla a pelust, és mondtam, hogy nem kap másikat. Lehet, hogy nem azt kell megvárni, amíg száraz lesz reggel is a pelenka, hanem szólni, hogy akkor éjjel nincs pelus, és szóljon, ha pisilni kell. Én sem biztos, hogy felébresztgetném. Leglábbis egy- két éjjelt várnék vele.

  Másrészt viszont lehet, hogy érdemes lenne megnézetni egy ultrahagnos vizsgálattal, hogy minden rendben van-e a pisilőszervekkel. Pl. hallottam olyan esetet, amikor az addig fel nem derített vesemedence- tágulat volt az oka, hogy hosszú órákon át (éjjel) nem ment a visszatartás.

  A kakilásnál mi pont így vagyunk, csak a fiam két évvel fiatalabb. Nála az a kulcs, hogy egyszer sikerüljön. Utána már menni szokott minden. Ehhez tök jók a tanácsok, amiket kaptál. Mi most vettünk wc- fellépőt a Kikában (és dikrekt nem engedem pisilésnél használni, hátha így motiválóbb). Szerintem az elég stabil és kénelmes, hogy egy darabig tudjon rajta üldögélni a delikvens.

 • 2007.07.14 13:19:56marcangoló

  Bocs, a hibákért!

  Lehet kapni gyógyszertátban olyan betegalátétnek nevezett dolgot, aminek az egyik oldala olyan nedvszívós jellegű, a másik nájlon. Már, ha nem akarsz gumilepedőt.

 • 2007.07.14 21:49:12hamsa

  2cica, nekünk nagyon nehezen jött össze a szobatisztaság - már majdnem 3 éves volt - és látszott rajta, hogy tudná, ha akarná, de sokkal kényelmesebb pelusozni, mint figyelni. Aztán egyszer elcseréltük a pelenkát egy érdekes lego-autóra, és akkortól nem kellett. Egyszer-kétszer még becsurgott, aztán már nem. Éjszaka ugyanez, amíg adtam, addig bepisilt, mert iért is ne, aztán már nem. De sose ébresztettük fel - végülis ha pisilnie kell, úgyis felébred, max. nem tudja, hogy azért volt. Olyan volt, hogy éjjel felébredt, felült, kivittem a sötétben csurgott, aztán szudni tovább. De ha nem ébred fel az ingerre, akkor mindek az egész? Akkor inkább ébredjen arra, hogy nedves, és legalább rájön, hogy mi az ábra. (Erre az esetre komplett felhúzott másik-ágybetét, vagy valami kell, hogy ne kelljen emiatt várakoznia éjjel...)Végülis a végcél az, hogy helyesen kezelje az ingereket, nem az, hogy tiszta maradjon az ágy, nemde?

 • 2007.07.14 22:40:22opti

  Druantia! Ha már egyszervolt.hu, akkor ajánlom a Bilikönyvet Alona Frankeltől. Ezt én pont azért vettem meg, mert olvastam Dr Ranschburg Jenő ajánlását. És bevált. Először is vettünk egy bilit, amit a fiam választott ki (a negyedik boltban, addig a többi nem tettszett, de ez a sárga kacsás, hát ez bjutiful :))) ), majd megvettem a Bilikönyvet és meséltem. És amikor megkért, megint meséltem. A bili mindíg elől volt, és sokszor kérdeztem, hogy szeretné-e, hogy levegyük a pelust. Amikor kérte, levettem. És sokat mostam fel, de mindíg megdicsértem, hogy milyen ügyes, hogy idepisilt a szoba közepére, és hogy majd egyszer ő is pisiljen a bilibe úgy mint Samu (a főhős). És egy hónap sem telt el és egyszer hallom, hogy csattognak a kis talpacskák, futás a bilihez, aztán hozta nagy büszkén! Kiöntötte a wcbe és el is köszönt tőle, majd ment játszani. Pucéran három nap alatt teljesen szobatiszta lett, de a kakihoz sokszor kér pelust, bár mostanában már azt se nagyon. Viszont bugyiban még nem tökéletes, egyszer egyszer becsurran, de ez nem gond. Amúgy húsz hónapos, és én semmit nem csináltam, csak meséltem, teljesen önállóan döntötte el mikor érett rá. Próbáld ki, nagyon egyszerű kis mese, de pont annyi, hogy tisztázza mit hogyan kell, és ezt úgy, hogy nem csinál az egészből nagy ügyet.  2cica, az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha pelusban ulne a wc-n, először lehajtott tetővel, utána szűkítővel, aztán pelus nélkül, mert mondjuk elfogyott. Én is olvastam egy ilyet az egyszervolt.hu-n, és ott azt mondta a doki, hogy adjanak rá pelust, majd egyik nap véletlenül ne legyen otthon több pelus. De az a kisgyerek a pisihez is pelust kért, és tulajdonképpen szobatiszta volt, csak nem bilit vagy wc-t használt, hanem pelust.

 • 2007.07.14 22:47:53opti

  Athenea, a toxoplazmózis ügyben lehet csináltatni még terhesség előtt vizsgálatot, hogy immunis vagy-e rá. Nagy valószínűséggel igen, mivel cicákkal élsz, és ezen általában észrevétlenül átesik az ember. Azért a cicaalmot ne te takarítsd. Nálunk a megoldás az lett, hogy ment az alom a garázsba és a cicák nyávogtak ha ki kellett menniük, mert nem találták az almot. Én kivittem, fél óra múlva behoztam a cicát. Éjszaka pedig ott aludtak. Ezt azóta is tartjuk, így a baba sem mászhatott az alomba, és sokkal higiénikusabb, ha az nem a lakásban áll.

 • 2007.07.15 01:28:39jidele

  Az éjszakai gondoskodásban van egy nagyon jó fejezet az éjszakai bepisilésről

 • 2007.07.15 04:08:57Anyatünde

  2cica, bicajozni voltunk (Újpest-Szentendre), estére teljesen kidöglöttem, elaludtam a kicsi mellett, miközben altattam, nemrég ébredtem, (és gyorsan megyek is vissza aludni, némi mosdás meg hasonló után) remélem, holnap tudok írni.

  (További) jó éjszakát!

 • 2007.07.15 07:24:20druantia

  Opti, köszönöm a tippet, de a megvalósítással azt hiszem, várok még pár hónapot, mert kolléga még csak egy éves. De az ötlet tényleg nagyon jó, én is úgy terveztem, hogy majd ő választja ki a bilijét, vagy választhatja akár a vécét is. A vécé már kezdi érdekelni, bilit még nem látott, úgyhogy lehet, hogy mégis a vécé lesz a nyerő.  A Bilikönyvet azért hamarosan beszerzem, kihasználom a "könyves" korszakát :-). Egyelőre az a célom, hogy tudatosítsam benne, hogy most pisil, most kakil, stb. Talán egy idő után már magától fog szólni az esetek többségében, aztán talán már előre is...

 • 2007.07.15 15:10:512cica

  druantia!

  elgondolkoktam azon amit írtál és letettem a "lekváros" módszerről. Ha tényleg bemegy neki az hatalmas törés lenne az egojában, ami aztán van neki!  Most ott tartunk, hogy próbálom rábeszélni a vécére. (a szopiról is lebeszéltem 31 hónaposan).

 • 2007.07.15 15:19:062cica

  marcangoló!

  Igen, ha egyszer sikerülne a WC-be produkálni, már menne a dolog nálunk is, remélem.  Van szűkítőnk, olyan rátevős, aztán ülőkeráhajtós fajta. Van másféle is? Ezzel az gond lehet, hogy a fütyi néha a szűkítő elé kerül és ha pisil, kimegy, és ez megint elveszi a kedvét.  A jövő heti nyaralás után kipróbálom, hogy nem adok rá pelenkát éjjel. Köszi a tippet a betegalátétről!

  Ha nem megy a dolog az ultrahang következik, de remélem erre nem kell sort keríteni.

 • 2007.07.15 16:31:38kaposztalepke

  2cica: az én fiam is hasonlóan van/volt a pelussal..aztán apjával sikerült neki néhányszor bilibe..de most is cikis néha, ma pl elvonult az előszoba túlsó sarkába, és egyszerűen a padlóra kakilt. kérdezzük miért nem a bilibe v. WCbe, hiszen levetkőzött, hozzákészült...de nem mondja meg.

  A pisiléssel is..3.5 éves, nemrég lett szobatiszta, viszont itthon néha van olyan napja, hogy nem hajlandó elmenni pisilni, egyszerűen azt hajtogatja, hogy "nem, nem akar, nem kell" és bepisil. Pedig hetekig egyszer sem pisilt be, elmentünk játszóra, sétálni, stb fél napokat kint voltunk nem pisilt be, szólt, elrendezte, stb. Ált itthon is..aztán avn egy nap, amikor meg 3x bepisil. Érti a fene. Az éjszaka még totál előttünk van..  Ahh, anyósom is ezt mondta anno, hogy a fiacskája 2 évesen szobatiszta volt éjjel-nappal, és éjszaka bizony éjfél körül felébresztette és megpisiltette. És persze bólogattam vigyorogva, de azt mondtam, hogy én ha jól alszik a gyerek, nincs az az isten, hogy felpiszkáljam, magamban meg totál azt gondoltam, hogy állatszadista a dolog. Aztán megkérdeztem a férjemet, hogy mire emlékszik ebből, és mondta, hogy igen, rémlik hogy fel eltt keltve, de határozottan jó emlékei vannak, merthogy általában már nagyon kellett pisilnie, de vhogy nem íbrt felkelni/kimenni, és jó volt, hogy kimentek vele, pisilt, és tökjól aludt máris tovább megkönynebbülve. Szóval minden elképzelésem ellenére, jó emléke van róla, és később nem lett alvászavaros/felébredős..DE..én nem szeretném ezt ha nem muszáj.  Az a szobatisztaság-dolog..annyit filóztam..én is úgy voltam, hogy ráérünk, várunk, hagyjuk...és néha úgy látom, hogy mégiscsaktalán jobb az, ha előbb kezdenek foglalkozni vele, mert részben nem képesség, csak szokás. És sokkal kevesebbet kinlódtak ismerőseim, ahol 2évesen simán szobatiszta lett a gyerek. És most kétésfélévesen már rég éjszaka is. A fiamnál is úgy vettem észre, hogyha nem adtam volna rá pelust, és kibekkeltem volna pár hetet, amíg mindent összepisil-összekakil, akkor nem rögzült volna neki annyi minden. Ez a "csak pelenkába tud kakilni"-dolog is...ugye már nagyok, és sok-sok időn keresztül így rögzül, és egyszerűen erre állnak be az agyacskájukkal, és zavarja őket a helyzet megváltozása, és sokkal nehezebben alkalmazkodnak. A pisiléssel is azt vettem észre, hogy egyszerűen szokás az, hogy érzik, hogy van rajtuk valami, és mindig becsurgatják. Pedig szellemileg és fizikailag is lehet hogy már rég képesek lennének tartani. Amikor levettük a pelust eleinte félóránként/óránként bepisilt. Már kezdtem azt hinni, hogy vmi baja van, akinek hasonló korú gyereke szobatiszta volt, az napi 3-4 pisilésről számolt be. Mi 7-8 nadrágot elhasználtunk. Aztán alakult. És mostmár tényleg csak az a napi 3-4 van meg, több órán át nem pisil.  De azt hiszem ugyanezt már tavaly nyáron meg tudtuk volna tenni. Akkor is volt vagy egy hét, amikor mártök ügyesen nem pisilt be. Csak ugye jött a tesó, Őt is azért megzavarta, meg nekem sem volt időm naponta 10szer bili/WC, meg pucolni a fél lakást...ahh, nem tudom hogy kéne jól csinálni. Nálunk az nem jött be, hogy amikor közben vagy utólag szól, hogy történt valami...ugyanis nem szólt, jól elvolt olyan pelusban, amilyen.

  Idén meg már tiltakozott határozottan a bili/WC ellen, úgy jött össze, hogy laborhoz kellett vizelet, pohárba pisiltettem, és az megtetszett neki. Azóta is itthon pohárba pisil. (MIndenhol máshol WCbe;) )...  Most filózok, kedden lesz egyéves a kislány, lehet, hogy nála azért csak neki kéne állni előbb...kényszeríteni nyilván nem, de már nem vagyok benne biztos, hogy ha ilyen nagyon sokáig hagyjuk a pelust, akkor nem rögzül-e rosszul néhány szokás, és később nem nagyobb gond-e neki változtatni (mint ez a "csak pelusba tud kakilni"-dolog..nálam is volt, hogy nem volt rajta pelus, és nem merte kinyomni..se bilibe, se WCbe, a végén már könyörögtem, hogy mindegy hogy hova, csak ne tartsa, mert már sírt..és úgysem merte, csak tartotta, és akkor már apelust is alig tudtam rákönyörögni, és végre kakilt)..jó, hallottam olyat is, aki kivárta pl a 3éves kort, vagy akármennyit, és pikk-pakk szobatiszta lett a gyerek és soha nem történt utána baleset..én a fiamnál azt láttam, hogy hiába vártam ki akármennyit, bizony "tanulgatni" kellett, és még most sme vagyunk a végén, de legalább már alakul.

 • 2007.07.15 16:55:57Tori

  Én meg azt mondtam magamnak, hogy amíg nem muszáj, nem forszírozom. A gyereket mindig beengedtem magam mellé a wc-re, így pontosan tudja, mire való. Bilije is másfél éve van. Amikor próbáltam rádumálni, hogy használja, csak a fejét rázta. Nem akartam erőltetni, mert emlékszem, hogy egyszer kislány koromban láttam egy bazi nagy keresztespókot a wc-nkben, és attól kezdve ÉVEKEN ÁT visszatartottam a székletemet, néha HETEKIG, és amikor már nem bírtam tovább, akkor egy órán át nem tudtam kijönni, úgy görcsöltem. Nem akartam, hogy a lányom egy rossz élmény miatt hasonlóan járjon. Mondjuk, az ovi miatt szobatisztának kéne lennie nyár végére, és a kánikula sokat segít, mert így egy szál punciban rohangál idehaza, és ez megkönnyíti a dolgom. Mostanra már rendszeresen ráül és beleürít, de nagyobb biztonságban érzi magát pelusban. Viszont vettem neki leszoktató pelust, azt szereti, mert tündérmintás :) viszont csípi a pisi, és erre panaszkodik is néha. Szóval azt hiszem, lassan haladunk, és végülis ez volt a célom, hogy az ő tempójában szokhasson rá a bilire. Persze lehet mondani, hogy puha vagyok, de nem érdekel. Sulis koráig legyen olyan szabad, amilyen csak lehet, utána elhalmozzák szegény kölköt kötelességekkel.

 • 2007.07.15 17:40:15druantia

  Valahol régen olvastam valami olyasmit, hogy egy gyerek akkor érett (fizikailag) a szobatisztaságra, ha már egyedül fel és le tud közlekedni a lépcsőn. Mert akkor már ő irányítja az izmait, vissza tud fogni, tartani dolgokat. A Petinél ez még nem játszik, egyévesen épp elég nagy dolog, hogy szalad, labdát rúg és árkot ugrik :-).  Nem is akarom erőltetni egyáltalán, csak annyira meglepő volt, hogy már többször szólt, ha kakil vagy pisil, hogy arra gondoltam, ha már most tudatosodik benne, hogy éppen mit csinál, akkor később majd már előre fog tudni szólni, aztán amint megérik rá fizikailag, talán ő maga fogja kérni a bilit vagy a vécét, mert ahogy észrevettem, már most eléggé zavarja a koszos pelenka. Így elkerülhető lenne egy csomó konfliktus és frusztráció. Aztán az is lehet, hogy még három év múlva is pelenkás gazfickó lesz :-).

 • 2007.07.15 19:11:55kaposztalepke

  Tori: ezzel én is így voltam, ezért is vagyunk most így, ahogy..ami most épp nem volt probléma, mert a tesóval itthon avgyok, és csak szeptemberben megy oviba (jan. volt 3)..de pl a teső júliusi, ha megúsznánk a bölcsit, mert ellennénk úgy anyagilag ahogy kéne, akkor 3évesen szeptembertől rögtön oviba adnám. Úgyhogy azért nála nem várhatok akármennyit. De kényszeríteni én sem akarom semmire sem, nem is tettem soha, és soha nem is érdekelt, hogy izéltek, hogy "mi bezzeg már ennyi idősen.."...csak annyit szeretnék megpróbálni, hogy erőltetés nélkül ha vhogy kicsit előbb lehetne próbálkozni, hátha könnyebb lenne a gyereknek is. Végülis tavaly nyáron is mehetett volna a dolog a naggyal...és tényleg azt is észreveszem azért, hogy minél nagyobbak, és az egész "tudatos életük" kötődik a pelushoz, annál nehezebben hagyják el, mert vhogy már kell a biztonságérzetükhöz, vagy nem is tudom...WCre amőgy 8hónapos korától jár velem a kicsi is (járókában üvölt, felügyelet nélkül meg nem ahgyom a teósval a szobában..úgyhogy mostmár marharutinosan beül a WCajtóba amíg én alkotok, és kap vmi füzetet/prospektust lapozni..;) Szóval azzal, hogy látják, tudják mire való a WC, stb soha nem votl gond, a nagynál sem. Jah, a leszoktatópelus nálunk semmit nem ért (maradt is a nyakunkon egy fél csomag)..a fiamat totál nem izgatja, hoyg nedves, hogy fele kifolyt, hogy bármi..egyszerűen nem foglalkozott vele..pedig aztán vakarta mindig a derekánál a bőrét, mert kicsípte, de hiába mondtam, hogy emiatt, akkor sem..fura..  Jah, és a fiam nagy beszólásai tegnapról: illik a topichoz:)..pukizott egy nagyot, és kijelentette, hogy "ez nagy csihi-puki volt" :))))

  a nemi identitásáról meg..nézi az apját zuhanyzás után törölközni, és kijelenti: "én is ilyen nagy apuci leszek, ilyen nagy pocakom lesz, ilyen nagy kukacom, és ilyen szőrös leszek" :)

 • 2007.07.15 22:47:01Athenea

  Kedves Opti!

  Köszi a tippet, megpróbálom "kiszoktatni" a cicákat. Nagy váltás lesz nekik ahhoz képest, hogy most semmilyen korlátozásuk nincs. Remélem, nem piszkolnak be a házba, egyikük elég butuska.

 • 2007.07.15 22:55:51opti

  Athenea, simán menni fog nekik. Ki nem néznénk belőlük mikre képesek :)

 • 2007.07.16 00:39:212cica

  Én is a ráérős féle anyuka vagyok. Nem sürgettem a szobatisztaságot sem. 2,5 éves volt mire magától szobatiszta lett, onnantól kezdve állva pisil a vécébe. (lehet, hogy ezért nem barátkozott meg a ráüléssel). Szobatiszta is nem is tudom, hogy lett, soha nem kérdezgettem tőle ötpercenként, hogy kell-e pisilnie, a leszoktatós pelenkánkból 2 ha hiányzik, ja és tél volt, nem tudott meztelen lenni. Itt bevált a kivárós módszer.  Ezt a pelenkába kakilást is csak anyósom szekálására kezdtem forszírozni, hogy no utánnanézek, hogy ha komonyra fordul a helyzet tudjak mit mondani, és kiderült, hogy ez másoknak is probléma. Szívem szerint hagynám a csudába az egészet, felnőtt is van úgy, hogy csak otthon tud kakilni, és ha belepusztul sem megy neki máshol, miért ne lehetne így a pelenkával egy 4 éves?  Egyébként ma megpróbáltuk a vécébe kakilást. Persze sírt, olvasgattunk, beszélgettünk a vécén. A végére már nem kellett.

  Estére megint rájött, megint vécé, de már úgy kezdte, hogy kakilni kell, de pelenkába. Bekeményítettem, vécé. Éreztem, hogy kezd elszakadni a cérna, úgyhogy átadtam apának az ügyet, kivonultam a fürdőből, persze nem jött (kaki). Most elaludt úgy hogy ma nem kakilt, pedig minden nap szokott. Sajnálom és félek, hogy ezzel fogok neki valami rosszat okozni (rossz élmény a kakilással kapcsolatban, szorulás)  Mivel egész nap a kaki-pisi volt napirenden, próbáltuk meggyőzni, hogy nagyfiú, és hogy így meg úgy, este ő mondta, hogy nem kell éjszakára pelus.

  Nem akartam csak a nyaralás után elkezdeni ezt a dolgot, hogy ott mégse kelljen lepedőt mosni, és különben is be akartam szerzni először egy betegalátétet, de ha ő mondja, hogy nem kell akkor ne adjunk rá, egye fene a matracot. Bár megígérte, hogy felébred ha pisilni kell, kétlem, hogy így lenne.

  Mindegy, reggelre okosabbak leszünk.  Ja, és még az is motivált egy kicsit, hogy elindítsam ezt a leszokás témát, hogy eszembe jutott, hogy tavaly nyáron ugyanitt tartottunk. Alkudoztunk vele, hogy ha 3 éves lesz nem kakil pelenkába, aztán mégis.

  Nálunk az ovi sem segített, pedig a Ranschburg prof. is írja, hogy az ovi általában segít, mert, hogy ott nincs pelus, de van guszti kisvécé. Kisvécé ide vagy oda az én fiam az oviban egyszerűen visszatartja.  Ja és hogy rólam is szóljon valami, kikészít az anyósom, azzal, hogy semmit sem csinálok jól.

  A szopival is az ment, hogy nem kéne annyit szopnia, aztán, hogy már abba kéne hagyni, aztán minél inkább elhúzódott annál jobban parázott, hogy majd mi lesz vele az oviban, persze mikor eljött az ideje (terhes lettem a kisebbel és fájt a szopi) tök simán, csupán lebeszéléssel, semmi citrom, meg mustár, abbahagyta a szopit, igaz már 2,5 éves volt, de akkor már megérett arra, hogy megértse, hogy mit akarok tőle.  Aztán itt volt az az eset amikor egyik nagyihoz sem volt hajlandó elmenni. Itthon eljátszott velük, de mikor az indulásra került a sor hisztizett, hogy nem megy. Én mindent megpróbáltam, hogy rávegyem hogy menjen, örültem, volna, ha néha sikerül nyugodtan teljes hangerős rádiózás mellett pl. kitakarítani, de ő nem ment. Ekkor anyóspajtás kitalálta, hogy biztosan én ellene nevelem, lehet, hogy nem célirányosan, csak úgy tudat alatt.

  Aztán elmúlt ez a korszak is, és ma már hatökrös szekérrel sem tudnám itthon tartani. Hála az égnek.  Most éppen a pelenka miatt néz szó szerint elmebetegnek, mert szerinte, (egy közös ismerős mondta el), hogy így akarom kisgyereknek megtartani és így magam mellett tudni, vagy valami ilyesmi volt a lényeg. (Persze ezt is tudat alatt) Ez tényleg őrület.  Egyébként tök normális a nő, meg jó is a kapcsolatunk, csak néha bezakkannak neki dolgok és akkor azon agyal éjjel-nappal és akkor talál ki ilyen elrugaszkodott dolgokat, amivel engem meg kikészít.

 • 2007.07.16 09:37:39marcangoló

  Jaj, ezek a tudat alatti dolgok, ezekkel nagyon vigyázni kell! :-) AZ anyósod biztosan ki akar készíteni tudat alatt, hogy ő nevelhesse fel az unokáját, ezzel magához kötve a fiát. Na, ez milyen. :-)

  Ahhoz tényleg nagyon kell ismerni a gyereket, hogy az ember el tudja dönteni, hogy neki a lassú tempó, és az érzékenység figyelembe vétele a nagyon fontos, vagy lehet kicsit keménykedni. Már csak azért sem mindegy, hogy evés- kakilás témájában hogyan alakulnak a dolgok, mert a gyerekek nagyon hamar rájönnek, hogy ezekre egy felnőttnek nincs hatása, csak rajta múlik, hogy mit produkál, és tök jó játszmák tudnak kialakulni körülötte.

 • 2007.07.16 09:50:542cica

  Gyorsan leírom, hogy éjszaka nem volt pelus és csak egyszer pisilt be úgy éjfél környékén. Ez haladás, mert máskor ha néha kifolyt a pelusból a pisi, kivettük és nem adtam rá újat akkor hajnalban még bepisil, most már nem, és reggel mikor felkeltünk pisilt a vécébe egy jó adagot, tehát tudta álmában is tartogatni.  De nem akarom elkiabálni a (fél)sikert, ez még csak az első éjszaka volt.

 • 2007.07.16 10:02:44Anyatünde

  2cica: hogy telt az éjszaka?  Közben megkérdeztem anyósomat: kb. 7-10 napig keltette a kisfiamat, de hajnalban, olyan 4 óra körül. Akkor könnyen felébredt, pisilt és aludt is vissza.  Én kb. 4.5 éves korában próbáltam kelteni, de éjfél körül (keresztfiamnál így sikerült elhagyni a pelust éjjel, hogy anyukája, mielőtt ő maga elment volna aludni, felkeltette pisilnia gyereket). Hát ez neki (az enyémnek) nem ment. Egyszerűen nem bírtam lelket verni bele, egyszer talán kicipeltem a WC-re, de gyakorlatilag állva aludt, pisilni persze nem tudott. Ezért ezt gyorsan abba is hagytam.  Amíg volt rajta pelus éjjelre, mindig pisilt is bele. Ezért vártam ilyen soká az éjjeli szobatisztasággal, mert mindenhol azt olvastam, hogy akkor képes rá a gyerek, ha reggel szárazon kerül le róla a pelus. Hááát... nem egészen. Pontosabban: nem minden gyerek műxik így, mint ahogy - talán - Marcangoló is írta.  A Nagy egyébként elég későn lett nappalra is szobatiszta, gyakorlatilag ovi előtt 2 héttel (3 éves 3 hónaposan). Eltelt úgy egy nyár, hogy nem engedte levenni magáról a pelenkát. Kínomban már az 1 éves húgáról is levettem, de ez se segített, csak törölhettem félóránként a kiscsaj tócsáit. ;-))  Végül azt mondtam neki, hogy a pelusok elmentek vándorútra, de éjjelre azért 1-1 hazatalál. Kicsit furcsállottam magam is, de bevette a sztorit.

  Miután nappalra elhagytam a pelust, talán 1-2 baleset volt az első 2 hétben, utána ismét csak akkor, mikor költöztünk.  De azért a kislányomról 2 évesen levettem (szintén nyár volt). Kb. 1 hónapba tellett, mire rájött, hogy mit kéne, de onnantól kezdve nagyon jól ment. • 2007.07.16 10:16:11Sólyomszem

  2cica: én ezen a mustár-citrom dolgon akadtam fenn. Csak nem anyósod javasolta, hgy mustárral meg citrommal vedd el a gyerek kedvét a szopizástól? Kend be vele a cicit, vagy mi? Vagy csak én maradtam le valamiről? :o

  Ez még rosszabbul hangzik, mint hogy mártsd az ujját vmi keserűbe ujjszopás ellen...

 • 2007.07.16 10:39:302cica

  Sólyomszem, nem mondod, hogy nem hallottál még a mustárral, citrommal, sőt parfümmel való cicibekenésről! Ezek felénk az elválasztás bevett, sőt bevált módszerei. Kisebb babáknál alkalmazható még, hogy körömkefét kell tenni a cicihez mikor szopizni akar és ha egyszer-kétszer megszúrja az orrát, tuti, hogy nem akar többször szopizni.

  Az emberi hülyeség mint tudjuk határtalan.

  Mikor először hallottam ezekről, csak álltam, mint akit leöntöttek egy vödör forró vízzel.

  Különben anyósom nem jelölt meg módszert, neki mindegy volt hogyan, csak hagyja már abba.

 • 2007.07.16 11:31:20a:a

  Én csípős piros paprikáról hallottam. Na, azzal meg kenje be, akinek két anyja van egy faluban... Amúgy meg elég álszent módszer a kenegetés, aki ezt teszi, az elég sajátos nevelés elveket vallhat amúgy is. Szegény gyerek...

 • 2007.07.16 11:43:18boribon

  :-O Jesszus! 2cica, biztos a barátnőm szüleitől kapnak ötleteket az ilyen módszerek titkos hívői vmi földalatti mozgalmon keresztül... Ők frankón kutyaszarba nyomták az ujját, mikor kicsi volt, hogy leszokjon az ujjszopásról. Brrr. Meg nyomjuk a kezét a radiátorhoz, ha fogdosni akarja, mert akkor egy életre megtanulja, hogy mi az, hogy forró, ugye!? . :-O

 • 2007.07.16 11:55:32Sólyomszem

  2cica, én ilyen elmaradott vagyok... (bár ilyen hülyeségben nem is szeretnék sokat fejlődni) :p

  Mindenesetre elég durván hangzik, részben a gyerek, részben a cici számára! Anyósod meg beállhat kovvacs és káposztalepke anyósa közé a hosszú sorba :)

 • 2007.07.16 12:05:10Sólyomszem

  boribon, ezt nem mondod komolyan!! Elképesztő, milyen emberek vannak, néha nem hiszek a fülemnek szememnek!

 • 2007.07.16 16:07:03Anyatünde

  Figyeljetek,  A nagyobbik fiam egyik ovis társának a hüvelykujját (illetve, ha jól emléxem, mindkettőt) kb. 2 éven keresztül

  LEUKOPLASZTTAL BETEKERTÉK a szülei szopizás ellen. (Azért cserélték a "kötést" naponta.) Nem tudom, hogy csak nappalra volt-e rajta, vagy éjjelre is.  Nagycsoportosan (azaz az elmúlt tanévben) már nem láttam, de a kissrác időnként, ha elfeledkezett magáról, még most is a szájába kapta 1-2 pillanatra a hüvelykujját.  Nem nyolc általános végzettségűek a szülei.  Mondjuk én könnyen beszélek, a 3 gyerekemből egy cumizott (a Nagy, otthon, alváshoz, vagy nagy gebac esetén vigasztaláshoz járt a cumi, játszóra, rövidebb kiruccanásokra nem is vittem), a másik kettő se cumi, se ujj.  A Nagytól meg egy balesetet követően (a száját verte egy betonpárkányba 3 éves kora körül) el kellett venni egy hétre a cumit (fogorvosi javaslatra), ui. az ütés hatására meglazultak a felső metszőfogai.

  Volt pár kemény esti műsor (gyak. úgy altattam, hogy meséltem, amíg el nem aludt), de 1 hét után (azaz amikor már lehetett volna) már nem kérte a cumit.

 • 2007.07.16 16:23:00druantia

  Elnézést a hirtelen váltásért, de én az emésztőcsatorna másik végével kapcsolatosan kérdeznék valamit. Normális az, ha valaki egyévesen is még naponta hármat kakil? Nincs hasmenése, nincs szorulása, semmi gond ilyen téren, eddig ezért nem is aggódtam, de most már egy éves, úgy tudtam, ennyi idős korra be szokott állni a dolog napi egyre. Ráadásul, ha jön a foga, nem ritka a napi négy-öt kaki sem.

 • 2007.07.16 16:31:32manci

  druantia: szerintem normális és a dokinénink szerint is, mert azért őt is megkérdeztem, ugyanis a lányom pont ugyanezt produkálta egyévesen. Most, 4 hónappal később, 2-szer kakil, de előfordul néha a 3-4 kaki is, gondolom, szintén fogzás miatt. 5 foga jön szegény kicsimnek egyszerre.

 • 2007.07.16 16:56:16kaposztalepke

  másik véglet..lányom holnap egyéves, napi egy kaki, és azok is centi átmérőjű kemény golyókban:( hiába figyelek kaja, bármi, akkoris, egyedül akkor nem, ha a Laevolac-ot adom neki, de azt meg nem annyit akarom..igaz, az sem álapot, hogy alig tudjon kakilni. De tényleg röhej, hogy mőltkor szétnyílt egy koszos pelus, és a kis golyók szanaszéjjel gurultak..szegényke..

 • 2007.07.16 17:09:38Sólyomszem

  druantia, én úgy tudom (és a lelkem mélyén is ezt érzem igaznak), hogy nem a száma a lényeg, hanem az állaga. Ha se nem fosás, se nem kőkemény bogyók, akkor sztem nincs semmi baj.

  Nálunk inkább az volt a baj a nagyobbikkal, hogy 3-4 napig nem kakilt (már wc-s korában). Én is ilyen voltam és sokat kínlódtam, mire felnőtt koromra a majdnemmindennapos gyakoriságot elértem (ez inkább pszichés lehet, mert idegen helyen ma is "bedugulok"). Úgyhogy évekig próbáltuk rávenni, hogy gyakrabban kakiljon, mostanra normalizálódott a helyzet. Hát igen, Laevolac-on sem lehet huzamosabban élni...

 • 2007.07.16 17:21:55Sólyomszem

  Egy ismerősöm babája még tíz hónaposan is naponta nyolcszor (!) kakilt, már teljesen kivoltak, és akkor talált valami homeopátiás dokit, aki adott egy homeopátiás bogyeszt, és láss csodát: pár nap alatt eljutottak a napi egy - max. kettőig. Vannak fenntartásaim a homeopátiás szerek hatékonyságával kapcsolatban, de ez nagyon ütős volt!

 • 2007.07.16 18:52:39druantia

  Lányok, köszönöm a válaszokat, megnyugtattatok.

 • 2007.07.16 18:56:33opti

  Bocsi, kicsit OFF. Tudnátok nekem wc szűkítőt ajánlani? A sima noname párszázas műanyag össze-vissza csúszkál a wc-n. A nevesebb darabok meg kicsit drágábbak, nem szeretnék feltétlenül kísérletezni velük. Valamilyen stabil, rögzíthető, nem párnázott példány kellene. Köszi :)

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta