Bezár a Gyerek Sziget

A hétvégén utoljára látogathatunk ki a Gyerek Szigetre. Aki eddig nem, az azért, aki meg igen, az azért vegye tehát erre az irányt. Néhány kiemelkedő program: szombaton a Nap Színház előadásában erdélyi magyar költők gyermekversei. A műsorban Kányádi Sándor, Szilágyi Domokos, Horváth Imre, Markó Béla, Fábián Imre, Ráduly János, ismert és kevésbé ismert versei hangzanak el. A versekben szereplő állatok a gyerekek segítségével, bábok formájában elevenednek meg a színpadon, így módjuk nyílik a színpadi szereplésre, bábok használatára.

Másnap kettőkor a Kishétrét zenekartól Popper Pisti egy napja. A Kishétrét zenekar négy tagja akusztikus hangszereken (hegedű, harmonika, gitár, furulyák, ütősök) játszott dalok segítségével mutatja be Popper Pisti kisiskolás egy napját, majd Tarkafogó című gyerekkoncertjük következik, benne magyar költők főként állatokról szóló, megzenésített versei csendülnek fel. A műsor folyamán a gyermekeknek többször alkalma nyílik az aktív közreműködésre. De miért, hogy a gyerekeket mindig állatokkal hozzák össze? Erre csak újabb bizonyíték szombaton egykor a Ládafia Bábszínház klasszikusa, a kakassal (!) meg a gyémántfélkrajcárral. Másnap ugyanakkor ugyanők az ördöggel jönnek, akiről nem tudom, hogy állat-e, de titokzatos, hogy kilenc kérdése van pont a cím szerint, meg kell nézni, hogy kiderüljön, mi érdekli az ördögöt.

Kedvencemben, a nagyobbaknak való Marczi Sátorban szombaton és vasárnap a környezet (lakás,város) a téma. Lesz lakás tervezés (hmm, Leát beíratjuk, ez úgyis aktuális) az egyiptomi több nézőpontú ábrázolás mintájára Kósa Csaba: A fürdőszoba című képéből kiindulva. Építhetünk várost a következőképp: mindenki készít egy házat vagy építményt, melyet elhelyez a térképen.

Aki inkább a fesztiválosított Lánchidat választja, az se dönt rosszul. Ez a hétvége a népi hagyományok köré szerveződik, kiváló programmal. A hazai népzenei és táncos élet, valamint a világzenei irányzatok kiemelkedő fellépőilesznek láthatók. Délután kettőtől gyerekkoncertek (persze felnőtteknek is), napindító a Magyar Dudazenekar. Budán este fél hétkor Bognár Szilvia - bármit is fog énekelni, biztosak lehetünk benne, hogy gyönyörű lesz. Vasárnap ugyanekkor a Trottel, egy órával korábban a Navrang lesz, kicsiknek-nagyoknak egyaránt.  Részletes program itt. Vasárnap a biók napja lesz: Országos Bionap számos helyszínen. Ingyenes biofarm-látogatás, biotermék kiállítás, kóstoltatás, kulturális- és gyermekprogramok lesznek az ország 7 biogazdaságában (Dövény, Berekfürdő, Szarvas, Tamási, Hegyesd, Rábcakapi, Galgahévíz) a régió biogazdáival. Ízelítő a programokból: tombolahúzás, bio mangalicafogó verseny, kocsikázás, biototó, biokvíz, népzene, állatsimogató, kenyérdagasztás, biotermék kóstolás, ügyességi verseny, katicabogár gyűjtés, kézműves foglalkozások: fafaragás, agyagozás, kosárfonás, nemezelés stb.

Végül valami egészen más, de a kismamákat, babakocsisokat nagyon is érintő program: július hetedikén ismét elindítja a Mesevillamost a BKV Zrt., amelyen Süsü, a sárkány, vagyis Bodrogi Gyula kéri az utasokat arra, hogy adják át helyüket az időseknek és az arra rászorulóknak. Az eseményt azzal a céllal rendezi meg a BKV Zrt., hogy felhívja a figyelmet az udvariasságra, az előzékenységre, hogy még kellemesebbé váljon a közösségi utazás. Ezért július hetedikét a figyelmesség napjává nyilvánították. A BKV ezen a napon három alkalommal, 11, 13 és 15 órakor indítja el a Mese-Combinót a Moszkva tértől. Az utasokat a villamoson és a megállónál is számos programmal várják. Lesz kézműves foglalkozás, meseolvasás és az udvariassághoz kapcsolódó játék is. A programokon a Süsü, a sárkány című bábjáték több szereplője is részt vesz. A Mesevillamosra szóló belépő július 2. és 5. között korlátozott számban kizárólag a BKV Zrt. ügyfélszolgálatán (VII. kerület, Akácfa utca 18.) személyesen igényelhető. A belépőért cserébe két vonaljegyet kérnek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek